Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

μικροί βιγκαν (χορτοφάγοι) - τι τα ταίζετε?


Recommended Posts

Δεν θεωρω οτι καλυφθηκα για το θεμα κοστους του να ειναι κανεις χορτοφαγος.Μισο κιλο κιμα κανει 2,5 ευρω κι ενα πακετο μακαρονια 1-με 5 ευρω εχω το μεσημεριανο μου γευμα.Ποια ειναι η αντιστοιχια ενος χορτοφαγου?

 

Επιπλεον η χορτοφαγια ειναι αδυνατη σε ορισμενες περιοχες πχ νησι.Στο νησι που κατοικω εγω,μεχρι στιγμης εχω δει μονο ΕΝΑ καταστημα που πωλαει βιολογικα (ετσι λεει) οπωροκηπευτικα και κανενα με ειδη υγιεινης διατροφης (κι επανερχεται και παλι το θεμα κοστους γιατι σε ενα νησι εχουμε ακριβα ειδη+κοστος μεταφορας με το καραβι=απλησιαστες τιμες).

 

Δεν θελω να προσβαλω καμια μανουλα χορτοφαγο αλλα απλα θελω να θεσω στο θεμα τις υπαρκτες δυσκολιες του να ειναι κανεις χορτοφαγος.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 106
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δεν θεωρω οτι καλυφθηκα για το θεμα κοστους του να ειναι κανεις χορτοφαγος.Μισο κιλο κιμα κανει 2,5 ευρω κι ενα πακετο μακαρονια 1-με 5 ευρω εχω το μεσημεριανο μου γευμα.Ποια ειναι η αντιστοιχια ενος χορτοφαγου?

 

Με 2.5 Ευρώ μπορείς να πάρεις ένα κιλό βιολογικές φακές (δεν γνωρίζω πόσο στοιχίζουν οι μη-βιολογικές αλλά σίγουρα πολύ λιγότερα). Ένα πακετάκι βιολογικό καστανό ρύζι στοιχίζει 2-3 Ευρώ. Μ' αυτά τα δυο βγάζεις αρκετές μερίδες για να ταϊσεις πολύτεκνη οικογένεια!

Το γεύμα αυτό (φακές με ρύζι δηλαδή, το φτιάχνω μια φορά τη βδομάδα) περιέχει πλήρη πρωτεϊνη (συνδιασμός όσπριου και δημητριακού), είναι βιολογικό και ελάχιστα επεξεργασμένο.

 

Και σίγουρα δεν συγκρίνεται από την άποψη των θρεπτικών συστατικών με το συμβατικό γεύμα που παράθεσες παρά πάνω!

 

Επιπλεον η χορτοφαγια ειναι αδυνατη σε ορισμενες περιοχες πχ νησι.Στο νησι που κατοικω εγω,μεχρι στιγμης εχω δει μονο ΕΝΑ καταστημα που πωλαει βιολογικα (ετσι λεει) οπωροκηπευτικα και κανενα με ειδη υγιεινης διατροφης (κι επανερχεται και παλι το θεμα κοστους γιατι σε ενα νησι εχουμε ακριβα ειδη+κοστος μεταφορας με το καραβι=απλησιαστες τιμες).

 

Ποιος είπε ότι είναι απαραίτητο να ψωνίζεις βιολογικά αν είσαι χορτοφάγος;

Εγώ όταν ήμουνα φοιτήτρια στην Αγγλία (ήμουνα χορτοφάγος τότε) ψώνιζα σχεδόν πάντα συμβατικά προϊόντα από κανονικό σουπερμάρκετ λόγω κόστους.

 

Όσπρια, δημητριακά και ξηροί καρποί υπάρχουν παντού, γιατί χρειάζεσαι κατάστημα με είδη υγιεινής διατροφής; Τα περισσότερα πράγματα που πουλάνε αυτά τα μαγαζιά έτσι κι αλλιώς είναι επεξεργασμένα και τυποποιημένα, δεν τα χρειαζόμαστε.

 

Τώρα αν θες κάτι πιο ψαγμένο, πχ σπόρους κάναβης, γάλα και λάδι καρύδας, φυστίκια βραζιλίας κτλ τότε μπορείς να το πάρεις online πχ από το biosophy.gr και να στο στείλουν με κούριερ με ελάχιστα μεταφορικά.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Ποιος είπε ότι είναι απαραίτητο να ψωνίζεις βιολογικά αν είσαι χορτοφάγος;

Εγώ όταν ήμουνα φοιτήτρια στην Αγγλία (ήμουνα χορτοφάγος τότε) ψώνιζα σχεδόν πάντα συμβατικά προϊόντα από κανονικό σουπερμάρκετ λόγω κόστους.

 

 

 

Συμφωνώ! Αποφάσισα να γίνω χορτοφάγος στα 23 μου, το '93, όταν στην Ελλάδα δεν ήταν διαδεδομένα τα βιολογικά προϊόντα, και ζούσα και σε νησί και δεν είχα και λεφτά. Μια χαρά φτηνά την έβγαζα όμως :-) Την χορτοφαγία δεν την συνδύασα με υγιεινή διατροφή μέχρι που έμεινα έγκυος, μπορώ να πω πως έτρωγα - και ακόμη τρώω- :oops: και junk food αλλά όχι κρέας (τρώω όμως γαλακτοκομικά, αυγά και περιστασιακά ψάρι). Γενικά τρώω όπως μου καπνίσει, πότε ψάχνω τα βιολογικά, πότε τρώω τηγανητές πατάτες απ' έξω...(αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως το συνιστώ κιόλας :)) Πάντως αυτό που θέλω να πω είναι ότι όντως, άλλο να τρως υγιεινά και άλλο να μην τρως κρέας, επειδή δεν σου αρέσει η ιδέα να φας νεκρό ένα ζώο. Βέβεια από όσο καταλαβαίνω, οι περισσότεροι χορτοφάγοι -και ακόμα περισσότεροι οι vegans τρώνε υγιεινά και βιολογικά.

GJMap2.png
Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

κορίτσια μη τσακώνεστε είναι θέμα για χορτοφαγηκά γεύματα που αρέσουν στα μικρά και όχι για το αν συμφωνούμε με τη χορτοφαγία ή όχι σωστά??

 

λοιπόν: πατάτες ογκραντέν

 

σε ταψάκι κόβουμε πατάτες, μπρόκολο και πιπεριές

αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό

καλύπτουμε το ταψάκι με χρυσσόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο μισή ώρα

κατόπιν ανοίγουμε το ταψάκι και ρίχνουμε γάλα καρύδας

ψήνουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ροδοκοκινήσουν οι πατάτες

 

κόστος για 4 άτομα...... 2 ευρώ (λαχανικά: 1,5 ευρώ, γάλα καρύδας 0,40 ευρώ)

Link to comment
Share on other sites

:lol: Καλά, ό,τι και να τυλίξεις μέσα στις σκόνες και τα βελτιωτικά γεύσης που έχουν τα chicken nuggets, θα το προτιμήσει το παιδί

για δοκιμάστε τις λαχανομπουκιές μπαρμπα στάθης (αν και έχουν και τυρί)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 5 εβδομάδες μετά...

καλησπέρα! κι εγώ είμαι χορτοφάγος (vegan) τα τελευταία χρόνια! (περιλαμβανομένης της εγκυμοσύνης μου)

 

φτιάχνω σουπίτσες βελουτέ στο μπλέντερ στις οποίες προσθέτω 4-8 κουταλιές σούπας (1/4 - 1/2 κούπας) διατροφική μαγιά ανά λίτρο σούπας. οι αγαπημένες μας, που είναι φουλ σε πρωτείνη, σίδηρο, βιταμίνες (= πλήρες γεύμα):

1. ρεβύθια νερόβραστα, ταχίνι, διατροφική μαγιά (προαιρ: άνιθο, κάσιους)

2. φασόλια λευκά νερόβραστα, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, διατροφική μαγιά

3. πολλά καρότα, πατάτα, λίγο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, διατροφική μαγιά

4. ρόζ φακές, καρότο, ταχίνι, διατροφική μαγιά

5. ρόζ φακές, κρεμμύδι, δυόσμος

6. μπιζέλια, κόκκινη πιπεριά, καρότο, διατροφική μαγιά

 

 

επίσης η μικρή μας λατρεύει τα εξής:

1. τις φακές λιωμένες σε κιμά (με ντομάτα, κανέλλα, μπαχάρι, δάφνη). χρησιμοποιώ ατμοβρασμένες φακές τις οποίες μαγειρεύω για λίγο με τα μπαχαρικά και τη ντομάτα.

2. μείγμα φασολιών-σπανακιού. Το χρησιμοποιώ σαν γέμιση σε λαζάνια.

3. μοσταρέλλα (ένα κατασκεύασμα που θυμίζει μοτσαρέλλα και κοστίζει ελάχιστα σε σχεση με τη μοτσαρέλλα)

 

ορίστε μερικοί σύνδεσμοι σε ένα σάιτ με βέγκαν συνταγές για μωρά και μεγάλους:

 

λαζάνια/κανελόνια

http://veganmamagr.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

 

ροζ φακές

http://veganmamagr.blogspot.com/2010/07/blog-post_18.html

 

κρακεράκια χωρίς ζάχαρη και αλάτι

http://veganmamagr.blogspot.com/2010/05/baby-crackers.html

 

μοσταρέλλα

http://veganmamagr.blogspot.com/2010/07/capri.html

Link to comment
Share on other sites

Ziζέλ, τέλειες οι ιδεες σου με τα οσπρια! Θα τα δοκιμασω κι εγω! Δεν ειμαστε βίγκαν αλλα δεν ειμαστε και πολυ φαν του κρεατος κι επισης ειμαστε ανοιχτοι σε νεες γευσεις;)

Link to comment
Share on other sites

Τι κρίμα που τα παιδία μας γεννιούνται χωρίς τη δυνατότητα κρίσης. Σε κάποια θέματα που προσπαθούμε να τους επιβάλλουμε θα μας σήκωναν το μεσαίο δάκτυλο.

This is a man's world

Link to comment
Share on other sites

Aurore, χαίρομαι αν βρεις χρήσιμες κάποιες συνταγές ! εγώ από τότε που έγινα βίγκαν ανακάλυψα πολλούς τρόπους να χρησιμοποιώ τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, και αύξησα πολύ το "ρεπερτόριό" μου!

 

Rasputin, πόσο δίκιο έχεις! επιβάλλουμε στα παιδιά μας πολλά πράγματα (από τις συνήθειές μας, το γούστο μας, τον τρόπο ζωής μας, τη θρησκεία μας...). Μάλιστα αυτή η ανησυχία μας ήταν ένας από τους λόγους που μας ώθησε, μετά από πολύ προβληματισμό, στο να αποφασίσουμε να ακολουθήσει το μωρό μας την υγιεινή βίγκαν διατροφή. Έχουμε λιγότερες πιθανότητες να "κατηγορηθούμε" από το παιδί μας, διότι η βίγκαν διατροφή δείχνει έμπρακτα το σεβασμό στη ζωή, την υγεία, και το περιβάλλον, την οποία του διδάσκουμε.

 

Με άλλα λόγια, καλύτερα να μας "κατηγορήσει" ότι του "στερήσαμε" κάποιες συγκεκριμένες γεύσεις (η αλήθεια είναι ότι οι βίγκαν έχουν εξαιρετικά πλούσιο ρεπερτόριο γεύσεων), παρά να μας κατηγορήσει ότι του δίναμε να τρώει ζωάκια που αγαπάει. Εγώ πολύ θα ήθελα οι δικοί μου γονείς (που μου μάθανε να αγαπώ τα ζώα, να μην τα κάνω να υποφέρουν, να τα φροντίζω) να ειχαν την πληροφόρηση για την υγιεινή βίγκαν διατροφή και έτσι να επεκτείναμε οικογενειακώς την αγάπη που είχαμε προς τα ζώα και στα ζώα "φαγητού".

 

Άλλοι καιροί τότε όμως, δεν υπήρχε το ιντερνετ και η πρόσβαση σε ακαδημαικά περιοδικά και σε καλή πληροφόρηση εν γένει ... και γι' αυτό δεν τους κατηγορώ, ούτε τους "σηκώνω το μεσαίο δάχτυλο". :) Νομίζω ότι τα παιδιά αναγνωρίζουν την καλή πρόθεση να κάνεις κάτι καλύτερο και αποδέχονται τυχόν αδυναμίες σου. Αυτό που εύχομαι είναι τα δικά μου παιδιά να κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά από μένα, και να μάθω από αυτά. Μέχρι τότε, θα τους δείχνω τον κόσμο, αναγκαστικά με τα δικά μου μάτια, και παράλληλα θα προσπαθώ να τους εξηγώ γιατί κάνω το Χ και όχι το Υ.

Link to comment
Share on other sites

 

Μάλιστα αυτή η ανησυχία μας ήταν ένας από τους λόγους που μας ώθησε, μετά από πολύ προβληματισμό, στο να αποφασίσουμε να ακολουθήσει το μωρό μας την υγιεινή βίγκαν διατροφή. Έχουμε λιγότερες πιθανότητες να "κατηγορηθούμε" από το παιδί μας, διότι η βίγκαν διατροφή δείχνει έμπρακτα το σεβασμό στη ζωή, την υγεία, και το περιβάλλον, την οποία του διδάσκουμε.

 

 

 

Καλά κάνετε και προβληματίζεστε με όλα αυτά κατά τη γνώμη μου. Βέβαια να ξέρεις το να τρώει ο άνθρωπος τα ζώα δεν σημαίνει πως δε σέβεται τη ζωή. Η φύση είναι έτσι και ονομάζεται τροφική αλυσίδα. Γιαυτό και τα θηράματα πολλαπλασιάζονται τόσο πολύ και τέλος πάντων για να μη τα αναλύουμε και πολύ, εφόσον υπαρχουν οι μηχανισμοί το φυσικό είναι να τρώμε απ όλα. Απο κει και ύστερα ο καθένας σπιτι του ότι θέλει κάνει.

This is a man's world

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εμείς κάθε άλλο παρά χορτοφάγοι είμαστε ΑΛΛΑ (μέχρι τώρα το κρέας ή μας το έφερναν έτοιμο στο σπίτι ή το έκοβε μέσα ο χασάπης ή έκοβε από ένα μικρό κομμάτι ζώου) φέτος στο νησί χρειαστήκαμε κρέας για το παιδί......όταν είδαμε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ζώο πάνω στο τραπέζι φύγαμε αηδιασμένοι με τον άντρα μου.

Προσπαθούμε να τρώμε 1-2 φορές την εβομάδα κρέας (για λίγο το λέω..) και ξεκλέβω συνταγές και από εδώ...thanx!

Link to comment
Share on other sites

ταχινι μεσα στις φακες

 

 

Αν διαβάσεις συνταγές μοναχών που κάνουν αλάδωτη νηστεία, χρησιμοποιούν το ταχίνι ως λιπαρό μέσο *παντού*!

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Marirena, δες αυτη τη συνταγη, ενδεικτικά

Ροζ φακές με καρότο, πατάτα, ηλιόσπορο, και ταχίνι

 

http://veganmamagr.blogspot.com/2010/07/blog-post_18.html

 

Aurore, θα δοκιμάσω και γω το δενδρολίβανο στις φακές - συνήθως χρησιμοποιώ ρίγανη στις καφέ φακές, αλλά νομίζω θα πηγαίνει πολύ και το δενδρολίβανο!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

την συνταγη με το ταχινι και τον ηλιοσπορο την δοκιμασα σημερα καταπληκτικη!!!!μεχρι και στον σηντροφο μου αρεσε που δεν τρωει το ταχινι:)τωρα για ροζ φακες θα ρωτησω το καταστημα βιολογικων που ψωνιζω γιατι στα τοπικα σουπερ μαρκετ δεν εχω δει και αν δεν με ενημερωνατε δεν θα φανταζομουν καν την υπαρξη τους:!:

Η οικογενοια μου ειναι ολη μου η ζωη

 

328e.jpg328ep3.png

Link to comment
Share on other sites

την συνταγη με το ταχινι και τον ηλιοσπορο την δοκιμασα σημερα καταπληκτικη!!!!μεχρι και στον σηντροφο μου αρεσε που δεν τρωει το ταχινι:)τωρα για ροζ φακες θα ρωτησω το καταστημα βιολογικων που ψωνιζω γιατι στα τοπικα σουπερ μαρκετ δεν εχω δει και αν δεν με ενημερωνατε δεν θα φανταζομουν καν την υπαρξη τους:!:

 

Στα βιολογικά την έχουν, είναι λίγο σαν τη φάβα. Στην κόρη μου δίνω από 6-7 μηνών μαζί με λυωμένη πατάτα λάδι και λεμόνι και την τρώει ευχαρίστως. Τη συγκεκριμένη συνταγή όμως δεν την ήξερα, και τώρα που την είδα θέλω να βγάλω από το ντουλάπι τις φακές και να τη φτιάξω!

GJMap2.png
Link to comment
Share on other sites

την πηρα χθες να την δοκιμασουμε την επομενη φορα βεβαια αυτη την φορα

εγω και η μικρη

δεν περιμενω να δοκιμασει ο συντροφος μου γιατι σιχενεται την φαβα οποτε και πρεπει να εχω ψησει και κατι για αυτον διαφορετικα προβλεπετε να μενει νηστηκος!!!!

 

αυτο που μου κανε εντυπωση ειναι οτι θελει πολυ λιγο χρονο ψησιματος

πειτε καμοια συνταγη για φασολακια που θελω να ψησω αυριο

Η οικογενοια μου ειναι ολη μου η ζωη

 

328e.jpg328ep3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

τελευταία ανακάλυψα τον συνδυασμό μπανάνας με ταχίνι.

 

ειτε σαν μικρά καναπεδάκια (ροδελες μπανανας αλειμμένες με ταχίνι), είτε στο μπλέντερ (μια μπανάνα, μία κουταλιά σουπας ταχίνι, νερό) για υπέροχο χυμό.

Link to comment
Share on other sites

Καλά κάνετε παιδιά και επιλέγετε υγεινές τροφές για τα παιδιά σας, προσοχή όμως στις υπερβολές..και σας παραθέτω ένα πραγματικό γεγονός...

το παιδάκι γνωστής ομοιοπαθητικού γιατρού νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση.. ηταν ελλειποβαρές, σε σημείο να κινδυνεύει η ζωή του..οι γονείς του τον τάιζαν πολύ συγκεκριμένες τροφές..τώρα κινδυνεύουν να βρεθουν στο εδώλιο για διατροφική κακοποίηση του παιδιού τους

...άνθρωπέ μου τί ξεφτύλα,να σου χαλάνε το όνειρο κι εσύ να τους αφήνεις

Link to comment
Share on other sites

Να σας παραθέσω την εμπειρία μου.

 

Σιχαινόμουν το κρέας από τότε που θυμάμαι τον ευατό μου. Ο εφιάλτης μου ήταν την Κυριακή το μεσημέρι το γιουβέτσι που έφτιαχνε η μαμά μου, να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Μόλις πήγα λοιπόν 18 ετών, ευτυχώς τότε και η μητέρα μου άρχισε να ενημερώνεται για την χορτοφαγία και την υγιεινή διατροφή, και επιτέλους σταμάτησα να τρώω κρέας. Αγαπώ το ψάρι οπότε το τρώω με όρεξη. Για αρκετά χρόνια δεν έτρωγα ούτε κοτόπουλο, εδώ και 15 χρόνια το τρώω αλλά δεν είναι αυτό που θα επιζητήσω να φάω.

 

Μόλις σταμάτησα να τρώω κρέας, εξαφανίστηκαν 'δια μαγείας' διάφορα προβλήματα υγείας που είχα, όχι ιδιαίτερα σοβαρά αλλά κουραστικά, π.χ. δυσπεψίες και γενικά ευαισθησίες στο στομάχι, δυσκιλιότητα κλπ.

 

Δεν έτρωγα κρέας ούτε όταν ήμουν έγκυος. Οι μόνοι εμετοί που έκανα ήταν όταν ήμουν έγκυος στην κόρη μου και προσπάθησα να φάω μοσχάρι σε μπιφτέκι. Φρίκη. Σε 10 λεπτά τα είχα βγάλει. Συνεπώς δεν συνέχισα.

 

Είμαι αναιμική όμως, και δεν απορροφώ τον σίδηρο σε οποιαδήποτε φαρμακευτική μορφή του.

 

Σε ότι αφορά τα παιδιά, αποφάσισα να τα αφήσω, με μέτρο βέβαια, να αποφασίσουν μόνα τους.

 

Τρώνε το κόκκινο κρέας αλλά 1 φορά την εβδομάδα και μόνο βιολογικό. Είναι καλόφαγα και τρώνε πράγματα που εγώ δεν αγγίζω π.χ. αγκινάρες.

 

Θεωρώ ότι η επιλογή είναι δική τους. Δεν τα αφήνω να εθιστούν σε 'εύκολες' γεύσεις αλλά και δεν απαγορεύω.

 

Μεγαλώνοντας θα επιλέξουν μόνα τους. Προς το παρόν ας κάνουν μεσογειακή διατροφή και ο καιρός θα δείξει.

ydS7p3.png 3pOXp3.png

E-shops για παπούτσια ΕΔΩ Εshops ΕΔΩ

Το παλιό θέμα ΕΔΩ Πώληση στο ΕΒΑΥ ΕΔΩ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 χρόνια μετά...
... Ο ανθρωπος ειναι παμφαγο ον. Τέλος...

 

Δεν θα στοιχημάτιζα σε αυτό... ;)

 

Απο το κοστος και μονο του να ειναι κανεις χορτοφαγος (βασει των μενου που αναφερονται στο τοπικ) απορριπτω εξ ορισμου την ιδεα...

 

Δεν ξέρω για άλλους, εμείς πάντως όταν κόψαμε το κρέας είδαμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗ στα έξοδα του σούπερ μάρκετ. Κι όταν πολύ αργότερα αποφασίσαμε να περάσουμε σε vegan επίπεδο, παρατηρήσαμε επιπλέον μείωση. Και δεν έχουμε στερηθεί τίποτε, πλέον καταναλώνουμε απίστευτη ποικιλία τροφών σε σχέση με το παρελθόν.

Για εμάς ήταν ακόμη ένα κίνητρο μέσα στα πολλά.

 

Καλά κάνετε παιδιά και επιλέγετε υγεινές τροφές για τα παιδιά σας, προσοχή όμως στις υπερβολές..και σας παραθέτω ένα πραγματικό γεγονός...

το παιδάκι γνωστής ομοιοπαθητικού γιατρού νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση.. ηταν ελλειποβαρές, σε σημείο να κινδυνεύει η ζωή του..οι γονείς του τον τάιζαν πολύ συγκεκριμένες τροφές..τώρα κινδυνεύουν να βρεθουν στο εδώλιο για διατροφική κακοποίηση του παιδιού τους

 

Και πολύ καλά θα πάθουν, αφού στερούσαν από το παιδί τους απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Και μαζί με αυτούς, να καθίσουν στο εδώλιο και εκείνοι οι γονείς που τρέφουν τα παιδιά τους συντηρητικά, φαστφουντάδικα ή (και) ντηλίβερυ. Γιατί σε κάθε είδος διατροφής, ο ανεύθυνος θα βρει τρόπο να την κάνει τη μ@&%ία.

JX77p2.png
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εγώ πάντως είμαι της άποψης ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την θρησκεία. Μπορεί ένα παιδί να αλλάξει την θρησκεία του όταν μεγαλώσει(για παράδειγμα ο αδερφός μου βαπτίστηκε κανονικά αλλά πλέον είναι άθεος) και δεν νομίζω να έχει επηρεάσει η θρησκεία την υγεία του ούτε στο ελάχιστο. Η διατροφή όμως;; Αν κάποια στιγμή μεγαλώνοντας αποφασίσει να αλλάξει διατροφή ίσως μέχρι τότε να έχει επηρεαστεί κατά έναν βαθμό ο οργανισμός του. Το καταλαβαίνω όμως είναι τρόπος ζωής για εσάς και θέλετε και τα παιδιά σας να είναι το ίδιο με σας και να πω εντάξει για το κρέας αλλά να μην τρώει ένα παιδί ούτε γαλακτοκομικά αλλά ούτε και ψάρι;; Δηλαδή όλες αυτές οι τροφές δεν προσφέρουν τίποτα στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα σ'ένα παιδί που αναπτύσσεται;; Δεν είμαι διατροφολόγος αλλά πιστεύω ότι όλες οι τροφές προσφέρουν κάτι και το κρέας είναι ωφέλιμο και τα γαλακτοκομικά αλλά και τα ψάρια. Και όσο γι'αυτό που λέτε ότι επιβάλλουμε στα παιδιά μας να τρώνε όλα αυτά επειδή εμείς το θεωρούμε καλύτερα το ίδιο ισχύει και για εσάς τους χορτοφάγους που αντίστοιχα στερείτε απ'τα παιδιά σας πολλές τροφές επειδή εσείς το θεωρείτε καλύτερο. Επίσης κάπου διάβασα ότι πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να αποφασίζουν μόνα τους, ούτε και αυτό το θεωρώ λογικό...το παιδί είναι παιδί γι'αυτό χρειάζεται μια οικογένεια μέχρι να ενηλικιωθεί, για να του προσφέρει υλικά και πνευματικά αγαθά και όχι μόνο. Επιλέγουμε εμείς τις τροφές που θεωρούμε καλύτερες αλλά και άλλα πολλά αν μπορούσαν από μόνα τους τότε μόλις γεννιόντουσαν θα νοίκιαζαν ένα σπίτι και θα ζούσαν ελεύθερα :-D.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου gogok

 

μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είμαστε εκτός θεματος, αλλά γράφεις τόσο ωραία τον προβληματισμό σου που αποφάσισα να βγω και γω λίγο εκτός.

 

"Εγώ πάντως είμαι της άποψης ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την θρησκεία."

 

H ισορροπημένη διατροφή δεν έχει να κάνει με το είδος του φαγητού, αλλά με τα συστατικά που παίρνει κανείς από αυτά που τρώει.

 

Δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο να τρως συκώτι μωρού αγελάδας για να πάρεις σίδηρο. Είναι όμως απαραίτητο να παιρνεις σιδηρο με τη διατροφή σου. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές πηγές σιδήρου, μη ζωικές.

 

Με λίγα λόγια, η ισορροπημένη διατροφή δεν ειναι ασύμβατη (ευτυχώς) με την ηθική τοποθέτηση που θεωρεί ότι τα ζώα αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους και να πεθάνουν απο φυσικό θάνατο.

 

Μπορεί ένα παιδί να αλλάξει την θρησκεία του όταν μεγαλώσει(για παράδειγμα ο αδερφός μου βαπτίστηκε κανονικά αλλά πλέον είναι άθεος) και δεν νομίζω να έχει επηρεάσει η θρησκεία την υγεία του ούτε στο ελάχιστο. Η διατροφή όμως;; Αν κάποια στιγμή μεγαλώνοντας αποφασίσει να αλλάξει διατροφή ίσως μέχρι τότε να έχει επηρεαστεί κατά έναν βαθμό ο οργανισμός του.

 

Αν κάνεις σωστή διατροφή, είτε περιέχει ζωικά είτε όχι, δεν θα έχεις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού σου.

 

Το καταλαβαίνω όμως είναι τρόπος ζωής για εσάς και θέλετε και τα παιδιά σας να είναι το ίδιο με σας και να πω εντάξει για το κρέας αλλά να μην τρώει ένα παιδί ούτε γαλακτοκομικά αλλά ούτε και ψάρι;;

 

Τι νομίζεις ότι σου προσφέρει το ψάρι και τα γαλακτοκομικά που δεν μπορείς να τα πάρεις από φυτικές πηγές; (βλεπω κανεις έκπτωση στο κρεας - υποθετω ότι υπονοείς ότι δεν είναι αναντικατάστατο :D).

 

Δηλαδή όλες αυτές οι τροφές δεν προσφέρουν τίποτα στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα σ'ένα παιδί που αναπτύσσεται;; Δεν είμαι διατροφολόγος αλλά πιστεύω ότι όλες οι τροφές προσφέρουν κάτι και το κρέας είναι ωφέλιμο και τα γαλακτοκομικά αλλά και τα ψάρια.

 

Όλες οι τροφές προσφέρουν κάτι - αυτό δεν σημαίνει οτι είναι οι μοναδικές που προσφέρουν τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

 

Και όσο γι'αυτό που λέτε ότι επιβάλλουμε στα παιδιά μας να τρώνε όλα αυτά επειδή εμείς το θεωρούμε καλύτερα το ίδιο ισχύει και για εσάς τους χορτοφάγους που αντίστοιχα στερείτε απ'τα παιδιά σας πολλές τροφές επειδή εσείς το θεωρείτε καλύτερο.

 

Ναι, κάθε γονιός κάνει τις επιλογές του. Μέσα στις επιλογές του είναι και το τί θα "στερήσει" από τα παιδιά του. Κάποιος μπορεί να του στερεί τα μαυρομάτικα φασόλια, τα ρεβύθια, και τον ηλιόσπορο, κάποιος άλλος μπορεί να στερεί το κρέας, το γάλα, και τα ψάρια. de gustibus non est disputandum.

 

Αναγνωρίζω ότι το σύνολο των τροφών που μπορεί δυνητικά να φάει ένας κρεοφάγος είναι μεγαλύτερο από το συνολο των τροφών που μπορεί να φάει ένας vegan. Όμως στην πράξη φαίνεται ότι οι vegans έχουν μεγαλύτερη ποικιλια στο εβδομαδιαίο τους ρεπερτόριο! (θα επανέλθω σε αυτό το σημείο αργότερα!)

 

Επίσης κάπου διάβασα ότι πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να αποφασίζουν μόνα τους, ούτε και αυτό το θεωρώ λογικό...το παιδί είναι παιδί γι'αυτό χρειάζεται μια οικογένεια μέχρι να ενηλικιωθεί, για να του προσφέρει υλικά και πνευματικά αγαθά και όχι μόνο. Επιλέγουμε εμείς τις τροφές που θεωρούμε καλύτερες αλλά και άλλα πολλά αν μπορούσαν από μόνα τους τότε μόλις γεννιόντουσαν θα νοίκιαζαν ένα σπίτι και θα ζούσαν ελεύθερα :D.

 

Επιλέγουμε σχεδον τα πάντα για τα παιδιά μας. Όσοι είμαστε vegan έχουμε επιλέξει και το σεβασμό στη ζωή κάθε ζώου, είτε η κοινωνία μας το θεωρεί φαγώσιμο, είτε όχι.

 

Φιλικά,

zeezelle

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...