Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Α Δημοτικού-Πότε αρχίζει να λύνεται η γλώσσα τους στην ανάγνωση?

Recommended Posts

Ο γιος μου πάει Α Δημοτικού.Θα ήθελα να ρωτήσω πότε αρχίζουν να διαβάζουν κανονικά, δηλαδή χωρίς να μπερδεύουν τα γράμματα και να κομπιάζουν.Ο δικός μου στην αρχή με είχε απελπίσει:δεν θυμόταν ακόμα και το γράμμα που είχε μάθει την ίδια ημέρα στο σχολείο και αδυνατούσε να αντιληφθεί π.χ. ότι το τ μαζί με το α "φωνάζει" τα.Η δασκάλα στην 1η συνάντηση γονέων με ψιλοαπέλπισε ,μου είπε πως μιλάει συνέχεια(κάθεται μαζί με φίλο του από το νηπιαγωγείο) και χαζεύει με αποτέλεσμα να μπερδεύεται.Τώρα, μετά από 1 1/2 μήνα σχολείο, μπορώ να πω πως βλέπω σαφή βελτίωση , έχει αρχίσει να διαβάζει συλλαβιστά τις λέξεις που περιέχουν τα γράμματα που έχει διδαχθεί αλλά ακόμα πολλές φορές μπερδεύεται.Ασχολούμαι καθημερινά με την μελέτη του περίπου 1 ώρα παρόλο που συνήθως έρχεται γραμμένος από το ολοήμερο γιατί θέλω να τσεκάρω ότι έχει καταλάβει ό,τι έκαναν στο σχολείο.

Πότε αρχίζει να ρολάρει καλύτερα το πράγμα?Είναι και στο παιδί βέβαια, αλλά μήπως έχω αρκετές απαιτήσεις πολύ νωρίς όπως φωνάζει ο άντρας μου?

Διαφημίσεις

Έτσι κάνουν όλα τα παιδάκια. Μετά τα Χριστούγεννα τα πράγματα βελτιώνονται αισθητά. Και προς το τέλος της χρονιάς έχουν γίνει τα πράγματα καλύτερα.

Αρκετά άνετα γίνονται πλέον στη Β' δημοτικού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε διαβάζουν κομπιαστά. Αλλά με εξάσκηση γίνονται σαΐνια.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

...Ο δικός μου στην αρχή με είχε απελπίσει:δεν θυμόταν ακόμα και το γράμμα που είχε μάθει την ίδια ημέρα στο σχολείο και αδυνατούσε να αντιληφθεί π.χ. ότι το τ μαζί με το α "φωνάζει" τα...

Συνήθως λένε το "τ" να μην το λέμε ταυ και το "α" να μην το λέμε άλφα.

Αν λοιπόν προσπαθήσει κάποιος να πει το "τ" και το "α" μόνο με τη φωνή τους, συνήθως καταλήγει να λέει "τ(ου)" και "ααα". Το παιδί -θεωρώ λογικό- να πιστέψει πως "του και α" κάνει... "τουα"! Άρα ... το "τα" που περιμένουμε εμείς... τους φαίνεται παράξενο... και άσχετο. Μέχρι να ξεμπερδέψουν τέτοια πραγματάκια, θέλουν το χρόνο τους... ;)

Αντίστοιχα: π+α = πουα ;)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Γι αυτο το λογο προσπαθησε οσο μπορεις να λες "τ" και οχι "του","π" και οχι "που".Παντως εχε υποψιν οτι ο 1ος μηνας στην α δημοτικου ειναι ο μηνας της προσαρμογης. Γι αυτο και ειδες μεσα σ αυτο το χρονικο διαστημα σαφη βελτιωση. Απο εκει και περα το καθε παιδι χρειαζεται το χρονο του και παιζει ρολο τι προετοιμασια εγινε στο νηπιαγωγειο. Για ενα παιδι που εμαθε συλλαβιζει απο τοτε ειναι πιθανον να τα καταφερει πολυ καλα μεχρι λιγο μετα τα Χριστουγεννα με την προϋποθεση οτι κανει καθε μερα εξασκηση. Αλλα και εντελως απροετοιμαστο να ειναι αν εξασκειται μεχρι το τελος της χρονιας θα διαβαζει χωρις να κομπιαζει πολυ παρα μονο σε αγνωστο κειμενο. Γενικα ομως στην β δημοτικου ειναι που πλεον η γλωσσα αρχιζει να ρεει στην αναγνωση.

Διαφημίσεις

εξαρτάται πως μαθαίνουν τα παιδιά.

Στην τάξη περσι η δασκάλα ακολουθούσε το βιβλίο - ευτυχώς- και τους μάθαινε με 2 /3 τρόπους, (οπτικά, συλλαβιστά και ''αναδυόμενα'')

λοιπόν τα δίδυμα μου θέλανε διαφορετικό τρόπο, ο γιος μου μαθαινε συλλαβιστά (αναλυτικά) και η κόρη μου οπτικά.

Αυτό που βοήθησε υπερβολικά και τους 2 τις πρώτες βδομάδες και ήταν το μόνο που έκανα επιπλέον από το σχολείο ήταν καρτέλες με συλλαβές (τις έγραψα εγώ σε κοματάκια χαρτί καθώς μαθαίναν καινούργια σύμφωνα πρόσθετα νεες συλλαβές). Τους τις έδειχνα και μου λέγαν πια συλλαβή ήταν

(ετσι μαθαμε το τα πα ...)

Μεχρι τα Χριστούγεννα τα παιδια μαθαίνουν να διαβάζουν και να διαβάζουν άγνωστο κείμενο. Όχι στρωτά όμως. Στο τέλος της Α' βελτιώνονται πολύ αλλά μπορεί ακόμη να συλλαβίζουν (αν διαβάζουν συλλαβιστά ή να κομπιάζουν αν προσπαθούν να πουν όλη την λέξη μαζί)

Εμένα το καλοκαίρι μετά την Α διάβασαν πολλά βιβλία και έκαναν και την μετάβαση στο να διαβάζουν από μέσα τους. Τώρα στην Β διαβάζουν πολύ στρωτά εκτός και έχει δύσκολες λέξεις.