Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Richard Davidson Emotional Styles η νέα βίβλος

Recommended Posts

Νομίζω δεν το έχω ξαναποστάρει,

επιτέλους ξεκλέβω λίγο χρόνο για να αναδείξω την νέα (μελλοντική) βίβλο της ψυχολογίας,

το βιβλίο που αποτελεί έργο 30-40 ετών ερευνητικής εργασίας , του Richard Davidson - The emotional styles - the emotional life of our brain.

(ο Davidson είναι συνάδελφος του Goleman -της συναισθηματικής νοημοσύνης)

Είναι επιστημονικό, δηλαδή εξηγεί το τρόπο με τον οποίο κατάφερε να απομονώσει με κλινικό τρόπο/ μέσω της έρευνας με functional MRI (δηλαδή μαγνητική εξέταση με τον ασθενή να κινείται ή να κάνει κάποιες σκέψεις κατά παραγγελία του γιατρού και παράλληλη παρακολουθηση του ασθενή)

σε βρέφη και σε ανθρώπους.

το βιβλίο καταλήγει στο απλό συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός μας πλάθεται /αναδιαμορφώνεται ανάλογα με το τι του συμβαίνει, ακόμα και χωροταξικά

δηλαδή περιοχές που χρησιμοποιούνται για την λειτουργεία Α εάν χρειαστεί μετατρέπονται σε περιοχές για την λειτουργία Β,

παράλληλα, εξηγεί πως γεννιόμαστε εξαρχής με διαμορφωμένες 6 διαφορετικές κατευθύνσεις συναισθηματικές,

που αντιστοιχούν σε 6 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου,

οι οποίες κατευθύσεις (υπερ ή υπολειτουργίες αυτών των περιοχών) σε μια κλίμακα από το 1-10 πχ, επηρεάζουν η μια την άλλη και δημιουργούν τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία μας.

το συγκλονιστικό είναι ότι μέχρι τα 3 μας ,περίπου οι κατευθύνσεις αυτές είναι αυτές με τις οποίες γεννηθήκαμε, αλλά ότι εώς τα 9 έτη,

απο την αρχή δηλαδή εώς και τα 9 περίπου έτη, αυτές μπορούν να αντιστραφούν και 100% ανάλογα με τα βιώματά μας.

το βιβλίο αυτό είναι ανατριχιαστικά ενδιαφέρον, δυστυχώς δεν υπαρχει ακόμα στα ελληνικά,

εγώ το άκουσα σε audio book 5 λεπτά σε κάθε επιστροφή από τον παιδικό της μικρής,

και δεν ήθελα να βγώ απο το αυτοκίνητο.

ξαφνικά θα καταλάβετε τους γύρω σας και τον εαυτό σας πολύ καλύτερα,

και πάνω απο όλα

το παιδί σας - .

οι 6 διαφορετικές περιοχές/κατευθύνσεις είναι οι εξής.

outlook,

In the book I describe 6 emotional styles are that are rooted in basic neuroscientific research. The 6 styles are: Resilience: How rapidly or slowly do you recover from adversity?

Outlook: How long does positive emotion persist following a joyful event?

Social Intuition: How accurate are you in detecting the non-verbal social cues of others?

Context: Do you regulate your emotion in a context-sensitive fashion?

Self-Awareness: How aware are you of your own bodily signals that constitute emotion?

Attention: How focused or scattered is your attention?

προσοχή ελευθερη μεταφραση :

Αντοχή - πόσο γρήγορα ή αργά επανέρχεστε μετά από αλλαγές

Προοπτική - πόσο διαρκούν τα θετικά σας συναισθήματα μετά από ένα χαρμόσυνο γεγονός (ή πχ έχετε θετικά συναισθήματα ? εγω το μεταφράζω σε αισιοδοξία/απαισιοδοξία)

Κοινωνικό ένστικτο - με πόσο μεγάλη ακρίβεια μπορείτε να αναγνωρίσετε τα μη λεκτικά κοινωνικά μηνύματα των άλλων - (ή πόσο κοινωνικοί είστε - πόσο εύκολα καταλαβαίνετε τους άλλους? )

Περιεχόμενο - αλλάζει η συμπεριφορά σας ανάλογα με το περιβάλλον/ πόσο ευαίσθητοι είσαστε απέναντι στο τι συμβαίνει γύρω σας?

Γνώθι σε αυτόν - πόσο συνειδητοί είσαστε για το τι σας συμβαίνει/ για το τι συναισθήματα προκαλούνται στο σώμα σας?

Προσοχή - Πόσο συγκεντρωμένη ή διασπασμένη είναι η προσοχή που δείχνετε με αυτά που ασχολείστε

όπως μπορείτε να καταλάβετε εάν κάποιος έχει τα άκρα αυτών των κατευθύνσεων θα δυσκολευτεί πολύ στην ζωή αλλά και πιθανώς θα αναπτύξει παθολογική συμπεριφορά ή διαταραχές. αυτό είναι τώρα το μέλλον της έρευνας του davidson πλέον.

το θετικό είναι

ότι το βιβλίο καταλήγει μέσω της έρευνας ΠΑΝΤΑ, ότι τελικώς ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται,

πως...? μέσα από meditation.... μπορείς λοιπόν εάν θέλεις πολύ, να αλλάξεις αυτές τις περιοχές και να τις .."γυμνάσεις"....

ένα αισιόδοξο μήνυμα λοιπόν, για όσους δυσκολεύονται στα παραπάνω.

και αν δε γυμνάζονται με meditation σιγουρα θα βρεθούν στο μέλλον και άλλοι τρόποι ενεργοποίησής τους... στο μέλλον βέβαια.

και να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου νονά που μου σύστησε να το διαβάσω !!

α και υπαρχει και αυτο το τεστ http://richardjdavidson.com/take-survey/

αλλα δεν είναι τόσο καλό όσο αυτό που έχει στο βιβλίο που εχει από το 1-10, εχει διαφορετικό αποτέλεσμα εγω που εκανα και τα δυο. αλλα μπορείτε να παρετε μια γευση.

reviews :

"Whether he is measuring neural activity in the laboratory or climbing the Himalayas to meet the Dalai Lama, Davidson is an inveterate explorer who has spent a lifetime probing the deep mystery of human feeling. Don't miss this smart and lively book by the world's foremost expert on emotion and the brain."βDaniel Gilbert, Ph.D., author of Stumbling on Happiness

"The Emotional Life of Your Brain is an eye-opener, replete with breakthrough research that will change the way you see yourself and everyone you know. Richard Davidson and Sharon Begley make a star team: cutting-edge findings formulated in a delightful, can't-put-it-down read. I loved this book."βDaniel Goleman, Ph.D., bestselling author of Emotional Intelligence

"What a gift from the world's leading neuroscientist who works on what makes life worth living. This is a must-read for everyone who is interested in positive psychology."βMartin E. P. Seligman, Ph.D., author of Learned Optimism

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

Δεν μπορώ να ξέρω χωρίς να το διαβάσω τι ακριβώς προσφέρει για να το ανακηρύξουμε και βίβλο της ψυχολογίας...

ωστόσο από τα λίγα που περιγράφετε δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε ήδη... το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κανείς σε μία σχολή ψυχολογίας είναι κατά πόσο ο άνθρωπος "γεννιέται" ή "γίνεται" (για να το πω απλά).. από εκεί και πέρα από την θεωρία της tabula rasa (ο άνθρωπος δηλ. γενιέται ως ένας άγραφος χάρτης) και το περιβάλλον τον διαμορφώνει στο πως θα εξελιχθεί έως την θεωρία της γονιδιακής κληρονομικότητας κλπ ο κάθε ψυχολόγος πιστεύω ότι διαμορφώνει και την δική του εκδοχή...

δεν είναι κακό να το διαβάσουμε για να έχουμε μία πιο σφαιρική εικόνα αλλά νομίζω ότι με λίγα και απλά λόγια λέει αυτό που νομίζω ότι οι πιο πολλοί ήδη λένε και συμφωνώ με τους συμπεριφοριστές ότι δηλ. ανάλογα το περιβάλλον / ερεθίσματα κλπ που θα μεγαλώσει ένα παιδί θα διαμορφωθεί και ο χαρακτήρας του....

όταν το διαβάσω θα σας πω και την γνώμη μου, χρήσιμο είναι όμως να ενημερωνόμαστε για ότι νέο κυκλοφορεί...

Ζήτω η παιδική χαρά!!!

Resilience νομίζω αποδίδεται συνήθως με τον όρο "ανθεκτικότητα".

Ενδιαφέρον, αν και η βιβλιογραφία είναι πλούσια για όποιον ενδιαφέρεται σχετικά με αυτά τα θέματα. Και φυσικά το φάσμα ερευνών είναι μεγάλο και οι ερμηνείες το διευρύνουν ακόμα περισσότερο. Για αυτό το λόγο υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και συχνά διαφωνούν ακόμα και οι ειδικοί μεταξύ τους. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ειδικού, προτιμά το ένα ή το άλλο σημείο για να στηρίξει τις προσεγγίσεις του.

Κρατάω τον ενθουσιασμό σου ως θετική κριτική που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό, αλλά κι εγώ θα απέφευγα το "βίβλος". :)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Νομίζω δεν το έχω ξαναποστάρει,

επιτέλους ξεκλέβω λίγο χρόνο για να αναδείξω την νέα (μελλοντική) βίβλο της ψυχολογίας,

το βιβλίο που αποτελεί έργο 30-40 ετών ερευνητικής εργασίας , του Richard Davidson - The emotional styles - the emotional life of our brain.

(ο Davidson είναι συνάδελφος του Goleman -της συναισθηματικής νοημοσύνης)

Είναι επιστημονικό, δηλαδή εξηγεί το τρόπο με τον οποίο κατάφερε να απομονώσει με κλινικό τρόπο/ μέσω της έρευνας με functional MRI (δηλαδή μαγνητική εξέταση με τον ασθενή να κινείται ή να κάνει κάποιες σκέψεις κατά παραγγελία του γιατρού και παράλληλη παρακολουθηση του ασθενή)

σε βρέφη και σε ανθρώπους.

το βιβλίο καταλήγει στο απλό συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός μας πλάθεται /αναδιαμορφώνεται ανάλογα με το τι του συμβαίνει, ακόμα και χωροταξικά

δηλαδή περιοχές που χρησιμοποιούνται για την λειτουργεία Α εάν χρειαστεί μετατρέπονται σε περιοχές για την λειτουργία Β,

παράλληλα, εξηγεί πως γεννιόμαστε εξαρχής με διαμορφωμένες 6 διαφορετικές κατευθύνσεις συναισθηματικές,

που αντιστοιχούν σε 6 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου,

οι οποίες κατευθύσεις (υπερ ή υπολειτουργίες αυτών των περιοχών) σε μια κλίμακα από το 1-10 πχ, επηρεάζουν η μια την άλλη και δημιουργούν τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία μας.

το συγκλονιστικό είναι ότι μέχρι τα 3 μας ,περίπου οι κατευθύνσεις αυτές είναι αυτές με τις οποίες γεννηθήκαμε, αλλά ότι εώς τα 9 έτη,

απο την αρχή δηλαδή εώς και τα 9 περίπου έτη, αυτές μπορούν να αντιστραφούν και 100% ανάλογα με τα βιώματά μας.

το βιβλίο αυτό είναι ανατριχιαστικά ενδιαφέρον, δυστυχώς δεν υπαρχει ακόμα στα ελληνικά,

εγώ το άκουσα σε audio book 5 λεπτά σε κάθε επιστροφή από τον παιδικό της μικρής,

και δεν ήθελα να βγώ απο το αυτοκίνητο.

ξαφνικά θα καταλάβετε τους γύρω σας και τον εαυτό σας πολύ καλύτερα,

και πάνω απο όλα

το παιδί σας - .

οι 6 διαφορετικές περιοχές/κατευθύνσεις είναι οι εξής.

outlook,

In the book I describe 6 emotional styles are that are rooted in basic neuroscientific research. The 6 styles are: Resilience: How rapidly or slowly do you recover from adversity?

Outlook: How long does positive emotion persist following a joyful event?

Social Intuition: How accurate are you in detecting the non-verbal social cues of others?

Context: Do you regulate your emotion in a context-sensitive fashion?

Self-Awareness: How aware are you of your own bodily signals that constitute emotion?

Attention: How focused or scattered is your attention?

προσοχή ελευθερη μεταφραση :

Αντοχή - πόσο γρήγορα ή αργά επανέρχεστε μετά από αλλαγές

Προοπτική - πόσο διαρκούν τα θετικά σας συναισθήματα μετά από ένα χαρμόσυνο γεγονός (ή πχ έχετε θετικά συναισθήματα ? εγω το μεταφράζω σε αισιοδοξία/απαισιοδοξία)

Κοινωνικό ένστικτο - με πόσο μεγάλη ακρίβεια μπορείτε να αναγνωρίσετε τα μη λεκτικά κοινωνικά μηνύματα των άλλων - (ή πόσο κοινωνικοί είστε - πόσο εύκολα καταλαβαίνετε τους άλλους? )

Περιεχόμενο - αλλάζει η συμπεριφορά σας ανάλογα με το περιβάλλον/ πόσο ευαίσθητοι είσαστε απέναντι στο τι συμβαίνει γύρω σας?

Γνώθι σε αυτόν - πόσο συνειδητοί είσαστε για το τι σας συμβαίνει/ για το τι συναισθήματα προκαλούνται στο σώμα σας?

Προσοχή - Πόσο συγκεντρωμένη ή διασπασμένη είναι η προσοχή που δείχνετε με αυτά που ασχολείστε

όπως μπορείτε να καταλάβετε εάν κάποιος έχει τα άκρα αυτών των κατευθύνσεων θα δυσκολευτεί πολύ στην ζωή αλλά και πιθανώς θα αναπτύξει παθολογική συμπεριφορά ή διαταραχές. αυτό είναι τώρα το μέλλον της έρευνας του davidson πλέον.

το θετικό είναι

ότι το βιβλίο καταλήγει μέσω της έρευνας ΠΑΝΤΑ, ότι τελικώς ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται,

πως...? μέσα από meditation.... μπορείς λοιπόν εάν θέλεις πολύ, να αλλάξεις αυτές τις περιοχές και να τις .."γυμνάσεις"....

ένα αισιόδοξο μήνυμα λοιπόν, για όσους δυσκολεύονται στα παραπάνω.

και αν δε γυμνάζονται με meditation σιγουρα θα βρεθούν στο μέλλον και άλλοι τρόποι ενεργοποίησής τους... στο μέλλον βέβαια.

και να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου νονά που μου σύστησε να το διαβάσω !!

α και υπαρχει και αυτο το τεστ http://richardjdavidson.com/take-survey/

αλλα δεν είναι τόσο καλό όσο αυτό που έχει στο βιβλίο που εχει από το 1-10, εχει διαφορετικό αποτέλεσμα εγω που εκανα και τα δυο. αλλα μπορείτε να παρετε μια γευση.

reviews :

"Whether he is measuring neural activity in the laboratory or climbing the Himalayas to meet the Dalai Lama, Davidson is an inveterate explorer who has spent a lifetime probing the deep mystery of human feeling. Don't miss this smart and lively book by the world's foremost expert on emotion and the brain."βDaniel Gilbert, Ph.D., author of Stumbling on Happiness

"The Emotional Life of Your Brain is an eye-opener, replete with breakthrough research that will change the way you see yourself and everyone you know. Richard Davidson and Sharon Begley make a star team: cutting-edge findings formulated in a delightful, can't-put-it-down read. I loved this book."βDaniel Goleman, Ph.D., bestselling author of Emotional Intelligence

"What a gift from the world's leading neuroscientist who works on what makes life worth living. This is a must-read for everyone who is interested in positive psychology."βMartin E. P. Seligman, Ph.D., author of Learned Optimism

Φαινεται πολυ ενδιαφερον!

Resilience νομίζω αποδίδεται συνήθως με τον όρο "ανθεκτικότητα".

Ενδιαφέρον, αν και η βιβλιογραφία είναι πλούσια για όποιον ενδιαφέρεται σχετικά με αυτά τα θέματα. Και φυσικά το φάσμα ερευνών είναι μεγάλο και οι ερμηνείες το διευρύνουν ακόμα περισσότερο. Για αυτό το λόγο υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και συχνά διαφωνούν ακόμα και οι ειδικοί μεταξύ τους. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ειδικού, προτιμά το ένα ή το άλλο σημείο για να στηρίξει τις προσεγγίσεις του.

Κρατάω τον ενθουσιασμό σου ως θετική κριτική που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό, αλλά κι εγώ θα απέφευγα το "βίβλος". :)

Συμφωνώ απόλυτα! Το ζήτημα είναι πολύ παλιό, ήδη από το 1690 με τη θεωρία του John Lock. Υπάρχουν και πολλές έρευνες, σε δίδυμα αδέρφια, σε μη βιολογικά αδέρφια, κλπ, κλπ

Το θέμα είναι ότι οι ειδικοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες στο ζήτημα ''nature vs nurture'': σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της φύσης και σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της ανατροφής. Επομένως, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν τη μεν και τη δε άποψη.

Η συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά προσωπικά ''βίβλο'' δε θα τη χαρακτήριζα με τίποτα!

LRaHp2.pngHw9ip2.png

Διαφημίσεις

Συμφωνώ απόλυτα! Το ζήτημα είναι πολύ παλιό, ήδη από το 1690 με τη θεωρία του John Lock.Υπάρχουν και πολλές έρευνες, σε δίδυμα αδέρφια, σε μη βιολογικά αδέρφια, κλπ, κλπ

O John Lock!!!

lost-john-locke_612x380_0.jpg?itok=Yueor69f

Πού τον θυμήθηκες βρε θηρίο!

βρε διαβάστε το πρώτα και μετά πειτε μου! πως ειναι δυνατον να συμφωνήσετε κιόλας εάν δεν ακούσετε τι έκανε ο θεός! αμέσως να αμφιβάλλετε :-) άπιστοιιιι!!:-)

έχει αποδείξει αυτά που οι άλλοι λέγανε με θεωρίες. τι να τις κανουμε πλέον τις θεωρίες, η ιατρική και η ψυχολογία ο μόνος τρόπος να συναντηθούν και να οδηγήσουν σε πραγματικά μεγάλες αλλαγές στο τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ψυχοσύνθεσή μας αλλά και την παθολογία είναι τα κλινικά πειράματα με μετρήσιμα αποτελέσματα σε ανθρώπους όχι πειραματοζωα κλπ.....!

(αλλά και για να σεβαστεί και η ιατρική κοινότητα, τις όποιες θεωρίες της ψυχολογίας)

αυτό είναι η διαφορά. δεν εχει καταφέρει μεχρι τώρα κάποιος να αποδείξει πραγματικά κάτι, πέραν από έρευνες συμπεριφοράς.

αυτό δεν είναι λοιπόν έρευνα συμπεριφορών με ερωτηματολόγια απλώς..... αλλά αποτέλεσμα ιατρικών "εξετάσεων" σε εργαστήριο με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σε αυτό το κομμάτι εννοώ οτι θα αποτελέσει βίβλος. Ξαναγράφει κάποια πράγματα εκ μηδενικής βάσης

ειδικά το γεγονός ότι το συναίσθημα και η λογική είναι δυο διαφορετικά πράγματα ...

μη τα παραλέω, πραγματικά πρέπει να το διαβάσετε.

και άλλα απέδειξε, ειναι πολυ περιγραφικά αυτά που γραφω εδω, μη τα παρετε ως επισημη σουμα όλου του βιβλίου :wink: σορρυ δηλαδή αλλά θα ναι δύσκολο καθως δεν ειμαι ειδικός επαγγελματίας ούτε νευρολογος ουτε ψυχολόγος ή book reviewer...! :-)

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Εμ, καλό μου κορίτσι, είπες "Βίβλος" και με τρόμαξες! Δεν είναι ώρα να μας βρουν νέες "αυθεντίες και δόγματα". Θα είναι από τα άμεσα επόμενα αναγνώσματα. Πραγματικά δείχνει ενδιαφέρον.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...