Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Παρατηρητήριο τιμών


Μίκα

Recommended Posts

Παρατηρητήριο τιμών

 

Εντός του Ιουλίου θα μπορούν οι καταναλωτές να ενημερώνονται από το ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο τιμών που θα αφορά τη σύγκριση τιμών και υπηρεσιών αρχικά σε 160 προϊόντα (περίπου 2000 κωδικούς) και στην πλήρη ανάπτυξή του, που θα συμβεί στο τέλος του χρόνου, θα αφορά περίπου 80.000 κωδικούς.

 

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης αναπτύσσεται ένα πανελλήνιο δίκτυο συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και σύγκρισης τιμών προϊόντων και υπηρεσιών που στην πλήρη ανάπτυξή του θα αφορά τρόφιμα -ποτά (είδη σούπερ μάρκετ, λαϊκών αγορών, ιχθυοπωλείων κλπ), βιομηχανικά είδη (καύσιμα, ορυκτέλαια, σχολικά είδη, ανταλλακτικά, καλλυντικά κλπ) καθώς και υπηρεσίες (ιδιωτικά σχολεία, χώρους στάθμευσης, συνεργεία, ασφαλιστικές κλπ).

 

Στην πρώτη φάση αφορά μόνο 160 προϊόντα με κωδικούς σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές θα μπορούν αν ενημερώνονται μέσω διαδικτύου ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο υπολογίζεται να έχουν εγκατασταθεί και τα infokiosks - ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα ενημέρωσης - με διαδραστικές επιφάνειες τα οποία θα τοποθετηθούν σε κεντρικά εμπορικά σημεία. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 10 σε όλη τη χώρα (5 στην Αθήνα και 5 στην υπόλοιπη Ελλάδα) με προοπτική στο μέλλον να τοποθετηθούν περισσότερα.

 

Η εμβέλεια δράσης του Παρατηρητηρίου θα καλύπτει το σύνολο της χώρας αλλά σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει από Αθήνα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο.

 

Η τιμοληψία θα γίνεται από τιμολήπτες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και από τις νομαρχίες ενώ στη δεύτερη φάση στόχος είναι να υπογραφεί ένα Μνημόνιο συνεργασίας με τις επιχειρήσεις ώστε χωρίς τη βοήθεια των τιμοληπτών και μόνο με ενημέρωση από τα ίδια τα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις για τις τιμές λιανικής να εισέρχονται τα δεδομένα στο δίκτυο.

 

Ο υπουργός τόνισε ότι το σύστημα θα λειτουργήσει με την καλή συνεργασία των επιχειρήσεων, εξέλιξη για την οποία δήλωσε σίγουρος, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχολίασε ότι εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει το υπουργείο να προχωρήσει στις αναγκαίες αγορανομικές διατάξεις για να στηρίξει την καλή λειτουργία του Παρατηρητηρίου.

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος επανέλαβε από την πλευρά του ότι κανείς δεν είναι ανεξέλεγκτος στην αγορά και στο πλαίσιο των δράσεων της κυβέρνησης για την διαφάνεια σε θέματα ενημέρωσης τιμών το Παρατηρητήριο θα έχει σημαντική συμβολή. "Απευθύνεται σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους" τόνισε ο ίδιος.

 

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου επιτυγχάνονται τρεις στόχοι που είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, έχουν καλύτερη εικόνα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου με στατιστικούς δείκτες των τιμών και την καλύτερη παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς ενώ δημιουργείται και ένας ακόμη μηχανισμός αποστολής παραπόνων και καταγγελιών για περιπτώσεις στρέβλωσης της συμπεριφοράς της αγοράς.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκτίμηση της Κυβέρνησης εάν υπάρχει ή όχι ακρίβειας στην αγορά ο υπουργός σημείωσε ʽʼτο ψέμα έχει κοντά πόδια. Επενδύουμε στην αλήθεια και τη διαφάνεια. Δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα στην αγορά αλλά υπάρχει πρόοδος και οι καταναλωτές βλέπουν και αντιλαμβάνονται ποια είναι η αλήθεια και βγάζουν τα συμπεράσματά τουςʼʼ

 

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά. Για την επόμενη φάση του έργου με στόχο την επέκταση και τη βελτίωσή του που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει προκήρυξη μέσα στον Ιούνιο μέσω του ΕΠΑΝ 2 και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

 

Στην πλήρη ανάπτυξη του έργου ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να φτιάξει το δικό του καλάθι με προϊόντα και υπηρεσίες θα κάνει συγκρίσεις τιμών με άλλες περιοχές και με άλλες επιχειρήσεις της περιοχής του ενώ για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο θα υπάρχουν οθόνες προβολής μέσω των ΜΜΕ, όπως με εμφάνιση πληροφοριών σε μπάρα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών προγραμμάτων, σε ειδικές στήλες εφημερίδων, με τηλεφωνική επικοινωνία (φωνητική πύλη ή προσωπική επικοινωνία) και με τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

 

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=7637848&maindocimg=7635749&service=101

 

 

"Απευθύνεται σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους" τόνισε ο ίδιος.

 

Γιατί εγώ έχω την εντύπωση πως η δουλειά του κράτους είναι να με προστατεύει; Μάλλον είμαι από άλλο ανέκδοτο

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...