Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Περιβαλλοντκές πρωτοβουλίες του 2008!


Recommended Posts

12-Ιαν-2009

Απο Βασίλης Καραπαναγιωτίδης

 

Το 2007 η Ελλάδα βίωσε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές της καταστροφές. Οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικός δασικός πλούτος της χώρας μας. Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού όμως ήταν κάτι που κέρδισε η ελληνική κοινωνία, ήταν κάτι που φαίνεται ακόμη και σήμερα ότι δεν ήταν πρόσκαιρο. Το 2008 με τη σειρά του ήταν μια χρονιά γεμάτη πανελλαδικές, αλλά και παγκόσμιες πρωτοβουλίες που σίγουρα έκαναν τον πλανήτη καλύτερο. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες από αυτές…..…..

 

 

Αξιέπαινη η περιβαλλοντική πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, που στηρίχτηκε στην απόφαση της Κομισιόν, για κατάργηση όλων των παλαιών λαμπτήρων πυρακτώσεως από το 2012.

Η εκστρατεία περιλάμβανε ενημέρωση, αλλά και δωρεάν διανομή περίπου 25.000 λαμπτήρων σε συνεργασία με την εταιρία Philips, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι κάτι αλλάζει στην περιβαλλοντική ευαισθησία του Έλληνα.

Αρχίζει η πιλοτική περίοδος αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με τσάντες ανακυκλώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Εννέα αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο δήμο της Αθήνας θα διαθέτουν βιο-διασπώμενες σακούλες και θα προτρέπουν τους καταναλωτές να τις προτιμούν. Μια πολύ σημαντική απόφαση αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου 200 διαφορετικά είδη θαλασσίων ζώων ( φάλαινες , δελφίνια , φώκιες και χελώνες ) πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των πλαστικών τσαντών καταπίνοντας πλαστικές σακούλες τις οποίες περνούν για τροφή.

 

Ποδηλάτες συγκεντρώνονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ύστερα από βόλτα. Παρά την έλλειψη ποδηλατοδρόμων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων ολοένα και περισσότεροι έλληνες επιλέγουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ταχύτητα στα μποτιλιαρισμένα αστικά κέντρα είναι 18 χλμ/ώρα, αντίστοιχη αυτή ενός ποδηλάτου.

 

Το κάλεσμα της WWF: σβήσιμο των φώτων για μία ώρα, είχε τεράστια απήχηση αφού πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι διάσπαρτοι σε 380 πόλεις του κόσμου ανταποκρίθηκαν. σε μία συμβολική κίνηση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

 

Μοντέλα σε κεντρικό δρόμο της Ινδονησίας, όπου διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μπαλί εβδομάδα μόδας με θέμα

 

<< Η μόδα συναντά τη φύση>>.

 

Πελαργοί, γερακίνες, σκαντζόχοιροι, χελώνες και μια σαλαμάνδρα αφέθηκαν ελεύθερα στο χωριό Καλλιθέα στους πρόποδες του Ολύμπου από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

 

Συμμετείχαν και μαθητές όπου εξοικειώθηκαν με τις έννοιες βιοποικιλότητα και αειφορία.

 

Οργανώθηκαν δεντροφυτεύσεις στο Γαλάτσι όπου φυτεύτηκαν 20.000 δέντρα, στο Πάνιο Όρος (με πρωτοβουλία του Δήμου Καλυβίων και του ΣΚΑΪ), όπου φυτεύτηκαν 5.000 δέντρα αλλά και στον Υμηττό σε συνεργασία του δήμου Βύρωνα του Συνδέσμου Προστασίας Υμηττού και του ΣΚΑΪ, όπου φυτεύτηκαν 15.000 δέντρα.

 

Τουλάχιστον η ελπίδα δεν καίγεται.

 

Ένα νέο είδος οχιάς ανακαλύφθηκε σε υγρά δάση και υγροτόπους της περιοχής Μενόνγκ στην Ασία. Μαζί με το ερπετό στην συγκεκριμένη περιοχή ανακαλύφθηκαν και νέα είδη χλωρίδας και πανίδας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 1000 είδη φυτών και ζώων.

 

Στο <<Ναό της Τίγρης>> βρίσκουν καταφύγιο 40 ζώα. Πρόκειται για ένα μοναστήρι στην Σαι Γιοκ της Ταϊλάνδης, όπου την αποκλειστική φροντίδα των ζώων έχουν αναλάβει οι καλόγεροι.

 

Οι τίγρεις έχουν εξοικειωθεί με τους τουρίστες οι οποίοι πιστεύουν ότι αν αγγίξουν τις τίγρεις θα πάρουν δύναμη και θα θεραπευτούν.

 

Στην παραλία της Χουέλβα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας βρήκαν καταφύγιο 400 φλαμίνγκο.

 

Είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη περιοχή καταφεύγουν φλαμίνγκο προσδίδοντας τους ιδιαίτερους χρωματισμούς στο τοπίο.

 

Υπό την απειλή να χαθεί πάνω το 40% της αρχικής έκτασης του Αμαζονίου και το μισό από όση απέμεινε τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα ανακοινώνει για πρώτη φορά σχέδιο για τη διάσωση των δασών του Αμαζονίου, μειώνοντας την υλοτόμηση στο μισό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα παράγεται στη συγκεκριμένη κοιλάδα.

 

Οι πολίτες όπως φαίνεται από τα λίγα, αλλά αξιόλογα, παραπάνω παραδείγματα δίνουν καθημερινά το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα στους αρμόδιους οι οποίοι οφείλουν αν αναλάβουν περισσότερες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Είναι αυτοί που αποδεικνύουν καθημερινά ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο…..

 

πηγή: http://www.epikairo.gr/?p=9398

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...