Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

θηλασμος και υψος

prune

Recommended Posts

Ηθελα να ρωτησω εαν ενα παιδακι που θηλαζει μεχρι τα δυο (και συνεχιζει κυριως νυχτερινες ωρες πια) εχει διαφορετικη αναπτυξη (υψος) απο ενα παιδακι που πινει ξενο γαλα.Δηλαδη ο θηλασμος επιδρα (θετικα ή αρνητικα) στο υψος του παιδιου με διαφορετικο τροπο απο οτι το ξενο γαλα?Ψηλωνουν περισσοτερο ή λιγοτερο τα παιδακια που θηλαζουν?

Ειδικα μια περιπτωση οπως ο γιος μου που ειναι ολιγοφαγος και δεν τρωει (παρα ελαχιστα) αλλα γαλακτοκομικα.Τωρα ειναι 91 ποντους και 14 κιλα.

9Gm6p2.png?qzCQ8hue

Διαφημίσεις

Δε νομίζω να έχει διαφορετική ανάπτυξη το παιδί που θηλάζει από το παιδί που πίνει ξένο γάλα. Και κυρίως να υπολείπεται σε ανάπτυξη που είναι η ανησυχία σου από ότι μπορώ να διακρίνω από τα γραφόμενά σου. Ο γιος μου έκανε μεικτή διατροφή και θήλασε μόνο 6 μήνες (γιατί δεν είχα ενημερωθεί κατάλληλα τότε). Στους 26 μήνες μετρηθήκαμε 90 πόντους και 12 κιλά και τον βρίσκω φυσιολογικότατο. Τρώει από όλα και πίνει φρέσκο κατσικίσιο γάλα από 15 μηνών μόνο το πρωί με δημητριακά πρωινού. Ούτε κι αυτός ειναι φαν των γαλακτοκομικών. Σίγουρα παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως το ύψος των γονιών. Εμείς με 1,67 και 1,75 δεν έχουμε ας πούμε και πολλές απαιτήσεις! :lol: Tον γιόκα σου τον βρίσκω μια χαρά και μη σου πω παραπάνω από μια χαρά! Εκτός κι αν είστε και οι δύο γονείς 2 μέτρα... :P

Θα σε ξαναενοχλήσω σε κανένα χρόνο να σου πω για την ανάπτυξη της κόρης η οποία θηλάζει και μέχρι σήμερα (παίρνω αποτελέσματα εξετάσεων αλλεργίας σήμερα Παναγία μου βάλε το χέρι σου) δεν έχει φάει καθόλου γαλακτοκομικά!

Και 'γω δεν νομιζω οτι παιζει ρολο η διατροφη οσο τo DNA μας.

Η κορη μου 2 ετων ηταν 94εκ και 3 ετων 1,04εκ αλλα ο μπαμπας μας ειναι 1,91 οποτε φανταζομαι οτι απο 'κει πηρε.

Μικιο τι εξετασεις κανατε για την αλλεργια και που?

Ειμαι απο Χανια και επειδη εχει και μενα η κορη μου ατοπικη δερματιτιδα κανενας παιδιατρος δεν μου ειπε τι εξετασεις να κανω και σε ποιο μικροβιολογικο,εκανα μονη μου τα δερματικα στον αλλεργιολογο μου αλλα δεν ειναι εγκυρα :?.

Αν θες στειλε μου ΠΜ.

6Qyip2.pngKvUzp2.png

• Επιστημονική συνεργάτιδα

prune, περιέγραψε τι τρώει γιος σου και τι από αυτά προτιμάει περισσότερο

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Καταρχην ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις!!!

Τρωει με ευχαριστηση το αυγο και ολα τα φρουτα.Ειναι οι μονες περιπτωσεις που δεν θα τον κυνηγαμε αλλα θα ερθει αυτος για να την επομενη μπουκια.

Δεν απορριπτει το φαγητο αλλα θα φαει λιγο (μερικες κουταλιες σουπας, μερικες μπουκιες ρυζι με κρεας).

Δεν του δινουμε τιποτα συσκευασμενο ή ετοιμο.Δεν εχει φαει ποτε κρεμα εμποριου.Ξεκινησα να του δινω γαλακτοκομικα (πλην του θηλασμου) μετα το χρονο (ισως αργησα και δεν τα εμαθε νωρις).Θα φαει μια μπουκιτσα γραβιερα και θα σταματησει.Του φτιαχνω κρεμα με κατσικισιο γαλα και αλλες φορες θα φαει μια κουταλια και αλλες θα φαει ολο το πιατακι (μια κουπα γαλα).Ποτε δεν ξερω πως θα εξελιχθει ενα γευμα.

Του εδινα κατσικισιο γιαουρτι στην αρχη ετρωγε μια ποσοτητα μετα απο λιγο ομως δεν το ηθελε καθολου.

Και ενω ειχα αποφασισει να μην του δωσω καθολου αγελαδινα (μου ειχε παρουσιασει αλλεργια οταν ηταν μωρο και ειχα κανει εγω αποχη για πολλους μηνες) αρχισα να φοβαμαι οτι το μωρο δεν παιρνει το ασβεστιο που χρειαζεται και τωρα του δινω γιαουρτακι παιδικο (γνωριζω οτι δεν ειναι γιαουρτι αλλα επιδορπιο γαλακτος:-() το οποιο αλλες μερες τρωει και αλλες οχι.

Η μητερα μου που τον φυλαει το πρωι, προσπαθει και αυτη αλλα χωρις αποτελεσματα.Θα πιει μισο ποτηρακι του κρασιου κατσικισιο γαλα, ενα κομματακι φετα με το μεσημεριανο,το λιωμενο τυρι μεσα στο φαγητο το καταλαβαινει και δεν το θελει.Και καταληγουμε στο θηλασμο για να παρει ασβεστιο.Το παιδι τωρα θηλαζει μονο νυχτα 3-4 φορες (μινιμουμ 1, μαξιμουμ 4).Πολλες φορες ξυπναω εγω και του προσφερω και αλλες φορες ζηταει εκεινος.Ειναι αρκετο αυτο?Κανω μια προσπαθεια τις τελευταιες μερες και του προσφερω και μετα τη δουλεια, το απογευμα και το δεχεται.Εχω και ενα θεμα οτι ενοχλουμαι πια απο τους θηλασμους (μου δημιουργουν εκνευρισμο)χωρις να επιθυμω να διακοψω.Εαν ηξερα οτι παιρνει αρκετο γαλα θα πεταγα απο τη χαρα μου.

Ελπιζω να βγαινει νοημα!

9Gm6p2.png?qzCQ8hue

Διαφημίσεις

Καταρχην ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις!!!

Τρωει με ευχαριστηση το αυγο και ολα τα φρουτα.Ειναι οι μονες περιπτωσεις που δεν θα τον κυνηγαμε αλλα θα ερθει αυτος για να την επομενη μπουκια.

Δεν απορριπτει το φαγητο αλλα θα φαει λιγο (μερικες κουταλιες σουπας, μερικες μπουκιες ρυζι με κρεας).

Δεν του δινουμε τιποτα συσκευασμενο ή ετοιμο.Δεν εχει φαει ποτε κρεμα εμποριου.Ξεκινησα να του δινω γαλακτοκομικα (πλην του θηλασμου) μετα το χρονο (ισως αργησα και δεν τα εμαθε νωρις).Θα φαει μια μπουκιτσα γραβιερα και θα σταματησει.Του φτιαχνω κρεμα με κατσικισιο γαλα και αλλες φορες θα φαει μια κουταλια και αλλες θα φαει ολο το πιατακι (μια κουπα γαλα).Ποτε δεν ξερω πως θα εξελιχθει ενα γευμα.

Του εδινα κατσικισιο γιαουρτι στην αρχη ετρωγε μια ποσοτητα μετα απο λιγο ομως δεν το ηθελε καθολου.

Και ενω ειχα αποφασισει να μην του δωσω καθολου αγελαδινα (μου ειχε παρουσιασει αλλεργια οταν ηταν μωρο και ειχα κανει εγω αποχη για πολλους μηνες) αρχισα να φοβαμαι οτι το μωρο δεν παιρνει το ασβεστιο που χρειαζεται και τωρα του δινω γιαουρτακι παιδικο (γνωριζω οτι δεν ειναι γιαουρτι αλλα επιδορπιο γαλακτος:-() το οποιο αλλες μερες τρωει και αλλες οχι.

Η μητερα μου που τον φυλαει το πρωι, προσπαθει και αυτη αλλα χωρις αποτελεσματα.Θα πιει μισο ποτηρακι του κρασιου κατσικισιο γαλα, ενα κομματακι φετα με το μεσημεριανο,το λυωμενο τυρι μεσα στο φαγητο το καταλαβαινει και δεν το θελει.Και καταληγουμε στο θηλασμο για να παρει ασβεστιο.Το παιδι τωρα θηλαζει μονο νυχτα 3-4 φορες (και οχι καθε νυχτα.Πολλες φορες ξυπναω εγω και του προσφερω και αλλες φορες ζηταει εκεινος).Ειναι αρκετο αυτο?Κανω μια προσπαθεια τις τελευταιες μερες και του προσφερω και μετα τη δουλεια το απογευμα και το δεχεται.Εχω και ενα θεμα οτι ενοχλουμαι πια απο τους θηλασμους (μου δημιουργουν εκνευρισμο)χωρις να επιθυμω να διακοψω.Εαν ηξερα οτι παιρνει αρκετο γαλα θα πεταγα απο τη χαρα μου.

Ελπιζω να βγαινει νοημα!

Φυσικά θα σου απαντησει η Αγλαια:D

Αλλά να κάνω μια πρόταση?? Δίνε του καλύτερα σκληρα τυράκια είναι πολύ πιο πλούσια...cheddar, παρμεζανα κ πολύ πιο εύπεπτα (αφου είχε κι αλλεργιες παλιά)...η φέτα απο όσα έχω διαβάσει δεν προσφέρει κ πολλά.

Κι εμένα έτσι αρνιόταν το γάλα δεν το ήθελε όταν προσπαθούσα να της δώσω φρέσκο για να συνηθίζει κ τελικά ήταν αλλεργική κ δεν το ανεχόταν ο οργανισμός της...

Γιαουρτάκι πιστευω σαν το φυσικό δεν υπάρχει αυτά τα έτοιμα δεν ξέρω αν προσφέρουν κάτι...

Πολύ ασβέστιο μπορεί να πάρει κ από ζωμους (σουπίτσες από κόκκαλα που τα αφήνεις να βράσουν πολλές ώρες) - θα σου πει κ λεπτομέρειες η Αγλαια..

Yugup3.png

Η εικόνα που περιγράφεις μου δίνει την εντύπωση ότι το παιδί προσπαθεί να προστατευτεί από κάτι.

Από τα όσα γράφεις φαίνεται ότι θεωρείς αποκλειστική ή σχεδόν αποκλειστική πηγή ασβεστίου τα γαλακτοκομικά και ότι σε απασχολεί μόνο το ασβέστιο.

Άλλα στοιχεία όπως ο σίδηρος είναι επίσης σημαντικά. Αν το παιδί έχει έλλειψη σιδήρου, είναι αναμενόμενο να προσπαθεί να αποφύγει τα γαλακτοκομικά για να μπορεί να αφομοιώσει περισσότερο σίδηρο. Έχει εξετασθεί ο σίδηρος;

Πέρα από το σίδηρο και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο φωσφορος, ο ψευδάργυρος κλπ. Συνήθως για να αφομοιωθεί επαρκώς κάποιο στοιχείο, χρειάζεται σωστή αναλογία και άλλων στοιχείων και βιταμινών και όχι μόνο.

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Η εικόνα που περιγράφεις μου δίνει την εντύπωση ότι το παιδί προσπαθεί να προστατευτεί από κάτι.

Από τα όσα γράφεις φαίνεται ότι θεωρείς αποκλειστική ή σχεδόν αποκλειστική πηγή ασβεστίου τα γαλακτοκομικά και ότι σε απασχολεί μόνο το ασβέστιο.

Άλλα στοιχεία όπως ο σίδηρος είναι επίσης σημαντικά. Αν το παιδί έχει έλλειψη σιδήρου, είναι αναμενόμενο να προσπαθεί να αποφύγει τα γαλακτοκομικά για να μπορεί να αφομοιώσει περισσότερο σίδηρο. Έχει εξετασθεί ο σίδηρος;

Πέρα από το σίδηρο και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο φωσφορος, ο ψευδάργυρος κλπ. Συνήθως για να αφομοιωθεί επαρκώς κάποιο στοιχείο, χρειάζεται σωστή αναλογία και άλλων στοιχείων και βιταμινών και όχι μόνο.

Μαλλον γιατι θεωρω οτι στα γαλακτοκομικα ειναι πιο αφομοιωσιμο το ασβεστιο(το ξερω οτι δεν ειναι ακριβως ετσι, αλλα τοσα χρονια η πλυση εγκεφαλου πετυχε),εξου και η ανησυχια.

Υπαρχουν μερες που θα "τσιμπησει" φαγητο και μερες που θα φαει ενα μπιφτεκακι αδιαμαρτυρητα.

Η παιδιατρος που τον ειδε προσφατα τον βρηκε καλο στα κιλα και στο χρωμα.Δεν ανησυχει για το σιδηρο.Του ειχαμε κανει εξετασεις γυρω στο χρονο και ηταν ικανοποιητικες.Προσπαθω να κανω το φαγητο "συμπυκνωμενο" για να τρωει λιγο και να τον πιανει.(Αυτα τα κοκκαλα για σουπες που τα βρισκετε?Κανενας χασαπης στα νοτια πραστεια δεν εχει).

Με τι μπορω να ενισχυσω την διατροφη του?Του δινω και πετιμεζι (πλουσιο σε σιδηρο).

9Gm6p2.png?qzCQ8hue

Εμείς είμαστε ένα μήνα μεγαλύτεροι. Είναι 90 εκ (τον μέτρησε όρθιο) και 12 κιλά (η δική μου ζυγαριά λέει 12,5). Τρώει το καταπέτασμα, τελευταία, από φρούτα (εκτός από πορτοκάλι και ακτινίδιο), λαχανικά (εκτός από ντομάτα), αποξηραμένα φρούτα, ταχινόμελο, μοσχάρι, κοτόπουλο, βρώμη, μακαρόνια, ρύζι (πλήρες), λίγα όσπρια (κυρίως ρεβίθια), δεν τρώει αβγό, ψάρι και από γαλακτοκομικά μόνο λίγο τυρί (με το γιαούρτι και το φρέσκο γάλα συγκαίγεται άσχημα). Έκανε σιδηροπενική αναιμία και πήρε σίδηρο και περιμένω να βρω μία ολόκληρη εβδομάδα που να μην είναι ψιλοάρρωστος για να πάω να κάνω επανεξέταση. Θηλάζουμε ακόμη αρκετά συχνά. (Με το ξύπνημα το πρωί και το μεσημέρι, πριν τον ύπνο το μεσημέρι και το βράδυ, έναν απογευματινό ξεκάρφωτο θηλασμό όποτε το θυμηθεί και τη νύχτα όσες φορές ξυπνήσει, από μία έως άπειρες)

Η παιδίατρος λέει ότι η ανάπτυξή του είναι εξαιρετικά ικανοποιητική. Εμένα η αναιμία με απασχολεί περισσότερο και γιαυτό σκέφτομαι σοβαρά και τη gaps, γιατί έχουμε αρκετά σημάδια αλλεργίας. (τα λέω μπερδεμένα αλλά ενδεχομ΄ςνως να μην απορροφά όλα τα συστατικά των τροφών λόγω εντέρου). Προς το παρόν για ζωμούς χρησιμοποιώ μόνο κοτόπουλο. Μόλις βρω και άλλη πηγή θα σου πω.

εμενα η δικια μου ειναι 32 μηνων κ ειναι 92 ποντους κ 12.5 κιλα.τα τρωει σχετικα ολα αλλα οχι παντα κ με ιδιαιτερη ορεξη,οπως τυχει.παντως καλα ειναι ,νορμαλ αναπτυξη,κ με πολυ ενεργεια

Διαφημίσεις

Μαλλον γιατι θεωρω οτι στα γαλακτοκομικα ειναι πιο αφομοιωσιμο το ασβεστιο(το ξερω οτι δεν ειναι ακριβως ετσι, αλλα τοσα χρονια η πλυση εγκεφαλου πετυχε),εξου και η ανησυχια.

Υπαρχουν μερες που θα "τσιμπησει" φαγητο και μερες που θα φαει ενα μπιφτεκακι αδιαμαρτυρητα.

Η παιδιατρος που τον ειδε προσφατα τον βρηκε καλο στα κιλα και στο χρωμα.Δεν ανησυχει για το σιδηρο.Του ειχαμε κανει εξετασεις γυρω στο χρονο και ηταν ικανοποιητικες.Προσπαθω να κανω το φαγητο "συμπυκνωμενο" για να τρωει λιγο και να τον πιανει.(Αυτα τα κοκκαλα για σουπες που τα βρισκετε?Κανενας χασαπης στα νοτια πραστεια δεν εχει).

Με τι μπορω να ενισχυσω την διατροφη του?Του δινω και πετιμεζι (πλουσιο σε σιδηρο).

Μπορείς να ζητήσεις από το χασάπη σου (εγώ έχω έναν καλό στη Γλυφάδα αν θες που είναι εξυπηρετικός κ με φρέσκο κρέας ) να πάρεις ένα κομμάτι κρέας κ να σου το καθαρίσει από τα κόκκαλα κ να στα βάλει σε ξεχωριστή σακούλα:wink:

Αλλιώς με κοτόπουλο το βάζεις κ ολόκληρο...

Δες κ στo gaps θέμα για λεπτομέρειες κ απορίες..

Yugup3.png

Μαλλον γιατι θεωρω οτι στα γαλακτοκομικα ειναι πιο αφομοιωσιμο το ασβεστιο(το ξερω οτι δεν ειναι ακριβως ετσι, αλλα τοσα χρονια η πλυση εγκεφαλου πετυχε),εξου και η ανησυχια
.

Αν νομίζεις ότι πέτυχε η πλύση εγκεφάλου, τότε θα ήταν καλό να ασχοληθείς κυρίως με αυτό για να μην κάνεις λάθος επιλογές.

Η παιδιατρος που τον ειδε προσφατα τον βρηκε καλο στα κιλα και στο χρωμα.Δεν ανησυχει για το σιδηρο.Του ειχαμε κανει εξετασεις γυρω στο χρονο και ηταν ικανοποιητικες.
Αυτό είναι πολύ θετικό, οπότε γιατί ανησυχείς;

Προσπαθω να κανω το φαγητο "συμπυκνωμενο" για να τρωει λιγο και να τον πιανει.
Αν θέλεις γράψε αυτά που θεωρείς "συμπυκνωμένα" για να δούμε αν ισχύουν.

(Αυτα τα κοκκαλα για σουπες που τα βρισκετε?Κανενας χασαπης στα νοτια πραστεια δεν εχει).
Αγόρασε κρέας με κόκκαλο (ολόκληρο κοτόπουλο, ή κομμάτι κατσίκι, αρνί, ζυγούρι...)

Καταλαβαίνω ότι θέλεις να την ενισχύσεις σε μικρο-μακρο στοιχεία, βιταμίνες και ίσως να δώσεις έμφαση στα πιο απαραίτητα από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και του υδατάνθρακες, γιατί το παιδί τρώει λίγο και θέλεις αυτό το λίγο να περιέχει όλα τα απαραίτητα.

Αν είναι έτσι, καλό θα ήταν να κάνεις μια βόλτα απο το τόπικ της GAPS όπου θα βρεις αρκετό υλικό.

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=2226901#post2226901

.

Αν νομίζεις ότι πέτυχε η πλύση εγκεφάλου, τότε θα ήταν καλό να ασχοληθείς κυρίως με αυτό για να μην κάνεις λάθος επιλογές.

Πολυ σωστο αυτο!!!Εχεις δικιο Αγλαια, αλλα εξις δευτερα φυσις!!

Αυτό είναι πολύ θετικό, οπότε γιατί ανησυχείς;

Ανησυχω γιατι βλεπω τις ποσοτητες που τρωει και απελπιζομαι και επιπλεον τους φοβαμαι και λιγο τους γιατρους.Πολλες φορες πεφτουν εξω και μετα τρεχουμε και δεν φτανουμε!

Αν θέλεις γράψε αυτά που θεωρείς "συμπυκνωμένα" για να δούμε αν ισχύουν.

Προσπαθω τα ζυμαρικα ή το ρυζι ή οι πατατες του να μην βραζουν σε σκετο νερο αλλα σε ζουμακι απο κρεας ή κοτοπουλο.Του φτιαχνω πουρε με γαλα και βουτυρο.Να ειναι δυνατη η τροφη γιατι ειναι μικρη η ποσοτητα.Βαζω λιγο χυμο ροδι μεσα στην πορτοκαλαδα του.Του δινω μελι (νερακι χλιαρο με μελι και το πινει σαν ροφημα).

Αγόρασε κρέας με κόκκαλο (ολόκληρο κοτόπουλο, ή κομμάτι κατσίκι, αρνί, ζυγούρι...)

Οπωσδηποτε θα το κανω αυτο.Θεωρουσα οτι το κοκκαλο πρεπει να ειναι απο μοσχαρισιο κρεας.Ας πουμε ποντικι με κοκκαλο.Κακως.

Καταλαβαίνω ότι θέλεις να την ενισχύσεις σε μικρο-μακρο στοιχεία, βιταμίνες και ίσως να δώσεις έμφαση στα πιο απαραίτητα από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και του υδατάνθρακες, γιατί το παιδί τρώει λίγο και θέλεις αυτό το λίγο να περιέχει όλα τα απαραίτητα.

Αν είναι έτσι, καλό θα ήταν να κάνεις μια βόλτα απο το τόπικ της GAPS όπου θα βρεις αρκετό υλικό.

Ετσι ειναι.Θα το διαβασω ξανα το θεμα με προσοχη.

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=2226901#post2226901

παραθετω ενα κειμενο που βρηκα τωρα για τον θηλασμο και το υψος και ειναι παρηγορο.

Ο θηλασμός δίνει ύψος!

6961477_s.jpgΣε μια μεγάλη προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2010 στο ιατρικό περιοδικό Public Health Nutrition, επιστήμονες παρακολούθησαν την σωματική αύξηση παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών μέχρι να γίνουν ενήλικες 20 με 25 ετών. Παράλληλα, πήραν ιστορικό σχετικά με το αν θήλασαν σε βρεφική ηλικία και για πόσο διάστημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά είχαν θηλάσει ήταν σημαντικά ψηλότερα ως ενήλικες. Συγκεκριμένα, η ομάδα των παιδιών που είχαν θηλάσει ήταν κατά μέσο όρο 1.7 εκατοστά πιο ψηλά κατά την ενήλικο ζωή, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν θηλάσει, ενώ είχαν μακρύτερα πόδια κατά 1 εκατοστό.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι, συγκρινόμενα με εκείνα που δε θήλασαν ως βρέφη, τα παιδιά που είχαν θηλάσει είχαν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν ψηλότεροι ενήλικες. Επειδή το κοντό ανάστημα στην ενήλικη ζωή έχε αποδεδειγμένα συσχετιστεί με χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης και με καρδιαγγειακά προβλήματα (στεφανιαία νόσο), οι ερευνητές πιστεύουν πως τα αποτελέσματα της μελέτης τους επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού των παιδιών μας για την υγεία τους δεκαετίες αργότερα, στην ενήλική τους ζωή.

Πηγή: Holmes VA et al. Association between breast-feeding and anthropometry and CVD risk factor status in adolescence and young adulthood: the Young Hearts Project, Northern Ireland. Public Health Nutr. 2010 Jun;13(6):771-8. Epub 2009 Oct 7.

9Gm6p2.png?qzCQ8hue

Προσπαθω τα ζυμαρικα ή το ρυζι ή οι πατατες του να μην βραζουν σε σκετο νερο αλλα σε ζουμακι απο κρεας ή κοτοπουλο.Του φτιαχνω πουρε με γαλα και βουτυρο.Να ειναι δυνατη η τροφη γιατι ειναι μικρη η ποσοτητα.

Tα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες είναι φθηνή ενέργεια. Κοστίζουν λίγο και χορταίνουν. Όμως για ένα παιδί που τρώει πολύ λίγο, ίσως θα έπρεπε να δώσεις περισσότερη έμφαση στις τροφές που είναι πιο απαραίτητες.

Το παιδί φαίνεται να προτιμάει τα φρούτα, το μέλι, το χυμό από υδατάνθρακες. Αυτοί είναι πιο εύπεπτοι, πιο εύκολα αφοιμοιώσιμοι γιατί έχουν λιγότερο σύνθετα σάκχαρα. Αφού λοιπόν παίρνει αρκετούς υδατάνθρακες από αυτά (πρόσεξε μόνο να μην παίρνει παραπανίσιους), στα υπόλοιπα γεύματα θα ήταν καλό να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα στις πρωτεΐνες και τα λίπη. Το να δίνει πάλι υδατάνθρακες σε ένα παιδί που τρώει λίγο, ίσως το αναγκάζεις να τρώει λιγότερες πρωτεΐνες και λιγότερα λίπη από αυτά που χρειάζεται.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...