Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Λαγάνα και Φοκάτσια

aglaia

Recommended Posts

Τώρα που πλησιάζει η αποκριά ξαναγίνεται επίκαιρη. Η ζύμη είναι σχεδόν ίδια με αυτή της πίτσας. Αν δεν βάλετε κρασί και το αντικαταστήσετε με νερό, η ζύμη γίνεται ολόιδια με της πίτσας. Tη συνταγή την έχω από το ίδιο βιβλίο που π

Λαγάνα - Φοκάτσια

30 g μαγιά φρέσκια ή ένα φακελάκι ξηρή.

300 ml νερό χλιαρό (38-40ο θα πρέπει να έχει όταν προσθέσετε τη μαγιά)

60 ml κρασί λευκό

600 g αλεύρι σκληρό (τύπου 65 στη Γαλλία)

1 κ.γ. μέλι

2 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο

σουσάμι αν θέλετε να κάνετε λαγάνα

χονδρό αλάτι και λίγο ακόμη παρθένο ελαιόλαδο αν θέλετε να κάνετε φοκάτσια

Ανάβετε το φούρνο στους 50ο C χωρίς αέρα.

Ζεσταίνετε το νερό.

Βάζετε το νερό σε ένα μπωλ σε μέγεθος σαλατιέρας.

Διαλύετε τη μαγιά και το μέλι.

Προσθέτετε τα 360 g αλεύρι και ανακατεύετε με ένα πιρούνι ή αναδευτήρι με πολύ πάθος, μέχρι να πάρετε έναν ομοιογενή χυλό.

Σβήνετε το φούρνο, τον αφήνετε για 2-3 λεπτά ανοιχτό να πέσει η θερμοκρασία στους 35-38ο C. Βάζετε μέσα το μπωλ χαλαρά σκεπασμένο με το καπάκι ή καλυμμένο με μία μεμβράνη. Κλείνετε το φούρνο. Ρυθμίζετε το χρονόμετρο στα 30 λεπτά.

Η ζύμη έχει φουσκώσει, προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το αλάτι, ανακατεύετε, ζυμώνετε βουτώντας τα χέρια στο λάδι, σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο για 2-16 ώρες (τρώτε την ίδια μέρα και την επομένη...).

Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, τα ανοίγετε με τη βοήθεια του πλάστη έτσι ώστε να χωράνε στο ταψί του φούρνου.

Απλώνετε ένα χαρτί ψησίματος στο ταψί (να μην πλένετε μετά), βάζετε επάνω τις φοκάτσιες. Για να γίνουν οι φοκάτσιες λαγάνες, τις ψεκάζετε με νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι που το πιέζετε για να κολλήσει. Σκεπάζετε προσεκτικά με 2 κομμάτια μεμβράνης και βάζετε το ταψί να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (το βάζω στο φούρνο όπως πριν με το ζυμάρι, δηλαδή ανάβω στους 50ο, τον αφήνω λίγο ανοιχτό να πέσει η θερμοκρασία στους 38ο και βάζω μέσα το ταψί.). Συνήθως χρειάζεται μισή ώρα. Βγάζετε το φουσκωμένο ζυμάρι από το φούρνο και το σκεπάζετε να μην κρυώσει (τραπεζομάντηλο και κουβέρτα…)

Προθερμαίνετε το φρούρνο στους 230ο C με αέρα και βάζετε στον πάτο ένα δοχεί με νερό (ο φούρνος πρέπει να έχει ατμό).

Βγάζετε τη μεμβράνη από τις φοκάτσιες ή λαγάνες, κάνετε δαχτυλιές σε πολλά σημεία έτσι ώστε να κολλήσει το πάνω κομμάτι της ζύμης στο κάτω (αλλιώς η ζύμη θα φουσκώσει και θα αφήσει ένα μεγάλο κενό μέσα). Αν δεν έχετε βάλει σουσάμι μπορείτε να πασπαλίσετε με χονδρό αλάτι ή/και λίγο λάδι που το ρίχνετε μέσα στις τρύπες από τις δαχτυλιές.

Ψήνετε στη μεσαία θέση (3η από κάτω) και ψεκάζετε τρεις φορές με νερό ανά 5 λεπτά στην αρχή (δηλαδή στο 5ο, 10ο και 15ο λεπτό). Το ψήσιμο συνολικά διαρκεί 20-25 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσουν από κάτω.

Μόλις τις βγάλετε από το φούρνο τις βάζετε σε μία σχάρα να κρυώσουν.

Διαφημίσεις

Τελεια Αγλαια. Φετος θα τις φτιαξω μονη μου γιατι τις λαγανες που φτιαχνουν εδω τις πετας στον τοιχο και φευγει ο σοβας μαζι με καμμια δεκαρια τουβλα.

Βγαινουν αφρατες ετσι?

W7hT.jpg

Για την ιστορία ... Η ονομασία της Λαγάνας προέρχετε απο το λατινικό laganum , ένα επίπεδο αρτοσκύασμα ή τηγανίτα που προήλθε απο το αρχαίο ελληνικό λάγανον ή αρτολάγανον.Η λαγάνα , το ψωμί της Κ.Δευτέρας παραδοσιακά δεν έχει προζύμι-παραπέμπει στα άζυμα της Παλαιάς Διαθήκης- αλλά σήμερα φούρνοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) χρησιμοποιούν μαγιά στην προετοιμασία της.

Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση , η λαγάνα δεν κόβεται με μαχαίρι αλλά με τα χέρια καθώς οι προλήπτικοι Έλληνας πίστευαν ότι το σίδερο παρέπεμπε στις δυνάμεις του κακού.

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

οι λαγάνες παραδοσιακά ψήνονταν πριν το ψωμί σε κάθε φούρνισμα!

Η γιαγιά μου έλεγε ότι όταν άναβε το φούρνο ήταν πολύ πυρωμένος και αν φούρνιζε το ψωμί θα καίγονταν από έξω και από μέσα θα έμενε άψητο. Επίσης όταν ξεφούρνιζε το ψωμί θα ήθελε ώρα για να κρυώσει και αν το έκοβε αμέσως θα ήταν λάσπη...

Από το ζυμάρι του ψωμιού έκανε λαγάνες, ενίοτε έβαζε και μαυροκούκι από πάνω. Τις φούρνιζε στο ζεστό φούρνο, όταν τις ξεφούρνιζε ο φούρνος ήταν έτοιμος για το ψωμί.

Τις λαγάνες τις έτρωγαν ζεστές!

Όταν ξεφούρνιζε το ψωμί, έριχνε στο σχετικά χλιαρό φούρνο ένα ταψί φαγητό που σιγοψήνονταν και γίνονταν λουκούμι! :wink:

Διαφημίσεις

• 1 month later...

Αγλαία θελω να τις φτιαξω αλλά δεν γράφεις πότε να βάλω το κρασί , υποθέτω μετα από το φούσκωμα του προζυμιού αλλά καλύτερα να σε ρωτήσω πριν τις φτιάξω .

Η ζωή μου τα αγγελούδια μου!!!!!

Αγλαία θελω να τις φτιαξω αλλά δεν γράφεις πότε να βάλω το κρασί , υποθέτω μετα από το φούσκωμα του προζυμιού αλλά καλύτερα να σε ρωτήσω πριν τις φτιάξω .

Παράλειψη! :oops:

Έφαγα μία φράση...

Μαζί με το νερό το βάζω! Βάζω το νερό στο μπωλ μαζί με το κρασί και προσθέτω τη μαγιά κλπ!

ΥΓ: δεν θυμόμουν ό,τι είχα γράψει τη συνταγή και έγραψα στης πίτσας ότι γίνεται και λαγάνα (είναι λίγο διαφορετική). :roll:

Άσε Αγλαία μου το έβαλα μετά δεν ξέρω τι θα βγει είναι τώρα στο φούρνο και η θερμοκρασία σίγουρα 230 έτσι ; Εχω λίγο περιέργεια να δω τι έκανα θα σου πω σύντομα!!!

Η ζωή μου τα αγγελούδια μου!!!!!

• 11 months later...