Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ απο την WWF


Recommended Posts

Λεξικό τοξικών ουσιών

 

Αλλεργιογόνο - Οτιδήποτε (χημικό, προϊόν, διεργασία) που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

 

 

 

Βιοσυσσωρεύσιμα – έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνονται (συσσωρεύονται) μέσα σε έμβια όντα.

 

 

 

Δισφαινόλη Α (BPA) – Ένας Ορμονικός Διαταράκτης, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ορισμένων πλαστικών υψηλής ποιότητας (π.χ. μπιμπερό), καθώς στη ρητίνη με την οποία καλύπτονται οι περισσότερες κονσέρβες.

 

 

 

Βρωμιωμένα Επιβραδυντικά Φλόγας – Ένα γκρουπ χημικών που περιέχει βρώμιο και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία υλικών, όπως υφάσματα, λιγότερο εύφλεκτα πλαστικά κτλ. Αρκετά από αυτά τα χημικά είναι πολύ ανθεκτικά στο περιβάλλον ή/και μπορούν να συσσωρευτούν σε ανθρώπους και ζώα.

 

 

 

Καρκινογόνο – Ένα χημικό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

 

 

 

Κρεόζοτο – Ένα συντηρητικό ξύλου από πετροχημικά.

 

DDT – Ένα παλιό οργανοχλωριωμένο εντομοκτόνο, ταξινομημένο ως Ανθεκτικός Οργανικός Ρυπαντής (POP). Aπαγορεύτηκε σε πολλές χώρες το 1970, όταν ανακαλύφθηκε ότι συσσωρεύονταν στο σώμα ζώων και συνδεόταν με τρομακτικές επιπτώσεις για τους πληθυσμούς ορισμένων πουλιών.

 

 

 

Διοξίνες – Μια πολύ τοξική, ανθεκτική και βιοσυσσωρεύσιμη ομάδα χημικών. Είναι καρκινογόνα και δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες. Δεν παρασκευάζονται σκόπιμα, αλλά είναι παραπροϊόντα καύσεως κάποιων χημικών ή προϊόντων, όπως το PVC. Είναι ταξινομημένα ως POPs.

 

 

 

Ορμονικός (ενδοκρινικός) αδένας – Κάθε αδένας του σώματος που εκλύει ορμόνες απευθείας στη ροή αίματος. Για παράδειγμα υπόφυση, θυρεοειδής, όρχεις κτλ.

 

 

 

Ορμονικοί (ενδοκρινικοί) διαταράκτες (EDCs) – Χημικά που παρεμβάλλονται στην ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος ανθρώπων και ζώων. Μπορούν να δημιουργήσουν πληθώρα προβλημάτων, όπως αναπαραγωγικές ανωμαλίες, διαταραχές συμπεριφοράς κτλ.

 

 

 

Μεταλλαξιογόνο – ένα χημικό ή προϊόν που προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις σε έμβια όντα.

 

Οργανοχλωριωμένα Εντομοκτόνα (OCPs) – Πολλά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνταν ευρέως τις δεκαετίες ʽ50,ʼ60 και ʼ70 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία. Αρκετά από αυτά έχουν απαγορευτεί όταν αργοπορημένα ανακαλύφθηκε ότι είναι άκρως βιοσυσσωρεύσιμα και προκαλούν μακροπρόθεσμες τοξικές επιπτώσεις στην πανίδα. Για παράδειγμα, ο αριθμός των αρπακτικών πουλιών μειώθηκε κατά πολύ εξαιτίας του DDT, που έκανε πιο λεπτό το κέλυφος των αυγών τους, με αποτέλεσμα να σπάνε πολύ εύκολα.

 

 

 

Οργανικά Χημικά – Χημικά που αποτελούνται από άτομα άνθρακα.

 

 

 

Άρωμα (perfume) – Πάνω από 300 διαφορετικά χημικά συστατικά χρησιμοποιούνται για τη δημιούργια της ξεχωριστής μυρωδιάς καλλυντικών. Από αυτά τα χημικά, περίπου 100 είναι πιθανώς ανθεκτικά ή αλλεργιογόνα στη φύση.

 

 

 

Πολυβρωμιωμένοι Διφαινυλαιθέρες (PBDE) – Μια ομάδα βρωμιωμένων επιβραδυντικών φλόγας. Μερικά έχουν αποσυρθεί από την αγορά εξαιτίας των Ανθεκτικών, Βιοσυσσωρεύσιμων και Τοξικών ιδιοτήτων τους.

 

 

 

PC – Πολυανθρακικό πλαστικό. Το πλαστικό αυτού του είδους περιέχει την ουσία δισφαινόλη Α που δρα ως ορμονικός διαταράκτης. Τα πλαστικά από πολυανθρακικό αναγνωρίζεται από την ένδειξη "PC7" στη συσκευασία ή από τον αριθμό 7 μέσα στο τρίγωνο ανακύκλωσης.

 

PCBs – Πολυχλωριωμένα Διφαινύλια. Είναι ένα μεγάλο γκρουπ χημικών που χρησιμοποιούνταν κυρίως ως μονωτικό και λιπαντικό ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (κυρίως σε μετασχηματιστές). Παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλη χρονική περίοδο –δεκαετίες- και βρίσκονται παντού, ακόμα και στο μητρικό γάλα. Αρχικά, πιστεύονταν ότι η τοξικότητά τους ήταν χαμηλή, αλλά τώρα συνεχώς αυξάνονται οι αποδείξεις για τις τοξικές επιπτώσεις τους, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Τα PCBs είναι ταξινομημένα ως POPs

 

 

 

POPs – Ανθεκτικοί Οργανικοί Ρυπαντές. Είναι χημικά πολύ τοξικά, ανθεκτικά και βιοσυσσωρεύσιμα, ενώ είναι ικανά να μετακινηθούν σε τεράστιες αποστάσεις, μέσω αερίων και θαλάσσιων ρευμάτων. Μέχρι στιγμής, 12 POPs έχουν αναγνωριστεί από τα Hνωμένα Έθνη και γίνεται προσπάθεια απόσυρσής τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

 

Ανθεκτικό (ή έμμονο) χημικό – Χημικό που δεν αποδομείται εύκολα στο περιβάλλον και γιʼ αυτό διατηρεί την τοξική του κατάσταση για πολύ καιρό.

 

 

 

Φθαλικές ενώσεις – Ένα γκρουπ χημικών που θεωρείται ότι είναι ορμονικοί διαταράκτες (EDCs). Μερικά φθαλικά προστίθενται στα πλαστικά PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο), ώστε να γίνουν πιο μαλακά και ελαστικά. Άλλα φθαλικά περιέχονται σε πληθώρα καλλυντικών. Οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να «μεταναστεύσουν» από το προϊόν στο οποίο περιέχονται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εκτίθενται σε αυτές.

 

Η αρχή της πρόληψης – Η λήψη μέτρων για την πρόληψη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αντιμετωπίζοντας την απειλή μιας σοβαρής και μη-αναστρέψιμης ζημιάς, έστω κι αν δεν υπάρχουν πλήρεις επιστημονικές αποδείξεις.

 

 

 

PVC - Πολυβινυλοχλωρίδιο. Ένα πλαστικό πολυμερές με πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Τα φυσικά του χαρακτηριστικά μεταβάλλονται (π.χ. εύκαμπτο ή σκληρό) με την προσθήκη διαφόρων χημικών προσθέτων π.χ. φθαλικές ενώσεις. Όταν καίγεται το PVC εκλύει στο περιβάλλον τις πολύ επικίνδυνες διοξίνες.

 

TCO eco label – Μια περιβαλλοντική σήμανση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που δημιουργήθηκε από το Σουηδικό φορέα Swedish Confederation of Professional Employees (TCO).

 

Τοξική ουσία – Μια χημική ουσία ή παράγοντας που προκαλεί που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο βιολογικό σύστημα ανθρώπων και ζώων.

 

 

 

Τοξικότητα – Ο βαθμός πρόκλησης αρνητικών επιπτώσεων στο βιολογικό σύστημα ενός οργανισμού, εξαιτίας μια χημικής ουσίας.

 

 

 

Triclosan – Ένα χλωριωμένο αντιβακτηριακό χημικό που χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμες, απολυμαντικά καθαριστικά κτλ. Το Triclosan έχει ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα.

 

 

 

VOCs – Πτητικές Οργανικές Ενώσεις. Συχνά χρησιμοποιούνται ως διαλύτες σε χρώματα, βερνίκια κτλ. Συνεισφέρουν σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και συνδέονται με προβλήματα του αναπνευστικού, όπως το άσθμα.

 

 

vPvB – πολύ Ανθεκτικά, πολύ Βιοσυσσωρεύσιμα χημικά. Είναι μερικά από τα πιο επικίνδυνα χημικά. Παραμένουν τοξικά για ασυνήθιστα υψηλό χρονικό διάστημα και συσσωρεύονται με ταχείς ρυθμούς σε ανθρώπους και ζώα.

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


pixel_trans.gifΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΙΜΠΕΡΟ - 09/02/2008pixel_trans.gifBOTTLES.jpg&w=61&h=80

MPT.jpg

 

 

 

 

 

 

Τα πλαστικά μπιμπερό

portokali%20grammi.gif

έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν μια επικίνδυνη χημική ουσία που λέγεται δισφαινόλη Α, μια συνθετική ορμόνη που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα καρκίνο και ορμονικές ανισορροπίες στα παιδιά.

 

Η δισφαινόλη Α είναι μια συνθετική ορμόνη που έχει αποδειχθεί πλέον ότι όταν θερμαίνεται εκλύεται θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για υλικό ευρέας χρήσης .

Δεν είναι νέο αλλά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μελέτης σχετικής με τη χρήση της δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα και με τον τρόπο που αυτή αποδεσμεύεται όταν τα προϊόντα αυτά θερμαίνονται, περιβαλλοντικές οργανώσεις υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά κάνουν εκκλήσεις για την απαγόρευση της χρήσης της χημικής ουσίας σε τέτοια αντικείμενα, κι ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση αντικειμένων για βρέφη όπως τα μπιμπερό, όλα τα τρόφιμα και τα δοχεία υγρών.

 

Το Περιβαλλοντικό Ταμείο Υγείας κυκλοφόρησε μια νέα μελέτη αυτή την εβδομάδα περιέχοντας όλες τις δημοφιλείς μάρκες βρεφικών αξεσουάρ ευρείας χρήσης η οποία αποδυκνείει τι συμβαίνει όταν οι παιδικές φιάλες θερμαίνονται.

 

Σύμφωνα με την έκθεση EHF, η δισφαινόλη Α είναι μια τοξική ουσία που μιμείται τα οιστρογόνα και είναι δυνατόν να επηρεάσει την υγειή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν ότι οι μελέτες που διεξάγονται σε ζώα έχουν δείξει ότι η ουσία αυτή επίσης προκαλεί ζημιά στο αναπαραγωγικό ανοσοποιητικό και νευρολογικό σύστημα κατά την κρίσιμη φάση της ανάπτυξης ακόμα και στο εμβρυικό στάδιο. Στις ΗΠΑ το 95% των παιδικών φιαλών που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν δισφαινόλη Α. Και τα δείγματα που ελέγχθηκαν, ακόμα και εκείνα που κυκλοφορούν κάτω από διάσημα σήματα βρέθηκαν να απελευθερώνουν ανησυχητικά επίπεδα της δισφαινόλης Α όταν θερμένονταν.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια,ούτε σκέψη για απόσυρση των πλαστικών μπιμπερό...

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα

Δηλ δε χρησιμοποιείτε καθολου πλαστικα μπιμπιερο? Το μωρακι μου ειναι 5μιση μηνων και αναρωτιεμαι αν τωρα που θα κοψουμε την αποστειρωση θα παρω πλαστικα μπιμπερό ή όχι παρόλοπου γνωρίζω πολλα απο τα παραπανω που αναφέρεις. Ισχύουν όμως για όλα τα πλαστικά μπιμπερό αυτά?

σιγουρα υπαρχουν "καλα" και "κακα" πλαστικα καθως μεριαείναι ιδιαιατερα επιβαρυμένα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...