Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Κάνω κάτι λάθος? Μήπως δε φτάνει πια για κανονικό γεύμα?

Recommended Posts

Κι εκεί που έλεγα ότι εντάξει, μετά από τόσους μήνες θηλασμού, κάτι σκαμπάζουμε... να που επανέρχομαι με απορίες. Θα ήθελα για άλλη μια φορά την πολύτιμη βοήθειά σας!

Εν συντομία: ο μικρός μου χρόνισε πριν λίγες μέρες, θηλάζει το πρωί πριν φύγω για τη δουλειά, το μεσημέρι όταν γυρίζω και μεταμεσονύχτια όσες φορές ξυπνήσει (μια, δυο αν και πιο σπανια τυχαίνει να μην ξυπνήσει καθόλου). Εδώ να προσθέσω ότι είμαι έγκυος 19 εβδομάδων. Οταν λείπω στη δουλειά, τρώει φρέσκια φρουτόκρεμα για δεκατιανό, κρεατο/κοτο/χορτο/σουπίτσα για μεσημεριανό (τωρα ξεκινήσαμε και ψαράκι), το απόγευμα εχουμε προσθέσει και άλλο ένα γεύμα (ή ίδιο με το μεσημεριανό ή του φτιάχνω λαχανόσουπα ή φρουτάκι), στο ενδιάμεσο τσιμπαει καμιά φρυγανίτσα και το βράδυ πριν κοιμηθεί τελευταία ξεκίνησα να του δίνω γάλα σκονη (έχω μεγάλη υπνηλία εξαιτίας της εγκυμοσύνης και δεν αντέχω να τον θηλάζω για να κοιμηθεί, με ενοχλεί κιόλας πολύ όταν πιπιλαει, νιωθω τις θηλες μου πολύ ευαισθητες). Γενικώς είναι φαγανό παιδάκι, δεν έχουμε πρόβλημα στο φαγητό. Το βράδυ που του δίνει το γάλα ο μπαμπας του, πίνει 300ml (μα δεν είναι πααααρα πολύ???)

Και μπαίνω στο κυρίως θέμα: αν και ο άντρας μου μέχρι σήμερα με υποστήριζε πολύ με τον θηλασμό, τώρα επιμένει ότι το γάλα μου δεν του φτάνει του μωρού, ότι δε μπορεί να πίνει από μενα τα 300ml που πίνει με το μπιμπερό και γενικώς θεωρεί ότι πλέον όταν θηλάζει πρέπει να το θεωρούμε σαν "αναψυκτικό" (δλδ σαν κάτι ελαφρύ και όχι κυρίως γεύμα). Να τονίσω ότι δε μου λέει να σταματήσω να θηλάζω, αλλά ότι το μωρό χρειάζεται παραπάνω φαγητό απ' αυτό που του δίνει ο θηλασμός.

Και πραγματικά με έβαλε σε σκέψεις. Μήπως πλεον λόγω εγκυμοσύνης δεν έχω πολύ γάλα? Οτι έχω γάλα το ξερω, μαλιστα αν παραλειψω έναν θηλασμό από τους τρεις, νιώθω το στήθος μου πρησμένο και πονάω. Πώς όμως θα καταλάβω την ποσότητα? Υπάρχει τρόπος? Γιατί δε μπορώ να καταλάβω αν εχω λιγότερο γάλα... Επίσης σκέφτομαι, μήπως άρχισε να παράγεται το πρωτόγαλα και είναι πλεον πιο ελαφρύ? Πριν λίγες μέρες έβγαλα λίγο γάλα με το θήλαστρο (δεν είχα θηλασει το μεσημερι και το βράδυ που είχε κοιμηθεί το μωρό είχε πρηστεί το στήθος μου και έβγαλα κάπου 50ml με χειροκίνητο θήλαστρο -το ηλεκτρικό το έχω κρύψει πια-) και ήταν πολύ ανοιχτόχρωμο (δεν ήταν άσπρο, όπως αυτό που έβγαζα παλιά), μάλιστα όταν διαχωριστηκε το λιπος, είδα ότι ήταν πολύ λεπτό στρώμα, σα φιλμ. Είναι αναμενόμενο? Έχω διαβασει στο βιβλιο της Πατσούρου ότι όσο περνάνε οι μήνες το μητρικό γάλα αλλάζει σύσταση και δεν είναι πια τόσο λιπαρό, όσο τους πρώτους μήνες, αλλά μήπως στη δική μου περίπτωση (λόγω εγκυμοσύνης) παίζει κάτι άλλο? Μπορεί να διατηρηθεί η γαλουχία με τον αριθμό των θηλασμών που κάνουμε? Μήπως πράγματι ο μικρός μου θέλει κάτι παραπάνω και δεν του φτάνει ένα γεύμα θηλασμού?

Πολλές οι απορίες μου... Θα εκτιμούσα κάθε απάντηση!

Ευχαριστώ!!!

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Διαφημίσεις

Τρώει 300μλ και ξυπνάει και δύο φορές το βράδυ; Σε αναζητάει. Φυσικό είναι όσα γεύματα θηλασμού αντικαταστήσεις να μειώνεται η γαλουχία. Τώρα αν φτάνει ή δεν φτάνει ή αν έχει αλλάξει η σύστασή του εξαρτάται αν είσαι ικανοποιημένη με το βάρος του μωρού. Αν είναι εντάξει συνεχίζεις έτσι και όσο πάει ίσως και 2-3 μήνες ακόμη. Με 300μλ γάλα, θηλασμό και τις τροφές που τρώει θα έλεγα ότι παίρνει το ασβέστιό του. Αν δεν θέλεις να αποθηλάσεις πιο γρήγορα και το βάρος είναι ικανοποιητικό μην αγχώνεσαι.

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

Τα κιλά του είναι καλά, κοντά 11, δεν είναι παχουλός, εχει όμως τα μπουτάκια του, ό,τι πρέπει για τσίμπημα! :)

Δε θέλω να αποθηλάσω, γι' αυτό προβληματίζομαι...

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Κοριτσάκι όλα καλά μου φαίνονται . Το ότι πίνει τόσο πολύ γάλα δεν έχει να κάνει με το θηλασμό , θέλω να πω πως ο μικρός δεν συσχετίζει το μητρικό γάλα με το ξένο , δεν τα βλέπει ως ίδια πράγματα από διαφορετική πηγή .

Το παιδάκι σου μια χαρά τρώει όλη την ημέρα , το γαλατάκι της μαμάς καλύπτει όλες τις συναισθηματικές του ανάγκες και έτσι καρπώνεται και όλα τα οφέλη του μητρικού γάλακτος . Μπορείς να προσθέσεις και γιαουρτάκι το απόγευμα .

Εμένα ακόμη και αν έχει θηλάσει πολλές φορές μες στη μέρα , θα φάει και όλα τα στέρεα που θα του προσφέρω και είναι γενικά πολύ λιχούδης ( αλλά δεν του δίνω τίποτε από τα ανθυγιείνα όσο και αν το θέλει ).

Τίποτα δεν κάνεις λάθος με το θηλασμό και μπράβο και μέχρι εδώ που έφτασες !!!!

επισης.. μετα τον χρονο δεν μπορεις να ξεκινησεις με φρεσκο γαλα; γιατι να δινεις σκονη; κ αφου δεν ξυπναει το βραδυ, η αναπτυξη ειναι μια χαρα κ γενικως ολα καλα, τι ανησυχει ο μπαμπας;;)

υγ. το δεν ξυπναει το βραδυ το εγραψα ετσι βιαστικα γιατι η δικια μου ξυπναει 4-5-6.... + φορες....οποτε 1-2 δεν ειναι τιποτα , καταλαβες; :D εχω λαλησει απο την αυπνια μην παρεξηγεις....!

Διαφημίσεις

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

Τα κιλά του είναι καλά, κοντά 11, δεν είναι παχουλός, εχει όμως τα μπουτάκια του, ό,τι πρέπει για τσίμπημα! :)

Δε θέλω να αποθηλάσω, γι' αυτό προβληματίζομαι...

Εγώ αντικαθιστούσα γεύματα με θηλασμούς γιατί ήθελα να αποθηλάσω σταδιακά. Δεν θήλαζα τη νύχτα και τελικά έφτασα τον τελευταίο μήνα τον 13ο να θηλάζω πρωί βράδυ μόνο. 15 μηνών, δύο μήνες αφότου είχα αποθηλάσει ήταν 10250, ενώ έτρωγε καλά του πήρε λίγο χρόνο το μπουκάλι να το συνηθίσει. Συμπέρανα όμως ότι τα μωρά από το γάλα παίρνουν βάρος όχι τόσο από τα στερεά.

Άρα από βάρος είστε σούπερ ντούπερ και γάλα έχεις αφού θηλάζεις αρκετές φορές την ημέρα. Δεν τίθεται θέμα ότι δεν του φτάνει το γάλα, από που πήρε το βάρος; Μην βάλεις άλλο ξένο αν δεν θες να αποθηλάσεις. Και το βραδυνό κρίνοντας από το βάρος του δεν νομίζω ότι χρειάζονταν αλλά καταλαβαίνω ότι δεν άντεχες να είσαι πιπίλα για τον ύπνο. Τα δικά μου έπαιρναν το ένα πιπίλα και το άλλο δάχτυλο και δεν είχα τέτοιο πρόβλημα.

Ζουζουνελ εχουμε ενα θεμα Εγκυμοσυνη και Θηλασμος.........διαβασε το......γραφουμε πολλα σχετικα εκει....

Εγω θηλαζω ακομα και κοντευω να γεννησω.....ακομα κι αν ειναι λιγοτερο λιπαρο το γαλα μας να ξερεις οτι συνεχιζει να προστατευει τα παιδια μας.......ο γιος μου σε καποια φαση που το ειχε περιορισει πολυ αρρωστησε αλλα μετα θηλαζοντας συνεχεια, εγινε καλα πολυ γρηγορα......βλεπεις δλδ διαφορα στην υγεια του......τωρα θηλαζει παλι μανιακα....

Εσεις τρωτε μια χαρα οποτε δεν καταλαβαινω που ειναι ο προβληματισμος του συζυγου.......τι να πουμε εμεις που ειμαστε κακοφαγοι.......φυσικα πινουμε και φρεσκο γαλα......οσο περναει ο καιρος θα του δινεις και φρεσκο γαλατακι να μαθαινει σιγα σιγα........πως πινει το γαλα του? Με μπιμπερο? εγω του δινα φρεσκο με ποτηρι μετα το χρονο και ετσι μια χαρα τα ξεχωριζει......μπορει να μη το πιει με την πρωτη.....

Αμα ξυπναει μια δυο φορες τη νυχτα να εισαι ευχαριστημενη.......εμεις φθασαμε 30 μηνων για να το πετυχουμε αυτο! Παντως μην αγχωνεσαι......μια χαρα τρωτε και πατε πολυ καλα απο βαρος.........τι να πουμε εμεις που μαστε 97 υψος και 13 κιλα με το ζορι? Λεω παλι καλα που θηλαζει ακομα και παιρνει κατι εξτρα απο μενα....

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Σας ευχαριστώ πολύ όλες! :)

vera το θέμα Θηλασμός & Εγκυμοσύνη το ξέρω, έχω γράψει κι εκεί (πιο παλιά, όταν έμαθα για την εγκυμοσύνη), ευχαριστώ. Διαβασα και τα δικά σου για τον μικρούλη. Δε θέλω να αποθηλάσω τώρα, πάω κι εγώ για tandem (ελπίζω δλδ). Ξέρω ότι έστω και λιγο να θηλάζει, είναι καλό για το μωρό. Μετά το Πάσχα λέω να ξεκινήσω να του δίνω φρέσκο γάλα. Με μπιμπερό πίνει το βραδυνό γάλα και συνήθως έτσι τον παίρνει ο ύπνος. Το βράδυ τώρα ξυπνάει 1-2 φορές, μέχρι τον προηγούμενο μήνα ξύπναγε (και θήλαζε) σχεδόν κάθε 1-1,5 ώρα και αυτό το έκανε από 6 μηνών, οπότε σε καταλαβαίνω! Ξερω όμως ότι είναι μικρός ακόμα για να έχει πρόγραμμα, οπότε δεν εχω πολλές ελπίδες ότι αυτό θα συνεχιστεί, απλά απολαμβάνω την περίοδο αυτή!

Morchelina ο δικός μου δεν την έχει μάθει την πιπίλα, συνήθως πιπίλαγε το στήθος για να κοιμηθεί, ομως τώρα δεν το αντέχω. Ευτυχώς κοιμάται με το μπουκάλι. Μια φορά την ημέρα του δίνω ξένο γάλα και για να είμαι ειλικρινής έλπιζα να έπινε λιγότερο, τα 300ml μου φαίνονται παρα πολλά. Ξεκίνησα από 190ml αλλά όταν τελείωνε το γάλα έκλαιγε με λυγμούς, οπότε σιγά σιγά αυξησα την ποσότητα.

DaF το θεμα του μπαμπά μας έχει ως εξής: μέχρι πρόσφατα, θηλαζα τον μικρό και το απόγευμα (δλδ δεν του έδινα απογευματινό φαγητό). Μόλις ο μικρός έβλεπε τον πατέρα του να τρωει, έκανε σαν τρελλός να πιάσει κάτι απ' το πιάτο του. Ετσι ξεκινήσαμε φρυγανίτσες, ψωμακι και γενικά finger food (του αρέσει να μασουλάει, απ' όσο είδα). Με βάση αυτό λοιπόν θεώρησε ότι ο μικρός δε χορταίνει με το γάλα μου. Ετσι πλέον τρώει κανονικό γεύμα το απόγευμα.

Αρχοντουλα και ο δικός μου είναι λιχούδης. 'Οτι και να του δωσω, θα το φάει. Εγώ το ψάρι το σιχαίνομαι, και όμως τωρα που ξεκινήσαμε ψαροσουπα του άρεσε τόσο πολύ που έκλαιγε μόλις τελειωσε το φαγητό! Μόλις μας δει να τρώμε, δείχνει το πιάτο και με κοιτάει! Γιαουρτάκι του έχω δώσει, κατσικίσιο μόνο, όποτε βρίσκω στο σ/μ του παίρνω. Δεν του έχω δώσει έτοιμα γεύματα ή κρέμες, προσπαθώ να του δίνω υγιεινές τροφές. Και το γάλα σκόνη που του δίνω, νιώθω πολλές τύψεις είναι η αλήθεια...

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Μια φορά την ημέρα του δίνω ξένο γάλα και για να είμαι ειλικρινής έλπιζα να έπινε λιγότερο, τα 300ml μου φαίνονται παρα πολλά. Ξεκίνησα από 190ml αλλά όταν τελείωνε το γάλα έκλαιγε με λυγμούς, οπότε σιγά σιγά αυξησα την ποσότητα.

Δεν νομίζω ότι πεινάει τόσο, να παρηγορηθεί θέλει και να νανουριστεί για ύπνο. Τα κιλά του είναι μια χαρά και τρώει και μια χαρά. Μην θεωρείς ότι του στερούσες τίποτα τόσο καιρό που δεν του έδινες ξένο. Το καλύτερο έκανες για το μωρό. Μπορεί τώρα που φτιάχνει ο καιρός να τον βγάζετε έξω το απόγευμα κάθε μέρα να κουράζεται και να μην έχει τόση ανάγκη το γάλα για νανούρισμα και να κοιμάται πιο εύκολα. Εμένα η δικιά μου έτσι είχε στρώσει ο ύπνος της με καθημερινή βόλτα το απόγευμα στο πάρκο. Ούτε κούνημα ούτε τίποτε δεν ήθελε μετά, 10 η ώρα έπεφτε ξερή και ξύπναγε στις 7 το πρωί.

Μην θεωρείς ότι του στερούσες τίποτα τόσο καιρό που δεν του έδινες ξένο.

Ισα ίσα το αντιθετο, δεν ήθελα να του δωσω σκονη. Ξερω ότι το καλύτερο είναι ο θηλασμός. Οπως δεν του έδωσα και έτοιμες κρέμες, βαζάκια, έτοιμα γεύματα κλπ.

Από βόλτες άλλο τίποτα, τον βγάζει το πρωί η ξαδέλφη μου που τον κρατάει, και το απόγευμα τον βγάζω κι εγώ. Πραγματι το παρατήρησα αυτό που λες, αν έχει βγει βόλτα, είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί το βράδυ. Απλά μεχρι τώρα κοιμόταν στο στήθος, δεν εχει μαθει να κοιμαται με κούνημα.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Διαφημίσεις

Δεν αμφιβάλλω για την πίστη σου στο θηλασμό απλώς αν το βλέπεις να πίνει με τόση όρεξη λες βρες μπας και πεινούσε τόοοοσο πολύ ή μπορεί να στο πουν οι άλλοι. Δεν είναι έτσι, πρώτη και καλύτερη ξέρεις ότι τα μωρά πίνουν γάλα και για άλλους λόγους πέρα από την πείνα , όπως για να νανουριστούν.

Τη μικρή μου το καλοκαίρι μόλις είχε χρονίσει και περπατήσει την έβγαζα πιο αργά μετά τις 7 και 9:30 που γυρνάγαμε σπίτι με το ζόρι προλαβαίναμε μπάνιο και γάλα. Και τον προηγούμενο μήνα κουνάγαμε κανά δίωρο για να κοιμηθεί τις 12.