Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ...ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

vatzi

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

Παρακολουθώ το φόρουμ 1,5 χρόνο, κατά καιρούς ανατρέχω σʼ αυτό για τυχόν πράγματα που με προβληματίζουν. Ένα μεγάλο μπράβο και μια ευχή να συνεχίζουν με τον ίδιο πάντα ζήλο οι δημιουργοί και οι συμμετέχοντες σ ʽαυτό.

Πρώτη φορά γράφω και θα επιθυμούσα τις γνώμες σας σχετικά με ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και αρκετές μέρες. Κατά πόσο είναι νόμιμο ή παράνομο η/ο φωτογράφος που αναλαμβάνει μια τελετή γάμου ή βάπτισης να αρνείται να δώσει τα ψηφιακά δεδομένα στους πρωταγωνιστές, ισχυριζόμενη ότι αποτελούν δική της πνευματική ιδιοκτησία; Και φυσικά δεν εννοώ να τα δώσει δωρεάν. Σε πλήρωσα και με το παραπάνω για την εργασία σου και για τη δουλειά σου και απαιτώ και εγώ δεδομένα σε υψηλή ψηφιακή ανάλυση. Διότι τι νόημα έχει να πάρω φωτογράφο να τον πληρώσω ένα κάρο λεφτά και στο κομμάτι της ψηφιακής, πάντα μιλάω, ανάλυσης να έχω χαμηλή ποιότητα; Αυτό το καθεστώς το έχει αντιμετωπίσει κάποιος από εσάς στις συναλλαγές του με φωτογράφους; Ακολουθείται από όλους τους φωτογράφους; ή εγώ υπήρξα η τυχερή; (φαντάζομαι θα υπάρχουν και άλλοι).είναι νόμιμο;

Ξέρω ότι κάποιοι θα απαντήσουν ανάλογα τι συμφωνία έχεις κάνει πριν. Πέρα από αυτό, είναι νόμιμο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Καλή μέρα!

Διαφημίσεις

Καλή μου φίλη, απο αυτή τη γωνιά έχουμε θίξει πολλές φορές το συγκεκριμένο θέμα δυστυχώς. Όπως καταλαβαίνεις είναι καραμέλα των περισσοτέρων φωτογράφων αυτη η ιστορία. Τσακωθήκαμε με 3 φωτογράφους όσο ψάχναμε για τη βάπτιση της μικρής. Τι πάει να πει πνευματικό δικαίωμά σου το δικό μου το παιδί? Αν είναι δυνατόν. Γι αυτό και στραφήκαμε σε φίλο φωτογράφο και πληρώθηκε για τη λήψη μόνον. Θα φτιάξουμε μόνοι μας το άλμπουμ και θα τυπώσουμε όσες φωτογραφίες επιθυμούμε. Θα δώσουμε τα αρχεία σε υψηλή ανάλυση όπου εμείς θέλουμε και αυτό ήταν. Όλοι οι άλλοι έχασαν. Στο γάμο μας ήμασταν επίσης τυχεροί γιατί και εκείνος ο φωτογράφος είναι φίλος και μας έδωσε τα αρχεία του.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Ψάχνοντας για φωτογράφο ενόψει γαμου, για να μπορέσουμε να πάρουμε τα αρχεια και οχι τα δείγματα που όλοι ισχυριζονται οτι τα δινουν και μάλιστα δωρεάν, ε, αυτό μας έλειπε, μου ζήτησαν από 150-200,00 ή αντίστοιχα παραγγελία 250 φωτο επιπλέον από το πακέτο που διάλεξα! Ελεος δηλαδη!

Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση rarT. Τώρα που την πάτησα στη βάφτιση του μικρού που θα κάνω το καλοκαίρι, θα το ψάξω το θέμα αλλά έλεγα μήπως κάπου έβρισκα το δίκαιο μου και τελικά αποκτούσα και τις πολυπόθητες φωτογραφίες του γάμου. Διότι μου στοίχισε ένα κάρο χρήματα και δεν έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αναρωτιέμαι αφού πληρώνουμε δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ; Άλλωστε στις φωτογραφίες αν δεν απατώμαι απεικονίζεται η αφεντομουτσουνάρα μου, πώς είναι δυνατόν να αποτελεί μόνο δικό της πνευματικό δικαίωμα; Εγώ δεν έχω κανένα πνευματικό δικαίωμα;…εκείνη πήρε τα χρήματα για την δουλεία της, έξτρα χρήματα για ότι έξτρα πήρα από φωτογραφίες και από ψηφιακό υλικό δεν δικαιούμαι τίποτα;

Διαφημίσεις

Έναν ακόμα που είχαμε ρωτήσει λέγοντάς του ότι θέλουμε το αρχείο σε υψηλή ανάληση, ζήτησε 700 ευρώ για το dvd και το αρχείο χωρίς τη δημιουργία άλμπουμ! Αλήτες...

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

vatzi να σου απαντήσω πρώτα στην ερώτηση για το άν είναι νόμιμό η όχι το να επικαλείται ο φωτογράφος οτι είναι πνευματικό του δικαίωμα οι "φωτογραφίες σου".ξέρω περίπτωση που έφτασε στα δικαστήρια και τελικά δικαιώθηκε ο φωτογράφος,οπότε ναι είναι νόμιμο.τώρα όσον αφορά τους προβληματισμούς σου να σου πώ το εξής.έχω κουμπάρο φωτογράφο έκανε τον γάμο μου,την βάπτιση της κόρης μου και πρώτα ο θεός και την 2η βάπτιση του παιδιού μου.απο τιμές επειδή όπως καταλαβαίνεις ήταν φιλικές μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι το ίδιο και απο το αποτέλεσμα των φωτογραφιών αλλα και απο το άλμπουμ που μας έφτιαξε

έχω δεί και πολλές άλλες δουλειές του και πραγματικά είναι φοβερές.,(οπότε το θέμα είναι να πέσεις σε επαγγελματία).να σου πώ την αλήθεια δεν είχα ποτέ σκεφτεί να ζητήσω τα αρχεία για να κάνω μόνη μου την δουλειά,αλλα ρε παιδιά πιστεύετε ειλικρινά οτι μπορείτε να βγάλετε στο σκάνερ του σπιτιού σας τις ίδιες φωτογραφίες;αν ναί τότε γιατι να πάρετε φωτογράφο και να μην κάνετε εσείς η κάποιος δικό σας την φωτογράφιση;

Ευγενία10/08/2007 Χριστιάννα 11/06/2011

το να δώσει ο φωτογράφος τα αρχεία από τις ψηφιακές φωτογραφίες, ισοδυναμεί με το να δώσει τα αρνητικά, και παραπάνω γιατί κάνει και επεξεργασία στο photoshop (κακώς κατά τη γνώμη μου.

Οπότε είναι απόλυτα λογικό να μην δίνουν τα jpg αρχεία των φωτογραφιών

Να σου απαντήσω φίλη μου εγώ. Ναι μπορώ με τον οικιακό μου εκτυπωτη και με προγράμματα όπως photoshop, corel και άλλα πιο εξειδικευμένα να κάνω την ίδια δουλειά με τον φωτογράφο (και από ορισμένους και πολύ καλύτερη). Αυτό όσον αφορά την εκτύπωση φωτογραφιών και τη δημιουργία άλμπουμ. Όσον αφορά τη λήψη, ε γι αυτό λέγονται φωτογράφοι, για να λαμβάνουν φωτογραφίες. Εκεί έγκειται το όποιο ταλέντο τους. Η μαμά μου, ο άνδρας μου και οι κουμπάροι μας έχουν μεγάλο ταλέντο σ αυτό καθώς και πολύ καλές μηχανές αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν γινόταν στο γάμο μας ή στη βάπτιση του παιδιού μας να τραβούν αυτοί.

Ελπίζω να σε κάλυψα

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Και επειδή δεν πρόλαβα την τοποθέτηση του pk33, εννοείται πως τα αρχεία τα πήραμε απείραχτα. Μέχρι και τις λεγόμενες κουνημένες πήραμε. Δεν είχε επέμβη πουθενα ο φωτογράφος, άρα δεν έχει καμία σημασία αυτό που λες. Ε, τώρα αν θες να σου κανει και το ρετους και να στα δώσει, ε προφανώς είσαι υπερβολικός

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Διαφημίσεις

σε προηγούμενα ποστ είπες οτι τσακώθηκες με 3 φωτ μέχρι να φτάσεις σ έναν φίλο σου φωτογράφο και να τον πληρώσεις μόνο την λήψη.αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατι δεν πήγες πρώτα στον φίλο σου ωστε να γλίτωνες τον τσακωμό με τους άλλους;μήπως κάποιες φορές είμαστε λίγο υπερβολικοί;επίσης μιλάς για αλήτες και δεν νομίζω οτι είναι σωστο και ωραίο αυτό.θέλω να πιστεύω οτι δεν έχεις αυτή την γνώμη και για τον φίλο που σε εξυπηρέτησε;:|

Έναν ακόμα που είχαμε ρωτήσει λέγοντάς του ότι θέλουμε το αρχείο σε υψηλή ανάληση, ζήτησε 700 ευρώ για το dvd και το αρχείο χωρίς τη δημιουργία άλμπουμ! Αλήτες...

Δεν μπορεις να τους βαζεις ολους στο ιδιο καζανι και να τους αποκαλεις "αλητες"!!!!Με αυτη την λογικη σε οποιον και να αναφερθουμε,γιατρο,δικηγορο,υπαλληλο...εαν δεν προυποθετει αυτο που εμεις θεωρουμε σωστο τοτε ειναι ολοι αλητες!!!!!Νομιζω οτι εισαι πολυ υπερβολικη!!!!!

Δεν πήγα πρώτα στον φίλο γιατί επιθυμούσα να παρεβρίσκεται ως καλεσμένος κ να μην εργάζεται ενώ εμεις διασκεδάζουμε. Αλλά κ για τον επιπρόσθετο λόγο ότι είναι φωτογράφος που εργάζεται σε περιοδικά και δεν ασχολείται με κάλυψη εκδηλώσεων. Δεν διατηρεί φωτογραφείο επίσης. Από τη στιγμή όμως που όπου πήγα άκουγα ότι το δικό μου το παιδι είναι πνευματικό δικαίωμα κάποιου φωτογράφου ζήτησα από τον φίλο μου να καλύψει το γεγονός αλλά με τον όρο να πληρωθεί. Εννοείται με τιμή όχι φιλική αλλα...αδελφική. Επίσης ο χαρακτηρισμός μου πήγαινε σε εκείνους που ζητάνε απίστευτα ποσά για τη λήψη κ μόνο. Αν κ ο φίλος μου είχε φωτογραφείο κ ζητούσε τόσα, έτσι θα τον αποκαλούσα...

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Έγινε κάποια παρανόηση. Δεν θέλω να πάρω τις φωτογραφίες να τις εμφανίσω μόνη μου. Κάναμε μια συμφωνία για ένα πακέτο. Το πήραμε το πληρώσαμε και επίσης πήραμε και επιπλέον φωτογραφίες από την εν λόγω φωτογράφο. Απλά μας έκαναν δώρο μια ψηφιακή κορνίζα στο γάμο και επιθυμούσα κάποιες φωτογραφίες να τις περάσω εκεί. Δεν ζητάω ολόκληρη τη δουλειά απλά κάποιο αριθμό φωτογραφιών. Από την άλλη αφού πληρώσαμε το πακέτο και βγάλαμε επιπλέον φωτογραφίες δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να έχω κάποιες σε ψηφιακή μορφή, αφού κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μονομερή τα πνευματικά δικαιώματα. Και επίσης εγώ μπορεί κάποια στιγμή μετά από χρόνια να θέλω να βγάλω κάποιες ξανά; Δηλαδή πρέπει να τρέχω να τις ξαναβρώ; Και για να σας προλάβω, μου δίνει κάποιες αλλά σε χαμηλή ανάλυση ενώ εγώ θεωρώ αφού τις έχω διπλοληρωμένες ότι είναι υποχρέωση της να μου δώσει ότι ζητάω. Είναι ίσως χαζό το θέμα αλλά με ενοχλεί η συμπεριφορά και το ότι ο καθένας κοιτάει μόνο να αρπάξει. Γιατί με το γάμο αυτό το ένοιωσα καλά στο πετσί μου.

Διαφημίσεις

Αγαπητή ΤΙΤΗ (αργώ και να απαντήσω ανάθεμα με) μην παίρνεις όμως παράδειγμα από τη δικιά σου περίπτωση, γιατί εσένα είναι κουμπάρος σου. Υπάρχουν πάντα σε όλους τους κλάδους κάποιοι, οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες και δε φέρονται σωστά. Άλλωστε εγώ κόλλησα με το ότι θεωρεί δικό της πνευματικό δικαίωμα τις φωτογραφίες μου. Είναι φυσικά δουλειά της και γιʼ αυτήν θεωρώ ότι πληρώθηκε.

Από την άλλη, τώρα που το σκέφτομαι ,δεν κανονίζεις να μας κάνει ο δικός σου κουμπάρος τις φωτογραφίσεις των βαπτίσεων των μελών του φόρουμ, με κουμπαρίστικους πάντα διακανονισμούς να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι; Θα έχεις και τα ποσοστά σου! (πλάκα κάνω, μην παρεξηγηθώ)

Αγαπητή ΤΙΤΗ (αργώ και να απαντήσω ανάθεμα με) μην παίρνεις όμως παράδειγμα από τη δικιά σου περίπτωση, γιατί εσένα είναι κουμπάρος σου. Υπάρχουν πάντα σε όλους τους κλάδους κάποιοι, οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες και δε φέρονται σωστά. Άλλωστε εγώ κόλλησα με το ότι θεωρεί δικό της πνευματικό δικαίωμα τις φωτογραφίες μου. Είναι φυσικά δουλειά της και γιʼ αυτήν θεωρώ ότι πληρώθηκε.

Από την άλλη, τώρα που το σκέφτομαι ,δεν κανονίζεις να μας κάνει ο δικός σου κουμπάρος τις φωτογραφίσεις των βαπτίσεων των μελών του φόρουμ, με κουμπαρίστικους πάντα διακανονισμούς να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι; Θα έχεις και τα ποσοστά σου! (πλάκα κάνω, μην παρεξηγηθώ)

(αν αργείς εσύ,εγώ τι να πώ).λοιπόν όχι επειδη είναι κουμπάρος μου, αλλα κάνει πολύ καλή δουλειά και το έχω δει και σε άλλους.όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα τώρα,έχεις σκεφτεί πως με το να βγάλει φωτογραφίες σε σένα, που θα την δούν και 10 άτομα παραπάνω,γιαυτόν είναι διαφήμησει τις δουλειάς του;αν εσύ τις εμφανίσεις σε ένα άθλιο εκτυπωτή και το δούν, θα ρωτήσουν ποιόν φωτογράφο είχες και όχι σε ποιον εκτυπωτή τις τύπωσες και μη μου πείς οτι θα τον συστήσεις και σε άλλους;οπότε γιατί όταν κάποιος δουλεύει για κάτι να μην ανταμηφθεί για τον κόπο του;εκτός αν όπως λέει και η ravt έχει κάποιους που μπορούν να κάνουν αυτή την δουλειά οπότε πάω πάσο(στο μόνο που διαφωνώ είναι στο να βρίζεις κάποιον επειδή κανει την δουλειά του).όσο για το τελευταίο φυσικά και να στον συστήσω για να δείς οτι υπάρχουν και εξαιρέσεις:-D:-D:-D

Βρήκα λίγο χρόνο και το έψαξα. Βρήκα άκρη πολύ πιο εύκολα από όσο νόμιζα. Είναι απόλυτα καλυμμένοι, λοιπόν οι φωτογράφοι και εγώ εντελώς ακάλυπτη(σαν επιταγή ένα πράγμα).

Η γνωμοδότηση Αρ. 30/2002 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που λέει το εξής :

"1. Σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας (Ν. 2121/1913, άρθρα 2 παρ. 1 και 4 και 38 παρ. 4) οι φωτογραφίες προστατεύονται ως πνευματικά έργα, εφόσον έχουν πρωτότυπο χαρακτήρα. Σύμφωνα με την Οδηγία 93/98 της Ε.Ε. (άρθρο 6), πρωτότυπη είναι η φωτογραφία εφόσον είναι αποτέλεσμα της προσωπικής πνευματικής εργασίας του δημιουργού.

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι και οι φωτογραφίες γάμου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του φωτογράφου, ο οποίος και δικαιούται να τηρεί στο αρχείο του τα αρνητικά.

2. Το δικαίωμα, όμως, αυτό του φωτογράφου συγκρούεται με το δικαίωμα της προσωπικότητας των εικονιζόμενων προσώπων (ΑΚ 57). Τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούν να ζητήσουν τα αρνητικά –εκτός αν κάτι τέτοιο έχει συμφωνηθεί– δικαιούνται ωστόσο να απαγορεύουν κάθε χρήση που παρά τη θέλησή τους προσβάλλει το δικαίωμα επί της ιδίας εικόνας, στοιχείο του γενικότερου δικαιώματος της προσωπικότητάς τους.

Άρα : προσοχή στις συμφωνίες που κάνουμε πριν. Αυτό ισχύει βέβαια πάντα, αλλά όταν τρέχεις για διάφορα είναι εύκολο να την πατήσεις. Και φυσικά ξέχασα το πιο σημαντικό :

Όντως. Βάσει του Ν.2121/1993 και Ν.2557/1997 το δικαίωμα εκμετάλλευσης (περιουσιακό δικαίωμα το λένε οι χαρτογιακάδες) λήγει 70 έτη μετά το θάνατο του φωτογράφου.

Φίλη ΤΙΤΗ εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις τι γράφω παρόλο που εξηγώ! Δεν χαρακτηρίζω επειδή "κάνει τη δουλειά του". Εγώ μίλησα για άνθρωπο που κοστολόγησε αυτή την "πνευματική ιδιοκτησία" 700 ευρώ. Για μένα αυτό δεν είναι επαγγελματισμός γι αυτό και δεν τον επέλεξα. Επίσης αυτά περί κακής εκτύπωσης είναι πολύ σχετικά καθώς έχω έναν απλό εκτυπωτή και έχει φοβερή ποιότητα η κάθε φωτογραφία που τυπώνω, το ίδιο και του αδελφού μου και της μητέρας μου κ.ο.κ. Απλοί οικιακοί εκτυπωτές είναι. Και εν πάσει περιπτώσει, για να επανέλθουμε στο θέμα, οι φωτογράφοι που μου αρνήθηκαν τη χορήγηση του αρχείου έχασαν 600-900 ευρώ για το πακέτο, όχι επειδή δε θέλουν να δώσουν την "πνευματική τους (ΜΟΥ) ιδιοκτησία" αλλά επειδή ποντάρουν στη δική μας ανάγκη για επανεκτυπώσεις φωτογραφιών. Δηλαδή με έναν πρόχειρο υπολογισμό αντί να χάσουν 150 ευρώ βαριά-βαριά, προτίμησαν να χάσουν 700-900 ευρώ (για γάμους τα διπλά...), πελάτες, υποψήφιους πελάτες και κύρος...

vatzi μου, αν ισχύουν αυτά που βρήκες, η ερώτησή σου απαντήθηκε. Το ότι το λεει η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων δε σημαίνει ότι εγώ ας πουμε συμφωνώ με αυτό. Και επειδή δε συμφωνώ, το μόνο που μπορώ να κάνω για να γίνεται αυτό που εγώ επιθυμώ είναι να ψάχνω, να βρίσκω και να συμφωνώ α προπό ότι επιθυμώ.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

ravT συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Πιστεύω ακόμη, όπως και εσύ, ότι δεν είναι σωστό. Φυσικά και εγώ τη βάφτιση του παιδιού μου θα την κάνω άλλού. Πέρα από τα πνευματικά δικαιώματα του φωτογράφου, υπάρχουν και τα δικά μου προσωπικά δεδομένα. Και ρωτάω εγώ τώρα την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ένα πολύ απλό πράγμα, αύριο ο Χ Ψ φωτογράφος, δεν πάνε καλά οι δουλειές του και κλείνει ή συμβαίνει οποιαδήποτε φυσική καταστροφή στο κατάστημα του και χάνονται τα αρχεία. Εγώ δεν είχα χρήματα να πάρω μέχρι τότε αυτά που με ενδιέφεραν, που θα βρω το υλικό ξανά; Και μη μου πείτε ότι είναι ακραίο το παράδειγμα γιατί μπορεί, απλά να συμβεί. Άρα και η Αρχή Προστασίας δεν τα υπολογίζει σωστά. Ναι είναι έργο του φωτογράφου αλλά από ένα σημείο και μετά και αφού έχει πληρωθεί πολλάκις είναι πρέπον, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτά τουλάχιστον τα αρχεία που έχεις εκτυπώσει μια δυο φορές να μπορείς να τα πάρεις σε ψηφιακή μορφή. Διότι ΤΙΤΗ (να σε προλάβω, ίσως και κάποιους άλλους) δεν μιλάμε για όλους και φυσικά για όσους μας εξυπηρετούν με φιλικές τιμές. Μιλάμε γι ʽαυτούς που σε κοιτάνε και τα μάτια τους βλέπουν ευρώ. Η μόνη λύση είναι να την αποφύγω και να μην την προτείνω φυσικά σε κανέναν, πράγμα που θα κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση ή να περιμένω, αφού πεθάνει, άλλα 70 χρόνια. Το τελευταίο είναι σαρκασμός απέναντι στην Αρχή Προστασίας και όχι ευχή.(δεν έχω μάθει ακόμα πως μπαίνουν οι φάτσες).

Ο φωτογράφος (ζωγράφος κλπ) κάνει κάποια δουλειά η οποία είναι δικό του πνευματικό δικαίωμα να την κρατήσει ..... αλλά θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένος να παραδώσει αυτά τα δικαιώματα στον πελάτη με ένα κόστος , όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και όχι να τα κρατάει επ' άπειρον.

όπως αναφέρθηκε και πιό πάνω, το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές και καλώς ή κακώς η λήψη των φωτογραφιών είναι πνευματική ιδιοκτησία του φωτογράφου - ότι άλλο και να λέμε δεν την αλλάζει αυτή την πραγματικότητα.

Αυτό που έχω εγώ να συστήσω είναι: ψάξτε, πάρτε προσφορές για το φουλ πακέτο που σας προτείνουν και μετά, βγάλτε τα μισά και ζητήστε το ψηφιακό αρχείο.... με τις σημερινές συνθήκες είναι πολλοί οι φωτογράφοι που το συζητάνε!

Εγώ πήγα σε 2-3 τον Σεπτέμβριο, χωρίς αρχείο έπαιζαν μεταξύ 600 και 900, τελικά με λίγο παζάρι έκλεισα στα 750 με 1 ψηφιακό άλμπουμ μικρό (αντί 2 μεγάλα) και το αρχείο, και (όταν βρω χρόνο χα χα) θα μπορέσω να φτιάξω photobooks όπως τα θέλω εγώ....

Νομιζω οτι μπορει να υπάρξει και μια μεση λύση. Πιστευω οτι ο φωτογραφος πληρωνετε και για την επεξαργεσια και την εκτυπωση γιατι νομιζω οτι οι φωτο που δινει ειναι καλυτερες από αυτες που θα εκτυπωσουμε εμεις. Αλλά και εμεις μπορεί να χρειαστούμε αργοτερα καποιες φωτο.

Να σας πω τι καναμε εμεις στον γαμο μας που νομιζω οτι ειναι αρκετα σωστο: Επειδη ο φωτογραφος ειναι γνωστος μας μας ειχε πει οτι θα μας δωσει και το ψηφιακο αρχειο. Εμεις ομως του ειπαμε και μας εβγαλε αρκετες φωτο παραπανω, νομιζω δωσαμε καπου 150 ευρω ακομα. Δηλαδη το αλμπουμ μας και στους γονεις μας δωσαμε φωτο που μας εκτυπωσε αυτος. Προσωπικα δεν θα το θεωρουσα σωστο να παρω τις φωτο και να τις εκτυπωσω αλλου πιο φτηνα. Οπότε το αρχειο που μας εδωσε το εχουμε να το βλεπουμε στον υπολογιστη και αν ποτε θελησουμε μπορει να εκτυπωσουμε καμια αργοτερα.

7/3/2009

28/5/2010

weijp2.png

Γι αυτό που λεει η φίλη περί ενδεχόμενης καταστροφής, όλοι οι σωστοί επαγγελματίες κρατάνε αρχείο και αλλού. Ο φωτογράφος του γάμου μας είχε πει χαρακτηριστικά "το υλικό θα το δουλέψω το βράδυ στο σπίτι. Για λόγους ασφαλείας κρατάω αρχείο και στο σπίτι".

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...