Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ 3η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ


Recommended Posts

Καλημέρα και καλή εβδομάδα....

Πριν λίγες ημέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με μια 3η προσπάθεια εξωσωματικής. Οι προηγούμενες 2 γίνανε πριν 3 χρόνια και επειδή δεν είχαμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα, αρχίσαμε να μεθοδεύουμε την 3η, έχοντας την εντύπωση οτι θα ήταν και η φαρμακερή.

Αρχικώς κλείσαμε ραντεβού στο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, μπαίνοντας εν γνώση μας σε μια λίστα απίστευτης αναμονής, συναντήσεων με τους γιατρούς και μια σειρά εξετάσεων που πρώτη φορά έβλεπα και μάλιστα το θεώρησα υπερβολικό. Με ένα ιστορικό 2 αποτυχημένων εξωσωματικών, θέλησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο του καρυότυπου. Πράγματι, κάναμε την εξέταση για να διαπιστώσουμε οτι ο σύζυγός μου έχει μια χρωμοσωμική ανωμαλία....μετάθεση μας είπαν, στα χρωμοσώματα 14 και 21. Μας μίλησαν για το όλο θέμα, οτι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψει παιδάκι με σύνδρομο Down(για το 21 χρωμοσωμα) και η μόνη μας λύση είναι η εξωσωματική με προγεννετικό έλεγχο. Αρχικώς το αντιμετώπισα με ψυχραιμία....στην πορεία όμως...με έπιασε πανικός. Τα βράδια δεν κοιμόμουνα, έκλαιγα σιωπηλά, κατηγορούσα τον άντρα μου ως κύριο υπεύθυνο που εδώ και 8 χρόνια δεν είχαμε ένα παιδάκι...όμως προσπάθησα να ανασυγκροτηθώ, να μαζέψω τα κομμάτια μου και να δώσω πάλι έναν αγώνα για το όνειρό μας!!!

Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο Γενεσις στη Θεσσαλονίκη με μια εξαιρετική γιατρο και εμβρυολόγο που δεν θα ήθελα να αναφερω τα ονοματά τους...το αποτέλεσμα έχει ως εξής: 6 ωάρια (λίγα για την ηλικία μου. καθώς είμαι 32), εκ των οποίων γονιμοποιήθηκαν τα 5 και δυστυχώς...την τριτη ημέρα που έπρεπε να γίνει ο προγεννητικός έλεγχος,(με απαραίτητη προυπόθεση τα 7 με 8 κύτταρα) η εμβρυολόγος μου ανακοινώνει πως, τα 4 έμβρυα δείχνουν να έχουν πρόβλημα, ενώ το 1 φαίνεται κάπως καλό, για να μπορέσει να προχωρήσει στον έλεγχο.

Τα έχασα.....δεν ήξερα τί να της πω....ζήτησα λίγο χρόνο να το συζητήσουμε με τον άντρα μου. Μα....μόνο 1???? Αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στον έλεγχο, διότι έμπαινε και το θέμα του κόστους...2000 ευρώ επιπλέον και να το αφήσουμε στο θέλημα του Θεού. Η εμβρυολόγος μας πρότεινε να τα κρατήσει όλα υπο έλεγχο μέχρι την 5η ημέρα, ελπίζοντας οτι τουλάχιστον αυτό το 1 θα έφτανε στο στάδιο βλαστοκύστης.

Την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, με μια απίστευτη αγωνία, μας ανακοινώνει εκ νέου οτι ουτε αυτό το 1 κατάφερε να επιβιώσει, ενω αντιθέτως, ένα απο τα προηγούμενα 4 κατόρθωσε να εξελιχθεί σε μορίδιο, αν και πολυ πρώωρα, καθώς απο τα 4 κύτταρα που ηταν αρχικώς, δεν προχώρησε σε διάσπαση, αλλα αντιθέτως άρχισε να κάνει το λεγόμενο "compaction". Μας ενημέρωσε οτι σιγουρα κάτι δεν πάει καλά με το συγκεκριμένο έμβρυο, όμως....1 στα 200 καταφέρνουν να επιβιώσουν!!! 1 στα 200??? δεν είχαμε πλέον ελπίδες.... Ρώτησα για τα υπόλοιπα έμβρυα...και μου αναφέρει για πρώτη φορά οτι η μεταθεση στο χρωμοσωμα 14 οδηγει σε μη συμβατοτητα του εμβρυου με την ζωή. Σκέψεις και ερωτήματα ζαλίζουν το κεφάλι μου.... Μας είπε οτι πιθανόν η επιλογή των σπερματοζωαρίων ήταν λάθος και δυστυχώς επιλέχθηκαν τα πιο κινητικά μεν,αλλά αυτά που έχουν την μετάθεση δε. Φτάνει και η γιατρός στο δωμάτιο και αρχίζω τις ερωτήσεις....."και ποιος μου λέει εμένα οτι αν υπάρξει μια επόμενη προσπάθεια, δεν θα γίνει και πάλι η λάθος επιλογή των σπερματοζωαρίων????" μου απάντησαν οτι μπορούμε να πάρουμε απο ξένο δότη, συν του συζυγου μου,να γονιμοποιήσουμε τα ωάρια κι ετσι, να μας λυθεί η απορία....Κυριολεκτικά, τα έχασα..... δηλαδή, ρωτάω....δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε έλεγχο στα σπερματοζωάρια και να γίνει ο διαχωρισμός πριν την γονιμοποίηση???οχι, μου απαντανε!!!

Το μονο που μπορούσα να διαπραγματευτω εκεινη την στιγμή, ήταν το έμβρυο με πιθανοτητα 1 στα 200, οποτε ζήτησα να γινει η εμβρυομεταφορά εν γνώση μου, κι έπειτα αποχωρήσαμε! Δεν σας κρύβω οτι αυτες τις 10 ημερες, προσευχόμουν συνεχως, παρακαλούσα να πραγματοποιηθεί εμφυτευση και να είμαι μια ακόμη απο τις σπάνιες περιπτώσεις...η 1 στις 200! Δυστυχώς το θαύμα δεν έγινε και μια ημέρα πριν την χοριακή είχα αιμοραγία! Έτσι το όνειρο τελείωσε εκει.

Όπως καταλαβαίνετε, είμαστε χάλια ψυχολογικά, κουρασμένοι, απογοητευμένοι και κυρίως εγώ είμαι απαισιόδοξη στο ενδεχόμενο της απόκτησης ενος παιδιού. Έχω άπειρα αναπάντητα ερωτήματα μέσα μου, μα κυρίως με απασχολεί το εξής: Κάθε προσπάθεια εξωσωματικής για εμένα, θα έχει την έννοια της ρώσικης ρουλέτας???? εαν κάτσει η μπίλια και διαλέξουν ένα υγειές σπερματοζωάριο, έχει καλώς.....διαφορετικά...άδικος κόπος, φάρμακα, πόνο, άγχος, αγωνία, ελπίδα και φόβος....

Συγνώμη εαν σας κούρασα, προσπάθησα να είμαι οσο το δυνατον περισσότερο συνοπτική....περιμένω παρόμοιες ιστορίες ή ακόμη και τις συμβουλές σας γιατί πραγματικά βρίσκομαι σε αδιέξοδο!

Ευχαριστώ πολύ....

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο με κατάψυξη των εμβρύων μέχρι να μαζευτούν καμιά 10ριά, οπότε θα κάνετε σε αυτά απόψυξη και προγεννητικό έλεγχο για να αποφύγετε την πιθανότητα άρρωστου παιδιού αλλά και να μην επιβαρυνθείς ξανά με ορμόνες, μιας και ο οργανισμός σου δεν ανταποκρίνεται καλά στα φάρμακα (6 ωάρια είναι πράγματι λίγα, ειδικά όταν θέλεις να κάνεις προεμφυτευτικό έλεγχο στα έμβρυα)

Θα σου πάρει βέβαια κανένα χρόνο να μαζέψεις ικανό αριθμό εμβρύων προς έλεγχο, αλλά ούτε το κόστος ούτε την ταλαιπωρία των φαρμάκων θα έχεις και θα δίνεις ένα μικρό (τηρουμένων των αναλογιών) ποσό κάθε μήνα για την ωοληψία και την γονιμοποίηση-κατάψυξη.

Διαφορετικά, αν κάνεις πάλι φουλ εξωσωματική (με φαρμακευτική αγωγή) θα πρέπει να ακολουθήσεις άλλο πρωτόκολλο, ώστε να έχεις μεγαλύτερο αριθμό ωαρίων, επομένως πάλι να έχεις ικανό αριθμό εμβρύων για να γίνει ο έλεγχος.

Καλό κουράγιο εύχομαι!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...