Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Α' Δημοτικού: φεύγει η Δασκάλα

Recommended Posts

Γεια σας! Μόλις βρήκα την ιστοσελίδα αυτή και γράφτηκα για να συμμετάσχω στις συζητήσεις σας και να μοιραστώ μαζί σας τις αγωνίες και τις χαρές μου ως γονιός. Ο γιος μου είναι 6.5 ετών και ξεκίνησε Α' δημοτικού σε δημόσιο σχολείο.

Ηθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα περιστατικό που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο σχολείο και να ζητήσω τη δική σας άποψη για το θέμα... δεν ξέρω αν αυτό που έγινε θεωρείται "νορμάλ".

Σε κάποια φάση την προηγούμενη εβδομάδα, ο γιος μου, μου ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα τα παιδιά της τάξης του θα χωριστούν σε διάφορες άλλες τάξεις γιατί η δασκάλα θα πάει σπίτι να ξεκουραστεί. Επειδή ήταν άρρωστη κάποια μέρα και είχε ξαναγίνει αυτό, δε δυσανασχέτησα. Τι να κάνουμε, άνθρωποι είναι και οι δάσκαλοι. Και αρρωσταίνουν και άδεια χρειάζονται.

Την 1η Παρασκευή κάθε μήνα, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον/την δάσκαλο/δασκάλα για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί σχετικά με το παιδί τους στο σχολείο. Πήρα λοιπόν γονική άδεια (με χίλια βάσανα...άσχετο, όμως) και έφτασα στην τάξη του γιου μου, όπου η δασκάλα είχε μαζέψει όλους τους γονείς και τους εξηγούσε ότι τα περισσότερα παιδιά στην τάξη είναι πολύ απείθαραχα. Δεν την ακούνε, δεν σηκώνουν χέρι, διακόπτουν συνεχώς κτλ... Ήθελε γενικά να μας πει να συμμορφώσουμε τα παιδιά μας, να τους παροτρύνουμε να μη διακόπτουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος... εντάξει... ήθελε τη συνεργασία μας, γιατί προφανώς, δεν μπορούσε να τα πειθαρχήσει μόνη της (σημείωση: στην τάξη είναι 16 παιδιά).

Αφού τελειώσαμε τη συνάντηση, βγήκα στο διάδρομο και συνάντησα μια δασκάλα της Ε΄τάξης με την οποία χαιρετιόμαστε καθημερινά, χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά η μία την άλλη. Μόλις με είδε, μου έγνεψε και είπε "λυπούμαστε πολύ που φεύγει η δασκάλα σας... είναι κρίμα.. θα μας λείψει πολύ" ... Φυσικά, αυτό με παραξένεψε, αφού η δασκάλα με την οποία μόλις συναντήθηκαμε οι περισσότεροι γονείς, δεν ανέφερε τίποτε απολύτως γι αυτό. Γύρισα γρήγορα στην τάξη και ρώτησα τη δασκάλα αν αληθεύει ότι φεύγει. Μου έγνεψε θετικά το κεφάλι. Τη ρώτησα πότε θα γυρνούσε και μου ψυθίρισε ότι δεν θα γυρνούσε διότι ήταν έγκυος και είχε κάποιο πρόβλημα υγείας. Της είπα ότι ήταν δική μας απώλεια το γεγονός ότι έφευγε, ότι η απουσία της θα στεναχωρήσει τα παιδιά και φυσικά να κοιτάξει πάνω απ' όλα την υγεία της. Και την άφησα ήσυχη.

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι: γιατί τόση μυστικότητα? Δεν έχουμε εμείς οι γονείς δικαίωμα να μάθουμε ότι φεύγει η δασκάλα και ότι τα παιδιά θα σκορπιστούν για αόριστο χρονικό διάστημα σε άλλες τάξεις? Δεν έχει το παιδί μας δικαίωμα να προετοιμαστεί ψυχολογικά για την αλλαγή αυτή? Μετά από πολλές ερωτήσεις, το μόνο που καταφέραμε να αποσπάσουμε είναι ότι "ελπίζουν" πώς θα έρθει αναπληρώτρια σε 2 μέρες και αν δεν έρθει, θα χρειαστεί οι γονείς να πάμε στο γραφείο της Α'βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας να διαμαρτυρυθούμε. Περιττό να σας πω ότι οι άλλοι δάσκαλοι παραδέκτηκαν με μυστικότητα ότι πράγματι φεύγει η δασκάλα.

Δεν έχω πρόβλημα να αγωνιστώ για το παιδί μου και για όλα τα παιδιά της τάξης, αλλά είναι αποδεκτή αυτή η στάση? Οι γονείς δεν ενημερώθηκαν για την αλλαγή αυτή. Όταν ενημερώσα το γιο μου γλυκά-γλυκά για την αλλαγή αυτή, στεναχωρέθηκε πάρα πολύ και μου είπε ότι πού ξέρει εκείνος ποιος θα έρθει στη θέση της και πώς θα είναι? Μου είπε "πώς θα με μάθει εμένα? Μόνο η κυρία ΧΧΧ με ξέρει καλά!" "Δεν υπάρχει λόγος να κάνω την αντιγραφή μου, αφού δε θα τη δει η κυρία ΧΧΧ" . Φαντάζεστε να πηγαίναν τα παιδιά κανονικά στο σχολείο και να περνούσαν οι μέρες σιγά-σιγά και να βλέπανε ότι δεν γυρνούσε η κα ΧΧΧ?... δεν είναι αυτό μια μικρή προδοσία της εμπιστοσύνης που είχαν στη δασκάλα τους και, συνεπώς, στο σχολείο γενικά?

Δεν ξέρω τι να σκεφθώ. Τη Δευτέρα θα αναζητήσουμε τη διευθύντρια του σχολείου να λάβουμε μια επίσημη ενημέρωση.

Αλλά, γενικά... θεωρείται τυπική αυτή η διαδικασία απόκρυψης και μη ενημέρωσης? Μήπως υπερβάλλω? Δεν ξέρω....

Σας ευχαριστώ,

Δήμητρα

Διαφημίσεις

Δήμητρα, καλώς ήλθες στην παρέα των parents. Δε βρίσκω τις σκέψεις και τις απαιτήσεις σου καθόλου υπερβολικές. Είμαι της γνώμης ότι όταν επέρχονται αλλαγές στο περιβάλλον του παιδιού, είτε αυτό είναι το σχολικό είτε το οικογενειακό, το παιδί πρέπει να ενημερώνεται. Και αυτό ισχύει και για τις θετικές αλλαγές αλλά κυρίως για τις αρνητικές, τις δύσκολες.

Θα ήταν καλύτερα να ενημερώσουν τα παιδιά για το τι πρόκειται να συμβεί από Δευτέρα, να έχουν χρόνο να το κατανοήσουν και να προετοιμαστούν. Να προετοιμαστούν και τα ίδια και οι οικογένειές τους.

Δύο μήνες που είναι τα παιδιά με αυτή τη δασκάλα δεν είναι και λίγος καιρός, έχουν δεθεί μαζί της, νιώθουν ότι τους γνωρίζει, έχουν αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας. Είναι επόμενο να στεναχωρηθούν και να απογοητευτούν, πολύ πιθανό να νιώσουν ότι τους εγκατέλειψε, αν τελικά φύγει έτσι, χωρίς να πει κάτι και τους αφήσει να περιμένουν την επιστροφή της.

Μήπως θα έρθει και αύριο, για να αποχαιρετίσει τα παιδιά?

Θα μπορούσαν να κάνουν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ, να έχει χρόνο να χαιρετίσει τα παιδιά σε ένα ευχάριστο κλίμα, να τις ετοιμάσουν πχ μια κάρτα με ευχές. Γενικά, αν δεν προέκυψε κάτι πάρα πολύ ξαφνικό και επείγον, δηλαδή αν είχαν καιρό, έτσω και μια εβδομάδα, που το γνώριζαν ότι θα φύγει, θα ήταν καλύτερο να προετοιμάσουν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να εκφραστούν για το γεγονός.

Δεν γνωρίζω τους λόγους που δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μπορεί να μη θεωρούν ότι τα παιδιά θα καταλάβουν και πολλά πράγματα. Μπορεί να ελπίζουν στην άμεση αντικατάσταση της δασκάλας, ώστε να μη χάσουν το πρόγραμμά τους. Μπορεί να ήθελαν να αποφύγουν τις εξηγήσεις στους γονείς και την ανησυχία τους. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο σοβαρό ζήτημα, προσωπικό, της δασκάλας, και να ήταν επιθυμία της να γίνει έτσι.

Σίγουρα, πάντως, σας μάζεψε για ενημέρωση, προσπαθώντας να ζητήσει τη συμμετοχή σας στην πειθαρχία των παιδιών, εφόσον επρόκειτο να φύγει η ίδια. Η αναστάτωση που θα προκύψει από αύριο στα παιδιά (που θα χωριστούν και θα μοιραστούν) αναστάτωση που δεν ξέρουν για πόσο θα διαρκέσει, είναι σίγουρα κάτι που τους απασχολέι και θέλουν και τη δική σας βοήθεια. Φυσικά, θα βοηθούσε περισσότερο αν σας ενημέρωναν με ειλικρίνια, έστω χωρίς λεπτομέρειες και χωρίς αιτιολόγηση. Το θέμα δεν είναι να γνωρίζει ο καθένας το λόγο που φέυγει η δασκάλα αλλά να υπάρχει σωστή προετοιμασία και αντιμετώπιση των παιδιών...

Δεν ξέρω, φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάποιος λόγος που επέλεξαν να χειριστούν έτσι τα πράγματα. Ελπίζω να τον μάθετε αύριο. Το σημαντικότερο πάντως είναι να μη νιώσουν τα παιδιά εγκαταλελειμένα, δείτε πως μπορεί να εξασφαλιστεί αυτό με κάποιον τρόπο.

Αικατερίνη, σ'ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σου.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα έθεσες πολύ σωστά και προσωπικά συμφωνώ μαζί σου.

Δυστυχώς δεν θα επιστρέψει η δασκάλα ώστε να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να την αποχαιρετήσουν.

Παρόλα αυτά, μου ζήτησε ο γιος μου να της γράψει ένα γράμμα. Κάθισε κι έγραψε "Αγαπητή κυρία ΧΧΧ, σας ευχαριστώ για τα μαθήματα που μου κάνατε". Φυσικά με τη δική μου βοήθεια στην ορθογραφία, αφού δεν έχουν μάθει ακόμη το "ευ" και το "χ" και το "ου". Του υποσχέθηκα ότι θα δώσω το γράμμα στη διευθύντρια ώστε να της το στείλει. Φαίνεται αυτό τον βοήθησε να αισθανθεί καλύτερα ενόψει της αποχώρησής της... ότι είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει μαζί της, έστω και με ένα γράμμα.

Έχουμε κανονίσει 3-4 γονείς να πλησιάσουμε τη διευθύντρια και να της ζητήσουμε να ενημερωνόμαστε έγκαιρα στο μέλλον για οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή, όπως αυτή.

Όσο για την αναστάτωση που θα επέλθει...θα δούμε τι μας περιμένει...

Ευχαριστώ και πάλι.

Μαρία, σ'ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Η υπογραφή σου κάτω μ'έκανε και χαμογέλασα (για τα μωρά σου..χεχε).

Σ'ευχαριστώ και για τις ευχές σου.

Μαζευτήκαμε μερικοί γονείς έξω από το γραφείο της διευθύντριας και μας είπε ότι έχει βρεθεί αναπληρώτρια, η οποία θα ξεκινούσε την ίδια μέρα κιολας. Αυτό ήταν μεγάλη ανακούφιση. Επίσης, μας είπε "και βέβαια θα σας ενημερώναμε!" ..χεχε... δεν μας είπε πότε σκόπευε να μας ενημερώσει. Αν δεν είχαμε μαζευτεί έξω από το γραφείο της θα μαθαίναμε τα νέα από τα εξάχρονα παιδιά μας. Ο γιος μου ανέφερε ότι η νέα δασκάλα φαίνεται καλή...αν και τους έδωσε να αντιγράψουν προτάσεις με γράμματα που δεν έχουν καν μάθει, αλλά φαντάζομαι ότι κι εκείνη χρειάζεται το χρόνο της να ενημερωθεί και να προσαρμοστεί.

Τέλος καλά, όλα καλά.

Σας ευχαριστώ και πάλι!

Δήμητρα

Διαφημίσεις

Δήμητρα είναι πολύ καλό το ότι σκέφτεσια θετικά και αισιόδοξα.

Σίγουρα θα χρειαστεί κάποιο πρώτο διάστημα προσαρμογής και εξοικείωσης και της νέας δασκάλας με το σχολείο και τα παιδιά, και των παιδιών με τη δασκάλα τους.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά στο νέο τους ξεκίνημα! :)

Δήμητρα καλή προσαρμογή στο παιδάκι σου στην αλλαγή αυτή και ελπίζω πραγματικά να μείνετε ικανοποιημένοι κι εσείς οι γονείς αλλά και τα παιδιά, γιατί τα παιδιά δένονται πραγματικά με τους δασκάλους στο δημοτικό σχολείο. Ελπίζω και είμαι αισιόδοξη να σας βγεί σε καλό!!!! :D:D:D. Καλώς ήρθες και στην παρέα μας!!!!!!! :D:D:D:D

n3kPp3.png

zewgp3.png

Γεια χαρά! Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Δεν έχουμε γνωρίσει ακόμη τη δασκάλα, αλλά κάποια στιγμή θα μας καλεσει. Δεν την έχω πετύχει στο σχολείο τα πρωινά που αφήνω τον γιο μου, αλλά άλλοι γονείς μου έχουν πει ότι είναι πολύ νέα...

και έχει αρχίσει το γνωστό κουτσομπολιό... άλλοι γονείς δυσανασχετούν με το γεγονός ότι είναι πολύ νέα, άλλοι δεν έχουν πρόβλημα... άλλοι πιστεύουν ότι είναι πολύ χαλαρή... άλλοι γκρινιάζουν ότι βάζει δύσκολα στα παιδιά... έλεος! Εντάξει... δε νομίζω ότι η κατάσταση είναι τόσο τρομερή ώστε να μην περάσουν τα παιδιά στις πανελλήνιες σε 11 χρόνια!

Ο γιος μου πάντως μου είπε ότι είναι πολύ καλή...μερικές φορές δεν την καταλαβαίνει τι του ζητά να κάνει, αλλά του αρέσει γενικά... Μερικοί από τους γονείς είπαμε να αφήσουμε τη γυναίκα να προσαρμοστεί πρώτα...και όταν μας καλέσει θα δούμε τι έχει να μας πει και θα γίνει διάλογος...

Είναι κρίμα γιατί αρκετά παιδιά δεν είχαν προετοιμαστεί για τον ερχομό της και κάποια έκλαιγαν και δεν την ήθελαν...φανταστείτε και τη νέα αυτή δασκάλα... το έργο της νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο...

αυτό κάνει η έλλειψη ενημέρωσης... τι να κάνουμε, όμως... όλοι θα προσαρμοστούμε.