Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΥΨΗΛΗ TSH ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Recommended Posts

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ 26η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΟΠΟΤΕ ΕΧΘΕΣ ΠΗΓΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΙΤΑΞΑ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ T3, T4 KAI TSH. ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΑ ΌΤΙ Η TSH HTAN 3,09, ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΙΑ. ΠΗΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕ. ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ Η ΤΙΜΗ 3,09 ΤΗΣ TSH ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΩΣ 2.5 ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ. ΜΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΑΜΕΣΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΙΣΩΣ Η ΟΡΜΟΝΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΕΤΣΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ. ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΜΑΙ ΗΔΗ 6 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ. ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΠΟΔΙΕΣ Σ΄ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΑ ΜΟΥ ΤΥΧΟΥΝ. ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΑΣ; ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

Διαφημίσεις

καλημέρα κατά την ταπεινή μου άποψη μην κάνεις τον κόπο να πας σε αυτον τον γιατρό. Για τον πολύ απλό λόγο, σε πανικόβαλλε αναίτια!

Ιδανικό κατά την εγκυμοσύνη είναι το 1 - 2.5, φυσιολογικό είναι μέχρι το 5 και ακίνδυνο μέχρι το 12 αν τελικά ρυθμιστεί. Όταν ανεβαίνει πάνω από 12 και δε ρυθμιστεί, κατηγορειται για προβλήματα ανάπτυξης μαθησιακές λειτουργιες κλπ.

Εγώ δεν έχω θυρεοειδη, έχω κανει αφαιρεση, στο πρωτο τρίμηνο έφτασε μέχρι και 7. Το ρυθμισα με Τ4 αμέσως. Πανικοβαλλόμουν, το έψαξα πολύ σε Ελλάδα και εωτερικο. Γέννησα πριν μία εβδομάδα ένα κουκλάκι που αν και γεννηθηκε 37 εβδομάδων μόνο, ήταν 3700 σχεδόν, κινητικότατο και την επόμενη ημέρα σηκωσε το κεφαλάκι του και με κοιταζε μες τα μάτια...Αν είναι τόσο απλό να παθαινουν κάτι τα μωρά μας, ξέρεις πόσα μωρά θα είχαν προβλήματα? Όλα.

Στην περιπτωση σου τώρα άλλοι γιατροί δινουν Τ4 και άλλοι όχι.Ανάλογα τη 'σχολή' του καθενός. Ανησυχητικό όμως δεν είναι.

Όπως και να έχει να κάνεις εξετάσεις κάθε 6 εβδομάδες για το tsh

Με το καλό να κάνεις το μωράκι σου.

Η αλήθεια είναι ότι ο γιατρός σου θα έπρεπε να σου είχε γράψει και εξετάσεις για το θυροειδή στον προγεννητικό έλεγχο. Εγώ έτσι ανακάλυψα ότι είχα πρόβλημα.

Τέλος πάντων, αυτό λίγη σημασία έχει πλέον. Καταλαβαίνω ότι θα έχεις τρελαθεί από τη αγωνία οπότε θα σου μεταφέρω αυτά που μου είχε πει εμένα ο ενδοκρινολόγος. Εγώ όταν ανακάλυψα το πρόβλημα ήταν στην 7η εβδομάδα και η TSH ήταν 6. Ο γυναικολόγος μου είπε να δω άμεσα ενδοκρινολόγο το οποίο και έκανα. Ο ενδ/γος μου έδωσε Τ4 (δεν θυμάμαι ακριβώς τη δόση γιατί έχω από τότε αλλάξει πολλές φορές, ήταν πάντως μικρή) και έπεσε η TSH (όταν πάω σπίτι θα δω να σου πω πόσο είχε πέσει και θεωρούσαμε ότι είναι οκ-αυτό νομίζω είναι και η πιο σημαντική πληροφορία στην απάντηση μου αλλα δεν μπορώ να σου τη δώσω αυτή τη στιγμή sorry). Πάντως, η αλήθεια είναι ότι για τους περισσότερους γιατρούς, τα όρια των φυσιολογικών τιμών δεν ισχύουν σε περίπτωση εγκυμοσύνης αλλά μην περιμένεις από τα μέλη του φορουμ (που δεν είναι ειδικοί) να σε καθησυχάσουν -πάρε και δεύτερη γνώμη το συντομότερο δυνατό.

Κορίτσια σας ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ. Οι απαντήσεις σας μου είναι πολύτιμες. Αleca μου να σου ζήσει το κουκλάκι σου. Evita πραγματικά αν δεν σου κάνει κόπο κοίταξε την τιμή στην οποία είχε πέσει η ορμόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου και ενημέρωσέ με για να δω πάνω κάτω σε τι τιμή θα πρέπει η ορμόνη να είναι ρυθμισμένη. Πράγματι έχω πελαγώσει. Σκέφτομαι αρχικά να αλλάξω τον γυναικολόγο ο οποίος δεν μου μίλησε καν για το θέμα αυτό. Το θεωρώ εγκληματικό. Φανταστείτε ας πούμε η τιμή να ήταν 10 ή υψηλότερη. Τι θα γινόταν; Ούτε να το φανταστώ δεν μπορώ και τρελλένομαι όταν σκέφτομαι ότι το ανακάλυψα κατά τύχη. Τι να πω. Επίσης κάπου διάβασα ότι όταν γεννιέται το παιδί ελέγχεται η λειτουργία του θυρεοειδούς του και εαν υπάρχει πρόβλημα του χορηγείται θεραπεία, ωστόσο όμως δεν ξέρω αν οι πιθανές βλάβες που ίσως δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια τησ εγκυμοσύνης ειναι αναστρέψιμες με τη χορήγηση της ανάλογης θεραπείας. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

Για να πέσει το tsh, η δόση είναι -περίπου πάντα, γιατι στον καθένα λειτουργεί διαφορετικά- τ4 των 0.25 για να πέσει 2.5 μονάδες και 0.50 για να πέσει περίπου 5. Εγώ έπαιρνα 150 προ εγκυμοσύνης ( ειπειδη δεν έχω θυρεοειδη η δόση μου ήταν μεγάλη γιατι οι ορμόνες είναι καθαρά τεχνητες). Κάνω έλεγχο και βλέπω tsh 7.5 (δεν ήμουν ακόμη έγκυος, εκεινη την περιοδο έμεινα) εβδομάδα κύησης = 2. Το κάνω το Τ4 175, και πέφτει το tsh στο 4, εβδομάδα κύησης = 4 . Ανακαλύπτω εγκυμοσύνη, συνεχιζω με 175 και πέφτει στο 2.5 εβδομάδα κύησης = 7. Κάνω πάλι τεστ ( με την ίδια δόση) στην 10η εβδομάδα, tsh 6. Παιρνω 200 Τ4 και κάνω τεστ στην 12η εβδομάδα και έχει πέσει στο 2.5. Από εκει και πέρα δεν ανέβηκε επικίνδυνα ποτέ. έφτανε μέχρι το 4 και έπαιρνα παραπάνω δόση και έπεφτε. Μέχρι την 32η εβδομάδα είχα φτάσει 250 Τ4 και τελικά όταν πήγα να γεννησω έπαιρνα τ4 των 275!!!

γενικά μετά την 20η εβδομάδα δεν υπάρχουν έντονες αυξομειώσεις. Εγώ επειδή φοβομουν έκανα εξετάσεις κάθε τρεις εβδομάδες.

εκτός από Ft3, ft4, & tsh έκανα και εξετάσεις για αντισώματα του θυρεοειδή anti TPO, anti TPG, TSI. Αυτά τα έκανα τρει φορές. Μία στην αρχή της εγκυμοσλυνης για να ξέρω από που ξεκινάω, μία στην20η εβδομάδα που παρέμεναν αρνητικά και μία στην 32η εβδομάδα που ήταν και πάλι αρνητικά.

Πριν αγχωθεις περισσότερο, να σου πω ότι και θετικά να βγουν στο τρίτο τρίμηνο ( το΄τε έχει σημασία) ο νεδοκρινολόγος μπορεί να στο ρυθμίσει. έχεις χρόνο λοιπόν.

καλή συνέχεια.

Διαφημίσεις

Καλα στα λεει η Αλεκα, οι δοσεις βεβαια ειναι διαφορετικες για τον καθενα. Ακομα και το βαρος παιζει ρολο.

Αυτο θα το βρει ο γιατρος.

Παντως βλαβη στο εμβρυο με 3,5 ουτε γι αστειο.

Χαμπαρι να μην το ειχες παρει, εαν εμενε στο 3,5 παλι τιποτα δε θα συνεβαινε.

k9Tap3.png

aleca να σε ρωτήσω κάτι τελευταίο.Είναι δυνατόν η TSH να ήταν υψηλότερη κατά τους πρώτους μήνες και τώρα στον 6ο μήνα να έπεσε στο 3.ο9; Εννοώ είναι δυνατόν να ξεκινήσει κάποιος την εγκυμοσύνη ας πούμε με TSH 6 και χωρίς θεραπεία αυτή να πέσει κατά τον 6ο μήνα; Η μήπως η ορμόνη αυτή αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Σε ρωτάω γιατί αν όντως αυξάνεται όσο προχωράει η εγκυμοσύνη αυτό σημαίνει ότι τους προηγούμενους μήνες ίσως να είχα χαμηλότερες τιμές από το 3.09 που έχω τώρα στον 6ο μήνα. Αντιθέτως αν μπορεί να μειωθεί και χωρίς θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τότε ίσως να είχα πολύ υψηλότερες τιμές τους προηγούμενους μήνες και να έχει επηρρεαστεί αρνητικά και η ανάπτυξη του μωρού.

Το συνηθες είναι να πεφτει στο πρωτο τριμηνο της εγκυμοσύνης (κλινικός υπερθυρεοειδισμός και ακινδυνος), να ανεβαινει μετά στα φυσιολογικά και να σταθεροποιειται μετά την 20η εβδομάδα. Στανταρ όμως δεν υπάχει. πάντως με 3 tsh ό,τι και να συνέβη σε εσενα, σίγουρα δεν ανεβηκε επικίνδυνα ποτε.

Ηρέμησε και απόλαυσε την εγκυμοσύνη σου. Το μωρό σου είναι μια χαρά.

Άσχετο αλλά οι περισσότερες μελέτες προβληματων ανάπτυξης σε έμβρυα λόγω υποθυρεοειδισμου βασιζονται σε περιπτωσεις σε εξωτερικό και ιδιαίτερα Αμερική, που οι γυναίκες κάνουν πολύ λιγότερες εξετάσεις από ό,τι στην Ελλάδα. Οι Ελληνιδες είναι πολύ πιο επαγρυπνισμένες.

Λοιπόν επανέρχομαι με τις τιμές όπως σου υποσχέθηκα:

TSH 6,26 στην 7η εβδομάδα (την επανέλαβα σε άλλο εργαστήριο την επόμενη μέρα και το αποτέλεσμα ήταν 5,74-αυτό με τα εργαστήρια είναι άλλο μεγάλο θέμα αλλά δεν είναι του παρόντος)

στην 13η εβδομάδα TSH 2,33

Στην17η εβδομάδαTSH 1,28

από κει πέρα έπεσε λίγο ακόμα και παρέμεινε λίγο κάτω από 1 μέχρι να γεννήσω. Οι τιμές που σου έγραψα και μέχρι να πέσει κατω από 1 που ήθελε ο ενδοκρινολόγος προέκυψαν μετά από συνεχή ρύθμιση της δόσης και προς τα κάτω και προς τα πάνω αλλά δεν θυμάμαι να σου πω πότε έγινε αυτό και πόσο ήταν οι εκάστοτε δόσεις παρά μόνο ότι η αρχική δόση ήταν μικρή με τη λογική βλέπουμε τι αποτέλεσμα έχει και προχωράμε. Απ'ότι βλέπεις μέχρι την 7η εβδομάδα ήταν αρκετά ψηλά και σίγουρα μέχρι να πέσει στην 13η μεσολάβησε αρκετό χρονικό διάστημα που σίγουρα ήταν πάνω από 3 που είναι η δική σου.

Θα σου ξαναπώ ότι καταλαβαίνω απόλυτα το μέγεθος της αγωνίας σου (εγώ είχα αποκόλληση στη 12 εβδομάδα και ακόμη και τώρα που το παιδί μου είναι 2,5 χρονών το σκέφτομαι και ταράζομαι) ΟΜΩΣ αυτή τη στιγμή δεν ωφελεί να αγχώνεσαι για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, το βασικό είναι να δεις τι θα κάνεις από δω και πέρα.

Κορίτσια σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν, μόλις γύρισα από τον ενδοκρινολόγο ο οποίος κατά κάποιο τρόπο με καθησύχασε. Μου είπε βέβαια να ξεκινήσω αγωγή άμεσα και όταν τον ρώτησα αν κατα τη γνώμη του έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στο παιδί μου είπε ότι είναι μάλλον αδύνατο καθότι τα προβλήματα έχουν παρατηρηθει σε παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με tsh τουλάχιστον 5 με 6. Αυτό ήταν πραγματικά παρήγορο για μένα. Όσο για τον γυναικολόγο τέρμα μ αυτόν, και ήδη έκλεισα ραντεβού με άλλον. Να είστε όλες σας καλά και να χαίρεστε τα παιδάκια σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαφημίσεις

• 3 years later...

Κοριτσια,θα σας πω κι εγω την εμπειρια μου για να σας καθησυχασω...Στην αρχη της εγκυμοσυνης μου ειχα φυσιολογικες τιμες TSH (επαιρνα ηδη τ4 100 γιατι εχω κανει αφαιρεση θυρεοειδη ) κι ολα καλα.Στην 17 εβδομαδα δυστυχως η ΤSH ειχε φτασει 19...με αυξηση του Τ4 καταφεραμε στην 27 εβδομαδα να εχω TSH 7 κ μου αυξησε τη δοση παλι με σκοπο να

φτασουμε στα επιθυμητα ορια.Ολα αυτα εννοειται μου τα ειπε ο ενδοκρινολογος μου.

Εδω ειναι το καλυτερο κομματι.Ο γυναικολογος μου δεν ειχε δωσει σημασια στις τιμες αυτες κ το πηρε ειδηση οταν πλεον εφτασε η TSH 7..(Μπροστα στο 19 δεν ηταν τιποτα) και προσεξτε τι μου ειπε επι λεξη 'το παιδι θα σου βγει βλαμμενο'....τρελαθηκα κι εγω κ ο αντρας μου..

Πηρα τηλεφωνο τον ενδοκρινολογο ο οποιος με διαβεβαιωσε οτι η πιθανοτητα να μου βγει το παιδι με νοητικη στερηση ειναι η ιδια που εχουν ολες οι γυναικες του κοσμου κ να μην ανησυχω καθολου με τετοιες τιμες TSH.Εννοειται αλλαξα γυναικολογο στη 28 εβδομαδα κ οταν του ειπα τι μου ειπε ο προηγουμενος γυναικολογος μου ειπε οτι ειναι τελειως λαθος κ εννοειται χρειαζεται ψυχιατρο για τον τροπο που μου το ειπε.Κι εκεινος με διαβεβαιωσε οτι για να δημιουργηθει προβλημα στο παιδι πρεπει μια γυναικα να μην παιρνει ΚΑΘΟΛΟΥ Τ4 σε χαπι κ να ειναι κ τελειως ξερρυθμιστα κ το TSH κ η T4 κ παλι δεν ειναι βεβαιο οτι θα παθει κατι το παιδι..

Συγκεκριμενα ξεγεννησε μια κοπελα εχτες η οποια ειχε TSH 45 (Φανταστειτε ποσο ηταν τις προηγουμενες εβδομαδες) κ το μωρο ηταν απολυτως φυσιολογικο...

Σας κουρασα αλλα ηθελα να σας καθυσηχασω γιατι κι εγω μεχρι εχτες εψαχνα παντου στα forum κ ειχα πανικοβληθει γιατι οι γιατροι μας δεν μας πληροφορουν σωστα κ μας τρελαινουν οι περισσοτεροι...

Ολα καλα θα πανε με τα μωρακια μας!!Με το καλο!!

Ακριβως ετσι....Καταρχην το εμβρυο μετα το τριμηνο εχει σχηματισει τον δικο του αδενα και χρησιμοποιει το δικο του ενδοκρινολογικο συστημα.

Μεχρι τοτε λοιπον η υψηλη tsh ειναι πιο επικινδυνη για αποβολες, παλινδρομη κλπ παρα για νοητικο προβλημα στο μωρο.

Και παλι ομως, συμφωνα με την Mayo clinic μεχρι 12 tsh, σπανια δημιουργει οποιοδηποτε προβλημα. Πιθανοτητες (και μονο ) προβληματος της εγκυμοσυνης η του μωρου αυξανονται αν η tsh ξεπερναει το70. Αυτα τουλαχιστον υποστηριζει o Dr Lupo ( Dr. Lupo is a board-certified Endocrinologist with a subspecialty focus in thyroid and parathyroid disorders. Dr. Lupo is a member of the American Thyroid Association (ATA), American Association of Clinical Endocrinologists (AACE), AACE Nuclear Medicine Task Force, AACE Ultrasound Course Faculty, ATA Programming Committee, Endocrine Society, Florida Medical Association, and American Mensa Society. Dr. Lupo served as President, Academy of Clinical Thyroidologists (2008-2009) and is now serving a two-year term as Secretary of the Academy of Clinical Thyroidologists. Dr. Lupo is ECNU certified in neck ultrasound. http://www.thyroidflorida.com/facility.html ) τον οποιο εγω εμπιστευομαι κατα πολυ μια που με εχει βοηθησει προσωπικα.