Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΜΙΚΡΕς ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


Recommended Posts

Μικρές συμβουλές "πρώτων βοηθειών" για μικρά προβλήματα υγείας

[03/02/2009, 09:08']

Μέγεθος γραμμάτων: http://www.madata.gr

 

Για τα καθημερινά μικροπροβλήματα υγείας δεν χρειάζεται να καλείτε αμέσως τον γιατρό. Δείτε πώς μπορείτε να δώσετε μόνοι σας λύση, αλλά και τι να αποφύγετε για να μη χειροτερεύσετε.

 

Κάνετε πλύσεις με διαλύματα στις άφθες

 

Τι να κάνετε άμεσα: Για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση που προκαλούν οι μικρές ουλές του βλεννογόνου του στόματος, κάντε πλύσεις με διαλύματα που περιέχουν κορτιζόνη και αντιβιοτικές ουσίες. Ή, εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε στοματικά διαλύματα με βάση την αλόη βέρα. Θα σχηματίσουν μία προστατευτική μεμβράνη μέσα στο στόμα σας που θα εμποδίσει τον ερεθισμό και θα ανακουφίσει τον πόνο.

Τι να αποφύγετε: Τα ξινά τρόφιμα, τους ξηρούς καρπούς και τις πικάντικες τροφές, που αυξάνουν την οξύτητα του στόματος και κάνουν πιο έντονο τον πόνο.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό: Αν δεν δείτε βελτίωση μέσα σε δέκα ημέρες ή αν οι άφθες τείνουν να εμφανίζονται συχνά. Μπορεί να αποτελούν ένδειξη άλλης ασθένειας ή έλλειψης βασικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

 

 

Πλύνετε την περιοχή γύρω από κοψίματα

 

Τι να κάνετε άμεσα: Αρχικά, πλύντε το τραύμα και τη γύρω περιοχή με σαπούνι και κρύο νερό, έτσι ώστε να τα ξεπλύνετε από πιθανά ξένα σώματα (σκόνη, χώμα κτλ). Επειτα, για να αποφύγετε τη μόλυνση, καθαρίστε το τραύμα με γάζα εμποτισμένη σε οξυζενέ.

Τι να αποφύγετε: Να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα για να απολυμάνετε το τραύμα, γιατί μπορεί να αποτελεί το ιδανικό αντισηπτικό για το υγιές δέρμα, αλλά αποδεικνύεται ερεθιστικό για τα τραύματα.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό: Αν παρουσιαστούν γύρω από το τραύμα τα κλασικά συμπτώματα μόλυνσης (κοκκινίλα, πόνος, πρήξιμο, ζεστό στην αφή), ή ααν ανεβάσετε πυρετό.

 

 

Αποφύγετε τσιγάρο και αλκοόλ στο στομαχόπονο

 

Τι να κάνετε άμεσα: Αν πρόκειται για γαστρίτιδα τότε θα πρέπει να μειώσετε τα επίπεδα οξύτητας στο στομάχι, για τα οποία συνήθως ευθύνονται το στρες, το κάπνισμα ή η λανθασμένη διατροφή. Ενα ελαφρύ αλλά ισορροπημένο γεύμα μπορεί να περιορίσει την καούρα. Εναλλακτικά, πιείτε μισό ποτήρι γάλα. Αν η διαταραχή είναι πολύ έντονη, τότε καταφύγετε σε ένα αντιόξινο φάρμακο με βάση το υδροξείδιο του μαγνησίου ή του αλουμινίου. Σε περίπτωση διάρροιας αντιθέτως, θα πρέπει να αποκαταστήσετε τα επίπεδα υγρασίας του οργανισμού σας, πίνοντας νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Τι να αποφύγετε: Μην πιείτε σόδα ή νερό με λεμόνι. Αποφύγετε επίσης το κρύο, τα τσιγάρα και το αλκοόλ, τα πικάντικα και όξινα τρόφιμα, αλλά και τον καφέ.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό: Αν η διαταραχή επιμένει για μέρες.

 

 

Κρύο νερό πάνω στα εγκαύματα

 

Τι να κάνετε άμεσα: Αν υποστείτε ένα επιφανειακό έγκαυμα από την επαφή με το φούρνο, το σίδερο ή το καυτό λάδι, τότε βάλτε αμέσως την καμένη περιοχή κάτω από κρύο νερό. Αν στη συνέχεια σχηματιστεί φουσκάλα, τότε συστήνεται να την σπάσετε τρυπώντας την με μία αποστειρωμένη βελόνα. Αφού τρέξει το ορώδες υγρό που περιέχει, αλείψτε την περιοχή με μία αντιφλεγμονώδη αλοιφή και προστατέψτε την με μία ελαφριά γάζα.

Τι να αποφύγετε: Να τραβήξετε την πέτσα της φουσκάλας. Χωρίς αυτήν τη φυσική προστασία, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης της πληγής.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό: Αν η όψη της φουσκάλας δεν βελτιωθεί με το πέρασμα των ημερών ή αν η φουσκάλα αρχίσει να παράγει πύον.

 

 

Τοποθετήσετε πάγο στα καρούμπαλα

 

Τι να κάνετε άμεσα: Μην υποτιμήσετε το τραύμα. Ξαπλώστε και ηρεμήστε για μερικά λεπτά. Αμέσως μετά τοποθετήστε πάγο στο χτυπημένο σημείο για 20-25 λεπτά, χρησιμοποιώντας μία παγοκύστη ή ένα μαλακό πανί, προκειμένου να αποφύγετε την άμεση επαφή του πάγου με το δέρμα και την πιθανότητα πρόκλησης εγκαύματος. Τις επόμενες τρεις μέρες αλείφετε πρωί-βράδυ την περιοχή με μία αντιφλεγμονώδη αλοιφή με βάση την ηπαρίνη, ένα αντιθρομβωτικό που θα συμβάλλει στην απορρόφηση του αιματώματος.

Τι να αποφύγετε: Να μείνετε μόνοι σας. Το καρούμπαλο είναι το πρώτο σύμπτωμα του χτυπήματος. Μπορεί όμως να ακολουθήσουν κι άλλα αργότερα.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό: Αν μετά τον τραυματισμό εκδηλωθούν διαταραχές της κατάστασης συνείδησης, όπως τάση λιποθυμίας, ίλιγγος ή αμνησία.

 

 

Φορέστε ένα κασκόλ στο στραβολαίμιασμα

 

Τι να κάνετε άμεσα: Για το κοινό στραβολαίμιασμα, που οφείλεται στη σύσπαση των μυών στη βάση του λαιμού, η ζέστη αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Φορέστε λοιπόν ένα κασκόλ ή ένα φουλάρι για να ζεστάνετε την περιοχή. Επιπλέον, για να ανακουφίσετε τον πόνο, ξαπλώστε μπρούμυτα, στρίψτε το κεφάλι σας προς τη μεριά που πονάει λιγότερο και τοποθετήστε μία θερμοφόρα στο κέντρο της ωμοπλάτης. Αν ο πόνος είναι ιδιαίτερα οξύς, τότε κολλήστε ένα αντιφλεγμονώδες τσιρότο στην περιοχή ή πάρτε ένα φάρμακο με βάση την παρακεταμόλη.

Τι να αποφύγετε: Να οδηγήσετε, να σηκώσετε βάρος και να κάνετε κινήσεις που υποχρεώνουν τα χέρια να είναι πιο ψηλά από το κεφάλι, όπως για παράδειγμα να τακτοποιήσετε ένα ψηλό ράφι.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό: Σε περίπτωση που ο πόνος δεν υποχωρήσει ύστερα από 1-2 ημέρες ή αν εξαπλωθεί και στο χέρι σας.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...