Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗ-ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

cateyes

Recommended Posts

Ο γιος μου πηγαίνει στη Β' Δημοτικού. Είναι καλός μαθητής, συνεργάσιμο παιδί, με αρκετές δραστηριότητες, ομαδικές και μη. Μέχρι σήμερα δεν μας ζήτησε κάτι ηλεκτρονικό, αν και πολλοί από τους συμμαθητές του έχουν play station. Σήμερα λοιπόν κι ενώ ήταν στα λυκόπουλα, έγραψε γράμμα στον Άη-Βασίλη και του ζήτησε ένα play station portable! Φυσικά του έγραψε ότι ήταν πάρα πολύ καλό παιδί και καλός μαθητής και ότι του αρέσει που είναι λυκόπουλο και του αρέσει που βοηθά. Όταν μου είπε για το γράμμα του εξήγησα πως ο Άη Βασίλης δεν μπορεί να φέρει τόσο ακριβά παιχνίδια σε όλα τα παιδιά του κόσμου και η απάντησή του ήταν η εξής: "Καλά μαμά, είσαι τόσο μεγάλη γυναίκα κι ακόμη δεν έμαθες πως ο Άη Βασίλης δεν αγοράζει τα παιχνίδια; Τα φτιάχνουν τα ξωτικά στο εργαστήριό του στο Βόρειο Πόλο. Μάλιστα ξεκινάνε αμέσως μόλις αλλάζει ο χρόνος για να προλάβουν να φτιάξουν όλα αυτά τα παιχνίδια. Αν τα αγόραζε, δεν θα του ζήταγα κάτι τόσο ακριβό!!!" Και τώρα τι κάνουμε; Το θεωρώ υπερβολικό να του αγοράζουμε παιχνίδια που κάνουν 100 και βάλε ευρώ από αυτή την ηλικία! Έπειτα, φοβάμαι μήπως πέσει με τα μούτρα και δεν θέλει πια τις ομαδικές δραστηριότητες! Βέβαια, τώρα που έχουν όλοι οι φίλοι του κι εκείνος δεν έχει δικό του, το έχει απωθημένο! Κι έπειτα, δεν του το παίρνουμε εμείς, αλλά του το φέρνει ο Άη Βασίλης :D

Λέει ο άντρας μου, να του πούμε πως φέτος ο Άη Βασίλης έκανε περικοπές, απέλυσε πολλά ξωτικά και δεν θα προλάβουν τα υπόλοιπα να ετοιμάσουν τόσο σύνθετα παιχνίδια (νομίζω πως αστειεύεται, διότι δεν πιστεύω πως ένα επτάχρονο το αντιλαμβάνεται έτσι!!!).

Το θέμα δεν είναι αν μπορούμε να το αγοράσουμε ή όχι. Ας πούμε ότι μπορούμε! Το θέμα είναι ότι εγώ δεν το θεωρώ σωστό από τόσο μικρή ηλικία να παίρνουμε τέτοια δώρα! Δηλαδή στο Γυμνάσιο θα μας ζητά διθέσιο σπορ αμάξι;

Εσείς τι λέτε; Τι θα κάνατε εσείς; Δεκτές όλες οι γνώμες!

Διαφημίσεις

Εγώ βάζω τα παιδιά να ζητάνε και κάτι άλλο, ως δεύτερη λύση. Και προσπαθώ να υποβάλλω την ιδέα ότι ο Αγιος Βασίλης μπορεί να μην μας φέρει ούτε το πρώτο πράγμα που ζητάμε ούτε το δεύτερο... αλλά κάτι άλλο που εκείνος ξέρει ότι θα μας κάνει καλό (αφού σαν Άγιος, ξέρει τα πάντα ακόμα και το μέλλον και το καλό μας).

Έτσι, ο μικρός μου έγραψε στο γράμμα "φέρε μου σε παρακαλώ κλπ... αυτό ή αυτό ή ο,τι άλλο νομίζεις".

Θέλει μόνο προσεκτική δουλειά στη διατύπωση της επιστολής που θα αφήσει ο Άγιος Βασίλης, μαζί με το δώρο του, στην οποία θα πρέπει να δικαιολογήσει την απόφαση και την επιλογή του. Εκεί θα χρειαστείς όλη την εφευρετικότητά σου!

Συμφωνώ μαζί σου, πάντως, ότι δεν ταιριάζει το δώρο με τις ανάγκες ενός μικρού παιδιού και ότι δεν πρέπει να προσφέρουμε δώρα που δεν τα "πιστεύουμε".

Εγώ προτείνω να τον αφήσετε να ζητήσει αυτό που θέλει. Να του πείτε βέβαια ότι δεν νομίζετε ότι ο Άη Βασίλης μπορεί να κατασκευάσει τέτοια δώρα σε τόσο μικρό παιδάκι κλπ κλπ. Μετά ο Άη Βασίλης θα του φέρει ένα άλλο δώρο, παρόμοιου στιλ (πχ. ένα επιτραπέζιο για να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του κλπ) και ένα σύντομο γράμμα που θα του επιβεβαιώνει ότι ήταν πολύ καλό παιδί αλλά ούτε εκείνος, ούτε οι γονείς του θεωρούν ότι αυτό είναι ένα δώρο κατάλληλο για τους λόγους που εσείς νομίζετε. Αν βάλει κανείς και λίγη φαντασία, και αν φυσικά θέλει κανείς να συντηρήσει το μύθο για έναν ακόμη χρόνο, υπάρχουν τρόποι. Πες μας πώς το χειρίστηκες.

Εμένα ακόμα δεν έχει ασχοληθεί με το γράμμα. Θέλω να δω τι ετοιμάζει. Ο μικρός το έχει έτοιμο, λίγο ακριβό το δώρο αλλά του το χρωστούσαμε:wink:;-)

Εγώ βάζω τα παιδιά να ζητάνε και κάτι άλλο, ως δεύτερη λύση. Και προσπαθώ να υποβάλλω την ιδέα ότι ο Αγιος Βασίλης μπορεί να μην μας φέρει ούτε το πρώτο πράγμα που ζητάμε ούτε το δεύτερο... αλλά κάτι άλλο που εκείνος ξέρει ότι θα μας κάνει καλό (αφού σαν Άγιος, ξέρει τα πάντα ακόμα και το μέλλον και το καλό μας).

Έτσι, ο μικρός μου έγραψε στο γράμμα "φέρε μου σε παρακαλώ κλπ... αυτό ή αυτό ή ο,τι άλλο νομίζεις".

Θέλει μόνο προσεκτική δουλειά στη διατύπωση της επιστολής που θα αφήσει ο Άγιος Βασίλης, μαζί με το δώρο του, στην οποία θα πρέπει να δικαιολογήσει την απόφαση και την επιλογή του. Εκεί θα χρειαστείς όλη την εφευρετικότητά σου!

Συμφωνώ μαζί σου, πάντως, ότι δεν ταιριάζει το δώρο με τις ανάγκες ενός μικρού παιδιού και ότι δεν πρέπει να προσφέρουμε δώρα που δεν τα "πιστεύουμε".

Το πρόβλημα είναι ότι την επιστολή την έγραψε ήδη μαζί με τα άλλα λυκόπουλα. Έτσι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ως προς τη διατύπωση, μόνο να του περάσω την ιδέα ότι μπορεί να του φέρει κάτι άλλο και όχι αυτό! Φοβάμαι μήπως νοιώσει ότι δεν ήταν "καλό παιδί". γι αυτό δεν του έφερε αυτό που ζήτησε. Μήπως μαζί με το δώρο κάτω από το δέντρο να βρει και μια επιστολή-απάντηση του Άη Βασίλη που να του λέει γιατί του έφερε άλλο δώρο και όχι αυτό που ζήτησε, χωρίς όμως να τον πληγώσει; Τί να γράφει όμως; Έχετε κάποια ιδέα;

Εγώ προτείνω να τον αφήσετε να ζητήσει αυτό που θέλει. Να του πείτε βέβαια ότι δεν νομίζετε ότι ο Άη Βασίλης μπορεί να κατασκευάσει τέτοια δώρα σε τόσο μικρό παιδάκι κλπ κλπ. Μετά ο Άη Βασίλης θα του φέρει ένα άλλο δώρο, παρόμοιου στιλ (πχ. ένα επιτραπέζιο για να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του κλπ) και ένα σύντομο γράμμα που θα του επιβεβαιώνει ότι ήταν πολύ καλό παιδί αλλά ούτε εκείνος, ούτε οι γονείς του θεωρούν ότι αυτό είναι ένα δώρο κατάλληλο για τους λόγους που εσείς νομίζετε. Αν βάλει κανείς και λίγη φαντασία, και αν φυσικά θέλει κανείς να συντηρήσει το μύθο για έναν ακόμη χρόνο, υπάρχουν τρόποι. Πες μας πώς το χειρίστηκες.

Εμένα ακόμα δεν έχει ασχοληθεί με το γράμμα. Θέλω να δω τι ετοιμάζει. Ο μικρός το έχει έτοιμο, λίγο ακριβό το δώρο αλλά του το χρωστούσαμε:wink:;-)

Βερενίκη, τώρα είδα την απάντησή σου. Ναι, μου φαίνεται καλή ιδέα!

Διαφημίσεις

Εγω προτιμω να παρω ενα δωρο ακριβο παρα πολλα μικρα. Βεβαια τα δωρα που θα παρουν τα παιδια ειναι αυτο που θα τους παρουμε εμεις (δηλαδη δεν θα παρουν δωρα απο συγκενεις κτλ).

Τους εχω δωσει πχ το παλιο μου tablett και το παλιο μου υπολογιστη (και οταν τον ανοιγω μου ερχεται να τον πεταξω). Ασε που δεν ειδα να κολλανε και να καθονται ησυχοι. (Για playstation εχουμε παρει το παλιο του ανηψιου μου αλλα δεν τους το εχουμε δωσει ακομη).

Τωρα για τον Αγιο Βασιλη το συζηταμε απο νωρις (γιατι τα παραγγελνουμε απο το ιντερνετ). Πως θα αντρδρουσαν? Εδω δωρα φερνει και ο Saint Nicolas και ο μικρος ειχε ζητησει ενα δεινοσαυρο ρομποτ ιδιετερα ακριβο. Του πειραμε κατι ασχετο (και το δεινοσαυρο θα τον δωσουμε τα Χριστουγεννα). Παρα το γεγονος οτι ο μεγαλος φροντισε να του τονισει οτι αυτος πειρε το δωρο που ζητησε τον μικρο δεν φανηκε να τον νιαζει ιδιετερα (αλλα ειναι 4μιση οχι 7 και)

Εγω του εχω παρει...παιζει μονο σκ και με μετρο. Καλα τα παει ομως, δεν εχει κολλησει. Βεβαια εγωτο ειχα απο πιο μικρη ηλικια και δεν επεσαν ποτε με τα μουτρα. Αλλιως καλη ιδεα ειναι αυτη που σου πε η aimme. Θα αφησει κατι αλλο κατω απο το δεντρο και θα το δικαιολογησει με καποιο γραμματακι.

Αχ βρε κοριτσια νομιζω πως θα απογοητευτει πολυ αν δεν βρει αυτο που θελει και δει κατι αλλο και ενα γραμμα τελευταια στιγμη!!θα περιμενει δηλαδη πως και πως το δωρο αυτο και μετα θα δει κατι αλλο???και ενα γραμμα???κριμα...

Νομιζω οτι οτι γινει πρεπει να γινει πιο νωρις!

Εγω που η ζουζουνα μου ζητησε κατι εξισου ακριβο και βαλε!!!!!!!και η απαντηση της ηταν οτι τα δωρα τα φτιαχνουν τα ξωτικα....:confused::confused: της ειπα οτι τα φτιαχνουν μεν αλλα τα υλικα ειναι πολυ ακριβα για αυτα τα δωρα..Τα φτιαχνουν μεν αλλα τα υλικα τα αγοραζουν με χρηματα που τα μαζευουν μαλον ολο το χρονο...:rolleyes::rolleyes:

Αλλα παιδακια λοιπον της ειπα οτι δεν ζητανε παιχνιδι γιατι δεν τους νοιαζει αυτο επειδη πεινανε και ζητανε απο τον αγιο βασιλη να εχουν φαγητο,να εχουν ζεστασια τις κρυες μερες και να ειναι καλα οι γονεις τους...κλπκλπ...και οτι ειναι εγωιστικο να ζηταμε τοσο ακριβα πραγματα οταν καποια παιδακια δεν εχουν τιποτα!--το ξερω λιγο σκληρο αλλαπρεπει να καταλαβουν απο τωρα βρε κοριτσια!!!τα ειπα βεβαια πολυ γλυκα και το δουλεψα πολυ...

Λοιπον επιασε και θα γραψουμε νεο γραμμα αναθεωρηση στον αγιο βασιλη ...δεν εχει αποφασισει τι θελει απο δωρο αλλα λεει οτι θα ζητησει να απρουν και ολα τα παιδακια κατι...

Α και μαλιστα σημερα τσαντιστηκε που ειδε ποσο κανει το δωρο που ηθελε(τα κοιταζα στο σαιτ του μουστακα)

Δοκιμασε κι αυτο γιατι ειναι κριμα να περιμενει κατι πως και πως,να ανοιξει το κουτι του και να δει κατι αλλο...

Εμένα το θέμα μου δεν είναι αν είναι ακριβό ή όχι κορίτσια, αλλά ότι δεν το θεωρώ παιχνίδι για ένα επτάχρονο παιδί, ίσως βέβαια να είμαι λάθος, αλλά play station σε επτάχρονο; Δεν έχει σημασία αν παίζει λίγο ή πολύ, αλλά θεωρώ άλλα παιχνίδια σωστά για την ηλικία του και όχι τα ηλεκτρονικά.

Τώρα, όταν δυστυχώς άλλα παιδιά από μικρότερη ηλικία ήδη έχουν γιατί οι γονείς τους έχουν άλλη άποψη, το θέμα είναι ότι νοιώθει μειονεκτικά και το ζητά κι εκείνος! Το θέμα είναι πώς να το χειριστώ, ώστε να μην τον απογοητεύσω. Ξέρω ότι πολύ σύντομα δεν θα το αποφύγουμε, αλλά όσο μπορώ ακόμη (1-2 χρόνια ίσως), θα ήθελα να το προσπαθήσω!

Γράψτε κι άλλο γράμμα! Οικογενειακό! Οπου εσείς οι γονείς θα ζητάτε υγεία και αγάπη. Και κάντε και συζήτηση για τα πραγματικά σημαντικά δώρα και ... φυσικά για τις εναλλακτικες.

Τώρα η κάθε μαμά ξέρει καλύτερα πώς να μιλήσει στο παιδί της. Να ρίξω όμως καμιά ιδέα μήπως και κάνει για το γράμμα του Αγίου Βασιλείου.

Π.χ

Βλέπω τα ματάκια σου κουρασμένα. Για να μην πονάνε και φορέσεις γυαλιά θα σου στείλω το ps στα δέκα σου χρόνια.

Είδα μέσα στην ψυχή σου ότι σου λείπουν η μαμά και ο μπαμπάς που δουλεύουν πολύ και ότι λαχταράς να διασκεδάσεις μαζί τους. Για αυτό (πέρα από το δώρο) σου αγόρασα εισιτήρια για λούνα πάρκ/εκδρομή ημερήσια/βόλτα με πόνυ...

Θα γράψω και ό,τι άλλο σκεφτώ.

Και βέβαια πολλά επαινετικά σχόλια για όσα το παιδί έχει κατακτήσει...

Δεν συμφωνώ για την απογοήτευση του παιδιού. Σε εμάς, ο Άγιος Βασίλης ποτέ δεν έφερε το δώρο της πρώτης επιλογής. Αλλά ο ενθουσιασμός περίσσευε!

Διαφημίσεις

Γράψτε κι άλλο γράμμα! Οικογενειακό! Οπου εσείς οι γονείς θα ζητάτε υγεία και αγάπη. Και κάντε και συζήτηση για τα πραγματικά σημαντικά δώρα και ... φυσικά για τις εναλλακτικες.

Τώρα η κάθε μαμά ξέρει καλύτερα πώς να μιλήσει στο παιδί της. Να ρίξω όμως καμιά ιδέα μήπως και κάνει για το γράμμα του Αγίου Βασιλείου.

Π.χ

Βλέπω τα ματάκια σου κουρασμένα. Για να μην πονάνε και φορέσεις γυαλιά θα σου στείλω το ps στα δέκα σου χρόνια.

Είδα μέσα στην ψυχή σου ότι σου λείπουν η μαμά και ο μπαμπάς που δουλεύουν πολύ και ότι λαχταράς να διασκεδάσεις μαζί τους. Για αυτό (πέρα από το δώρο) σου αγόρασα εισιτήρια για λούνα πάρκ/εκδρομή ημερήσια/βόλτα με πόνυ...

Θα γράψω και ό,τι άλλο σκεφτώ.

Και βέβαια πολλά επαινετικά σχόλια για όσα το παιδί έχει κατακτήσει...

Δεν συμφωνώ για την απογοήτευση του παιδιού. Σε εμάς, ο Άγιος Βασίλης ποτέ δεν έφερε το δώρο της πρώτης επιλογής. Αλλά ο ενθουσιασμός περίσσευε!

Πολύ καλές οι ιδέες σου για το γράμμα Aimée! Γράψε μου κι άλλες αν μπορείς! σκεφτείς

Κι εμεις ακριβως το ιδιο διλημμα ειχαμε στην δευτερα δημοτικου. Ο μικρος ειχε τετοιο απωθημενο που ολη την ωρα ζωγραφιζε νιντεντο και πσπ και επαιζε με τις ζωγραφιες! Το λποσουν να το βλεπεις.

Εγω ειμαι πολυ κατα της εξοικειωσης με υπολογιστες και ηλεκτρονικα σε μικρη ηλικια, προεχει η κοινωνικοποιηση και η ενταξη σε ομαδες και η ανακαλυψη παιχνιδιων και η φαντασια στην καθημερινοτητα τους, κι οχι τα ηλεκτρονικα παιχνιδια. Κι επισης ειμια κατα του να τους παιρνουμε οτι θελουν. Αλλα στο δωρο του Αι Βασιλη ειμαι πιο διαλλακτικη, αρκει να μην ειναι κατι εξωφρενικο...

Το ηξερε οτι ειμαστε πολυ αρνητικοι, αλλα το ζητησε απο τον Αι Βασιλη.

Τελικα αποφασισαμε να το φερει ο Αι Βασιλης αλλα θα του θεταμε ορους.

Θα παιζει μονο ΣΚ, μονο μια ωρα τη μερα και αφου εχει τελειωσει το διαβασμα, θα βλεπει λιγοτερη τηλεοραση την ημερα που θα παιξει psp, ποτε δε θα παιζει οταν ερχονται φιλοι στο σπιτι, ουτε θα το παρει στο σχολειο.

Εκανε σαν τρελος οταν ανοιξε το δωρο του!!! (εμεις το πηραμε με 12 ατοκες απο πολυκαταστημα, γιατι ειχαμε παρει και κατι αλλα που χρειαζομασταν και εβαλαν και αυτο στις ατοκες)

Και δεχτηκε αμεσως τους ορους χρησης του, και τους τηρει ακομη.

Και το πρωτο πραγμα που ειπε ηταν " τωρα ειμαι σιγουρος οτι υπαρχει Αι Βασιλης, εσεις δεν θα μου το παιρνατε ποτε!!! (α καλο ε?)

Και το κυριοτερο, οχι μονο δεν επαθε οποιουδηποτε ειδους εθισμο, αλλα το απομυθοποιησε κιολας.

Τωρα πια παιζει μια δυο φορες το μηνα μονο. Εχει καταλαβει οτι το πραγματικο παιχνιδι ή το παιχνιδι με φιλους ειναι πολυ πιο διασκεδαστικο και το προτιμα (ανελπιστο...). Και οποτε μου ζητησε να το παιξει με φιλους, αρνηθηκα, εκτος απο την πρωτη φορα που ηθελε να το δειξει στον κολλητο του, στο σπιτι μας.

Και μας βολεψε πολυ σε καμμια καφετερια που μπορει να παμε ενιοτε, και βαριεται μονος του, οποτε το παιρνουμε και παιζει εκει κανενα μισαωρο το πολυ, το βαριεται μετα.

Τωρα ανακαλυψε και τα κομικς, και τα προτιμα.

Μου ζητησε καποια στιγμη και το psvita που εχει πολυ περισσοτερες δυντοτητες αλλα ειπαμε μεχρι το γυμνασιο αλλο ηλεκτρονικο δεν προκειται να παρει!!! Ολα καλα, κι ας φοβομουν πολυ.

Βεβαια καθε παιδι ειναι διαφορετικο, ο γονιος ξερει καλυτερα παντα. Καλη επιλογη και κυριως Καλα Χριστουγεννα!!! Το πιο σημαντικο δωρο ειναι η αγαπη και ας μην το ξερουν ακομη!!! Εμενα θα μου αρεσε ως εναλλακτικο δωρο και μια κονσολα απο αυτες που βγαζει κατα καιρους το λιντλ και κανουν περιπου 20 ευρω και ενα ολοημερο εισητηριο στο αλου φαν παρκ για παραδειγμα, οπου να κανονιζαμε να παμε με τους φιλους του και να καθησουμε ολη μερα!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...