Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τι ψαχνουμε σε εναν λογοθεραπευτη/λογοπεδικό???

Recommended Posts

Μανουλες θελω την βοηθεια σας...

Τί ακριβώς ζητάμε από εναν λογοθεραπευτη/λογοπεδικό? Πως γινεται το μαθημα? Πρεπει να ειναι αυστηρος με το παιδι ή πιο κοντα του?

Η κορη μου που σε μια εβδομαδα γινεται τεσσαρων, εχει αρκετα προβληματα με την αρθρωση της λογω καθυστερησης λογου... Πλεον εχει πλουσιο λεξιλογιο, χρησιμοποιει σωστα τους χρονους των ρηματων, κανει ολοκληρωμενες προτασεις, εξιστορει απ' εξω ολοκληρα παραμυθια και ιστοριες αλλα τα μισα συμφωνα τα λεει λαθος...

Ξεκινησαμε λοιπον λογοθεραπεια αμεσως μετα το Πασχα (κοντευουμε δηλαδη να κλεισουμε δυο μηνες). Επελεξα νεαρη λογοθεραπευτρια και οχι καποιο κεντρο επειδη προτιμω γενικοτερα τους νεους επαγγελματιες γιατι θεωρω οτι εχουν πιο πολυ ορεξη για την δουλεια τους... Ομως, ειναι λιγο ψυχρη σαν ανθρωπος και δειχνει να κανει επιφανειακα την δουλεια της. Το τελευταιο που μου εκανε ειναι οτι τωρα που προσπαθουμε να πει σωστα η μικρη το γραμμα "γαμα" μου εδωσε ξυλακια που χρησιμοποιουν οι παιδιατροι για να δουν τον λαιμο, για να της πιεζω την γλωσσα προς τα κατω και να της "εκβιασω" το "γαμα"... Οπως καταλαβαινετε, δεν μου ειναι τοσο ευκολο, η μικρη δυσανασχετει με αυτο, ετσι οποτε ειναι λιγο πιο χαλαρη και νιωθω οτι "με παιρνει" την βαζω να το κανουμε... Την Πεμπτη που πηγαμε μου ειπε οτι δεν το προσπαθω αρκετα, οτι η μικρη δεν το λεει καλα (ειχα αναθαρρησει μιας και ελεγε κατι σαν γιο αντι για γο) και οτι θα πρεπει να το κανουμε πολλες φορες την ημερα... Ε, αυτο ηταν, με αγχωσε! Χτες ειδικα, της φωναξα επειδη δεν συνεργαζοταν με αποτελεσμα να ειμαι χαλια μετα...

Ετσι πρεπει να γινεται το μαθημα? Να πιεζει η μαμα το παιδι, ή να περιμενει απο το παιδι να την καθοδηγησει? Θελω να πω, η μικρη δεν ειναι ετοιμη για αυτο το γραμμα, καλα κανει που την πιεζει να το πει, ή ίσως να επρεπε να προχωρησουμε σε καποιο αλλο γραμματακι που ισως θα της ειναι πιο ευκολο και να παρει λιγο τα πανω της κι αυτή? Πρεπει η λογοθεραπευτρια να ειναι αυστηρη με το παιδι για να καθορισει τον ρολο της ως "δασκαλα" ή περισσοτερο φιλική και να περναει το μαθημα ως παιχνιδι? Δεν εχω καμμια εμπειρια πανω στο θεμα και δεν ξερω τι θα επρεπε να κοιταω πρωτα για να αξιολογησω αν οντως μου κανει ή οχι η συγκεκριμενη λογοθεραπευτρια...

Το μονο που δεν θελω ειναι να απογοητευτει το κοριτσακι μου και να νιωθει σαν τιμωρια ολο αυτο!!! Ελπιζω να εγινα κατανοητη, περιμενω με αγωνια τις απαντησεις σας...

Ευχαριστω εκ των προτερων!

LCizp3.pngI0Pwp3.png

Διαφημίσεις

ελενη μου δεν μπορεις να της το κανεις να φαινεται σαν παιχνιδι?φυσικα κ δεν ειναι σωστο να το πιεζεις το παιδι τα παιδια πεισμωνουν κ να μπορουν να το πουν μετα δεν το λενε γιατι εχουν θυμωσει εσυ ξερεις το παιδι σου κ πως να το χειρηστεις ειδικα αν νιωθεις οτι δεν ειναι η καταλληλη να το βοηθησειμην ξαναπας σε αυτην βρες καποια αλλη που θα ειναι φιλικη με το παιδι σου πρωτα στο ξαναπα οταν τα παιδια πισμωνουν δεν κανουν ποτε αυτο που θες, ειμαι σιγουρη οτι το ξερεις ηδη αυτο

fSOwp2.png

ηρθες ψυχη μου κ γεμησες την ζωη μου!!!ΜΑΡΙΑ- ΕΙΡΗΝΗ

ersTp3.png

16/9/12 ηρθε κ το χρυσανθεμακι μου

ελενη μου εγω κανω στον γιο μου λογοθαραπεια και εγασιοθαραπεια και ο σπυρος ειναι λιγο ποιο μικρος απο την κορη σου . εμεις παμε σε κεντρο για τον συγκεκριμενο σκοπο εμας οι κοπελες μας εχουν πει να μην τα πιεζουμε να μαθουν κατι αλλα χαλαρα σαν παιχνιδι . κανω ενα μηνα τωρα στον γιο μου και βλεπω οτι του αρεση και το ζηταει και ο ιδιος βεβαια σε καποια θεματα εμεις στον γιο μου ειμαστε ποιο αυστηροι οχι ομως καταποιεστικοι λογο οτι ο σπυρος χανει ευκολα την προσοχη απο αυτο που κανει αλλα κατι αλλο οχι. και το καλο ειναι οτι λεει παει σε δυο σχολεια ενα παιδικο και ενα απογευματινο για μελετη .

Κοριτσια, οσες μπαινετε και στο καφε θα γνωριζετε το xarwpo mwraki, xarwpo gataki κτλ... Ε, αυτο το αργοσχολο και αφου εχει αποκλειστει απο ολα τα αλλα νικς, τωρα μπαινει σαν τασια2 κι ενας Θεος ξερει σαν τι αλλο...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ, ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟ, μην μου καψει το θεμα, εχω αναγκη να ακουσω αποψεις απο μανουλες που κανουν λογοθεραπειες για να δω πως θα πορευτω...

Ευχαριστώ πολυ...

ελενη ενημερωθηκα δεν γνωριζα ευχαρηστω .παντος καθα θα κανεις με την μικρη σου να μην εισαι πολυ πιεστικη γιατι μπορει να γιρησει μπομερα που λενε . για εμενα κανε τακτικες παιχνιδιου και ενημερωσε την λογοθαραπευτρια για την αντιδραση της μικρης οταν πας να κανεις τις ασκησεις με πιεση για να σου προτινει και εκεινη ενα τροπο αν κατα την δικη της θεωρια δεν κανεις κατι σωστα .

Διαφημίσεις

Ναι Jenia μου, κι εγω κάπως έτσι νομιζα οτι θα ειναι τα μαθηματα, σε στυλ παιχνιδιου, ομως απο την αλλη δεν ξερω κατα ποσο επιβαλλεται να πιεσουμε και λιγο τα παιδια... Ουφ, εχω αγχωθει πολυ, ισως να πρεπει να κλεισω ραντεβου και με αλλον λογοπεδικο για να κανω συγκριση...

LCizp3.pngI0Pwp3.png

Ναι Jenia μου, κι εγω κάπως έτσι νομιζα οτι θα ειναι τα μαθηματα, σε στυλ παιχνιδιου, ομως απο την αλλη δεν ξερω κατα ποσο επιβαλλεται να πιεσουμε και λιγο τα παιδια... Ουφ, εχω αγχωθει πολυ, ισως να πρεπει να κλεισω ραντεβου και με αλλον λογοπεδικο για να κανω συγκριση...

εγω στο κεντρο που πηγενω και κανω τα μαθηματα , 5 λεπτα πριν τελειωσει ο γιος μου μαθενουν και μενα πως να κανω τις ασκησεις σε εσενα στο σπιτι . σου κανει κατι τετοιο η λαγοθαραπευτρια σε εσενα .

Jenia μου, συνηθως μας εδινε φυλλαδια και εγραφε προτασουλες στο τετραδιο της για να τα πουμε αρκετες φορες στο σπιτι... Το "γαμα" ομως δεν το λεει καλα και μου ειπε οτι πρεπει να κανουμε αυτο με το ξυλακι για να καταλαβει την θεση που πρεπει να παιρνει η γλωσσα προκειμενου να το πει... Καποιες φορες το λεει, στον αυθορμητο λογο πλεον το λεει καλυτερα από πριν που το ελεγε κατι μεταξυ "ζ" και "γ" αλλα ακομα δεν το εχει... Και μου ειπε οτι πρεπει να την πιεσω...

LCizp3.pngI0Pwp3.png

Jenia μου, συνηθως μας εδινε φυλλαδια και εγραφε προτασουλες στο τετραδιο της για να τα πουμε αρκετες φορες στο σπιτι... Το "γαμα" ομως δεν το λεει καλα και μου ειπε οτι πρεπει να κανουμε αυτο με το ξυλακι για να καταλαβει την θεση που πρεπει να παιρνει η γλωσσα προκειμενου να το πει... Καποιες φορες το λεει, στον αυθορμητο λογο πλεον το λεει καλυτερα από πριν που το ελεγε κατι μεταξυ "ζ" και "γ" αλλα ακομα δεν το εχει... Και μου ειπε οτι πρεπει να την πιεσω...

και σε εμας μας εχουν βιβλιο με εικονες και προτασεις αλλα εκπαιδευουν και τους γονεις για τον σωστο τροπο εκπαιδευσης τωρα δεν ξερω τι θα κανουν ποιο περα γιατι εσυ εισαι ποιο μπροστα απο εμας . εμεις κανουμε το Μ .

ελενιτσα,καλησπερα. Εγραψα μια μακροσυρτη απαντηση αλλα δεν καταφερα να την βαλω γιατι αργησα υπερβολικα φαινεται. Εχω αποκτησει μεγαλη εμπειρια με τα παιδια,αν κ δεν ειμαι ειδικος. Απλα καποτε εκανα ιδιαιτερα σε παιδια δημοτικου γυμνασιου. Το πρωτο που με ενδιεφερε και ηταν η βασικοτερη προυποθεση ολων,ηταν η ηρεμια κ το χαλαρο κλιμα. Γιαυτο και πληρωνομουν για την πρωτη ωρα κανονικα,απο κει κ περα για καθε μια τη μιση. Ετσι ο γονιος δεν καθοταν με χρονομετρο. Ουτε εκεινος αγχωνοταν,ουτε εγω.Πιο πολυ κι απ το μαθημα με ενδιεφεραν οι μαθητες. Στα μικρα το μαθημα γινοταν με παιχνιδι,στα μεγαλα με ανεκδοτα κ χαβαλε. Καναμε διαλλειματα. Αμα ησουν απο μια μερια,δε θα σουμενε αντερο απ τα γελια την ωρα που παρεδιδα. Ετσι κρατουσα αμειωτο το ενδιαφερον τους. Αυτη ειναι μαγκια. Να τους τραβας την προσοχη,να ξερεις ποτε επιβαλλεται διαλλειμα κ ποτε το παιδι εχει κατι.Στα μικρα εκανα συχνα διαλλειμα και στο παιχνιδι πανω τους περνουσα οτι ηθελα να μαθουν. Επιβραβευα συνεχεια τα μικρα για καθε επιτυχια. Οσο ασημαντη κι αν ηταν. Ετσι ανυπομονουσαν να παω. Δυστυχως η κοπελα φαινεται πως προσκυνα το ρητο ο χρονος ειναι χρημα. Ομως η λογοθεραπεια κερδιζεται με αμετρητη υπομονη,βηματακι βηματακι. Αυτη την υπομονη την εχει πιο πολυ ο γονιος. Θελει συνεχη επαναληψη καθε βημα. Και οπως σουγραψα,ο θεραπευτης η ο δασκαλος πρεπει ναχει χημεια με το παιδι. Να αλληλεπικοινωνει. Αλλιως τοχασε το παιχνιδι. Οταν εχεις να κανεις με παιδια δεν μπορει νασαι ψυχρος επαγγελματιας,εκτος κι αν εισαι χειρουργος.Σε αλλη απαντηση θα σου γραψω μερικα χειροπιαστα παραδειγματα. Θα μπω σε λιγο,παλι.

Βοηθηστε τους γιατρους να βοηθησουν οπου υπαρχει αναγκη. Γιατροι της καρδιας, 2103317288. Γιατροι του κοσμου,2103213150Στελνουμε φαρμακα,ειδη πρωτης αναγκης και κουβερτες,στελνουμε αγαπη...

Ενα μηλο την ημερα...

Διαφημίσεις

η κορουλα σου ειναι πανεξυπνη. Κανει πραγματα αξιοθαυμαστα για την ηλικια της. Ειλικρινα συγχαρητηρια που ασχολεισαι τοσο μαζι της. Της προσφερεις δημιουργικο κ ποιοτικο χρονο. Λοιπον,δεν πιστευω πως ειναι θεμα αντιληψης αλλα παροδικο. Καποτε ειχα ενα παιδακι που δε μπορουσε να αντιληφθει το μαθημα της δευτερας δημοτικου. Οι γονεις ηταν νευρικοι. Του εμαθα τις βασικες πραξεις με τα πουλια στο ταβλι. Ηθελε χειροπιαστα παραδειγματα για να κατανοησει. Ομως δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα στο δημοτικο. Ζητησα απ τον ξαδερφο μου που ειναι παιδοψυχολογος σε ΑΜΕΑ τεστ εφυιας κλπ και ανακαλυψαμε πως το παιδι ειχε αντιληψη 2 χρ. μικροτερη απ την ηλικια του. Τοτε ζητησα απ τους γονεις να πανε το παιδι σε ειδικο να τους δωσει χαρτι να παει αργοτερα σχολειο. Εκεινοι δεν ηθελαν να το παραδεχτουν αλλα στο τελος ετσι εγινε. Το παιδι τωρα εχει τελειωσει γυμνασιο κ μαθαινει τεχνη.

Βοηθηστε τους γιατρους να βοηθησουν οπου υπαρχει αναγκη. Γιατροι της καρδιας, 2103317288. Γιατροι του κοσμου,2103213150Στελνουμε φαρμακα,ειδη πρωτης αναγκης και κουβερτες,στελνουμε αγαπη...

Ενα μηλο την ημερα...

σπαω την απαντηση μου σε κομματια,γιατι φοβαμαι μην γραφω τσαμπα,οπως το μεσημερι. Αλλο ενα παραδειγμα. Ενα κοριτσακι μπερδευε το φ,θ,β,δ. Πχ θορυδος θορυβος,κλπ. Η μητερα της πολυ αυταρχικη,ηθελε ναναι παρουσα στο μαθημα κ να παρεμβαινει. Μην κανει ενα λαθακι η μικρη. Παπαγαλια,δηλαδη. Το ξεκοψα αυτο. Αμα θες ναρχομαι,θα διαβαζουμε μονες μας. Δεν το δεχτηκε,με παρακαλια της μικρης με ξαναπηρε. Η μικρη ηταν κομπλεξαρισμενη μπροστα στη μανα της. Της εκανα πολλα ιδιαιτερα κι εξτρα, επαναληψεις φ φωτια θ θαλασσα κλπ. Οταν ερχοταν η μανα της αρχιζε τα λαθη. Της ειπα ελα να κρυφακουσεις πως λεει το μαθημα ροδανι σε μενα. Αρα κατι δεν παει καλα εδω.Την επεισα κ πηγαν σε ψυχολογο ολοι μαζι,για να τη συμβουλεψει τη μανα κυριως. Να χαμηλωσει τον πηχυ! Τωρα παει πανεπιστημιο,παρακαλω!α,τοτε πηγαινε δημοτικο.ειδες,μονο με υπομονη κ επαναληψη κ παιχνιδι κ χαβαλε γινονται ολα. Η βια κ το ζορι φερνουν αντιθετα αποτελεσματα.Ουφ,νυσταξα.

Ενα μηλο την ημερα...

Κάνουμε λογοθεραπεία/ εργοθεραπεία από τα 2 1/2, η αγάπη που έχει για τις δασκάλες της είναι πολύ μεγάλη. Κάποιες φορές θα την "στριμώξουν" με την καλή έννοια, πχ σήμερα δεν θα πάρεις επιβράβευση (αυτοκόλλητο ή καραμέλα) γιατί δεν μάζεψες τα παιχνίδια!!! Ποτέ όμως δεν αφήνουν το παιδί να το εκλάβει σαν τιμωρία.

Βλέπω στο κέντρο παιδάκια ακόμα και μικρότερης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα που κλαίνε γιατί βιάζονται να μπουν και δεν είναι ακόμα η ώρα τους!!!

Αυτό που ψάχνουμε σαν πρώτο πράγμα είναι να δέσει το παιδί με τη δασκάλα του και φυσικά να γίνεται δουλειά!!! άλλωστε οι διαφορές φαίνονται μετά από λίγες εβδομάδες

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

καλημερω συμφωνω απολητα με οσα ανεφεραν οι κοπελες ποιο πανω .υπομονη και επιμονη η καλητερη μεθοδος.φιλακια καλη συνεχεια στην κουκλα σου. :mrgreen:

Μηλιτσα, underage και Jenia μου, σας ευχαριστω πολυ!

Έχετε δικιο, κι εγω ετσι νομιζω οτι πρεπει να ειναι τα πραγματα, αρχικα θα πρεπει να μην αγχωσω το παιδι μου και το δει ολο αυτο σαν τιμωρια, ή οτι κανει κατι λαθος... Απλα ηθελα να διαπιστωσω αν ετσι πρεπει να γινεται το μαθημα, αν πρεπει δηλαδη σε καποια σημεια να πιεσουμε αρκετα το παιδι... Σημερα εχουμε μαθημα, θα της το συζητησω ολο αυτο και μαλλον στο τελος του μηνα θα πρεπει να εχω ηδη βρει αλλη λογοθεραπευτρια για το κοριτσακι μου... Δεν μπορει να μας εχει αγχωσει ολο αυτο τοσο πολυ, τις τρεις τελευταιες μερες ειμαι με ενα ξυλακι στα χερια και η μικρη αντιδρα φυσικα...

Θα σας πω νεοτερα αργοτερα, σας ευχαριστω πολυ για την βοήθειά σας...

LCizp3.pngI0Pwp3.png

Διαφημίσεις

O γιος μου κανει λογοπεραπεια απο 5.5 ετων. Η λογοπεδικος του ειναι μια γλυκια κοπελα. Ειναι συνεχεια με τον καλο λογο. Η φωνη της ειναι ηρεμη και εχει τον τροπο της μαζι του. Καμια φορα θα τον μαλωσει αλλα και παλι θα το κανει πολυ γλυκα. Η βελτιωση του ειναι θεαματικη και απλα πλεον την κραταμε γιατι τον βοηθαει στα μαθηματα.

Γενικα ειμαι πολυ ανετη μαζι της και συζηταω τα παντα που αφορουν το παιδι.

Η εργοθεραπευτρια μας ειναι και αυτη γλυκια αλλα λιγο πιο αυστηρη, μεσα ομως σε πολυ λογικα πλαισια.

Γενικα εχουν τον τροπο τους και δεν πιεζουν το παιδι περα απο αυτο που μπορει να δωσει.

Κι εμείς την κόρη μου την είχαμε πάει 4 χρονών αλλά μας είχε πει ότι σε αυτή την ηλικία μπορεί να είναι ακόμα ανώριμα τα παιδια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνεδρίες . Μετά απο 2 δοκιμαστικά μαθήματα, μας δέχτηκε τελικά αφού είδε οτι το παιδι είναι έτοιμο και δεκτικό.Όσο για το μάθημα, ήταν πάντοτε με παιχνίδι και στο σπίτι είχαμε ένα τετράδιο στο οποίο εγώ η ίδια είχα κολλήσει ή ζωγραφίσει διαφορες εικόνεςκαι έπρεπε να τις επαναλαμβάνουμε σαν ιστορία . Η συγκεκριμένη λογοθεραπεύτρια είναι φοβερή στη δουλειά της ( και να φανταστείτε οτι είναι Βελγίδα), πολύ αγαπητή στα παιδια και καθόλου φιλοχρήματη!!!

Το τελευταιο που μου εκανε ειναι οτι τωρα που προσπαθουμε να πει σωστα η μικρη το γραμμα "γαμα" μου εδωσε ξυλακια που χρησιμοποιουν οι παιδιατροι για να δουν τον λαιμο, για να της πιεζω την γλωσσα προς τα κατω και να της "εκβιασω" το "γαμα"...

:shock::shock::shock::shock::shock:

εγώ γιατρός δεν είμαι...παιδάκι που κάνει λογοθεραπεία δεν έχω...αλλά αυτό μου φαίνεται αδιανόητο...στα δικά μου μάτια κ αυτιά...να βάζεις ένα ξυλάκι στο στόμα του παιδιού για να εκβιάσεις το γράμμα;;;

• 2 weeks later...

Παιδιά απαράδεκτη συμπεριφορά πράγματι!!!Αν και λογικά τα παιδιά μου θα είχαν ανάγκη απο λογοθεραπέια γιατι δυσκολεύονται στο λόγο, σχέφτομαι πως κανείς απο μας δεν μεγάλωσε με λογοθεραπευτές και παρ'όλα αυτά μάθαμε να μιλάμε καθαρά, πόσους ανθρώπους ξέρετε στην ηλικία σας να μη λένε τα γράμματα σωστά, εγώ κανέναν! Έτσι ησυχάζω... και λέω δεν είναι δυνατόν να τρέχω για όλα και να έχω άγχος και γιαυτό, μπορεί τα παιδιά μου να μη μιλάν πιο καθαρά στην τάξη, να μη γράφουν πιο σωστά, όμως είναι το λιγότερο που με ενδιαφέρει, η πίεση στη λογοθεραπεία είναι κυρίως συναισθηματική και το αιδί αντιλαμβάνεται πως επεμβαίνεις και πως κάτι δεν¨"κάνει" σωστά! Είναι δική μου θέση σωστή η΄λάθος δεν ξέρω στη διαδικασία όλων αυτών όμως δεν μπαίνω, ούτε συγκρίνω τα παιδιά μου με άλλα! Θέλω να είνα χαλαρά και αυτά όπως κι αν μιλούν όπως κι αν εφράζονται....

Δηλαδή alphae αν δεν μπορούν να πουν καλά το ρο ή το σίγμα θα τα αφήσεις έτσι; Σε μεγάλους αυτό πάντως είναι αντιαισθητικό! (βλέπε Ιάσονα Τριανταφυλλίδη π.χ.)

Ε! ένας στους τόσους πόσους ξέρεις εσύ να λένε έτσι το ρο; Εγώ ναι θα το άφηνα.. δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι όμως πιστεύω πολύ πως η αυτοπεποίθηση στο παιδί, τραυματίζεται μέσα απ' τη διαδικασία της λογοθεραπείας... Ετσι νομίζω έτσι θα έκανα. Παρ' όλα αυτά είμαι πολύ θετική και στις μανούνες που πηγαινουν τα παιδιά σε λογοθεραπευτή! Η κάθε μια μας λειτουργεί με κριτήριο τι είναι καλό για το παιδί της και έχει το δικό της ένστικτο....κανείς δεν ξέρει πιο είναι αληθηνά καλό για τα παιδιά!

Κι εγώ ήμουν στην αρχή επιφυλακτική με τους λογοθεραπευτές αλλά μετά απο την προτροπή των νηπιαγωγών της κόρης μου να επισκεφτούμε κάποιον γιατί το παιδί είχε πρόβλημα με την άρθρωση με αποτέλεσμα να μην την καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι και να εκνευρίζεται, αναγκαστικά πήγαμε. Η πρόοδος ήταν τεράστια μέσα σε λίγους μήνες και δεν το μετάνιωσα, αν και καμια φορά σκέφτομαι ότι μπορεί με την πάροδο του χρόνου να βελτιωνόταν η ομιλία χωρίς τη βοήθεια λογοθεραπευτή. Πάντως η διαδικασία του μαθήματος ήταν σαν παιχνίδι και μετά την πρώτες επισκέψεις η κόρη μου ζητούσε απο μόνη της να πάμε στην κα Ισαβέλλα. Δεν κατάλαβα ποτέ ότι ένιωθε άσχημα ή μειονεκτικά, ίσα ίσα κάθε φορά που κατάφερνε να πει σωστά κάποιο γράμμα, πανηγύριζε και το θεωρούσε σπουδαίο κατόρθωμα. Νομίζω ότι τονώθηκε περισσότερο η αυτοπεποίθηση της γιατί έβλεπε ότι μπορούσε να τα καταφέρει. Τέλοσπάντων, ο καθένας ας κάνει ότι νομίζει καλύτερο για το παιδί του, αν και κάποιοι νομίζουν ότι επειδή θα πάνε σε κάποιον ειδικό αυτομάτως θα στιγματιστεί το παιδί ότι έχει κάποιο πρόβλημα νοητικό.

• 4 weeks later...

Ωραία λοιπόν κορίτσια,

διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον αυτη την συζήτηση γιατί έχει εδώ και πολύ καιρό που σκέφτομαι ότι πρέπει να βοηθήσω την κόρη μου. Είναι 4.5 χρονών, δεν αρθρώνει καλά και τραυλίζει πολλές φορές. Η πλάκα είναι βέβαια ότι όταν λέμε σιγά σιγά την αλφαβήτα τα περισσότερα σύμφωνα τα λέει καλά. Στις λέξεις μέσα όμως, όχι....

Ο δίδυμος αδερφός της μιλάει τέλεια, πεντακάθαρα και πολύ. Εκείνη είναι πιο σιωπηλή και εχω την εντύπωση ότι αισθάνεται άσχημα γι’αυτό γιατί προτειμάει να χρησιμοποιεί νοήματα τώρα και όχι να μιλάει....

Τέλος πάντων, θέλω να σας ζητήσω αν ξέρετε να μου προτείνετε καποιους καλούς λογοθεραπευτές στην Θεσσαλονίκη ή ακόμα καλύτερα στα Πεύκα (Ρετζίκι).

Επείσης να ρωτήσω:

1. πόσο κρατάει η λογοθεραπεία? Απο τα λεγόμενα σας συμπεραίνω ότι κρατάει μήνες. Σωστα?

2. υπάρχουν κέντρα λογοθεραπείας και μεμονωμένοι λογοθεραπευτές. Τι είναι καλύτερο?

3. απο τιμές τι να περιμένω?

Ευχαριστώ για την βοήθεια σας.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κρατήσει και πάνω απο χρόνο. Η κόρη μου έκανε περίπου 7 μήνες, μία ώρα την εβδομάδα. Εδώ στα Χανιά η λογοθεραπεύτρια μας χρέωνε 35 ευρώ την ώρα, αλλά το πήραμε σχεδόν όλο το ποσό πίσω απο το ΙΚΑ.