Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

επιλογή ονόματος

angel_mammy

Recommended Posts

Θα ήθελα τη βοήθειά σας.

Είμαι ανάμεσα σε 2 ονόματα αλλα στο ένα έχω και μια απορία.

Εαν θέλουμε την μικρη μας να την ονομάσουμε Έμμυ (απο το Ευθυμία), αλλά θέλουμε να βαφτιστεί Έμμυ από την εκκλησία, αυτό μπορεί να γίνει ή μόνο Χριστιανικό όνομα πρέπει να είναι? Για παράδειγμα το όνομα Βαλέρια. Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει κάποιος άγιος με το όνομα αυτό. Ο παπάς στην εκκλησία το δέχεται?

Είμαστε ανάμεσα στο Εμμυ και το Δήμητρα.

Κορίτσια για πείτε καμιά γνώμη.

Ευχαριστώ πολύ.;)

Διαφημίσεις

Δύσκολα το Έμμυ θα το δεχτεί η εκκλησία είναι υποκοριστικό

φυσικά άσχετο με το Ευθυμία και κοντινό με το Έμμυ το Εμμέλεια (όνομα οσίας) .

Το όνομα Βαλέριος μπορεί να προέρχεται από την λατινική γλώσσα αλλά

υπάρχει νεομάρτυς Βαλέριος οπότε είναι και ορθόδοξο και μπορείς να

βαπτιστείς με το συγκεκριμένο όνομα

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Πριν μερικές μέρες έμαθα ότι δεν βαφτίζουν όλοι οι παπάδες Μαίρη, γιατί το θεωρούν υποκοριστικό! Ένα φιλικό ζευγάρι βρήκε όμως κάποιον παπά που την βάφτισε Μαίρη και όχι Μαρία. Ίσως κι εσύ να βρεις κάποιον να στην βαφτίσει Έμμυ.

Προσωπικά προτιμώ το Δήμητρα. Είναι πιο όμορφο και ισορροπημένο. Το παιδί θα έχει και γιορτή και δεν θα νιώθει άσχημα. Αλλιώς Ευθυμία που πάλι έχει γιορτή.

Διευκρινίσεις και οδηγίες προς τα Ληξιαρχεία από τον Συνήγορο του Πολίτη:

έγγραφο Υπουργείου Εσωτερικών (Διεύθυνση Αστ. & Δημ. Κατάστασης)

υπʼ αρ. πρωτ. Φ.104770/22433/24.10.2006

«Η ονοματοδοσία αποτελεί την αποκλειστική διαδικασία κτήσης ονόματος νεογνού το

οποίο καταχωρίζεται στη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως ύστερα από δήλωση των γονέων

του που ασκούν τη γονική μέριμνα ή του ενός απʼ αυτούς εφόσον έχει έγγραφη

εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής. Αν ο ένας από τους

γονείς δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα, η δήλωση του ονόματος γίνεται από τον

άλλο γονέα.

Η βάπτιση καταχωρίζεται στο περιθώριο της ληξιαρχικής πράξεως γέννησης, περιλαμβάνει

τα στοιχεία που περιγράφονται στην παρ. 3 του άρθρου 26 ν. 344/76 και δηλώνεται από τους

υποχρέους, όπως καθορίζονται στην παρ. 2 του ιδίου άρθρου.

Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει αβίαστα ότι οι δύο ανωτέρω

περιγραφόμενες πράξεις είναι ξέχωρες μεταξύ τους και η μεν ονοματοδοσία έχει σαν

αποτέλεσμα την κτήση ονόματος, η δε βάπτιση, κατά πάγια νομολογία, την κτήση

θρησκεύματος και δεν επιδρά καθόλου στο ήδη δηλωθέν ή ταυτόχρονα δηλούμενο

όνομα.

Συνεπώς μία δήλωση βάπτισης δεν μπορεί να εκληφθεί και σαν δήλωση ονοματοδοσίας αν

δεν γίνεται με τους όρους του άρθρου 25 του ν. 344/76, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο

15 ν. 1438/84, δηλαδή αν δεν γίνεται και από τους δύο γονείς ή αν δεν συνοδεύεται από

εξουσιοδότηση του απόντος γονέως».

http://www.synigoros.gr/docs/Diamesolavisi_Onomatodosia_19_12.pdf

άρα μπορείτε να δήλωσετε ό,τι όνομα θέλετε στο Λήξιαρχείο και μετά να γίνει η βάπτιση. Και Εμμυ και Μαίρη και ό,τι όνομα θέλετε.

Και έγω έτσι θα κάνω στο επομενο παιδί μου.Μετάνιωσα που δεν έκανα ονοματοδοσία στη μικρή μου, θα μας γλίτωνε από πολλά σχόλια συγγενών και απο χαρτιά που την αναφέρουν ως "αβάπτιστο θύλη" που πρεπει μετά να διορθωθούν με το κανονικό της όνομα.

pECmp3.png

Θα συμφωνήσω με την AngiCat στο ότι υπάρχουν παπάδες που βαφτίζουν το παιδί σου με ότι όνομα θέλεις... Φίλη μου βρήκε παπά και της βάφτισε την μικρή Κλέλια...

LCizp3.pngI0Pwp3.png

Διαφημίσεις

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...