Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Προβλήματα με την μητέρα μου

Recommended Posts

Καλημέρα σας!

Σας παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά τα θέματα για μέλλουσες μαμάδες μιας και είμαι και εγώ μία, αλλά είναι η πρώτη φορά που παίρνω το θάρρος να γράψω.

Αφορμή για το ποστ μου είναι κάποια προβλήματα τα οποία προέκυψαν στη σχέση μου με την μητέρα μου και τον αδερφό μου. Να αναφέρω ότι με τον σύζυγό μου είμαστε κάτοικοι εξωτερικού τα τελευταία χρόνια ενώ ο μικρότερος αδερφός μου μένει ακόμα με τους γονείς μου αν και είναι σχεδόν 30 χρονών και οικονομικά ανεξάρτητος.

Η μαμά μου, τον τελευταίο καιρό ακόμα πιο έκδηλα μπορώ να πω, έχει αρχίσει να κάνει διακρίσεις μεταξύ εμού και του αδερφού μου. Για παράδειγμα, σε ανύπτοτο χρόνο μου ανέφερε σαν κάτι τελείως φυσιολογικό να επιπλώσει το σπίτι του αδερφού μου όταν παντρευτεί ενώ σε εμένα δεν έδωσε τίποτα οταν παντρεύτηκα ούτε όταν αγοράσαμε έπιπλα το σπίτι στην Ελλάδα ούτε όταν αγοράσαμε έπιπλα για το σπίτι στο εξωτερικό. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όμως ήταν ότι προχθές μου είπε ψέματα δύο φορές σε θέμα σχετικό με χρήματα. Ο αδερφός μου, οποίος θέλει να αγοράσει καινούργιο αμάξι, τους πούλησε το παλιό του αμάξι στην ίδια τιμή που το αγόρασε πριν από 5 χρόνια. Η μαμά μου λοιπόν έκρινε σκόπιμο να μου πει 1) ότι έδωσαν λιγότερα χρήματα στον αδερφό μου και 2) να παραφουσκώσει την αρχική τιμή αγοράς του αυτοκινήτου. Εγώ την αλήθεια την έμαθα τελείως συμπτωματικά από τον μπαμπά μου, ο οποίος προφανώς και δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως ότι άλλα θα λένε σε μένα!

Όταν την ρώτησα ήρεμα γιατί μου είπε ψέματα, με κατηγόρησε ότι όλα αυτά είναι ζήλεια προς τον αδερφό μου. Ούτε μία συγγνώμη παρά μόνο επίθεση...

Ποτέ της δεν δεχόταν ότι κάνει λάθη. Κουράστηκα όμως να προσπαθώ να καταλάβω πως σκέφτεται για να την δικαιολογώ. Πληγώθηκα πολύ γιατί πάντα έλεγε πως δεν πρέπει να έχουμε μυστικά σαν οικογένεια και δεν θα αδικήσουμε κανέναν εις βάρους του άλλου και τώρα να μου λέει ψέματα για ένα τέτοιο ζήτημα. Τα οικονομικά είναι γνωστό ότι δημιουργούν θέματα σε πολλές οικογένειες αλλά πίστευα ότι εμείς δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα. Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου? Σας ευχαριστώ και ζητώ συγνώμη για το μεγάλο ποστ.

Διαφημίσεις

Ίσως αυτό θα έπρεπε να κάνω... Με πείραξε τόσο πολύ αυτό που έγινε και με έπιασε ένας πόνος στην κοιλιά που τρόμοξα... Δεν θα έπρεπε να αφήνω τέτοια θέματα να με ταράζουν μόνο και μόνο εξαιτίας του μωρού μου.

Ίσως αυτό θα έπρεπε να κάνω... Με πείραξε τόσο πολύ αυτό που έγινε και με έπιασε ένας πόνος στην κοιλιά που τρόμοξα... Δεν θα έπρεπε να αφήνω τέτοια θέματα να με ταράζουν μόνο και μόνο εξαιτίας του μωρού μου.

Φυσικά και δεν θα 'επρεπε να ασχολεισαι με αυτά τώρα που εισαι έγκυος.Αφενος για να μην στεναχωριέσαι κ αφέτερου γιατι έχεις σημαντικοκ τερα πράγματα να σκεφτεις σχετικά με το μωρο σου.

Αργοτερα βλέπεις πώς θα το χειριστεις αν κ πιστευω απο πειρα ο,τι αυτο δεν θα αλλάξει.Κοιτα να δεχτεις την κατασταση κ να επικεντρωθεις στην οικογενεια σου.

Όταν της το λες της μητερας σου δεν προσπαθει ουτε καν να δικαιολογησει τη στάση της;Τι σου λεει;Οτι δεν ειναι ετσι αφου ειναι;Μήπως ειστε καλυτερα οικονομικά εσεις απο τον αδερφό σου;Μηπως της κλαιγεται κ τον λυπάται;Γιατι κ εμενα η μανα μου αρχικα ελεγε "τον αδερφο σου θα τον βοηθησουμε περισσοτερο γιατι για σενα ξοδεψαμε λεφτα στις σπουδές"(αν ειναι δυνατον) αλλα απο τοτε που εμεινα ανεργη με βοηθανε όσο μπορουνε γιατι ο αδερφος μου ειναι καλυτερα οικονομικα καθως δουλευουν κ οι δυο.Ενταξει κ εγω δεν δεχομαι να αδικειται κάποιος αλλά οταν ενα παιδι σου έχει μεγαλυτερη αναγκη απο το αλλο δεν θα το βοηθησεις;

Διαφημίσεις

Η μαμά μου δεν είναι άνθρωπος της συζήτησης. Είναι αρκετά απόλυτη σαν άνθρωπος και δεν αναγνωρίζει ποτέ της ότι μπορεί να κάνει λάθος σε κάτι, οπότε δεν θεωρεί και απαραίτητο το να δικαιολογήσει την στάση της. Κρύβεται μονίμως πίσω από φράσεις του στυλ " Δεν θα αδικήσω κανέναν" ή "Ένα ευχαριστώ ποτέ δεν άκουσα" και φυσικά "Ζηλεύεις τον αδερφό σου παθολογικά"! Αυτό το τελευταίο είναι που με εκνευρίζει περισσότερο γιατί για να ζηλεύεις κάποιον σημαίνει ότι κάτι έχει παραπάνω από εσένα... Για τη μαμά μου, ο αδερφός μου λοιπόν είναι άξιος της δικής μου ζήλειας! Χωρίς κανέναν προφανή λόγο βέβαια! Δεν βλέπει ότι η δική της στάση είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα και όχι η υποτιθέμενη ζήλεια μεταξύ αδερφών.

Οι δουλειές και των δυο μας είναι εξίσου καλές και ο αδερφός μου για τα δεδομένα της χώρας είναι μια χαρά. Επίσης ο αδερφός μου έχει τη βοήθεια και τη στήριξη του μπαμπά μου γιατί είναι στον ίδιο χώρο, κάτι το οποίο εγώ δεν έχω.

Ίσως η μαμά μου να θέλει να καλοπιάσει τον αδερφό μου για να μην της "φύγει" όπως πολλές φορές έχει πει, συγκρίνοντάς τον με εμένα την "κακιά και αχάριστη κόρη" που τους παράτησα... Λες και είχα επιλογή!

Oσο αν και να ενοχλει, οσο λαθος και αν μπορει να ειναι.. παντα οι γονεις βοηθανε το πιο αδυναμο παιδι τους...

Δε νομιζω οτι ειναι λάθος.Απεναντιας αυτος πιστεύω πως ειναι ο σωστος τροπος για να μεγαλωνεις τα παιδια σου.Να αντιλαμβανεσαι τις ιδιαιτεροτητες-αναγκες-ελλειψεις του καθενος κ να προσπαθεις νατις καλυψεις;Πολλοι γονεις μου λενε για τα παιδια τους που τους έχω μαθητες"μα δεν μπορω να καταλαβω γιατι αυτο το παιδι μου ειναι ετσι(αδιαφορο,απροσεκτο,με αρνητισμο,ατιθασο)ενω το αλλο ειναι ακριβώς το αντιθετο,το ιδιο τα μεγάλωσα;"Μα γιατι μεγαλωσες το ιδιο δυο διαφορετικα παιδια,δεν αντιληφτηκες τις διαφορες τους.Ο γονιος πρεπει να βοηθαει με οποιον τροπο μπορει κ αυτος δεν ειναι παντα το να αποδωσει τα ισα.Μπορει ενα παιδι να χρειαστει κατι παραπανω(γιατρους,φαρμακα,δικηγορους) τι σημαινει αυτο οτι πρεπει να παρει κ ο αλλος τα ιδια για να μην αδικηθει;Οικογενεια ειμαστε όχι επιχειρηση.

Αυτα όλα βεβαια ειναι υποθετικα αν καποιος βρισκεται σε δυσμενεστερη θέση,δεν ξερουμε αν αυτο ισχυει για την θεματοθέτρια

Ίσως η μαμά μου να θέλει να καλοπιάσει τον αδερφό μου για να μην της "φύγει" όπως πολλές φορές έχει πει, συγκρίνοντάς τον με εμένα την "κακιά και αχάριστη κόρη" που τους παράτησα... Λες και είχα επιλογή!

Τώρα διαβασα το μν σου αφου ειχα πριν γράψει.Αυτο που λες εχει μια βάση,μη σου πω κ σιγουρια.Ισως να θεωρει ότι εσυ θα μεινεις εξωτερικο κ σε εχει χάσει αρα δεν μπορει να βασιζεται σε σενα ενώ αν καλοπιανει τον αδερφο σου που εινια κοντα θα εχει ενα στηριγμα.

Ο αδερφός μου δεν είναι σε δυσμενέστερη θέση από εμένα. Είναι εξίσου καλά και από άποψη δουλειάς και από άποψη οικονομική.

Η μαμά μου όμως, της οποίας η αδερφή (θεία μου) εξαρτάται πλήρως οικονομικά από τους γονείς τους (τους παππούδες μου), νιώθει αδικημένη όταν της λένε ότι η αδερφή της χρειάζεται τη βοήθειά τους ενώ η μαμά μου να μην περιμένει πολλά γιατί έχει εξασφαλιστεί! Δεν είναι πολύ οξύμωρο όλο αυτό?

Τώρα διαβασα το μν σου αφου ειχα πριν γράψει.Αυτο που λες εχει μια βάση,μη σου πω κ σιγουρια.Ισως να θεωρει ότι εσυ θα μεινεις εξωτερικο κ σε εχει χάσει αρα δεν μπορει να βασιζεται σε σενα ενώ αν καλοπιανει τον αδερφο σου που εινια κοντα θα εχει ενα στηριγμα.

Ίσως αυτό να μπορεί να εξηγήσει και όχι να δικαιλογήσει τη στάση της...

Διαφημίσεις

Να σε ρωτησω κατι?Ειλικρινα δλδ...εστω ότι εχεις δικιο και η μανα σου παει να βοηθησει οικονομικα τον αδερφο σου παραπανω από ότι βοηθησε εσενα.Εστω ότι του εχει και μια αδυναμια.Ειναι τοσο κακο?

Παντρεύτηκες...εκανες την οικογενεια σου...περμενεις το παιδακι σου...γιατι καθεσαι και χαλας τον εαυτο σου με τετοια θεματα?Εχεις καποια οικονομικη αναγκη?Γιατι οκ να μου πεις εμεις πειναμε και η μανα μου αντι να μας βοηθησει....δινει στον αδερφο μου να παρει αυτοκινητο...οκ να το καταλαβω το παραπονο σου.Αλλιως πραγματικα θεωρω χαζο να ασχολησε τοσο με αυτό.

Προσωπικα μιας κι εχω κι εγω έναν αδερφο που ζει κοντα στους δικους μου σε αντιθεση με εμενα που παντρευτηκα και εφυγα...πραγματικα στο λεω...ευχομαι οι γονεις μου να είναι καλα και να τον βοηθησουν οσο περισσοτερο μπορουν.Δεν ξερω αν τον ανδερφο σου τον ζηλευεις η όχι...αλλα για να σου γεννιουνται τετοια συναισθηματα είμαι σιγουρη ότι δεν εχετε και την ιδανικη αδερφικη σχεση.

Μα το πρόβλημά μου δεν είναι τι δίνει στον αδερφό μου και τι σε εμένα. Το πρόβλημά μου είναι η συμπεριφορά της... Ποτέ δεν ζύγισα τι έδωσε και τι δεν έδωσε σε εμένα ή στον αδερφό μου. Το πρόβλημα είναι ότι ξαφνικά εγώ αντιμετωπίζομαι σαν άτομο που δεν δικαιούται να ξέρει τι γίνεται στην οικογένεια. Το να λες ψέματα στο ένα σου το παιδί είναι λάθος. Αν ήξερε ότι θα δημιουργούσα θέμα, θα μπορούσα να την δικαιολογήσω. Όμως το να μου αποκρύπτει πράγματα χωρίς προφανή λόγο, αυτό με πληγώνει.

Όσον αφορά το αν ζηλεύω τον αδερφό μου, μάλλον το αντίθετο θα μπορούσα να πω ότι συμβαίνει. Όταν ο αδερφός μου πληροφορήθηκε την εγκυμοσύνη μου, το πρώτο πράγμα που είπε έιναι ότι ήρθε σε πολύ βολική στιγμή γιατί όταν θα εξεταστώ στο διδακτορικό θα με περάσουν χωρίς πολλά πολλά λόγω της κοιλιάς μου. Δυστυχώς δεν αστειευόταν.

Όταν λες ότι σου ειπε ψεμματα εννοεις ότι σου ειπε ότι εδωσαν λιγοτερα λεφτα στον αδερφο σου ενώ του ειχαν δωσει περισσοτερα?Γιατι αν εννοεις αυτό υποθετω πως σου ειπε άλλη τιμη γιατι φοβοταν ότι για καποιο λογο θα ενοχληθείς.Και οντως ενοχλήθηκες...τουλάχιστον αυτό φαινεται από αυτά που λες.Στην τελικη το ποσο πουλησε ο αδερφος σου το αυτοκινητο του στους γονεις σου είναι ένα θεμα αναμεσα στους γονεις σου και στον αδερφο σου.Αν εσυ πουλαγες κατι δικο σου στους γονεις σου θα σου αρεσε να ανακατευτεί ο αδερφος σου στη μεση?

Από τη στιγμη που αναμεσα σε εσενα και στον αδερφο σου υπαρχουν καποια θεματα...είναι λογικο η μαμα σου να προσπαθει να μετριασει αυτή την ενταση ακομα κι αν χρειαστεί σε καποια πραγματα να πει ψεμματα.

Αν σου ελεγε ποσα λεφτα εδωσε φοβηθηκε ότι θα θυμωσεις με τον αδερφο σου...αρα προτιμησε να σου πει ψεμματα για να αποφυγει αυτό ακριβως.Δε σου απεκρυωε και κανενα φοβερο οικογενειακο θεμα.

Προσωπικα σε βρισκω υπερβολικη.

Τη δέχομαι την άποψή σου ότι μπορεί να το έχω μεγαλοποιήσει στο μυαλό μου όλο αυτό. Ίσως είναι αθροιστική η αντίδρασή μου.

Απλά δεν το περίμενα από τη μαμά μου να μου λέει ψέματα για οποιοδήποτε ζήτημα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο γιατί η ίδια τόνιζε την αξία της ειλικρίνειας όλα αυτά τα χρόνια!

Επίσης σε αντίστοιχη συμπεριφορά της πεθεράς μου, όταν της εκμυστηρεύτηκα ένα παρόμοιο ζήτημα το οποίο ωστόσο αφορούσε τον σύζυγό μου και όχι εμένα, ήταν πολύ σκληρή στην κριτική της (για την πεθερά μου) λέγοντας ότι ακόμα και τα πιο μικρά ψέματα αποκαλύπτονται και κάνουν κακό στη σχέση παιδιών-γονέων. Τι να πω? Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Ο ρολος της μανας αγαπητη μου είναι αυτος.Να μαθει στα παιδια της την αξια της ειλικρινιας και να τα πεισει από μικρη κιολας ηλικια ότι η μανουλα ποτε δε λεει ψεμματα κι εσυ ποτε δε θα λες ψεμματα στη μανουλα.Θα γινεις και μανουλα συντομα...είμαι σιγουρη το ιδιο θα κανεις κι εσυ.Ομως κι αυτή η μανουλα είναι ανθρωπος και καμια φορα αναγκάζεται να πει και κανα ψεμμα προκειμενου να καταλαγιασει φουρτούνες.

Μη την σταυρωνεις γι αυτό...δεν αξιζει.

Διαφημίσεις

Καλημερα.Κοιτα αν ήταν ενα μεμονομενο περιστατικό ,δεν αξίζει να στεναχωριεσαι κ να το σκέφτεσαι.Αλλά νιωθω όπως ειπες πως ειναι αθροιστικό το παραπονο σου...Πολύ πιθανον η μαμα σου να προσπαθει να προλαβει καταστάσεις μεταξυ εσου κ του αδερφου΄σου (και εμενα που με βοηθαει δεν ξερω αν το λεει στον αδερφό μου,γενικα η δικια μου εχει κ μια ταση μυστικοπαθειας ας μην τα λεμε όλα κ τέτοια)Μπορει κ να ειναι αυτο που ειπες οτι εφυγες μακρια κ βλεπει αυτον ως στηριγμα,ισως κ να τον στηριζει γιατι ειναι ακομη μονος χωρις οικογενεια,μπορει να ειναι κ ο μικρος της .

Το θέμα ειναι πώς ειναι γενικοτερα η συμπεριφορα της απεναντι σου,αν ειστε καλά κατα τα αλλα μην δινεις κ πολύ σημασια κ μη χαλιεσαι ειδικά τώρα.Οικογενεια σου ειναι .τι να κανουμε τους δεχομαστε με τα καλα κ τα κακα τους (γιατι μας κοστιζει πολυ περισσοτερο το να μαλωνουμε μαζι τους)Μαθε να μη δινεις κ πολυ σημασια ,αφου εισαι κ μακρια τοσο το καλύτερο.Σου τα λεω εκ πειρας.Χρονια το προσπαθω αυτο,πολλες φορες λεω να τους πω να με παρατησουν στην ησυχια μου αλλα παλι ξερω οτι θα κανω τα πραγματα χειροτερα,γι αυτο το παιζω κ λιγο τρελιτσα(μεχρι ποτε δεν ξερω)

Καλημέρα και πάλι!

Σε γενικές γραμμές καλά είμαστε με τη μαμά μου.

Δεν είναι αμοιβαία η προσπάθεια βέβαια. Θεωρώ ότι προσπαθώ

περισσότερο, ότι παραβλέπω κάποια πράγματα προς όφελος και των δύο και ο λόγος που προσπαθώ να διατηρώ τις ισορροπίες στην σχέση μας είναι γιατί οι

παρεξηγήσεις λύνονται πολύ δύσκολα μέσω Skype!

Όλοι μας κάνουμε λάθη και έχουμε ελαττώματα. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι η άρνηση να με ακούσει όταν τις λέω ότι κάτι με ενοχλεί, το οποίο γίνεται πολύ σπάνια. Μου επιτίθεται, με κατηγορεί και δεν προσπαθεί να ακούσει. Είναι μη αποδεκτό από εκείνη, ακόμα και στα πλαίσια ήρεμης συζήτησης, το να εκφράζει κανείς δυσαρέσκεια ή να διαφωνεί μαζί της.

Καλημέρα και πάλι!

Σε γενικές γραμμές καλά είμαστε με τη μαμά μου.

Δεν είναι αμοιβαία η προσπάθεια βέβαια. Θεωρώ ότι προσπαθώ

περισσότερο, ότι παραβλέπω κάποια πράγματα προς όφελος και των δύο και ο λόγος που προσπαθώ να διατηρώ τις ισορροπίες στην σχέση μας είναι γιατί οι

παρεξηγήσεις λύνονται πολύ δύσκολα μέσω Skype!

Όλοι μας κάνουμε λάθη και έχουμε ελαττώματα. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι η άρνηση να με ακούσει όταν τις λέω ότι κάτι με ενοχλεί, το οποίο γίνεται πολύ σπάνια. Μου επιτίθεται, με κατηγορεί και δεν προσπαθεί να ακούσει. Είναι μη αποδεκτό από εκείνη, ακόμα και στα πλαίσια ήρεμης συζήτησης, το να εκφράζει κανείς δυσαρέσκεια ή να διαφωνεί μαζί της.

ηλ

Άσε ρε κοριτσι σημερα το πρωι τα έλεγα σε μια φίλη.Η δικια μου η μαμα με παιρνει τηλ (ειμαι σε άλλη πόλη)κ με ρωτα περι ανεμων κ υδάτων τι καιρο έχει κ τέτοια.Της λεω κουράζομαι με το παιδι κ λεει κανε υπομονη ./ουτε λεει να έρθει ενω κάθεται κ μπορει ούτε τίποτα.Όταν παω να ανοιξω συζήτησει για τον ανδρα μου να της πω τι με ενοχλει μου την κόβει κ με ρωτα τι φαγητο κάνω,ενω ξερει οτι δεν εχω κανεναν εδω να μιλησω κ ενω εχει περάσει κ αυτή το ίδιο.Πολυ μεγάλη αΝαισθησια.Αλλά τι να κανω συνηθισα...σου ειπα κανε οτι δεν καταλαβαινεις δε γινεται αλλιώς