Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Κλοπή δεδομένων; Τι κάνω;

Recommended Posts

Θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής θέμα: Ένας συνάδελφός μου, εκμεταλλευόμενος την ολιγόλεπτη απουσία μου από το χώρο όπου εργαζόμαστε, αφαίρεσε (χωρίς να με ρωτήσει) το ''φλασάκι'' μου από τον ΗΥ τον οποίο χειριζόμουν για να αντιγράψει δεδομένα. Να σημειώσω ότι: α) το φλασάκι μου ήταν στον ΗΥ του όταν επέστρεψα, β) παραδέχθηκε ότι είχε σκοπό να αντιγράψει αρχεία. Φοβάμαι ότι έχει αντιγράψει μέρος των δεδομένων μου ή και όλα. Τι μπορώ να κάνω;

697577wcowvfyq3s.gif

Διαφημίσεις

Διαφημίσεις

Julliana, 2-3 διευκρινήσεις;

1. Το φλασάκι περιείχε αρχεία με προσωπικά δεδομένα;

2. Το φλασάκι το χρησιμοποίησε σαν μεσο αποθήκευσης άλλων αρχειων απλά τα οποία μετέφερε;

3. Θα είχε λόγους να αντιγράψει τα αρχεία σου;

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Rea_1971, απαντώ στις ερωτήσεις σου:

1. Τι εννοείς προσωπικά; Αν θέλεις διευκρίνισέ μου γιατί πραγματικά δε γνωρίζω ποια δεδομένα θεωρούνται προσωπικά.:)

2. Όχι, ήθελε να αντιγράψει αρχεία που περιέχονταν στο φλασάκι μου (δικά μου δηλαδή) σε άλλο δικό του χώρο (π.χ. στον ΗΥ του).

3. Ναι.

697577wcowvfyq3s.gif

Και εγώ θα σου πρότεινα να το αναφέρεις σε κάποιον προιστάμενο ή ανώτερο στέλεχος. Ήταν άσχημο αυτό που έκανε. Πως το δικαιολόγησε όταν τον έπιασες να αντιγράφει τα αρχεία ;

Προσωπικα δεδομενα συνηθως ειναι κατι που εχει αμεση σχεση με τη δικη σου ζωη...φωτογραφιες σου, δημοσια εγγραφα, κατι που να εχει να κανει με τα προσωπικα σου στοιχεια(και φωτοτυπιες απο ταυτοτητες εκκαθαριστικα διπλωμα διαβατηριο πιστοποιητικα γεννησης) και τετοια. εσυ ειχες τετοια πραγματα μεσα?

Συμπληρωνω

ΑΝ για παραδειγμα το στικακι ειχε μεσα μια εκθεση-εργασια-εγγραφο οπως θες πες το που ειχες γραψει εσυ, τοτε αυτο ειναι κλοπη πνευματικης ιδιοκτησιας. Αλλα για να ευσταθει κανονικα νομιζω πρεπει να εχεις κανει νομικες ενεργειες ωστε να θεωρειται ετσι. πχ πνευματικη ιδιοκτησια ειναι ενα τραγουδι για το συνθετη του που εχει κατα καποιο τροπο κατοχυρωσει τα δικαιωματα. Ας με διορθωσετε αν κανω λαθος!

d7i7p2.png?u2P8mcl6z0avp3.png?QbVqPift

Διαφημίσεις

ναι πρεπει να ναι πνευματικη ιδιοκτησια.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1

δηλαδη εκλεψε 2 ειδων πραγματα? εισαι σιγουρη πως τα πηρε δηλαδη? με τι σκοπο? να παρουσιασει την εργασια σου για δικη του για παραδειγμα?

v & a, δε μπορώ να είμαι σίγουρη ούτε ότι αντέγραψε τελικά ούτε τι ακριβώς πήρε. Γνωρίζω ότι πήρε το φλασάκι μου, το έβαλε στον ΗΥ του και είχε σκοπό να το κάνει. Μέχρι όμως να το αντιληφθώ και να μου το επιστρέψει μπορεί να αντέγραψε κάτι, εφόσον γι' αυτό το λόγο πήρε το φλασάκι.

697577wcowvfyq3s.gif

Καλα και οταν τον ρωτησες σου απαντησε πως ηθελε να αντιγραψει κατι? πολυ περιεργα πραγματα. εκτος κ αν ειστε ανταγωνιστες στη δουλεια και θελει να σου κανει κακο δε ξερω τι αλλο να σκεφτω!!!!

Στη θέση σου θα έστηνα καυγά επί τόπου και θα ζητούσα -απαιτούσα άμεσα να σηκωθεί από τον υπολογιστή του όπου θα καθόμουν και θα έλεγχα τι έχει κάνει από τα πρόσφατα στοιχεία του και τις πρόσφατες κινήσεις του στο διαδίκτυο (μήπως έσωσε κάτι σε σελίδα τύπου dropbox ή έστειλε σε κάποιο τρίτο mail αρχεία σου). Αν έβλεπα οτι όντως έχει κάτι γίνει θα επικοινωνούσα άμεσα με ανώτερο όπου θα απαιτούσα να με αφήσει να του κάνω format στο δίσκο (θα έφερνες τεχνικό αν δεν ήξερες εσύ) και θα απειλούσα για αστυνομία.

Να ρωτήσω... τα περιεχόμενα από το φλασάκι αυτό αν τα δείξει σε ανώτερο μπορούν να σου δημιουργήσουν πρόβλημα;

Think Different

Διαφημίσεις

jst, δε νομίζω να μπορεί να μου δημιουργήσει πρόβλημα στη δουλειά, ευτυχώς! Όμως το γεγονός ότι μπορεί να έχει υλικό μου στα χέρια του με ενοχλεί πάρα πολύ. Το θέμα, δυστυχώς, είναι αν μπορώ να κάνω κάτι από δω και πέρα...

Εdit: σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

697577wcowvfyq3s.gif

1. Τι εννοείς προσωπικά; Αν θέλεις διευκρίνισέ μου γιατί πραγματικά δε γνωρίζω ποια δεδομένα θεωρούνται προσωπικά.:)

Αυτά που αφορούν δεδομένα προσωπικά δικά σου (πχ δεν αναφέρομαι σε αρχεία σχετικά με τη δουλειά)

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

Juliana,

εάν στο φλασάκι είχες δική σου εργασία που αφορούσε όμως το αντικείμενο εργασίας σου στην εταιρεία που δουλεύεις, ακόμα και αν αυτό ήταν προιόν προσωπικού σου μόχθου, αφορά πνευματική ιδιωκτησία της εταιρείας σου (δημιουργία του αρχείου για σκοπούς της ετάιρείας και κατά τη διάρκεια σύμβασης με την εταιρεία).

Σε παρακαλώ διευκρήνησε επακριβώς τι αρχεία είχε το φλασάκι για να σε βοηθήσω.

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

η συμβουλη κάνω φασαρία σε συνάδελφο είναι τουλάχιστον άκαιρη και λανθασμένη.

Στο χώρο εργασίας αν υπάρχει διαφωνία-αντιμαχία μεταξύ συναδέλφων το θέμα πρέπει να επιληφθεί ο προιστάμενος.

Απευθείας διενέξεις δεν οδηγούν πουθενά και στο τέλος και θύτης και θιγόμενος βρίσκονται εξίσου εκτεθειμένοι.

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

Juliana,

μόνο πρακτικά μπορείς να κάνεις κάτι. Ειδικά από τη στιγμή που δεν γνωρίζεις αν πράγματι αντέγραψε αρχεία.

Μπορείς να΄του ζητήσεις να δεις όλα τα αρχεία που επεξεργάστηκαν από τον ΗΥ του εκείνη τη μέρα. Ευκολο, αν το κάνεις από την αναζήτηση δίνοντας ημερομηνίες.

Αν στη συνέχεια βρεις τέτοια αρχεία, σβήστα οριστικά.

Σε χώρο εργασίας είμαι αρνητική σε εντάσεις και διαξιφισμούς, κανείς δεν βγαίνει ωφελημένος.

Αν θες στο μέλλον να μην έχεις τέτοιες ιστορίες μην αφήνεις εκτεθειμένα τα αρχεία σου ή χρησιμοποίησε folder lock

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

Rea_1971, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!:-D Ωστόσο, θα μπορούσε να τα έχει αντιγράψει και αλλού (εκτός του ΗΥ του). Πρέπει πράγματι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί! Το λέω (και) για να το ακούω!...

697577wcowvfyq3s.gif

Δεν ξέρω ποιός ήταν ο σκοπός της υποκλοπής δεδομένων...αν ήταν δηλαδή επαγγελματικός λόγος ή απλά από κουτσομπολιό να πάρει προσωπικά δεδομένα. Πάντως σαν πράξη είναι απαράδεκτη και καλό θα ήταν να ενημερώσεις τους ανωτέρους σας.

Εγώ στην θέση σου θα ζητούσα να αλλάξω γραφείο (αν είστε στον ίδιο χώρο) και σίγουρα θα έβαζα password στον Η/Υ και στα αρχεία:cool:

Μεγάλη προσοχή λοιπόν από όλους μας στα δεδομένα που έχουμε στους χώρους εργασίας:?