Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Προετοιμασία για Α'Δημοτικού

Recommended Posts

Τι προετοιμασία πιστεύετε (σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο) χρειάζεται να δώσει ένα νηπιαγωγείο στο παιδί για την Α'Δημοτικού; πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε ότι οι στόχοι αυτοί καλύπτονται ικανοποιητικά στο σχολείο που είμαστε; ξέρετε τι πρέπει να ελέγχουμε, ποιες γνώσεις και δεξιότητες πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί σαν προετοιμασία για το Δημοτικό; Προσκαλώ τις μαμάδες με εμπειρία στο θέμα να μας διαφωτίσουν.

Διαφημίσεις

Βλέπω ότι δεν σου απαντάει καμία/ κανένας, και μάλλον οφείλεται στο ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί εξαντλητικά στο topic Πρωτάκια 2012 (που έκλεισε):lol::lol:. Μπορείς να βρεις εκεί πληροφορίες. Για μένα το βασικό σε ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο είναι η ανεξαρτησία του παιδιού (από το μπορεί να βάζει και να βγάζει τα παπούτσια του, μέχρι να μπορεί να ζητήσει κάτι από τη δασκάλα του). Σε γνωστικό επίπεδο η ύλη του νηπιαγωγείου είναι υπέρ- επαρκής. Θα πρόσεχα περισσότερο τη σωστή φορά των γραμμάτων. Νομίζω ότι στα συγκροτημένα νηπιαγωγεία (δημόσια ή ιδιωτικά) μπαίνουν και λίγο στην ανάγνωση, -δεν ξέρω τι έκαναν στο δικό σας- αλλά δεν το βρίσκω απαραίτητο, γιατί μέσα στο σχολικό περιβάλλον, η ανάγνωση δεν θέλει κόπο, θέλει ... τρόπο. :lol:

Όσο για τους στόχους του σχολείου, μπορώ να σου πω το εξής: Κάθε δασκάλα στην αρχή της χρονιάς, θέτει τους στόχους για την τάξη και τους λέει στους γονείς. Στη συνέχεια αυτοί συγκεκριμενοποιούνται για το συγκεκριμένο παιδί. Εκεί μπορείς νομίζω να κρίνεις, αν οι στόχοι αυτοί σε ικανοποιούν και σε καλύπτουν όχι τόσο ποσοτικά όσο ποιοτικά. Εμάς πχ. μπήκαν πολύ συγκεκριμένοι στόχοι και όχι εξαιρετικά φιλόδοξοι όσο σε άλλα σχολεία. Όμως το παιδί έμαθε αυτά που έπρεπε πολύ καλά, γιατί δόθηκε χρόνος. Σου λέω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Στα μαθηματικά, αντί να μπουν στην προπαίδεια, όπως άλλα σχολεία, έκαναν μόνο αυτά που λέει το βιβλίο αλλά έμειναν τρεις μήνες υπέρβαση της δεκάδας. Μας είπαν ότι αυτή η γνώση έπρεπε να κατακτηθεί στην α' δημοτικού.

Καλό ξεκίνημα στο πρωτάκι σου και ... φρόντισε να πάει στο σχολείο ξεκούραστο!

δεν το ειδα πιο νωρις....

Λοιπον και εγω ειχα παρομοιες ανησυχιες τον Σεπτεμβρη σε σχεση με τις γνωσεις που θα πρεπει να εχει στα Ελληνικα. Τωρα που τελειωνουμε το νηπιο θελω να πιστευω οτι:

Το μινιμου των απαιτησεων για να μπορει ενα παιδι να ξεκινησει στην 1η καλυπτεται σε ολα τα νηπιαγωγια. Καποια προχωρουν πιο πολυ. Πχ εμας μας ξεκαθαρισαν οτι δεν θα μαθουν να διαβαζουν στο νηπιο (παρολα αυτα τραβαει και μπορει να διαβασει λεξεις που δεν εχουν διφθογγους)

Αν υπαρχει καποιο θεμα συμπεριφορας ή ωριμοτητας ενημερωνουν οι νηπαιγωγοι εγκαιρως οποτε να υπαρχει καιρος να γινει κατι. Πχ εμας αμς ειχε πει οτι πρεπει να μαθει να διαχειριζεται καλυτερα τον χρονο του και να μην κανει συνεχεια τον κλοουν,

Απο εκει και περα αν θα αντιμετωπισουμε "προβληματα" στην πρωτη νομιζω οτι εχει να κανει με το συγκεκριμενο παιδι και τις δυναμικες καθε οικογενειας. Πχ εγω πιστευω οτι δεν θα καθεται ευκολα να διαβασει οταν γυρναει στις 5μιση και ο μικρος βλεπει τηλεοραση, ή οταν θα γυρναει ο μικρος στις 5μιση και θα θελει να δει τηλεοραση την στιγμη που το γραειο και η τηλεοραση ειναι στο ιδιο δωματιο.

Παντως εγω σκοπευω να κανουμε λιγη εξασκηση το καλοκαιρι στην αριθμητικη που του αρεσει και στα ελληνικα - γαλλικα μου ειπαν να μην του κανω τιποτα αλλα μονο τον αυγουστο δεν θα εχει επαφη με την γλωσσα (αν αποφασισουν να μιλανε μεταξυ τους ελληνικα)