Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΑΥΧΕΝΙΚΗ Κ PAPP-A


Recommended Posts

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ.ΧΘΕΣ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ (ΟΛΑ ΚΑΛΑ Μ ΑΥΤΗΝ).ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ PAPP-A ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΝΑ ΣΗΜΕΡΑ.Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΔΕ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΤΑΞΩ ΛΙΓΟ ΑΙΜΑΤΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΚΥΚΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ.ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑΤΟ ΚΑΝΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΧΕΝΙΚΗ.

1,ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΠΟΛΥΚΑΙ ΑΓΧΩΘΕΙ

2,ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?

3,ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ PAPP-A?

ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΕΙΝΑΙ .ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ?

ΟΠΟΙΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Εγώ την PAPP-A την έκανα την ίδια μέρα με την αυχενική (νομίζω δεν πρεπει να έχουν μεγαλη διαφορά στην ώρα που γινονται, δηλ. κάπου ειχα διαβάσει οτι πρεπει να γινονται την ιδια μέρα) με εξέταση αιματος. Η αυχενική δινει ποσοστο 90% για το down και το Papp a καποιο μικρο ποσοστο σιγουριας 3-5% οποτε το κάνουν για μεγαλύτερη ασφάλεια.

s-age.pngs-age.png

Link to comment
Share on other sites

--------------------------------------------------------------------------------

 

Εξετάσεις πρώτου τριμήνου 11w εως

 

13w+6d

κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης ιδιαίτερα χρήσιμα αποδεικνύονται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και ο βιοχημικός έλεγχος. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να διαγνώσουν σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος στο έμβρυο, όπως είναι το σύνδρομο Down. Πρόκειται για μια ανωμαλία όπου το έμβρυο έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα στο γεννητικό υλικό του, με αποτέλεσμα το νεογέννητο να πάσχει από σοβαρή πνευματική καθυστέρηση. Υπολογίζεται ότι σε κάθε 700 κυήσεις θα γεννηθεί ένα παιδί με σύνδρομο Down, ενώ η πάθηση είναι συχνότερη σε έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών αποκλείεται να κυοφορεί έμβρυο με αυτή την ανωμαλία, αν και συνήθως το σύνδρομο Down δεν κληροδοτείται από τους γονείς στο νεογέννητο.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας (ή υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου της κύησης) διενεργείται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της κυήσεως (ηλικία κυήσεως μεταξύ 11 εβδομάδων και 13 εβδομάδων και 6 ημερών). Γίνεται μέτρηση του πάχους του υγρού στον αυχένα του εμβρύου, το οποίο ονομάζεται αυχενική διαφάνεια.

Αυξημένο πάχος στη μέτρηση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down και άλλες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η προσφορά αυτού του υπερηχογραφήματος στην κύηση δεν περιορίζεται στη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και μόνο. Έχει και άλλα πλεονεκτήματα όπως:

• Την επιβεβαίωση της πραγματικής ηλικίας της εγκυμοσύνης (σε έγκυες με ασταθή κύκλο, παρουσίας ψευδοπεριόδου, κ.α)

• Τον έλεγχο της ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου

• Τη διάγνωση της πολύδυμης κύησης

• Άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα

• Τον πρώιμο έλεγχο της εμβρυϊκής ανατομίας

Ωστόσο θα χρειαστεί να επανελεγχθεί η ανατομία του εμβρύου και κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης (με το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου, όπου το έμβρυο έχει μεγαλώσει και τα όργανά του ελέγχονται καλύτερα. Η ευαισθησία της μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας στη διάγνωση του συνδρόμου Down είναι περίπου 65% (δηλαδή στα 10 έμβρυα με σύνδρομο Down η εξέταση αυτή θα διαγνώσει τα 6 ή 7).

Η παρουσία ρινικού οστού στο έμβρυο σε αυτή την ηλικία κυήσεως μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down, ενώ η απουσία του τον αυξάνει. Επίσης υπάρχουν και άλλοι προγνωστικοί δείκτες που μετριούνται στο υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου του εμβρύου (Doppler φλεβώδους πόρου, Doppler τριγλώχιναs βαλβίδας, γωνία προσώπου), η συνεκτίμηση των οποίων μπορεί να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down.

Η λήψη αίματος από την έγκυο που γίνεται την ίδια μέρα με το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και η μέτρηση βιοχημικών δεικτών (PAPP-A, ελεύθερη β – HCG ) αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα ανίχνευσης του συνδρόμου Down. Ενώ η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας από μόνη της έχει ευαισθησία περίπου 65% όπως αναφέρθηκε, με την προσθήκη της ανίχνευσης του ρινικού οστού και των μετρήσεων αυτών των βιοχημικών δεικτών η ευαισθησία ανέρχεται στο 90-95%. Ως όριο αυξημένου κινδύνου (παθολογικό τεστ) έχει τεθεί το 1/300.

Αυτό σημαίνει ότι όταν προκύπτει κίνδυνος μεγαλύτερος από αυτόν (π.χ 1/150) θεωρείται ότι είναι αποδεκτό το έμβρυο να ελεγχθεί περαιτέρω για χρωμοσωμικές ανωμαλίες με λήψη τροφοβλάστης (χοριακής λάχνης) ή αμνιοπαρακέντηση. Η τελική απόφαση για το αν θα γίνει αυτός ο έλεγχος θα ληφθεί από το ζευγάρι, αφού αυτό συνεκτιμήσει τον κίνδυνο αποβολής (περίπου 1%) από αυτές τις επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης (τροφοβλάστη, αμνιοπαρακέντηση). Ωστόσο τα περισσότερα έμβρυα που θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες μετά το πέρας των παραπάνω επεμβατικών εξετάσεων, θα είναι απολύτως φυσιολογικά

,,,,,,,?

Link to comment
Share on other sites

ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ-ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗ

,,,,,,,?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...