Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ;;

Recommended Posts

Μου έχει προκύψει η εξής απορία, όσον αφορά στον χειρισμό της συγγνώμης. Προχθές ο γιος μου, μου αντιμίλησε γιατί έπαιζε και ενώ ήρθε η ώρα να σταματήσει και τον είχα προετοιμάσει ότι σε λίγο θα τελειώσει το παιχνίδι και θα κάνουμε ντουζ, αυτός θύμωσε δεν ήθελε να έρθει και τελικά αφού ήρθε, όσο έκανε μπάνιο ήταν θυμωμένος. Μόλις τελειώσαμε, μου αντιμίλισε και τον μάλωσα. Του είπα ότι έτσι που μιλάει δεν θα φάει γλυκό μετά το φαγητό. Μετά απο ώρα εφόσον τσίριξε και φώναζε, ντύθηκε και ήρθε και μου ζήτησε συγγνώμη. Δέχτηκα τη συγγνώμη του φυσικά, (πάντα τη δέχομαι και του δείχνω ότι την εκτιμάω) και του ζήτησα κι εγώ επειδή φώναξα. Δεν ήξερα όμως, αν στη συνέχεια έπρεπε να ανακαλέσω την συνέπεια. Εδώ ήταν το γλυκό. Κάποιες φορές μπορεί να του έχω βάλει κάτι άλλο να στερηθεί.Πώς πρέπει να πράττουμε μετά από τη συγγνώμη;;;

n3kPp3.png

zewgp3.png

Διαφημίσεις

Μου έχει προκύψει η εξής απορία, όσον αφορά στον χειρισμό της συγγνώμης. Προχθές ο γιος μου, μου αντιμίλησε γιατί έπαιζε και ενώ ήρθε η ώρα να σταματήσει και τον είχα προετοιμάσει ότι σε λίγο θα τελειώσει το παιχνίδι και θα κάνουμε ντουζ, αυτός θύμωσε δεν ήθελε να έρθει και τελικά αφού ήρθε, όσο έκανε μπάνιο ήταν θυμωμένος. Μόλις τελειώσαμε, μου αντιμίλισε και τον μάλωσα. Του είπα ότι έτσι που μιλάει δεν θα φάει γλυκό μετά το φαγητό. Μετά απο ώρα εφόσον τσίριξε και φώναζε, ντύθηκε και ήρθε και μου ζήτησε συγγνώμη. Δέχτηκα τη συγγνώμη του φυσικά, (πάντα τη δέχομαι και του δείχνω ότι την εκτιμάω) και του ζήτησα κι εγώ επειδή φώναξα. Δεν ήξερα όμως, αν στη συνέχεια έπρεπε να ανακαλέσω την συνέπεια. Εδώ ήταν το γλυκό. Κάποιες φορές μπορεί να του έχω βάλει κάτι άλλο να στερηθεί.Πώς πρέπει να πράττουμε μετά από τη συγγνώμη;;;

Η κατανόηση της συγγνώμης χρειάζεται ανάλογη ωριμότητα που πολύ φοβάμαι ούτε και ενήλικες την διαθέτουν. Πολλοί αγνοούν το βάρος του να ζητάς και να δίνεις συγγνώμη, προσδίδουν στο περιεχόμενο της συγγνώμης μια εύπεπτη άφεση αμαρτιών και αυτόματη καλή καρδιά για τη συνέχεια. Ίσως αν έκανες μια προσπάθεια να εξηγήσεις στο παιδί τι σημαίνει η συγγνώμη, δεν είμαι σίγουρη αν θα ήταν αντιληπτό.

Δεν ξέρω επίσης αν είναι σωστό να συνδέεται η συγγνώμη με ανταλλάγματα, αν ζητήσω συγγνώμη θα φάω γλυκό. Μπορεί να έχει σημασία να υφίσταται μια μικρή στέρηση ακόμα κι αν ζητήσει συγγνώμη για να κατανοήσει ότι προκειμένου να επανορθώσει για κάποιο λάθος του χρειάζεται λίγο κόπο, δεν είναι κάτι εύκολο. Η ψυχολογία του κάθε ανθρώπου δεν έχει διακόπτες ώστε με μια συγγνώμη να γίνονται όλα ρόδινα. Υπάρχει η συγγνώμη αλλά υπάρχουν και οι συνέπειες των λαθών μας. Όλα αυτά πόσο δύσκολο είναι να τα αντιληφθούμε και οι ίδιοι οι μεγάλοι.

Αν σου έχει τύχει μια φορά, αν είναι μεμονωμένο περιστατικό και όχι επαναλαμβανόμενο, νομίζω πως θα ήταν αρκετό απλά να επιστήσεις την προσοχή του παιδιού στο κακό της συμπεριφοράς του να σου αντιμιλήσει και στη σημασία της συγγνώμης "όταν λέμε συγγνώμη υποσχόμαστε πρώτα στον εαυτό μας και μετά στον άλλο ότι δεν θα το επαναλάβουμε και οι υποσχέσεις προς τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικές". Από εκεί και πέρα βλέπεις και κάνεις.

Κατερίνα μου σ'ευχαριστώ. Του έχω πει ότι είναι σημαντικό να ζητούμε συγγνώμη και παράλληλα αξιεπαινο, αλλά προσπαθούμε να μην ξανακάνουμε το ίδιο. Βέβαια ένα παιδί 6 χρονών νομίζω ότι αυτό το ξεχνάει σχετικά εύκολα.Όπως κι ενας ενήλικας, που μπορεί να ζητήσει συγγνώμη πολλές φορές αλλά να επαναλαβει το ίδιο. Αυτό που δε ξέρω είναι αν πρέπει να επιμείνω στην στέρηση. Καταλαβα βέβαια ότι δεν πρέπει να αλλάξω γνώμη απευθείας μόλις ακούσω τη συγγνώμη, αλλά μήπως αυτό δίνει το μήνυμα στο παιδί ότι δεν το συγχώρησα και ότι του το κρατάω, οπότε θα νοιώσει απογοήτευση;;;Εχω καταλάβει από τη συμπεριφορά του, ότι δεν μου ζητάει συγγνώμη για το αντάλλαγμα, γιατί είναι πολλές οι φορές που το κάνει απλά γιατί κατάλαβε ότι με στενοχώρησε. Και τις πιο πολλές φορές δεν μου ζητάει μετά κατι.

n3kPp3.png

zewgp3.png

Απο την στιγμη που ζητησε συγνωμη και ενοιωσες εσυ οτι το κανει γιατι το νοιωθει και οχι αντε την λεμε για να φαμε γλυκο εληξε.

Δημιουργηθηκε μια παρεξηγηση, το συζητησατε, το καταλαβατε και λυθηκε. Τελος.

Θα απεφευγα παντως να συνδεσω την στερηση γλυκου με το θεμα τιμωρια (ειμαι παθουσα :lol: ).

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

συμφωνώ με την elenik, αλλά με ενδιαφέρει να σχολιάσω και το γιατί έγινε όλο αυτό - ίσως προέκυψε απο λάθος εκτίμηση -μήπως στο ότι δεν ήταν επαρκής η ειδοποίηση/προετοιμασία?

επειδή δεν κατανοούν τα λεπτά και τον χρόνο με αριθμούς (1 2 5 10 λεπτά)

είναι καλό να περιγράφετε την πράξη - δηλ. όταν φτιάξουμε πύργο, φάμε, μαζέψουμε τα παιχνίδια, θα κάνουμε μπάνιο.

το λέω ενημερωτικά, μήπως και έπαιξε αυτό ένα ρόλο.

σίγουρα ναι είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα φαγητά είτε σαν τιμωρία είτε σαν επιβράβευση.

αυτό που είναι καλό είναι να λές

θα το σκεφτώ τότε αφού είσαι τόσο ευγενικός (για το αν .... κτλ μετά) μην ενδίδεις κατευθείαν εκείνη τη στιγμή.

μετά αν θέλει να κάνει αυτό που του είχες πει, να του ζητήσεις να σου το ζητήσει ευγενικά. ("παρακαλώ" )

τότε θα πείς

αφού μου είπες συγνώμη, και το ζητάς και ευγενικά, το σκέφτηκα λίγο και νομίζω ότι εντάξει να κάνουμε αυτό... χαμόγελα αγκαλίτσα και μετά κάνετε αυτό. άλλη φορά θα μου το λές χωρίς να φωνάζεις?πονάνε τα αυτιά μου :-(:-)

το να μην ενδίδεις κατευθείαν είναι σημαντικό για να ξέρουν ότι ναι μεν είσαι ελαστική, αλλά ότι φυσικά σε επηρέασε και κάπως αυτό που έγινε πρίν.

αν ενδίδεις κατευθείαν δίνεις το μύνημα εντάξει δεν είναι τίποτα.

αυτό εξαρτάται απο το πόσο ανεπιθύμητο ήταν και αυτό που έκανε έτσι?

βοηθάει πολύ γενικα να μην έχετε άμεσες αντιδράσεις κατευθείαν - έτσι βλεπουν ότι και ο άλλος κάνει μια κατάταξη στο μυαλό του, και ότι η αντίδραση δεν είναι απλά αντίδραση αλλά κάτι που έχει προκύψει απο σκέψη - αυτό το καταλαβαίνουν και το παίρνουν και πιο σοβαρά :) χωρίς να είναι αυστηρό.

Υ.Γ. αν αυτό που έκανε σε επηρέασε/τσάντισε πολύ, τότε πρέπει να πείς ότι παρατείνεις κάπως την απόφασή σου, δηλ. νομίζω θέλω λίγο να το σκεφτώ αν θα κάνουμε αυτό, γιατί, ξέρεις, και άλλες φορές μου έχεις φωνάξει, και δεν άκουγες και έπρεπε να σου φωνάξω και εγώ για να με ακούσεις, και δεν μου αρέσει αυτό, δεν μου αρέσει να σου φωνάζω.. θέλω λίγο και εσύ να το σκεφτείς και ΄θα δώ ίσως αύριο να κάνουμε ...αυτό..

το αφήνεις λίγο στο φλού.

δεν χρειάζεται καθόλου δηλαδή να πάρεις αποφαση εκείνη τη στιγμή και να του απαντήσεις ναι ή όχι.

πως αλλιώς θα έχει και εκείνος το χρόνο να αισθανθεί ότι " α-αυτό τη στεναχώρησε τη μαμά".

με αυτή την παράταση, έχεις το καλό ότι το παιδί δεν έχει να θυμώσει με κάτι, μιας και δεν πήρε τετελεσμένη αρνητική απόφαση, αλλά και έχει το χρόνο να αισθανθεί τι δεν άρεσε σε αυτό που έκανε. :)

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ... 

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

Κορίτσια, σας ευχαριστώ πολύ όλες!

Μαρία μου και η δική σου απάντηση σου με βοηθησε πολύ στο να καταλάβω πώς να το χειρίζομαι από εδώ και στο εξής. Θα πρέπει επίσης να καταργήσω την τιμωρία όσον αφορά στα φαγητά, όπως λές. Το έκανα γιατί το είχα διαβάσει΄κάπου, ότι σαν τιμωρία πρέπει να στερούμε ότι αρέσει στο παιδί. Και μάλλον τελικά ήταν λάθος.Θα φροντίσω να δίνω αυτόν τον χρόνο μετά τη συγγνώμη και να του δείξω ότι με προβλημάτισε και ότι το σκέφτομαι. Για να αντιλαμβάνεται στο μεταξύ τί έχει κάνει ή τί έχει πεί.

Θα του εξηγώ και με την εκάστοτε ευκαιρία ότι είναι σημαντικό να μην το ξανακάνουμε΄ή να μην μιλάμε με άσχημο τρόπο, αν αυτό αφορά σε κατι άσχημο που μπορεί να είπε.

Τα βρήκα όλα τα λεγόμενα σου, πολύ κατατοπιστικά στο χειρισμό της συγκεκριμένης καταστασης. Ευχαριστώ και πάλι! :D:D:D

n3kPp3.png

zewgp3.png

Και αυτό με τα λεπτά και το χρόνο το κάνω συχνά, αλλά μάλλον δεν γίνεται αντιληπτό και είναι λάθος. Θα πρέπει όπως λές να περιγράφω ακριβώς τη διαδοχή των πραγμάτων. :D

n3kPp3.png

zewgp3.png

.........πως αλλιώς θα έχει και εκείνος το χρόνο να αισθανθεί ότι " α-αυτό τη στεναχώρησε τη μαμά".

με αυτή την παράταση, έχεις το καλό ότι το παιδί δεν έχει να θυμώσει με κάτι, μιας και δεν πήρε τετελεσμένη αρνητική απόφαση, αλλά και έχει το χρόνο να αισθανθεί τι δεν άρεσε σε αυτό που έκανε. :)

Μαρία πολύ όμορφο αυτό που λές ! ευχαριστούμε :)

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...