Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αλεσμένη τροφή ................. μέχρι πότε;

eleni

Recommended Posts

Καλό μήνα καταρχάς.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το μέχρι πότε θά ´πρεπε το φαγητού ενός παιδιού να είναι αλεσμένο.

Η μικρή μου κόρη (13 μηνών) τρωει ακόμα αλεσμένη τροφή. Στο φιλικό μου περιβάλλον οι γνώμες διίστανται. Οι μεν ανησυχούν ότι το παιδί θα φαει λιγότερο, οι δε υποστηρίζουν ότι συνηθίζει σε έναν λάθος - για το πεπτικό του σύστημα – τρόπο διατροφής.

Εγώ πιστεύω ότι όσο δεν έχει βγάλει όλους τους τραπεζίτες, που θα αναλάβουν το άλεσμα του φαγητού, είναι μονόδρομος.

Please απόψεις!!!

Διαφημίσεις

Ελένη καταρχήν καλωσόρισες στην παρέα μας και καλό μήνα!

Εγώ θα σου πω την προσωπική μου εμπειρία και τι έκανα με τον γιό μου (26μηνών τώρα).

Λοιπόν, επειδή με την αλεσμένη τροφή τρωει οπωσδηποτε πιο πλήρες γεύμα (τα λαχανικά, το κρέας , όλα τα φρούτα κλπ) και εμείς το μεσημεριανό του το άλέθαμε όταν επρόκειτο για την φρουτόκρεμα, και τις χορτο-κρεατο-ψαρόσουπες. Επικουρικά αυτές τις μέρες του έδινα και τροφή κανονική την οποία μάσαγε. Δηλαδη αρκετές φορές που μας έβλεπε να τρώμε και εφ΄όσον ήθελε του έδινα και απο το φαγήτό μας.

Δηλαδή προσπαθούσα να κάνω συνδυασμό, δίνοντας του και τα όπρια του ή το παστίτιστιο, τα μακαρόνια κτλ.

Ούτως ή αλλως κάποια στιγμή θα αρχίσει από μόνος του να βαριέται τα αλεσμένα. Νομίζω, ότι καλό είναι να επωφεληθείς αυτή την περίοδο γιατί μετά αρχίζουν οι προτιμήσεις.... και άστα!!!

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

Γειά σου Ελένη,

Θα σου μιλήσω και για την δική μου περίπτωση.

Εμένα ο γιος μου είναι 12 μηνών, και εδώ και 2-3 μήνες όταν μας έβλεπε να τρώμε ήθελε να φάει και αυτός από το φαγητό μας, οπότε όλο και κάτι του δίναμε, λιωμένο με το πιρούνι καθώς και ψωμάκι, το οποίο το δάγκωνε και το έτρωγε μόνος του. Είχα ρωτήσει και την γιατρό του και μας είχε πει ότι αφού ζητάει το παιδί, μπορούμε να του δίνουμε και από το φαγητό μας, φτάνει να είναι μην είναι βαρύ

Στην τελευταία επίσκεψη στη παιδίατρο μας είπε ότι πλεον μπορεί να τρώει τα πάντα απο φαγητά, οπότε θέσαμε το ερώτημα τι θα κάνουμε με τα αλεσμένα.

Σίγουρα το κρεας το οποίο δεν μπορεί να μασήσει ακόμα, πρέπει να το τρώει διότι είναι η βασική πηγή σιδήρου. Σε τε΄τοια ηλικία τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν αναιμία οπότε το κρέας πρέπει να υπάρχει στο διαιτολόγιο τους. Ο γιός μου στιε εξετάσεις αίματος που έκανε είχε αιματοκρίτη 34.4, χαμηλό μεν, αλλά φυσιολογικό για τα παιδιάκια της ηλικίας αυτής

Αυτό που μας είπε είναι ότι 2 φορές την βδομάδα πρέπει να τρώει κόκκινο κρεάς (μοσχάρι), 1 φορά κοτόπουλο και 1 φορά ψάρι.

Τις υπόλοιπες φορές μπορούμε να του δίνουμε αντι για αλεσμένα από την δική μας τροφή. λαδερά, φακές, μακαρόνια με κιμά, γεμιστά, πατατούλες και λαχανικά λιωμένα με το πιρούνι...(γενικά όλα τα φαγητά εκτός από το κρέας είναι εύκολο να μασηθουν ακόμα και με τα ούλα)

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το παιδί πρέπει να συνηθίζει σιγά σιγά το μάσημα, οπότε καλό είναι έτσω και λίο να του δίνουμε τροφές από το δικό μας φαγητό.

Επίσης καλό είναι να μαθαίνει το παιδί να τρώει με τους γονείς στο τραπέζι, όποτε αυτό είναι εφικτό.

Ό δικός μου ο γιος είναι λιχούδης, και όταν μας βλέπει να τρώμε θέλει και αυτός να φάει, ότι και αν είναι αυτό.Έτσι καλό είναι να αρχίσεις τα κανονικά γεύματα, όταν τρωτε όλοι μαζί.

Και να μην φάει ολόκληρο το πιάτο μια μέρα, δεν έγινε και κάτι. Εξάλλου την επομενη φορά που θα πεινάσει θά φάει νωρίτερα το γιαουρτάκι, ή το γάλα το οποίο είναι αυτό που παρέχει τα βασικά συστατικά για την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Πιστεύω να σε βοήθησα, αν και ανάλογα με τις ανάγκες της κόρης σου, μπορείς να συμβουλεύτεις και τον παιδιάτρο σου που ξέρει τι διατροφικές ανάγκες έχει το παιδί

Πολλές φορές το ίδιο το παιδί μας δίνει να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε, αρκεί να έχουμε μάτια και αυτιά "ανοιχτά".

Ο δικός μου βαρέθηκε τα αλεσμένα γύρω στο χρόνο. Από τότε λίγο λίγο έτρωγε ψιλοκομμένα.

Τώρα (20,5 μηνών) και έχοντας 16 δόντια τρώει μια χαρά απ' όλα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία από εμάς. :)

Και εγώ εχω να προσθέσω σε αυτά ότι απο έρευνες έχει αποδειχτεί ότι όσο πιό μεγάλη ελευθερία δίνεται στο ίδιο το παιδί να διαλέξει το πότε θα ξεκινήσει να τρώει τα μή αλεσμένα φαγητά (δηλαδή απο τη στιγμή που θα τα ζητήσει)

τόσο καλύτερα θα ελέγχει μετά το σωματικό του βάρος και τις ανάγκες σε τροφή.

(που συνεπάγεται φυσικά και λιγότερα ποσοστά παχυσαρκίας και προβλήματα διατροφής)

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις