Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
 • Tell a friend

  Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ


Recommended Posts

Παραθέτω από την

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2007, 1 - 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Η 1η ΩΡΑ

 

Η έγκαιρη έναρξη και η αποκλειστική διατροφή του βρέφους με μητρικό γάλα μπορεί να σώσει περισσότερο από ΕΝΑ εκατομμύριο μωρά!

Η UNICEF, μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance form Breastfeeding Action - WABA), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε 120 χώρες του κόσμου, συμμετέχει στον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2007 (στη χώρα μας 1-7 Νοεμβρίου), που φέτος επικεντρώνεται στην έγκαιρη έναρξη του Μητρικού Θηλασμού.

Η UNICEF θεωρεί πως ο μητρικός θηλασμός μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των βρεφών και των παιδιών, περισσότερο από κάθε άλλο υγειονομικό μέτρο. Ευχαριστούμε τους εθελοντές της UNICEF που συνεργάστηκαν για τη σύνταξή του πληροφοριακού υλικού που ακολουθεί που βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στο περιεχόμενο του επίσημου ενημερωτικού φάκελου της WABA.

 

Στόχοι της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού:

 

 

 • Η κινητοποίηση του κόσμου για το ενδεχόμενο να σωθούν ένα εκατομμύριο μωρά με την υιοθέτηση μιας απλής πράξης: να έχουν τα μωρά αυτά την ευχέρεια να θηλάσουν μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής τους.
 • Η προώθηση της άμεσης σωματικής επαφής της μητέρας και του νεογνού αρχικά - και της αποκλειστικής διατροφής του με μητρικό γάλα για 6 μήνες, στη συνέχεια.
 • Η ενθάρρυνση των Υπουργών Υγείας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών να συμπεριλάβουν το θηλασμό κατά την πρώτη ώρα της ζωής των βρεφών, σαν ένα από τους βασικότερους συντελεστές για την προφύλαξη της υγείας τους.
 • Η βεβαιότητα ότι οι γονείς θα κατανοήσουν τη σπουδαιότητα που έχει για ένα μωρό η πρώτη ώρα της ζωής του, ώστε να του δώσουν την ευκαιρία του θηλασμού κατά το κρίσιμο αυτό διάστημα.
 • Η υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI), η οποία δίνει έμφαση στην υιοθέτηση και την επέκταση της έγκαιρης έναρξης του θηλασμού.

 

 

Η UNICEF υποστηρίζει την Π.Ο.Υ. και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα, επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο χρόνια ή και περισσότερο.

 

Η ξεχωριστή σημασία της πρώτης ώρας της ζωής

Όταν υγιή παιδιά τοποθετούνται πάνω στην κοιλιά και το στήθος της μητέρας τους αμέσως μετά τον τοκετό, παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ικανότητες. Βρίσκονται σε εγρήγορση. Μπορεί να μπουσουλήσουν και με την απαλή φροντίδα της μητέρας τους να φθάσουν από την κοιλιά στο στήθος της. Εκεί αρχίζουν να αγγίζουν και να μαλάσσουν το στήθος. Το πρώτο απαλό άγγιγμα του μητρικού στήθους από το χέρι ή το κεφάλι του νεογνού απελευθερώνει την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη της μητέρας που ταυτόχρονα, διευκολύνει τη ροή του μητρικού γάλακτος και ενισχύει την αγάπη της για το μωρό. Μετά, το νεογνό μυρίζει, βάζει στο στόμα του και γλύφει τη μητρική θηλή. Τέλος, βρίσκει την καταλληλότερη θέση και αρχίζει να καταπίνει το γάλα. Αυτή η σειρά των πράξεων είναι σημαντική για την επιβίωσή του.

 

Παρόλο που πολλοί συγγραφείς έχουν περιγράψει αυτές τις φυσιολογικές βρεφικές συμπεριφορές, μόλις τώρα ανακαλύπτουμε τη σημασία που έχει αυτή η εμπειρία τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Για πρώτη φορά οι ερευνητές εκτίμησαν την επίδραση του άμεσου πρώτου θηλασμού στη βρεφική θνησιμότητα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ακολουθούν, η βρεφική θνησιμότητα μπορεί να είναι μικρότερη, αν τα μωρά θηλάσουν μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής τους.

 

 

Αν τα νεογνά θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής τους, ένα εκατομμύριο μωρά θα μπορούσαν να σωθούν.

Ερευνητές στις επαρχίες της Γκάνας, όπου η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού δεν ήταν ο κανόνας, διαπίστωσαν ότι τα νεογνά που ξεκίνησαν να θηλάζουν την πρώτη ώρα της ζωής τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν τη βρεφική περίοδο από εκείνα που δε θήλαζαν.

 

 • Τα νεογνά που δεν άρχιζαν να θηλάζουν κατά την πρώτη μέρα της ζωής τους, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, από τα βρέφη που άρχιζαν, άσχετα με το αν στη συνέχεια τράφηκαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή όχι.
 • Το 30% των νεογνών της μελέτης άρχιζαν να τρέφονται με ξένο γάλα ή και στερεές τροφές, πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής.
 • Τα νεογνά της παραπάνω κατηγορίας είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν, από εκείνα που τράφηκαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

Συμπεράσματα για τις επαρχίες της Γκάνας:

 

 • Το 16% των βρεφικών θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν τα νεογνά τρέφονταν από την πρώτη μέρα της ζωής τους αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
 • Το 22% των βρεφικών θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν τα νεογνά τρέφονταν με μητρικό γάλα από την πρώτη ώρα της ζωής τους.

Ο σωστός θηλασμός

Η Παγκόσμια Στρατηγική για την Παιδική και Βρεφική Διατροφή της της Π.Ο.Υ. και της UNICEF, συνιστά την αποκλειστική διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Στη συνέχεια προτείνει τη διατροφή τους επίσης με μητρικό γάλα και κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή μέχρι να γίνουν 2 ετών ή και περισσότερο.

 

Η έναρξη του θηλασμού κατά τα πρώτα λεπτά ή την πρώτη ώρα της ζωής του βρέφους αρχίζει με τη σωματική τους επαφή και βοηθά και τη μητέρα και το παιδί, να βρουν τον καλύτερο τρόπο θηλασμού. Αυτό είναι κάτι που απαιτείται από την Πρωτοβουλία για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI), σύμφωνα και με το βήμα 4 του κειμένου που συνέταξαν η Π.Ο.Υ. και η UNICEF: «Δέκα προϋποθέσεις για έναν επιτυχημένο θηλασμό».

 

Γιατί η σωματική επαφή και ο θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό είναι τόσο σημαντικά;

1. Το σώμα της μητέρας βοηθά το νεογνό να κρατηθεί ζεστό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για πρόωρα και λιπόβαρα μωρά.

2. Το βρέφος εμφανίζει λιγότερο άγχος, είναι πιο ήρεμο, ενώ η αναπνευστική και η καρδιακή του λειτουργία είναι πιο σταθερές.

 

3.Το βρέφος είναι εκτεθειμένο σε βακτηρίδια που μεταφέρει η μητέρα του, τα οποία είναι ως επί το πλείστον αβλαβή, ενώ το μητρικό γάλα περιέχει ουσίες που το προστατεύουν από άλλα εξωγενή βακτηρίδια. Τα μητρικά βακτηρίδια εγκαθίστανται στο πεπτικό σύστημα και το δέρμα του βρέφους και αντιμετωπίζουν τα πιο επιβλαβή βακτηρίδια τα οποία μεταφέρει το νοσηλευτικό προσωπικό και το περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι το βρέφος από μολύνσεις.

 

4. Το νεογνό προσλαμβάνει το πρωτόγαλα ως πρώτη τροφή, ένα υγρό χρυσάφι, που πολλές φορές το αποκαλούν το δώρο της ζωής.

 

 • Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε ενεργά ανοσολογικά κύτταρα, αντισώματα και προστατευτικές πρωτεΐνες. Είναι, στην πραγματικότητα, η πρώτη ανοσολογική ουσία που δέχεται το βρέφος και η οποία το προστατεύει από σημαντικό αριθμό λοιμώξεων.
 • Το πρωτόγαλα περιέχει ουσίες που προκαλούν συσπάσεις στα έντερα του βρέφους και τα βοηθούν να ενεργοποιηθούν και λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί το βρέφος από ίκτερο.
 • Το πρωτόγαλα αποτρέπει αλλεργιογόνους και λοιπούς μικροοργανισμούς να περάσουν στον οργανισμό του βρέφους.
 • Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην προστασία των ματιών και περιορίζει τις οφθαλμολογικές μολύνσεις.
 • Το πρωτόγαλα παράγεται σε μικρές ποσότητες κατάλληλες για το νεογέννητο.

 

5. Το άγγιγμα και το γλείψιμο της μητρικής θηλής επιταχύνει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης κάτι που είναι σημαντικό για πολλούς λόγους:

 

 • Η ωκυτοκίνη προκαλεί συστολές στη μήτρα. Έτσι διευκολύνεται η πτώση του πλακούντα και μειώνεται η αιμορραγία της μητέρας μετά τον τοκετό.
 • Η ωκυτοκίνη διευκολύνει την έκκριση ορμονών, οι οποίες βοηθούν τη μητέρα να νοιώσει ήρεμη και χαλαρή και, όπως λένε κάποιοι, «να αγαπήσει» το μωρό της.
 • Η ωκυτοκίνη επιταχύνει την έκκριση του μητρικού γάλακτος από το στήθος.

6. Η μητέρες βιώνουν μια απερίγραπτη χαρά όταν πρωτοβλέπουν το μωρό τους! Οι πατεράδες συχνά μοιράζονται αυτή την ευτυχία. Το δέσιμο της μάνας με το παιδί αρχίζει.

 

Πάνω απ' όλα η σωματική επαφή και το πρωτόγαλα μειώνουν τη βρεφική θνησιμότητα, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του νεογνού. Σχετίζονται επίσης με την αποκλειστική διατροφή του βρέφους με μητρικό γάλα και την παράταση αυτή της διατροφής στους επόμενους μήνες, κάτι που έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του βρέφους και μειώνει την βρεφική θνησιμότητα στο μέλλον.

 

Τα δικαιώματα στο θηλασμό

Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού αναγνωρίζει ότι κάθε παιδί έχει αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή και στη βοήθεια για την επιβίωση και την ανάπτυξή του. Η έναρξη του θηλασμού κατά την πρώτη ώρα της ζωής του βρέφους βοηθά την επιβίωσή του. Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα σε αυτή τη γνώση και στην παροχή υποστήριξης για να αρχίζουν το θηλασμό αμέσως.

 

Είναι ή έναρξη του θηλασμού κατά την πρώτη ώρα της ζωής του βρέφους αρκετή για να εγγυηθεί τη συνέχιση της διατροφής του βρέφους αποκλειστικά με μητρικό γάλα;

Οπωσδήποτε όχι! Οι μητέρες χρειάζονται συνεχή υποστήριξη, για να μπορέσουν να θρέψουν τα μωρά τους για 6 μήνες αποκλειστικά με το δικό τους γάλα. Η οικογένεια, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι πρακτικοί γιατροί και άλλα μέλη της τοπικής κοινωνίας παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη αυτή. Το νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζεται νοσοκομειακή εκπαίδευση για να κατανοήσει τη σημασία του θηλασμού, να μάθει να προσδιορίζει ένα πρόβλημα και να αποκτήσει τις απαιτούμενες ικανότητες, ώστε να μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες στην επίλυσή του. Η παρακολούθηση της μητέρας από ένα νοσηλευτή αρχικά σε 48-72 ώρες, στη συνέχεια σε μια βδομάδα, και τέλος σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά τον τοκετό, δίνει την ευκαιρία της έγκαιρης παρέμβασης αν υπάρξουν προβλήματα. Διαβεβαιώνει επίσης εκ νέου τη μητέρα ότι τα πράγματα εξελίσσονται κανονικά.

 

Η εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI) και του κειμένου που συνέταξαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF: «Δέκα προϋποθέσεις για έναν επιτυχημένο θηλασμό» σε συνδυασμό με το Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος και των μεταγενέστερων ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης της Π.Ο.Υ., θα δώσουν την υποστηρικτική δομή που απαιτείται για την προστασία και την προώθηση του σωστού θηλασμού.

 

«Αρχίζει με τη γέννηση. Η πρώτη μας κίνηση μετά τον τοκετό είναι να αναζητήσουμε το στήθος της μητέρας μας. Είναι μια πράξη στοργής και συμπόνιας. Χωρίς αυτή την πράξη δε μπορούμε να επιβιώσουμε. Είναι ξεκάθαρο... Έτσι είναι η ζωή, η πραγματικότητα» Δαλάι Λάμα και Howard C. Cutler «Η τέχνη της ευτυχίας - Ένα εγχειρίδιο για τη ζωή», 1998.

 

Πώς να επιτύχουμε την έναρξη του μητρικού θηλασμού

κατά την πρώτη ώρα της ζωής του βρέφους

 

1. Να προσφέρουμε την κατάλληλη εκπαίδευση, υποστήριξη και φροντίδα στις μητέρες.

2. Να ενθαρρύνουμε τη λήψη μη φαρμακευτικών μέτρων για την υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων, (μασάζ, αρωματοθεραπεία, κίνηση κλπ).

3. Να δίνουμε την ευκαιρία στην υποψήφια μητέρα, να επιλέγει εκείνη τον τόπο του τοκετού.

4. Να στεγνώνουμε το νεογνό γρήγορα και να το αλείφουμε με τη φυσική λευκή κρέμα, (vernix), η οποία καταπραϋνει το βρεφικό δέρμα. 5. Να βάζουμε το μωρό γυμνό πάνω στο στήθος της μητέρας με τα πρόσωπά τους αντικριστά και να τους σκεπάζουμε μαζί.

6. Να αφήνουμε το μωρό να αναζητήσει το μητρικό στήθος. Η μητέρα του θα το διευκολύνει με το άγγιγμά της και θα το βοηθήσει να πλησιάσει τη θηλή της. (Να μην πιέζουμε το βρέφος να βρει τη θηλή).

7. Να αφήνουμε το νεογνό στο στήθος της μητέρας του όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος θηλασμός και για όσο χρόνο θέλει η μητέρα στη συνέχεια.

8. Να βάζουμε το μωρά πάνω στο στήθος της μητέρας τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο τοκετός γίνεται με καισαρική τομή.

9. Να καθυστερούμε τις ενοχλητικές διαδικασίες. Το βρέφος πρέπει να ζυγιστεί να μετρηθεί και να εξεταστεί από τον παιδίατρο ΜΕΤΑ το θηλασμό.

10. Να μη δίνουμε στο βρέφος ξένο γάλα και λοιπές τροφές, παρά μόνο αν υπάρχει σαφής ιατρική εντολή.

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ

 

ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ και εμπόδια για την έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού

 

1. Το πρωτόγαλα δεν είναι ωφέλιμο και μπορεί να βλάψει το νεογνό. ΟΧΙ!

 

Το πρωτόγαλα έχει θεμελιώδη σημασία για την κανονική ανάπτυξη του βρέφους γιατί:

 

 

 • Αποτελεί την πρώτη ανοσολογική ουσία που δέχεται το βρέφος, η οποία το προστατεύει από εντερικές και άλλες λοιμώξεις.
 • Προκαλεί την κένωση των εντέρων, περιορίζει την εμφάνιση του βρεφικού ίκτερου και μειώνει την έντασή του.

 

 

2. Τα βρέφη χρειάζονται ειδικές θηλές ή άλλα υγρές τροφές πριν από το θηλασμό. ΟΧΙ!

 

Κάθε υγρή τροφή ή ξένο γάλα που χορηγείται στο βρέφος πριν από το μητρικό, αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσής του, μειώνει τις πιθανότητες της αποκλειστικής διατροφής του με μητρικό γάλα και συντομεύει το διάστημα που το βρέφος θα θηλάζει.

 

3. Τα βρέφη δεν τρέφονται αρκετά, αν περιορίζονται μόνο στο πρωτόγαλα και το μητρικό γάλα. ΟΧΙ!

 

Το πρωτόγαλα είναι αρκετό για τις πρώτες ανάγκες του βρέφους. Είναι φυσιολογικό για ένα νεογνό, να χάσει το 3-6% του βάρους με το οποίο γεννήθηκε. Τα βρέφη γεννιούνται με ένα απόθεμα νερού και σακχάρου στο σώμα τους για να τα χρησιμοποιήσουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους.

 

4. Το βρέφος μπορεί να κρυολογήσει. ΟΧΙ!

 

Τα νεογνά δεν κινδυνεύουν όταν βρίσκονται πάνω στο σώμα της μητέρας τους. Είναι καταπληκτικό, αλλά η θερμοκρασία του στήθους της μητέρας αυξάνεται κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε δύο λεπτά από την τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος της.

 

5. Οι μητέρες είναι πολύ εξασθενημένες από τη δουλειά τους και τον τοκετό για να θηλάσουν αμέσως το μωρό τους. ΟΧΙ!

 

Η έκκριση της ωκυτοκίνης που επιταχύνεται με τη σωματική επαφή μητέρας-βρέφους και την έναρξη του θηλασμού, τη βοηθά να ηρεμήσει μετά τον τοκετό.

 

6. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αναρρόφηση από το στόμα, τη μύτη και το φάρυγγα του βρέφους πριν από την πρώτη αναπνοή, ώστε να προστατευθεί από την εισπνοή υγρών του τοκετού και ιδιαίτερα αν το νεογνό είχε εντερικές συσπάσεις κατά τη διάρκεια των πόνων της γέννας. ΟΧΙ!

 

Η αναρρόφηση δε μειώνει το ενδεχόμενο εισπνοής γαστρικών υγρών. Αντίθετα μπορεί να τραυματίσει τους ιστούς του στόματος, του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών. Η γαστρική αναρρόφηση, επίσης, παρεμποδίζει το θηλασμό.

 

7. Αμέσως μετά τον τοκετό πρέπει να χορηγηθεί βιταμίνη Κ, ώστε στο νεογνό να προφυλαχθεί από τη γονόρροια και τις οφθαλμικές μολύνσεις. ΟΧΙ!

 

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής & Γυναικολογίας και η Ακαδημία Ιατρικής μέσω του Θηλασμού σημειώνουν ότι τα σημαντικά αυτά μέτρα προφύλαξης, μπορεί να περιμένουν για μία ώρα, μέχρι το μωρό να ολοκληρώσει τον πρώτο του θηλασμό, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το βρέφος. Πάντως, όποια και αν είναι η θεραπεία, το νεογνό δεν πρέπει να αποχωρίζεται από τη μητέρα του.

 

8. Οι γυναίκες χρειάζονται φαρμακευτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τους πόνους της γέννας. Κανονικά, ΟΧΙ!

 

Η αντιμετώπιση των πόνων της γέννας με αναισθησία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις προσπάθειες του βρέφους να αναζητήσει τη μητρική θηλή και να καθυστερήσει την έναρξη του θηλασμού για ώρες ή και ημέρες. Η χρήση συμπληρωματικών θεραπειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η παρουσία ενός συνοδού κατά τη διάρκεια του τοκετού, βοηθά τις γυναίκες να ανταπεξέλθουν στους πόνους και ο τοκετός μπορεί να διευκολυνθεί.

 

9.Απαιτείται πολύς χρόνος και προσπάθεια για τη βοήθεια της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. ΟΧΙ!

 

Ενώ το μωρό βρίσκεται στο στήθος της μητέρας του, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το βρέφος και τη μητέρα ή να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Το μωρό θα βρει μόνο του το δρόμο του προς τη θηλή.

 • Like 1

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...