Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Σεξουαλική παρενόχληση.Πότε και πως προετοιμάζω το παιδί μου;

Recommended Posts

Ο μικρός μου είναι μωρό πολύ μικρός ακόμα αλλά αυτή η σκέψη με βασάνιζε πριν ακόμα κάνω παιδί:roll:.Πότε και πως προετοιμάζεις ένα μικρό παιδί;Σε μια συζήτηση που είχα κάποτε μια μανούλα μου είπε πως δεν ήθελε να κάνει την μικρή της να αισθάνεται άσχημα:roll:.Ναι αλλά ένα παιδί δεν πρέπει να είναι προετοιμασμένο;Τι λέτε;

Διαφημίσεις

Γνώμη μου (και την έχω πει πολλές φορές) το παιδί ΠΡΕΠΕΙ να είναι προετοιμασμένο!!!!!

Οι εποχές είναι δύσκολες και καθημερινά ακούμε τόσα (και πόσα ακόμα δεν ακούμε), που δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην ξέρει ένα παιδί κάποια πράγματα....

Γνώμη μου, μόλις βγάλει την πανα το παιδί η μαμά πρέπει να αρχίσει να του μιλάει. Να του λέει ότι υπάρχουν κάποια μέρη στο σώμα μας που δεν αφήνουμε κανέναν εκτός από τη μαμά όταν μάς κάνει μπάνιο (+ όποιον άλλο κάνει μπάνιο το παιδί) να μας πιάνει.

Επίσης, θεωρώ απαραίτητο να ξέρει ένα παιδί ότι αν κάτι δεν του αρέσει (και τα παιδιά ξέρουν τι τους αρέσει και τι όχι) μπορεί και πρέπει να πει όχι!

Πρέπει να ξέρει και να είναι σίγουρο γι' αυτό, ότι αν κάοιος του κάνει κάτι, το πιάσει κάπου κλπ δεν φταίει το ίδιο αλλά ο άλλος. Πρέπει το παιδί να μην έχει ενοχές! Συχνά οι παιδόφιλοι "δικαιολογούν" την πράξη τους λέγοντας ότι το παιδί τους προκάλεσε ή το παιδί το ήθελε.....Επίσης, συχνά απειλούν τα θύματα τους ότι αν το πουν θα τους μαλώσει η μαμά τους ή οι ίδιοι θα τους κάνουν κάτι κακό.... Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι δεν κάνει αυτό κάτι κακό, αλλά ο άλλος. Πρέπει να ξέρει ότι αν μιλήσει στη μαμά του (ή σε κάποιον άλλο ενήλικα) δεν θα το μαλώσουν, αλλά θα το συμπονέσουν, θα το ακούσουν, θα το πιστέψουν.... Πρέπει επίσης να ξέρει ότι αν συμβεί κάτι πρέπει να πάει σε κάποιον ενήλικα (μαμά, μπαμπά, γιαγιά, δασκάλα...) και να μιλήσει για να τιμωρηθεί αυτός που έκανε την κακή πράξη!

Τώρα, αν έρθει το παιδί και πει κάτι.....Το πιο δύσκολο κομμάτι!!!!!!! Καταρχάς δεν γίνεται ο κακός χαμός (δικαιολογημένος χαμός) μπροστά στο παιδί! Κρατάτε/κρατάμε την ψυχραιμία μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είπε το παιδί (γιατί είναι σίγουρο το σοκ από την πλευρά μου τουλάχιστον), του λέμε μπράβο που μου το είπες, αυτός έκανε κάτι κακό και θα έχει συνέπειες (όπως λέμε και στο ίδιο το παιδί ότι αν κάνει κάτι κακό θα έχει συνέπειες). Όλα ήρεμσ και ωραία (άλλο το τι γίνεται μέσα μας)!!!

Μετά.....εγώ πρώτα θα έπαιρνα 2 καλόπαιδα να του πουν 3 κουβέντες και μετά αστυνομία!

Εκτός από το τελευταίο κομμάτι (θέλω εγώ να τακτοποιήσω το θέμα) συμφωνώ με όσα γράφεις...Δεν θέλω για να μην ''πονηρευτεί'' όπως μου είπαν το παιδί να το αφήσω έτσι , έρμαιο στου καθενός τα χέρια...

Γιατί τόσο άγχος, για κάτι που έχει πολύ μικρές πιθανότητες να τύχει στο παιδί? Δεν λέω να μην είμαστε προετοιμασμένοι αλλά γιατί τόσο άγχος? Αν το δει κανείς σε απόλυτους αριθμούς, η σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά είναι πολύ σπάνια και στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται μέσα στην οικογένεια.

Νομίζω ότι αν μιλήσεις 'ανοιχτά' σε ένα μικρό παιδί, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το φοβίσεις και να παρερμηνεύει τα πάντα. Το χάδι του δασκάλου, το φιλί της δασκάλας, το αγκαλιασμα του γείτονα κλπ κλπ, όλα θα το κάνουν να φοβάται... μήπως είναι αυτό το κακό πράγμα που είπε η μαμά.

Υπάρχουν στο διαδύκτιο συγκεκριμένες οδηγίες για το θέμα, χωρίς να 'μεταφέρουμε' το βάρος στα παιδιά με το να τα φοβίζουμε. Το παιδί δεν ξέρει τί είναι σεξουαλική παρενόχληση και τί όχι, ξέρει τί το ενοχλεί και τί του αρέσει. Και πρέπει να το μάθουμε ότι δεν είναι υποχρεωμένο να ανέχεται τίποτα που να το ενοχλεί. Από το φιλί της θείας Μαριάνθης, που δεν το γουστάρει, μπορούμε να ξεκινήσουμε και να το μάθουμε ότι δεν είναι κακό να λέει ΟΧΙ στους μεγάλους.

Πρέπει να του επιτρέπουμε να γίνει αγενής στον παππού, που θέλει να το πάρει αγκαλιά, για να γίνει και στον ξένο κύριο που θέλει να το αγγιξει.

Εννοείται ότι είμαστε από κοντά για κάθε ύποπτη προσέγγιση και εννοείται ότι αν αντιληφθούμε κάτι... κατευθείαν αστυνομία. Για να πετύχουμε καταδίκη πρέπει να έχουμε αποδείξεις σοβαρές, δεν αρκεί η μαρτυρία του παιδιού. Οπότε μόνο η αστυνομία μπορεί να το συντονίσει αυτό. Η αστυνομία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε τέτοια ζητήματα, γι αυτό και έχει επιτυχίες...

Γενικά η λύση με τα καλόπαιδα είναι βέβαια αρκετά τσαμπουκαλίδικη και ανακουφιστική, καταλήγει όμως με τον έκφυλο στο δρόμο και εμάς στη φυλακή!:lol::lol::lol::lol:

αυτο το ειχα δει παλι στο forum δεν θυμαμαι ποιος το ειχε βαλει αλλα εγω νομιζω οτι αυτο ειναι καλή ιδεα οτι δεν επιτρεπεται να αγγιζει κανεις οτι καλυπτει το εσωρουχο.

http://www.underwearrule.org/default_en.asp

l86Tp3.png d6AUp3.png

Διαφημίσεις

Γενικά η λύση με τα καλόπαιδα είναι βέβαια αρκετά τσαμπουκαλίδικη και ανακουφιστική, καταλήγει όμως με τον έκφυλο στο δρόμο και εμάς στη φυλακή!:lol::lol::lol::lol:

Είμαι λίγο (έως πολύ) απόλυτη στο θέμα της παιδοφιλίας.....

Θεωρ'ώ ότι δεν υπάρχει τιμωρία στο Ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα που να είναι κατάλληλη για τέτοιους ανθρώπους.

Επίσης, ακριβώς όπως είπες η αστυνομία δεν δρα αμέσως, αλλά χρειάζονται αποδείξεις....που μπορεί να μην συλλεχθούν ποτέ ή να αργήσουν πάρα πολύ, θεωρώ ότι τα καλόπαιδα είναι μια πρώτη, καλή κίνηση....(όχι όμως η μόνη κίνηση)

Είμαι λίγο (έως πολύ) απόλυτη στο θέμα της παιδοφιλίας.....

Θεωρ'ώ ότι δεν υπάρχει τιμωρία στο Ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα που να είναι κατάλληλη για τέτοιους ανθρώπους.

Επίσης, ακριβώς όπως είπες η αστυνομία δεν δρα αμέσως, αλλά χρειάζονται αποδείξεις....που μπορεί να μην συλλεχθούν ποτέ ή να αργήσουν πάρα πολύ, θεωρώ ότι τα καλόπαιδα είναι μια πρώτη, καλή κίνηση....(όχι όμως η μόνη κίνηση)

1. Όλοι είμαστε απόλυτοι στο θέμα της παιδοφιλίας.

2. Οι αποδείξεις δεν είναι πολυτέλεια και χάσιμο χρόνου. Είναι απαραίτητες για να ξέρουμε τουλάχιστον ότι θα σακατέψουμε το σωστό άνθρωπο:wink:

Πάντως, στο ΚΕΔΔΥ που είμαι έχουμε συναντήσει παιδιά που τα κακοποιούσε σεξουαλικά ο πατριός.... Τα είχε τρομοκρατήσει και δεν έλεγαν τίποτα σε κανέναν. Η μαμά το γνώριζε και θεωρούσε ότι αυτή ήταν η "νορμάλ" συμπεριφορά, γιατί και η ίδια (όπως αποδείχτηκε αργότερα) ήταν θύμα κακοποίησης από το δικό της πατέρα.....

Τα παιδιά τα "ανακάλυψε" η νηπιαγωγός της (το ένα ήταν προνήπιο και το άλλο νήπιο) από τον τρόπο που έπαιζαν στο κουκλοθέατρο ("έπαιζαν" όλη την κατάσταση στο σπίτι)....

Για την ιστορία, τα παιδιά εξετάστηκαν από ιατροδικαστή, ο πατέρας φυλακίστηκε για πολλά χρόνια, η νηπιαγωγός κλήθηκε 3-4 φορές να δώσει κατάθεση, όπως και εμείς από το ΚΕΔΔΥ που είχαμε πάει να δούμε τα παιδιά και το παιχνίδι τους....

Ήθελα επίσης να προσθέσω ότι, αν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με διακριτικότητα και σεβασμό, (δεν τα αγγίζουμε ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ στα σημεία αυτά χωρίς λόγο), τα παιδιά θα πιάσουν το νόημα.

Το έχω διαπιστώσει από τα δικά μου παιδιά, τα οποία, ενώ τους αρέσει το χάδι και η αγκαλιά, αντιδρούν αρνητικά στο 'αδέξιο' και 'άσκοπο' άγγιγμα.

Πάντως, στο ΚΕΔΔΥ που είμαι έχουμε συναντήσει παιδιά που τα κακοποιούσε σεξουαλικά ο πατριός.... Τα είχε τρομοκρατήσει και δεν έλεγαν τίποτα σε κανέναν. Η μαμά το γνώριζε και θεωρούσε ότι αυτή ήταν η "νορμάλ" συμπεριφορά, γιατί και η ίδια (όπως αποδείχτηκε αργότερα) ήταν θύμα κακοποίησης από το δικό της πατέρα.....

Τα παιδιά τα "ανακάλυψε" η νηπιαγωγός της (το ένα ήταν προνήπιο και το άλλο νήπιο) από τον τρόπο που έπαιζαν στο κουκλοθέατρο ("έπαιζαν" όλη την κατάσταση στο σπίτι)....

Για την ιστορία, τα παιδιά εξετάστηκαν από ιατροδικαστή, ο πατέρας φυλακίστηκε για πολλά χρόνια, η νηπιαγωγός κλήθηκε 3-4 φορές να δώσει κατάθεση, όπως και εμείς από το ΚΕΔΔΥ που είχαμε πάει να δούμε τα παιδιά και το παιχνίδι τους....

Ως εγκληματολόγος, το επιβεβαιώνω. Αυτό είναι το στεραιότυπο της σεξουαλικής παρενόχλησης και της σεξουαλικής βίας στα παιδιά:

Μέσα στην οικογένεια και

τουλάχιστον με έναν άλλο ενήλικα να το γνωρίζει.

Γι αυτό λέω ότι δεν χρειάζεται μεγάλο άγχος από την πλευρά μας και φόβος στο παιδί.

Διαφημίσεις

Δύσκολο θέμα, πολύ.

Έχετε κάποια βιβλία να προτείνετε (εκτός από το κλασσικό "Η Ντανιέλα λέει όχι")? Και βιβλία, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για μας τους γονείς (ως προς τον τρόπο που θα τους μιλήσουμε).

Δύσκολο θέμα, πολύ.

Έχετε κάποια βιβλία να προτείνετε (εκτός από το κλασσικό "Η Ντανιέλα λέει όχι")? Και βιβλία, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για μας τους γονείς (ως προς τον τρόπο που θα τους μιλήσουμε).

Παραθέτω αυτό από το site της οργάνωσης Ομπρέλα

Ποια είναι τα σημάδια ότι ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά;

• Ακατάλληλη σεξουαλική δραστηριότητα με παιχνίδια ή αντικείμενα
  • Εφιάλτες, προβλήματα ύπνου
  • Απόσυρση ή έντονη προσκόλληση σε κάποιον ενήλικα
  • Ασυνήθιστη μυστικοπάθεια
  • Ξαφνικές απρόσμενες αλλαγές στη διάθεση και προσωπικότητα
  • Παλινδρόμηση σε προγενέστερες συμπεριφορές, π.χ. ενούρηση τη νύχτα
  • Ανεξήγητος φόβος συγκεκριμένων τοποθεσιών ή ατόμων; δε θέλει να μένει μόνο με ένα συγκεκριμένο άτομο
  • Απώλεια όρεξης και ξαφνικές αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες
  • Κατοχή νέων ενήλικων λέξεων για μέρη του σώματος χωρίς εμφανή πηγή
  • Μιλά για ένα καινούργιο μεγαλύτερο φίλο και αδικαιολόγητα δώρα ή χρήματα
  • Αυτό-τραυματισμός (κόψιμο και κάψιμο) στους εφήβους
  • Σωματικές ενδείξεις, αδικαιολόγητη ευαισθησία, πόνος ή μώλωπες στη στοματική ή γεννητική περιοχή, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εγκυμοσύνη
  • Φυγή από το σπίτι

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είναι πολύ σοβαρές, επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής του ατόμου, και, χωρίς θεραπεία, διατηρούνται για μια ολόκληρη ζωή. Η αυτοκτονικότητα, ο εθισμός στα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός, η ανορεξία, η βουλιμία, η κατάθλιψη, οι ψυχώσεις, η εξάρτηση από κακοποιητικές σχέσεις, η εμπλοκή σε πορνεία, η αποτυχία στην εργασία και τις προσωπικές σχέσεις αποτελούν συνήθεις συνέπειες στα ενήλικα άτομα που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ως παιδιά. Η ψυχοθεραπεία είναι πολύτιμη για την αποκατάσταση της ανείπωτης ψυχικής βλάβης, που έχουν υποστεί τα άτομα αυτά.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας;

Πρέπει να τους διδάξουμε ότι έχουν το δικαίωμα να λένε όχι, για παράδειγμα όταν δε θέλουν να παίξουν, να τα γαργαλήσουν, να τα αγκαλιάσουν ή να τα φιλήσουν. Θα πρέπει πάντα να μας πουν αν κάποιος τους φέρθηκε με τρόπο που να τα ανησυχεί, ακόμη κι αν τους ήταν αδύνατο να πουν όχι εκείνη τη στιγμή. Όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν δικαίωμα στον ιδιωτικό χώρο όταν ντύνονται, πλένονται, κοιμούνται ή έχουν άλλες προσωπικές δραστηριότητες. Ακόμη και τα μικρά παιδιά πρέπει να τα ακούμε και να τα σεβόμαστε. Πρέπει να προσέξουμε με ποιόν αφήνουμε τα παιδιά μας Αν το παιδί είναι δυσαρεστημένο με αυτόν που το προσέχει, να μιλάμε με το παιδί για αυτό το θέμα. Να τους διδάξουμε ότι:

• Κανείς, ακόμη και κάποιος που αγαπούν, δε θα πρέπει να τους ζητήσει να κρατήσουν μυστικό για φιλιά, αγγίγματα, αγκαλιές.
  • Δεν είναι ποτέ φταίξιμο του παιδιού αν κάποιος τα κακοποιήσει.
  • Ότι δε θα θυμώσουμε αν σας πουν, ακόμη κι αν εκείνα νομίζουν ότι έκαναν κάτι λάθος ή αν αυτό περιλαμβάνει κάποιον γνωστό ή άτομο της οικογένειας.
  • Αν κάποιος τα αγγίξει με τρόπο που τα φοβίζει ή τα μπερδεύει πρέπει να το πουν. Τα συναισθήματα φόβου και σύγχυσης μπορεί να έρθουν για κάποιο άτομο και πριν ακόμη τα αγγίξουν.

Συμφωνώ με την προσέγγιση που περιέγραψε η kyra ως προς την προετοιμασία του παιδιού.

Θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι αυτή η προετοιμασία που θα ξεκινήσει από μικρές ηλικίες (να μην ανέχεται από ενήλικες συμπεριφορές που δεν θέλει, κ.λπ.) θα βρει εφαρμογή σε μεγαλύτερες ηλικίες το παιδιού, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπο με την κοινωνία μόνο του.

Σε μικρότερες ηλικίες είναι σημαντικό ο γονιός να μην αφήνει κανένα μα κανένα μικρό "παράθυρο" για να βρεθεί το παιδί του έρμαιο κάποιου επιτήδιου. Για κάποιους θεωρούμαι υπερβολική, αλλά για μένα είναι αδιανόητο να αφήνω το παιδί μου μόνο του σε σπίτια φίλων του από το σχολείο με γονείς που γνωρίζω ελάχιστα, να το στέλνω μόνο του κατασκήνωση από ηλικίες 6 χρονών, να το αφήνω μόνο του με κάποιον άγνωστο ενήλικα, κ.λπ. Για παράδειγμα, πρόσφατα μια φίλη μου, μου περιέγραψε πώς πάει το κοριτσάκι της σε έναν εργοθεραπευτή που στεγάζεται μόνος του σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας και η πρακτική είναι να του αφήνει εκεί το παιδί για μία ώρα και να γυρνάει μετά να το παίρνει. Για εκείνη θεωρείται μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, εγώ προσωπικά έπαθα μια φρίκη.

.....δε νομίζω τάκη....

Καλημέρα!Κορίτσια το πρόβλημα συνήθως ξεκινάει από κάποιον μέσα στην οικογένεια και το άνοιξα το θέμα γιατί πιστεύω πως τα παιδιά μας δεν πρέπει να τα αφήνουμε αβοήθητα σε τέτοιες καταστάσεις.Έχω δικούς μου ανθρώπους που το ζήσανε με συγγενή τους και επειδή ξεκίνησε σε μικρή ηλικία η παρενόχληση ,το παιδί δεν καταλάβαινε.Νόμιζε ότι παίζανε και το δεχόταν.Όταν άρχισε να καταλαβαίνει και να ενοχλείτε ο "καλός" αυτός συγγενείς έλεγε στο τότε παιδί πως αν το πει στους γονείς του εκείνοι δεν θα το αγαπούσαν πια και δεν θα το πήγαιναν ξανά να δει τα ξαδέρφια του...Αν σαν παιδί γνώριζε τι επιτρέπετε και τι όχι (δεν μιλάμε για την αγκαλιά και τα απλά χάδια ,αλλά για τα χάδια σε μέρη που δεν έχει το δικαίωμα κάποιος να αγγίζει) τότε το παιδί θα αντιδρούσε...Αν ήξερε ότι οι γονείς του δεν θα θύμωναν θα τους μίλαγε...

Διαφημίσεις

Καλημέρα!Κορίτσια το πρόβλημα συνήθως ξεκινάει από κάποιον μέσα στην οικογένεια και το άνοιξα το θέμα γιατί πιστεύω πως τα παιδιά μας δεν πρέπει να τα αφήνουμε αβοήθητα σε τέτοιες καταστάσεις.Έχω δικούς μου ανθρώπους που το ζήσανε με συγγενή τους και επειδή ξεκίνησε σε μικρή ηλικία η παρενόχληση ,το παιδί δεν καταλάβαινε.Νόμιζε ότι παίζανε και το δεχόταν.Όταν άρχισε να καταλαβαίνει και να ενοχλείτε ο "καλός" αυτός συγγενείς έλεγε στο τότε παιδί πως αν το πει στους γονείς του εκείνοι δεν θα το αγαπούσαν πια και δεν θα το πήγαιναν ξανά να δει τα ξαδέρφια του...Αν σαν παιδί γνώριζε τι επιτρέπετε και τι όχι (δεν μιλάμε για την αγκαλιά και τα απλά χάδια ,αλλά για τα χάδια σε μέρη που δεν έχει το δικαίωμα κάποιος να αγγίζει) τότε το παιδί θα αντιδρούσε...Αν ήξερε ότι οι γονείς του δεν θα θύμωναν θα τους μίλαγε...

Πώς ακριβώς βρίσκονταν αυτός ο συγγενής μόνος του με το παιδί, χωρίς την παρουσία των γονιών, από πολύ μικρή ηλικία και μάλιστα αρκετές φορές και όχι π.χ. μία φορά περιστασιακά;

.....δε νομίζω τάκη....

να σας πω τι ακουσα απο παιδοψυχολογο σε ενα σεμιναριο? οτι για να προστατευσουμε τα παιδια μας απο σεξ.κακοποιηση πρεπει να εχουν σωστο αντρικο προτυπο αν ειναι αγορια και γυναικειο προτυπο αν ειναι κοριτσια. ρωτησα αν πρεπει και πως να μαθω το παιδι μου να λεει οχι αλλα και πως και απο ποια ηλικια να του μιλησω και με εγραψε κανονικοτατα. επεμενε οτι για να μην υποστει σεξ.κακοποιηση πρεπει να εχει γερη σχεση με το πατερα του. ειπα οτι ειμαι διαζευγμενη και πως ο πατερας ειναι διακοσμητικος απο επιλογη δικη του και αυτη αρχισε να θυμωνει και να λεει οτι επρεπε να το σκεφτω και να μην χωρισω. με νευριασε παρα πολυ η κυρια αυτη και με ενοχλησε ακομα πιο πολυ οτι ειναι και στο παιδων. μα ειναι δυνατον???δεν ξερω βεβαια αν επηρεαστηκε και απο το οτι δεν εχει παιδια και δεν εχει παντρευτει ποτε της..

την ακρη την εβγαλα με μια αλλη τελικα ψυχολογο, η οποια μου ειπε οτι απο μικρο πρεπει να του μαθαινω οτι στο πουλακι αι στο ποπο δεν πρεπει να το αγγιζει κανενας. αν χρειαστει βοηθεια , να το ζητησει απο μενα η απο την δασκαλα του.

Ο μεγαλος μου ειναι 5μιση χρονων και εδω και ενα χρονο ηδη κλεινει την πορτα οταν παει στην τουαλετα....

Την πρωτη φορα μου κακοφανηκε και πηγα να ανοιξω αλλα μου ειπε οχι μαμα την θελω κλειστη και το σεβαστικα.Αυτο νομιζω ειναι μια αρχη στο να κατανοησει το παιδι οτι τα γεννητικα του οργανα ειναι δικα του και τα δειχνει μονο οπου εκεινο θελει και αν θελει....

Οταν αντιμετωπιζει δυσκολια με φωναζει και παω....ποτε δεν κοιταω αδιακριτα....στο μπανιο εχει αλλη αντιμετωπιση , δεν τον πειραζει να τον πλενω εγω αν και ου λεει να το κανω και μονος μου μαμα για να μαθαινω να μην σε χρειαζομαι.....

Ολο το σωμα του το κανω και το πιπι του το κανει μονος του...του λεω πλυσου μην το ξεχασουμε και πλενεται.

Εχουμε κανει και πολλες συζητησεις σε ανυποπτο χρονο για το οτι δεν πρεπει να καθετε σε κανεναν και για κανεναν λογο να τον πιανουν οταν εκεινος δεν θελει....ακομα οτι ολα πρεπει να τα λεει στη μαμα και να ξερει πως οταν λεει αληθεια η μαμα ποτε μα ποτε δεν θα τον μαλωσει οτι και να εχει κανει...γιατι η αληθεια παντα ανταμειβετε ακομα και σε σκανταλια !!!!!

Αυτο το τελευταιο το εχω κανει πολλες φορες πραξη για να του το περασω...πχ..αν σπρωξει και χτυπησει τον αδερφο του (2χρ) και κλαιει τον ρωταω τι εγινε?

και παει να μου τα μπαλωσει και του λεω τι ειπαμε ? δεν ειπαμε οτι η αληθεια ποτε δεν τιμωρειται ? και τοτε μου λεει ναι μαμα εγω τον εσπρωξα.....σκηβω τον φιλαω του λεω να μην το ξανακανεις γιατι μπορει να χτυπησει ο αδερφος σου και του λεω ειδες που δεν σε μάλωσα? αν μου ελεγες ομως ψεματα θα σε εβαζα τιμωρια πιο καλα δεν ειναι τωρα που ειμαστε αγαπημενοι ?

Ισως να σας φαινονται αστεια αυτα αλλα νομιζω ετσι χτιζω μια σχεση εμπιστοσυνης με τα παιδια μου και ανα πασα στιγμη θα ερθουν σε μενα να που το οτιδηποτε.

Και μην ξεχναμε οτι πανω απο το 75% των περιπτωσεων εχει γινει απο συγγενικο προσωπο η προσωπο στο πολυ κοντινο περιβαλλον.

Γιαννής 1/7/2006 + Νικόλας 20/10/2009

Πώς ακριβώς βρίσκονταν αυτός ο συγγενής μόνος του με το παιδί, χωρίς την παρουσία των γονιών, από πολύ μικρή ηλικία και μάλιστα αρκετές φορές και όχι π.χ. μία φορά περιστασιακά;

Ξάδερφος ήταν σε εφηβική ηλικία και το κορίτσι 4χρονών.Πήγαινε στο δωμάτιο του για να παίξουν η΄εκείνος έμπαινε στο δωμάτιο της μικρής τις νύχτες που οι άλλοι κοιμόνταν.Τους φιλοξενούσαν στο σπίτι τους την μικρή και τους γονείς της όταν πηγαίναν τα Χριστούγεννα το Πάσχα το καλοκαίρι.

Ξάδερφος ήταν σε εφηβική ηλικία και το κορίτσι 4χρονών.Πήγαινε στο δωμάτιο του για να παίξουν η΄εκείνος έμπαινε στο δωμάτιο της μικρής τις νύχτες που οι άλλοι κοιμόνταν.Τους φιλοξενούσαν στο σπίτι τους την μικρή και τους γονείς της όταν πηγαίναν τα Χριστούγεννα το Πάσχα το καλοκαίρι.

Γενικά θεωρώ ότι πρέπει να θωρακίζουμε τα παιδιά μας, ΟΚ. Πολλά που ανέφεραν αρκετές μαμάδες με βρίσκουν σύμφωνη και τα εφαρμόζω, όπως και αυτά που πολύ ωραία ανέφερε η eleni1.

Αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθούμε να αποφεύγουμε να εκθέτουμε ένα 4χρονο σε καταστάσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταπεξέλθει μόνο του. Δηλαδή, χωρίς να προσπαθώ να κάνω την έξυπνη και χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες για την περίπτωση που αναφέρεις, θα έπρεπε ο συγγενής να μην είχε άφθονες ευκαιρίες να βρεθεί μόνος του με το 4χρονο χωρίς καμία επιτήρηση (ακόμα και εφόσον οι γονείς του είχαν ενημερώσει και προετοιμάσει το 4χρονο).

Σε καμιά περίπτωση δεν κατηγορώ τους γονείς του 4χρονου αλλά θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για προβληματισμό από όλους μας.

.....δε νομίζω τάκη....

Μα συγνώμη αλλά εσύ αν είσουν γονέας και ένα ξάδερφος του παιδιού σου έφηβος ασχολιόταν μαζί του και παίζαν στο δωμάτιο του, θα σκεφτόσουν ότι κάνει κάτι κακό για αυτόν; Έχω αρκετά ανίψια και επειδή μου άρεσαν πάντα τα παιδιά έπαιζα με τις ώρες στο δωμάτιο τους από έφηβη....δεν έπρεπε να με αφήνουν δηλαδή οι γονείς τους για να μη γίνει κάτι πονηρό;;;

Συμφωνώ με τις κοπέλες παραπάνω και ειδικά με το Εμμάκι....το παιδί πρέπει από μικρό να ξέρει ότι δεν αγγίζει κανείς άλλος τα γεννητικά όργανα εκτός από γονείς! Δε νομίζω ότι το πονηρεύουμε με αυτό το τρόπο αλλά τον μαθαίνουμε να προσέχει τον ευατό του και να τον υπερασπίζεται!

Συμφωνώ και με τη προσέγγιση της Ελένης1! Αν έχεις χτίσει μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ειλικρίνια, όλα είναι πιο εύκολα σε μια δύσκολη κατάσταση (μακρυά από όλους βέβαια).

Γενικά δε συμφωνώ με το βάζω το παιδί μου σε μία γυάλα για να μη πάθει κάτι κακό, αλλά προσπαθώ να το κάνω δυνατό, με εμπιστοσύνη στον ευατό του για να αντιμετωπίσει περίεργες καταστάσεις πάντα κοντά στους γονείς! Και εμείς από πιο μικρή, όταν άρχισε να μιλάει και να καταλάβαινει της λέγαμε: θα μας λες ό,τι θες, δε θα φοβάσαι να μας πεις την αλήθεια. Λέμε πάντα την αλήθεια στη μαμά και στον μπαμπά!

Μόνο έτσι πιστεύω μπορούμε να προλάβουμε πράγματα δυσάρεστα για όλους!

Μα συγνώμη αλλά εσύ αν είσουν γονέας και ένα ξάδερφος του παιδιού σου έφηβος ασχολιόταν μαζί του και παίζαν στο δωμάτιο του, θα σκεφτόσουν ότι κάνει κάτι κακό για αυτόν; Έχω αρκετά ανίψια και επειδή μου άρεσαν πάντα τα παιδιά έπαιζα με τις ώρες στο δωμάτιο τους από έφηβη....δεν έπρεπε να με αφήνουν δηλαδή οι γονείς τους για να μη γίνει κάτι πονηρό;;;

Συμφωνώ με τις κοπέλες παραπάνω και ειδικά με το Εμμάκι....το παιδί πρέπει από μικρό να ξέρει ότι δεν αγγίζει κανείς άλλος τα γεννητικά όργανα εκτός από γονείς! Δε νομίζω ότι το πονηρεύουμε με αυτό το τρόπο αλλά τον μαθαίνουμε να προσέχει τον ευατό του και να τον υπερασπίζεται!

Συμφωνώ και με τη προσέγγιση της Ελένης1! Αν έχεις χτίσει μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ειλικρίνια, όλα είναι πιο εύκολα σε μια δύσκολη κατάσταση (μακρυά από όλους βέβαια).

Γενικά δε συμφωνώ με το βάζω το παιδί μου σε μία γυάλα για να μη πάθει κάτι κακό, αλλά προσπαθώ να το κάνω δυνατό, με εμπιστοσύνη στον ευατό του για να αντιμετωπίσει περίεργες καταστάσεις πάντα κοντά στους γονείς! Και εμείς από πιο μικρή, όταν άρχισε να μιλάει και να καταλάβαινει της λέγαμε: θα μας λες ό,τι θες, δε θα φοβάσαι να μας πεις την αλήθεια. Λέμε πάντα την αλήθεια στη μαμά και στον μπαμπά!

Μόνο έτσι πιστεύω μπορούμε να προλάβουμε πράγματα δυσάρεστα για όλους!

Δεν μου έχει τύχει να αφήσω ένα παιδί μου σε νηπιακή ηλικία μόνο του με έναν πολύ μεγαλύτερό του ξάδερφο στο δωμάτιο του ξαδέρφου και με κλειστή πόρτα π.χ. Έχει τύχει να παίζει μαζί του στον χώρο που βρισκόμαστε όλοι ή να το πάει στην παιδική χαρά να το κάνει κούνιες ενώ είμαι και εγώ εκεί δίπλα.

Δεν θεωρώ ότι έχω τα παιδιά μου σε γυάλα.:roll: Επίσης, δεν με ικανοποιεί μόνο να έχει το παιδί μου το θάρρος να μου πει την αλήθεια για κάτι που του συνέβει. Θα προτιμούσα να αποτρέψω να του συμβεί κάτι.

Τώρα αν μιλάμε για 4χρονο που έχει να τα βάλει με έναν έφηβο, δε νομίζεις ότι ζητάμε πολλά από ένα 4χρονο όταν περιμένουμε να αποτρέψει μόνο του τον έφηβο; Όσο ενημερωμένο και θωρακισμένο και να το έχουμε εμείς οι γονείς του;

.....δε νομίζω τάκη....

Με κλειστή πόρτα δε την αφήνω ούτε με τις ξαδέρφες της να μείνει στο δωμάτιο της!!!Δε βρίσκω κανένα λόγο να είναι κλειστή η πόρτα στο παιδικό δωμάτιο.

Από εκεί και πέρα δε μπορεις να είσαι συνέχεια με το παιδί παντού...και στο σχολείο θα πάει, και σε μία θεία του θα πατε και θα πάει στο παιδικό δωμάτιο, γίνεται να είσαι συνέχεια δίπλα του; Και δε ξέρω, ακόμα και αν γίνεται είναι καλό για το παιδί αυτό;

Ο καθένας όπως το βλέπει βέβαια και όπως θέλει μεγαλώνει το παιδί του! Απλά εγώ θέλω να προσπαθήσω να το ενημερώσω χωρίς να το φοβήσω, γιατί και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις, και να το κάνω όσο γίνεται να αντιδράσει όταν γίνει κάτι που δε πρέπει....δε βρίσκω γιατί είναι κακό να ξέρει το παιδί ότι δεν αγγίζει κανείς τα γεννητικά του όργανα εκτός από τους γονείς του!!!

Με κλειστή πόρτα δε την αφήνω ούτε με τις ξαδέρφες της να μείνει στο δωμάτιο της!!!Δε βρίσκω κανένα λόγο να είναι κλειστή η πόρτα στο παιδικό δωμάτιο.

Ε, αυτό δε λέω κι εγώ;

Από εκεί και πέρα δε μπορεις να είσαι συνέχεια με το παιδί παντού...και στο σχολείο θα πάει, και σε μία θεία του θα πατε και θα πάει στο παιδικό δωμάτιο, γίνεται να είσαι συνέχεια δίπλα του; Και δε ξέρω, ακόμα και αν γίνεται είναι καλό για το παιδί αυτό;

Πώς μπορεί να του συμβεί κάτι αν απλά παίζει στο παιδικό δωμάτιο; Δεν θα είμαι κι εγώ μέσα στο δωμάτιο αλλά θα είμαι στο σπίτι, δεν θα είμαι;

Ο καθένας όπως το βλέπει βέβαια και όπως θέλει μεγαλώνει το παιδί του! Απλά εγώ θέλω να προσπαθήσω να το ενημερώσω χωρίς να το φοβήσω, γιατί και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις, και να το κάνω όσο γίνεται να αντιδράσει όταν γίνει κάτι που δε πρέπει....δε βρίσκω γιατί είναι κακό να ξέρει το παιδί ότι δεν αγγίζει κανείς τα γεννητικά του όργανα εκτός από τους γονείς του!!!

Ποιος ακριβώς είπε ότι είναι κακό να ξέρει το παιδί ότι δεν αγγίζει κανείς τα γεννητικά του όργανα;:shock:

.....δε νομίζω τάκη....

εγω εχω μιλησει για υατο στην κορη μου και τωρα ξεκιναω να μιλαω και στο γιο μου (καλα αυτος με γραφει....προς το παρον). ξεκινησα περιπου στην ηλικια των 4 χρονων και ποτε δεν αισθανθηκε αμηχανα. το κανουμε μεσα σε συζητησα διαφορων πραγματων και της το εχω παρουσιασει οτι αυτο ειναι κατι δικο της και προσωπικο της που μονο αυτη μπορει αν θελει να αγγιζει και η μαμα οταν την κανει μπανιο η παει τουαλετα. επισης για να μην εχουμε θεμα με κανενα γιατρο της ειπα οτι αν ειναι η μαμα μπροστα και πρπει να την εξετασει γιατρος και η μαμα συμφωνησει τοτε μπορει να το αγγιξει και ο γιατρος. ειναι παντως πολυ λεπτο θεμα...εχουμε συζητησει οτι ακομη και να καποιος της πει να κρατησει μυστικο απο τη μαμα για αυτο το θεμα αυτη δεν πρπει να το κανει!! παντως κοριτσια εγω εβγαλα και το μπαμπα απο το παιχνιδι γιατι θεωρω οτι ειναι δυσκολο να ξεχωρισει τις ακριβεις διαστασεις ποιοι ναι ποιοι οχι. προς το παρον ειμαστε εγω και αυτη! και γενικα εχουμε μιλησει και για αλλα θεματα στο πως να φυλαει τον εαυτο της και θα ελεγα οτι της εχω εμπιστοσυνη στην κριση της. βρεθηκα μπροστα σε σκηνη που ενας φιλος της την ειδε μετα απο πολυ καιρο και ηθελε να την φιλησει. αυτη αρνηθηκε και αντισταθηκε. εγω την επιβραβευσα γιατι τα παιδια εχουν ενα ενστικτο το οποιοα καταργειται να δεν το αφηνουμε να λειτουργησει.

συγκεκριμενα της ειπα "αφου δεν ηθελες καλα εκανες" και φυσικα ποτε δεν εχω πει για θειους - θειες κ.τλ. που μπορει να τυχει να αρνηθει αγκαλιες "γιατι δεν καθεσαι να σε φιλησουν και τετοια" πρπει να αφησουμε το ενστικτο να αναπτυχθει!

έχω δύο δωράκια

UDcLp3.png euQwp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...