Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ


Recommended Posts

Οι έμμισθοι δικηγόροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο του δημοσίου(πχ ΟΤΑ) ή σε τράπεζα έχουν αυτόματα, χωρίς να μεσολαβεί η βούληση του εργοδότη, την προστασία που προστάζει ο νόμος και δη ως προς το τεράστιο θέμα της μητρότητας, γατί αναλαμβάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσες όμως δικηγορίνες παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε ν.π.ιδιωτικού δικαίου, για να δούμε εφαρμογή του νόμου ως προς τα δικαιώματά μας ως εγκυμονούσες, ως λεχώνες, ως μανούλες, εξαρτώμαστε από την καλή προαίρεση του αφεντικού, που ποτέ δεν τον συμφέρει, γιατί κανένα ταμείο, κανένας φορέας δεν τον ελέγχει. Το Σώμα επιθεώρησης εργασίας είναι αναρμόδιο, ο Δικηγορικός Σύλλογος χωρίς εξουσίες, τα ταμεία μόνο εισπράττουν τις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές και καλύπτουν τα έξοδα τοκετού, και αυτά εν μέρει. Τί θα γίνει με αυτή την κατάσταση; Πρέπει να πάμε δικαστικά, να χάσουμε τη θέση μας, μαζί με τα χρήματά μας, για να δικαιωθούμε μετά από χρόνια, αφού τελεσιδικήσει η απόφαση; Είμαστε μανάδες β' κατηγορίας, επειδή δεν έχουμε ΙΚΑ, που πληρώνει για την άδεια τοκετού και λοχείας, για το 6μηνο. Αναγκαζόμαστε να παρκάρουμε τα βρεφάκια σε γιαγιάδες το συντομότερο δυνατό κι ό,τι κάτσει.

Εγώ είχα αποκόλληση πλακούντα για 2 μήνες κι έμεινα απλήρωτη. Επέστρεψα μετά στη δουλειά, αλλά ο φόβος μην πάθω τίποτα ήταν αβάσταχτος. Και τί να έκανα. Αφού γέννησα έμεινα 3 μήνες σπίτι με το μωρό και φυσικά απλήρωτη. Γιατί δεν κάνουμε κάτι γι' αυτό. Αντιμετώπισε κάποια άλλη κοπέλα τέτοια ιστορία;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Σε καταλαβαίνω απόλυτα, κι εγώ με πάγια σε εταιρία του ιδιωτικού τομέα δουλεύω, και ζηλεύω αφάνταστα που δεν δικαιούμαστε το 6μηνο του ΟΑΕΔ.

Ο εργοδότης μου δεν είναι μεν ιδανικός, αλλά όσον αφορά αυτό το θέμα είναι εντάξει. Εευτυχώς ούτε στην πρώτη εγκυμοσύνη μου αντιμετώπισα πρόβλημα, ούτε στη δεύτερη όπου έλειψα ένα μήνα λόγω αποκόλλησης, δηλαδή πληρωνόμουν κανονικά (βέβαια δούλευα κανονικότατα μέ το λάπτοπ από το σπίτι, και αυτό το έκανα για να μην δώσω αφορμές).

 

Δεν ξέρω αν μια καταγγελία/αναφορά στο ΔΣΑ θα είχε αποτέλεσμα... ή αν τουλάχιστον χρησίμευε σε μελλοντικό δικαστήριο. Τι να πω, τελικά στη δική μας περίπτωση η αγωγή (και συνακόλουθα η ρήξη με τον εργοδότη, η ταλαιπωρία για χρόνια κτλ) φαίνεται μονόδρομος. (Με δικαστήρια δεν ασχολούμαι, θα μπορούσε όμως κανείς να καλέσει το ΔΣΑ να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση σε τέτοια περίπτωση; :oops:)

 

Δυστυχώς, πληρώνουμε έτσι για το γεγονός ότι αν και απασχολούμενες με έμμισθη εντολή, θεωρούμαστε και ελεύθερες επαγγελματίες... εγώ πάντως δικές μου δουλειές δεν έχω (πού χρόνος), και δεν γνωρίζω και καμιά άλλη δικηγόρο πλήρους απασχόλησης σε εταιρία που να έχει, πέρα από κανένα συμβόλαιο περιστασιακά. Αυτό το καθεστώς δεν με βολεύει λοιπόν, θα προτιμούσα να θεωρούμαι καθαρά ιδιωτικός υπάλληλος.

Το ίδιο ισχύει και για το ωράριο, ο Σύλλογος παγίως λέει ότι ο δικηγόρος με πάγια δεν έχει ωράριο, αρα σε εμάς δεν βρίσκει εφαρμογή το μειωμένο. Αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί θεωρητικά μπορείς να πεις "οκ, είμαι δικηγόρος, ό,τί ώρα τελειώσω θα φύγω", πρακτικά όμως, και ειδικά σε μια θέση όπου η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, τι γίνεται;

 

Πω πω με έπιασε φλυαρία - τεσπα, ήθελα απλώς να εκφράσω τη συμπαράστασή μου :D

Link to comment
Share on other sites

δεν μπορείς να φανταστείς τί αντιμετώπισα.Ήμουν ξάπλα, με έπαιρναν τηλέφωνο κα ιμου ζητούσαν γνωμοδότηση για το ζήτημα της πληρωμής μου. Ευτυχώς ο σύζυγος είναι δικηγόρος, οπότε τους παρέθεσε τη σχετική νομοθεσία, όχι πλήρη βέβαια. Ξανά τηλέφωνο. Δεν τους ήταν αρκετό. όταν επέστρεψα στη δουλειά μετά την αποκόλληση τους παρέθεσα τη γνωμοδότηση του ΔΣΑ, αν και ανήκω σε άλλο ΔΣ. Μου απάντησαν ότι το συνάφι μας δεν είναι αντικειμενικό, ώστε να γνωμοδοτήσει. Κοινώς κοροϊδία.

Για ωράριο, τώρα έχω μειωμένο και για έναν χρόνο, αλλά πριν δούλευα τουλάχιστον 9 ώρες σαν σκυλί. Από τον δικό μου σύλλογο που πληροφορήθηκαν τα γεγονότα, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Κα ιπώς να αφήσεις μια δουλειά που σου αποδίδει καλά χρήματα κατά τα άλλα; Δεν υπάρχουν και πολλές πάγιες αντιμισθίες. στις μέρες μας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλησπέρα. Ελπίζω να υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για το θέμα. Η γνωμοδότηση του ΔΣΑ δεν σας κάλυψε; Δεν σας αναγνώρισαν όσα προβλέπονται στην δεύτερη παράγραφο της σχετικά με αδυναμία μειωμένου ωραρίου και δυνατότητα μέχρι και 9 μήνες μετ' αποδοχών?

Link to comment
Share on other sites

Όχι, εμένα πάτησαν στην αδυναμία μειωμένου, ακριβώς για να μην έχω - και δεύτερον εχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι σίγουρη όμως, ότι οι 9 μήνες ισχύουν μόνο εφόσον υπάρχουν και για τις υπόλοιπες εργαζόμενες, οπότε αδύνατο για α.ε. (που δεν είναι ΔΕΚΟ κτλ).

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Βρήκα τι λέει η δική μου γνωμοδότηση (από το 2008): "η δυνατότητα παροχής άδειας με αποδοχές διάρκειας 9 μηνών...πρέπει να ισχύει...με τον αυτονόητο όρο ότι του ευεργετηματος αυτού απολαμβάνουν όλες οι εργαζόμενες μητέρες στον ίδιο εντολέα".

Αν όμως δουλεύεις με πάγια σε ΟΤΑ ή ανάλογο, λογικά το δικαιούσαι :-)

Link to comment
Share on other sites

Peony καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Το κείμενο της γνωμοδότησης παραμείνει το ίδιο και τώρα που ζήτησα εγώ. Εγώ εργάζομαι σε νπιδ.

Καταλαβαίνω ότι αυτό για το 9μηνο μπορεί να ισχύσει καταρχήν για τα νπδδ επειδή βασίζεται στο α. 53 του υπαλληλικού κώδικα. (Βεβαίως ξέρω συναδέλφους και σε νπιδ που δεν τους το αρνήθηκαν και σε νπιδ). Παρόλα αυτά, εφόσον βάσει του νόμου δικαιούμαστε ως έμμισθοι τουλάχιστον τις ίδιες άδειες με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα πώς σου αρνήθηκαν την άδεια φροντίδας παιδιού (θηλασμού) των 3,5 μηνών αντί για το μειωμένο ωράριο; Εγώ καταλαβαίνω ότι εφόσον δεν μπορούμε να υποβληθούμε -τυπικά τουλάχιστον-σε ωράριο, άρα δεν μπορεί να γίνει λόγος για μειωμένο, είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να χορηγήσει ισόχρονη άδεια.

Επιπλέον θα πρέπει να μας δώσει σωρευτικά και την ετήσια και κάθε άλλη άδεια αναψυχής που μας οφείλει.

Επίσης, μπορεί να μην δικαιούμαστε το 6μηνο του ΟΑΕΔ, μπορούμε όμως να αξιώσουμε αναλογική εφαρμογή και να λάβουμε ισόχρονη ή λιγότερη αν θέλουμε αντίστοιχη άδεια άνευ αποδοχών. Με το γράμμα του νόμου αυτά τουλάχιστον είναι υποχρεωμένος να τα δεχτεί, έτσι δεν είναι; Θα μας τρελάνουν τελείως;

Link to comment
Share on other sites

Τι να σου πω, με το γράμμα του νόμου είναι υποχρεωμένος να δεχθεί διάφορα.

Nα ξέρεις ότι πολλοί εργοδότες δίνουν μειωμένο ούτως ή άλλως, ξέρω επίσης και περιπτώσεις όπου ισχύει το Δευτέρα - Πέμπτη οκτάωρο- Παρασκευή σπίτι. Είναι θέμα εργοδότη.

 

Αυτό που λες με την ισόχρονη άδεια κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να γίνει, αφού η άδεια δίδεται αντί του μειωμένου που δεν δικαιούμαστε...οπότε επεδίωξα απλώς την γονεϊκή άδεια άνευ αποδοχών 3,5 μηνών βάσει του αρθ. 5 του ν. 1483/1984, όπως τροποποίηθηκε από το άρθρο 25 του ν. 2639/1998 (για ψαξ'το κι αυτό), αλλά τζίφος.

Τις άδειες σου βεβαίως τις δικαιούσαι κανονικά.

Επίσης, για τον ΟΑΕΔ θεωρητικά έχεις δίκιο, αλλά πρέπει να έχεις συνεργάσιμο εργοδότη. Μάλιστα, ο ΔΣΑ έχει γράψει σε μια γνωμοδότηση στο περιοδικάκι του (την έχω κρατήσει νομίζω), ότι το 6μηνο του ΟΑΕΔ θα έπρεπε να εφαρμόζεται και σε εμάς, με επιβάρυνση του ίδιου του εργοδότη (ελλείψει ΟΑΕΔ). Ωραίο, αλλά πώς αναγκάζεις/πείθεις τον εργοδότη για αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ γαι τις επισημάνσεις. Καταλαβαίνω ότι είσαι σε ιδιωτική εταιρεία όπου υποθέτω ότι ούτως ή άλλως δεν σέβονται όπου μπορούν τα εργασιακά δικαιώματα ούτε καν των μισθωτών υπαλλήλων τους (όχι στη δική σου συγκεκριμένα, γενικά στον ιδιωτικό χώρο). Στην περίπτωση μου που είναι νπιδ εποπτευόμενο από Υπουργείο και όποτε θέλουν μας εφαρμόζουν τα του δημοσίου (πχ περικοπές μισθού όπως και στους δημόσιους υπαλλήλους) και όποτε τους συμφέρει τα του ιδιωτικού τομέα υπάρχει περιθώριο αντίδρασης πιστεύω. Το θέμα μου είναι ότι δεν υπάρχει προηγούμενο (πρώτη γυναίκα έμμισθος δικηγόρος γαρ) και θέλω να το διπλοτσεκάρω με αντίστοιχες περιπτώσεις. Θα με ενδιέφερε η γνωμοδότηση του ΔΣΑ για τον ΟΑΕΔ που αναφέρεις, αν τυχόν σου είναι εύκολο να μου πεις που δημοσιεύθηκε. Μπορεί να τη ζητήσω και από τη Νομική Υπηρεσία του Συλλόγου. Πάντως μάλλον θα πρέπει να οργανωθούμε οι έμμισθες δικηγόροι αλλά και οι υπόλοιπες συνάδελφοι σε διάφορα σχετικά με την μητρότητα: ασφαλιστικά ταμεία, επιδόματα, εξετάσεις που καλύπτονται, ζητήματα άδειας...Εντωμεταξύ το πιο εκνευριστικό είναι όταν οι αντιδράσεις στην αναλογική εφαρμογή των διατάξεων για προστασία της μητρότητας προέρχονται από συναδέλφους:(

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Βρήκα τη γνωμοδότηση, είχε δημοσιευτεί στο Βήμα του Δικηγόρου το Νοέμβριο του 2008.

 

Επειδή είμαι άσχετη, δεν ξέρω πώς να την ανεβάσω εδώ, αν όμως μου στείλεις πμ μπορώ να σου τη στείλω με φαξ ή μέηλ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια σας κορίτσια!

Πόσο χαίρομαι που βλέπω συναδέλφους στο forum (οικογενειακή κατάσταση). Άσχετο, αλλά έχω δύο απορίες, αν ξέρετε μου λέτε: 1. Για να πάρουμε τα 880 ευρώ από το Ταμείο Προνοίας (βοήθημα τοκετού αν δεν κάνω λάθος το λένε) πρέπει να προσκομίσουμε και απόδειξη του μαιευτηρίου (στο site δε λέει κάτι τέτοιο). 2. Έχουμε έκπτωση στις εισφορές μας και στα 2 Ταμεία;

Αυτές είναι οι απορίες μου :)

ΥΓ: Σχετικά με τη συζήτηση πιστεύω ότι το να εργάζεται δικηγόρος με μειωμένο ωράριο είναι απολύτως "παράνομο". Τα εισαγωγικά πάνε στο ότι κανείς δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις. Ενδεχομένως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Όπως είπε και η άλλη κοπέλα πιο πάνω υπάρχει απουσία σωματειακής μορφής και -προσθέτω- συμπεριφοράς. Θα πρέπει αργά ή γρήγορα να κινηθούμε...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Kαλησπέρα!

(α) Νομίζω ότι ναι και θέλουν και αναλυτικό τιμολόγιο με τα κουπόνια των φαρμάκων κολλημένα - αλλά καλύτερα παρ'τους ένα τηλεφωνάκι προς επιβεβαίωση.

(β) Δεν το ξέρω.

 

Σε φώτισα, ε;:lol:

 

Να σου πω, μάλλον δεν κατάλαβα το σχόλιό σου. Συμφωνείς τελικά ότι θα έπρεπε να έχουμε μειωμένο αλλά ποιος να το επιβάλει, ή λες ότι ο δικηγόρος δεν θα πρέπει να έχει ωράριο; Είναι αργά και δεν τα πιάνω...:-)

Link to comment
Share on other sites

1. Για να πάρουμε τα 880 ευρώ από το Ταμείο Προνοίας (βοήθημα τοκετού αν δεν κάνω λάθος το λένε) πρέπει να προσκομίσουμε και απόδειξη του μαιευτηρίου (στο site δε λέει κάτι τέτοιο). 2. Έχουμε έκπτωση στις εισφορές μας και στα 2 Ταμεία;

Γειά σας κορίτσια.

1, Αν θυμάμαι καλά, αν τα 880 είναι η συμμετοχή στο νοσοσκομείο, θέλουν πλέον τις πρωτότυπες αποδείξεις (παλιά έδιναν την εγγυητική μόνο με σημείωμα του γιατρού και δεν ζητούσαν τις αποδείξεις).

2. Έχεις μειωμένες εισφορές κατά 50% μόνο για το Ταμείο Νομικών, όχι το προνοίας για ένα χρόνο μετά τη γέννα. Δηλ. αν γέννησες Ιούλιο για τους έξι μήνες του έτους που γέννησες και τους έξι του επόμενου έτους. Έχει αναλυτικούς πίνακες στο σάιτ τους.

Link to comment
Share on other sites

Agent σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για την απάντησή σου κι εσένα peony! Με την απόδειξη θα έχω ένα θεματάκι για τα 880 επειδή θα μου καλύψει ένα μέρος η ιδιωτική ασφάλιση (οπότε θα πάρει και την απόδειξη). Θα δούμε. Καλά, τηλέφωνο στο Προνοίας;;;; Πρώτα θα πρέπει να κάνω τάμα στην Τήνο για να το σηκώσουν! :P Θα δω και τους πίνακες στο Νομικών, μάλλον μου ξέφυγε στο ψάξιμο :)

Τώρα, για το σχόλιο που έκανα. Επειδή από το νόμο δεν έχουμε ωράριο, εκ των πραγμάτων δε μπορούμε να έχουμε και μειωμένο, σωστά; Άρα θα πρέπει όλοι οι εργοδότες - εντολείς να το δίνουν ως άδεια. Η δική μου έμμισθη (Δόξα τω Θεώ) είναι σε νπδδ κι έτσι θα κάνουν (ελπίζω). Από εκεί και πέρα ο Σύλλογος θα πρέπει να δημιουργήσει ένα είδος ελεγκτινού μηχανισμού για να μας καλύπτει αλλιώς δε γίνεται δουλειά. Όλες οι φίλες - συνάδελφοί μου στον ιδιωτικό τομέα με την ψυχή στο στόμα τρέχουν για δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Renella κοίτα αυτό: http://www.tpda.gr/index_files/Page723.htm

Είναι ανεξάρτητο από τα έξοδα του νοσοκομείου και θυμάμαι ότι το είχα πάρει χωρίς απόδειξη του μαιευτηρίου. Είναι 940 ευρώ. Τα 880 είναι η συμμετοχή του ταμείου στα έξοδα του μαιευτηρίου. Έχεις 4 μήνες προθεσμία από τον τοκετό.

Δεν είμαι έμμισθη όμως, δεν ξέρω αν έχει σημασία αυτό.

 

Δες κι εδώ για το νομικών http://www.tnomik.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=148&cnode=11

Link to comment
Share on other sites

Zέττα, αυτό το επίδομα δεν το δικαιούνται οι έμμισθες - λογικό, αφού πληρωνόμαστε κατά το διάστημα της άδειας.

Επίσης, σωστα, έχεις μειωμένες προσφορές μόνο όμως για το μέρος που καλύπτεις η ίδια, το 1/3, εφόσον κι αυτό δεν σου το καλύπτει ο εργοδότης.

 

Πάντως, σχετικά με το μειωμένο, ξέρω και α.ε. που μια χαρά δίνουν μειωμένο ή 4 ημέρες την εβδομάδα στις συμβούλους τους. Οπότε είναι και που θα πέσεις...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Ελπίζω να υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για το θέμα. Η γνωμοδότηση του ΔΣΑ δεν σας κάλυψε; Δεν σας αναγνώρισαν όσα προβλέπονται στην δεύτερη παράγραφο της σχετικά με αδυναμία μειωμένου ωραρίου και δυνατότητα μέχρι και 9 μήνες μετ' αποδοχών?

ο ΔΣΑ μου έστειλε μια γνωμοδότηση, αλλά μέσω του συλλόγου μου. όχι δεν τους φάνηκε αντικειμενική κ την περιφρόνησαν σαν σκουπίδι. από το σύλλογό μου, το έμαθε ο Πρόεδρος κ δεν έκανε ούτε καν ένα τηλέφωνο. τίποτα. στις εκλογές που μας πέρασαν πήρε τον .ούλο! τυχαίο; δεν νομίζω!

 

Πάντως μάλλον θα πρέπει να οργανωθούμε οι έμμισθες δικηγόροι αλλά και οι υπόλοιπες συνάδελφοι σε διάφορα σχετικά με την μητρότητα: ασφαλιστικά ταμεία, επιδόματα, εξετάσεις που καλύπτονται, ζητήματα άδειας...Εντωμεταξύ το πιο εκνευριστικό είναι όταν οι αντιδράσεις στην αναλογική εφαρμογή των διατάξεων για προστασία της μητρότητας προέρχονται από συναδέλφους:(

α, καλά. στην εταιρεία που δουλεύω την χειρότερη αντιμετώπιση την είχα από "συνάδελφο" δικηγόρο 50 ετών άντρα με 3 παιδιά, που έκανε πως δεν ήξερε τη νομοθεσία κ δεν ήξερε τί να γνωματεύσει προς τη διεύθυνση για το ζήτημά μου (αποκόλληση, τοκετός, λοχεία, 6μηνο κλπ). έκανε την πάπια. θράσος!

 

Βρήκα τη γνωμοδότηση, είχε δημοσιευτεί στο Βήμα του Δικηγόρου το Νοέμβριο του 2008.

 

Επειδή είμαι άσχετη, δεν ξέρω πώς να την ανεβάσω εδώ, αν όμως μου στείλεις πμ μπορώ να σου τη στείλω με φαξ ή μέηλ.

θέλω κι εγώ σε π.μ. τη γνωμοδότηση σε παρακαλώ.

 

αυτό με το 50% έκπτωση των ασφαλίστρων δεν το κατάλαβα...

γέννησα τον Οκτώβρη του 2009. πλήρωσα για το 2009 μειωμένα τα ασφάλιστρα κατά τους μήνες που ακολουθούν. για το 2010 έπρεπε να υπολογιστούν μειωμένα 50% για τους υπόλοιπους ως τους 12;

το ρωτάω αυτό γιατί ακόμα δεν μου πλήρωσαν τα ασφάλιστρα του 2010 κ καλό είναι να επωφεληθώ όσο έχω καιρό!

 

σκέφτομαι να στείλω αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για το θέμα της μητρότητας των εμμίσθων. τί λέτε να το κάνουμε ομαδικά; κ όσο πιο ήπια γίνεται, γιατί τη δουλειά μου δεν θέλω να την χάσω, όχι πριν βρω άλλη καλύτερη!

Link to comment
Share on other sites

Renella κοίτα αυτό: http://www.tpda.gr/index_files/Page723.htm

Είναι ανεξάρτητο από τα έξοδα του νοσοκομείου και θυμάμαι ότι το είχα πάρει χωρίς απόδειξη του μαιευτηρίου. Είναι 940 ευρώ. Τα 880 είναι η συμμετοχή του ταμείου στα έξοδα του μαιευτηρίου. Έχεις 4 μήνες προθεσμία από τον τοκετό.

Δεν είμαι έμμισθη όμως, δεν ξέρω αν έχει σημασία αυτό.

 

Δες κι εδώ για το νομικών http://www.tnomik.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=148&cnode=11

 

 

Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τα link :) Το συγκεκριμένο του Προνοίας δεν το δικαιούμαι - δικαίως, οπότε θα δω τι μπορώ να κάνω για τα 880? (καλά, δεν παραπονιέμαι, εφόσον καλύπτει ένα ποσό ιδιωτική ασφάλιση).

Αναρωτιέμαι εντωμεταξύ αν είναι καλύτερο, το μωρό που έρχεται να το ασφαλίσω εγώ στο δικό μας Ταμείο ή στο ΙΚΑ που είναι ο άντρας μου. Εσείς πώς το χειριστήκατε αυτό αλήθεια;

PS: Σχετικά με την αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη είναι καλή ιδέα. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν θα έχει κάποιου είδους γενικό αποτέλεσμα ή αν θα γίνει σύσταση στον Χ εργοδότη-εντολέα και αυτό είναι όλο. Ο Σύλλογος πρέπει να επιληφθεί με κάποιο τρόπο ώστε κάποια πράγματα να τα περάσει σε νόμο και να μην χρειαζόμαστε γνωμοδοτήσεις κάθε φορά (εδώ και για τις ελάχιστες αμοιβές των εμμίσθων ψάχνουμε γνωμοδοτήσεις: αρχικά για το υποτιθέμενο επίδομα υπολογιστή που δεν το δίνει κανείς και δευτερευόντως για το επίδομα μεταπτυχιακού που για να το πάρεις ειδικά στο Δημόσιο θα πρέπει να περάσεις από τα 40 κύματα...)

Link to comment
Share on other sites

αυτό με το 50% έκπτωση των ασφαλίστρων δεν το κατάλαβα...

γέννησα τον Οκτώβρη του 2009. πλήρωσα για το 2009 μειωμένα τα ασφάλιστρα κατά τους μήνες που ακολουθούν. για το 2010 έπρεπε να υπολογιστούν μειωμένα 50% για τους υπόλοιπους ως τους 12;

Δικαιούσαι συνολικά 12 μήνες με 50% έκπτωση στις εισφορές του ΤΝ (όχι όμως του ΚΕΑΔ). Αν σου έχουν υπολογίσει τρεις μήνες μειωμένο για το 2009 δικαιούσαι εννιά μήνες ακόμα μειωμένες εισφορές, με μια ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τις έμμισθες όμως δεν το κατέχω καλά το θέμα, απάντησε η peony παραπάνω, για το 1/3 των εισφορών.

 

Αναρωτιέμαι εντωμεταξύ αν είναι καλύτερο, το μωρό που έρχεται να το ασφαλίσω εγώ στο δικό μας Ταμείο ή στο ΙΚΑ που είναι ο άντρας μου. Εσείς πώς το χειριστήκατε αυτό αλήθεια;

Κι εγώ προτίμησα το τπδα από το τεβε. Τα υπέρ είναι α) ελεύθερη επιλογή γιατρού κι όχι από κατάλογο. Το ταμείο σου επιστρέφει λίγα λεφτά για την επίσκεψη, β) συνταγογραφεί απευθείας ο γιατρός στο συνταγολόγιο του παιδιού, γ) για τις εξετάσεις δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διαδικασία (χρειάζεται μια έγκριση μόνο και πας σε συμβεβλημένο εργαστήριο δ) μου κάλυψαν όλα τα έξοδα της θερμοκοιτίδας ε) δίνει επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού μέχρι το παιδί να πάει 5 στ) έχει συμβεβλημένες κατασκηνώσεις (οι δικοί μου δεν θέλουν ούτε ν' ακούσουν :-) αλλά μπορεί κάποτε ν΄αλλάξουν γνώμη) ζ) οι γιατροί του ταμείου μας έχουν πολύ λιγότερη αναμονή από του ικα.

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα... το Προνοίας έχει κάποια θετικά όντως, το ΙΚΑ λένε ότι είναι καλό Ταμείο (γιατί άραγε;) αλλά καλύτερα στο Προνοίας που ξέρουμε και αγαπάμε (που λέει ο λόγος) παρά στο άγνωστο :))) Εντωμεταξύ αν και το κράζω το συγκεκριμένο Ταμείο, για όλες τις εξετάσεις αίματος της εγκυμοσύνης με κάλυψε πλήρως.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...