Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Συμπτώματα που είχαν οι μανούλες πριν τον ενδομητριο θάνατο

Recommended Posts

Καλησπέρα κορίτσια.Είπα να ανοίξω αυτό το θέμα μπας και βοηθήσουμε κάποια κορίτσια να μην συμβεί αυτό που συνέβη σε μένα και σε πολλές ακόμα μανουλες.

Μιάμιση μέρα πριν η μπέμπα μας κλωτσουσε παρά πολύ για κανένα 15-20λεπτο,εμείς καθομασταν την χαζευμαμε και χαιρομασταν.την επόμενη μέρα ήταν όλα κανονικά.κλωτσουσε όπως συνήθως.πήγαμε στον γιατρό όλα καλά.Ήταν Δευτερα.μου λέει πας την Τετάρτη για καρδιοτοκογραφημα και μια την Κυριακη αλλά σε βλέπω την Τεταρτη να γενναμε.την επόμενη μέρα(Τρίτη)το πρωί δεν κλωτσησε,δεν έδωσα σημασία την προηγούμενη μέρα είμασταν στον γιατρό λέω.θα κοιμάται ακόμα(ήταν υπναρου)λέω.το μεσημέρι αισθάνθηκα να κουνηθικε αλλά έχω μια αμφιβολία τώρα πια.

Την Τεταρτη το πρωί ξυπνησα μια χαρά χωρίς να έχω στο μυαλό μου αν κουνηθικε ή όχι.κάνω κάποιες δουλειές για να είναι έτοιμο το σπίτι.θα πάω να γεννησω λέω το απόγευμα.μετά από κανένα 2ωρο με πιάνει ένας τρελός πονοκέφαλος και νεύρα πολλά νεύρα.μέχρι να έρθει ο άντρας μου το απόγευμα για να πάμε στην κλινική είχαν περάσει όλα τα άσχημα συναισθήματα από μέσα μου.κάποια στιγμή έβαλα και τα κλάματα,σαν να ήξερα.

Μετά πήγαμε στην κλινική μου βάλανε τις ζώνες και εκεί τελείωσαν όλα

• 3 weeks later...

Διαφημίσεις

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα κορίτσια.Είπα να ανοίξω αυτό το θέμα μπας και βοηθήσουμε κάποια κορίτσια να μην συμβεί αυτό που συνέβη σε μένα και σε πολλές ακόμα μανουλες.

Μιάμιση μέρα πριν η μπέμπα μας κλωτσουσε παρά πολύ για κανένα 15-20λεπτο,εμείς καθομασταν την χαζευμαμε και χαιρομασταν.την επόμενη μέρα ήταν όλα κανονικά.κλωτσουσε όπως συνήθως.πήγαμε στον γιατρό όλα καλά.Ήταν Δευτερα.μου λέει πας την Τετάρτη για καρδιοτοκογραφημα και μια την Κυριακη αλλά σε βλέπω την Τεταρτη να γενναμε.την επόμενη μέρα(Τρίτη)το πρωί δεν κλωτσησε,δεν έδωσα σημασία την προηγούμενη μέρα είμασταν στον γιατρό λέω.θα κοιμάται ακόμα(ήταν υπναρου)λέω.το μεσημέρι αισθάνθηκα να κουνηθικε αλλά έχω μια αμφιβολία τώρα πια.

Την Τεταρτη το πρωί ξυπνησα μια χαρά χωρίς να έχω στο μυαλό μου αν κουνηθικε ή όχι.κάνω κάποιες δουλειές για να είναι έτοιμο το σπίτι.θα πάω να γεννησω λέω το απόγευμα.μετά από κανένα 2ωρο με πιάνει ένας τρελός πονοκέφαλος και νεύρα πολλά νεύρα.μέχρι να έρθει ο άντρας μου το απόγευμα για να πάμε στην κλινική είχαν περάσει όλα τα άσχημα συναισθήματα από μέσα μου.κάποια στιγμή έβαλα και τα κλάματα,σαν να ήξερα.

Μετά πήγαμε στην κλινική μου βάλανε τις ζώνες και εκεί τελείωσαν όλα

Δεν φανταζεσαι ποσο πολυ λυπαμαι.... Ειναι πολυ σκληρο αυτο που σου συνεβη... Ο γιατρος τι ειπε? Γιατι σταματησε η καρδουλα της? Κανε κουραγιο, παρε δυναμη απο τον αντρα σου και το περιβαλλον σου και θα το ξεπερασεις. Εχεις αλλα παιδια? Ξερω οτι τωρα μαζευεις τα κομματια σου, ειναι πολυ νωρις ακομα. Σου ευχομαι να εχεις συντομα ενα αλλο μωρακι στην αγκαλια σου και ολο αυτο να μοιαζει σαν ενα κακο ονειρο...

Καθε μερα και μια καινουρια εκπληξη...:eek:

NvfJp2.png

Το θέμα σου Μαρία νομίζω ότι ξυπνάει αναμνήσεις στις μανούλες που το έχουμε περάσει που πάντα θα πονάνε όσα χρόνια και να περάσουν.

Εγώ δεν ήθελα να καταλάβω ότι δεν άκουγα το μωρό μου, και όταν πήγαινα για τη καισαρική απλά δεν ήμουν χαρούμενη.

Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο γιατί μας διαβάζουν και εγκυούλες, ας μην αγχώνονται;)

Μαλλον δεν επρεπε να ανοιξω αυτο το θεμα γιατι ποναει πολυ.αν νομιζουν οι υπευθυνοι οτι θα αναστατωσουμε τις εγκυουλες καλυτερα να το σβησουν....

Θα απαντήσω μόνο και μόνο γιατί η δική μου περίπτωση ίσως βοηθήσει να καταλάβει μια έγκυος πότε πρέπει να θορυβείται.4 Αυγούστου του 2007 κάνω τον τυπικό υπέρηχο στην γυναικολόγο μου (32 εβδομάδα κύησης) και φεύγω για διακοπές.Το μωρό δεν ήταν και υπερβολικά κινητικό παρόλο που αναπτυσσόταν κανονικά.Στις 15 μέρες που ακολούθησαν η αλλαγή που υπήρξε ήταν ότι η κοιλιά μου πέτρωνε και φαινόταν ότι κουνιόταν νωχελικά το μωρό μέσα.Υπήρχαν κράμπες ,αλλά εγώ αφού δεν έβλεπα κάτι άλλο ανησυχητικό πχ αίμα ή καφέ υγρά ή πόνο,θεώρησα ότι απλά μεγάλωσε και δυσκολεύεται να κουνηθεί και ότι κάνει συσπάσεις η μήτρα.21 Αυγούστου μπαίνω με πόνους τοκετού και αυτό ήταν...το μωρό ήταν νεκρό περίπου 10 μέρες.Οι κινήσεις αυτές ήταν της μήτρας που προσπαθούσε να αποβάλλει το κύημα.Οι συνέπειες για μένα ολέθριες αν κρατούσε αυτή η κατάσταση έστω και μία μέρα παραπάνω...

Για οποιαδήποτε αλλαγή κορίτσια ενημερώνετε το γιατρό σας.Γίνετε υποχόνδριες...κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει.

url]

url]

Διαφημίσεις

Σε μένα ο ενδομήτριος θάνατος ήρθε στις αρχές του 5ου μήνα....17 εβδομάδα περίπου....

Αλλά το παιδί το είχα 'ακούσει' 'ηδη από την 13 βδομάδα μιας και ήταν η τρίτη εγκυμοσύνη μου.

Δεν είχα κανένα απολύτως σύμπτωμα....αυτό που με προβλημάτισε ήταν απλά η παντελής έλλειψη κίνησης για 1 βδομάδα και ένα αόριστο -θα έλεγα-συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά......

Θυμάμαι την μέρα πριν πάω να κάνω το υπερηχογράφημα που τελικά έδειξε απουσία καρδιακού παλμού ότι είχα χαρακτηριστικά βάλει τα ακουστικά πάνω στην κοιλιά μου και έπαιζε η μουσική vivaldi 4 εποχές....το έκανα συχνά και έβλεπα αντίδραση....όμως εκείνη τη μέρα δεν ήρθε.....η αντίδραση.....

Είμαι πλέον μια πολύτεκνη μαμά!!!!

I have been blessed with five angels!

qwlrp3.png

Δεν θα μπω σε λεπτομερειες γιατι ποναει πολυ.ειχα πρηστει σε χερια ποδια προσωπο απο τον 7.ειχα κοψει αλατια κ τα σχετικα.πιεση μια χαρα ζαχαρο τελειο.ξαφνικα στον 8ο δεν ακουγα το μωρο.δεν μπορω να θυμηθω αν ειχα πονοκεφαλο αλλα μου ειπαν πως σιγουρα πρεπει αν ειχα.μεχρι που πηγα για ζωνη.κ εκει τελειωσαν ολα.μακαρι να βοηθησα.....

το μωρο δεν το ακουσα ποτε αν και εφτασα στην 24η εβδομαδα

μια εβδομαδα πριν εκανα τη β επιπεδου και τρεις μερες πριν αμνιοπαρακεντηση οπου ολα ηταν φυσιολογικα...τι οτι δεν ακουγα το μωρο αν και τριτη εγκυμοσυνη με καθυσηχαζαν οτι απλα μαλλον θα ειναι πιο" ηρεμο"...

ετσι στον τυπικο υπερηχο απλα δεν ειχε παλμο...

μοναδικο συμπτωμα η προαισθηση οτι δεν παει καλα...οτι δεν θα γεννηθει αυτο το μωρο

¨ το αντράκι μας 07/01/2008 ο μπόμπιρας 29/9/10

..τα αστεράκια μου είναι εκεί ψηλα...

Κάπου διάβασα ότι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αν δεν αισθανόμαστε το μωρό για ένα ολόκληρο 24ωρο, πρέπει να ειδοποιήσουμε το γιατρό μας. Στην ανάγκη, πάμε σ' ένα νοσοκομείο, λέμε τι μας συμβαίνει και κάνουμε έναν υπέρηχο για να ηρεμήσουμε. Επίσης μετά τον 7ο μήνα, ξαπλωμένες και σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, το μωρό σε διάστημα 2 ωρών, πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον 5 κινήσεις. Για τους ξαφνικούς κι έντονους πονοκεφάλους έχω ακούσει ότι δεν είναι καλή ένδειξη κι επίσης πρέπει να ενημερώνουμε 'αμεσα το γιατρό μας.

Για ποιους λογους συμβαινει ενας ενδομητριος θανατος? Κυριο λογο παιζει ο πλακουντας? Πως μπορουμε να τον αποφυγουμε?

Καθε μερα και μια καινουρια εκπληξη...:eek:

NvfJp2.png

Διαφημίσεις

Για ποιους λογους συμβαινει ενας ενδομητριος θανατος? Κυριο λογο παιζει ο πλακουντας? Πως μπορουμε να τον αποφυγουμε?

Πολύ καλή ερώτηση!

Μακάρι να είχε και απάντηση.....

Μπορεί να συμβεί για χίλιους μύριους λόγους καλή μου και οι περισσότεροι είναι άγνωστοι....δυστυχώς τους μαθαίνεις μετά και αυτό ΑΝ είσαι τυχερή.....

Στην δική μου περίπτωση(έγραψα πιο πάνω) ο γιατρός μου είπε χαρακτηριστικά: Και να σε είχα υπο παρακολούθηση όλη τη μέρα με υπερηχογράφημα δεν θα μπορούσα να παρέμβω.....

Το δικό μου το κοριτσάκι χάθηκε απο συστροφή ομφάλιου λώρου γύρω από τον εαυτό του(κόμποι) όχι γύρω από το λαιμάκι της......

Είμαι πλέον μια πολύτεκνη μαμά!!!!

I have been blessed with five angels!

qwlrp3.png

Κορίτσια ειλικρινά λυπάμαι πολύ !

Στη δεύτερη μου εγκυμοσύνη κάποια στιγμή στον 9ο δεν είχα ακούσει το μωρό για περίπου πάνω από μισή μέρα,ενώ ήταν πολύ δραστήριο μωρό.Οταν πήρα τον γιατρό το γιατρό τηλ.με μάλωσε γιατί σε τόσο προχωρημένη εγκυμοσύνη δεν πρέπει να αφήνεις να περνούν πάνω από 4-5 ωρες που να μην το νιώσεις.Εννοούσε φυσικά να βρίσκεσαι σε κατάσταση ηρεμίας.Μου ειπε να φάω κάτι γλυκο για να δω αν αντιδράσει διαφορετικά να πάω για καρδιοτοκογράφο.Δεν ξέρω αν είναι υπερβολικός αλλά πιστεύω σε τέτοιες περιπτώσεις καλύτερα να είσαι σε εγρήγορση παρά εφησυχασμένος.

Και να σε είχα υπο παρακολούθηση όλη τη μέρα με υπερηχογράφημα δεν θα μπορούσα να παρέμβω.....

Αυτό ακριβώς μου είπε κι εμένα...Πολλαπλές θρομβώσεις πλακούντα που μπορεί να έγιναν μέσα σε μια μέρα ήταν η εξήγηση.

url]

url]

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΡΟΛΟ, ΕΧΩ ΕΙΧΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΟΙ ΘΡΟΜΒΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΗΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ ΟΠΟΤΕ ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ.

ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΚΑΡΙΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΧΟ ΝΑ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ, ΑΦΟΥ ΤΑ DOPPLER TA YΠΕΡΗΧΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΠΡΟΜΗΝΥΑΝ ΚΑΤΙ!

Κορίτσια ειλικρινά λυπάμαι πολύ !

Στη δεύτερη μου εγκυμοσύνη κάποια στιγμή στον 9ο δεν είχα ακούσει το μωρό για περίπου πάνω από μισή μέρα,ενώ ήταν πολύ δραστήριο μωρό.Οταν πήρα τον γιατρό το γιατρό τηλ.με μάλωσε γιατί σε τόσο προχωρημένη εγκυμοσύνη δεν πρέπει να αφήνεις να περνούν πάνω από 4-5 ωρες που να μην το νιώσεις.Εννοούσε φυσικά να βρίσκεσαι σε κατάσταση ηρεμίας.Μου ειπε να φάω κάτι γλυκο για να δω αν αντιδράσει διαφορετικά να πάω για καρδιοτοκογράφο.Δεν ξέρω αν είναι υπερβολικός αλλά πιστεύω σε τέτοιες περιπτώσεις καλύτερα να είσαι σε εγρήγορση παρά εφησυχασμένος.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΣΟ! ΑΚΟΥΓΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΑΛΛΑ ΑΠ' ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Η ΜΑΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΧΩΡΙΣ ΖΩΗ, ΟΠΟΤΕ ΚΟΥΝΙΟΤΑΝ - ΕΠΕΠΛΕΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΚΟ ΚΙ' ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.

Διαφημίσεις

Πολύ καλή ερώτηση!

Μακάρι να είχε και απάντηση.....

Μπορεί να συμβεί για χίλιους μύριους λόγους καλή μου και οι περισσότεροι είναι άγνωστοι....δυστυχώς τους μαθαίνεις μετά και αυτό ΑΝ είσαι τυχερή.....

Στην δική μου περίπτωση(έγραψα πιο πάνω) ο γιατρός μου είπε χαρακτηριστικά: Και να σε είχα υπο παρακολούθηση όλη τη μέρα με υπερηχογράφημα δεν θα μπορούσα να παρέμβω.....

Το δικό μου το κοριτσάκι χάθηκε απο συστροφή ομφάλιου λώρου γύρω από τον εαυτό του(κόμποι) όχι γύρω από το λαιμάκι της......

ακριβώς το ίδιο μου είπε κ εμένα.είχε στριψει τοσο πολύ που ήταν σαν καλωδιο τηλεφώνου.εγώ πριν 2 μέρες ειχα παει για ντομπλερ.

Καλησπέρα, είμαι καινούργια αλλά μπαίνω συχνά για να διαβάσω για διάφορα θέματα. Το συγκεκριμένο θέμα που ανοίξατε είναι πολύ σημαντικό. Πριν 2 χρόνια έμεινα έγκυος και είχα δίδυμα σε διαφορετικό σάκο το κάθε ένα. Είχα μία τέλεια εγκυμοσύνη, όλα πήγαιναν καλά μέχρι που έφθασα στην 27η εβδομάδα... κάπου-κάπου η κοιλιά μου "μεταφερόταν" στα δεξιά, όπου ήταν το αγοράκι και θεωρούσα ότι είναι πολύ ζωηρό... Βλέπετε, ήταν η πρώτη μου εγκυμοσύνη και δεν ήξερα... συνεχιζόταν αυτό για κάποιες μέρες, χωρίς να πάρω και το γιατρό μου τηλέφωνο γιατί δεν πήγαινε ο νους μου στο κακό.

Ώσπου ανήμερα των Χριστουγέννων, ξαφνικά με έπιασε ένας πόνος στη μέση, σαν σφάχτης - σαν να κοβόμουν στη μέση, και μου κόπηκε η αναπνοή... συνέρχομαι, πάλι δεν παίρνω τηλ. το γιατρό αν και πλέον είχα αρχίσει να ανησυχώ γιατί αυτά τα πετρώματα που ένιωθα γίνονταν πιο συχνά, ανά 15 λεπτά. Τελικά τον πήρα τηλέφωνο το απόγευμα και με έστειλα να πάρω κάτι χάπια που σταματούν τις συσπάσεις. Την άλλη μέρα, και ενώ ένιωθα ακόμη ανήσυχη, ξαφνικά πλημμύρισα στο αίμα: φύγαμε αμέσως για το μαιευτήριο όπου τελικά το αγοράκι είχε πεθάνει ενώ το κοριτσάκι επειδή γεννήθηκε πρόωρο, δεν άντεξε τελικά και "έφυγε" μετά από 3 μέρες. Ολική ρήξη πλακούντα!

Πιστεύω πάντως ότι όταν έχουμε εκείνο το ένστικτο πως κάτι δεν πηγαίνει καλά, πρέπει να παίρνουμε αμέσως τηλέφωνο τον γιατρό και να μην το σκεφτόμαστε. Εμένα το κρίσιμο σημείο ήταν εκείνος ο έντονος πόνος που αν είχα πάρει τηλ. το γιατρό μπορεί τώρα να ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Κοινό σημείο σε πολλές περιγραφές σας είναι το "πέτρωμα" της κοιλιάς. Πώς θα μπορούσατε να το περιγράψετε αυτό?

it's never too late to start all over again

Είναι σαν να σε πιάνει κράμπα, γίνεται στο ίδιο σημείο (σε εμένα τουλάχιστον έτσι ήταν), και η κίνηση κρατάει για κάποια δευτερόλεπτα. Υπάρχει δηλαδή ένα επαναλαμβανόμενο pattern. Εγώ ένιωθα σαν να σπρώχνει το μωρό να θέλει να βγει έξω από την κοιλιά.

Το πετρωμα της κοιλιας ειναι συσπαση που ακολουθει μάλλον του θανατου του μωρου..

Τοτε η μητρα προσπαθει να αποβαλλει το ηδη νεκρο εμβρυο..

Πολλες γυναικες εχουν πολλες συσπασεις με πετρωματα δυνατα..χωρις ομως να υπαρξει ενδομητριος θανατος

p7z6p3.pngsQqep3.png

Το πέτρωμα της κοιλιάς είναι συσπάσεις. Οι συσπάσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο τρίτο τρίμηνο, προετοιμάζουν τη μήτρα για τον τοκετό. Δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικές από μόνες τους. Ριξτε μια ματιά στο παρακάτω λινκ, και θα καταλάβετε: http://www.baby2see.com/contractions.html

Ευχαριστώ. Συγγνώμη που ρώτησα. Ήθελα όμως να ξέρω για αν και όταν... Εύχομαι όλες οι μανούλες να είναι καλά με τα μωρά τους και να βρεθεί ένας τρόπος να αποφεύγεται ο ενδομήτριος θάνατος.

it's never too late to start all over again

Ευχαριστώ. Συγγνώμη που ρώτησα. Ήθελα όμως να ξέρω για αν και όταν... Εύχομαι όλες οι μανούλες να είναι καλά με τα μωρά τους και να βρεθεί ένας τρόπος να αποφεύγεται ο ενδομήτριος θάνατος.

Καλά έκανες και ρώτησες, μας έδωσες την ευκαιρία για διευκρινίσεις.

Εγώ δεν ξαναπατάω σ' αυτό το θέμα πάντως. :|:-|:|

Καλο ειναι να ξερουμε παντως τι λεμε οι συσπασεις συμβαινουν σχεδον σε ολες τις εγκυμοσυνες....δεν ειναι απαραιτητα κατι ανησυχυτικο....τζαμπα μην διαβαζουν και αγχωνονται οι εγκυουλες:rolleyes::rolleyes:

bUfnp3.pngCxrzp3.png

"Η Μητέρα είναι ένα πρόσωπο το οποίο, βλέποντας ότι υπάρχουν μόνο τέσσερα κομμάτια πίτας για πέντε άτομα, λέει ότι ποτέ δεν της άρεσε η πίτα"

όσες βιώσαμε έναν ενδομήτριο θάνατο δεν πιστεύαμε ότι θα μας συμβεί ποτέ αυτό. και μόνο εκ των υστέρων προσπαθούμε να σκεφτούμε αν είχαμε κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να σήμαινε κάτι, κάποιον πόνο, ένα πέτρωμα, ένα προαίσθημα κλπ. κι αν το είχαμε αξιολογήσει διαφορετικά και είχαμε προλάβει το κακό?.....αλλά τελικά όλα αυτά μπορεί να τα έχει και μια έγκυος που όλα θα της πάνε καλά. για αυτό ας μην αγχώνεστε άδικα οι έγκυες με το να διαβάζετε τέτοια θέματα. ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί και πολύ δύσκολα μπορείς να αποφύγεις κάτι. απλά εύχεσαι να μη σου (ξανά)συμβεί.