Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ


Recommended Posts

Κορίτσια θα τρελαθώ, πάω πριν μερικές ημέρες σε μία ημερίδα με θέμα "Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση". Η ομιλήτρια της ημερίδας ψυχολόγος στο επάγγελμα ξεκινάει και λέει πως για την σωστή σεξουαλική πορεία των παιδιών στην ενήλικη τους ζωή είναι σημαντικό να ξεπεραστεί το στοματικό στάδιο (πιπίλα, μπιμπερό κλπ) μέχρι τα 2,5 το πολύ και επίσης ο θηλασμός:shock:. Σοκάρομαι εγώ και τελικά δεν κρατιέμαι σηκώνομαι μάλιστα όρθια και λέω πως εγώ θηλάζω το 2,5 χρονών κορίτσι μου και πως σε πολλά κείμενα έχω διαβάσει ότι ο μακροχρόνιος θηλασμός μόνο θετικά οφέλη έχει στην ψυχολογία και την συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών με θετικά αποτελέσματα στην ενήλικη ζωή, επίσης που στηρίζει ότι ο θηλασμός μετά τα 2,5 επιδρά αρνητικά στην σεξουαλικότητα. Μου απάντησε λοιπόν ότι ως ψυχολόγος που έχει κάνει μεταπτυχιακό στο συγκεκριμένο αντικείμενο κάτι παραπάνω ξέρει και πιθανόν οι πηγές μου να είναι αναξιόπιστες και για το καλό του παιδιού να σταματήσουμε τον θηλασμό άμεσα. Κορίτσια ειλικρινά δεν συνέχισα την αντιπαράθεση γιατί άρχισα να τρέμω από τα νεύρα μου, καλά μα τόσο ΑΣΧΕΤΗ πια και μάλιστα ψυχολόγος? σε τι σόι έρευνα βασίστηκε για να υποστηρίζει κάτι τέτοιο? Υποτίθεται μορφωμένη γυναίκα και μάλιστα παιδοψυχολόγος.... Ακόμα που το σκέφτομαι τρέμω από τα νεύρα μου

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


O ΠΟΥ υποστηρίζει τον θηλασμό μεχρι τα 2 έτη. Για την συνεχεια το αφήνει στην βούληση του παιδιου και της μαμας. Κοινως δεν επιβάλει διακοπή αλλά και δεν προωθεί και την συνέχιση.

Το στοματικό στάδιο ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 2.5 ετων οποτε και ολοκληρώνεται η οδοντοφυία των παιδιών. Τότε ελαττώνεται και η "ταση" στην στοματική κοιλότητα των παιδιών και πλέον εισέρχονται στο πρωκτικό στάδιο της ψυχολογικής τους ανάπτυξης οποτε και προσπαθουν να ελέγξουν τους σφιγκτήρες τους.

Σε γενικές γραμμές δεν θα με πανικόβαλε μια εικόνα ενός παιδιου 3 ετων που θηλάζει αλλά αν έβλεπα ένα παιδάκι μεγαλύτερο όντως θα αναρωτιόμουν αν δεν μπορεί να βρει ανακουφιση και επικοινωνία με άλλους τρόπους εκτός από το να θηλάζει... Οποτε δεν τρεμω από θυμο με βαση αυτά που είπε η ψυχολόγος ( αν και θηλαζω αποκλειστικα και ελπίζω να φτασουμε τα 2 ετη) αλλά δέχομαι ότι προφανως υπάρχουν και επιστημονικές προσεγγίσεις σχετικα με την ψυχολογια των θηλαζόντων νηπίων που καλό θα είναι ακόμη και αν δεν τις αποδεχόμαστε πλήρως να τις εχουμε υπόψιν...

Αλήθεια αφου ο ΠΟΥ δεν θετει ανωτατο όριο πως θα σας φαινόταν αν ο άντρας σας θηλάζε την πεθερά σας?? Θα το βρίσκατε φυσιολογικό αφου ο ΠΟΥ δεν θετει ανωτατο όριο διακοπης θηλασμου???

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με όλα όσα ειπε η argini

Και εγω θηλάσα μέχρι τα 2 αλλα δεν έχω δει κανενα επιστημονικό άρθρο να λέει τα καλα του θηλασμου σε ενα 3χρονο, 4χρονο

 

Γιατί τη θεωρείς τόσο άσχετη; Δεν ειπε η γυναίκα να κόψουμε το θηλασμο στους 6μηνες! Για να το λέει σε ημερίδα, κάπου θα το στηρίζει!

Χωρις να παρεξηγηθώ το τρίχρονο ειναι αντράκι πια!!

Link to comment
Share on other sites

Ελάτε, βρε παιδια, μην αναμασαμε τα ίδια...Το θέμα του μακροχρόνιου θηλασμού έβγαλε καμιά 15αρια σελίδες πριν από 3-4 μήνες, με αφορμή ένα 3χρονο που τόλμησε να θηλάσει σε παιδότοπο. Εκεί, η κουβέντα συνοψίστηκε στο ότι οι ψυχολόγοι διαφωνούν με το μακροχρόνιο θηλασμό, παρ'όλο που Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και ΠΟΥ αναφέρουν ρητά πως δεν υπάρχουν ενδείξεις οποιασδήποτε ψυχοκοινωνικης επίπτωσης.

 

Αργίνη, ο μέσος χρόνος φυσικού αποθηλασμού είναι τα 4 έτη. Η πιθανότητα ο άντρας μας να θηλάζει την πεθερά μας είναι η ίδια με το να βάζει πιπίλα και να της λέει "κακακια", για να του αλλάξει πάνα.

Link to comment
Share on other sites

Ελάτε' date=' βρε παιδια, μην αναμασαμε τα ίδια...Το θέμα του μακροχρόνιου θηλασμού έβγαλε καμιά 15αρια σελίδες πριν από 3-4 μήνες, με αφορμή ένα 3χρονο που τόλμησε να θηλάσει σε παιδότοπο. Εκεί, η κουβέντα συνοψίστηκε στο ότι οι ψυχολόγοι διαφωνούν με το μακροχρόνιο θηλασμό, παρ'όλο που Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και ΠΟΥ αναφέρουν ρητά πως δεν υπάρχουν ενδείξεις οποιασδήποτε ψυχοκοινωνικης επίπτωσης.

 

Αργίνη, ο μέσος χρόνος φυσικού αποθηλασμού είναι τα 4 έτη. Η πιθανότητα ο άντρας μας να θηλάζει την πεθερά μας είναι η ίδια με το να βάζει πιπίλα και να της λέει "κακακια", για να του αλλάξει πάνα.[/quote']

 

Για κάτσε βρε Scratee , δηλαδή μας λες ότι όσες περιπτώσεις αποθηλασμου στα 1 έχουμε, έχουμε και άλλες τόσες στα 7 χρονια;; Σορυ να μου επιτρέψεις να έχω τις αμφιβολίες μου εκτός και αν έχεις ακράδαντες αποδείξεις!!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Υπάρχει πρόσφατο θέμα που μάλλον έχει εξαντληθεί... Αν έχει κάτι καινούργιο να ειπωθεί, αλλιώς καταλήγει βαρετό...

 

Πολύ περισσότερο γιατί φαίνεται ότι σαν πολύ προσωπικά να παίρνουν κάποιοι τι κάνουν οι γυναίκες με το στήθος τους : D

 

Γενικώς υπάρχουν σχολές ειδικών και ψυχολόγων και παιδιάτρων που έχουν εκπαιδευτεί "κάπως" σχετικά με τη διάρκεια του θηλασμού και γενικά θεωρούν ότι κάποιος πρέπει να παρέμβει γιατί η μαμά ή το μωρό μπορεί και να κάνουν κάτι πολύ λάθος! Σύγχρονες σχολές τα λένε αλλιώς.

 

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=139753

 

Για τη μέση ηλικία του φυσικού αποθηλασμού δεν έχω πειστεί ότι φτάνει τα 4... Μέση με βάση τι; Η δική μας εμπειρία είναι ότι υπήρξε το breastfeeding agitation πολύ πολύ νωρίτερα. Αρκετά παιδιά, αν δεν εμποδιστουν με κάποιον τρόπο, φτάνουν τα 4 ή και παραπάνω, αλλά άλλο αυτό και άλλο ο μέσος όρος.

 

Στους ανθρώπους σίγουρα παίζουν κοινωνικοί λόγοι που ντύνουν ανάλογα το θηλασμό. Στα κατσικάκια δεν μοιάζει κανείς να ανησυχεί πότε θα αποθηλάσουν, φαντάζομαι ότι από κατσίκα σε κατσίκα δεν έχει και μεγάλη διαφορά στο χρόνο και δεν είδα κανείς που μεγαλώνει τράγο για αναπαραγωγή να σκέφτηκε να του κόψει το θηλασμό όταν ήταν κατσικάκι για να είναι πιο πρόθυμος και εργατικός στο μέλλον :mrgreen:

 

Θέλω να πω ότι σαν ανθρώπινα όντα, κάποιες φορές το κουράζουμε αυτό το θέμα... Με το breastfeeding agitation δεν είχα ακούσει το σώμα μου, σου λέει να το ψάξω, να δω τι θα λέγαν οι ειδικοί και τελικά ευτυχώς έπεσα στο κατάλληλο λινκ, αλλιώς θα παιδευόμουν... Μπορεί αυτό το βιολογικό ορόσημο να ήρθε τότε, επειδή κοινωνικοί λόγοι το προκάλεσαν, πχ η απουσία μου για δουλειά, αλλά δεν νομίζω, γιατί δεν είχε αλλάξει κάτι ουσιαστικό για πολλούς μήνες πριν.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω αυτό που εννοει η Scratée λεγοντας ότι ο μεσος ορορς φυσικου αποθηλασου είναι τα 4 ετη...είναι ότι αν ένα παιδι αφεθει να αποθηλασει οποτε αυτό θελει τοτε συνηθως φτανει 4 ετων.Οχι πως κατά μεσο ορο τα παιδια αποθηλαζουν 4 ετων...γιατι η πλειονοτητα των παιδιων δεν αποθηλαζουν φυσικα...αποθηλαζουν οποτε το αποφσισει η μαμα.

 

Ο μικρος μου 2,5 ετων αποθηλασε πριν μερικες μερες...μετα από προσπαθεια πολλων μηνων να κοψουμε το θηλασμο.Αν τον αφηνα μονο του θα φταναμε σιγουρα τα 4.

 

Το θεμα οντως ξανασυζητηθηκε προσφατα οποτε δεν εχει νοημα να τρωγόμαστε παλι από την αρχη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είχα παρακολουθήσει το προηγούμενο thread, οπότε δεν ξέρω αν έχουν αναφερθεί ξανά οι παρακάτω παρατηρήσεις που θα κάνω.

 

Πρώτα πρώτα, θα ήθελα να πω ότι στην επιστήμη της ψυχολογίας (λόγω σπουδών έχω μια μικρή σχέση με το αντικείμενο, χωρίς να είμαι ψυχολόγος) υπάρχουν διάφορες θεωρίες που υποστηρίζουν κάποια πράγματα βασιζόμενες σε κάποιες ενδείξεις και παρατηρήσεις. Αυτά που υποστηρίζουν δεν είναι πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένα με έρευνες.

 

Από την άλλη υπάρχουν και οι έρευνες που μπορεί να βασίζονται σε ένα τυχαίο δείγμα (αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματά τους κάτι μας δείχνουν αλλά δεν μπορούμε να τα γενικεύσουμε για όλους) και οι έρευνες με δείγμα αντιπροσωπευτικό ενός πληθυσμού (που μας δείχνουν ότι το συγκεκριμένο συμπέρασμα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ισχύει σε γενικές γραμμές για όλο τον πληθυσμό που ορίζει η έρευνα).

 

Απ' όσο έχω διαβάσει, δεν υπάρχουν έρευνες με αντιπροσωπευτικό δείγμα κάποιου πληθυσμού που να έχουν αποδείξει ότι μπιμπερό/πιπίλα και θηλασμός μετά από κάποια ηλικία έχουν κακή επίδραση στη σεξουαλικότητα κατά την ενηλικίωση. Τώρα μπορεί και να μου διαφέυγει κάτι, δεν ξέρω.

 

Το δεύτερο που κάπου έχω διαβάσει, αλλά δεν είμαι 100% σίγουρη ότι ισχύει γιατί δε θυμάμαι από πού το διάβασα και αν ήταν αξιόπιστη πηγή (όποιος ενδιαφερεται όμως κάπου θα βρει την απάντηση) είναι ότι από μια ηλικία και μετά (γύρω στα 7; δε θυμάμαι καλά) ο άνθρωπος χάνει τη δυνατότητα να κάνει τη θηλαστική κίνηση γιατί αλλάζει η ανατομία του στόματος, οπότε ένας ενήλικας και να θέλει να θηλάσει δεν μπορεί.

 

Να πω, επίσης, ότι ξέρω στο περιβάλλον μου παιδιά που έπιναν το γάλα τους από μπιμπερό μέχρι μεγάλες τάξεις του δημοτικού και τώρα ως ενήλικες δεν έχουν κανένα πρόβλημα σεξουλικότητας. :wink:

 

Το άλλο που αναρωτιέμαι είναι αν αυτό που λένε για τη σεξουαλικότητα ισχύει και για τα αγόρια που θηλάζουν και για τα κορίτσια;

 

Τέλος, το ειναι η σωστή σεξουαλική πορεία, είναι κι αυτό λίγο υποκειμενικό δεν είναι; Το να γίνει κάποιος ομοφυλόφιλος μεγαλώνοντας, ας πούμε, είναι λάθος σεξουαλική πορεία;

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites

Να πω, επίσης, ότι ξέρω στο περιβάλλον μου παιδιά που έπιναν το γάλα τους από μπιμπερό μέχρι μεγάλες τάξεις του δημοτικού και τώρα ως ενήλικες δεν έχουν κανένα πρόβλημα σεξουλικότητας. :wink:

 

Αυτο δεν μπορείς να το ξέρεις εκτός και αν έχεις σχέση μαζι τους!

 

 

Τέλος, το ειναι η σωστή σεξουαλική πορεία, είναι κι αυτό λίγο υποκειμενικό δεν είναι; Το να γίνει κάποιος ομοφυλόφιλος μεγαλώνοντας, ας πούμε, είναι λάθος σεξουαλική πορεία;

 

Δεν νομίζω η ψυχολόγος να μιλάει για κατι τόσο απλό! Το τι βιώματα εχει κάποιος μπορεί να τον επηρεάσει σοβαρά στο πως βλέπει μια γυναίκα! Αν θηλάζει μέχρι τα 7, νομίζεις ότι μπορεί να αρχίσει μια αθώα σχέση στα 13;

Link to comment
Share on other sites

Αυτο δεν μπορείς να το ξέρεις εκτός και αν έχεις σχέση μαζι τους!

 

 

 

Δεν νομίζω η ψυχολόγος να μιλάει για κατι τόσο απλό! Το τι βιώματα εχει κάποιος μπορεί να τον επηρεάσει σοβαρά στο πως βλέπει μια γυναίκα! Αν θηλάζει μέχρι τα 7, νομίζεις ότι μπορεί να αρχίσει μια αθώα σχέση στα 13;

 

Δηλ. εννοείς πως ένα αγοράκι που θηλάζει έως τα 7 θα ρίχνεται στα κοριτσάκια στην εφηβεία......και κατά συνέπεια στο μέλλον θα γίνει ποιος ξέρει τι...... αυτό προσδίδει διαταραγμένη προσωπικότητα και ανασφαλείς ανθρώπους, αντιθέτως από όσα διαβάζω σε διάφορα άρθρα ο φυσικός αποθηλασμός σχετίζεται με το αίσθημα της ασφάλειας και της αυξημένης αυτοπεποίθησης. Εγώ θα έλεγα πως το αγοράκι που αποθηλάζει φυσικά θα αποκτήσει ευαισθησίες, κατανοεί καλύτερα την αξία μιας γυναίκας και υποσυνείδιτα θα σέβεται το αντίθετο φύλο περισσότερο.... Βέβαια φτάνουμε στο άλλο άκρο σπάνιες οι περιπτώσεις του θηλασμού μέχρι τα 7, οι μετρημένες στα δάχτυλα περιπτώσεις δεν αντιπροσωπεύουν κάτι και έπειτα άλλο 2,5 ή 4 και άλλο 7. Είναι και πως έχουμε συνηθίσει, εγώ που δεν έδωσα πιπίλα σε κανένα από τα παιδιά μου όταν δω μωρό με πιπίλα χωρίς να το θέλω μου δημιουργόυνται αρνητικά συναισθήματα ως προς την σκέψη των γονιών να δώσουν πιπίλα, αλλά δεν λέω κάτι γιατί ξέρω ότι είμαι λάθος επειδή απλά είναι κάτι που εμένα μου φαίνεται ξένο και μόνο αυτό.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αυτο δεν μπορείς να το ξέρεις εκτός και αν έχεις σχέση μαζι τους!

 

Δίκιο έχεις. Από τα φαινόμενα όμως αυτό βγαίνει προς τα έξω.

 

Δεν νομίζω η ψυχολόγος να μιλάει για κατι τόσο απλό! Το τι βιώματα εχει κάποιος μπορεί να τον επηρεάσει σοβαρά στο πως βλέπει μια γυναίκα! Αν θηλάζει μέχρι τα 7, νομίζεις ότι μπορεί να αρχίσει μια αθώα σχέση στα 13;

 

Δεν ξέρω αν εννοείς αυτό που λέει η xrisaki ή αν εννοείς ότι δε θα μπορεί να κάνει σχέση. Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω να σου πω. Ένα κορίτσι που θηλάζει μέχρι τα 7 δε βλέπω το λόγω να το επηρεάσει. Ένα αγόρι δεν ξέρω. Ο μακροχρόνιος θηλασμός δεν είναι κάτι που θα έπέλεγα προσωπικά, για διάφορους λόγους, αλλά ούτε και κάτι που βλέπω "περίεργα" όταν το κάνουν οι άλλοι. Είμαι λίγο της άποψης ότι αφού άυτό είναι το φυσικό του ανθρώπου ως οργανισμού, τότε μάλλον δε θα δημιουργεί προβλήματα. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο γιατί πολλά πράγματα που είναι στη φύση μας, καταλήγουν προβληματα σε διάφορες περιπτώσεις.

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites

Δηλ. εννοείς πως ένα αγοράκι που θηλάζει έως τα 7 θα ρίχνεται στα κοριτσάκια στην εφηβεία......και κατά συνέπεια στο μέλλον θα γίνει ποιος ξέρει τι...... αυτό προσδίδει διαταραγμένη προσωπικότητα και ανασφαλείς ανθρώπους, αντιθέτως από όσα διαβάζω σε διάφορα άρθρα ο φυσικός αποθηλασμός σχετίζεται με το αίσθημα της ασφάλειας και της αυξημένης αυτοπεποίθησης. Εγώ θα έλεγα πως το αγοράκι που αποθηλάζει φυσικά θα αποκτήσει ευαισθησίες, κατανοεί καλύτερα την αξία μιας γυναίκας και υποσυνείδιτα θα σέβεται το αντίθετο φύλο περισσότερο.... Βέβαια φτάνουμε στο άλλο άκρο σπάνιες οι περιπτώσεις του θηλασμού μέχρι τα 7, οι μετρημένες στα δάχτυλα περιπτώσεις δεν αντιπροσωπεύουν κάτι και έπειτα άλλο 2,5 ή 4 και άλλο 7. Είναι και πως έχουμε συνηθίσει, εγώ που δεν έδωσα πιπίλα σε κανένα από τα παιδιά μου όταν δω μωρό με πιπίλα χωρίς να το θέλω μου δημιουργόυνται αρνητικά συναισθήματα ως προς την σκέψη των γονιών να δώσουν πιπίλα, αλλά δεν λέω κάτι γιατί ξέρω ότι είμαι λάθος επειδή απλά είναι κάτι που εμένα μου φαίνεται ξένο και μόνο αυτό.

 

Οχι δεν εννοώ ότι θα ρίχνεται στα κοριτσάκια , εννοώ ότι με την ψυχολογία ενός ανθρώπου ειδικά σε ηλικία που δημιουργούνται βιώματα, εγω δεν θα έπαιζα

Η ψυχή ειναι άβυσσος!! Δεν ξέρεις πως ακριβώς ενα παιδί βλέπει μια γυναίκα σε αυτήν την περίπτωση! Κανένας μα κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι κάνει σε ενα παιδάκι οταν εχει πρόσβαση σε ενα ιδιαίτερο μέρος της μάνας του πέρα απο τα 4,5 κλπ

Και by the way εννοείται ότι ο φυσικός αποθηλασμος ειναι στα 4, μάλλον γιατί βαριέται μετά το παιδί και δεν θελει άλλο. Αυτο δεν σημαίνει ότι ειναι φυσιολογικό (η οχι)

Link to comment
Share on other sites

Οχι δεν εννοώ ότι θα ρίχνεται στα κοριτσάκια , εννοώ ότι με την ψυχολογία ενός ανθρώπου ειδικά σε ηλικία που δημιουργούνται βιώματα, εγω δεν θα έπαιζα

Η ψυχή ειναι άβυσσος!! Δεν ξέρεις πως ακριβώς ενα παιδί βλέπει μια γυναίκα σε αυτήν την περίπτωση! Κανένας μα κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι κάνει σε ενα παιδάκι οταν εχει πρόσβαση σε ενα ιδιαίτερο μέρος της μάνας του πέρα απο τα 4,5 κλπ

Και by the way εννοείται ότι ο φυσικός αποθηλασμος ειναι στα 4, μάλλον γιατί βαριέται μετά το παιδί και δεν θελει άλλο. Αυτο δεν σημαίνει ότι ειναι φυσιολογικό (η οχι)

 

Κοίτα και σε εμένα ο θηλασμός ενός 7χρονου μου φαντάζει κάπως περίεργος, δεν ξέρω και κάποια περίπτωση, ο φυσικός αποθηλασμός στα 4 με 4 και κάτι μου φαίνεται πιο νορμαλ, ίσως κάνουμε και λάθος και τελικά να αποδειχθεί στο μέλλον ο φυσικός αποθηλασμός στα 7 και να μας φαίνεται πιο οικίος τότε. Εδώ ακόμα πριν μία 5ετία ή και περισσότερο ο θηλασμός του βρέφους φάνταζε αλόκοτος και ευτυχώς κοίτα που φτάσαμε, ξυπνήσαμε σαν λαός και επιτέλους αρχίσαμε να αμφισβητούμε και να καταλαβαίνουμε τα διάφορα συμφέροντα. Πάντως ίσως να μην είναι τυχαίο που τα περισσότερα παιδιά αποθηλάζουν γύρω στα 4, αλλά ένα παιδάκι 2,5 ή 3 ή 3,5 εμένα μου φαίνεται πολύ φυσικό να θηλάζει ακόμα. Θέλω να πω δεν υπήρχε κατά την γνώμη μου λόγος να με αποτρέψει η ψυχολόγος από κάτι τέτοιο και θεωρώ πως πρέπει να ενημερωθεί περισσότερο....

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα και σε εμένα ο θηλασμός ενός 7χρονου μου φαντάζει κάπως περίεργος, δεν ξέρω και κάποια περίπτωση, ο φυσικός αποθηλασμός στα 4 με 4 και κάτι μου φαίνεται πιο νορμαλ, ίσως κάνουμε και λάθος και τελικά να αποδειχθεί στο μέλλον ο φυσικός αποθηλασμός στα 7 και να μας φαίνεται πιο οικίος τότε. Εδώ ακόμα πριν μία 5ετία ή και περισσότερο ο θηλασμός του βρέφους φάνταζε αλόκοτος και ευτυχώς κοίτα που φτάσαμε, ξυπνήσαμε σαν λαός και επιτέλους αρχίσαμε να αμφισβητούμε και να καταλαβαίνουμε τα διάφορα συμφέροντα. Πάντως ίσως να μην είναι τυχαίο που τα περισσότερα παιδιά αποθηλάζουν γύρω στα 4, αλλά ένα παιδάκι 2,5 ή 3 ή 3,5 εμένα μου φαίνεται πολύ φυσικό να θηλάζει ακόμα. Θέλω να πω δεν υπήρχε κατά την γνώμη μου λόγος να με αποτρέψει η ψυχολόγος από κάτι τέτοιο και θεωρώ πως πρέπει να ενημερωθεί περισσότερο....

 

Τι να σου πω, εγω βλέπω τον δικό μου που γίνεται 3 σε λιγο και μου φαινεται μεγάλο για κατι τέτοιο. Τώρα ειναι που αρχίζει και καταλαβαίνει διάφορα αγοριού κοριτσιού, εχει και φιλενάδα. Θέλω να πω δεν ειναι το μωρο που ήταν πριν 6 μηνες ... Εμένα προσωπικά μου φαινεται καπως!

Οπότε την πιστεύω την ψυχολόγο.. Στο κάτω κάτω το εχει σπουδάσει το θέμα, η ψυχολογία του ανθρώπου ειναι η ζωή της!

Link to comment
Share on other sites

Πάντως και το μπιμπερό που αναφέρει η ψυχολόγος δεν το κόβουν όλα τα παιδιά πριν τα 2,5. Ίσα ίσα τα περισσότερα το κρατανε μέχρι τα 4. Εγώ δε θυμάμαι μέχρι ποια ηλικία έπινα απο μπιμπερό όμως σίγουρα μέχρι τα 4 αφού έχω μνήμες ( δεν ξέρω γιατί αλλά ακόμα θυμάμαι τη θερμοκρασία στα χέρια μου όταν το κρατούσα και τη μυρωδιά, τρελάθηκα; ) Με αυτή τη λογική οι περισσότεροι σημερινοί ενήλικες θα πρέπει να έχουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εγώ πάντως ξέρω δύο αδέρφια.Ο ένας θήλασε κάνα χρόνο και είναι στρέιτ ,ο άλλος καθόλου και είναι γκέι.Μακάρι να έπαιζε ρόλο μόνο ο θηλασμός και όχι π.χ. τα σημερινά πρότυπα των παιδιών.

Είναι σαν να είμαστε στη γη και να πηγαίνουμε για νερό στον Άρη.

Ναι ,και στον Άρη μπορεί να βρεις νερό , αλλά για σίγουρα πιές απο τη βρυσούλα σου!!Θέλω να πω , αν είμαστε σίγουροι οτι τα παιδιά μας δε θα επηρεαστούν απο οικογένεια , τηλεόραση , φίλους , παρέες και λοιπά και λοιπά.... ,τότε ας κοιτάξουμε και να μη τα θηλάσουμε και πολύ , μην τυχόν και γίνουν ομοφυλόφιλοι!

Όχι στο θηλασμό μέχρι τα 7 , όμως όχι και στον πανικό να αποθηλάσει ένα παιδί στα 2,5.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ο μέσος όρος αποθηλασμού στον κόσμο είναι 4.2 έτη. Μεσος όρος. Που σημαίνει οτι κάποια παιδιά θηλάζουν λιγότερο, και κάποια περισσότερο. Και επειδή συμπεριλαμβάνει τις χώρες στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών θηλάζει ελάχιστα ή και καθόλου, αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν παιδιά που θηλάζουν μέχρι τα 5, τα 6, και τα 7.

Παιδιά! Όχι άντρες. Αν ο άντρας σας θηλάζει την πεθερά σας, τότε υπάρχει θέμα. Αλλά το τρίχρονο δεν είναι άντρας, είναι μωρό. Και δεν είναι καθόλου περίεργο τα παιδιά να πίνουν το γάλα της μητέρας τους, περίεργο είναι να πίνουν το γάλα της αγελάδας. αλλά αυτό δε φαίνεται να ενοχλεί κανέναν. Η εν λόγω ψυχολόγος είναι παντελώς άσχετη, και αν δεν ήταν θα είχε επιχειρήματα για να στηρίξει τα λεγόμενα της, δε θα έλεγε "ψυχολόγος είμαι, κάτι παραπάνω ξέρω". Κι εγώ θηλάζουσα είμαι, κατι παραπάνω ξέρω κι εγώ έπρεπε να της πεις.

 

Ενα παιδί που θηλάζει δε θηλάζει μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Το μητρικό γάλα είναι στοργή, είναι παρηγοριά, έχει αντισώματα που χρειάζονται τα παιδιά καθώς το ανοσοποιητικό τους δεν ολοκληρώνεται πριν τα 6 χρόνια, αλλά είναι ΚΑΙ τροφή. Ή μάλλον, υπερτροφη!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ο μέσος όρος αποθηλασμού στον κόσμο είναι 4.2 έτη. Μεσος όρος. Που σημαίνει οτι κάποια παιδιά θηλάζουν λιγότερο, και κάποια περισσότερο. Και επειδή συμπεριλαμβάνει τις χώρες στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών θηλάζει ελάχιστα ή και καθόλου, αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν παιδιά που θηλάζουν μέχρι τα 5, τα 6, και τα 7.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο μέσος όρος στην πραγματικότητα είναι ένας ανακριβής δείκτης που σπάνια δείχνει αυτό που συμβαίνει πραγματικά. Το πιθανότερο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία θηλάζει μέχρι 1-2 χρόνια ενώ υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που θηλάζουν μέχρι τα 5. Γι' αυτό ο μέσος όρος βγαίνει 4.2 γιατί ο μέσος όρος τραβιέται προς τα πάνω από τις ακραίες τιμές του δείγματος.

 

Το θέμα πάντως δεν είναι τι κάνει η υπόλοιπη υφήλιος, το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, στη δυτική κοινωνία του 21ου αιώνα, όπου το στήθος λειτουργεί ως σύμβολο σεξουαλικής διέγερσης. Οι ψυχολόγοι / ψυχίατροι / ψυχοθεραπευτές λένε ότι όσο πιο νωρίς σταματήσει ο θηλασμός, ειδικά για τα αγόρια, τόσο το καλύτερο για την ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη. Το ξέρω ότι δεν σας αρέσει να το ακούτε, αλλά αυτή είναι η γνώμη των ειδικών.

 

Φυσικά δεν είναι απαραίτητο επειδή το λένε οι ειδικοί να το ακολουθήσετε κιόλας. Πάντως ότι το λένε, το λένε.

Link to comment
Share on other sites

Είδα "Little Monkey" στο "Μακροχρόνιος θηλασμός" και τσίμπησα αμέσως!!! :P

 

Πέρα από την πλάκα, δεν ήξερα ότι και οι ψυχίατροι αντιτίθενται. Κάτσε να ρωτήσω (και να...πρήξω) μία παλιά συμφοιτητρια...

Link to comment
Share on other sites

Οι ψυχίατροι αντιτίθενται και σε πολύ πιο απλά πράγματα, όπως την επαφή με το γυμνό πόδι της μαμάς (π.χ. όταν γιος και μαμά κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι).

 

Ελπίζω η συμφοιτήτρια να έχει ασχοληθεί με ψυχοθεραπεία ή/και αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία. Δεν είναι όλοι οι ψυχίατροι ειδικοί.

 

Ούτε κι εγώ είμαι ειδική. Συναδέλφους ψυχοθεραπευτές έχω ρωτήσει.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι είναι ψυχαναλύτρια.

 

Καλά, ποιο γυμνό πόδι; Λογικά θα βγάζουν φλυκταινες με την ιδέα ότι κοιμούνται μαζί μάνα και γιος!

Link to comment
Share on other sites

Στη δική μας κοινωνία, έχει φροντίσει η βιομηχανία γάλακτος να σιτίζονται τα βρέφη με γάλα αγελάδας. Λόγω λάθος ενημέρωσης και προπαγάνδας, και φυσικά δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο που οι γονείς των περισσότερων από μας θήλασαν τουλάχιστον μέχρι τα 4, ενώ η δική μας γενιά δεν έχει θηλάσει καθόλου. Στις χωρες όπου ακόμα κάνουν αυτό που ορίζει η φύση, τα παιδιά απογαλακτίζονται όταν είναι έτοιμα, σπάνια πριν τα 4.

ΔΕΝ υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν οτι ο μακροχρόνιος θηλασμός έχει άσχημες επιπτώσεις στο παιδί.

Ναι στην κοινωνία που ζούμε το στήθος έχει γίνει σύμβολο του σεξ, αλλά ο λόγος που έχουμε μαστούς, είναι ωστε να μπορούμε να θηλάζουμε, και τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα που αυτό έχει αλλάξει στην κοινωνία μας. Η φύση και οι ανάγκες των παιδιών παραμένουν ίδιες.

Ειδικοί, είναι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, που λέει οτι δεν υπάρχει ανώτατο όριο θηλασμού, για όσο το επιθυμεί το παιδί και η μητέρα, μέχρι τα 7 χρόνια και παραπάνω. Αυτοί είναι οι ειδικοί, όχι η κυριούλα ψυχολόγος που είπε στο Χρυσάκι να κόψει το θηλασμό στο παιδί της όσο είναι ακόμα καιρός.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, αυτό το "μπορεί να μη σας αρέσει να το ακούτε αλλά..." δεν ισχύει για τις μητέρες που θηλάζουν στις μέρες μας, γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που ο θηλασμός μετά τους 6 μήνες, για να μην πω μετά τις 40 μέρες, θεωρείται ακραίος. Οπότε οι μητέρες που θηλάζουν, έχουν βγάλει τα μάτια τους να διαβασουν και να ενημερωθούν, αφενός για να καταφέρουν να θηλάσουν και αφετέρου για να αποφασίσουν ως πότε. Δεν κάνουν αυτό που τις βολεύει. Έχουν ψάξει πολύ μέχρι να μάθουν τι είναι το καλύτερο για τα παιδιά τους.

Link to comment
Share on other sites

Στις χωρες όπου ακόμα κάνουν αυτό που ορίζει η φύση, τα παιδιά απογαλακτίζονται όταν είναι έτοιμα, σπάνια πριν τα 4.

Κοίτα η φύση προστάζει να κάνουμε πολλά πράγματα που δεν τα κάνουμε ως κοινωνία π.χ. σεξ πριν τα 16 ή γενικότερα ελεύθερο σεξ. Αλλιώς τι μας τις δίνει τις ορμόνες από τα 10; Και σίγουρα υπάρχουν χώρες στις οποίες τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν σεξουαλικές σχέσεις από μικρή ηλικία και μέχρι να φτάσουν τα 30 έχουν γίνει όχι μόνο γονείς αλλά και παπούδες. Και χώρες όπου δεν υπάρχει η έννοια της δέσμευσης ή του γάμου και είναι απόλυτα φυσιολογικό να συνεβρίσκεται ένας άνδρας με πολλές γυναίκες ή το αντίστροφο. Επίσης η φύση δεν προστάζει να φοράμε ρούχα, και σε πολλές χώρες η θέα του στήθους (ή του πέους) δεν θεωρείται ταμπού και συνεπώς τα σημεία αυτά όχι μόνο δεν καλύπτονται, αλλά στολίζονται κιόλας και προβάλονται ως μέρος της ένδυσης. Εμείς όμως έχουμε άλλους κοινωνικούς κανόνες που δεν επιτρέπουν την σεξουαλική επαφή σε νεαρή ηλικία, την ελεύθερη επαφή σε καμία ηλικία, την προβολή συγκεκριμένων σημείων του σώματος κλπ. Δεν υπάρχει κάτι "στη φύση" που να σε σταματάει να κάνεις σεξ με το γείτονα, αλλά δεν το κάνεις και καλώς δεν το κάνεις γιατί θα γίνεις δαχτυλοδειχτούμενη. Με άλλα λόγια για να είσαι καλά προσαρμοσμένος στη δική μας κοινωνία πρέπει να πας αντίθετα σε πολλά πράγματα που προστάζει η φύση.

 

ΔΕΝ υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν οτι ο μακροχρόνιος θηλασμός έχει άσχημες επιπτώσεις στο παιδί.

Αυτό πού το ξέρεις;

 

Ναι στην κοινωνία που ζούμε το στήθος έχει γίνει σύμβολο του σεξ, αλλά ο λόγος που έχουμε μαστούς, είναι ωστε να μπορούμε να θηλάζουμε, και τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα που αυτό έχει αλλάξει στην κοινωνία μας. Η φύση και οι ανάγκες των παιδιών παραμένουν ίδιες.

Αυτό πες το στο γιο σου ή στην κόρη σου μεθαύριο που θα νιώθουν την ανάγκη για σεξουαλική επαφή πριν τελειώσουν το γυμνάσιο.

 

Σημειωτέον, και η αντισύλληψη ενάντια στη φύση πάει, έτσι;

 

Ειδικοί, είναι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, που λέει οτι δεν υπάρχει ανώτατο όριο θηλασμού, για όσο το επιθυμεί το παιδί και η μητέρα, μέχρι τα 7 χρόνια και παραπάνω. Αυτοί είναι οι ειδικοί, όχι η κυριούλα ψυχολόγος που είπε στο Χρυσάκι να κόψει το θηλασμό στο παιδί της όσο είναι ακόμα καιρός.

Άρα με βάση της οδηγίες του ΠΟΥ αν η μαμά και το παιδί επιθυμούν να συνεχίσουν το θηλασμό μέχρι τα 18, όλα καλά?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...