Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΕΡΟΦΟΡΩΝ ΟΔΩΝ‏


Recommended Posts

Τι είναι αεροφόρος οδός και πως αποφράσσεται;

 

Η αεροφόρος οδός είναι ένας σωλήνας μέσα από το οποίο μεταφέρεται ο αέρας που εισπνέουμε από τον ατμοσφαιρικό αέρα στα πνευμόνια και το αντίθετο. Τα κυριότερα αίτια, που μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των αεροφόρων οδών είναι:

 

* Εισρόφηση ξένων σωμάτων. Τα παιδιά, μερικές φορές και ενήλικες, βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα τους (κουμπιά, νομίσματα, παιχνίδια), τα οποία μπορεί αντί να προχωρήσουν με την κατάποση προς τον οισοφάγο να πάνε στην τραχεία και να προκαλέσουν μερική ή πλήρη απόφραξη. Μπορεί να προκληθεί πνιγμονή κατά τη διάρκεια του φαγητού από εισρόφηση τμημάτων τροφής ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους όταν τρώνε κρέας και δεν το μασούν καλά ή όταν μιλούν με γεμάτο στόμα. Μερικές φορές απόφραξη μπορεί να συμβεί από οδοντοστοιχίες, που δεν είναι καλά τοποθετημένες.

 

* Μειωμένο επίπεδο συνείδησης, οποιαδήποτε αιτιολογίας, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της γλώσσας προς τα πίσω με συνέπεια την απόφραξη οδών π.χ. επιληψία. Η πτώση της γλώσσας αποτελεί την κύρια αιτία απόφραξης του ανώτερου αναπνευστικού σε τραυματία.

 

* Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως λαρυγγοτραχείτιδα, επιγλωτίτιδα, περιαμυγδαλικό απόστημα.

 

* Παθήσεις του λάρυγγα (οίδημα λάρυγγα, λαρυγγοσπασμός, νεοπλάσματα), μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστική απόφραξη.

 

Ο άνθρωπος ο οποίος έχει υποστεί απόφραξη των αεροφόρων οδών, δεν μπορεί να μιλήσει, έχει δύσπνοια, μπορεί να έχει εισπνευστικό συριγμό και έχει παράταση της εισπνοής. Ο βήχας είναι σύμπτωμα, που δείχνει ότι δεν υπάρχει πλήρης απόφραξη. Το βράγχος της φωνής είναι ενδεικτικό ότι η βάση της βλάβης είναι οι φωνητικές χορδές. Ο ασθενής με απόφραξη αεροφόρων οδών, ο οποίος διατηρεί την συνείδησή του και παρουσιάζει εφίδρωση, ταχυκαρδία και απεγνωσμένα προσπαθεί να αναπνεύσει.

 

 

 

 

Πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε;

 

* Αν ο ασθενής δε βήχει δυνατά, τον ρωτάμε αν μπορεί να μιλήσει. Αν μπορεί, μένουμε δίπλα του και τον προτρέπουμε να βήχει συνεχώς.

* Αν δεν μπορεί να μιλήσει και με χειρονομία δείχνει ότι πνίγεται τότε: Στεκόμαστε πίσω από τον πάσχοντα, που μπορεί να είναι σε όρθια ή καθιστή θέση και με το ένα μας χέρι στηρίζουμε το στέρνο του και με το άλλο του αναγκάζουμε να σκύψει προς τα εμπρός , έτσι ώστε το κεφάλι του να είναι χαμηλότερα από το στήθος του. Με τη βάση της παλάμης μας του δίνουμε 4 χτυπήματα αρκετά δυνατά και γρήγορα στη ράχη, ανάμεσα στις πλάτες για να πεταχτεί το ξένο σώμα προς τα έξω.

* Αν αυτός ο τρόπος δεν είναι αποτελεσματικός εφαρμόζουμε το <<Heimlich>>, ως εξής: Σε όρθιο ασθενή: Στεκόμαστε πίσω από τον ασθενή και τυλίγουμε τα χέρια μας γύρω από τη μέση του. Κάνουμε το ένα χέρι μας γροθιά με τον αντίχειρα να ακουμπά στον ασθενή στην περιοχή μεταξύ κοιλιάς και στέρνου. Πιάνουμε τη γροθιά μας με το άλλο χέρι και δίνουμε 4 γρήγορα και βίαια χτυπήματα-ωθήσεις προς τα μέσα και προς τα πάνω. Προσέχουμε η δύναμη των χτυπημάτων αυτών να είναι ανάλογη με το βάρος και την ηλικία του πάσχοντα.

 

Διάνοιξη των αεροφόρων οδών

 

Εφαρμόζουμε τότε την τεχνική της έκτασης της κεφαλής και ανύψωσης του πηγουνιού για να διευκολύνουμε με την τεχνητή αναπνοή να εισχωρήσει αέρας.

 

1. Τοποθετούμε το θύμα ανάσκελα, βάζουμε το ένα χέρι μας στο μέτωπο του ασθενούς και το άλλο κάτω από τον αυχένα του. Κάνουμε έκταση της κεφαλής του προς τα πίσω, αρκετά έτσι ώστε να ανοίξει η αεροφόρος οδός.

2. Μετακινούμε το χέρι μας από τον αυχένα του ασθενή και το τοποθετούμε κάτω από το σαγόνι του, σπρώχνουμε το πηγούνι του προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο ανασηκώνεται η γλώσσα και ελευθερώνεται η αεροφόρος οδός. Ο χειρισμός έκτασης της κεφαλής πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενή με υποψία τραυματισμού της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτή την περίπτωση, αφού ακινητοποιήσουμε κατάλληλα την σπονδυλική στήλη, ελευθερώνουμε τις αεροφόρους οδούς μόνο με ανύψωση του πηγουνιού. Με τον πάσχοντα στη θέση υπέρτασης της κεφαλής χαλαρώνουμε κάθε τι που μπορεί να του σφίγγει το λαιμό (γραβάτα, κολάρο) Καθαρίζουμε το στόμα και τη μύτη από ξένες ουσίες (εμέσματα, τροφές, σάλιο) και αφαιρούμε τις τεχνητές οδοντοστοιχίες αν υπάρχουν.

 

Σε περίπτωση που δεν έχει βγει το ξένο σώμα και δεν αναπνέει κάνουμε τεχνική αναπνοή.

 

 

 

Καθηγητές

 

Αναστασιάδης Θεόδωρος

Πατουλιάς Ιωάννης

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...