Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Χρεοκοπια ή οχι τελικα?

Ellemphriem

Recommended Posts

Αντε να παραθεσω ενα μαιλ που μου ηρθε και ΟΧΙ δεν το εχω γραψει εγω.....απλα μου εκανε εντυπωση και επειδη και εγω εχω φρικαρει με το 'χρεοκοπουμε τωρα, χρεοκοπουμε αυριο' και με εβαλε σε σκεψεις αυτο το μαιλ (δεν ξερω ποιος το εγραψε παιδες αλλιως θα το ειχα βαλει μεσα.....μου ηρθε απο φιλους χωρις να λεει απο που το πηραν, μπορει να ειναι και απο αρθρο τι να σας πω, μπορει απλα σκεψεις καποιου).......ειπα να το βαλω εδω να μου πειτε και τις δικες σας αποψεις. Εγω ειμαι στο γρουπ των φοβισμενων ......αλλα αλλιως τα λεει εδω κατω.....για διαβαστε και πειτε μου......

"Τι έγινε, ρε λεβέντες; Βρίσκεται ή όχι η Ελλάδα «στα πρόθυρα χρεοκοπίας»; Κι αν βρίσκεται, πώς στην ευχή εξηγείται αυτό που συνέβη πριν από τρεις ημέρες; Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις ομολόγων προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά προσφέρθηκαν τα πενταπλάσια!

Εάν τα σαΐνια των περιλάλητων διεθνών αγορών πίστευαν στα αλήθεια την κινδυνολογική αρλούμπα, πως η ελληνική οικονομία οσονούπω τινάζει τα πέταλα, τότε οι επενδυτές δεν θα ορμούσαν να αγοράσουν την πρώτη φετινή έκδοση των ημέτερων κρατικών ομολόγων.

Ο Ελβις να ανασταινόταν και να εμφανιζόταν στο Central Park της Νέας Υόρκης ντάλα μεσημέρι, τέτοιος χαμός δεν θα γινόταν. Μέσα σε τρεις ώρες προσφέρθηκαν 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς αρκεστήκαμε στα 8 δισεκατομμύρια, λέγοντας: «Κάντε υπομονή, τα υπόλοιπα αργότερα. Γιατί να αρχίσουν να τρέχουν από τώρα μαζεμένοι οι τόκοι ενός τέτοιου δυσθεώρητου ποσού;».

Είδες, ρε παιδί μου, αυτοκαταστροφικό αμόκ οι ξένοι... Ντε και καλά να εναποθέσουν τα λεφτά τους σε μια «καταρρέουσα» οικονομία;

«Μα, πήραν υψηλό επιτόκιο», θα πείτε. Πολύ, σωστά. Αυτός άλλωστε ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της ασύλληπτης κινδυνολογίας, στην οποία επιδίδονταν τόσο καιρό διακεκριμένοι κερδοσκόποι και άφθονα «παπαγαλάκια». Το 6,2% είναι όντως υψηλό. Δείξτε μου, όμως, εσείς κάποιον πρόθυμο να δανείσει με τέτοιο επιτόκιο εκεί που ελλοχεύει κίνδυνος κατάρρευσης κι εγώ θα σας δείξω έναν τρελό ή μαζοχιστή καλό Σαμαρείτη. Είδη άγνωστα στις αγορές.

Πέρυσι τέτοια εποχή η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκιο 5,5%. Τότε όλα ήταν ήρεμα. Κανείς δεν έσκουζε για τα ελλείμματα και το χρέος. Και φέτος που την ελληνική οικονομία υποτίθεται πως την απειλούν λοιμοί, λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί, φέτος που προφητεύεται πως θα διαλύσουμε (!) την ευρωζώνη, τσακώνονται οι ξένοι ποιος θα αγοράσει πρώτος ελληνικά ομόλογα με 6,2%;

Να υποθέσουμε ότι αυτό το 0,7% είναι η διαφορά ανάμεσα στη σφριγηλή οικονομία και το «δεν υπάρχει μία»; Επειδή αυτά τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ για να θυμηθούμε την κλωστή που χωρίζει την κόλαση από τον παράδεισο, ας αναλογιστούμε πόσο εύπιστοι και ευάλωτοι στην «τρομοκρατία των ελλειμμάτων» έχουμε γίνει. Αυτό που συνέβη με τα ελληνικά ομόλογα στέκει αυτοτελώς ως ομολογία. Ομολογία υποκρισίας των εξ επαγγέλματος κινδυνολόγων -εσωτερικού κι εξωτερικού.

Κόλλυβα για την... ετοιμοθάνατη ελληνική οικονομία μοίραζε μήνες ολόκληρους η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times». Μόλις, όμως, οι ατσίδες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος εξασφάλισαν το παχυλό επιτόκιο του 6,2%, η «FT» ανένηψε. Στην πρώτη σελίδα της φιγουράριζαν δηλώσεις ενός στελέχους της τράπεζας HSBC, ονόματι Στίβεν Μέιτζορ, που εκτιμούσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βαίνει προς σταθεροποίηση.

Τότε γιατί η «Financial Times» αμέσως μετά τα «μπράβο» το γύρισε στα παλιά, προκαλώντας εκτόξευση των spread; Γιατί ισχυρίστηκε ότι η ελληνική οικονομία, που επανήλθε μυστηριωδώς σε μαύρο χάλι έπειτα από... διήμερη αναλαμπή, αναζητεί σανίδα σωτηρίας στην Κίνα; Μα είναι προφανές: για να συνεχίσει να πωλείται μπόλικο ελληνικό πράμα στη Δύση κι όχι στους Κινέζους. Ηταν προειδοποιητικό τρίξιμο δοντιών και προσπάθεια να ακυρωθεί νωρίς νωρίς κάθε σχέδιο πώλησης μεγάλου όγκου ελληνικών ομολόγων στην Κίνα. Εχετε δει χώρα να χρεοκοπεί εν μέσω γενικού καβγά για το ποιος θα της δανείσει;

Η «τρομοκρατία των ελλειμμάτων» καταφθάνει από δύο δρόμους. Ο αγγλοσαξονικός αφορά κυρίως το κερδοσκοπικό παιχνίδι. Ο γερμανικός (θα τον δούμε στο εγγύς μέλλον) αφορά την απόπειρα να προβληθεί ένα μοντέλο πειθαρχίας στο μαντρί της Ε.Ε. Αυτό που λέμε... γερμανικός ποιμενικός. Το κερδοσκοπικό παιχνίδι, όμως, είναι αυτό που δεν κρύβεται με τίποτα. Αρκεί να βλέπεις τα στοιχειώδη."

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Διαφημίσεις

βρισκω σωστα τα παραπανω, ειμαστε ομως σε ασχημη οικομομικη κατασταση σαν χωρα και το γεγονος αυτο μας κανει ευαλλωτους-τρωτους στα ξενα συμφεροντα.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...