Εύη Βογιατζή

Επιστημονική συνεργάτιδα
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  26
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

11 Neutral

3 ακόλουθοι

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

317 εμφανίσεις προφίλ
 1. Καλησπέρα, λυπάμαι για το αρνητικό αποτέλεσμα και σας εύχομαι υπομονή και κουράγιο στη προσπάθειά σας. Οι ενδείξεις που έχει ένας εμβρυολόγος απο την εικόνα των ωαρίων κατά τη λήψη τους δε μπορεί να εγγυηθεί ούτε το αποτέλεσμα, ούτε την εξέλιξη των εμβρύων που θα προκύψουν και τη ποιότητά τους και για αυτό το λόγο υπάρχει και συνήθως διαρκής ενημέρωση στα ζευγάρια, γιατί είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία όπου τα δεδομένα καθημερινά μπορεί να αλλάξουν. Μπορεί λοιπόν ένα άριστο ωάριο να εξελιχθεί σε ένα μέτριο έμβρυο στη πορεία με την ύπαρξη κυτταρικών θραυσμάτων, δηλαδή υπολειμμάτων των κυτταρικών διαίρεσεων αλλά επειδή αξιολογούνται πολλές παράμετροι συνήθως στα έμβρυα να παρατηρούνται και άλλα στοιχεία που να συνηγορούν σε μέτρια ποιότητα. Αυτο που γνωρίζουμε γενικά και χωρίς να το απευθύνω σε εσάς, είναι οτι με την αυξανόμενη ηλικία της γυναίκας η ποιότητα των ωαρίων μπορεί να είναι χαμηλότερη ή και να μην έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν περαιτέρω τα έμβρυα ώστε να εμφυτευθούν, όπως επίσης και η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη τους. Υπάρχουν δυστυχώς πολλές γκρίζες ζώνες στην αναπαραγωγή γιατί επαναλαμβάνω είναι μια διαδικασία που εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες.
 2. Καλησπέρα σας, οι κύκλοι εξωσωματικής έχουν ένα μέσο ποσοστό επιτυχίας για επιτυχή εμφύτευση με θετική μέτρηση χοριακής που με τα παγκόσμια βιβλιογραφικά δεδομένα κυμαίνεται περίπου στο 40%. Μετά παίζουν ρόλο επιπρόσθετες παράμετροι που είναι πολυάριθμες, όπως οι παράμετροι του κύκλου εξωσωματικής, το ιστορικό του ζεύγους, η ηλικία και άλλα, παρόλα αυτά η μεταφορά εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης μπορεί να έχει αυξημένα ποσοστά μιας και είναι έμβρυα που ήδη έχουν φτάσει στο ανώτερο σημείο ανάπτυξης που γίνεται να φτάσουν εργαστηριακά. Μιας και έχω καθυστερήσει λίγο να σας απαντήσω, εύχομαι να είχατε ένα θετικό αποτέλεσμα στη προσπάθειά σας.

 3. Διαφημίσεις


 4. Καλησπέρα και καλή σας επιτυχία. Σωστά σας είπε η συνάδελφος και για να σας έδειξε τον καθετήρα προφανώς ότι κάνατε το κάνατε πριν την μεταφορά του εμβρύου, πολύ πιθανόν κατά τη προετοιμασία για την εισαγωγή του καθετήρα. Είναι τόσο μεγάλος ο κόπος απο τη μεριά σας και απο τη δική μας και οι δικλείδες ασφαλείας τόσες πολλές που δε αποτυγχάνουν οι εμβρυομεταφορές απο απλούς παράγοντες, όπως το ότι πιεστήκατε. Εύχομαι να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα απο καρδιάς.
 5. Θεοδώρα μου καλημέρα, η εξειδίκευσή μου είναι στην ανθρώπινη αναπαραγωγή απο εμβρυολογική και γενετική άποψη. Μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω περαιτέρω, όμως σε τέτοια σημαντικά θέματα πρέπει να αφήνουμε χώρο στον εκάστοτε ειδικό να απαντήσει και δεν θα ήταν δίκαιο στη παρούσα φάση να σου πώ την άποψή μου. Καταλαβαίνω ότι έχεις μπερδευτεί και ότι ακόμη μπορεί να έχεις και αγωνία για το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει όμως ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος να μπορεί να σου εξηγήσει αναλυτικά τι συμβαίνει στη δική σας περίπτωση.
 6. Καλημέρα Έφη και καλή επιτυχία. Στην ερώτησή σου παίζει ρόλο και το αρχικό δείγμα πρίν τον εμπλουτισμό διότι τα τελικά χαρακτηριστικά του σπέρματος καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό απο το αρχικό δείγμα και σε μικρότερο απο την αρτιότητα της διαδικασίας καθαρισμού και ενεργοποίησης ή αλλιώς εμπλουτισμού του σπέρματος. Γενικά είναι ένα δείγμα καλό για αυτή τη διαδικασία, όμως το αποτέλεσμα εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες μετά τη σπερματέγχυση, όπως η αλληλεπίδραση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο, η ικανότητα μετακίνησης του γονιμοποιημένου ωαρίου απο τη σάλπιγγα στο ενδομήτριο, η δυναμική εξέλιξης και εμφύτευσης του εμβρύου και η δυναμική των αναπαραγωγικών δομών να στηρίξουν την κύηση.
 7. Συμμερίζομαι απόλυτα το κόπο σας και την επιθυμία σας να προχωρήσετε με δικά σας ωάρια. Υπάρχουν πρωτόκολλα που έχουν σχεδιαστεί για γυναίκες με χαμηλότερη διέγερση ώστε να υπάρχει πιθανότητα λήψης περισσότερων ωαρίων, όπως επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και οι υπόλοιπες παράμετροι ενός κύκλου, όπως για παράδειγμα η ποιότητα σπέρματος. Εάν βρίσκεστε σε διαδικασία διερεύνησης της ποιότητας σπέρματος και προσπάθειας βελτίωσης της, τότε είναι κατανοητή η επιλογή κρυοσυντήρησης ωαρίων αντί για έμβρυα.
 8. Θεοδώρα καλημέρα, για την ερώτησή σου αυτή θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα γυναικόλογο με ειδίκευση στη παρακολούθηση της κύησης, ώστε να σου εξηγήσει πως χρονολογείται μια κύηση με βάση τη τελευταία περίοδο και τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του εμβρύου.
 9. Καλημέρα, το ωάριο παίζει σημαντικό ρόλο καθ΄όλη τη διάρκεια ανάπτυξης και εξέλιξης του εμβρύου καθόσον αν το σκεφτείτε, το κυτταρόπλασμα που διαμορφώνει τα κύτταρα ενός εμβρύου προέρχεται κατεξοχήν από το ωάριο, ενώ το σπερματοζωάριο συνεισφέρει κυρίως το γενετικό του υλικό και άλλες μικρότερες δομές. Επομένως η ποιότητα του κυτταροπλάσματος ενός ωαρίου, μαζί με το ενεργειακό απόθεμα του ωαρίου και τη γενετική του αρτιότητα και από τη δεύτερη ημέρα εξέλιξης του εμβρύου και μετά, η γενετική αρτιότητα του σπερματοζωαρίου, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και την εξελικτική ικανότητα ενός εμβρύου.
 10. Καλημέρα, λυπάμαι για την αρνητική έκβαση της προσπάθειας και κατανοώ την αγωνία σας. Η εξωσωματική έχει ένα ορισμένο ποσοστό επιτυχίας, το οποίο διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από ζευγάρι σε ζευγάρι. Μερικές φορές παρόλα τα καλά στοιχεία, ένας κύκλος μπορεί να αποτύχει και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες οι οποίοι άλλες φορές είναι ελεγχόμενοι, άλλες όχι . Κατά τη γνώμη μου, αφού ο Ιατρός που σας παρακολουθεί δε βρίσκει ενδείξεις για να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις, καλό είναι να ακολουθήσετε τη συμβουλή του ή εάν νιώθετε ότι θέλετε να εξετάσετε και αυτό το ενδεχόμενο για να νιώθετε ήρεμη, καλύτερα να το συζητήσετε πρώτα μαζί του. Μπορείτε να με βοηθήσετε λίγο παραπάνω στο γιατί εξετάζετε τη συλλογή και κατάψυξη ωαρίων αντί για έμβρυα;
 11. Χρόνια Πολλά με υγεία! Οι εξετάσεις αυτές είναι πιο αναλυτικές και εξειδικευμένες, επομένως κατα τη γνώμη μου ναι θα μπορούσατε να προχωρήσετε και με αυτές στο εργαστήριο με το οποίο μιλήσατε.
 12. Καλημέρα Νατάσσα, Θα σου πρότεινα να επαναλάβεις την εξέταση σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο με καλή εμπειρία στην ανάλυση του καρυότυπου ώστε να επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
 13. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα και στρατηγικές διαχείρισης της υπογονιμότητας ανά τα κέντρα και ένας από τους λόγους για τον οποίο μπορεί να μην προβούμε σε εμβρυομεταφορά σε «φρέσκο» κύκλο αλλά αντίθετα να κρυοσυντηρήσουμε τα έμβρυα για μεταφορά σε επόμενο κύκλο είναι και τα χαρακτηριστικά του ενδομητρίου ή η λεγόμενη «δεκτικότητα» του ενδομητρίου. Έχει διαπιστωθεί σε διάφορες μελέτες παγκοσμίως ότι η διέγερση των ωοθηκών πριν την ωοληψία, μπορεί σε κάποιες γυναίκες να έχει σαν επακόλουθο την εξασθένηση της δεκτικότητας του ενδομητρίου αλλά και σε κάποια μεμονωμένα περιστατικά που εμφανίζουν ενδείξεις μειωμένης δεκτικότητας, εφαρμόζεται η στρατηγική “freeze-all”, δηλαδή η κρυοσυντήρηση όλων των εμβρύων που προέκυψαν από τον κύκλο για να μεταφερθούν σε επόμενο κύκλο με κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος σας αξιολογεί υπερηχογραφικά το ενδομήτριο για τα χαρακτηριστικά του και το πάχος του που συνδέονται με τη δεκτικότητα, ίσως και με άλλα βιοχημικά ή ιστολογικά μέσα, και ανάλογα με τις ενδείξεις λαμβάνεται η απόφαση για εμβρυομεταφορά σε «φρέσκο» κύκλο ή εμβρυομεταφορά μετά από κρυοσυντήρηση. Επομένως πηγαίνοντας πίσω στην αρχική ερώτηση, οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για τη κρυοσυντήρηση είναι τέτοιες που εξασφαλίζουν σε ένα πολύ καλό ποσοστό την αρτιότητα των εμβρύων, σε επίπεδο που ένα «κατεψυγμένο» έμβρυο δεν είναι συνήθως λιγότερο καλό από ένα «φρέσκο», όμως μπορεί να συζητηθεί η επιλογή της χρήσης κρυοσυντήρημένων εμβρύων αντί φρέσκων για λόγους καλύτερης προετοιμασίας του ενδομητρίου.
 14. Καλησπέρα και σε εσάς, η ανάκτηση των σπερματοζωαρίων όταν δεν είναι δυνατή για διάφορους λόγους μέσω της εκσπερμάτισης τότε στρεφόμαστε σε άλλες μεθόδους όπως με χειρουργική ανάκτηση μέσω δειγματοληψίας από τους όρχεις ή μέσω αναρρόφησης της επιδιδυμίδας. Το TESE και το microTESE είναι μέθοδοι ανάκτησης σπέρματος από τον όρχι, με ρυθμό ανάκτησης περίπου στο 50% των περιπτώσεων, όπου μέσω ειδικής επεξεργασίας των δειγμάτων γίνεται η απομόνωση των σπερματογόνων κυττάρων και η μόνη μέθοδος επιλογής για γονιμοποίηση είναι η μικρογονιμοποίηση. Οι μελέτες έως σήμερα μας έχουν δείξει μια διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων ως προς την πηγή ανάκτησης του σπέρματος (την επιδιδυμίδα ή τον όρχι) και μεταξύ της προϋπάρχουσας πάθησης, δηλαδή την ύπαρξη αζωοσπερμίας αποφρακτικού ή μη αποφρακτικού τύπου. Οι μελέτες λοιπόν αναφέρουν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα για τα περιστατικά αζωοσπερμίας αποφρακτικού τύπου σε σχέση με τα περιστατικά μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας ως προς τη γονιμοποίηση και εμφύτευση, με ενδείξεις ότι η μη αποφρακτική αζωοσπερμία εμφανίζει μεγαλύτερο ρυθμό ανευπλοειδιών (δηλαδή μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων) που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή του εμβρύου. Τώρα ως προς τη «πηγή» ανάκτησης (δηλαδή τον όρχι ή την επιδιδυμίδα) κάποιες μελέτες αναφέρουν παρόμοια αποτελέσματα ως προς την γονιμοποίηση-εμφύτευση-εγκυμοσύνη, μια μελέτη αναφέρει καλύτερο ποσοστό εμφύτευσης με σπερματοζωάρια που έχουν ανακτηθεί από τον όρχι και κάποιες μελέτες αναφέρουν χαμηλότερο ρυθμό αποβολών στα περιστατικά όπου το σπέρμα ανακτήθηκε από την επιδιδυμίδα. Επομένως, όταν πρέπει να προχωρήσουμε σε ανάκτηση σπέρματος υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα ως προς την υπάρχουσα πάθηση αλλά και ως προς τη μέθοδο την οποία ακολουθούμε για την ανάκτηση. Μια καλή μελέτη από την οποία μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το ρόλο της ποιότητας του σπέρματος αλλά και τις μελέτες που προανέφερα βρίσκεται εδώ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2397432/
 15. Σας το εύχομαι ολόψυχα! Ναι, τα έμβρυα που μεταφέρατε είναι 3ης ημέρας.
 16. Θα προσπαθήσω να απευθύνω μια μια τις απορίες σας κατα τη ροή της απαντησής σας. Απο τη μία πλευρά είναι θετικό που είχατε έναν ικανοποιητικό αριθμό εμβρύων και που κάποια απο αυτά είχαν τη δυναμική να εξελιχθούν σε βλαστοκύστες απο την άλλη αντιλαμβάνομαι, απο τα λεγόμενα σας, οτι είχαμε μια μεικτή ποιότητα εμβρύων. Ρόλο παίζουν τα πάντα σε έναν κύκλο εξωσωματικής και είναι μια συντονισμένη προσπάθεια καλών και εξειδικευμένων επιστημόνων και ενός καλού εργαστηρίου και συνολικά της μονάδας, να αξιοποιήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο μια προσπάθεια, ώστε το ζευγάρι να έχει να έχει τις περισσότερες δυνατές πιθανότητες για μια θετική έκβαση. Τα κυτταρικά θραύσματα δημιουργούνται κατά τις διαιρέσεις των κυττάρων και υποδεικνύουν τη ποιότητα, είναι με απλά λόγια υπολείμματα των κυτταρικών διαιρέσεων των εμβρύων τα οποία θα θέλαμε ιδανικά να μην ανευρίσκονται κατά τη ποιοτική αξιολόγηση και μπορεί να εμπλέκονται διαφορετικοί παράγοντες σε αυτό. Η αρχική τιμή του κατακερματισμού του DNA στο σπέρμα είναι αρκετά αυξημένη και παρόλο που μειώθηκε αισθητά, θεωρώ οτι είναι ένας παράγοντας που πρέπει να παρακολουθείτε διότι η υψηλού βαθμού κατάτμηση γνωρίζουμε οτι μπορεί να ευθύνεται για: -Aδυναμία εξέλιξης των εμβρύων και φτωχή ποιότητα (οι δύο πρώτες εμβρυϊκές κυτταρικές διαιρέσεις ελέγχονται κυρίως από τα μητρικά γονίδια ενώ τα πατρικά γονίδια επιδρούν απο το στάδιο των 4 κυττάρων), αποτυχία εμφύτευσης, ακόμη και για πιθανές αποβολές κατα το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επίσης, μαζί με τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα που λαμβάνετε καλό θα ήταν να βελτιώσετε και κάποιους άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα διακοπή καπνίσματος, διατροφή με λαχανικά και φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Aντιλαμβάνομαι απο αυτά που αναφέρετε ως προς το ενδομητριο ότι υπάρχει κάποιο ιστορικό και σε κάθε κύκλο εξωσωματικής οι συνθήκες του ενδομητρίου ελέγχονται πριν απο κάθε εμβρυομεταφορά. Μιλώντας θεωρητικά πάντα και κατά την άποψή μου, εάν στις αποτυχημένες προηγούμενες προσπάθειες συμβάλλει και ο παράγοντας του ενδομητρίου τότε μια προσπάθεια με δανεικά ωάρια ενδεχομένως δεν είχε θα σημαντικά αυξημένες πιθανότητες, ειδικότερα δε εάν συντρέχει και ο παράγοντας ποιότητας του σπέρματος. Θα σας πρότεινα πριν απο κάποια επόμενη προσπάθεια να λάβετε παραθέτοντας συνολικά το ιστορικό σας, μια καλή συμβουλευτική ως προς το παράγοντα του ενδομητρίου και ώς προς τη ποιότητα του σπέρματος και των εμβρύων που προέκυψαν απο προηγούμενες προσπάθειες, ώστε με βάση και τις δικές σας προσδοκίες και επιθυμίες, να ζυγίστε τεκμηριωμένα τις επιλογές σας.