Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

25 κόλπα για μωρά απαρηγόρητα


Recommended Posts

Το βρήκα στο διαδίκτυο στην σελίδα του περιοδικού το παιδί μου και εγώ.

Νομίζω ότι είναι χρήσιμο. Κάποια από αυτά τα έχω εφαρμόσει και εγώ και πιάνουν. Ο πρώτος μου γιός έκλαογε 20 ώρες το 24ωρο και μαζί του εγώ. Ο τρίτος ήταν μωρό για διαφημίσεις γελαστό χαρούμενο έτρωγε κοιμόταν όλα εύκολα. Είναι θέμα πείρας μάλλον!

 

25 κόλπα για μωρά… απαρηγόρητα

 

 

Κλαίει και δε σταματάει; Δοκιμάσατε τα πάντα αλλά δε γίνεται τίποτα; Όχι, δεν τα δοκιμάσατε όλα. Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και σίγουρα θα σας βοηθήσουν, αφού είναι βγαλμένες από την εμπειρία μαμάδων που πέρασαν τα ίδια με εσάς!

 

 

Επιστημονική επιμέλεια: Κατερίνα Θεοδωρίδου, MSc ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Αλημαντήρη, παιδίατρος

 

 

Το ταΐσατε, το αλλάξατε, το βάλατε να κοιμηθεί. Εκείνο, όμως, συνεχίζει να κλαίει. Όπου να 'ναι, θα βάλετε κι εσείς τα κλάματα... Όχι, όχι! Δοκιμάστε τους παρακάτω απλούς, πλην αποτελεσματικούς τρόπους για να ηρεμήσετε όλοι γρήγορα.

 

Και ξεκινάμε από τα «βασικά»:

 

1. Μην ξεχνάτε ότι μέσα στη μήτρα τα παιδιά δεν ξαπλώνουν ποτέ ανάσκελα, είναι πάντα κουλουριασμένα στο πλάι. Εάν το μικρό σας δε σταματάει το κλάμα, τυλίξτε το με κάτι και κρατήστε το στην αγκαλιά σας κουλουριασμένο.

 

2. Να θυμάστε ότι το κλάμα κάνει καλό στα μωρά γιατί διώχνει το στρες. Εάν έχετε ικανοποιήσει όλες του τις ανάγκες κι εκείνο εξακολουθεί να κλαίει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πάρετε αγκαλιά και να του πείτε ότι το αγαπάτε. Κρατήστε το μέχρι να αποκοιμηθεί ή να σταματήσει να κλαίει.

 

3. Οι γονείς άθελά τους επιδεινώνουν τη δυστροπία του μωρού τους κρατώντας τα ξύπνια. Τα περισσότερα μωράκια θέλουν να ξανακοιμηθούν μετά από μια-δυο ώρες, αλλά καμιά φορά είναι έτοιμα να πάρουν έναν υπνάκο μετά από 45 λεπτά. Το μυστικό είναι μόλις δείξει τα πρώτα σημάδια κούρασης να το βάζετε αμέσως στο κρεβατάκι του.

 

 

Δοκιμασμένα κόλπα

 

Δεν υπάρχει μια μαγική μέθοδος που να ηρεμεί τα μωρά, αλλά κάποιες τεχνικές έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο. Δοκιμάστε τις για να βεβαιωθείτε.

Πάρτε το βόλτα με το αυτοκίνητο ή βάλτε το στο καροτσάκι και κάνετε το γύρο του τετραγώνου.

Κρατήστε το αγκαλίτσα μαζί με κάτι πολύ απαλό, όπως μια κουβέρτα ή το αρκουδάκι του.

Τα νεογέννητα νοσταλγούν τη ζέστη και την ασφάλεια της μήτρας. Δημιουργήστε την ίδια αίσθηση τυλίγοντάς το απαλά με μια ελαφριά κουβέρτα.

Κάποια μωρά βρίσκουν πολύ ηρεμιστικό το να πιπιλάνε την πιπίλα τους (ή το δάχτυλο της μαμάς ή του μπαμπά).

Καμιά φορά τα ρούχα ενοχλούν και περιορίζουν τα μωρά. Αφήστε το για λίγη ώρα γυμνούλι, όπως το γεννήσατε.

Επιστρατεύστε τον άντρα σας -ή ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά το μωρό σας- να αναλάβει καθήκοντα. Εσείς θα κάνετε ένα διάλειμμα και ίσως το μικρό ηρεμήσει ευκολότερα στην καινούργια αγκαλιά.

Τα περισσότερα μωρά λατρεύουν τη μουσική. Δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για το μικρούλη σας. Βάλτε χαλαρωτική μουσική, χαμηλώστε τα φώτα και κρατήστε το αγκαλιά. Η ασφάλεια και η ηρεμία που θα δημιουργηθεί θα το βοηθήσουν να ησυχάσει και να αποκοιμηθεί.

Μήπως το μωράκι σας είναι εκνευρισμένο επειδή κρυώνει ή ζεσταίνεται; Για να το διαπιστώσετε, πιάστε του τα χεράκια και τα ποδαράκια. Αν είναι παγωμένα, βάλτε του πιο ζεστά ρούχα ή τυλίξτε το με μια κουβερτούλα. Αν είναι ζεστά, τότε βγάλτε του μερικά ρουχαλάκια για να μην αισθάνεται άσχημα.

Δοκιμάστε να του δώσετε λίγο χαμομήλι ή τίλιο χωρίς ζάχαρη. Το μικρό σας θα ξεδιψάσει και σίγουρα θα ηρεμήσει.

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα άλλα τίποτα δεν είναι αποτελεσματικό και το μωράκι σας συνεχίζει να κλαίει, τότε καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

 

 

Θέμα… εξοπλισμού!

 

Οι μαμάδες υποστηρίζουν ότι ο σωστός εξοπλισμός μπορεί να διώξει άμεσα την κακή διάθεση του μωρού σας.

 

1. «To ριλάξ είναι αχτύπητο!», λέει η Αλέκα Φωτεινού από την Πάτρα. «Οι δονήσεις ηρεμούν τα μωρά και τα βοηθούν να αποκοιμηθούν όταν κανένα άλλο κόλπο δεν πιάνει.»

 

2. «Η ρυθμική κίνηση της βρεφικής κούνιας βοηθάει πολύ την κόρη μας. Αρχίσαμε να τη χρησιμοποιούμε όταν ήταν νεογέννητο και οκτώ μήνες μετά μας είναι ακόμη χρήσιμη», λέει η Στέλλα Δημητρακάκη από τις Σέρρες.

 

3. «Όποτε ο μικρός δυστροπεί, τον βάζουμε στη στράτα που κρεμιέται από την πόρτα», λέει η Λίζα Μαραγκού από την Κοζάνη. «Του αρέσει τόσο πολύ να χοροπηδάει πάνω κάτω που ξεχνάει τον εκνευρισμό του.»

 

4. Βάζω την 5 μηνών κορούλα μου στο μάρσιπο και μετά κάθομαι επάνω σε μια μπάλα γυμναστικής και χοροπηδάω», λέει η Χριστίνα Μαυρίκη από την Κόρινθο. «Μέσα σε λίγα λεπτά, σταματάει το κλάμα. Κι εγώ γυμνάζω τα πόδια μου!»

 

 

 

Συμβουλές από πρώτο χέρι…

 

Έτσι τα «κατάφεραν» αυτές οι μαμάδες… Μήπως τα κόλπα τους μπορούν να βοηθήσουν και εσάς;

 

 

Απαλό σσσς!

 

Κρατώ την κόρη μου σφιχτά στο στήθος μου, κουνιέμαι μπρος-πίσω και της ψιθυρίζω σους-σους στο αυτάκι. Μόλις ακούσει αυτόν τον ήχο, ησυχάζει.

 

Κέλυ Αλεξανδρίδου, Θεσσαλονίκη

 

 

Ένα καλό μασάζ

 

Έκανα στο γιο μου μασάζ. Πρώτα ζέσταινα λίγο baby lotion ή body milk-lotion στα χέρια μου, μετά άρχιζα να τρίβω ξεκινώντας από το μέτωπό του και κατέβαινα αργά στη μύτη, στα μάγουλα, στο πιγούνι και στο λαιμό του. Εκείνο που του άρεσε περισσότερο ήταν να «ζυμώνω» τα χεράκια και τα ποδαράκια του.

 

Κάτια Μπένου, Αλεξανδρούπολη

 

 

Και θα πεις ένα τραγούδι…

 

Κάθομαι σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο και τραγουδάω απαλά στη μικρή μου κι εκείνη σταματάει αμέσως το κλάμα. Της τραγουδώ ένα νανούρισμα δικής μου επινόησης χρησιμοποιώντας τη μουσική από άλλα γνωστά τραγουδάκια.

 

Αμαλία Κωστάκη, Ρέθυμνο

 

 

 

Τα μπανάκια χαλαρώνουν

 

Όποτε τα 10 μηνών δίδυμά μου ήταν πολύ εκνευρισμένα, τα έβαζα μέσα στην μπανιέρα. Η αλλαγή του σκηνικού τους έφτιαχνε τη διάθεση και έμοιαζαν να χαλαρώνουν πραγματικά με το αφρόλουτρό τους με άρωμα λεβάντας.

 

Σοφία Ιωάννου, Χίος

 

 

Φέρτε αμέσως το αρκουδάκι του!

 

Το μυστικό μου όπλο είναι το πάνινο ζωάκι που βγάζει ηχογραφημένους ήχους από τη μήτρα. Το κέρδισα ως δώρο μαζί με το μπανάκι του μωρού και με έχει σώσει πραγματικά. Όποτε ο μικρός μου κλαίει απαρηγόρητα, πατάω το κουμπί κι εκείνος ησυχάζει αμέσως.

 

Μπέτυ Μητσοπούλου, Αθήνα

 

 

 

Το κόλπο με το είδωλο στον καθρέφτη

 

Το μόνο κόλπο που λειτουργούσε ως δια μαγείας και στα τρία μου παιδιά ήταν να τα κρατώ μπροστά από τον καθρέφτη. Η γοητεία που τους ασκούσε το «άλλο μωρό» ήταν τόσο μεγάλη που ξεχνούσαν αυτό που τα ενοχλούσε.

 

Τζένη Παύλου, Βόλος

Ο Μανώλης είναι 10,5 χρονών

Η Μαλβίνα είναι 8,5 χρονών

Ο Γιάννης είναι 6 χρονών

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Βάζω την 5 μηνών κορούλα μου στο μάρσιπο και μετά κάθομαι επάνω σε μια μπάλα γυμναστικής και χοροπηδάω», λέει η Χριστίνα Μαυρίκη από την Κόρινθο. «Μέσα σε λίγα λεπτά, σταματάει το κλάμα. Κι εγώ γυμνάζω τα πόδια μου!»

 

Χα, χα, αυτό με την μπάλα το κάνουμε κι εμείς, έχει πολλή πλάκα!

Ενίοτε και οι τρεις μαζί:

mummy%20of%20two.JPG

(όχι βέβαια σε "κάθετο" μάρσιππο, αλλά σε sling, που συνδυάζει και πολλά άλλα απ' τα παραπάνω κόλπα: είναι το μωρό στο στήθος και ακούει την καρδιά μου και μυρίζει "μανούλα, είναι "τυλιγμένο" και σε φυσική στάση, με τα ποδαράκια στην κοιλίτσα, περνάει σούπερ!)

Link to comment
Share on other sites

Στα δικα μου για να τους περασει οποιαδήποτε γκρινια πιανει ΜΟΝΟ ο καθρεφτης της τουαλετας :o . Οχι αλλος. Βιτσιοζες οι διδυμουλες.

Αλλο ενα κολπο που ανακαλυψα οταν γκρινιαζουν ειναι οτι τους αρεσει και τρελαινονται οταν τις πιανω κατω απο τις μασχαλες και καλα για να περπατησουν. :lol:

Link to comment
Share on other sites

SOS για πολύ μικρά μωρά (0-3) που κλαίνε:

 

Δοκιμάστε τον απορροφητήρα, ή την ηλεκτρική σκούπα. Πάρτε το αγκαλιά και λικνίστε το κοντά τους!

Ο θόρυβος αυτός τα ηρεμεί πάρα πολύ!

 

Δοκιμασμένο, διαδεδομένο από στομα σε στόμα και μέχρι ώρας, αλάνθαστο! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό το άρθρο evoula.

Kαι εμάς στις δύσκολες στιγμές μας βοήθησε η βρεφική κούνια, το αρκουδάκι με τους ήχους της μήτρας, η μουσική γενικότερα, ο καθρέφτης του μπάνιου, το σεσουαρ μαλλιών για τους κολικούς και το μπανάκι που πάντα την τονώνει και της αλλάζει την διάθεση

1aLup3.png

 

BtUIp3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Μόλις μπει στο sling (που έφτιαξα με τις οδηγίες από το site της Στέλλας - ευχαριστώ Στέλλα, πίνω νερό στο όνομά σου!). Τη βάζω, κάνω μερικά βήματα και το σύμπαν ησυχάζει, τα πουλάκια κελαηδούν ξανά, ο ήλιος λάμπει... :)

1103660.png

________

I think men who have a pierced ear are better prepared for marriage. They've experienced pain and bought jewelry.

Link to comment
Share on other sites

εμενα η κορη μου (3 μηνων σε 3 ημερες)οταν την πιανει τρελλη γκρινια ηρεμει μονο, όταν την παω στο μπανιο και την ακουμπαω πανω στην αλλαξιερα που την εχω πανω στο πλυντηριο... ισως να το εχει συνδεσει με το μπανακι και το αλλαγμα, παντως εκει ολο γελια και φωνουλες μου ειναι... :lol:

 Θήλασα το Βικάκι μου για 7 μήνες!

Link to comment
Share on other sites

και εμενα ετσι ακριβως!!!!ειχαμε υποθεσει μηπως εφταιγαν τα spotakia του μπανιου...ή το στρωμα το φουσκωτο που ειχαμε για τα αλλαγματα...φαντασου ότι καποιες φορες την παιρναμε απο το μπανιο με το φουσκωτο στρωμα και την πηγαιναμε στο σαλόνι...ε ρε ερμε απειρε γονιε...όλα τα δοκιμαζεις :D:D:D

Link to comment
Share on other sites

εμενα η κορη μου (3 μηνων σε 3 ημερες)οταν την πιανει τρελλη γκρινια ηρεμει μονο, όταν την παω στο μπανιο και την ακουμπαω πανω στην αλλαξιερα που την εχω πανω στο πλυντηριο... ισως να το εχει συνδεσει με το μπανακι και το αλλαγμα, παντως εκει ολο γελια και φωνουλες μου ειναι... :lol:

 

Πολύ καλή ιδέα για τη θέση της αλλαξιέρας ... δεν το είχα σκεφτεί :wink: !

1aLup3.png

 

BtUIp3.png

Link to comment
Share on other sites

α ναι η αλλαξιερα βολευει πολυ εκει. Της εχω αγορασει και ενα καλαθακι και εχω μεσα τα πολυ εκτακτης αναγκης (δηλ. 2-3 πανες, μια κρεμα, ενα λαδακι και βαμβακακια) και το εχω ακουμπισμενο διπλα και ετσι δεν χρειαζεται να πηγαινοφερνουμε το μεγαλο μας καλαθακι που εχουμε ολα τα αξεσουαρ του μπανιου... :wink: Ειμαστε διπλα κι απο το νιπτηρα που παιρνουμε το beaute μας και ολα κομπλε. :!:

Άσε που οταν δουλευει το πλυντηριο και την κουναει οταν την ξαπλωνω στην αλλαξιερα, κανει σαν να ειναι σε λουνα παρκ... :lol::lol:

 Θήλασα το Βικάκι μου για 7 μήνες!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 4 months later...

ο μπεμπης μας οταν συγχυζεται δε θελει αγκαλιες. κουνημα γρηγορο ομως οχι απαλο ούτε βέβαια να τραντάζεται και πιπίλα

τη νύχτα κοιμάται μόνο αν το σκοτάδι είναι απολυτο. οχι φωτακια οχι τηλεοραση που οι αναλαμπες ενοχλούν τα ματια του(κοιμαται μαζί μου στην κρεββατοκαμαρα γιαυτο αναφερω την τηλεοραση)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Κι η δικια μου που εχει αρχισει ψιλοκολικους ηρεμει παντα με το στηθος, ακομα κι οταν το γαλα τελειωνει και τη βλεπω οτι παιζει δεν την τραβαω γιατι την ηρεμει η διαδικασια.

Τα υπολοιπα που προτεινετε θα τα δοκιμασω!

 

Χριστινα

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 εβδομάδες μετά...

 

 

Απαλό σσσς!

 

Κρατώ την κόρη μου σφιχτά στο στήθος μου, κουνιέμαι μπρος-πίσω και της ψιθυρίζω σους-σους στο αυτάκι. Μόλις ακούσει αυτόν τον ήχο, ησυχάζει.

 

αυτο κανω και γω απο ενστικτο,απο τη πρωτη μερα!! δεν ηξερα οτι ειναι επιστημονικα κατοχυρωμενη η ευεργετικη ικανοτητα του μαγικου "σσσσσσσσσσ" (τιπ: οσο πιο παχυ το σσσσσσσ, τοσο καλυετρα αποτελεσματα εχει!!!)[/b]

Link to comment
Share on other sites

Και γω το σσσσσσσ εφαρμόζω μαζί με αγκαλιά - από μόνη μου κι εγώ. Είδες ρε fistikaki, τι σου είναι το μητρικό ένστικτο (που δεν το είχα συσχετίσει ποτέ με την αφεντιά μου); :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

εμενα..μονο αν ηρεμησει με μια πιπιλα που και αυτη την πεταει..με αγκαλιες και στηθος φυσικα...

 

ασχετο κοριτσια!!!πως βαλατε φωτο τα μωρα σας δεν πορω να βαλω..

 

ήρθες στη ζωή μου και νιώθω να ζώ ξανά...

Link to comment
Share on other sites

Και εμείς σσσσσς θέλουμε! Το προσπαθεί και ο μπαμπάς καμιά φορά αλλά δεν πιάνει οπότε πάλι σε μένα πέφτει ο κλήρος! Πάντως για τα πολύ πολύ δύσκολα ένα είναι το κόλπο... ανοίγουμε την κεντρική πόρτα και 'κάνουμε' πως ετοιμαζόμαστε για βόλτα και τερμα τα ξεχνάει όλα!

Link to comment
Share on other sites

. ανοίγουμε την κεντρική πόρτα και 'κάνουμε' πως ετοιμαζόμαστε για βόλτα και τερμα τα ξεχνάει όλα!

 

αααααααα......... ειστε επαγγελματιες απατεωνες δηλαδη!!!

 

(εμεις οταν ανοιγει τα ματια της "κανουμε" πως κοιμομαστε... χιχιχιχι)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Eμας κοριτσια ο μικρος μας ειναι"περιπτωση".Οταν εχει πολλη γκρινια μ ενα πραγμα υσυχαζει.Να τον αφηνω να κλαιει κανα 5 λεπτο και μετα να τον παιρνω μια αγκαλια οποτε και κοιμαται κατευθειαν.Ξερω ειναι βαρβαρο αυτο που κανω αλλα γινεται μονο οταν πια τα εχω κανει ολα και δεν υσηχαζει..Ουτε αγκαλιες ουτε σσσσ ουτε ρηλαξ,ουτε πιστολακι ουτε τιποτα.Μονο αυτο.Μαζοχας ειναι το παιδι μου?Δεν ξερω.. :roll: Φαινεται κουραζεται κι αυτος και μετα ηρεμει..Τι να πω..

Link to comment
Share on other sites

ο γιος μου προτιμαει τους καθρεπτες και τα Χριστουγεννα του αρεσε πολυ ενας αγιος βασιλης που ανεβοκατεβαινε και ελεγε τραγουδακια

Τωρα το relax το βαριεται και γενικοτερα θελει αλλαγες δεν μπορει για πολυ ωρα σε ενα σημειο!Οταν ηταν ημερων για να κοιμηθει τον εβαζα πανω στο στηθος μου μπουμητα και κοιμοταν,βεβαια φοβομουν μερικες φορες γιατι με επερνε και εμενα ο υπνος!Μια φορα μου γλυστρισε αλλα ευτυχως επεσε απο την πλευρα του κρεβατιου και οχι στο πατωμα!

Κωνσταντινα

Link to comment
Share on other sites

Οταν εχει πολλη γκρινια μ ενα πραγμα υσυχαζει.Να τον αφηνω να κλαιει κανα 5 λεπτο και μετα να τον παιρνω μια αγκαλια οποτε και κοιμαται κατευθειαν.

 

Εσενα δε σου εχει τυχει μετα απο εντονο κλαμα να νιωθεις ξαλαφρωμενη και πιο ηρεμη? Ισως κατι τετοιο να συμβαινει. Θεωρω οτι και το κλαμα ειναι αναγκη, ιδιως για τα μωρα που δεν εχουν αλλο τροπο να εκφραζονται.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...