Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

"Επί μακρόν διαμένων..."


Ursa Major

Recommended Posts

Οσοι ασχολούμαστε με θέματα μεταναστών αλλά και οι πολίτες που ενδιαφέρονται για τους γύρω, αισθανθήκαμε μια σχετική ανακούφιση περιμένοντας επιτέλους την αλλαγή τηε νομοθεσίας που θα δικαίωνε, όπως υποσχόταν, το πάγιο αίτημα των ματαναστών να αποκτούν τα παιδιά τους νομική θέση στην Ελλάδα.

 

Μέχρι σήμερα τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται, ζουν,σπουδάζουν στην Ελλάδα δεν θεωρούνται έλληνες πολίτες, δεν έχουν δυνατότητα να εκδόσουν πιστοποιητικά, είναι με λίγα λόγια, ανύπαρκτα.

 

Αυτό το παράλογο καθεστώς ήρθε να διορθώσει ο νόμος 3731/08 που προσάρμοσε τη νομοθεσία για την μεταναστευτική πολιτική στα νέα δεδομένα. Αμέσως μετά εκδόθηκε υπουργική απόφαση απο τον Υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο που αναφέρεται στα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσουν οι μετανάστες σε «νομιμοποίηση» των παιδιών τους.

 

Θαυμάστε μεγαλείο:

 

ΘΕΜΑ: Καθορισμός δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος βάσει των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008 (ΦΕΚ 263/Α΄/23.12.08 ).

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

1. Της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008 «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» (ΦΕΚ 263/Α΄/23.12.08 ).

 

2. Του Ν. 1558/ 1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως ισχύει.

 

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Καθορίζουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που οφείλει να υποβάλει ο υπήκοος τρίτης χώρας για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008, ως κατωτέρω:

 

1. Αίτηση εις διπλούν που συνοδεύεται από τρεις φωτογραφίες.

 

2. Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου.

 

3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης.

 

4. Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των αδειών διαμονής των γονέων του αιτούντος.

 

5. Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των τίτλων αποφοίτησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ελληνικών σχολείων της ημεδαπής (Απολυτήριο Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δημοτικού σχολείου και Απολυτήριο Δημόσιου ή Ιδιωτικού Γυμνασίου).

 

6. Παράβολο σύμφωνα με τα οριζόμενα της παραγράφου 2 του άρθρου 92 του Ν. 3386/ 05.

 

Σε περίπτωση μονογονεϊκών οικογενειών ή θανάτου ή διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου των γονέων του αιτούντος θα προσκομίζεται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής του γονέα με τον οποίο διέμενε κατά την ημερομηνία ενηλικίωσής του.

 

Η παρούσα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Προσέξατε την παράγραφο 6;

Ξέρετε πόσο είναι το παράβολο αυτό;

 

Δείτε:

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Η αίτηση για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής συνοδεύεται από παράβολο, το οποίο, αν για λόγους αμοιβαιότητας δεν ορίζεται διαφορετικά, ορίζεται ως ακολούθως:

α. Για τις άδειες διάρκειας μέχρις ενός έτους σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

β. Για τις άδειες διάρκειας μέχρι δύο έτη σε τριακόσια (300) ευρώ.

γ. Για τις άδειες διάρκειας μέχρι τρία έτη σε τετρακόσια πενήντα (450) ευρώ. Τα παράβολα του άρθρου αυτού εισπράττονται μόνο με την έκδοση αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου Β΄ από την αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία. «Οι υπαγόμενοι στις ρυθμίσεις της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1245/1982 (ΦΕΚ 45 Α') δεν υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής παραβόλου.»

2. Το παράβολο το οποίο καταβάλλεται κατά την υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος ανέρχεται στο ποσό των εννιακοσίων (900) ευρώ. Δεν υπόκεινται στην καταβολή του ανωτέρω παραβόλου όσοι κατέχουν ήδη άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας και ζητούν να υπαχθούν στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος. Στο ίδιο παράβολο υπόκειται, όπου προβλέπεται, η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας.

3. Τα πρόστιμα και τα παράβολα που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου και αναπροσαρμόζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

4. Τα αλλοδαπά δημόσια έγγραφα που απαιτούνται από τις διατάξεις του παρόντος πρέπει να είναι επικυρωμένα με την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης, όπου αυτή απαιτείται. Στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται επισημείωση, τα έγγραφα αυτά πρέπει να φέρουν επικύρωση, από την ελληνική προξενική αρχή ή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, του γνήσιου της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου.

«5*** (βλ. σχόλια). Στους υπαλλήλους που κατέχουν οργανικές θέσεις ή είναι αποσπασμένοι στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών, καθώς και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καταβάλλεται πρόσθετη αμοιβή***, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, το ύψος και ο τρόπος καταβολής της οποίας καθορίζονται ετησίως με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών.»

«6. α. Ποσοστό 30% επί των εισπραττόμενων εσόδων από τα παράβολα της παραγράφου 1 παρακρατείται από τον οικείο Ο.Τ.Α. κατά την πληρωμή του παραβόλου.» Το υπόλοιπο του ανωτέρω ποσοστού διατίθεται αποκλειστικώς για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των ίδιων υπηρεσιών.»

β. Ποσοστό 25% των εσόδων από τα παράβολα των παραγράφων 1 και 2 διατίθεται για την κάλυψη δαπανών Υπουργείων, Περιφερειών και ν.π.δ.δ. που διαχειρίζονται θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς και για την επιχορήγηση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από τους ίδιους πόρους καλύπτεται και η δαπάνη για την αποζημίωση των μελών, του γραμματέα και του εισηγητή των συλλογικών οργάνων που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και κατανέμονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης αυτής.

7. Αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής ανήλικων που φιλοξενούνται σε οποιοδήποτε ίδρυμα ή σε νομικά πρόσωπα κοινωφελούς σκοπού υποβάλλονται από τον οριζόμενο εκπρόσωπο του ιδρύματος ή του νομικού προσώπου.

 

 

 

Και, για να μη μπλέκουμε πολλά-πολλά, το ζουμί είναι οτι το κράτος "πουλάει" πιστοποιητικά έναντι 900 ευρώ προκειμένου να κάνει τα παιδάκια των μεταναστών νόμιμα.

Οχι ελληνες πολίτες φυσικά, είναι γνωστή η εφευρετικότητα του έλληνα. Ακου... «επι μακρόν διαμένων μετανάστης»...

Ποιά η διαφορά του κράτους απ'τον σύγχρονο δουλέμπορο που φέρνει καραβιές ανθρώπων στη χώρα μας;

Αλήτες και γελοίοι ταυτόχρονα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Ursa, μπορείς να ποστάρεις και το πώς ορίζεται ο επί μακρόν διαμένων στο νόμο;

 

Είμαι άσχετη, βέβαια, με αυτά τα ζητήματα, αλλά ήθελα να ρωτήσω: αυτά τα παιδιά που θα νομιμοποιηθούν, τι δικαιώματα θα έχουν; προφανώς όχι όλα του Έλληνα πολίτη, αλλά κάποια; Και έχω την εντύπωση ότι πολλά από αυτά είναι και ανιθαγενή, σωστά; Οπότε, αλλάζει το καθεστώς τους;

 

Και επίσης, ξέρεις καθόλου το "παρασκήνιο" του νόμου, πχ είχε προταθεί από κανέναν να γίνουν τα παιδιά Έλληνες υπήκοοι;

 

 

(Βαθιά άγνοια...)

Link to comment
Share on other sites

Το κράτος μπορεί και εφευρίσκει συνεχώς νέους και κερδοφόρους τρόπους να βασανίζει τους υπηκόους του, ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται σε δεινή θέση και δεν έχουν 900 ευρώ να πετάνε από εδώ κι από εκεί για πράγματα που δικαιούνται.

 

Τιποτένιοι αλήτες... (με συγχωρείτε για τα γαλλικά...)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Το πρόβλημα

Η χώρα μας αποτελεί μια ίσως μοναδική διεθνή εξαίρεση: δεν δίνει πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών/τριών που γεννιούνται στην Ελλάδα! Οι συνέπειες αυτής της άρνησης είναι πολλές και πολύ σοβαρές. Και η πρώτη από αυτές είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να γραφτούν στα δημοτολόγια με αποτέλεσμα να στερούνται από τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την εγγραφή. Ουσιαστικά, είναι σα να μην υπάρχουν για το ελληνικό κράτος! Ανήκουν σε μια «γκρίζα» αδιευκρίνιστη ζώνη νομιμότητας, που τα αφήνει μετέωρα, χωρίς βασικά στοιχειώδη δικαιώματα και καταδικασμένα στο περιθώριο, στον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς αυτά τα παιδιά δεν είναι ούτε ένα ούτε δυο. Αυτοί λοιπόν οι νέοι και νέες, που γεννιούνται, μεγαλώνουν και σπουδάζουν στη χώρα μας ακριβώς σαν όλα τα ελληνόπουλα, μεταβάλλονται εντελώς ξαφνικά σε «ξένους» στα 18 τους, τη στιγμή της ενηλικίωσής τους. Και από τη μια μέρα στην άλλη, ανακαλύπτουν τις συνέπειες της αρχικής κρατικής άρνησης να τους δώσει πιστοποιητικό γέννησης: μετατρέπονται σε οικονομικούς μετανάστες, που πρέπει να παρουσιάσουν ένσημα του εργοδότη τους για να αποκτήσουν άδεια παραμονής! Λες και διαγράφεται με μια (κρατική) μονοκοντυλιά το γεγονός ότι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν σ’αυτή τη χώρα, ότι δεν είναι οικονομικοί μετανάστες και κατά συνέπεια, δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν είναι…ελέφαντες.

 

Όλη αυτή η «απίθανη και όμως αληθινή» ιστορία θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τραγική για τις ζωές των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Μετέωρα καθώς είναι και στερημένα από χαρτιά που νομιμοποιούν την ύπαρξή τους στη χώρα μας, μπορούν ανά πάσα στιγμή να απελαθούν. Να απελαθούν όμως πού; Στη χώρα καταγωγής των γονιών τους που ποτέ δεν γνώρισαν και τη γλώσσα της οποίας συνήθως δεν μιλούν; Αλλά δεν πρόκειται μόνο για αυτό. Ακόμα κι αν δεν απελαθούν, δεν μπορούν να ασκήσουν στη «νέα πατρίδα τους» κανένα από τα επαγγέλματα που σπούδασαν. Πρέπει ανυπερθέτως να βρουν αμέσως εργοδότη και ένσημα επειδή έχουν το «δικαίωμα» να είναι αποκλειστικά και μόνο…οικονομικοί μετανάστες.

 

Την ώρα λοιπόν που οι φίλοι και συμμαθητές τους κάνουν σχέδια και όνειρα για το μέλλον τους, τα παιδιά της δεύτερης γενιάς βιώνουν ένα αληθινά υπαρξιακό δράμα. Εντελώς ξαφνικά, γίνονται «ξένοι» και παράνομοι, χωρίς παρόν και μέλλον, με το άγχος της ανασφάλειας να κυριαρχεί στη καθημερινή τους ζωή και να την κάνει κομμάτια και θρύψαλα. Έτσι απλά, χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο και αιτία…

 

http://www.kounia.org/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=31

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Ursa, μπορείς να ποστάρεις και το πώς ορίζεται ο επί μακρόν διαμένων στο νόμο;

 

Ενημερωτική εγκύκλιος (47/7/11/2006) που ορίζει τις προϋποθέσεις και την διαδικασία υπαγωγής στο καθεστώς του "επί μακρόν διαμένοντος"

http://diavatirio.net/diavat//e107_plugins/content/images/file/143___47.pdf

 

Πολλές πληροφορίες και εδώ

http://diavatirio.net/diavat//e107_plugins/content/content.php?cat.34

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Υπουργική Απόφαση για τα δικαιολογητικά επι μακρόν διαμένοντων

ΘΕΜΑ: Καθορισμός δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος βάσει των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008 (ΦΕΚ 263/Α΄/23.12.08).

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

1. Της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008 «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» (ΦΕΚ 263/Α΄/23.12.08).

 

2. Του Ν. 1558/ 1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως ισχύει.

 

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Καθορίζουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που οφείλει να υποβάλει ο υπήκοος τρίτης χώρας για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008, ως κατωτέρω:

 

1. Αίτηση εις διπλούν που συνοδεύεται από τρεις φωτογραφίες.

 

2. Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου.

 

3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης.

 

4. Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των αδειών διαμονής των γονέων του αιτούντος.

 

5. Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των τίτλων αποφοίτησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ελληνικών σχολείων της ημεδαπής (Απολυτήριο Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δημοτικού σχολείου και Απολυτήριο Δημόσιου ή Ιδιωτικού Γυμνασίου).

 

6. Παράβολο σύμφωνα με τα οριζόμενα της παραγράφου 2 του άρθρου 92 του Ν. 3386/ 05.

 

Σε περίπτωση μονογονεϊκών οικογενειών ή θανάτου ή διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου των γονέων του αιτούντος θα προσκομίζεται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής του γονέα με τον οποίο διέμενε κατά την ημερομηνία ενηλικίωσής του.

 

 

 

Η παρούσα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

 

 

 

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

 

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Σε μια συμβολική κίνηση με σκοπό την ευαισθητοποίηση της ελληνικής

κοινωνίας στο πρόβλημα των μεταναστών δεύτερης γενιάς προχώρησε ο

δήμος Καισαριανής. Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα

του...

Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας

ενέγραψε στο δημοτολόγιο της Καισαριανής τη μικρούλα Κούκουα, παιδί

μεταναστών από την Γκάνα.

 

Η 20 μηνών Κούκουα έγινε η πρώτη μετανάστρια δεύτερης γενιάς που

εγγράφεται, έστω και συμβολικά, σε δημοτολόγιο ελληνικού δήμου. Οπως

και χιλιάδες άλλα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από μη

ελληνικής καταγωγής γονείς, η Κούκουα δεν μπορεί να αποκτήσει ελληνικό

πιστοποιητικό γέννησης και να εγγραφεί στα μητρώα των δήμων, με

αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και με απέλαση όταν ενηλικιωθεί. Ετσι, ο

δήμαρχος Καισαριανής ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του να ανοίξει βιβλίο

με τα ονόματα όλων των παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην

Καισαριανή, δίνοντας έμπρακτη απάντηση στην «αδιαφορία της πολιτείας»

για τα παιδιά αυτά.

πηγή http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_8374.html

 

Έστω και συμβολικά υπάρχουν ακόμη κάποιοι που ενδιαφέρονται και πράττουν με όποιο τρόπο μπορούν...

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

H Κούκουα είναι ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε στην Καισαριανή πριν από 2 χρόνια. Οι γονείς της είναι από τη Γκάνα. H Κούκουα είναι το πρώτο παιδί μεταναστών που παύει να είναι ανύπαρκτο, αφού τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο, καταγράφηκε επίσημα στο δημοτολόγιο του Δήμου Καισαριανής στις 23 Μαϊου του 2009. Η παραδειγματική τελετή εγγραφής στη κεντρική πλατεία ήταν πραγματικά μοναδική, συγκινητική και μαχητική, πλην όμως συμβολική γιατί η ελληνική πολιτεία απαγορεύει την εγγραφή των παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν ή/και μεγαλώνουν εδώ σε ελληνικά δημοτολόγια με συνέπεια όταν ενηλικιώνονται να μετατρέπονται αυτόματα σε μετανάστες και μετανάστριες.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Καισαριανής στο πλαίσιο της καμπάνιας «Όχι στο ρατσισμό από την Κούνια» έκανε ένα ακόμα βήμα για να αναδείξει το αδιέξοδο της πολιτικής μας για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών/τριών. Η τελετή που πολλοί φίλοι και φίλες την αποκάλεσαν «κάτι σαν πολιτική βάφτιση» καθώς αναγνωρίσθηκε συμβολικά το δικαίωμα στη Κούκουα να μην είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά χωρίς ταυτότητα ή τα «φαντάσματα» του ελληνικού κράτους, αλλά να υπάρχει και να είναι μέλος της κοινωνίας και της πόλης, τελείωσε και τα τηλεοπτικά συνεργεία έφυγαν.

Ποιο είναι το μέλλον της μικρής Κούκουα;

Όταν ένα παιδί γεννιέται στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες, δεν έχει δικαίωμα να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, ακόμα και αν οι γονείς του βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα. Έτσι η Κούκουα, παρόλο που γεννήθηκε στην Καισαριανή, δεν μπορεί να γραφτεί στο δημοτολόγιο με συνέπεια να μην έχει νομιμοποιητικά έγγραφα στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στη Γκάνα, δηλαδή να μην υπάρχει τυπικά και να στερείται τα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη που απορρέουν από αυτή την εγγραφή στη χώρα που γεννήθηκε και ζει. Όπως και άλλα παιδιά μεταναστών έχει μόνο ληξιαρχική πράξη γέννησης –χρήσιμο έγγραφο κυρίως για τη Στατιστική Υπηρεσία. Είναι μια μικρή αόρατη Ελληνίδα που εντάσσεται σε μια γκρίζα και αδιευκρίνιστη ζώνη νομιμότητας. Η Κούκουα θα μεγαλώσει, θα φοιτήσει μαζί με τα παιδιά των γηγενών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά με την ενηλικίωσή της – σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο –θα μετατραπεί σε μετανάστρια και ας μην έχει ζήσει σε άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα και ας μην έχει επισκεφθεί πιθανόν ούτε μια φορά στη χώρα των γονιών της και ας μη γνωρίζει καλά ή/και καθόλου τη γλώσσα τους. Άς ελπίσουμε ότι μέχρι να μεγαλώσει η Κούκουα θα υπάρξει η πολιτική βούληση για οριστικές λύσεις. Στο μεταξύ όμως ζουν μαζί μας, μεγαλώνουν στις γειτονιές μας, σπουδάζουν μαζί με τα παιδιά μας και ενηλικιώνονται όλο και περισσότερα παιδιά μεταναστών /τριών από τότε που ξεκίνησε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς την Ελλάδα. Είναι παιδιά χωρίς τα βασικά στοιχειώδη δικαιώματα και καταδικασμένα να ζήσουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, γιατί ο ρατσισμός, θεσμοθετημένος στη συγκεκριμένη περίπτωση, τους αγγίζει από την κούνια.

Η Πολιτεία με την τελευταία ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών (Παρ. 7, Αρθ. 40 του Ν. 3731/ 2008) δίνει δικαίωμα στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να πάρουν την πενταετή άδεια του επί μακρόν διαμένοντος με πολλούς περιοριστικούς όρους όταν ενηλικιωθούν -και όχι την ιθαγένεια. Αναφέρεται σε έναν περιορισμένο αριθμό παιδιών και δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε δείχνει ότι κατανοεί το μεγάλο κοινωνικό θέμα που έχει δημιουργηθεί. Έτσι, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά μεταναστών να υπαχθούν στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στα 18 τους, στη πράξη αυτό συναντά τεράστιες δυσκολίες για να εφαρμοσθεί –το αποδεικνύουν εξάλλου οι ελάχιστες αιτήσεις που υποβλήθηκαν- λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει: να είναι νόμιμοι και οι δύο γονείς την περίοδο που υποβάλλεται η αίτηση (όταν το παιδί κλείνει τα 18 του χρόνια), να έχει ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά και να καταβάλλει το παράβολο των 900 Ευρώ. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσα παιδιά έχουν ήδη ενηλικιωθεί αλλά και τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν εδώ αλλά ήρθαν σε μικρή ηλικία. Όπως ανέφερα και παραπάνω, αγνοεί το αίτημα για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας, παρά τις εμπεριστατωμένες θέσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά και τις οποίες διατυπώνουν τα ίδια τα γνωμοδοτικά του όργανα αλλά και Θεσμικοί φορείς όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για να κατανοήσουμε καλλίτερα τις διαστάσεις του κοινωνικού αυτού προβλήματος αρκεί να αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη χώρα μας ζουν 86.528 παιδιά νόμιμων μεταναστών (από 0-18 ετών). Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Μαρια Δεληθαναση ( Καθημερινή, 17/09/09) « αν συνυπολογίσουμε και τα παιδιά μη νόμιμων μεταναστών, εκείνα που ήρθαν στην Ελλάδα μικρά ή αυτά που έχουν ενηλικιωθεί, τότε το πρόβλημα της «δεύτερης γενιάς» αφορά πάνω από 250.000 άτομα». Είναι παιδιά που έζησαν εδώ όλη τη ζωή τους, που σπούδασαν στη χώρα μας και ξαφνικά στην ενηλικίωσή τους, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για τη συγκρότηση της ταυτότητάς τους, μεταβάλλονται σε «ξένους», σε οικονομικούς μετανάστες/τριες,.

Γενικά τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα από όσα έχουν οι γονείς τους. Αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα από τους γονείς τους αν μετά τα 18 δεν βρουν άμεσα εργασία και δεν παρουσιάσουν ένσημα από εργοδότη για να αποκτήσουν άδεια παραμονής έτσι ώστε να μην θεωρηθούν παράνομα και ενεργοποιηθούν άλλες διαδικασίες ή αν δεν σπουδάσουν άμεσα σε ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος σε συλλήψεις και αποφάσεις απέλασης προς τη χώρα καταγωγής των γονιών, σε μια "πατρίδα" που δεν γνώρισαν ποτέ και τη γλώσσα της οποίας ίσως να μη μιλούν. Αλλά και αν σπουδάσουν, αυτό δεν σημαίνει ότι στη συνέχεια επιτρέπεται να ασκήσουν ορισμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα.

Μπορούν όλα τα παιδιά να κάνουν όνειρα και σχέδια για το μέλλον τους;

Την ώρα που αρχίζει μια νέα σχολική χρονιά και πολλά παιδιά κάνουν όνειρα και σχέδια για το μέλλον τους, υπάρχουν πολλά παιδιά μεταναστών/τριών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, πήγαν σχολείο εδώ, έκαναν φίλους εδώ και βιώνουν έντονη ανασφάλεια στη καθημερινή τους ζωή γιατί είναι «υπό προθεσμία» και με την ενηλικίωσή πρέπει να παλέψουν ….. για μία άδεια παραμονής καθώς υποχρεώνονται να μπουν στην ίδια διαδικασία νομιμοποίησης με τους υπόλοιπους μετανάστες. Δηλ. να ζούν σε συνεχές άγχος για ένσημα, έγκαιρη ανανέωση της άδειας, το ενδεχόμενο να ξαναλλάξει ο νόμος. Να ζουν υπό τη δαμόκλεια σπάθη της παρανομίας ή της απέλασης σε ένα κράτος που μπορεί να είναι χώρα των γονιών τους, αλλά όχι δική τους. Ακόμα και αν τα καταφέρουν στα 18 να ανταποκριθούν στις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και γίνουν «επί μακρόν διαμένοντες», δεν θα είναι ούτε πολίτες ούτε μετανάστες καθώς δεν έχουν δικαιώματα πολίτη αλλά ούτε ακριβώς μετανάστη. Θα ανήκουν σε μια νέα κατηγορία.

Ας κάνουμε κάτι για την απαράδεκτη και τραγική αυτή κατάσταση. Η απροθυμία του ελληνικού κράτους να παραχωρήσει τα δικαιώματα που έχουν οι δημότες των πόλεών μας όχι μόνον δεν βοηθάει στην ειρηνική συμβίωση όλων μας, αλλά έχει και άλλες σοβαρές συνέπειες καθώς οδηγεί σε μίσος και πιθανόν σε κοινωνική έκρηξη. Ποιους λόγους και ποια λογική εξυπηρετεί αυτός ο αποκλεισμός των νέων; Γιατί η Ελλάδα –σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ε.Ε. - στερεί τα δικαιώματα του πολίτη σε αυτούς τους νέους ανθρώπους; Γιατί δεν πολιτογραφούνται Ελληνες, δεν έχουν δικαίωμα υπηκοότητας, όπως θα είχαν αν είχαν γεννηθεί κι είχαν μεγαλώσει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Πολλά νέα παιδιά είναι χωρίς καμία ιθαγένεια και χωρίς περιθώρια επιλογών για τη ζωή τους. Χρειάζεται να υπάρξει νέος Δεκέμβρης των νέων για να κινητοποιηθούμε και να ανέβει το θέμα στην κορυφή της ατζέντας των προτάσεων για τη μεταναστευτική πολιτική;

Το μεγαλύτερο στοίχημα μιας κοινωνίας είναι πάντα η νέα γενιά. Το μέλλον της μικρής Κούκουα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, είναι το μέλλον όλων μας. Όλες οι δυνάμεις που θέλουμε μία κοινωνία ανθρώπινη πρέπει να συμμαχήσουμε. Η κοινωνία συνύπαρξης και συνεργασίας, ανάπτυξης και διαλόγου είναι το μέλλον μας και αυτή η κοινωνία είναι ώριμη να δεχθεί μια μεταρρύθμιση του δικαίου ιθαγένειας και την ισότιμη συμμετοχή όσων γεννήθηκαν ή μετανάστευσαν ανήλικοι στη χώρα μας.

Η κραυγή αγωνίας μιας κοπέλας σαν την Κούκουα:

Αγαπητή κυρία Δήμητρα

Διάβασα πρόσφατα σε μια ιστοσελίδα για το μικρό κοριτσάκι, την Κόκουα. Είμαι 18 χρονών, πηγαίνω Γʼ Λυκείου και σε λιγότερο από 13 εβδομάδες δίνω πανελλήνιες εξετάσεις. Οι γονείς μου είναι και οι δυο ξένοι, εγώ έχω γεννηθεί εδώ και είμαι ακριβώς σαν την μικρή Κόκουα. Έχω μόνο μια ληξιαρχική πράξη, έχω μεγαλώσει εδώ και έχω φίλους εδώ.

Διάβασα το άρθρο σας και πραγματικά με συγκίνησε το ότι υπάρχει κάποιος που πραγματικά νοιάζεται και για εμάς. Είμαι η μοναδική στο σχολείο μου που έχω δημιουργήσει πρόβλημα με τα χαρτιά μου, διότι δεν μπορούν να στείλουν στο υπουργείο τις δηλώσεις με τα μαθήματα επιλογής επειδή δεν έχω ταυτότητα ή έστω διαβατήριο.

Ο πατέρας μου είναι εγώ περίπου τριάντα χρόνια και η μητέρα μου περίπου εικοσιπέντε. Είχα πάει στο τμήμα της περιοχής μου για να ρωτήσω τι χρειάζεται για να βγάλω ταυτότητα και μου ζήτησαν το πιστοποιητικό γέννησής μου αλλά, όπως γνωρίζετε από την μικρή Κόκουα, ούτε εγώ έχω το πιστοποιητικό γέννησής μου.

Τώρα πια που έχω μεγαλώσει, πραγματικά ζηλεύω τους φίλους μου με την ταυτότητά τους ενώ εγώ είμαι σαν να μην υπάρχω. Εκείνοι μπορούν να δώσουν πανελλήνιες και να περάσουν στη σχολή που θέλουν και να είναι νόμιμοι πολίτες ενώ εγώ θα είμαι το κορίτσι με την άδεια παραμονής. Απευθύνθηκα σε εσάς διότι το κείμενό σας για τη μικρή Κόκουα με συγκίνησε πραγματικά και θα ήθελα, άμα δεν σας κάνει κόπο, να μου πείτε τί πρέπει να κάνω.

Σας ευχαριστώ πολύ και θα περιμένω αγωνιωδώς την απάντησή σας.

Με εκτίμηση...

Η Δήμητρα Κογκίδου είναι καθηγήτρια και κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ

 

 

πηγή tvxs

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

πιστευω, ελπιζω και ευχομαι το καινουριο νομοσχεδιο που συζηταται τωρα στη βουλη να λυσει τετοια προβληματα τουλαχιστον θεσμικα....γιατι επι της ουσιας σε κοινωνικο επιπεδο εχουμε πολυ δρομο μπροστα μας

hGbPp3.png
Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...