Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Επέτειος Τσέρνομπιλ


Μίκα

Recommended Posts

Επέτειος Τσέρνομπιλ: Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα πυρηνικά στη Γερμανία

 

Χιλιάδες κόσμου κατέβηκε στους δρόμους της Γερμανίας, με αφορμή την επέτειο έκρηξης του Τσερνόμπιλ, απαιτώντας την απόσυρση της πυρηνικής ενέργειας

 

Περίπου 1000 άτομα διαδήλωσαν ενάντια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Μούνστερ, στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας, το Σάββατο. Περίπου 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αμβούργου, και περικυκλωμένο σε κοντινή απόσταση από χωματερή πυρηνικών αποβλήτων στο Αχάους, το μοναδικό γερμανικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Γκρόναου, και ένα άλλο παρόμοιο εργοστάσιο στο Almelo της Ολλανδίας (95 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά). Οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει άμεσα η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά.

 

Η τοπική ομάδα SOFA είπε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη αντιπυρηνική διαδήλωση στο κρατίδιο της Νότιας Ρηνανίας Βεστφαλίας (το πιο πολυπληθές) από τότε που έγινε μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων με φορτηγά μέσω αυτοκινητοδρόμων, σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από το Ρόσεντορφ, κοντά στη Δρέσδη της Ανατ. Γερμανίας, σε χώρο αποθήκευσης στο Αχάους το 2005.

 

Στο Μούνστερ ήταν μία από τις τρεις κεντρικές πορείες στη Γερμανία, με αφορμή την επέτειο της έκρηξης του Τσερνομπίλ, και με αίτημα το να μην υπάρξει επαναφορά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

 

Σήμερα, Κυριακή, έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη συγκεντρώσεις, έξω από τον σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Κρούμελ (40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αμβούργου) και στο Νεκαρβέστχαϊμ (170 χιλιόμετρα νότια της Φρανκφούρτης).

 

Η SOFA πιστεύει ότι η επαναδραστηριοποίηση του αντιπυρηνικού κινήματος μπορεί να γίνει επίσης αισθητή στην περιοχή του Μούνστερ.

 

Αυτό που ξεκίνησε τον προηγούμενο Νοέμβρη με 16.000 διαδηλωτές στο Γκόρλεμπεν (η λεγόμενη μεταφορά “του Κάστορα”) συνεχίστηκε με διάφορες δράσεις καθώς κατέβηκε ακόμη περισσότερος κόσμος στο δρόμο, όπως γράφει η SOFA στο γερμανικό Ιντυμίντια. «Όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί ότι η αποδέσμευση από την πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, ότι η υπόσχεση των μεγάλων ενεργειακών εταιρών δεν σημαίνει τίποτα και ότι τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας».

 

Ανάμεσα στους ομιλητές της διαδήλωσης στο Μούνστερ, ήταν και ακτιβιστές από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Ρωσία:

 

Η Αλμπένα Σιμεόνοβα κάλεσε την RWE, ένα γερμανικό πολυεθνικό κολοσσό εξαρτημάτων, να μη χτήσει πυρηνικό εργοστάσιο στη σεισμογενή περιοχή του Μπέλενε της Βουλγαρίας.

 

Η Σεσίλ Λεκόμτε κάλεσε τον κόσμο να εναντιωθεί στους νέου τύπου Ευρωπαϊκούς Πιεστικούς Αντιδραστήρες, που κατασκευάζονται στην Φλαμανβίλ της Νορμανδίας και αναμένεται να ξεκινήσουν επίσης να κατασκευάζονται στο Πενλί (2012) όπου θα προστεθούν σε εν λειτουργία πυρήνα κοντά στις ακτές της Μάγχης.

 

Ο Ρασίντ Αλίμοφ απαίτησε άμεση διακοπή της μεταφοράς αποβλήτων απεμπλουτισμένου ουρανίου προς τη Ρωσία, από το εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Γκρονάου, το Αλμέλο και τη Γαλλία. Ένα μεγάλο τρένο αναμένεται να ξεκινήσει από το εργοστάσιο του Γκρονάου, προς το Ρότερνταμ, όπου ένα πλοίο περιμένει να φορτώσει ένα ακόμη φορτίο απεμπλουτισμένου ουρανίου προς τη Ρωσία. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την πρόοδο στο http://www.urantransport.de .

 

Καθώς η πυρηνική βιομηχανία δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντίσταση πρέπει να δικτυωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο επίσης, είπαν από τη SOFA.

 

Αρκετοί ομιλητές επίσης απαίτησαν να διαλυθούν οι εταιρίες πυρηνικών και η διανομή ενέργειας να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές.

 

Το Μούνστερ έχει έναν πληθυσμό 270.000, εκ των οποίων 48500 είναι φοιτητές. Γνωστό και ως «η πρωτεύουσα του ποδηλάτου στη Γερμανία», έχει επίσης ανακηρυχθεί η πιο βιώσιμη πόλη της χώρας.

 

 

http://www.sofa-ms.de/

 

Πηγή :http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1022374

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Στις 26 Απριλίου 1986, ώρα 01:28:58 π.μ., η έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο 4 στο Τσέρνομπιλ στοίχισε τη ζωή, άμεσα, σε 56 ανθρώπους και σε 4.000 επιπλέον που πέθαναν τις επόμενες μέρες από τη ραδιενέργεια. Τα εκατομμύρια ανθρώπων που μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια βιώνουν ακόμα τον τραγικό εφιάλτη, ενώ, μέχρι σήμερα, συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού του ραδιενεργού υλικού.

 

Η έκρηξη στο Τσέρνομπιλ αντιστοιχούσε σε 400 φορές στην ισχύ της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα και "μετρήθηκε" σε 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σε Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία (το ατύχημα πραγματοποιήθηκε στην τελευταία) υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5.000.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια. Μόνο στην Ουκρανία, 500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ατυχήματος. Σήμερα, εξαιρετικά υψηλά ποσοστά καρκινογένεσης εμφανίζονται και στις τρεις χώρες.

 

Εικοσιτρία χρόνια μετά, και ενώ οι επιπτώσεις από εκείνη την καταστροφή εξακολουθούν να υφίστανται και να επηρεάζουν την υγεία εκατομμυρίων πολιτών, το περιβάλλον και την οικονομία των χωρών που επλήγησαν, βιώνουμε μιά πρωτοφανή προσπάθεια χειραγώγησης της Κοινής Γνώμης, ώστε να παρουσιαστεί η πυρηνική ενέργεια ως απάντηση στην υπερθέρμανση του Πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Οι ίδιες δυνάμεις που στο βωμό του κέρδους οδήγησαν στην αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων και ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, επιχειρούν να αυξήσουν τη γεωπολιτική και οικονομική τους θέση με την ενίσχυση της πυρηνικής βιομηχανίας.

 

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, σε ανακοίνωσή του με αφορμή της επέτειο του δυστυχήματος στο Τσέρνομπιλ, επισημαίνει ότι "παρά την αναμφισβήτητη αύξηση των μέτρων ασφάλειας κατά τη λειτουργία των αντιδραστήρων, όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι ατυχημάτων, αντιθέτως έχουν προστεθεί καινούργια προβλήματα, που επιτείνονται από την γεωπολιτική αστάθεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής".

 

Στην Ευρώπη, ανοιχτές πληγές παραμένουν το εργοστάσιο ανακύκλωσης πυρηνικών αποβλήτων του Σέλαφιλντ στη Βρετανία και το πρώην αλατωρυχείο του Άσε, κοντά στο Ανόβερο. Το Σέλφιλντ είναι υπεύθυνο για σειρά ατυχημάτων, με κυριότερο τη φωτιά που ξέσπασε στον αντιδραστήρα το 1957 και τη διαρροή ραδιενεργού νερού πυρόσβεσης, το οποίο μόλυνε ολόκληρη τη Βρετανία. H Greenpeace χαρακτήρισε το Σέλαφιλντ "ένα Τσέρνομπιλ σε αργή κίνηση". Στο Άσε, σε βάθος 490 μέτρων, 126.000 βαρέλια ραδιενεργών σαπίζουν, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για διαρροή αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

 

Παράλληλα, στην Κίνα υπολογίζεται ότι 190.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ραδιενέργεια της ειδικής μονάδας 8023, η οποία πραγματοποιούσε πυρηνικές δοκιμές στο Λοπ Νουρ της επαρχίας Ξιγιάνγκ, την περίοδο 1964-1992. Οι εργαζόμενοι στη μονάδα κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας, όπως μεταφορά εξαρτημάτων μετά από κάθε δοκιμή με γυμνά χέρια, και ζητούν από την κινεζική κυβέρνηση να του αποζημιώσει.

 

Φωτογραφία: news.nationalgeographic.com

 

Πηγή: http://www.tvxs.gr/v10352

Link to comment
Share on other sites

Πέρασαν 23 χρόνια από την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από ραδιενέργεια και τη μόλυνση εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η ραδιενέργεια που διέφυγε μετά την έκρηξη ήταν 200 φορές περισσότερη από αυτή των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Περίπου 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, μόνο στην Ουκρανία αυτοί που έχασαν τη ζωή τους υπολογίζονται σε 500.000, ενώ μέχρι και σήμερα 9.500 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στις ζώνες «υποχρεωτικής εκκένωσης». Όσο για τη συνολική οικονομική καταστροφή, μόνο στην Ουκρανία υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 θα έχει υπερβεί τα 165 εκατ. ευρώ.

Είκοσι τρία χρόνια μετά την κόλαση του Τσέρνομπιλ από τον αντιδραστήρα εξακολουθεί να εκλύεται ραδιενεργό υλικό, ενώ το χαλύβδινο κάλυμμά του έχει υποστεί σοβαρές φθορές και όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής κ. Θανάσης Γεράνιος, υπάρχει κίνδυνος η σαρκοφάγος να καταρρεύσει.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν την κατασκευή 100 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς θεωρούν ότι είναι προτιμότερο η αμερικανική ενεργειακή πολιτική να στραφεί προς τη σιγουριά που παρέχει η πυρηνική ενέργεια παρά να επενδυθούν δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με αμφίβολη αποδοτικότητα.

Πηγή: skai.gr

Μίκα σε ευχαριστούμε που μας τι θύμισες!

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

Ηταν ότι πιο ανατριχιαστικό είχα ζήσει μέχρι τότε. Με τη φρεσκάδα και την ορμή της νιότης, να σου λένε ξαφνικά ότι "έσκασε ο αντιδραστήρας"... και ότι "θα μολυνθούν εκατομμύρια".... και έρχονται μπροστά σου οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχεις δεί και γίνονται πραγματικότητα...

Δεν θα ξεχάσω εκείνη τη μέρα. Ποτέ. Είμαι ακόμα θυμωμένη με τους "υπεύθυνους" -ο Θεός να τους κάνει. Δεν είχαν ανακοινώσει τίποτα μέχρι αργά το απόγευμα. Ηταν νομίζω Μ.Πέμπτη. Και έριχνε μια βροχή... καρεκλοπόδαρα... Ο περισσότερος κόσμος κυκλοφορούσε με τα ανοιξιάτικα... χωρίς ομπρέλα...

Μετά, άρχισαν να μας λένε να μην τρώμε χόρτα, φρούτα, να προσέχουμε το γάλα, το κρέας... σχεδόν να μην πίνουμε νερό... Υπερβολές? Μάλλον όχι. Και να σκεφτείτε... η ιδιωτική τηλεόραση (με ότι αυτό συνεπάγεται στην παραπληροφόρηση) δεν υπήρχε τότε. Ακούγεται εφιαλτικό. Και είναι εφιαλτικό... Εύχομαι να μην το ξαναζήσει αυτό η ανθρωπότητα.

Δεν θα την ξεχάσω εκείνη τη μέρα... ΠΟΤΕ....

Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

Link to comment
Share on other sites

Το κακό με όλα αυτά τα "γεγονότα" είναι ότι ξεχνιούνται γρήγορα, πολύ γρήγορα από όλους μας και τα θυμόμαστε -καλή ώρα- μόνο στις επετείους.

 

Και μην πάνε να μας περάσουν την πυρηνική ενέργεια ως τον τύπο ενλεργειας που θα μας σώσει. Θα βοηθήσει τον πλανήτη μας που τον έχουμε καταντησει χειρότερο και από βόθρο. Και αυτές οι διαρροές που καταλήγουν; Και μετά τι γίνεται; Εξαφανίζονται; Γίνονται ατμός; Άντε, γιατί τα πήρα λίγο σήμερα. Και αναρωτιόμαστε γιατί χάθηκαν οι δεινόσαυροι ως είδος. Για΄τι ήταν χειρότερα τρωκτικά από μας. Γι'άυτό. Ουφ πια, τους βαρέθηκα να ενδιαφέρονται τάχα για τη Γη, να μαζεύονατι να συζητάνε, να συζητάνε, γιατί ως γνωστό όσοι δεν σκέφτονται συσκέπτονται, και να αποφαζίσουν να υπάρχουν πόντοι ως ποινή για τη μόλυνση αλλά να μπορείς και να τους ανταλλάξεις με μια άλλη χώρα λιγότερο ρυπογόνα :evil:

Βρε ουστ, κι εσείς και τα πυρηνικά και η βρωμία σας

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...