Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ξενη Γλωσσα στο σχολειο. Ειναι επαρκεις η διδασκαλια της?

Recommended Posts

Την εποχη που πηγαινα εγω σχολειο καναμε ξενη γλωσσα στο γυμανασιο - λυκειο. Βασικα αγγλικα και 2 τμηματα στα 6 γαλλικα. Δεν ειχαμε θεμα επιλογης το Α1-Α4 εκαναν αγγλικα στην Α Γυμνασιου, το 5 και τι 6 Γαλλικα (αλφαβητικα ο διαχωρισμος) και απο εκει και περα αν ερχονταν καποιος στην Β που ειχε κανει γαλλικα πηγαινε στο σχετικο τμημα ακομη και αν το ονομα του αρχιζε απο Α...

Για τα αγγλικα δεν μπορω να εκφερω γνωμη γιατι λιγο πολυ ολοι καναμε σε φροντηστηριο. Λιγοι που ειχαν μεγαλο προβλημα ειχαν προβλημα και στα υπολοιπα μαθηματα. Στα γαλλικα τωρα δεν νομιζω οτι κανενας απο τους συμμαθητες μου εκανε εξω (εκαναν αγγλικα ειπαμε). Η υλη δεν ηταν φοβερα δυσκολη για μενα (που πηγαινα στην Γαλλικη ακαδημια). Δεν νομιζω ομως οτι κανενας απο τους συμμαθητες μου μετα απο 6 χρονια θυμαται κατι περα απο το bonjour και το merci... Ο συζυγος, που ηταν συμμαθητης μου, ελεγε οτι ισως αν ηταν στο Γαλλικο τμημα, θα μπορουσε τωρα να συνενοηθει... Εσεις τι λετε? θα μπορουσε? (εγω πιστευω οχι γιατι ξερει απταιστα ιταλικα αλλα στα 10 χρονια που ειναι εδω δεν μπηκε ποτε στην διαδικασια να ασχοληθει με τα γαλλικα - τωρα εβλεπε ποδισφαιρο στο γαλλικο καναλι)

Αντιστοιχα εδω στο Βελγιο σαν ξενη γλωσσα στα σχολεια διδασκονται την "αλλη" δηλαδγ τα παιδια μου θα κανουν ολλανδικα.

Γενικα πιστευετε οτι αρκει το επιπεδο διδασκαλιας για να επιβιωσει ενας μαθητης? Δηλαδη να παρει εναν αξιοπρεπη βαθμο - γιατι το να μαθει την γλωσσα ειναι πραγματικα αλλη ιστορια..

Διαφημίσεις

Αν κρίνω από τους συμμαθητές μου, κανένας από όσους έκαναν ξένη γλώσσα στο σχολείο δεν έμαθε να τη μιλάει έστω και σε βασικό επίπεδο (ήμουν κι εγώ στο τμήμα των γαλλικών κι έτσι είχα πολλούς συμμαθητές που έκαναν ξένη γλώσσα μόνο στο σχολείο). Αν κρίνω από αυτά που ακούω από φίλους που έχουν παιδιά τώρα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, αλλά και από παλιούς συναδέλφους καθηγητές, τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί, ίσως και να έχουν χειροτερεύσει (λόγω κακής ποιότητας βιβλίων και όχι μόνο).

Αν ο μαθητής είναι επιμελής και έχει έφεση στις γλώσσες, τότε ναι, μπορεί να τα καταφέρει αρκετά καλά στο σχολείο, τουλάχιστον να πάρει ένα 15-16 μέσο όρο. Εξαρτάται και από την καθηγητή βέβαια. Δεν ασχολούνται όλοι όπως θα έπρεπε.

Στην Αγγλία δε νομίζω να έχει μάθει κανείς ξένη γλώσσα στο σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά στον κύκλο μας κάνουν Γαλλικά (ο Θεός να τα κάνει) ή Ισπανικά, αλλά για να πω την αλήθεια, περισσότερα Ισπανικά μιλάω εγώ (που έχω κάνει 2 μήνες μάθημα πριν κάτι χρόνια) παρά αυτά :rolleyes:

Δεν ξέρω στη χώρα που είσαι ποια είναι η κατάσταση, εδώ στο Ελλάντα η ξένη γλώσσα στο σχολείο ήταν πάντα η ώρα του παιδιού! Εγώ έκανα γαλλικά αλλά πήγαινα ήδη γαλλικά από πέμπτη δημοτικού οπότε κανένα πρόβλημα........από τα 70κάτι παιδιά του σχολείου, μόνο ένα κοριτσάκι, η σημαιοφόρος μας, κατάφερε μετά από 6 χρόνια γαλλικά στο σχολείο να δώσει το τότε certificat, και το πήρε....αλλά μιλάμε για διάβασμα!

Κοινώς, θα εμπιστευόμουν το σχολείο για κάποια ενίσχυση και όχι εκμάθηση ξένης γλώσσας μόνο εάν ήταν κάποιο πολύ καλό και τσεκαρισμένο ιδιωτικό.

Συμφωνώ με Λατίνα. Στην Ελλάδα, έτσι όπως είναι το σύστημα, δεν υπάρχει περίπτωση να μάθεις ξένη γλώσσα μόνο από το σχολείο...

Νομίζω ότι η κοπέλα δε ρωτάει αν επαρκεί το σχολείο για να μάθεις τη γλώσσα, αλλά αν μπορείς να πάρεις έναν αξιοπρεπή βαθμό στο σχολείο, χωρίς να κάνεις επιπλέον σε φροντιστήριο τη γλώσσα.

Νομίζω ότι γίνεται, αν το παιδί είναι επιμελής μαθητής. Θα μπορούσα να αναφέρω παραδείγματα από τα μαθητικά μου χρόνια (που βρίθουν εικοσαρίων και σημαιών:mrgreen::mrgreen::mrgreen:), αλλά πάει πολύυυυυς καιρός από τότε :-P:-P:-P

Διαφημίσεις

Δε γνωρίζω πώς είναι η κατάσταση στο Βέλγιο αλλά όντως στην Ελλάδα το μάθημα της ξένης γλώσσας θα μπορούσε να διδάσκεται πολύ καλύτερα και να μη χαραμίζονται οι διδακτικές ώρες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Θα μιλήσω για το δημόσιο σχολείο. Τα βιβλία δεν είναι όπως θα έπρεπε και η αλήθεια είναι ότι δεν κάνουν όλοι οι καθηγητές αυτό που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο κι όσων θέλουν να εργαστούν σωστά (που, ναι, υπάρχουν και είναι αρκετοί). Πηγαίνοντας να εργαστείς σε ένα σχολείο όπου η ξένη γλώσσα ήταν μέχρι πρότινος η ώρα του παιδιού είναι δύσκολο να το ανατρέψεις. Δυστυχώς, κι οι γονείς πολλές φορές απαξιώνουν το ξενόγλωσσο μάθημα του σχολείου, γιατί πληρώνουν έξω για να μάθει το παιδί. Ακατανόητο για μένα να σκέφτονται έτσι, αφού κι ως ενίσχυση κι εμπέδωση να το δεις, πάλι κέρδος έχουν.

Επειδή έγραψα σεντόνι και ζητώ συγγνώμη, θεωρώ πως ναι, ένας μελετηρός και προσεκτικός κατά την παράδοση μαθητής μπορεί όχι μόνο να πάρει ένα καλό βαθμό αλλά και να μάθει αρκετά καλά τη γλώσσα. Σίγουρα όχι στο βαθμό που θα τη μάθαινε αν παρακολουθούσε μαθήματα κι εκτός σχολείου αλλά θα τα πάει καλά.

Δεν ξέρω στη χώρα που είσαι ποια είναι η κατάσταση, εδώ στο Ελλάντα η ξένη γλώσσα στο σχολείο ήταν πάντα η ώρα του παιδιού! Εγώ έκανα γαλλικά αλλά πήγαινα ήδη γαλλικά από πέμπτη δημοτικού οπότε κανένα πρόβλημα........από τα 70κάτι παιδιά του σχολείου, μόνο ένα κοριτσάκι, η σημαιοφόρος μας, κατάφερε μετά από 6 χρόνια γαλλικά στο σχολείο να δώσει το τότε certificat, και το πήρε....αλλά μιλάμε για διάβασμα!

Κοινώς, θα εμπιστευόμουν το σχολείο για κάποια ενίσχυση και όχι εκμάθηση ξένης γλώσσας μόνο εάν ήταν κάποιο πολύ καλό και τσεκαρισμένο ιδιωτικό.

Συμφωνώ! Εδώ στο Ελλάντα ...συμβαίνουν αυτά για κακή μας τύχη...:cry:

natassa + tasos = 15 years together

" Να θυμάσαι ότι κάθε άνθρωπος που συναντάς, κάτι φοβάται, κάτι αγαπά και κάτι έχει χάσει"

Νομίζω ότι η κοπέλα δε ρωτάει αν επαρκεί το σχολείο για να μάθεις τη γλώσσα, αλλά αν μπορείς να πάρεις έναν αξιοπρεπή βαθμό στο σχολείο, χωρίς να κάνεις επιπλέον σε φροντιστήριο τη γλώσσα.

Νομίζω ότι γίνεται, αν το παιδί είναι επιμελής μαθητής. Θα μπορούσα να αναφέρω παραδείγματα από τα μαθητικά μου χρόνια (που βρίθουν εικοσαρίων και σημαιών:mrgreen::mrgreen::mrgreen:), αλλά πάει πολύυυυυς καιρός από τότε :-P:-P:-P

Μανούλα δε νομίζω η θεματοθετρια να ρωτά κατι τέτοιο,

ασε που αν ρωτά η απάντηση είναι απλή: ο χειρότερος μαθητής θα παρει τουλάχιστον 16..!:-P

η αλήθεια είναι πως κανεις δεν ασχολείται οσο θα έπρεπε,ούτε οι μαθητές,οι οποίοι πηγαίνουν φροντιστήριο στην ξένη γλώσσα που θελουν να μάθουν,

ούτε ο καθηγητής που το γνωρίζει αυτο καλά και το εκμεταλλεύεται αναλόγως...

Η μανα πάντως βρε παιδιά πήγαινε σχολείο πρίν 40 χρόνια στη Γερμανία,έκανε αγγλικά και ισπανικά και μέχρι τώρα θυμάται τα πάντα και συνεννοείται κιόλας...

Στο ερώτημα της θεματοθετριας όμως θα απαντούσα πως ναι,θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μπορεί να συννενοηθεί αλλα μονο και μόνο επειδή οπως ειπες ξέρει πολύ καλά ιταλικά και αυτο θα τον βοηθούσε καθώς πολλές λέξειςείναι σχεδόν ίδιες,μόνο οι καταλήξεις αλλάζουν(σχεδον δηλαδή)

και αν οχι να συννενοηθεί,θα καταλάβαινε σίγουρα..

Σιγουρα εξαρταται απο τον καθηγητη, αν και γενικα στην Ελλαδα οπως ειπαν κι αλλες η ξενη γλωσσα ειναι η ωρα του παιδιου. Οχι πως αλλα μαθηματα δεν ειναι δηλαδη αλλα ας μην βγω εκτος θεματος.

Φανταζομαι πως στο Βελγιο ειναι πιο "σοβαρα" τα πραγματα και τα παιδια σου δεν θα εχουν προβλημα. Αν -υποθετικα- πηγαιναν σχολειο στην Ελλαδα και εκαναν Γαλλικα ή Γερμανικα μονο στο σχολειο και τους αρεσαν ή εστω τα διαβαζαν με το ζορι, τοτε νομιζω ειναι μεγαλες οι πιθανοτητες να επαιρναν καλο βαθμο και ακομα και να θυμουνται μερικα πραγματα μετα απο χρονια.

Βασικα για το Βελγιο με αγχωσε ενας συναδελφος μου που θα κανει ιδιετερα στα ολλανδικα στα παιδια του γιατι ο βαθμος μετραει στον μεσο ορο και αυτα που κανουν στο σχολειο δεν επαρκουν...

Γενικα (και ακαδημακα) θα ηθελα να ξερω και σε πιο επιπεδο μπορει να φτασει καποιος μονο με το σχολειο

Διαφημίσεις

Βασικα για το Βελγιο με αγχωσε ενας συναδελφος μου που θα κανει ιδιετερα στα ολλανδικα στα παιδια του γιατι ο βαθμος μετραει στον μεσο ορο και αυτα που κανουν στο σχολειο δεν επαρκουν...

Γενικα (και ακαδημακα) θα ηθελα να ξερω και σε πιο επιπεδο μπορει να φτασει καποιος μονο με το σχολειο

Πού να ξέρουμε εμείς βρε κορίτσι μου πώς είναι τα πράγματα στα βελγικά σχολεία; Άμα ο συνάδελφος (που φαντάζομαι ότι είναι Βέλγος ή τέλος πάντων μένει πολλά χρόνια στο Βέλγιο) λέει πως αυτά που κάνουν τα παιδιά στο σχολείο δεν επαρκούν, κάτι θα ξέρει.

Η μόνη εμπειρία που έχω με παιδιά στο Βέλγιο είναι με τα παιδιά μιας φίλης μου Βελγίδας που σε ηλικία που θα περίμενε κανείς να ξέρουν έστω λίγα αγγλικά (πρώτες τάξεις δημοτικού) δεν ήξεραν να χαιρετίσουν ούτε στα αγγλικά ούτε στα γαλλικά.

Και επειδή έχουμε πιάσει το γνωστό κομπολόι "εδώ στην Ελλάδα" να σας πω ότι και στην Αγγλία δεν έχω δει τα παιδιά να διαπρέπουν στις ξένες γλώσσες.

Little Monkey εδω δεν κανουν αγγλικα στις πρωτες ταξεις του δημοτικου. Στο δικο μας σχολειο δεν κανουν καθολου αγγλικα. Στην τριτη ή τεταρτη ξεκινανε ολλανδικα. Φανταζομαι οτι και εκει θα συμβαινει κατι αναλλογο αλλα εδω τα περισσοτερα παιδια δεν εχουν σαν μητρικη την γλωσσα της χωρας οποτε η προσπαθια ειναι να μαθουν πρωτα αυτην, μετα την αλλη επισημη και αγγλικα σαν ενηλικες πλεον...

(αν ομως γυρισουμε καποτε πισω θελω να ειναι σε θεση να παρακολουθησουν το ελληνικο πλεον σχολειο οσο καλυτερα γινεται)

Little Monkey εδω δεν κανουν αγγλικα στις πρωτες ταξεις του δημοτικου. Στο δικο μας σχολειο δεν κανουν καθολου αγγλικα. Στην τριτη ή τεταρτη ξεκινανε ολλανδικα. Φανταζομαι οτι και εκει θα συμβαινει κατι αναλλογο αλλα εδω τα περισσοτερα παιδια δεν εχουν σαν μητρικη την γλωσσα της χωρας οποτε η προσπαθια ειναι να μαθουν πρωτα αυτην, μετα την αλλη επισημη και αγγλικα σαν ενηλικες πλεον...

Τι να σου πω. Η φίλη μου μου είχε πει ότι την άλλη επίσημη (τα γαλλικά) θα τα μάθαιναν στο γυμνάσιο. Οπότε στο δημοτικό ούτε μία ξένη γλώσσα, μόνο ολλανδικά (τη μητρική). Αγγλικά δεν ξέρω αν υπάρχει πρόβλεψη να μάθουν.

Μαλλον εξαρταται και απο την περιοχη. Πχ στις Βρυξελλες μαλλον διδασκοναται και οι 2 γλωσσες (οχι απαριτητα και στις αλλες περιοχες). Παντως και οι 2 γλωσσες τελευταια εγιναν υποχρεωτικες εδω στις Βρυξελλες. πχ οι 45αριδες Βαλλωνοι δεν εχουν κανει Φλαμανδικα σε καμια βαθμιδα εκπαιδευσης.

και ναι η εμπειρια μου ειναι οτι οι ξενοι δεν μαθαινουν γενικα ξενες γλωσσες οπως μαθαινουν γενικα οι ελληνες

Διαφημίσεις

και ναι η εμπειρια μου ειναι οτι οι ξενοι δεν μαθαινουν γενικα ξενες γλωσσες οπως μαθαινουν γενικα οι ελληνες

Αυτή τη διαπίστωση έχω κάνει κι εγώ. Βέβαια εξαρτάται από τους ξένους. Στις Σκανδιναβικές χώρες μιλάνε όλοι σχεδόν αγγλικά σε πολύ καλό επίπεδο, συν μια τρίτη γλώσσα από τις γειτονικές τους. Στις χώρες του νότου, αντιθέτως, η Ελλάδα είναι εξαίρεση και λαμπρό παράδειγμα (όχι ότι μιλάμε σαν τους σκανδιναβούς αλλά τουλάχιστον οι περισσότεροι νέοι έχουν μια βασική γνώση αγγλικών).

Για τους 45χρονους Βαλλώνους έχεις απόλυτο δίκιο. Φλαμανδικά μηδέν. Όχι ότι οι Φλαμανδοί παίζουν τα γαλλικά στα δάχτυλα βέβαια...

Για τους 45χρονους Βαλλώνους έχεις απόλυτο δίκιο. Φλαμανδικά μηδέν. Όχι ότι οι Φλαμανδοί παίζουν τα γαλλικά στα δάχτυλα βέβαια...

Σιγουρα στη Γανδη και στην Αμβερσα εχεις περισσοτερες πιθανοτιτες να φας αν μιλησεις αγγλικα!