Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΔΕ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΕ ΞΩΚΚΛΗΣΙ..

Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω αρχίσει να ψάχνομαι για τη βάπτιση της μπέμπας μου! Ρώτησα λοιπόν τον παπά μας αν μπορούμε να κάνουμε τη βάπτιση σε ένα ξωκκλήσι που έχουμε και μου αρέσει πάρα πολύ! Όταν κάναμε τον γάμο πάλι είχα ζητήσει αυτό το ξωκκλήσι και μας είπε ότι δεν επιτρέπονται οι γάμοι σε ξωκκλήσια.. Τότε το κατάπια, αλλά περίμενα ότι στο θέμα της βάπτισης θα ήταν πιο διαλλακτικός.. μπα.. Η ίδια απάντηση! Εγώ όμως έχω ακούσει και για γάμους και για βαπτίσεις σε ξωκκλήσια:? Έχετε καμιά ιδέα για το τι παίζει; Θα ήθελα να μάθω πως έχουν τα πράγματα γενικά, αλλά αν ξέρει κανείς και για Βόλο ακόμα καλύτερα!

NUPfp3.png

nzGVp3.png

Διαφημίσεις

Έχεις ακούσει κάποιον άλλον που να πάντρεψε ή να βάφτισε στο συγκεκριμένο ξωκκλήσι?

Πάντως, την πιο έγκυρη απάντηση θα την πάρεις από την οικεία σας Μητρόπολη. Μάθε το τηλέφωνο και πάρε καλύτερα να ρωτήσεις εκεί.

Νερό έχει ναι. Για κολυμπύθρα δεν ξέρω είναι η αλήθεια.. Επίσης απ'όσο ξέρω λειτουργεί μόνο όταν γιορτάζει. Δεν έχω ακούσει να γίνονται μυστήρια εκεί. Όσον αφορά τη μητρόπολη μας , δεν είναι ιδιαίτερα εξηπηρετική.. Είχα στείλει μέιλ πριν αρκετό καιρό για το αν μπορώ να κάνω βάπτιση την Σαρακοστή και ακόμα περιμένω απάντηση!

NUPfp3.png

nzGVp3.png

Διαφημίσεις

Όντως απαγορεύονται οι γάμοι και τα βαφτίσια στα ξωκλίσια.. Πρόσφατα απαγορεύτηκε και το catering στο προαύλιο. Τώρα πώς γίνεται και σε μερικά ξωκλίσια επιτρέπονται...θα σε γελάσω.. :rolleyes:

Βαφτίσια πάντως γίνονται και στα μοναστήρια, αν σε ενδιαφέρει ως εναλλακτική. Αλλά εκεί έχει μεγάλη λίστα αναμονής..

"Πού να σε κρύψω γιόκα μου να μη σε φτάνουν οι κακοί

σε ποιο νησί του ωκεανού, σε ποια κορφή ερημική..."

ο μονος αρμοδιος για να σου απαντησει ειναι ο υπευθυνος ιερεας στο γραφειο γαμων της Μητροπολης Δημητριαδος. αν δεν κανω λαθος μενεις Βολο. αν αυτος ειναι αρνητικος τοτε ξεχνα το ξωκλησι. το γιατι απαγορευεται δεν μπορω να το ξερω. στην δικη μας Μητροπολη επιτρεπονται μυστηρια σε ξωκλησια και κτηματα. οσον αφορα τη βαπτιση τη Σαρακοστη πρεπει να ξερεις οτι απο Καθαρα Δευτερα ως Μεγαλο Σαββατο δεν γινονται μυστηρια. σε εξαιρετικα εκτακτες περιπτωσεις μονο του Ευαγγελισμου. βεβαια εχουν αναφερθει εδω μεσα οτι πολλα κοριτσια βαπτισανε Σαρακοστη. κανονικα δεν επιτρεπεται.

lRR9p3.png

Επειδη γνωριζω το θεμα εκ των εσω (ο πατερας μου ειναι ιερωμενος) το θεμα εχει ως εξής : Τα μικρα εκκλησακια χωριζονται σε ξωκλησια κ παρεκκλησια . Πρακτικη διαφορα δεν εχουν εκτος του οτι τα παρεκκλησια ανήκουν σε καποια ηδη υπαρχουσα ενορια κ συνηθως βρισκονται στην ακρη καποιου χωριου/ενοριας κ δεν ειναι ιδιατερα απομακρυσμενα οπως τα ξωκλησια .

Πριν περιπου 1 με 2 χρονια εγινε συσταση απο ολες τις μητροπολεις της ελλαδος στους εφημεριους της καθε ενοριας να δηλωσουν αν υπηρχαν παρεκκλησια/ξωκλησια στις ενορίες τους ωστε να ελεγχθει ο καθε μικρος ναος ενας ενας . Επειτα απο την "καταγραφη" καποια απο αυτα κριθηκαν ως καταλληλα για την τελεση μυστηριων . Μονο σε οσα απο αυταεχει δοθει ειδικη αδεια μπορει να τελεστει καποιο μυστηριο , οπως βαπτισεις και γαμοι .

Αυτα εν ολιγοις . Ένα να ξερεις μονο : δεν ειναι στο χερι του ιερεα να ειναι διαλλακτικος . Αν παρουν χαμπαρι οτι για καποιο λογο εχει τελεσει μυστηριο σε μη αδειοδοτημενο παρεκκλησι θα την πατησει ασχημα . Απλα ακολουθει εντολες . :wink:

64Bcp3.png

Λίγο πριν αρρωστήσει ο Χριστόδουλος, απαγόρευσε τις βαφτίσεις σε εξωκλήσια, ιδιωτικούς ναούς, ναούς συλλόγων και γενικώς σε ότι δεν είναι "εγκεκριμένο" από την Μητρόπολη - προφανώς για την "κουτάλα με τα ζουμιά"....

Εαν γίνει κάποια βάφτιση σε εξωκλήσι, ο ιερέας το δηλώνει ότι έγινε σε κάποιον "επίσημο" ναό. Αν όμως πάει καρφωτή - συνέβει πέρυσι εδώ - ξαναβαφτίζουν την επόμενη εβδομάδα το παιδί :lol:

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Μερικά ξωκκλησια μπορεί να κρίθηκαν ακατάλληλα-επικίνδυνα και λόγω παλαιότητος, δεν θα μου έκανε εντύπωση.

Πάντως καλύτερα να τα κανονίσεις έτσι ώστε να είσαι τυπική σε όλα, γιατί σε αυτές τις περιστάσεις, το μονο που δεν σου χρειαζεται είναι αγχη και αναποδιες της τελευταιας στιγμής.

Διαφημίσεις

Καλημερα κοριτσια,

αυτο υσχηει απο το 2006, δεν ξερω για ποιο λογο αλλα το ξερω γιατι μου το ειπε μια φιλη μου που προλαβε στο τσακ πριν επικρατισει ο νομος και εκανε τον γαμο της σε ενα ξωκκλησι..

Νερό έχει ναι. Για κολυμπύθρα δεν ξέρω είναι η αλήθεια.. Επίσης απ'όσο ξέρω λειτουργεί μόνο όταν γιορτάζει. Δεν έχω ακούσει να γίνονται μυστήρια εκεί. Όσον αφορά τη μητρόπολη μας , δεν είναι ιδιαίτερα εξηπηρετική.. Είχα στείλει μέιλ πριν αρκετό καιρό για το αν μπορώ να κάνω βάπτιση την Σαρακοστή και ακόμα περιμένω απάντηση!

Απ'οτι ειδα εισαι απο το Βολο...προσφατα παντρευτηκε η ξαδερφη μου που ειναι απο εκει (ο γαμος εγινε σε ενα εκκλησακι στη Κατω Γατζεα και η δεξιωση στο Rivera εαν θυμαμαι καλα τα ονοματα) και ειχε συνατησει και αυτη διαφορα προβληματα...επειδη ο γαμπρος ειχε εναν πνευματικο απο την Πατμο και ηθελε να συμμετασχει στο μυστηριο του ειχε πει οτι η μητροπολη Δημητριαδος ειναι απο τις πλεον αυστηρες εαν οχι η πιο αυστηρη στην Ελλαδα και ακολουθει κατα γραμμα τις οδηγιες της Συνοδου της εκκλησιας...οποτε μαλλον ξεχασε το το ξωκκλησι:-(

bjTVp2.pngDG1bp2.png

ισως να κανω λαθος, ετσι εχω ακουσει δεν ειμαι σιγουρη,εμεις την βαπτιση της κορης μας την καναμε σε ενα πολυ παλιο μοναστηρι και μαλιστα εξω.. ηταν ομως καλος ο παπας και ο μητροπολιτης που μας εκανε την χαρη..

Ολα ειναι θεμα μητροπολης...κι εγω εκανα τη βαφτιση της κορης μου πριν απο ενα μηνα σε εκκλησιτσα μεσα στο Παρκο Τριτση στο Ιλιον και ο ιδιος ο πατερ μας ρωτησε εαν θελαμε να κανουμε το μυστηριο εξω μιας και εκανε ζεστη και φυσικα δεχτηκαμε μιας και ο χωρος ηταν ειδυλλιακος;)

bjTVp2.pngDG1bp2.png

ακριβως οπως τα λες ειναι.. αν ειναι παραξενος ο παπας.. αστα.. αν επιτρεπεται με τι θεμα ειχε να κανει η βαπτιση σας;;

καλο θα ειναι να μαζευω ιδεες..

Διαφημίσεις

αμα εχεις μεσον ομως ολα γινονται.(ως συνηθως) εμεις βαφτισαμε σε εκκλησακι το οποιο ειναι κλειστο για το κοινο,δε ξερω καν αν το ανοιγουν πια, και αναλαβαμε να μεταφερουμε τη κολυμπηθρα απο τη μητροπολη εκει, και την αλλη μερα να τη παμε παλι στη θεση της. επισης αναλαβαμε να παμε και το νερο.

d7i7p2.png?u2P8mcl6z0avp3.png?QbVqPift

αμα εχεις μεσον ομως ολα γινονται.(ως συνηθως) εμεις βαφτισαμε σε εκκλησακι το οποιο ειναι κλειστο για το κοινο,δε ξερω καν αν το ανοιγουν πια, και αναλαβαμε να μεταφερουμε τη κολυμπηθρα απο τη μητροπολη εκει, και την αλλη μερα να τη παμε παλι στη θεση της. επισης αναλαβαμε να παμε και το νερο.

κάπως έτσι θα πρέπει να κινηθείς και εσύ. Να πεις ότι αναλαμβάνεις όλα τα extra που χρειάζονται. Από κόστος μέχρι και μεταφορές και δώσε και κάτι τις παραπάνω στον πάτερ :)

Κι εγω ετσι πιστευω.πηγαινε λεγοντας τους αυτα σαν δεδομενο πως τα αναλαμβανεις αν πραγματικα μπορεις να τα κανεις κ να τα κανονισεις, αυτοι για να τα κανουν θα πρεπει να πληρωσουν υπαλληλο η καποιον για να τα κανει κ να μη θελουν. αν και ετσι κ αλλιως θα πρεπει καποιος να καθαρισει την εκκλησια μετα κ πριν ειδικα αν δεν πολυανοιγει. ετσι το μονο που θα πρεπει να κανει ο παπας θα ναι να κανει εκει τη βαφτιση αμα παρει και κατιτις κ αυτος και ο νεοκορος/νεοκορη θα ναι πιο ευκολα τα πραματα...

d7i7p2.png?u2P8mcl6z0avp3.png?QbVqPift

η δικια μας εκκλισια δεν ανοιγει σχεδον ποτε.. σε καμια βαφτιση ή γαμο που και που.. πληρωσαμε και εμεις το κατιτις μας σε πολλες μεριες η αληθεια ειναι.. μεχρι και να κοψουν τα χορτα απο το προαυλειο..

αλλα η δουλεια μας εγινε.. και μαλιστα τελεια..

επεξε και τον ρολο του οτι ο παπασ μας το "ετσουζε" λιγακι και ηθελε να τελειωνουμε να ακολουθησει η δεξιωση να πιει κανα ποτηρακι..

Αποφάσησα να πάω μες στη βδομάδα ( μάλλον αύριο ) μέχρι τη μητρόπολη. Απ'ότι κατάλαβα, το δικό μας είναι παρεκκλήσι και όχι ξωκκλήσι. Δεν ξέρω αν έχει καμιά διαφορά.. Αν δε γίνεται, λέω να βρω μια εκκλησία με ωραία θέα και που τουλάχιστον να είναι λίγο πιο γραφική από τη δικιά μας.. Θα σας γράψω τα νέα!

NUPfp3.png

nzGVp3.png

ακριβως οπως τα λες ειναι.. αν ειναι παραξενος ο παπας.. αστα.. αν επιτρεπεται με τι θεμα ειχε να κανει η βαπτιση σας;;

καλο θα ειναι να μαζευω ιδεες..

Ήμασταν ανάμεσα στα ηλιοτρόπια και τις φραουλίτσες, όμως καταλήξαμε στα ηλιοτρόπια! Θα παίξουμε με κίτρινο , φούξια και λιλά!

NUPfp3.png

nzGVp3.png

με συγχωρεις για την ερωτηση αλλα γιατι 3 χρωματα? και εγω 3 σκεφτομουν αρχικα φουξια, ασπρο και λιλα.. αλλα μου ειπαν οτι "χτυπαει" καλητερα στο ματι 2 χρωματα και ετσι εβαλα ασπρο-φουξια.. εμεις ειχαμε παντου μαργαριτες λογο ονοματος.. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.. μπαλονια,μπομπονιερες,φαναρακια για τον διαδρομο της εκκλησιας,προσκλητηρια,λουλουδια.. ολα ηταν με μαργαριτες..

Το κυρίαρχο χρώμα σκέφτομαι να είναι το κίτρινο (ηλιοτρόπια βλέπεις:P) και το φούξια με το λιλά συμπληρωματικά. Δε θα έχουν δηλαδή την ίδια βαρύτητα! Επίσης θα είμαι πολύ λιτή στην ποσότητα των διακοσμητικών στοιχείων, οπότε λέω να παίξω λίγο με τα χρώματα. Αν καταλήγαμε τελικά στις φραουλίτσες, θα έβαζα κόκκινο με λαχανί, αλλά έχω τέλα με τα ηλιοτρόπια:roll:

NUPfp3.png

nzGVp3.png

αν το ξωκλησσι ανηκει σε χωρο που ανηκει στην εκκλησια επιτρεπεται, αλλιως δεν επιτρεπεται. Ολα ειναι και παλι θεμα χρηματων. Εγω εκανα τη βαφτιση σε ξωκλησσι και ουτε φανταζομουν οτι το συγκεκριμενο ξωκλησσι ανηκει σε εκκλησια.

''δεν ξέρω τι αξίζει πιο πολύ, η ειρήνη ή η αγωνία της ψυχής μας...'

Εμενα πάντως ο παπας ενώ έκανα τη βάφτιση σε ξωκλησσι δήλωσε ότι εγινε στην έκκλησια του χωριου. Μπορουν να το κανουν αλλά μπορει να μην θέλουν.

Εδώ σε έναν γάμο που τα παιδια ήθελαν να το κανουν στην εκκλησία της εταιρειας τους δεν δίστασαν οι παπαδες να ζητήσουν 3000 στην Μητρόπολη για να το επιτρέψουν!!! Αυτά έιναι τα κακα -καλα της επαρχίας μαθαίνονται όλα!!!!!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...