Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Φέτα, φέτα, φέτα.... πρόβλημα ή κάτι πολύ καλό????

Recommended Posts

Βρε κορίτσια εμείς τσακίζουμε την φέτα!!!! Αυτό είναι καλό ή κακό? Έχει μάθει τώρα ο μικρός (3 ετών) και ότι φαγητό δεν του πολυαρέσει ζητάει φέτα και έτσι πχ τις φακές τις τρώει αλλά σε κάθε κουταλιά υπάρχει και ένα κομματάκι φέτας μέσα! Και κάποιες φορές τρώει κάτι αναλαμπές και θέλει να τρώει μόνο φέτα και όχι το φαγητό του.... και οκ εμείς του βάζουμε στο πιάτο του και μετά την μαζευουμε να μην την βλέπει. Όταν πάμε όμως σε κανά τραπέζι ή κάπου έξω να φάμε την τσακίζει!!!! Και αν κάτι δεν του αρέσει και δεν του βάλεις φέτα δεν το τρώει!

yVUtp2.png

lK3Up3.png

Διαφημίσεις

και η κόρη μου τρελαινεται για φέτα! τη ζητάει επίμονα με κάθε φαγητό και μόλις τελειώνει το κομματάκι της ζητάει κι άλλη. Εγώ πλέον κόβω ένα κομμάτι για τον καθένα μας και λέω απο την αρχή οτι αυτό το κομμάτι θα φάμε και οχι δευτερο σήμερα και πλέον συμβιβάζεται! Αλλιώς είναι ικανή να χορτάσει μόνο με φέτα! Πάντως δεν ξέρω αν είναι καλό να τρώνε πολύ δεδομένου οτι είναι αλμυρή...

Τώρα για εκτός σπιτιού δε νομίζω οτι πειράζει αν δε γίεται συχνά.

O γιος μου τα ίδια........φτάσαμε εφτά χρονών και είναι ικανός να φάει ένα κιλό την εβδομάδα μόνος του! Ο γιατρός είπε να την ξεπλένω καλά και να μην ανησυχώ, ίσα ίσα να χαίρομαι που δεν προτιμάει τίποτα βρώμικα.......επίσης επειδή τα περισσότερα γάλατα είναι πλέον νεράκι σκέτο, μου είπε ότι πιο καλά είναι να τρώει τυρί......πίνει και 700 ml γάλα τη μέρα και φοβήθηκα για υπεραπορρόφηση ασβεστίου, αλλά ο γιατρός λέει δεν υπάρχει θέμα. Απλά με το σπανακόρυζο και τη φακή, δεν του βάζω γιατί αλλιώς χάνεται ο σίδηρος, δεν απορροφάται μαζί με το ασβέστιο. Και στο ψάρι εννοείται όχι. Κατά τα άλλα και σε ταβέρνα να πάει το ξεκαθαρίζει..........θέλει και φέτα!!!!!!!

Και ποιο ειναι το προβλημα;

Μια χαρα φαγητο ειναι το τυρι,πολυ πληρης ως διατροφη

Προβλημα ειναι οταν πχ το παιδι θελει να τρωει μονο πατατες τηγανητες

Διαφημίσεις

Βρε κορίτσια εμείς τσακίζουμε την φέτα!!!! Αυτό είναι καλό ή κακό? Έχει μάθει τώρα ο μικρός (3 ετών) και ότι φαγητό δεν του πολυαρέσει ζητάει φέτα και έτσι πχ τις φακές τις τρώει αλλά σε κάθε κουταλιά υπάρχει και ένα κομματάκι φέτας μέσα! Και κάποιες φορές τρώει κάτι αναλαμπές και θέλει να τρώει μόνο φέτα και όχι το φαγητό του.... και οκ εμείς του βάζουμε στο πιάτο του και μετά την μαζευουμε να μην την βλέπει. Όταν πάμε όμως σε κανά τραπέζι ή κάπου έξω να φάμε την τσακίζει!!!! Και αν κάτι δεν του αρέσει και δεν του βάλεις φέτα δεν το τρώει!

Και η δικη μου μικρουλα λατρευει πολυ την φετα, ομως ναι μεν ειναι πλουσια πηγη ασβεστιου αλλα σαφως η υπερβολικη καταναλωση προκαλει και προβληματα, ενα εξ'αυτων ειναι η πετρα στα νεφρα, γιαυτο ΠΡΟΣΟΧΗ στη ληψη της, ειδικα σε ομαδες οπως τα μικρα παιδια!!!

Η φουρτουνα μου ηρθε...και ξεσηκωσε τον κοσμο μου στις 27/07/2012

Οταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν ''τι θέλεις να φας;'' ,είχα μόνο μια απάντηση:

"λιιγο ψωμί και πολυυυυυυυυυ τυλι"...

......ακομα η ίδια είμαι!!!

Χαχαχα!!!! Να στε καλά με κάνατε και γέλασα!!! Βλέπω τα παιδάκια λατρεύουν την φέτα, όχι σαν και εμένα που πριν από μερικά χρόνια ούτε να την βλέπω δεν ήθελα!!! Τώρα αναγκαστικά λόγω του μικρού την συνήθισα!

Βασικά για μένα πρόβλημα δεν είναι..... αλλά υπάρχουν ώρες ώρες που θέλω να φάει το φαγητό του και εκείνος τρώει μόνο την φέτα και εκεί να δεις νεύρα.

Χαχα αλλά κατα τα άλλα καλό κάνει το τυράκι απλά δεν ξέρω αν είναι υπερβολικά πολύ για την ηλικία του. Έτσι κι εμένα ο δικός μου μαζί με τον σύζυγο τρώνε οι δυο τους πάνω από κιλό την εβδομάδα.

Δυστυχώς εμείς στις φακές δεν γίνεται να μην βάλουμε.... είναι ικανός να μην τις φάει :(

yVUtp2.png

lK3Up3.png

Η φέτα έχει ή ορκισμένους φίλους ή ορκισμένους εχθρούς!!! :D:D:D

"...είχε συναντήσει πρώτη φορά κι ο Χόρν τον Παλαμά σε μπακάλικο της Πλατείας Κολωνακίου να αγοράζει τυρί φέτα. Για τον Χορν η συνάντηση αυτή ήταν φρικτή γιατί ο Χόρν δεν φανταζόταν ποτέ πως ένας Ποιητής τρώει τυρί φέτα. Το είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στη Σεμίνα Διγενή το 1992..."

Ορκισμένος εχθρός εδω!!!

Ουτε να την δω! Δεν την βάζουμε σπίτι!!

Την δίνετε με ρίγανη και λάδι; Θα δοκιμάσω να την δωσω στο μικρο μπάς και την φαει!!

Sophie_3601 δεν κανει κανενα κακο αλίμονο ολα τα μικρα έχουν το αγαπημένο τους φαγητο, αν αυτο τον κανει να τα τρωει ολα βάλτο παντού!

Διαφημίσεις

Ορκισμένος εχθρός εδω!!!

Ουτε να την δω! Δεν την βάζουμε σπίτι!!

Την δίνετε με ρίγανη και λάδι; Θα δοκιμάσω να την δωσω στο μικρο μπάς και την φαει!!

Sophie_3601 δεν κανει κανενα κακο αλίμονο ολα τα μικρα έχουν το αγαπημένο τους φαγητο, αν αυτο τον κανει να τα τρωει ολα βάλτο παντού!

Νομιζω καλυτερα τρωγεται σκετη, (απο τα μωρα τουλαχιστον), εννοω χωρις λαδι και ριγανη, γιατι οπως θα καταλαβες ειναι ΚΑΙ το τελειο συνοδευτικο των περισσοτερων παιδιων (μικρων και μεγαλων :mrgreen:) σε οοολα τα φαγητα!!!

Κοριτσια , εμενα που ειναι μικρουλα (13 μηνων) και τρελαινεται για φετα πειραζει;καθε μερα τρωει οπωσδηποτε ! Μπορει να μη φαει το φαΐ της , αλλα λιγο φετα θα φαει !

Χαρουλα, λιγο ΠΡΟΣΟΧΗ με τη φετα, ειδικα για ενα τοσο μικρο μωρακι, μπορεις να της δινεις ενα μικρο κομματακι, αν ειναι ομως δυνατον οχι καθε μερα, γιατι σκεψου οτι καθε μερα λαμβανει και απο αλλες τροφες ασβεστιο (γαλα, κασερι, γιαουρτι κλπ...).

Καλημερα κοριτσια.

Με εχουν παραξενεψει λιγο οι απαντησεις σας. Επειδη απο οσο γνωριζω δεν πρεπει να τρωμε γαλακτοκομικα σε καθε γευμα λογω του οτι το ασβεστιο εμποδιζει την σωστη απορροφηση του σιδηρου. Δεν ξερω αν ειμαι τοσο λαθος. Εμεις στην οικογενεια το ειχαμε παντα κανονα να μην τρωμε τυρι με καθε γευμα και ειδικα με αυτα που εχουν πολυ σιδηρο. Μαλιστα αυτο προεκυψε καθως η αδερφη μου εμφανισε μεγαλη ελλειψη σιδηρου και φεριτινης στην εφηβεια και ο γιατρος το απεδωσε και εν μερη στο οτι ετρωγε παντα τυρι φετα με οτι κι αν ετρωγε.

Διαφημίσεις

Αυτό που λες το ανέφερε μια κοπέλα, για τις φακές και το σπανακόρυζο. Ειδικά για το σπανακόρυζο, παρ'όλο που-γευστικά-ο συνδυασμός με φέτα είναι φανταστικός :), ο (ελάχιστα απορροφήσιμος) σίδηρός του δεν απορροφάταi, λόγω της φέτας, αλλά και το ασβέστιο της φέτας δεν απορροφάται, λόγω των οξαλικών του σπανακιού.

Ο σίδηρος δεν απορροφάται καλά, επίσης, όταν το φαγητό περιέχει δημητριακά (βλέπε μπιφτέκια με ρύζι).

Επομένως, αν 1-2 φορές την εβδομάδα τρώμε κόκκινο κρέας μόνο με λαχανικά και προσθέσουμε, μάλιστα, ή λεμονάκι ή κόκκινη σάλτσα, είμαστε ok από σίδηρο. Στα υπόλοιπα γεύματα μπορούμε να...τσακίζουμε τη φέτα (αρκεί, μόνο, να μην είναι και πολλή αλμυρή). Στην ουσία, να ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή.

Έντιτ: διαιτολόγος δεν είμαι. Υπάρχει στο φόρουμ κάποιος, να μας διαφώτιζε;;;

Να ξανακάνω έντιτ: το ρύζι δεν είναι δημητριακό. Άρα στο "μπιφτέκια με ρύζι" βάλτε "μπιφτέκια με μακαρόνια"!

Εγω παλι ειλικρινά δεν το ήξερα οτι δεν απορροφάται το σίδηρο αν υπάρχει ασβέστιο ταυτόχρονα...απαράδεκτη!!!!

Μαλλον η τεράστια αγάπη μου για την φέτα εμπόδιζε τη σωστή πληροφόρηση...ποτέ δεν είναι αργά!

ευχαριστώ όσες το αναφέρατε!!!(παρότι με χάλασε)

Οπως πολυ σωστα επισημαινουν τα κοριτσια με την φετα δεν γινεται σωστη και ολοκληρωμενη απορροφηση του σιδηρου, αλλα δεν ειναι μονο αυτο το προβλημα που προκυπτει απο την υπερβολικη καταναλωση της. Εχω αναφερει σε προηγουμενο μου μηνυμα για την πετρα στα νεφρα, και ολοι γνωριζουμε πως τα νεφρα ειναι οργανα ζωτικης σημασιας και σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να επιβαρυνονται, επομενως συμπερασματικα θα καταληξω σε αυτο που ελεγαν και οι αρχαιοι: "ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ"!!!

Αλλωστε εχει αποδειχθει πως τιποτα σε υπερβολη δεν μας κανει καλο, ουτε η φετα να ειναι πολυ αλμυρη (οπως πολυ σωστα αναφερει η μανουλα για παντα), ουτε πολλα γαλακτομικα να καταναλωνουμε, αλλα ουτε και πολυ κρεας, γιατι προκαλουνται ανισορροπιες και καταληγουμε σε αλλα προβληματα!!!

Προσωπικά ευχαριστώ για τις τόσο καλές πληροφορίες!!!! Εμένα & τα 2 παιδιά μου, από μωρά τρώγανε πολύ φέτα...τώρα έχουμε προσπαθήσει & την ελαττώσαμε...αλλά πραγματικά είναι κάποια φαγητά που την 'τραβάνε'!!! ;):confused::idea::!:

Κοριτσάκια εμείς χθες πήγαμε στον γιατρό μας και τον ρώτησα αν πειράζει που τρώμε πολύ φέτα και μου είπε ότι εαν δεν είναι αλμυρή δεν πειράζει. Τώρα εγώ δεν ξέρω αν είναι αλμυρή ή όχι εφόσον δεν την τρώω :D αλλά ο σύζυγος λέει ότι δεν είναι. Τρώνε φέτα Κεφαλληνίας!

Τώρα όσο για τα φαγητά με σίδηρο θα προσπαθήσω και γω να μην του δίνω και να την βγάζω μόνο εφόσον δεν θα τα τρώει. :D

yVUtp2.png

lK3Up3.png

Νομιζω καλυτερα τρωγεται σκετη, (απο τα μωρα τουλαχιστον), εννοω χωρις λαδι και ριγανη, γιατι οπως θα καταλαβες ειναι ΚΑΙ το τελειο συνοδευτικο των περισσοτερων παιδιων (μικρων και μεγαλων :mrgreen:) σε οοολα τα φαγητα!!!

Ιδεα δεν ειχα οτι τους αρέσει τοςο πολυ, ιςως επειδή ειναι αλμυρά

Την εχω βάλει μονο σε τυροπιτακια που εκανα και όλοι τρελλαθηκαμε (με την ωμή εχω πρόβλημα!! )

Θα του την δωσω σήμερα να δουμε (θα κλείσω την μύτη μου πρωτα!!)

Κοριτσάκια εμείς χθες πήγαμε στον γιατρό μας και τον ρώτησα αν πειράζει που τρώμε πολύ φέτα και μου είπε ότι εαν δεν είναι αλμυρή δεν πειράζει. Τώρα εγώ δεν ξέρω αν είναι αλμυρή ή όχι εφόσον δεν την τρώω :D αλλά ο σύζυγος λέει ότι δεν είναι. Τρώνε φέτα Κεφαλληνίας!

Τώρα όσο για τα φαγητά με σίδηρο θα προσπαθήσω και γω να μην του δίνω και να την βγάζω μόνο εφόσον δεν θα τα τρώει. :D

Νομιζω οτι οι περισσότερες ειναι αλμυρες γιατι ετςι διατηρούνται καλύτερα αλλα σιγουρα θα υπαρχουν και μη αλμυρες (να δουμε τη θα πουνε τα κορίτσια )

Βρε κορίτσια να ρωτήσω δινετε την μαλακια η την σκληρή; Εχω ακούσει οτι μονο την σκληρή πρεπει να δίνουμε στα παιδια γιατι γενικά η φέτα ειναι μη παστεριωμενη και η μαλακια κρατάει μικρόβια!

Νεοτερες ερευνες εχουν δειξει οτι το ασβεστιο δεν προκαλει προβλημα στην απορροφηση σιδηρου.

Τωρα για προβλημα στα νεφρα δεν το συζηταω,δεν υπαρχει τετοια περιπτωση σε καποιον που δεν εχει ΗΔΗ προβλημα

Dawson-Hughes B et al. Effects of calcium carbonate and hydroxyapatite on zinc and iron retention in postmenopausal women . Am J Clin Nutr 1986;44(1):83-8.

Hallberg L et al. Calcium: effect of different amounts of nonheme- and heme-iron absorption in humans . Am J Clin Nutr 1991;53(1):112-9.

Benkhedda K et al. Effect of calcium on iron absorption in women with marginal iron status . Br J Nutr 2010;103(5):742-8.

Minihane AM and Fairweather-Tait SJ. Effect of calcium supplementation on daily nonheme-iron absorption and long-term iron status . Am J Clin Nutr 1998;68(1):96-102.

Cook JD et al. Assessment of the role of nonheme-iron availability on iron balance . Am J Clin Nutr 1991;54(4):717-22.

Reddy MB and Cook JD. Effect of calcium intake on non-heme iron absorption from a complete diet . Am J Clin Nutr 1997;65(6):1820-5.

Lφnnerdal B. Calcium and iron absorption--mechanisms and public health relevance . Int J Vitam Nutr Res 2010;80(4-5):293-9.

Grinder-Pedersen L et al. Calcium from milk or calcium-fortified foods does not inhibit nonheme-iron absorption from a whole diet consumed over a 4-d period . Am J Clin Nutr 2004;80(2):404-9.

Rosado JL et al. The addition of milk or yogurt to a plant-based diet increases zinc bioavailability but does not affect iron bioavailability in women . J Nutr 2005;135(3):465-8.

Γενικοτερα η "ταση" ειναι οτι πρεπει σε καθε γευμα να τρωμε απο ολα.

Καθε γευμα να εχει και πρωτεινες,και υδατανθρακες,και φυτικες ινες.

Επισης οι συνδιασμοι ειναι πιο ωφελιμα απο τα σκετα,πχ η σαλατα ειναι πιο ωφελιμη για τους υπερτασικους οταν εχει και λιγο λαδι παρα τελειως σκετη.

Παλαιοτερα πιστευαν το αντιθετο,οτι πρεπει να αποφευγεις να συνδυάζεις συγκεκριμενες τροφες ή οτι ειναι καλυτερα να τρως μονο σκετες πρωτεινες το βραδυ κτλ

Τωρα για προβλημα στα νεφρα δεν το συζηταω,δεν υπαρχει τετοια περιπτωση σε καποιον που δεν εχει ΗΔΗ προβλημα

Ακριβως αυτο, για να μην φτασουμε στο σημειο να υπολειτουργουν τα νεφρα (πετρα λογω ασβεστιου) δεν πρεπει να καταναλωνουμε υπερβολικη ποσοτητα γαλακτομικων (που μεταξυ αλλων συγκαταλεγεται ΚΑΙ η φετα). Δεν περιμενουμε να αποκτησουμε προβλημα για να κανουμε μια πιο ισορροπημενη διατροφη, αυτο ισχυει για ΟΛΕΣ τις ομαδες τροφιμων αλλωστε!!!

Εσυ μπορει να μην το συζητας αλλα στο τελευταιο συνεδριο παιδιατρικης διατροφολογιας το συζητησαν εκτενως οι λαμπροι επιστημονες που ελαβαν μερος, αυτο αρκει για εμενα!!!

Νεοτερες ερευνες εχουν δειξει οτι το ασβεστιο δεν προκαλει προβλημα στην απορροφηση σιδηρου.

Dawson-Hughes B et al. Effects of calcium carbonate and hydroxyapatite on zinc and iron retention in postmenopausal women . Am J Clin Nutr 1986;44(1):83-8.

Hallberg L et al. Calcium: effect of different amounts of nonheme- and heme-iron absorption in humans . Am J Clin Nutr 1991;53(1):112-9.

Benkhedda K et al. Effect of calcium on iron absorption in women with marginal iron status . Br J Nutr 2010;103(5):742-8.

Minihane AM and Fairweather-Tait SJ. Effect of calcium supplementation on daily nonheme-iron absorption and long-term iron status . Am J Clin Nutr 1998;68(1):96-102.

Cook JD et al. Assessment of the role of nonheme-iron availability on iron balance . Am J Clin Nutr 1991;54(4):717-22.

Reddy MB and Cook JD. Effect of calcium intake on non-heme iron absorption from a complete diet . Am J Clin Nutr 1997;65(6):1820-5.

Lφnnerdal B. Calcium and iron absorption--mechanisms and public health relevance . Int J Vitam Nutr Res 2010;80(4-5):293-9.

Grinder-Pedersen L et al. Calcium from milk or calcium-fortified foods does not inhibit nonheme-iron absorption from a whole diet consumed over a 4-d period . Am J Clin Nutr 2004;80(2):404-9.

Rosado JL et al. The addition of milk or yogurt to a plant-based diet increases zinc bioavailability but does not affect iron bioavailability in women . J Nutr 2005;135(3):465-8.

Γενικοτερα η "ταση" ειναι οτι πρεπει σε καθε γευμα να τρωμε απο ολα.

Καθε γευμα να εχει και πρωτεινες,και υδατανθρακες,και φυτικες ινες.

Επισης οι συνδιασμοι ειναι πιο ωφελιμα απο τα σκετα,πχ η σαλατα ειναι πιο ωφελιμη για τους υπερτασικους οταν εχει και λιγο λαδι παρα τελειως σκετη.

Παλαιοτερα πιστευαν το αντιθετο,οτι πρεπει να αποφευγεις να συνδυάζεις συγκεκριμενες τροφες ή οτι ειναι καλυτερα να τρως μονο σκετες πρωτεινες το βραδυ κτλ

Ενδιαφέροντα τα άρθρα! Βέβαια, μιλάνε μόνο για το σίδηρο από πηγές πλην του κόκκινου κρέατος (που, έτσι κι αλλιώς, είναι η κύρια πηγή). Κάπου, κάποτε, είχα διαβάσει ότι, από το κόκκινο κρέας, ο σίδηρος απορροφάται πάντα, άσχετα τι άλλο τρώμε μαζί, αλλά δεν μπόρεσα να το ξαναβρώ.