Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Εργοθεραπεία προληπτικά;


Recommended Posts

Σήμερα πήγαμε τη μικρή σε αναπτυξιολόγο να τη δει αφού έχουμε πάει σε όλες τις άλλες ειδικότητες γιατρών. Όπως σας έχω πει, είναι 15,5 μηνών και ανησυχώ πολύ για αυτισμό.

Αφού την είδαν μαζί, αναπτυξιολόγος, εργοθεραπεύτρια και λογοθεραπεύτρια μας είπαν: ότι υπάρχει επικοινωνία, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε, δηλ θα ήθελαν πιο ζωηρές αντιδράσεις, καλύτερη εκτέλεση εντολών, καλύτερη βλεμματική επαφή και καλύτερη λειτουργία των χεριών, όπως να στέλνει φιλάκια, να δείχνει με το δάχτυλο και να χαιρετάει καλύτερα.

Μας πρότειναν τέλος πάντων, να ξεκινήσει εργοθεραπεία προληπτικά, για να φτάσει το επίπεδο που πρέπει,..... και βλέπουμε.

Εγώ φυσικά ρώτησα πάλι αν πρόκειται για αυτισμό, και πήρα την ίδια απάντηση, ότι δηλ είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτισμό ακόμα και για αυτιστικά στοιχεία, καθώς λέει η επικοινωνία υπάρχει, αλλά όχι στον βαθμό που θέλουμε. Ακόμα είπε ότι είναι μικρή, και θα μπορούσε αυτό το πρόβλημα να εξαλειφθεί από μόνο του με τον καιρό, αλλά θα μπορούσε να αρχίσει και να χειροτερεύει.

Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για τον Ιούλιο που η μικρή θα είναι 18 μηνών.

 

Θέλω όμως να σας ρωτήσω:

Γίνεται ένα παιδί που είναι φυσιολογικό να κάνει εργοθεραπεία; Όποιοι από εσάς κάνετε εργοθεραπεία στο παιδιά σας, πότε αρχίσατε να βλέπετε βελτίωση και ως προς τι; Σας έχει τύχει να κάνετε εργοθεραπεία προληπτικά, για ένα διάστημα μόνο, ή αυτό κρατάει χρόνια;

 

Συγνώμη αν με έπιασε πάλι η υστερία μου, αλλά φοβάμαι ότι έχω αρχίσει να επαληθεύομαι και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Κάθε πληροφορία για μένα είναι πολύτιμη.

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Η κόρη μου είναι ένα παιδάκι που δεν αντιμετωπίζει κανένα άλλο πρόβλημα εκτός από το ότι ο λόγος της δεν έχει καθαρίσει επαρκώς,δεν λέει καθαρά καποια σύμφωνα, ενώ κοντεύει τα έξι, θα μπορούσα σίγουρα να την αφήσω να μεγαλώσει και το πρόβλημα σιγά σιγά θα λυνόταν από μόνο του ωστόσο προτίμησα να ξεκινήσω λογοθεραπεία και εργοθεραπεία ώστε να την βοηθήσω να το ξεπεράσει πιο γρήγορα επισης με δεδομένη την κατάσταση και με την σύμφωνη γνώμη των θεραπευτών προτιμήσαμε να επαναλάβουμε το νηπιαγωγείο ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην πρώτη δημοτικού. Ολα αυτά τα κάναμε προλητπικά προκειμένου να βοηθήσουμε το παιδί να ενταχθεί πιο ομαλά στο σχολικό περιβάλλον. Οπότε δεν βλέπω τίποτε το παράλογο στο να ξεκινήσει εργοθεραπεία έστω και προληπτικά γιατί μόνο καλό θα της κάνει, εξάλλου ακόμη και στηνπερίπτωση που οι φόβοι σου επαληθευτούν που δεν σου το εύχομαι και το παιδί σου έχει αυτισμό πρέπει να γνωρίζεις οτι η πρώιμη παρέμβαση είναι το πιό δυνατό όπλο που έχεις για να παλέψεις τον αυτισμό. Αρα καταλήγω όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, και μην ξεχνάς οτι το παιδάκι μπορεί να έχει απλά το δικό του ρυθμό ανάπτυξης που να είναι λίγο πιό αργός από το κανονικό όπως η κόρη μου χωρίς να υπάρχει παθολογικό υπόβαθρο.

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες Theodosi γιατί πιστεύω ότι αν είχα προδιάθεση για έμφραγμα, σίγουρα θα το είχα πάθει με όλη αυτή την κατάσταση.

Να σε ρωτήσω:

Όταν το παιδί κάνει εργοθεραπεία, βοηθιέται αυτομάτως και στο λόγο ή πρέπει να κάνει λογοθεραπεία για αυτό;

Η κόρη σου αφού υστερεί στον λόγο γιατί κάνει και εργοθεραπεία;

Παρεπιπτόντως, μένουμε Νέο Ηράκλειο. Γνωρίζεις κανένα καλό κέντρο στην περιοχή;

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα πρώτα η λογοθεραπεία δεν γίνεται σε παιδιά κάτω των τριών ετών η εργοθεραπεία ξεκινάει από πολύ πιο μικρή ηλικία και βοήθάει στην γενικότερη ανάπτυξη της αντίληψης μαζί με την ανάπτυξη κάποιων δεξιοτήτων οπότε σε κάθε περίπτωση είναι το πρώτο βήμα.Η κόρη μου κάνει και εργοθεραπείες μαζί γιατί αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται . Και μην πελαγώνεις χωρίς λόγο ακόμη τίποτε δεν έχει προδιαγραφεί αλλά ακόμη και αυτισμός να είναι δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Ο αυτισμός έχει πολλές εκφάνσεις, ένας αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας είναι κάτι που δεν φαίνεται σε έναν ενήλικα ο οποίος έαν έχει αντιμετωπιστεί σωστά όταν ήταν παιδί ζει μια καθ' όλα φυσιολογική ζωή. Και μην πελαγώνεις γιατί όσο κι αν σου φαίνεται χαζό αυτό που θα πω υπάρχουν και χειρότερα, αυτό θα το καταλάβεις βέβαια μόλις μπείς στο χώρο του θεραπευτηρίου και δείς και τους υπόλοιπους.Το μόνο που πρέπει να σκέφτεσαι είναι πως θα βοηθήσεις το παιδί σου πιο αποτελεσματικά και να ξέρεις η πρώιμη παρέμβαση κάνει θαύματα. Εγώ έχω τρία παιδιά, η ιστορία που σου είπα είναι μόνο της κόρης μου, δεν σου είπα όμως για τον δίδυμο αδελφό της που γεννήθηκε με δυσμορφίες στα άκρα και υπερτονία άκρων, ο οποίος κανει φυσιοθεραπείες από 45 ημερών και τώρα πιά και λογοθεραπείες και εργοθεραπείες, που έχει πλήρη ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης και κάνει ενέσεις από δύο ετών μέχρι τα 17, που λόγω ίωσης έπαθε βαρειά πνευμονία και βρεθηκε στην εντατική για 10 ημέρες χωρίς να έχει σχεδόν καμία ελπίδα να ζήσει, που πρόκειται φέτος το καλοκαίρι να κάνει την δεύτερη επανορθωτική επέμβαση στα χέρια του ενώ πριν από 1,5 χρόνο έκανε την πρώτη εγχείρηση στον αστράγαλο του δεξιού ποδιού και θα κλανει και στο έλλον δευτερη επέμβαση στο πόδι.Επίσης δεν σου είπα για τον μεγάλο μου γιο τον Δημήτρη ο οποίος ήταν πάντοτε ένα πολύ ζωηρό παιδακι ενταγμένο όμως στο σχολικο περιβάλλον δύσκολος και δύστροπος χαρακτήρας, που φέτος άρχισε να δυσκολεύεται στην δευτέρα δημοτικού, τον πήγα λοιπόν σε αναπτυξιολόγο και η διάγνωση ήταν διαταραχή, ελλειματικής προσοχής-υπερκινητικότητα, διάχυτη αναπτυξιαξή διαταραχή ΔΑΔ (αυτισμός), σε ενα παιδί πανέξυπνο που μιλάει φυσιολογικότατα και συμμετέχει φυσιολογικά στην τάξη που πηγαίνει.Τωρα όσον αφορά το κέντρο που ζητάς δεν γνωρίζω κάποιο στην περιοχή σου δυστυχώς μένω στην Βάρη και πηγαίνω στα Σούρμενα, πάντως φρόντισε να είναι εξειδικευμένο μόνο σε παιδιά και να έχει καλή φήμη ελπίζω κάποια άλλη κοπέλνα μπορεί να σε ενημερώσει.

Link to comment
Share on other sites

Εμείς ξεκινήσαμε λογοθεραπεία και εργοθεραπεία στα δυομίση, υπάρχουν παιδάκια στο κέντρο που πηγαίνουμε που έχουν ξεκινήσει από 20-22 μηνών!!!!

 

Η μικρή μου είχε καθυστέρηση στην ομιλία!!!!! Φυσικά έχουμε δει τρομερή βελτίωση, αλλά θέλουμε ακόμα δουλειά.

Από εκεί και πέρα είδα μεγάλη διαφορά στην οργάνωση, συγκέντρωση, τακτικότητα, ακόμα και τρόπο σκέψης του παιδιού μου.

 

Εκτός αυτού τρελαίνεται για το "σχολείο" αυτό.

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 3 weeks later...

καλημερα..

ο δημητρης μου εχει αυτισμο υψηλης λειτουργικοτητας.ξεκινησαμε λογο κ εργοθεραπειες οταν ηταν 30 μηνων με θεαματικοτατα αποτελεσματα κ συνεχιζουμε

η βενετια μου ειναι στα δυομιση κ εχει ηδη ξεκινησει προληπτικα εργοθεραπεια απο τον περασμενο γεναρη.η αναπτυξιολογος που την πηγα λογω ιστορικου,αλλα κ λογω καθυστερησης ομιλιας (δεν λεει καθαρα τα περισσοτερα συμφωνα) μας συστησε να κανουμε εργοθεραπεια για ενα εξαμηνο,για ν αποκτησει το παιδι θεραπευτικη σχεση,κ μετα (αφου της αφαιρεσουμε τα κρεατακια) να ξεκινησουμε κ λογοθεραπειες.

πιστευω (επειδη εχω τρανταχτο παραδειγμα) οτι οι εργοθεραπειες ειναι χρησιμες για ολα τα παιδια,ακομα κι αυτα που ειναι "τυπικης αναπτυξης",γιατι τα βοηθαει ν αναπτυξουν τις ικανοτητες τους.

απο τη στιγμη που η αναπτυξιολογος σου ειπε να ξεκινησεις,μην καθυστερεις,μονο καλο θα κανεις στο παιδι σου.(κ αν μπορεσεις απο του χρονου να ξεκινησεις κ συνεδριες με ειδικη παιδαγωγο,θα δεις πραγματικα θαυματα.)

μη σε τρομαζει η λεξη αυτισμος,ακομα κι αν τη δεις σε διαγνωση,αν ξεκινησεις απο νωρις να βοηθας το παιδι,θα δεις τεραστια διαφορα (συνηθως τετοιες λεξεις σου λενε οι γιατροι μολις το παιδι κλεισει τα τρια)

ειμαι στη διαθεση σου για οποιαδηποτε πληροφορια απο την πλευρα της μαμας ενος παιδιου στο φασμα....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι με τρομάζει η διάγνωση αυτισμός. Ακόμα και όταν όλοι (γιατροί, εργοθεραπευτές κα) μου λένε ότι δεν δείχνει να έχει αυτισμό, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το παιδί μου χρειάζεται κάποιον ειδικό να ασχοληθεί μαζί του για να του μάθει πράγματα που θα έπρεπε να συμβαίνουν από της φύση του. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί το παιδί μου να υστερεί σε δεξιότητες και να μην κρύβεται κάτι πίσω από αυτό.

Τέλος πάντων, έχουμε ξεκινήσει εργοθεραπεία από αρχές Μαϊου και ανυπομονώ να δω τη βελτίωση. Ας κάνουμε ότι χρειαστεί αρκεί να πάει καλά το παιδί μου. Ανυπομονώ να γίνει 2 ετών για να ξεκινήσουμε λογοθεραπεία.

 

Πότε φαίνεται η βελτίωση βρε παιδιά;

Εσείς πότε την είδατε;

Κάνετε και στο σπίτι ασκήσεις, παρόμοιες με αυτές του εργοθεραπευτή;

 

Προσπαθώ να μη δείχνω το άγχος μου στη μικρή, από την άλλη όμως είμαι διαρκώς στην πρίζα, και την παρατηρώ, περιμένοντας να δω κάποια στερεότυπη κίνηση. Ευτυχώς δεν έχω δει κάτι. Μάλλον χρειάζομαι κι εγώ έναν γιατρό.

Link to comment
Share on other sites

αυτο που εχω να σου προτεινω σαν ομοιοπαθουσα ειναι να σταματησεις να το σκεφτεσαι,διαφορετικα δε βοηθας ουτε το παιδι,αλλα κυριως τον εαυτο σου.

εμενα με βοηθησαν παρα πολυ οι συνεδριες που εκανα με ψυχολογο (συμβουλευτικη) για τρεις μηνες.σταματησα επειδη λογω της εγκυμοσυνης δεν ειχα δυναμη να συνεχισω (λογω ασταθειας συναισθηματων) κ θα συνεχισω μολις γεννησω κ νιωσω ετοιμη.

τη βελτιωση του δημητρη την ειδα πολυ γρηγορα,μετα απο εναμισυ μηνα μιλουσε αρκετα καθαρα κ μπορουσαμε να συνεννοηθουμε.εργοθεραπευτικα (εχει κ κινητικο προβλημα στη δεξια πλευρα) μπορω να πω οτι απο την πρωτη βδομαδα ειδα διαφορα κ τωρα πια ειναι σε πολυ καλο επιπεδο.βεβαια εχει πολυ δρομο μπροστα του (κι εμεις μαζι του) αλλα ειμαστε σε πολυ καλο δρομο κ ολες οι προοπτικες ειναι μαζι μας...

πολυ σημαντικη θεωρω την χημεια αναμεσα στο παιδι κ την εργοθεραπευτρια,λογοθεραπευτρια κ γενικα οποιαδηποτε παιδαγωγο ασχολειται μαζι του.αυτο απο τη μια σου κερδιζει χρονο (δηλ δε χανεις τη μιση συνεδρια προσπαθωντας να πεισεις το παιδι να μεινει στο δωματιο) κ απο την αλλη,αν η χημεια ειναι καλη,το παιδι απορροφαει ολα οσα εχει να του δωσει ο θεραπευτης.εγω ειμαι παρα πολυ τυχερη σ αυτο...

ασκησεις για το σπιτι απο τη λογοθεραπευτρια πηραμε μετα απο 6 μηνες,μη φανταστεις πολλα,λεξουλες αρχικα κ μετα προτασεις 2,3,4,5 λεξεων να επαναλαμβανει το παιδι,πιο πολυ για εξασκηση.η εργοθεραπευτρια μας δινει παιχνιδια για το σπιτι τα οποια εξασκει καθε φορα ενα κοματι απο αυτα που υστερουμε (που στη δικη μας περιπτωση ηταν παρα πολλα,αλλα τωρα ειναι πολυ πολυ καλυτερα),κι εχω φροντισει κι εγω να αγοραζω παιχνιδια εξασκησης,ειτε αυτο λεγεται κουκλοσπιτο για συμβολικο παιχνιδι (που ειναι πολυ σημαντικο για την αναπτυξη τους,ειτε παζλ κλπ) καθε φορα που ειναι ν αγορασω παιχνιδι,το συζηταω με την εργοθεραπευτρια μας.αργοτερα που θ αρχισει γραφη κ προγραφη,θα μας δινει κ φυλλαδια με ασκησεις.αυτη που μας δινει πολλες ασκησεις ειναι η ειδικη παιδαγωγος,η οποια εχει κανει επισης θαυματα με το δημητρη κ τον μαθαινει διαφορες εννοιες οπως πανω,κατω,αναμεσα,διαφορες μουσικοκινητικες ασκησεις κλπ.

δεν εχω εμπειρια απο αλλα κεντρα,σταθηκα τυχερη κ στο πρωτο που πηγα βρηκα αυτο που χρειαζοταν το παιδι μου,οποτε δεν μπορω να σου πω αν γινεται το ιδιο σε ολα,αλλα εκει που πηγαινω εγω,απο οτι εχω δει κ σε αλλα παιδακια (κ με αλλες διαγνωσεις εκτος απο αυτισμο) η ιδια δουλεια γινεται σε ολα κ ολα εχουν βελτιωση (οχι ολα οπως ο δημητρης μου,αλλα κανενα δεν εχει μεινει στασιμο.)

την ιδια βελτιωση εχω δει κ στη βενετια μου,που οπως εχω ξαναπει ειναι "τυπικης αναπτυξης" δηλ "φυσιολογικη",αλλα εχει προβληματα συμπεριφορας κ οριων,περισσοτερο επειδη πεσαμε πανω στο δημητρη,κ ας πουμε οτι την παραμελησαμε λιγο.

οσο για σενα,χαλαρωσε..εγω περισυ δεν ηξερα σε ποιο τοιχο να χτυπησω το κεφαλι μου (κι ακομα καθε φορα που το βλεπω γραμμενο τρελαινομαι).δε βοηθαει ομως καθολου.πρεπει τον κομπο που νιωθεις στο λαιμο να τον καταπιεις.παρε λοιπον βαθια ανασα κ προχωρα,γιατι μπορει το παιδι να μην εχει τιποτα,απλα να χρειαζεται λιγο χρονο ν αναπτυχθει.ισως αν του δωσεις ενα μικρο σπρωξιμο,να παρει μπρος...

κ οτι χρειαστεις,ακομα κ χαζοκουβεντα,εδω ειμαστε....

ξεχασα να ρωτησω αν πατε σχολειο.εμας ο παιδικος μας βελτιωσε πολυ...

επισης να μη παραλειπεις το παιχνιδι του παιδιου,σε παιδικη χαρα η παιδοτοπο...

μη το κλεισεις στο σπιτι,γιατι ολη η δουλεια που θα κανεις θα παει χαμενη..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχεις theolvas. Παιδικό δεν πάει ακόμα (είναι 16 μηνών) αλλά σκέφτομαι να τη στείλω από Σεπτέμβρη.

Να ρωτήσω κάτι χαζό;

Αφού ο Δημήτρης σου τα πάει τόσο καλά, γιατί λες ότι έχετε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά σας; Δεν συμβαδίζει ακόμα με τα παιδιά της ηλικίας του; Που υστερεί δηλαδή;

 

Πολύ φοβάμαι ότι όταν ξεκινήσεις εργοθεραπείες, δύσκολα ξεμπερδεύεις και μας βλέπω να κάνουμε χρόνια εργοθεραπείες.

Link to comment
Share on other sites

κ στον παιδικο θα δεις μεγαλη διαφορα...αλλα θα πρεπει να βρεις εναν καλο...

ο δημητρης μου ειναι πισω στην ομιλια αρκετα (σε σχεση με την ηλικια του παντα)

στις δεξιοτητες επισης ειναι αρκετα πισω,πιστευω λογω της διασπασης προσοχης που εχει.

επισης κινητικα ειναι πισω,δυσκολευεται στην ισορροπια,δεν ελεγχει σωστα το δεξι του χερι κ αλλα πολλα.

εχω πεισει τον εαυτο μου οτι εργοθεραπειες θα κανουμε για πολυ καιρο ακομα (ισως κ για παρα πολυ...),αλλα τουλαχιστο βλεπω οτι το παιδι δεν ειναι στασιμο κ παιρνω θαρρος.

τουλαχιστον ειναι καλα στην υγεια του κ επιληπτικη κριση (εχουμε κ αυτο) εχει να κανει ενα χρονο περιπου,αρα μπορω να πω οτι ειμαστε σε καλο δρομο...

εχω μαθει να ζω μ αυτο.ετσι κι αλλιως ολοι ειμαστε λιγο διαφορετικοι κατα καποιον τροπο...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Συγχαρητήρια για το θάρρος σου και την αισιόδοξη στάση ζωής που έχεις. Πραγματικά μπράβο σου! Με τόσες έννοιες (βλέπω πας για το 4ο παιδάκι) καταφέρνεις και έχεις θετική σκέψη. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου!

Να ρωτήσω κάτι άσχετο:

Το περιβάλλον σας γνωρίζει για την κατάσταση του παιδιού σας; Δηλ τη διάγνωση και όλο το τρέξιμο με γιατρούς και ειδικούς θεραπευτές;

Το λέω γιατί εμείς μέχρι στιγμής το αντιμετωπίζουμε λίγο σαν θέμα ταμπού και το ξέρει μόνο η οικογένειά μας.

Link to comment
Share on other sites

...απο την πρωτη στιγμη που αρχισαμε να ψαχνουμε τι συμβαινει με το δημητρη,ενημερωσαμε τις οικογενειες μας.

εγω προσωπικα δεν θεωρω ταμπου η κακο το να ειναι λιγο διαφορετικο ενα παιδι...

καποιος απο το αμεσο οικ περιβαλλον μου ειχε πει καποτε που το συζητησα με μια φωτογραφο σ εναν παιδοτοπο.."τι το λες απο δω κι απο κει???να γινομαστε ρεζιλι???"

πραγματικα δεν το καταλαβα καθολου...τι ρεζιλι???αυτο ειναι το παιδι μου κ ειμαι περηφανη γι αυτο,οπως θα ημουν αν ηταν πολυ εξυπνο,πολυ ομορφο,με ενα ποδι κλπ...

ετσι κι αλλιως αυτη ειναι η κατασταση (η δικια μου τουλαχιστον" κ δεν θ αλλαξει,ειτε το συζητησω με αλλους,ειτε οχι.

κρυβοντας το το μονο που καταφερνω ειναι να ξεγελαω τον εαυτο μου.

γιατι καλως η κακως (το ξαναειπα) η κατασταση υπαρχει...

το οτι εκανα κι αλλα παιδια μονο σε καλο μου βγηκε (εκτος απο το οικονομικο δηλαδη),γιατι βοηθησα το δημητρη να ειναι κοινωνικος κ να μαθει να συνυπαρχει,πραγμα που ειναι πολυ σημαντικο...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Link to comment
Share on other sites

Και η αδελφή μου όταν εντόπισαν το πρόβλημα του ανηψιού μου το έκρυβαν από παντού σχεδόν, σε μερικά χρόνια όμως το πρόβλημα ήταν πλέον ορατό, δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν η ημιπληγία σε συνδυασμό με τον αυτισμό που προέκυψε αργότερα. Εγώ πιστεύω πως όταν δεν λές ένα πρόβλημα με το όνομα του μάλλον προσπαθείς να κρυφτείς από τον ίδιο σου τον εαυτό και όχι από τους άλλλους. Εμένα ο μικρός μου γιός γεννήθηκε με παραμορφώσεις στα άκρα (δύο χέρια και ένα πόδι) με υπερτονία ανα και κάτω ακρων, με υποφυσιογενή νανισμό (πλήρη ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης), ποτέ δεν σκέφτηκα να κρύψη κάτι από κανέναν. Το παιδί μου είναι αυτό που είναι ένα πανέξυπνο παιδάκι, που τρέχει παιζει μιλάει γελαει παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να έχουμε, μήπως θα άλλαζε κάτι αν δεν το έλεγα; Οχι βέβαια και μάλιστα είμαι περήφανη που τα καταφέραμε και είμαστε σε αυτό το επίπεδο, εξάλλου μιλώντας με άλλους ανθρώπους μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις και να μάθεις για να βοηθήσεις και να βοηθηθείς. Κάνουμε φυσιοθεραπείες από 45 ημερών και τώρα είναι έξι χρονών, εδώ και 3 χρόνια εργοθεραπείες και εδώ και ένα χρόνο λογοθεραπείες εκ και λοιπόν τί; Η κόρη μου πάλι δίδυμη του Αγγελου είναι λίγο πίσω στην ομιλία, κάνει εργοθεραεπείες και λογοθεραπείες και τα δύο παιδάκια μου θα επαναλάβουν το νηπειαγωγείο γιατί είναι λίγο ανώριμα για το δημοτικό ε και τι έγινε αν δεν το πώ εγώ δεν θα το δούν δεν θα καταλάβουν οτι η Αρετή δεν μιλάει καλά; Οσον αφορά τον μεγάλο μου γιό ο οποίος πηγαίνει στην δευτέρα δημοτικού σε κανονικό σχολειο και είναι ένα πολύ εξυπνο παιδί μόλις πρίν απο λίγες ημέρες πήρα διάγνωση από αναπτυξιολόγο οτι λεχει ΔΕΠΥ(διάσπαση λειματικής προσοχής-υπερκινητικότητα) και ελαφρά ΔΑΔ (αυτισμος) και είμαι στην διαδικασία του να βρώ πως θα το αντιμετωπίσω και αυτό αλλά και πάλι κοιτάω το πρόβλημα κατάματα και ψάχνω να βρώ λύσεις δεν το αποδέχομαι πλήρως ψάχνω και για μια δεύτερη διάγνωση γιατί μου φαίνεται περίεργο γι' αυτό το παιδί αλλά ψάχνω να βρώ τρόπους αντιμετώπισης χωρίς νακ΄ρυβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Οταν θα μπορείς να μιλήσεις γι΄αυτό που φοβάσαι μπροστά στους άλλους θα έχεις κερδίσει την πρώτη μάχη στον πόλεμο.

Link to comment
Share on other sites

Λία μου διάβασα το θέμα σου επειδή γράψατε χθες και έτσι έμαθα νέα σου, μια και είχα καιρό να μπω στο εδώ παρεντς- λόγω έλλειψης χρόνου! Καλή συνέχεια σου εύχομαι και ΄δυναμη, με το καλό να υποδεχτείτε και το μωράκι σας!

4 asteria..... ta paidia mou!

3-2003, 7-2004, 12-2009, 6-2011

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να το έχω εγώ το πρόβλημα. Φοβάμαι ότι αν πω στο περιβάλλον μου για τις υποψίες μου (αυτισμός) όλοι θα κοιτάζουν το παιδί πως θα αντιδράσει και γενικά θα τη θεωρούν λίγο παράξενη. Νιώθω ότι έτσι την προστατεύω. ίσως βέβαια να κάνω λάθος.

 

Να ρωτήσω κάτι άλλο:

Η κόρη μου τις τελευταίες μέρες και ειδικά σήμερα, κάνει μία κίνηση που εγώ της την έμαθα, αλλά την κάνει πλέον μόνη της, αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Βάζει το δάχτυλο στο στόμα και παίζει τα χείλη της πάνω κάτω, σαν να παιζει κιθάρα ας πούμε. Είναι αυτό στερεότυπη κίνηση αυτισμού;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

κατ αρχας θα σου πω να ηρεμισεις κ να μη ψαχνεις να βρεις σημαδια στο παιδι σου γιατι μπορει κ να μην υπαρχουν.το οτι το παιδι εχει καποια ψυχοκινητικη ανωριμοτητα,δεν σημαινει απαραιτητα οτι εχει αυτισμο.ισως απλα να χρειαζεται λιγο χρονο (κ μια μικρη ωθηση απο σενα) για να ωριμασει κ να προχωρησει.αλλα κ να εχει -στο λεω επειδη το ζω καθημερινα- δεν ειναι κ το τελος του κοσμου...θα του δωσεις ολη τη βοηθεια που μπορεις για να εχει την καλυτερη δυνατη ζωη.

το παιδακι σου ειναι πολυ μικρο κ αν του δωσεις την βοηθεια που πρεπει θα ειναι καλα,ακομα κιαν τελικα εχει αυτισμο.

οσο για την κινηση που λες,δεν νομιζω οτι υπαρχει "φυσιολογικο" παιδακι που δεν την κανει συνεχεια..ενα απο τα χαρακτηριστικα των παιδιων με αυτισμο ειναι το οτι δεν μπορουν να ελεγξουν τους μυες του στοματος,να φυσηξουν,ρουφηξουν με καλαμακι κλπ,γι αυτο κ δυσκολευονται να μιλησουν.ο δημητρης μου μεχρι τα 2 δεν μπορουσε να πει το "ο".με γυμναστικη κ επιμονη,τα καταφερε,κ τωρα στα 3,5 μιλαει σχεδον τελεια.απο την αλλη,η κορη μου,που ειναι τυπικης αναπτυξης,δεν μιλαει-αρθρωνει σωστα,επειδη απο τα κρεατακια που εχει κ τις συνεχομενες ωτιτιδες δεν ακουει καλα κ θα μπουμε σε διαδικασια εγχειρησεων κλπκλπ.

θα συμφωνησω με τη φιλη θεοδοσια σε οοολα οσα γραφει (ως συνηθως)

κ στην τελικη,εσυ να'σαι καλα κ το παιδακι σου.οποιος θελει να σε κοιταει στραβα,θα ειναι απλα ενας στενομυαλος ηλιθιος,ο οποιος σιγουρα θα εχει πολλα περισσοτερα κομπλεξ...

στην τελικη,οποιαδηποτε κι αν ειναι η διαγνωση του παιδιου,κανενας δεν ειναι τελειος...

ταο,κι εγω χαρηκα που ειστε καλα..να μου φιλησεις το μπουμπουκακι....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Link to comment
Share on other sites

Πήρα τηλ το παιδίατρο να του αναφέρω την κίνηση που παρατήρησα, και μου είπε ότι δεν αποτελεί ένδειξη για κάτι η συγκεκριμένη κίνηση.

Είναι στερεοτυπία από τη στιγμή που το επαναλαμβάνει, αλλά δεν είναι ανησυχητικό, είπε.

 

Ανησυχητικό ή όχι, καλύτερα να το σταματήσει γιατί θα με τρελλάνει λέω εγώ.

Link to comment
Share on other sites

στερεοτυπη κινηση ειναι μια κινηση που επαναλαμβανεται...δεν ειναι απαραιτητο το ατομο που τις κανει να ειναι αυτιστικο.το καπνισμα πχ ειναι μια στερεοτυπη κινηση.μη καθεσαι να αναλυεις την καθε της κινηση.σκεψου οτι ειναι κατι καινουριο που κατ αρχας ειναι αστειο γι αυτη κ την κανει περηφανη που το καταφερε.ισως ειναι ενας τροπος γι αυτην να αποσπασει την προσοχη σου.προσπαθησε να της αποσπασεις την προσοχη με κατι αλλο πχ ενα παιχνιδι,ενα τραγουδι κλπ...μη τη μαλωσεις γιατι (τουλαχιστον ετσι εγινε μ εμας) θα πεισμωσει η θα το κανει οποτε θελει να σου σπασει τα νευρα.

χαλαρωσε σε παρακαλω κ μη φορτωνεις τον εαυτο σου με αγχος...

εμεις ειχαμε πολλες στερεοτυπιες,κ μαλιστα εκτος απο τις δικες του,υιοθετουσε κ στερεοτυπιες αλλων παιδιων,αυτιστικων η μη.τωρα δεν κανει καμια εκτος απο τις φορες που θελει να με νευριασει η να πετυχει αυτο που θελει (γιατι βλεπεις κι εγω νευριαζα κ με πηρε χαμπαρι κ οποτε θελει να πετυχει κατι (ειδικα οταν ειμαστε εξω) αρχιζει...θα το κοψουμε ομως κι αυτο σιγα σιγα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Link to comment
Share on other sites

Theolvas τι είδους στερεοτυπίες είδες;

 

Ο παιδίατρος μου είπε ότι δεν λέει κάτι αυτή η κίνηση, αλλά εμένα δεν μου φαίνεται φυσιολογικό να την επαναλαμβάνει συνέχεια.

Δίνω φαντάζομαι την εντύπωση ότι προσπαθώ μόνη μου να βγάλω πρόβλημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν με έχει πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Προσπαθώ να βρω ελαφρυντικά και σκέφτομαι μήπως το κανει επειδή την ενοχλούν τα δόντια της, γιατί συνήθως έχει τα δάχτυλα στο στόμα. Δεν ξέρω!

Link to comment
Share on other sites

ο δημητρης μου απο πολυ μικρη ηλικια οταν δεν ηξερε πως να εκφραστει οταν ηταν πολυ χαρουμενος η θυμωμενος κουνουσε τα δυο του χερια σαν να πεταει τρεχοντας εδω κι εκει.

αυτο που κανει η μικρουλα,σου ξαναειπα οτι το κανουν ολα τα παιδακια (εχω πολλα κ ξερω).

επισης αλλο που εκανε ο δημητρης ειναι οτι γυρνουσε γυρω απο τον εαυτο του ασταματητα (πραγμα που επισης το κανουν πολλα μη αυτιστικα παιδια,οχι ομως μ επιμονη).

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=42964

εδω γραφω καποια πραγματα για το δημητρη,επισης η φιλη μου αντζελα (επισης μαμα παιδιου στο φασμα) δινει ενα λινκ με τα χαρακτηριστικα του αυτισμου.ριξε αν θες μια ματια...

αν κ ολες οι περιπτωσεις δεν ειναι ιδιες...

αν σταματησεις να το βλεπεις σαν "προβλημα" θα ειναι καλυτερο για σενα αλλα κ για το παιδι.

ειναι πολυ μικρη ακομα για να την καταταξεις καπου,κ θα τρελλαθεις μεχρι καποιος να σου πει (η να μη σου πει) κατι με σιγουρια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Link to comment
Share on other sites

επισης ενα αλλο που θυμηθηκα χαρακτηριστικα ειναι το οτι καθοταν οκλαδον κ κουνιοταν μπρος-πισω με τα χερια στ αυτια,φωναζοντας κααααα.αυτο το εκανε μεχρι σχεδον 2 ετων.

κ οταν ηταν μικρος ετρεχε πανω κατω στο παρκο πολλες φορες (μια φορα ειχα μετρησει 45 πηγαινε-ελα).οοολα αυτα που σου λεω εξαφανιστηκαν σε ενα χρονο κ το μονο που εχει μεινει ειναι το οτι αν πρεπει να μεινει ορθιος πολλη ωρα,κουνιεται σαν εκκρεμες.αλλα δεν το κανει συνεχεια κ δε με ενοχλει πια...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ όλους για την υπομονή που δείχνετε μαζί μου και με ανέχεστε.

Την έχω διαβάσει την ιστορία σου theolvas και της angela. Και πάλι ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα ρωτήσω αύριο και την εργοθεραπεύτρια.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...