Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙ 4 ΕΤΩΝ

Recommended Posts

Κορίτσια καλησπέρα, ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς κάνετε με τα παιδάκια σας στο σπίτι ασκήσεις προσχολικής γραφής. Η κόρη μου είναι 4 ετών και αναρωτιέμαι αν είναι ιδανική ηλικία να ξεκινήσω με κάτι τέτοιο.

Διαφημίσεις

H γνώμη μου είναι να μην κάνεις. Ζωγραφίστε μαζί συζητώντας π.χ. αυτό είναι ένα σκυλάκι, πόσα πόδια έχει, πόσα κεφάλια, ά έχει και ουρά, διαβάστε πολλά βιβλία, φτιάξτε μαζί λίστες για σούπερ μάρκετ ή κάρτες για εορτάζοντες, φτιάξτε ωραία κολλάζ και κατασκευές, φτιάξτε παζλ, διαβάστε πολλά βιβλία (όχι δεν μπερδεύτηκα), διαβάστε ταμπέλες, ετικέττες, επιγραφές, παίξτε μέμορυ, παίξτε τόμπολες, διαβάστε πολλά βιβλία...

Τα προγραφικά άστα για το σχολείο.

ΥΓ Είμαι νηπιαγωγός....Αυτά προσπαθώ να κάνω και με το δικό μου τεσσάρι που δεν κάθεται κώλο κάτω εκτός κι αν αφορά αυτοκινητάκι...

FLcUp3.png0BQfp3.png

ΥΓ Είμαι νηπιαγωγός....Αυτά προσπαθώ να κάνω και με το δικό μου τεσσάρι που δεν κάθεται κώλο κάτω εκτός κι αν αφορά αυτοκινητάκι...

Μπορείς και όλα αυτα (άλλωστε εσύ το γνωριζεις) να τα κάνετε για το αυτοκινητάκι....Ονομαστε το, γράψε το όνομα του, ζωγραφίστε το γκαράζ του, χτίστε το, σχεδιάστε χάρτες με διαδρομές, σχεδιάστε δρόμους με φανάρια και διαβάσεις, φτιάξτε ιστορίες για ταξίδια που κάνει το αυτοκινητάκι, ζωγραφ΄σιτε τι είδε στα ταξίδια του, διαβάστε για το ταξίδι που έκανε στην Αφρική και τι είδε εκεί (ελέφαντες με μεγάλα αυτιά, λιονταρια με φουντωτές χαίτες....), βρείτε φίλους για το αυτοκινητάκι και βάλτε τους να "παίξουν"μαζί και να πει ο ένας στον άλλο πώς πρέπει να παίζουμε (κανόνες)...................

Και όλα από ένα αυτοκινητάκι!!!

(όπου αυτοκινητάκι, αντικαταστήστε το με ό,τι αρέσει στο πιτσιρίκι)

Εδώ δεν πιάνουν οι κατάρες δεν πιάνουν οι ευχές... Περιμένω να χειμωνιάσει να μείνουμε λίγο μέσα και θα επανέλθω δριμύτερη. Προς το παρόν επιβραβεύω τις ζωγραφιές που έρχονται από το σχολείο....

FLcUp3.png0BQfp3.png

και εμενα εξακολουθει να μην ζωγραφιζει...

Οταν γραφει ομως ο αδελφος του προσπαθει να κανει ασκσουλες και αυτος,,, Εχω τυπωσει καποιες σελιδες και τωρα προσπαθει να με πεισει να τις ξαναβαλω στο computer για να μην εχει να τις κανει!!!

Διαφημίσεις

Δηλαδή είναι νωρίς για να μάθει να γράφει?Στο νηπιαγωγείο τα μαθαίνουν αυτά?Έχω αγγχωθεί αρκετά και όταν την λέω να κάνουμε τέτοιες ασκησούλες βαριέται σχετικά γρήγορα.

Νομίζω οτι στο σχολειο κανουν καλυτερη δουλεια τελικα. εμενα η κορη μου ειναι 4,5 και πηγαινει προνηπια, για καποιο λογο ομως και περσυ εκανε την ιδια ταξη. ειχαν λοιπον ξεκινησει απο περσυ σιγα σιγα να μαθαινουν γραφη. πηρα τοτε κι εγω να της κανω ασκησουλες και πολυ γρηγορα διαπισωσα οτι ενω στο σχολειο τα πηγαινε μια χαρα και συμμετειχε και ανταποκρινοταν στο σπιτι την κουραζε η διαδικασια. της τα σταματησα λοιπον και αρχισαμε να ασχολουμαστε με παιχνιδια οπως ντομινο, φιδακι, μεμορυ, παζλ. αρχισαμε να κανουμε καρτες και κατασκευες για φιλους της κι εκει την εβαζα να γραφει τις ευχες και το ονομα της. επισης της αρεσει πολυ να φτιαχνουμε κοσμηματα με χαντρουλες αλλα και αλλα υλικα. φετος συνεχιζω να της κανω τετοιες δραστηριοτητες στο σπιτι λιγο πιο εμπλουτισμενες. η δασκαλα της μας εχει πει οτι αφηνει μονο τα παιδακια που μπορουν να γραφουν κι οτι δεν ειναι ο σκοπος των προνηπιων αυτος.

Κορίτσια καλησπέρα, ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς κάνετε με τα παιδάκια σας στο σπίτι ασκήσεις προσχολικής γραφής. Η κόρη μου είναι 4 ετών και αναρωτιέμαι αν είναι ιδανική ηλικία να ξεκινήσω με κάτι τέτοιο.

Πηγαίνει προνηπιο και αναρωτιέσαι αν θα πρέπει να κάνει επανάληψη στο σπίτι; ή μήπως δεν πηγαίνει καθόλου σχολείο; Μπορείς να τη φέρεις σε μια πρώτη επαφή με τα γράμματα και να προσπαθεί να τα αντιγράψει, χωρίς πίεση όμως.

Νομίζω οτι στο σχολειο κανουν καλυτερη δουλεια τελικα. εμενα η κορη μου ειναι 4,5 και πηγαινει προνηπια, για καποιο λογο ομως και περσυ εκανε την ιδια ταξη.

Τι εννοείς; Έκανε 2 χρονιές προνήπιο;

Πηγαίνει προνηπιο και αναρωτιέσαι αν θα πρέπει να κάνει επανάληψη στο σπίτι; ή μήπως δεν πηγαίνει καθόλου σχολείο; Μπορείς να τη φέρεις σε μια πρώτη επαφή με τα γράμματα και να προσπαθεί να τα αντιγράψει, χωρίς πίεση όμως.

Τι εννοείς; Έκανε 2 χρονιές προνήπιο;

Πηγαίνει προνήπιο σε παιδικό σταθμό αλλα αποτι καταλαβα δεν κανουν τόσα πολλα πραγματα όπως κανουν στα προνηπια των δημοσιων σχολείων.Ετσι ξεκινησα να της κανω στο σπιτι ασκησουλες γραφης.Την αλφαβητα την ξερει και αναγνωριζει και τα γραμματα απλα δε ξερει να γραφει. Μηπως ειναι νωρις για κατι τετοιο?

Πηγαίνει προνήπιο σε παιδικό σταθμό αλλα αποτι καταλαβα δεν κανουν τόσα πολλα πραγματα όπως κανουν στα προνηπια των δημοσιων σχολείων.Ετσι ξεκινησα να της κανω στο σπιτι ασκησουλες γραφης.Την αλφαβητα την ξερει και αναγνωριζει και τα γραμματα απλα δε ξερει να γραφει. Μηπως ειναι νωρις για κατι τετοιο?

Τι προσφέρει το να ξέρει την αλφαβήτα σαν ποίημα και να αναγνωρίζει το "άλφα" και το "κάπα" σε μια λέξη;

Αυτό που πρέπει να μάθει πρώτα ένα παιδί είναι τους ήχους των γράμμάτων (τα φωνήματα δηλαδή), ότι το "α" ακούγεται σαν "αααααααααα", το "β" ακούγεται σαν "βββββββ" (όχι σαν "βου") κλπ, ότι η λέξη "καρέκλα" που την ακούει προφορικά ξεκινά με "κκκκκ" (όχι με "κου") και (ακόμα πιο δύσκολη άσκηση) τελειώνει σε "αααααααααααααα"

Με αυτές τις "χαζές" ασκήσεις/παιχνίδια μαθαίνει τα γράμματα και θα είναι πολύ πιο εύκολο να τα αναγνωρίσει, να τα βάλει στη σειρά και να διαβάσει μια λέξη (π.χ. η λέξη "κότα" που την βλέπει κάπου γραμμένη, έχει "κκκκκ", "οοοοοο", "τττττττττττ" και "ααααααααα" αν τα βάλουμε όλα στη σειρά έχουμε "κκκκκκκκκοοοοοοοοοοοοοοτττττττττττττααααααααααα" και πιο απλά "κότα")!!!!!!!

Διαφημίσεις

Πάντα ήμουν και συνεχίζω να είμαι της άποψης ότι στο σπίτι πρέπει να προσφέρεται υποστηρικτικού τύπου εργασία και όχι εκμάθησης. Επομένως δείτε σε τι τα καταφέρνει το παιδάκι σας και εξελίξτε το.

Ο εκπαιδευτικός της οποιασδήποτε βαθμίδας έχει εκπαιδευτεί στη διδακτική και ξέρει το πώς. Εσείς εφαρμόζετε αυτά που θυμάστε από τότε που ήσασταν παιδιά ή αυτά που νομίζετε ότι είναι σωστά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητα λάθος, δεν είναι το ζητούμενο στη σχέση σας με το παιδί το α και το β. Βοηθώντας τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται, να ακολουθούν κανόνες, να θέτουν και να υπακούν όρια, να παρατηρούν, να συζητούν, να ρωτούν, να ψάχνουν απαντήσεις είναι πιο πιθανό να φτάσουν να γράφουν και να διαβάζουν γρηγορότερα. Οπότε εστιάστε σε αυτά, παίξτε και γελάστε μαζί τους, ευχαριστηθείτε τα όσο τα έχετε κοντά σας (χειροτεχνίες, παιχνίδι, βόλτες, συζητήσεις, βιβλία, ζωγραφική) και αφήστε το ακαδημαϊκό κομμάτι για το σχολείο.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Ναι αλλα πως ενα προνηπιο που δεν.. ξαφνικα στο νηπιο θα αρχισει? και μαλιστα αν το προνηπιο ακουει οτι ειναι μικρο και το εχει κανει και σημεια του (μικρο ειπαμε οχι χαζο,,,)

(παντως για να μην τον κακολογο μονο στο σχολειο πλεων κανει οτι του ζητανε)

ναι επειδη ειναι γεννημενη Μαρτιο και γενικά μπορουσε να ανταπεξελθει την ειχαν βαλει περσυ στο προνηπιο (σε ιδιωτικο παιδικο). φετος αναγκαστικα παλι προνηπιο διοτι ειναι γεννημενη το 2009.

emmaki πολύ καλή αυτή η σκέψη με τις ασκήσούλες.Λέω να της ξεκινήσω με κάτι τέτοιο.Μπορεί να της τραβήξει το ενδιαφέρον.

Πάντα όμως σε μορφή παιχνιδιού!!!

Αν πεις "έλα να κάνουμε μάθημα" πάω στοίχημα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει!

Διαφημίσεις

ναι επειδη ειναι γεννημενη Μαρτιο και γενικά μπορουσε να ανταπεξελθει την ειχαν βαλει περσυ στο προνηπιο (σε ιδιωτικο παιδικο). φετος αναγκαστικα παλι προνηπιο διοτι ειναι γεννημενη το 2009.

Και η δικιά μου είναι γεννημένη τέλοσ 2009 και για λίγες μέρες του χρόνου το Σεπτέμβριο θα αναγκαστεί να πάει νήπια, θα είναι απο τα μικρότερα παιδάκια στην τάξη και ανησυχώ μήπως δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει

Μαριάννα μου αν αγχώνεσαι από τώρα αν θα αντεπεξέλθει το παιδί στο ΝΗΠΙΟ, θα τρελλαθείς κορίτσι!

Ηρέμησε, μια χαρά θα είναι, δεν θα πάει για πυρηνικός φυσικός!!!

Έχει μια καλή μητέρα που ασχολείται και θα είναι στο πλάι της για ό,τι χρειαστεί, θα τα καταφέρει χωρίς πρόβλημα, μόνο μην την αγχώνεις εσύ!!!

mariana 30

να σου πω οτι οι δεξιοτητες των παιδιων πο εδω κι περα εξελισονται με πολυ γρηγορο ρυθμο, πραγμα το οποιο θα διαπιστωσεις μεσα στην χρονια που θα δυανησουμε, οποτε μην ανησυχεις. επισης μην ξεχνας οτι καθε παιδι εχει τις δικες του ικανοτητες τις οποιες απλα εμεις δινοντας τους τα ερεθισματα πρεπει να ανακαλυψουμε. για να καταλαβεις εμενα περσυ η μικρη στο προνηπιο(3,5 χρονων) οταν ξεκινησαν δεν μπορουσε να κανει ουτε μια ζωγραφια κι οταν τελειωσαν ηξερε να γραφει μονη της απ εξω το ονομα της... φετος τα κανει επαναληψη!

Μανούλες το άγχος είναι φυσιολογικό μέχρι ένα βαθμό βεβαία!!! Φυσικά καλό είναι τα παιδιά να μη το αντιλαμβάνονται γιατί πιθανότατα να νοιώσουν ότι σας απογοητεύουν και να κομπλάρουν!!! Ένα παιδάκι από τα 3 έως τα 6 αλλάζει πολύ!!! Το κομμάτι της γραφής πρέπει να το αφήσουμε στους εκπαιδευτικούς γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να το μπερδέψουμε!!!

SOS ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ 3 - 5

1) ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΑΚΙ ΤΟΥ!!!

2) ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥ ΛΕΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΦΑ,ΒΗΤΑ ΚΤΛ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΦΩΝΟΥΛΕΣ ΑΑΑΑΑ, ΒΒΒΒΒΒ, ΓΓΓΓΓ ΚΤΛ

3) ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!!!!

4) ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΑΣ

5) ΔΕΝ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ

Αυτά τα λίγα από εμένα!!!!

Ένα παιδι που εχει πρόβλημα μαθησιακό δεν θα βελτιωθεί γιατι η μαμα που δεν ειναι και ειδικός θα του κανει προετοιμασία στο σπιτι επίσης ένα παιδάκι που δεν εχει ιδιαίτερες δυσκολιες δεν θα δυσκολευτεί γιατι δεν ξεκίνησε απο τα 4 να γράφει κτλ ....σε αυτήν την ηλικία δεν θέλετε πάνω απο όλα να παίζει και να εξερευνήσει το περιβάλλον του,να κανει παζλ, να παει στις κούνιες,να φτιάχνουμε μαζί κατασκευές που θέλει,να παίζει με υλικά οπως η άμμος ο αφρός η σαντιγί κτλ,να φτιάχνει κολιέ απο μακαρόνια, καλύτερα δώστε τους την ευκαιρία να απολαύσουν αυτά τα χρόνια όσες περισσότερες εμπειρίες παιχνιδιού γινεται....με κίνητρο πάντα τα θέλω τους, βλέπετε τι παίζουν και τους δίνετε το ερέθισμα να το εξελιξουνπχ παίζει με πλαστελινη, δώστε του πολύχρωμο ζυμαρακι και σχήματα για να κανει κουλουράκια,τωρα μεσα στο παιχνίδι μπορειται να του καλιεργειςετε και την φωνολογικη αντίληψη κτλ...έτσι το βοηθάτε να περάσει καλα να αναπτύξει την κατανόηση του για το περιβάλλον και τον εαυτό του και να αναπτύξει τις και κινητικές και κοινωνικες ,επικοινωνιακές του δυνατότητες ...αφήστε το μάθημα στις δασκάλες, και μονο είστε απο δική τους παρότρυνση η ποιο ειδικών δασκάλων δοκιμάστε να κάνετε και εσείς ασκήσεις στο σπιτι(γιατι οπως έγραψε και μια κοπέλα μπορείτε να κάνετε τραγικά λάθη και να τα μπέρδεψε το χειρότερα, πχ,. Δεν λέμε ποτε κ και α μας κανει κα οπως καλαμακι η το γράμμα κ το διαβάζουμε κ και οχι κου η καπα)....έχουν άλλωστε πολλά χρόνια μπροστά τους διαβάσματος!