Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Stollen


rani

Recommended Posts

Μηπως καμια δεινη μαγειρισσα φτιαχνει stollen?Θα ηθελα μια συνταγη για αυτο το χριστουγεννιατικο ψωμι...ειχα φαει καπου και ηταν εξαιρετικο...ηταν με αλευρι ολικης και πολυ φουσκωμενο, σαν κεικ...Καμια ιδεα? :)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


το γλυκό ψωμάκι με τα φρουτα δεν λές ;

δλδ εμένα τσουρεκι μου μοιάζει , αν εννοεις αυτό ... :)

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

Περιπου...ειναι μια γερμανικη συνταγη που φτιαχνεται σαν ψωμι-κεικ, αφρατο , με αλευρι ολικης...Απλα δεν ξερω ακριβως τη συνταγη και στο net που εψαξα δε βρηκα κατι τετοιο...εχουν αυτο που γινεται σαν φραντζολα,ασπρο... :?

Link to comment
Share on other sites

φουσκωτό σαν βουνο ε ; :lol:

το φτιάχνει η συνηφάδα (αδερφη του άντρα της ...καλά το λέω ; )της αδερφής μου καθε Χριστουγεννά σχεδόν ... θα επικοινωνήσω και θα γραψω την συνταγη , ελπίζω να είναι αυτο που ζητάς... :)

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω Αφροδιτη...συνηθως βαζουν μεσα σταφιδες,καρυδι, αμυγδαλο...αυτο λεω...δεν ειναι πατημενο οπως το ψωμι...εχει γευση γλυκου ψωμιου αλλα ειναι κεϊκάτο!

Αναμενω! :)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Απο την Νέλλη που μένει 30+ χρονια στην Γερμανία με την ιστορια του :D

http://hungryforhungry.blogspot.com/2006/12/blog-post_10.html

 

Το καθολικό δόγμα κατά την διάρκεια νηστείας, δεν επιτρέπει ούτε βούτυρο, ούτε γάλα. Αλλά το 1430 στέλνει κάποιος δούκας Σάξονας, μία επιστολή στον τότε Πάπα και τον παρακαλεί να αποσύρει την απαγόρευση του βούτυρου από το Στόλλεν. Ο οποιός αρνείται. Το 1491 ομως, ο Πάπας Ιννοκέντιος ο 8ος, αντικαθιστά το νερο στο Στόλλεν με λάδι. Κάποια δε παράδοση, αναφέρει πως ο φούρναρης της αυλής τότε, κατα την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης νηστείας, εμπλούτισε το γλυκόψωμο εκείνο με ξηροκάρπια, και φρούτα ξερά και ο Άρχοντας της Σαξονιας το ανακύρηξε γλυκό των Χριστουγέννων. Κι' έτσι 150 χρόνια μετά το Naumburg , anno 1474, στην Δρέσδη της Σαξωνίας, ακούγεται για πρώτη φορά η λέξη „Christbrod“...Χριστόψωμο. Και απο το 1500 και μετά, πωλείται στο παλαιότερο Χριστουγεννιάτικο Παζαρι στην γερμανια, στην Δρεζδη, το ψωμι του Χριστού. Η δε πληθώρα σε υλικά και μέγεθος, εμφανίζεται το 1560, όπου οι φουρνάρηδες της Αυλής χαρίζουν στον τότε Δούκα ενα Χριστόψωμο 1.50 μ. μακρυ και 72 κ. βαρύ! 16 μάγειροι και βοηθοί το κουβάλησαν στο παλάτι. Κάτι που μαθεύτηκε σ' όλη τη Γερμανία βέβαια. Και εξαπλώθηκε σ' όλη τη χώρα. Οι πιό ένθερμοι οπαδοί του ήταν οι Βαυαροί! ( σκεφτήτε λιγο πιό μακριά τώρα...) . Από τότε το όνομα Στόλλεν συνδέεται με την Δρέσδη.

Μα φτάνουν τα λόγια... ας δούμε κι' άς κανουμε ένα, χωρίς εκπτωσεις, αυθεντικό ''Dresdner Stollen“ .

 

.500 γρ. σταφίδα ξανθιά

.100 γρ. σταφίδα κορινθιακή

.200 γρ. κοντιντα

.250 γρ. κοπανισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα

.2-3 βανίλλιες

.6 κ.σ. καφετί ρούμι

.12 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου (άν υπάρχει)

.1 κιλό αλεύρι

.75 γρ. φρέσκια μαγιά

.400 γρ. βούτυρο Γερμανίας/Δανίας/Ελβετίας

.150 γρ. ζάχαρη

.1/4 λιτρ. γάλα

.2 κροκάδια αυγού. Και για το τέλος...

.150 γρ. λιωμένο βούτυρο

.150 γρ. αχνοζάχαρη

 

Τα 2 είδη σταφίδας, κόντιντα, αμύγδαλα, βανίλλιες, ρούμι και πικραμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα και σκεπασμένα, τα φήνουμε 6 ώρες να ησυχάσουν. Πού και πού ανακτατεύουμε.

Το αλεύρι σε μια μεγαλη σουπιέρα/λεκάνη. Ένα ''πηγαδι'' στη μέση του και εκεί μέσα ρίχνουμε την μαγιά τριμματισμένη, 1 κ.σ. ζάχαρη, το γάλα χλιαρό και με λίγο αλεύρι κάνουμε κάνουμε ένα προζύμι. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15'. Κατόπιν προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα κροκάδια και το βουτυρο και τα δουλεύουμε ολα μαζι να γίνουν μιά λεία κι' όμορφη ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη να φουσκώσει, σε μιά ζεστή γωνιά για 30'.

Απλώνουμε την ζύμη με το χερι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, τόσο οσο για να βάλουμε μέσα τα ξροκάρπια/φρούτα. Και ζημώνουμε ξανά. Και αφήνουμε και πάλι την ζύμη για 30' να φουσκωσει. Και ξαναζυμώνουμε για λίγο πάλι.

Κι' έτσι ηρθε η ώρα να δώσουμε σχήμα στο Χριστόψωμο: απλώνουμε την ζυμη σ' ένα οβάλ φύλλο 3-4 εκ. παχύ. Με τήν κόψη του χεριού (όχι του ξυραφιού, ούτε του μαχαιριού), πιέζουμε στο κέντρο του φύλλου. Φέρνουμε το ένα μισό πάνω απ' το άλλο και σχηματίζουμε ένα Στόλλεν μεγάλο ή δυό μικρά. (θα μπορούσαμε να δώσουμε κι' απλά την φόρμα ενός ψωμιού)

Τοποθετούμε το Χριστόψωμο σε ταψί στρωμόνο με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε για ακόμα 15' να ξεκουραστεί.

Το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 175 βαθμούς στο κάτω μέρος του φούρνου, για 70'-90' .

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις βγεί το γλυκό απ' τον φούρνο, το τρυπάμαι πολλές φορές μ' ένα ξυλάκι απο σουβλάκι (Ω και να 'χα ένα) και το αλοίφουμε με το μισό βούτυρο. Το πασπαλίζουμε με την μισή αχνοζάχαρη. Περιμένουμε 5' και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο/ζάχαρη.

Σαν κρυώσει πολύ πολύ καλά, το τυλιγουμε με αλουμινόχαρτο και τα ξεχνάμε για μια βδομάδα το λιγώτερο.

Βρε παιδιά κουράστηκα, σας κούρασα κι εσάς. Μα έλα που έπρεπε να απαντήσω στην φίλη πού ζήτησε την συνταγή του Στόλλεν δίχως θερμιδικες εκπτώσεις!

Εύχομαι καλή επιτυχία Vita. Δεν χρειάζονται πολλά. Μόνο υπομονή, επιμονή, κουράγιο, θάρρος καί τόλμη. :-) Είναι θεονόστιμο και διατηρείται γιά πολλές μέρες.

Καλή επιτυχία!!!

Την αγάπη μου και τις ευχές μου για μιά καλή Κυριακή. Πάω τώρα ν' ανάψω το 2ο κεράκι στο στεφάνι τών Χριστουγένων. Ακόμη 2 βδομάδες μέχρι την Άγια Νύχτα και τι γλυκειά αναμονή!

Νελλη

VgL7.jpgIgLdp2.png
Link to comment
Share on other sites

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό ψωμί

 

Υλικά

750γρ. αλεύρι

60γρ. μαγιά (νωπή)

100γρ. ζάχαρη

300γρ. γάλα

4 κροκοι αυγών

 

Για την γεμιση:

200γρ. αμύγδαλα ή καρύδια

200 γρ σταφίδα ξανθή

4 ασπράδια αυγών

200γρ. ζάχαρη

λιγη κανέλα

 

Εκτέλεση

 

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλευρι και τη μαγια τριμμενη.

Προσθέτουμε 1 πρεζα αλατι και 1 πρεζα ζαχαρη, το βουτυρο, τους κροκους και το γαλα - χλιαρο.

Αφηνουμε το ζυμαρι να διπλασιαστει σκεπασμενο με μια πετσετα.(στους 50βαθμούς)

Ωστόσο χτυπαμε το ασπραδι του αυγου και προσθετουμε τα αμύγδαλα,τις σταφίδες, τη ζαχαρη, την κανελα.

Αφου φουσκωσει το ζυμαρι μας αρκετα, τοσο ωστε οταν το παταμε με το δαχτυλο να γυριζει πισω, το ανοιγουμε λίγο σαν φυλλο & ριχνουμε τη γεμιση τυλίγουμε και ξανα ζυμώνουμε ελαφρά.

 

Βάζουμε την ζύμη μας στο σκευός & αφηνουμε παλι στο φουρνο να διπλασιαστεί οπως καναμε και στην αρχη,(στους 50βαθμούς) την περναμε με ενα πινελο με αυγο χτυπημενο με λιγο γαλα και μετα ανεβαζουμε την θερμοκρασια στους 180 βαθμους και το ψηνουμε 40 λεπτα περίπου.

 

 

Καλή επιτυχία!

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

αυτο ειναι το μαρτσιπαν?΄Η άλλο το μαρτσιπαν και αλλο το stollen???

 

Όχι αλλο το ένα αλλο το αλλο ... το μαρτσιπαν ειναι παστα πικραμύγδαλου ...

1aLup3.png

 

BtUIp3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...