Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Συνταγές Ιονίων νήσων ...


Afroditi D

Recommended Posts

Καλημέρα ! Πρόσπαθω να βρώ την "αυθεντική" συνταγή για το Κερκυραϊκό ΣΟΦΡΙΤΟ ...

 

ευχαριστώ εκ'των προτέρων! :D

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • 3 weeks later...

Το σοφρίτο όπως το κάνουμε σπίτι μας

(δεν ξέρω αν είναι η παραδοσιακή συνταγή)

Κρέας μοσχαρίσιο (νουά κατά προτίμηση)

1 ματσάκι μαϊντανό

1 σκόρδο

1 ποτηράκι ξύδι μπαλσάμικο

Λίγο λάδι

 

Κόβουμε το κρέας σε φέτες λεπτές. Σε ρηχή κατσαρόλα τηγανίζουμε σε λάδι και από τις δύο πλευρές (μέχρι να ροδίσει) το κρέας αφού το έχουμε αλατοπιπερώσει και αλευρώσει. Βγάζουμε το κρέας. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε λίγο μέχρι να μαραθούν. Όταν "μαραθούν" ρίχνουμε το ξύδι μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα (κάνα δύο λεπτά). Προσθέτουμε το κρέας σε στρώσεις και ρίχνουμε από πάνω ΖΕΣΤΟ νερό (μέχρι να το σκεπάσει και 1-2 δάκτυλο παραπάνω) και μαγειρεύουμε ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΙΓΑΝΗ φωτιά μέχρι να δέσει. Κατά διαστήματα δεν το ανακατεύουμε αλλά κουνάμε την κατσαρόλα. Όταν δέσει είναι έτοιμο. Το συνοδεύουμε με ρυζάκι συνήθως, αλλά και με πατάτες τηγανιτές ή βραστές και μακαρόνια ακόμη. Η σάλτσα του δένει με όλα. Καλή επιτυχία.

Afroditi D θα ρωτήσω και θα προσθέσω και τη version της πεθεράς μου, αν διαφέρει σε κάτι.

6WqHp3.pngUVK9p3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Το φτιάχνω ακριβως οπως εδω , το ειχαμε συζητήσει με την Ελενα

http://hungryforhungry.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

απλά δεν το τηγανίζω πολυ και δεν αλλάζω κατσαρόλα .

Ειναι η αυθεντική συνταγή :D

Που είναι η συνταγή οεο;;; Δεν βγαίνει τίποτα!!!

 

Το τρίτο κοντό μου ανθρωπάκι τσουυυυυπ βγήκε στις 8/12/2011!!!

Link to comment
Share on other sites

Το φτιάχνω ακριβως οπως εδω , το ειχαμε συζητήσει με την Ελενα

http://hungryforhungry.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

απλά δεν το τηγανίζω πολυ και δεν αλλάζω κατσαρόλα .

Ειναι η αυθεντική συνταγή :D

Που είναι η συνταγή οεο;;; Δεν βγαίνει τίποτα!!!

 

Ναι ...αποχωρησε η Ελενα και πηρε και τις συνταγές ... Την θέλεις αμεσα να την γράψω ? :D

VgL7.jpgIgLdp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Παστιτσάδα με κοτόπουλο

 

Αφού πιάσαμε τις κλασσικές αγαπημένες συνταγές , δεν θα μπορούσα να μην γράψω μια αγαπημένη μου Κερκυραική συνταγή . Είχα την τιμή και την χαρά να την πρωτογευτώ πριν απο πολλά χρόνια απο Κερκυραία Αρχόντισα και έχω ακόμα στο στόμα μου τη γεύση εκείνης της παστιτσάδας . Η κλασσική συνταγή γίνεται συνήθως με μοσχάρι ή κόκκορα . Εμείς σήμερα την κάναμε με νόστιμο βιολογικό κοτοπουλάκι που βρήκαμε :)

 

Υλικά :

1 κοτόπουλο ή κοκκορας σε μερίδες

2 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα

3 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι ντομάτα φρέσκια

3 κουταλιές πελτέ ντομάτας

1/4 φλιτζάνι ξύδι λευκό

1/2 ποτήρι κρασί κοκκινο

Λίγη ζαχαρίτσα

Μπαχαρικά ( κανέλα , γαρύφαλλο , κύμινο, μοσχοκάρυδο , μπαχάρι , δάφνη , καυτερό κόκκινο πιπέρι, αλάτι)

500 γρμ μακαρόνια χοντρά

Κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση :

Πλένουμε το κοτοπουλάκι μας , το τεμάχιζουμε και το σκουπίζουμε καλά . Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε λιγο λαδάκι και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε καλά το κοτόπουλο να ροδοκοκκινήσει. Προσθέτουμε το ψιλλοκομένο κρεμμυδι και το σκόρδο και αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν . Ρίχνουμε το ξύδι το αφήνουμε λίγο να εξατμιστει και ρίχνουμε την ντομάτα , τον πελτέ διαλυμένο σε 1 ποτηρι ζεστό νερο , την ζάχαρη και τα μπαχαρικά μας μαζί και το κρασί . Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κοτοπουλάκι να σιγομαγειρευτεί για αρκετή ωρα μέχρι να μαλακώσει πολυ και να δέσει η σάλτσα . Ελέγχουμε πότε πότε μηπως χρειαστεί νεράκι . Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε . Μολις είναι ετοιμο το κοτόπουλο το αφαιρούμε απο την κατσαρόλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια μας στη σάλτσα. Τα ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα καλά και σερβίρουμε με μπόλικο τυράκι . Εμείς σήμερα δεν είχαμε κεφαλογραβιέρα ή αλλο πικάντικο σκληρό τυρί και το φάγαμε με φέτα σκληρή γίδινη που μας φίλεψαν :)

Στο πατρικό μου ο πατερούλης μου και η αδερφούλα μου προτιμούσαν μακαρόνια Ν 2 και εγώ ήθελα σαλιαρίτσα !:) Εδώ με τον αντρούλη μου προτιμούμε τις πέννες ή ριγκατόνι και χω γλιτώσει απο τους λεκέδες:) .

 

http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/06/blog-post_1248.html

VgL7.jpgIgLdp2.png
Link to comment
Share on other sites

ΤρεΛεγκω μου εσυ Σοφρίτο ζήτησες και γω εβαλα παστιτσάδα :lol:

 

Σοφρίτο

 

1 -1,5 κιλό μοσχάρι νουά (ανάλογα τα ατομα)

Μισό ματσάκι μαιντανό

4-5 σκελίδες σκορδο

1/2 φλιτζάνι ξύδι καλής ποιότητας

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

Αλεύρι

Λιγο ελαιόλαδο

Αλάτι , φρεσκοτριμένο πιπέρι .

 

Το Σοφρίτο θέλει πολυ σκορδο , πολυ μαιντανό και πολυ χαμηλή φωτιά . Να μαγειρευτεί με τις ώρες να ενωθουν τα αρώματα ! Πεντανόστιμο φαγητό και ειδικά αν το τρως στην Κέρκυρα ειναι ακομ νοστιμότερο .

 

Εκτέλεση :

Ζητάμε απο τον χασαπη μας να μας κοψει σε λεπτές φέτες το κρέας . Το πλένουμε το στεγνώνουμε και το αλευρώνουμε . Βαζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα (αν υπάρχει φαρδιά και κοντή κατσαρόλα ) το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά το κρέας λιγο λιγο . Το αφαιρούμε ρίχνουμε το σκόρδο και τον μαιντανό και σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί . Ξανατοποθετούμε το κρέας γυρω γυρω απο την κατσαρόλα και σε δευτερη στρωση αν χρειαστεί . Προσθέτουμε λιγο νεράκι , χαμηλώνουμε το μάτι και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτει . Το προσέχουμε ομως μην κολήσει και ανακινούμε ποτε ποτε την κατσαρόλα .

Με πουρέ ή χιονάτο ρύζι ειναι αχτύπητος συνδιασμός !

VgL7.jpgIgLdp2.png
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 8 months later...

Καλημέρα σε όλες τις καταπληκτικές μαγείρισσες! Θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει καμία τη συνταγή της κεφαλλονίτικης τσιλιγουρδόπιτας μπας και καταφέρω τον άντρα μου να φάει και κάτι από το νησί μου...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 weeks later...
Καλημέρα σε όλες τις καταπληκτικές μαγείρισσες! Θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει καμία τη συνταγή της κεφαλλονίτικης τσιλιγουρδόπιτας μπας και καταφέρω τον άντρα μου να φάει και κάτι από το νησί μου...

Για κεφαλλονιτικη κρεατοπιτα μπορεις να δεις εδω

http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=895&Itemid=49

HKTLp3.pngNQ8bp3.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...