Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Επιλογή παιδικού καθίσματος


Recommended Posts

Μετά από αρκετή έρευνα για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα τα οποία θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Καταρχήν ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι ειδικός, απλά μετά από πολύ ψάξιμο έχω αποκτήσει λίγη σχετική γνώση!!

 

ISOFIX εναντίον Δέσιμο με ζώνη

Καταρχήν όσοι έχουν μοντέλα αυτοκινήτου μετά το 2006 έχουν και υποδοχή για ISOFIX (σε κάποια αυτοκίνητα υπάρχουν και σε παλαιότερα μοντέλα). Το ISOFIX είναι ένα σύστημα τοποθέτησης του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο με δύο βραχίονες στερέωσης του καθίσματος οι οποίοι γαντζώνονται πάνω σε δύο μεταλλικούς γάντζους που βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλάτης του πίσω καθίσματος του αυτοκινήτου. Έτσι ουσιαστικά το κάθισμα δένεται απευθείας και πολύ σταθερά με το "σώμα" του αυτοκινήτου. Αν κάποιος μπορεί να συγκρίνει την τοποθέτηση ενός καθίσματος με ISOFIX και την αντίστοιχη τοποθέτηση με την ζώνη του αυτοκινήτου θα καταλάβει αμέσως την πολύ μεγάλη διαφορά (πολύ πιο σταθερό και χωρίς πλευρικές κινήσεις). Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι το 70% (!) των παιδικών καθισμάτων χωρίς ISOFIX είναι τοποθετημένα λάθος, ενώ η τοποθέτηση με ISOFIX ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λάθους τοποθέτησης. Καλό θα ήταν λοιπόν όσοι έχουν αυτοκίνητα με ISOFIX να προτιμούν τα αντίστοιχα παιδικά καθίσματα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί αν το παιδικό κάθισμα έχει σύστημα τοποθέτησης ISOFIX+ TOP TETHER. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση είναι ακόμα πιο σταθερή καθώς εκτός από τους δύο βραχίονες που προανέφερα, υπάρχει και ένα τρίτο σημείο συγκράτησης με ζώνη (TOP TETHER). Η προσοχή συνίσταται στο ότι θα πρέπει να ελέγξετε αν το αυτοκίνητό σας έχει εκτός από ISOFIX και σύστημα TOP TETHER.

Έναν ακόμα πλεονέκτημα του ISOFIX θα αναφέρω παρακάτω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να ελέγξετε αν το αυτοκίνητό σας συμπεριλαμβάνεται στην λίστα συμβατότητας του παιδικού καθίσματος

 

Ηλικίες

Η ηλικιακές ομάδες κατατάσσονται ανάλογα με τα κιλά και υπάρχουν διάφορα γκρουπ (0,0+,1,2,3). Πολλά καθίσματα είναι για παραπάνω από ένα γκρουπ π.χ. υπάρχει κατηγορία 0 ή 0/1 ή 1/2/3. Την ακριβή κατάταξη μπορείτε να την δείτε εδώ: http://www.childcarseats.org.uk/types-of-seat/

Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι από τα παιδιά 5-6 μπορούν να κάθονται στα κανονικά καθίσματα του αυτοκινήτου ή το πολύ-πολύ να κάθονται πάνω σε ένα booster. Μετά από αρκετά μεγάλη έρευνα στο internet και σε εξειδικευμένα sites κατέληξα ότι η ηλικία στην οποία χρειάζονται παιδικά καθίσματα είναι πολύ μεγαλύτερη (διάβασα ότι είναι μέχρι τα 12!!) καθώς οι ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένες για ενήλικους, ενώ τα booster προσφέρουν μία απλή ανύψωση και τίποτα παραπάνω (π.χ. δεν υπάρχει ασφάλεια για πλευρική μετατόπιση). Αντίθετα, με το παιδικό κάθισμα εξασφαλίζεται η σωστή τοποθέτηση του παιδιού, παρέχεται πλευρική στήριξη ενώ επίσης και η ζώνη του αυτοκινήτου περνάει από τις υποδοχές του παιδικού καθίσματος και παίρνει την σωστή θέση πάνω στο σώμα του παιδιού.

Το παιδικό κάθισμα συνήθως μέχρι το γκρουπ 1 (18kg ~ 4ετων) προσφέρει ζώνη ασφαλείας 5 σημείων, ενώ υπάρχουν κάποια καθίσματα (π.χ. BRITAX ADVANSAFIX) στα οποία μπορεί να παραταθεί μέχρι και τα 25kg. Γενικά είναι ασφαλέστερο το παιδί να δένεται με τη ζώνη των 5 σημείων του παιδικού καθίσματος όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν πλέον το παιδί έχει μεγαλώσει αρκετά και δεν μπορεί να δεθεί με τη ζώνη των 5σημείων τότε έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθεί η ζώνη του αυτοκινήτου. Αν τυχόν έχουμε κάθισμα γκρουπ 1/2 ή 1/2/3 αφαιρούμε το ενισχυτικό που υπάρχει για το γκρουπ 1 (αν έχουμε κάθισμα κατηγορίας 2/3 δεν υπάρχει ενισχυτικό για να αφαιρέσουμε). Το παιδί είναι έτοιμο να δεθεί με τη ζώνη του αυτοκινήτου (πάντα πάνω στο παιδικό κάθισμα) και εδώ είναι το άλλο πλεονέκτημα του ISOFIX που ανάφερα παραπάνω. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ISOFIX, το παιδί δένεται με την ζώνη του αυτοκινήτου μαζί με το καθισματάκι. Δηλαδή το καθισματάκι δεν είναι πλέον ανεξάρτητα δεμένο στο αυτοκίνητο, αλλά το παιδί και το καθισματάκι είναι δεμένα μαζί!! Δηλαδή σε ενδεχόμενο πρόσκρουσης (ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ, δηλαδή τι ξύλο, ΧΤΥΠΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ) το παιδί θα πάρει μαζί και το βάρος του παιδικού καθίσματος!! Αντίθετα, με το ISOFIX το παιδικό κάθισμα είναι αυτόνομα δεμένο με το αυτοκίνητο και το παιδί που είναι δεμένο με την ζώνη του αυτοκινήτου σε ενδεχόμενο πρόσκρουσης (ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ) δεν θα επωμιστεί και το βάρος από το καθισματάκι. Από όλα τα πλεονεκτήματα του ISOFIX αυτό το θεωρώ το πιο σημαντικό!

 

Μάρκες και αξιοπιστία

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς το EURONCAP δεν δίνει αστεράκια για τα παιδικά καθίσματα όπως κάνει στα αυτοκίνητα (τον λόγο δεν τον ξέρω) και επομένως δεν υπάρχουν αποτελέσματα από crash test από εκεί. Υπάρχουν βέβαια αρκετές ιδιωτικές εταιρείες που κάνουν crash test και δίνουν αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις (π.χ. ADAC), ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι εύκολο να τα βρεις και επίσης αφορούν λίγες εταιρείες και μοντέλα. Βέβαια είναι δεδομένο ότι όλα τα καθισματάκια που κυκλοφορούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την πιστοποίηση ECE R 44/03 ή ECE R 44/04 και επομένως πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας που τίθενται από την πιστοποίηση, ωστόσο επειδή όλοι θέλουμε το καλύτερο ψάχνουμε και περαιτέρω ενδείξεις ασφαλείας.

Επίσης ένας νέος τρόπος δεσίματος στο κάθισμα είναι αυτός με το μαξιλαράκι μπροστά αντί για τις ζώνες 5 σημείων (π.χ. : http://www.skroutz.gr/s/2563453/Cybex-Pallas-2-fix.html) . Αυτού του είδους τα καθίσματα βγάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα στα crash test και αποτελούν μία πιο ακριβή κατηγορία. Επειδή όμως είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας από το συνηθισμένο καλό θα ήταν να τα δει κανείς από κοντά πριν πάρει κάποια απόφαση γιατί κατά την δική μου γνώμη το παιδί ίσως να έχει κάποια δυσκολία να το δεχτεί αφού του περιορίζει κάπως τα πόδια. Προσωπικά βλέποντάς το από κοντά μου δημιουργήθηκε και μία επιφύλαξη μήπως το παιδί καταφέρει να ξεγλυστρίσει τα πόδια κάτω από το μαξιλαράκι και μετά μείνει χωρίς δέσιμο στο κάθισμα χωρίς να το καταλάβω.

 

Η δική μου επιλογή

Μετά από όλα τα παραπάνω και θέλοντας κατηγορία 9-36, έκανα έρευνα σε διαδικτυακά καταστήματα, είδα κριτικές στο ιντερνετ, επισκέφτηκα από κοντά 5-6 μαγαζιά και τελικά κατέληξα στο "FOPPAPEDRETTI ISODINAMYK". Το συγκεκριμένο κάθισμα το είδα από κοντά στο Λητώ και μου φάνηκε πολύ σταθερό καθώς έχει δέσιμο με ISOFIX+TOP TETHER ενώ επίσης έχει και σύστημα πλευρικής προστασίας (SPS) και επιπλέον ήταν σε προσιτή τιμή (?175). Όπως όμως ανέφερα και παραπάνω επισκέφτηκα αρκετά καταστήματα από κοντά και διαπίστωσα ότι το κάθισμα αυτό ήταν ολόιδιο με το " KIDDO CRUIZER GTS ISOFIX". Αυτό μου κίνησε την περιέργεια και ψάχνοντας στο ιντερνετ βρήκα ένα ακόμα ίδιο κάθισμα το "BE COOL THUNDER ISOFIX BY JANÉ ". Με περαιτέρω έρευνα διαπίστωσα ότι η εταιρεία JANÉ είναι ιδιωτική εταιρεία που διεξάγει crash test (το πλήρες όνομα : JANÉ CRASH TEST RESEARCH CENTER)! Οπότε επικοινώνησα με την εταιρεία και τους ρώτησα αν αυτό το κάθισμα το παράγουν οι ίδιοι και αν είναι το ίδιο με το FOPPAPEDRETTI ISODINAMYK. Μου απάντησαν λοιπόν ότι το κάθισμα το παίρνουν από κάποιον κατασκευαστή (δεν μου είπε ποιον) και βάζουν το logo τους, ωστόσο το ελέγχουν και οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις τους και ενδεχομένως να το βελτιώνουν. Επίσης μου είπε ότι είναι πιθανόν το ίδιο κάθισμα να το παίρνει και η FOPPAPEDRETTI και να βάζει και αυτή το logo της. Οπότε σύμφωνα με την λογική μου εφόσον η JANÉ παίρνει ένα κάθισμα και βάζει πάνω το logo της, σίγουρα πρόκειται για ένα αρκετά ασφαλές κάθισμα, αλλά επειδή δεν μπόρεσα να βρω το " BE COOL THUNDER ISOFIX BY JANÉ" στην Ελλάδα και επειδή το FOPPAPEDRETTI ISODINAMYK είναι το ίδιο κάθισμα θεώρησα ότι είναι η καλύτερη επιλογή στα χρήματα αυτά. Στις αρχικές μου επιλογές ήταν και το BRITAX ADVANSAFIX το οποίο όμως ξέφευγε αρκετά στα χρήματα (διπλάσια τιμή) και το οποίο από κοντά και δίπλα δίπλα με το FOPPAPEDRETTI ISODINAMYK μου φάνηκε ότι δεν ήταν τόσο άνετο. Επίσης για το FOPPAPEDRETTI ISODINAMYK διάβασα εξαιρετικές κριτικές στο amazon.it (4.7/5 αστέρια από 49 κριτικές) και τελικώς κατέληξα στο κάθισμα αυτό. Μετά από την τοποθέτηση του καθίσματος στο αυτοκίνητο μπορώ να πω ότι έκανα την καλύτερη επιλογή για τα χρήματα που έδωσα. Σημαντικό πλεονέκτημα του καθίσματος αυτού είναι και η δυνατότητα να δώσεις κλίση στο κάθισμα καθώς αν θυμάμαι καλά στην κατηγορία αυτή (9-36 και ISOFIX) βρήκα μόνο αυτό και το BRITAX ADVANSAFIX με αυτή τη δυνατότητα.

 

Κλείνοντας επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι ειδικός στο θέμα, απλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα όσα αποκόμισα από την δική μου έρευνα! Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω και διαπιστώσει ότι κάπου γράφω κάποια ανακρίβεια ας με διορθώσει!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Διαφημίσεις


Sokr έψαχνα εβδομάδες τώρα παιδικό κάθισμα. Χάρη στην αναρτηση σου και τη λεπτομερή καταγραφή της έρευνας αγοράς σου, κατέληξα εύκολα. κατέληξα όμως στο

Cruizer GTS Iso-Fix Kiddo από το http://www.agora.net.gr.

σε ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παλικαρια μετα απο αρκετο ψαξιμο και αφου ειχα καταληξει πανω κατω ηρθε και το διαφωτιστικοτατο post σας και εκλεισα..

Μολις αγορασα το Kiddo Cruizer GTS Iso-Fix από το http://www.agora.net.gr.'>http://www.agora.net.gr.

Και να τονισω οτι στο http://www.skroutz.gr απο το οποιο αγοραζω σχεδον τα παντα τα τελευταια 10 χρονια που δημιουργηθηκε, το πιο φθηνο καταστημα το ειχε 235 ευρω! ενω στο http://www.agora.net.gr το πηρα 175 ευρω.

Η διαφορα ειναι τεραστια!!

Και παλι ευχαριστω , πιο πολυ για την επιλογη καταστηματος!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...