Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΚΛΑΜΑ


Recommended Posts

Κλάψτε ελεύθερα! Κάνει καλό

ημερ/νία: 12-11-2008 από: ΤΑ ΝΕΑ

Μέγεθος γραμμάτων:

 

Μας αποφορτίζει, μας ανακουφίζει και, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, το κλάμα μας κάνει πιο υγιείς βοηθώντας στην ανάκτηση της ψυχικής μας ισορροπίας. Παροτρύνουν μάλιστα όσους έχουν δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων τους να μην ξεχνούν πως το κλάμα απελευθερώνει.

 

Ίσως να είναι τελικά το μόνο φάρμακο που δεν συνοδεύεται από ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι εννιά στους δέκα νιώθουν καλύτερα, το στρες αποβάλλεται και, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, είναι αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο, βελτιώνοντας τη διάθεση στο 88,8% αυτών που κλαίνε. Είναι βέβαια ένας τρόπος έκφρασης που ακόμη μελετάται από τους ειδικούς, γεγονός που σημαίνει πως το τι ακριβώς συμβαίνει στον άνθρωπο όταν κλαίει παραμένει μυστήριο. Για το γέλιο τα πράγματα είναι πιο απλά. Είναι θεραπευτικό και αυτό δεν αμφισβητείται: αυξάνει τη ροή του αίματος, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Τι συμβαίνει όμως όταν κλαίμε; Και δεν αναφερόμαστε στα δάκρυα που προκαλούνται όταν για παράδειγμα καθαρίζουμε κρεμμύδια. Γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, τα δάκρυα που κυλούν για συναισθηματικούς λόγους έχουν διαφορετικά συστατικά. Έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών, μαγγανίου, καλίου αλλά και ορμονών, όπως η προλακτίνη. Το μαγγάνιο είναι θρεπτικό συστατικό που αν βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Το κάλιο συνδέεται με τη λειτουργία των νεύρων, τον έλεγχο των μυών και την πίεση του αίματος. Η προλακτίνη, που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στις γυναίκες- και ίσως αυτό να εξηγεί το γιατί κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες-, συνδέεται επίσης με το στρες και το ανοσοποιητικό σύστημα. «Οι χημικές ουσίες που αυξάνονται όταν έχουμε συναισθηματικό στρες χάνονται με τα δάκρυα. Και επειδή το στρες που δεν εκδηλώνεται μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές και εγκεφαλικές ασθένειες, το κλάμα είναι ευεργετικό και για την ισορροπία και για την επιβίωση», επισημαίνει ο Ουίλιαμ Φρέι, καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας. Υπάρχει επίσης η άποψη που λέει πως το κλάμα λειτουργεί ως αναλγητικό, μπορεί να περιορίσει τον πόνο, ωστόσο αυτό δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς. Έμμεσα, βέβαια, εξηγείται ως τρόπος έκφρασης που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, ψυχικά και σωματικά, και αυτό έχει καταπραϋντική δράση.

 

Επιστημονικές ομάδες ετοιμάζονται να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλο για να εντοπίσουν με τη βοήθεια των απεικονιστικών μεθόδων τις περιοχές και τις μεταβολές που πιθανόν να υφίστανται όταν κάποιος κλαίει. Όλοι πάντως οι ερευνητές συμφωνούν πως το κλάμα ως έκφραση συναισθηματικού στρες διαχωρίζει τον άνθρωπο από όλα τα άλλα έμβια όντα. Όπως το θέτει άλλωστε ο καθηγητής Φρέι, «είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που μας κάνουν ανθρώπους».

 

 

Τρεις τύποι δακρύων

 

1. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΑΚΡΥΑ: προκαλούνται για να διατηρούν υγρή και προστατευμένη την επιφάνεια του ματιού

 

2. ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΔΑΚΡΥΑ: προκαλούνται ως αντίδραση σε ερεθισμούς

 

3. ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΚΡΥΑ: έχουν διαφορετική σύσταση απ΄ ό,τι τα δάκρυα των παραπάνω κατηγοριών. Περιέχουν και εγκεφαλίνη, που είναι φυσικό αναλγητικό

Σε αριθμούς

 

77% του... κλάματος συμβαίνει στο σπίτι 70% των ανθρώπων που κλαίνε δεν προσπαθούν να το κρύψουν 40% των ανθρώπων κλαίνε μόνοι και συνήθως το βραδάκι 20% των ανθρώπων που κλαίνε συνεχίζουν περισσότερο από μισή ώρα 15% συμβαίνει στη δουλειά ή στο αυτοκίνητο 8% κλαίνε περισσότερο από μία ώρα 47 φορές κλαίνε κατά μέσο όρο οι γυναίκες τον χρόνο 7 φορές τον χρόνο κλαίνε κατά μέσο όρο οι άνδρες

 

ΤΑ ΝΕΑ

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...