Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Λογοθεραπεία - γλωσσική ανάπτυξη

Recommended Posts

Καλημέρα κοριτσάκια μου.

Θα ήθελα να σας πώ πως είμαι λογοθεραπεύτρια και αν κάποια απο εσάς έχει κάποιες απορίες που την βασανίζουν σχετικά με την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού της μπορεί να με ρωτήσει ότι θέλει.

http://lb2f.lilypie.com/41map3.png?wzu3DM8P

Διαφημίσεις

Καλημέρα Ιωάννα25. Στον ουρανό σε έψαχνα και στη γη σε βρήκα. Θα ήθελα πραγματικά να σε ρωτήσω για το μικρό μου γιο που θα κλείσει τα 3 το Φεβρουάριο (είναι δηλαδή 31 μηνών). Μιλάει συνέχεια αλλά δεν τον καταλαβαίνει κανείς. Τώρα λέει 2σύλλαβες λέξεις και καθαρά λέει μόνο λέξεις που περιλαμβάνουν τα σύμφωνα π,τ,μπ και μ και όχι όλες. Η τελευταία του κατάκτηση ήταν ο ανανάς που και αυτόν το λέει νανα και όταν του πως εγώ Α-νανά το επαναλμβάνει σωστά. Λέει γύρω στις 10 λέξεις ολόσωστα, καμιά 20αριά που μπορεί να τις καταλάβει κάποιος που δεν τον γνωρίζει και όλες τις υπόλοιπες τις καταλαβαίνω μόνο εγώ. Δεν ανησυχώ πολύ γιατί ευτυχώς τα καταλαβαίνει όλα. Παρ' όλ' αυτά σκεφτόμουνα να επισκεφτώ κάποιον λογοθεραπευτή (μόνη μου) και να του εκθέσω το πρόβλημα να δω τι μπορεί να συμβαίνει και πως μπορώ να βοηθήσω. Αν μου έδινες μία ιδέα, έτσι να είμαι πιο προετοιμασμένη, ή αν χρειάζεται να παρατηρήσω κάτι άλλο για να είναι πιο σαφές το θέμα, θα με βοηθούσες πολύ.

Α επίσης! η ώρα η καλή!!!!!

JQVOp3.png

Με το καλό να υποδεχτείς το μωράκι σου. Θα ήθελα κι εγώ τη συμβουλή σου. Ο γιος μου είναι 22 μηνών και εκτός από τα βασικά μπαμπά, μαμά, γιαγιά, μπέμπα, μπουμπού (έχω και μία κόρη 5 μηνών) δεν μιλάει. Η παιδίατρος μας είπε να του αφήσουμε περιθώριο μέχρι τα 2 μήπως βγάζει έτσι τη ζήλεια του, και μετά να το δούμε. Δεν θέλω να αγχώνομαι, γιατί κατά τα άλλα καταλαβαίνει τα πάντα. Ήθελα να ρωτήσω σε ποια ηλικία πρέπει να περιμένω τι και πότε πρέπει να το ψάξω, δηλ. να τον πάω σε ειδικό. Να αναφέρω επίσης ότι είναι πολύ ντροπαλό παιδί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλημέρα Ιωάννα25. Στον ουρανό σε έψαχνα και στη γη σε βρήκα. Θα ήθελα πραγματικά να σε ρωτήσω για το μικρό μου γιο που θα κλείσει τα 3 το Φεβρουάριο (είναι δηλαδή 31 μηνών). Μιλάει συνέχεια αλλά δεν τον καταλαβαίνει κανείς. Τώρα λέει 2σύλλαβες λέξεις και καθαρά λέει μόνο λέξεις που περιλαμβάνουν τα σύμφωνα π,τ,μπ και μ και όχι όλες. Η τελευταία του κατάκτηση ήταν ο ανανάς που και αυτόν το λέει νανα και όταν του πως εγώ Α-νανά το επαναλμβάνει σωστά. Λέει γύρω στις 10 λέξεις ολόσωστα, καμιά 20αριά που μπορεί να τις καταλάβει κάποιος που δεν τον γνωρίζει και όλες τις υπόλοιπες τις καταλαβαίνω μόνο εγώ. Δεν ανησυχώ πολύ γιατί ευτυχώς τα καταλαβαίνει όλα. Παρ' όλ' αυτά σκεφτόμουνα να επισκεφτώ κάποιον λογοθεραπευτή (μόνη μου) και να του εκθέσω το πρόβλημα να δω τι μπορεί να συμβαίνει και πως μπορώ να βοηθήσω. Αν μου έδινες μία ιδέα, έτσι να είμαι πιο προετοιμασμένη, ή αν χρειάζεται να παρατηρήσω κάτι άλλο για να είναι πιο σαφές το θέμα, θα με βοηθούσες πολύ.

Α επίσης! η ώρα η καλή!!!!!

Καλή σου μέρα κοριτσάκι μου.

Προς το παρόν αυτά που μου λές δεν με ανησυχούν, δεν χρειάζετε το παιδάκι σου λογοθεραπεύτική παρέμβαση. Θα σου δώσω όμως κάποιες συμβουλές. Να μιλάς στο παιδάκι συνέχεια, να του λές παραμυθάκια, τραγουδάκια, να αγοράσεις κάποιες κάρτες με έννοιες όπως φρούτα, λαχανικά, να μάθετε τα χρώματα, τους αριθμούς.΄Όταν στρώνεις το τραπέζι να το έχεις μαζί σου κ να του λές τί κάνεις, π.ω τώρα βάζουμε τα πιρούνια κλπ. Στο σούπερμάρκετ να του λές τί αγοράζεις, όταν το ντύνεις να του λές τί του φοράς. Όταν κάνετε μπάνιο να του λές΄π.χ τώρα πλένουμε τα ποδαράκια, τα αυτάκια κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα πολυσιέψει το λεξιλόγιο του.

Όσο για ην άρθρωση τώρα, με τον πάραπάνω τρόπο σαφώς και θα βελτιωθεί, αλλά αν μέχρι τα 4 δείς πώς συνεχίζει να κάνει πολλά αρθρωτικά λάθη΄<ΠΟΛΛΑ>. π.χ αν κάνει μόνο το Σ ή το Ρ να μην ανησυχήσεις. Να το παρεις για μια λογοθεραπευτική αξ ιολόγηση. Αν μέχρι τα 5 δεν πεί και το Ρ και το Σ τότε να το πάρεις τότε.

Αλλα προς το παρόν με αυτά που μου είπες δεν ανησυχώ!!!! Τα αλλα πληροφοριακά στα είπα. Ελπίζω να σε βοήθησα.

Με το καλό να υποδεχτείς το μωράκι σου. Θα ήθελα κι εγώ τη συμβουλή σου. Ο γιος μου είναι 22 μηνών και εκτός από τα βασικά μπαμπά, μαμά, γιαγιά, μπέμπα, μπουμπού (έχω και μία κόρη 5 μηνών) δεν μιλάει. Η παιδίατρος μας είπε να του αφήσουμε περιθώριο μέχρι τα 2 μήπως βγάζει έτσι τη ζήλεια του, και μετά να το δούμε. Δεν θέλω να αγχώνομαι, γιατί κατά τα άλλα καταλαβαίνει τα πάντα. Ήθελα να ρωτήσω σε ποια ηλικία πρέπει να περιμένω τι και πότε πρέπει να το ψάξω, δηλ. να τον πάω σε ειδικό. Να αναφέρω επίσης ότι είναι πολύ ντροπαλό παιδί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ας ξεκινήσω με το βρέφος, αυτό θα ξεκινήσει δειλά δειλά να λέει τις πρώτες του λεξούλες στους 6 μήνες.

Τώρα για το παιδάκι το πρώτο αυτό που θα σου σύστηνα να κάνεις είναι ένα ακουολιγικό έλεγχο για να βεβαιωθείς 100% ότι ακούει. Αυτό στο λέω εκ πείρας γιατί έτυχε και στον αδερφό μου και τελικά ήταν λίγο υγρό που το αφαιρέσαμε και τώρα είναι 18 χρονών και άριστος μαθητής, αλλά έπαιξε ρόλο το ότι η μαμά μου το έψαξε νωρίς. Αν όμως δεν είναι η ακοή και είναι το ψυχολογικό που συμβαίνει σε παιδάκια όταν γεννηθεί ένα αδερφάκι και νιώθουν ότι χάνουν την προσοχή, καλό θα ήταν όσο μπορείς και εσύ και ο σύζηγος να του δείχνετε ότι το αγαπάτε γιατί είναι ο μεγάλος, το καμάρι, κάπως έτσι και θα εμψυχωθεί. Επίσης καλό θα ήταν να του μιλάτε πολύ και να κάνετε και τις διάφορες δραστηριότητες που έγραψα και στην κοπέλα πιο πάνω. Ξέρω και καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο και κουραστικό γιατί ειναι δύο πολύ μικρά παιδάκια, αλλά μας χρειάζονται.

Ελπίζω να βοηθησα. Ότι άλλο χρειαστείς θα είμαι εδώ. Να χαίρεσε τα παιδάκια σου.

Διαφημίσεις

Καλημέρα και από μένα. Ο γιος μου 26 μηνών τώρα λέει κάποιες λέξεις καθαρά και κάποιες με δικό του τρόπο αλλά γενικά προτάσεις και παραμύθια τραγούδια κτλ δεν λέει. Δηλαδή λέμε μαμά (όλα τα πρόσωπα όμως) μπα το πόδι, μπαμπα το παπούτσι, γκολ την μπάλα αλλά την λέει και μπάλα, ντι τα αυτοκίνητα και ελιά, μαλλιά, πουλιά , πολλά, άλογο, αγγούρι, κεράσι, γάλα πεντακάθαρα. Ούτε παππού ούτε γιαγιά ούτε κάτι άλλο. Ανησυχώ ότι δεν θα μιλήσουμε ποτέ μιας και όσο και αν επιμένω να του λέω και να ξαναλέω τις ίδιες λέξεις αυτός τίποτα τα δικά του. Γενικά σαν παιδάκι ήταν γρήγορος σε όλα περπάτησε 9,5 μηνών και γενικά η κινητική του εξέλιξη είναι προχωρημένη, τρώει μόνος του, πλένει δόντια και πολλά πράγματα.Καταλαβαίνει ότι και αν του πω με απλές οι δύσκολες λέξεις αλλά δεν κάνει καμία προσπάθεια να μιλήσει.Διαβάζουμε βιβλία, λέμε τραγούδια του δείχνω πόσες εικόνες αλλά τίποτα αυτός λέει τις λέξεις που θέλει και μόνο αυτές.

Λέω αν δεν μιλήσει μέχρι τον Γενάρη να τον πάω σε αναπτυξιολόγο και μετά σε λογοθεραπευτή. Η παιδίατρος λέει ότι είναι μια χαρά και να τον αφήσω ήσυχο. Εσύ τι πιστεύεις;

Σ 08/07/2007

Α 07/08/2011

Θ 06/06/2013

Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου... Η αλήθεια είναι ότι στο σπίτι μιλάμε συνέχεια, έχω και τη μεγάλη που είναι παρλαπίπας, αλλά σπάνια έχουμε το χρόνο να μιλάμε μόνο σε αυτόν. Όπως επίσης ότι τις λίγες φορές που έχουμε αποφασίσει να του μάθουμε κάτι ανταποκρίνετε πάρα πολύ καλά. Συνεπώς θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου πριν από οτιδήποτε άλλο!!!!!

Ευχαριστώ πολύ και πάλι!!!

JQVOp3.png

Ευχαριστώ κι εγώ για την απάντηση σου. Η αλήθεια είναι ότι με μπέρεδεψες λιγάκι, αλλά μάλλον φταίω εγώ που δεν ήμουν πολύ σαφής. Ποτέ δεν έχω αναρωτηθεί αν το παιδί δεν με ακούει, γιατί τον τεστάρω συχνά και βλέπω ότι ανταποκρίνεται. Όταν λέω ότι δεν μιλάει, εννοώ κατανοητές λέξεις, γιατί τα δικά του τα λέει όλη μέρα και μάλιστα σε αυτά λέει και δύσκολα σύμφωνα όπως το λάμδα (πχ λόλα, που το λέει συνέχεια, ενώ δεν το ακούει σαν όνομα), μέχρι και ρο τον έχω ακούσει να λέει. Εχθές είπε λάμπα πολύ καθαρά, αλλά δεν μιλάει να συννενοούμαστε. Αν παρόλα αυτά νομίζεις ότι πρέπει να το κοιτάξω, τότε θα τον πάω για μία εξέταση. Όσο για την προσοχή μας, την έχει συνέχεια, τίποτα από πριν δεν έχει αλλάξει στη ρουτίνα του και του δείχνουμε συνεχώς την αγάπη μας, γι αυτό και οι εκδηλώσεις ζήλειας του είναι μηδαμινές, αλλά τι να πω, μπορεί να του βγαίνει έτσι. Ευχαριστώ και πάλι.

Καλημέρα και από μένα. Ο γιος μου 26 μηνών τώρα λέει κάποιες λέξεις καθαρά και κάποιες με δικό του τρόπο αλλά γενικά προτάσεις και παραμύθια τραγούδια κτλ δεν λέει. Δηλαδή λέμε μαμά (όλα τα πρόσωπα όμως) μπα το πόδι, μπαμπα το παπούτσι, γκολ την μπάλα αλλά την λέει και μπάλα, ντι τα αυτοκίνητα και ελιά, μαλλιά, πουλιά , πολλά, άλογο, αγγούρι, κεράσι, γάλα πεντακάθαρα. Ούτε παππού ούτε γιαγιά ούτε κάτι άλλο. Ανησυχώ ότι δεν θα μιλήσουμε ποτέ μιας και όσο και αν επιμένω να του λέω και να ξαναλέω τις ίδιες λέξεις αυτός τίποτα τα δικά του. Γενικά σαν παιδάκι ήταν γρήγορος σε όλα περπάτησε 9,5 μηνών και γενικά η κινητική του εξέλιξη είναι προχωρημένη, τρώει μόνος του, πλένει δόντια και πολλά πράγματα.Καταλαβαίνει ότι και αν του πω με απλές οι δύσκολες λέξεις αλλά δεν κάνει καμία προσπάθεια να μιλήσει.Διαβάζουμε βιβλία, λέμε τραγούδια του δείχνω πόσες εικόνες αλλά τίποτα αυτός λέει τις λέξεις που θέλει και μόνο αυτές.

Λέω αν δεν μιλήσει μέχρι τον Γενάρη να τον πάω σε αναπτυξιολόγο και μετά σε λογοθεραπευτή. Η παιδίατρος λέει ότι είναι μια χαρά και να τον αφήσω ήσυχο. Εσύ τι πιστεύεις;

Και εγώ πιστεύω πώς το παιδάκι είναι μια χαρά και αφού αναπτύσσει απο μόνο του το λόγο και την ομιλία ας το μην το βασανίσεις ακόμα. Σε αυτή την ηλικία θα αρχίσει τώρα να ενώνει 2 λέξεις κ να φτιάχνει μικρές προτασούλες. Μην το πιέσεις το παιδάκι, απλά να περνατε ποιοτικό χρόνο μαζί με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια όπως καρτούλες που δείχνουν ζωάκια, φρουτάκια, να μάθει έννοιες όπως μικρό - μεγάλο κλπ. Αν δεις πώς μέχρι τα 4 είναι πίσω τότε να ανησυχήσεις.

Φιλικά

Ευχαριστώ κι εγώ για την απάντηση σου. Η αλήθεια είναι ότι με μπέρεδεψες λιγάκι, αλλά μάλλον φταίω εγώ που δεν ήμουν πολύ σαφής. Ποτέ δεν έχω αναρωτηθεί αν το παιδί δεν με ακούει, γιατί τον τεστάρω συχνά και βλέπω ότι ανταποκρίνεται. Όταν λέω ότι δεν μιλάει, εννοώ κατανοητές λέξεις, γιατί τα δικά του τα λέει όλη μέρα και μάλιστα σε αυτά λέει και δύσκολα σύμφωνα όπως το λάμδα (πχ λόλα, που το λέει συνέχεια, ενώ δεν το ακούει σαν όνομα), μέχρι και ρο τον έχω ακούσει να λέει. Εχθές είπε λάμπα πολύ καθαρά, αλλά δεν μιλάει να συννενοούμαστε. Αν παρόλα αυτά νομίζεις ότι πρέπει να το κοιτάξω, τότε θα τον πάω για μία εξέταση. Όσο για την προσοχή μας, την έχει συνέχεια, τίποτα από πριν δεν έχει αλλάξει στη ρουτίνα του και του δείχνουμε συνεχώς την αγάπη μας, γι αυτό και οι εκδηλώσεις ζήλειας του είναι μηδαμινές, αλλά τι να πω, μπορεί να του βγαίνει έτσι. Ευχαριστώ και πάλι.

Την ακοή κοριτσάκι μου προληπτικά να την κοιτάξεις, και εγώ πάντα όταν έρχετε ένα παιδάκι ο πρώτο που ζητάω απο τον γονίο είναι ακουόγραμμα. Για να είμαι καλυμμένη πρέπει να ξέρω σίγουρα ότι ακούει το παιδάκι.

Απο εκεί και πέρα συνεχίζω με τεστ άρθρωσης και εννοιών.

Έχω παιδάκι 4ων χρονών που έχει έλλειμα ακοής πολύ μεγάλο, αλλά ανταποκρίνετε και καταλαβαίνει τα πάντα απλά δεν μιλάει και αναπτύσσουμε ομιλία τώρα που έβαε ακουστικό.

Αλλά άμα μου λές ότι λέει νέες λέξεις τότε σημαίνει πώς το πο σίγουρο ε΄ναι ότι ακούει.

Και αυτό που λές ότι του μιλάτε και παίζετε μαζί του μπράβο σας, είναι πολύ καλό γιατ΄δυστυχώς τώρα τελευταία έχω προσέξει πως πολλοί γονείς δεν μιλούν στα παιδάκια τους, οχι γιατί δεν θέλουν αλλά γατί δεν έχουν χρόνο. Σου εύχομαι τα καλύτερα

Διαφημίσεις

Καλησπέρα και απο μένα!! και γω θα θελα τη συμβουλή σου.. ο γιός μου ο μεγάλος 5 χρονών ακριβώς , αντιμετωπίζει πρόβλημα στην άρθρωση και συγκεκριμένα στο δ και οχι σε ολες τις λέγεις π.χ. λέει Δημήτρης δεν λέει ομως δρόμος αλλά γρόμος και γενικά και το σ το λεει παχύ και στους διφθογκους εχει θέμα. Ειναι πανέξυπνος μιλάει πολύ καλα απο θέμα συνταξης προτασεων και εχει ιδιαιτερα πλούσιο λεξιλογιο.. Παει σε ιδωτικό σταθμό και τώρα νήπιο εδω και τρία χρόνια.. έθεσα τον προβληματισμό μου και στην δασκάλα του και στη διευθύντρια του αλλα ήταν τελείως αρνητικές στο να παω το παιδί σε λογοθεραπευτή.. λεγοντας μου ότι θα φτιαξει μονο του και δεν χρειαζεται να μπει το παιδι σε τετοια διαδικασία. Μου ειπάν οτι και αν ακόμα ολο αυτον το χρόνο του νηπιαγωγείο δεν εξαλειφθει εντελώς (πραγμα που δεν το πιστευουν) με δυο μήνες λογοθεραπεία το καλοκαίρι θα εχει λυθεί το θεμα.

Εγω ομως ολο και το σκεφτομαι .... θα ηθελα τη γνώμη σου. Ευχαριστω εκ των προτέρων.

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

ιωάννα25, καταρχήν είναι πολύ καλή η θέλησή σου για βοήθεια στις μανούλες. Αυτό που θέλω να πω και σε σένα και στις μανούλες είναι ότι όταν πάρουν είδηση οι admins αυτό το θέμα θα στο κόψουν. Κανά χρόνο πρίν κάποιες συνάδελφοί σου προθημοποιήθηκαν και αυτές να δώσουν την ίδια βοήθεια και μπήκε στη μέση ο σύλλογος λογοθεραπευτών (αν θυμάμαι καλά) και αποφάσισαν αυτού του είδους οι απαντήσεις να μη δίνονται έτσι (κάπου υπάρχει και σχετική ανακοίνωση).Είχα ζητήσει και εγώ τη γνώμη τότε μιας συναδελφου σου και μας "εκοψαν".

Για τις μανούλες που ενδιαφέρονται έχω να πω ότι οι λογοθεραπίες καλύπτονται από όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά ένα μεγάλο ποσοστό (αν θες να πέρνεις όλα τα χρήματα κάνεις πιο λίγο χρονικό διάστημα, συνήθως γράφουν χρόνο) και δεν είναι ανάγκη το παιδάκι να έχει μεγάλο πρόβλημα για να κάνει. Βοηθούν πάρα πολύ στο λόγο, στη σωστή άρθρωση, στις πολυσύλλαβες λέξεις, στις δύσκολες λέξεις και το μάθημα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε μοιάζει με παιχνίδι. Εγώ έκανα ένα μήνα τον Ιούνιο το γιο μου και άλλον ένα μήνα τώρα το Σεπτέβριο και από ότι μου είπε η λογοθεραπευτρια δε χρειαζόμαστε άλλο. Το υπόλοιπο ποσό από το ταμείο μου θα το καλύψω σε εργοθεραπεία που στην ουσία η κοπέλα θα τον βοηθήσει στο να πιάνει σωστά το μολύβι, να κάνει όμορφα γράμματα, και γενικά θα τον βοηθά στο σχολείο μέχρι να καλύψουμε το ποσό. Ο γιος μου συνεργάζεται άψογα με τα κορίτσια και του αρέσει μάλιστα. Μετά από μερικές σωστές ασκήσεις του έχουν τάξει ένα δωράκι που ανυπομονεί πολύ να το πάρει.

Καλησπέρα και απο μένα!! και γω θα θελα τη συμβουλή σου.. ο γιός μου ο μεγάλος 5 χρονών ακριβώς , αντιμετωπίζει πρόβλημα στην άρθρωση και συγκεκριμένα στο δ και οχι σε ολες τις λέγεις π.χ. λέει Δημήτρης δεν λέει ομως δρόμος αλλά γρόμος και γενικά και το σ το λεει παχύ και στους διφθογκους εχει θέμα. Ειναι πανέξυπνος μιλάει πολύ καλα απο θέμα συνταξης προτασεων και εχει ιδιαιτερα πλούσιο λεξιλογιο.. Παει σε ιδωτικό σταθμό και τώρα νήπιο εδω και τρία χρόνια.. έθεσα τον προβληματισμό μου και στην δασκάλα του και στη διευθύντρια του αλλα ήταν τελείως αρνητικές στο να παω το παιδί σε λογοθεραπευτή.. λεγοντας μου ότι θα φτιαξει μονο του και δεν χρειαζεται να μπει το παιδι σε τετοια διαδικασία. Μου ειπάν οτι και αν ακόμα ολο αυτον το χρόνο του νηπιαγωγείο δεν εξαλειφθει εντελώς (πραγμα που δεν το πιστευουν) με δυο μήνες λογοθεραπεία το καλοκαίρι θα εχει λυθεί το θεμα.

Εγω ομως ολο και το σκεφτομαι .... θα ηθελα τη γνώμη σου. Ευχαριστω εκ των προτέρων.

κοριτσάκι μου γλυκό το δ είναι ένα γράμμα που δυσκολεύονται τα παιδάκια αλλά είναι πολύ εύκολο στην εκμάθηση. Εμένα μου παίρνει το πολύ 1 μήνα σε παιδάκια με δ. Καλύτερα να το πάρεις για λογοθεραπεία σε μια καλή λογοθεραπεύτρια να το μάθει. Καλό είναι να το διορθώσει πριν πάει στο δημοτικό γιατί μπορέί να το μπερδεύει στη γραφή.

ιωάννα25, καταρχήν είναι πολύ καλή η θέλησή σου για βοήθεια στις μανούλες. Αυτό που θέλω να πω και σε σένα και στις μανούλες είναι ότι όταν πάρουν είδηση οι admins αυτό το θέμα θα στο κόψουν. Κανά χρόνο πρίν κάποιες συνάδελφοί σου προθημοποιήθηκαν και αυτές να δώσουν την ίδια βοήθεια και μπήκε στη μέση ο σύλλογος λογοθεραπευτών (αν θυμάμαι καλά) και αποφάσισαν αυτού του είδους οι απαντήσεις να μη δίνονται έτσι (κάπου υπάρχει και σχετική ανακοίνωση).Είχα ζητήσει και εγώ τη γνώμη τότε μιας συναδελφου σου και μας "εκοψαν".

Για τις μανούλες που ενδιαφέρονται έχω να πω ότι οι λογοθεραπίες καλύπτονται από όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά ένα μεγάλο ποσοστό (αν θες να πέρνεις όλα τα χρήματα κάνεις πιο λίγο χρονικό διάστημα, συνήθως γράφουν χρόνο) και δεν είναι ανάγκη το παιδάκι να έχει μεγάλο πρόβλημα για να κάνει. Βοηθούν πάρα πολύ στο λόγο, στη σωστή άρθρωση, στις πολυσύλλαβες λέξεις, στις δύσκολες λέξεις και το μάθημα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε μοιάζει με παιχνίδι. Εγώ έκανα ένα μήνα τον Ιούνιο το γιο μου και άλλον ένα μήνα τώρα το Σεπτέβριο και από ότι μου είπε η λογοθεραπευτρια δε χρειαζόμαστε άλλο. Το υπόλοιπο ποσό από το ταμείο μου θα το καλύψω σε εργοθεραπεία που στην ουσία η κοπέλα θα τον βοηθήσει στο να πιάνει σωστά το μολύβι, να κάνει όμορφα γράμματα, και γενικά θα τον βοηθά στο σχολείο μέχρι να καλύψουμε το ποσό. Ο γιος μου συνεργάζεται άψογα με τα κορίτσια και του αρέσει μάλιστα. Μετά από μερικές σωστές ασκήσεις του έχουν τάξει ένα δωράκι που ανυπομονεί πολύ να το πάρει.

Σε ευχαριστώ που μου το είπες, αλλά,για πιο λόγο το κόβουν, δεν είναι κάτι κερδοσκοπικό απλά συμβουλευτικό. Απλά δίνονται σύμβουλές σε γονείς που έχουν απορίες. Αν μου πούν ότι πρέπει να κοπεί άς κοπεί. Δεν το κάνω για να ανησυχήσω τους γονείς αλλά για να καθησυχαστούν πώς το πρόβλημα άρθρωσης είναι κάτι που αντιμετωπίζετε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα.

Επίσης θα ηθελα να επιστησω την προσοχη σε καποιες μανουλες οτι προβληματα ομιλιας που δεν εχουν τακτοποιηθει πριν το δημοτικο μπορει να δημιουργησουν μαθησιακες δυσκολιες που σχετιζονται με τη φωνολογικη επιγνωση δηλ. το παιδι να κανει χαρακτηριστικα δυσλεξιας ενω δεν ειναι δυσλεξικο αλλα απλα εχει ζητηματα φωνολογικης συνειδητοποιησης. Με απλα λογια το παιδι που δεν εχει ξεκαθαρισει τον προφορικο λογο μπορει να μεταφερει αυτη του τη συγχιση στο γραπτο λογο.

Διαφημίσεις

Να πω και εγω τον πονο μου!! Η κορη μου ειναι 23 μηνων. ΕΙναι πανεξυπνη, ακουει και καταλαβαινει τα παντα, αφου εχουμε φτασει στο σημειο να μην μπορουμε να μιλησουμε μπροστα της. Το θεμα ειναι οτι δεν μιλαει, λεει μονο μαμα καθαρα, το ναι και το εννοει και το μπαμπα καποιες φορες, οταν θελει. Βεβαια οταν ηταν 1 ετους την ακουσα να λεει το ονομα της μονη της οταν ηταν στο δωματιο και μετα απο και 2-3 μηνες ειπε το ελα και τιποτα αλλο. Επισης λεει τα εξης μιμι, γκαγκα, παπα, κλπ (πως λεγονται διφθογγοι....). Οταν της λεμε πες αυτο ειναι σαν να το κανει επιτηδες και να μην λεει τιποτα! Ειναι φοβερο!!! Επισης, αυτο που κανει και με αγχωνει ειναι οτι λεει και αλλους μαμα εκτος απο εμενα, τον μπαμπα της, τη γιαγαι , την αδελφη μου και γενικως οποιον θελει να φωναξει, αλλα και παλι οχι ολες τις φορες. Μπορω να κανω κατι???

Μπραβο σου που δινεις απολοχερα τετοιες πληροφοριες.Ειναι πολυ χρησιμο το θεμα.

Πληροφοριακα προς το παρον μιας και γνωριζω οτι ειναι πολυ νωρις για τον μικρο μου να τα λεει σωστα (ειναι 17 μηνων)ηθελα να ρωτησω ας πουμε το γ ποτε το λενε ή το λ ποτε το λενε υπαρχει κατι στανταρ?.

Ρωταω γιατι ενω λεει πολλες λεξουλες απο νωρις σαφως δεν τις λεει σωστα ας πουμε γατα τη λεει τατα ή γαλα το λεει γκάγκα ή μπαλα τη λεει μπάμπα και σε πολλες λεξεις λεει τις πρωτες συλλαβες μονο.Το θεμα ειναι οτι τον βλεπω οτι προσπαθει να τα πει και ηθελα να ξερω αν υπαρχει κατι σε αυτη την ηλικια που μπορει να τον βοηθησει να τα λεει πιο σωστα ή αν αυτο ειναι κατι που ερχεται απο μονο του.

Ευχαριστω πολυ!

HKTLp3.pngNQ8bp3.png

• 2 weeks later...

Καλημέρα, έχω ενα μικρό αγοράκι 3,5 ετών και έχει αρχισει να μαθαινει να γράφει τους αριθμούς στο σχολείο όπου πηγαίνει. έχω παρατηρήσει οτι με το τρόπο που του δείχνουμε το πως να γράφει είναι ανάποδα από οτι μπορεί αυτός. θα ήθελα να ξέρω εάν υπάρχουν διαφορετικές ασκήσεις για αριστερόχειρες (π.χ εκπαιδευτικα φυλλάδια - ασκήσεις που δίνουν στα μικρα για εξοικείωση). ευχαριστώ για το χρόνο σας.

• 1 month later...

Καλησπέρα Ιωάννα25,

έχω τρία παιδάκια το πρώτο 5 χρονών και φέτος πάει νήπιο,το οποίο μίλησε στους 10 μήνες και στον χρόνο τέλεια,το δεύτερο 27 μηνών και το τρίτο 2 μηνών.Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με το δεύτερο παιδάκι μου το οποίο είναι μεν πολύ δραστήριο,μπορώ να πώ ότι δεν έχει στανιό,είναι κοινωνικότατο και καταλαβαίνει τα πάντα αλλά μέχρι τώρα εκτός από το μπαμπά,μαμά,γιαγιά,μύτη,μάτι,πόδι τα οποία τα λέει ολοκληρωμένα και τουτου το αυτοκίνητο,ντεντεί το άλογο,κάλα την σκάλα και σχεδόν όλες τις λέξεις λέει την πρώτη συλλαβή ή την τελευταία δηλαδή θέλει να πεί παππούλη και λέει μπούλη,θέλει να πεί νερό και λέει γο.Σύμφωνα με την γνώμη του παιδιάτρου θα μιλήσει,εγώ όμως έχω αρχίσει να ανησυχώ και δεν ξέρω τί να κάνω,να τον πάω σε λογοθεραπευτή ή να το αφήσω λίγο ακόμα?

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρον για την απάντησή σου.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΑΓΟΡΙΑ 10,8 ΚΑΙ 3ΧΡΟΝΩΝ.ΘΕΛΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗς ΙΩΑΝΝΑ25 ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ .ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 4 ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΧΕ ΦΟΒΕΡΗ ΠΡΟΟΔΟ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙς ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕς ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ.ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΟς ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩς ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟς.ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΑΛΛΑ ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΑΩ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ.ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙς ΣΥΛΛΑΒΕς ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕς ΦΟΡΕς ΓΡΑΦΕΙ ΣΑΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗς ΑΝ ΜΠΟΡΕΙς ΜΟΥ ΛΕς ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟ ΠΡΟΤΕΡΟΝ ΜΕΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΝΙΝΑΚΙ ΣΟΥ

561874hhz1c12ps5.gif1298739qm9p56dlj4.gif

η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια!!!