Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Αφού "οι μαγαλοι" εχουν το τοπικ με τα αστεια τους ας πουμε και εμεις "οι μικροι" τις κουβετουλες μου.

Ο μικρουλης μου λεει "παπππππ ου" , "μπα μπα" "ντανταντανταντα" (δεν εννοει το νταντα=θα φας ξυλο ετσι το λεει αλλα το λεει οταν θυμωνει με τα παιχνιδια του)) και εδω και μια βδομαδα περιπου λεει και μαμα. Τις πρωτες φορες το ειπε στην μεγαλη του αναγκη, δηλαδη οταν κατι τον ενοχλουσε. Τωρα το λεει συνεχεια ακομα και οταν παιζουμε...

Το εχω χ@#$ει απ΄την χαρα μου ειναι λίγο...

Επισης οταν θελει αγκαλια δεν λεει μονο μαμα αλλα "μαμα μαμεεεεε" (μαμα παρε με να υποθεσω?)

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Διαφημίσεις

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Αχ τα πρώτα λογάκια είναι τόσο γλύκά.....

Εμάς όταν ήταν 4 μηνών και τις έλεγα μπαμπάαααα ξεκαρδιζόταν στα γέλια...και επειδή της άρεσε τόσο πολύ σε σχέση με άλλα πρωτοείπε στους 7 μήνες μπαμπαμπαμπαμπαμπα....τώρα πια λέει "α μπα", "μπαμπά", "μαμαμαμαμα", "μαμα", "γκαζκγκζακφ" κάτι αλλαμπουρνέζικα σαλιομένα κιόλας :D:D:D:D

"γιαγιαγια", "γιαγια", "κοκικε" και συχνά μιλάει και στα παιχνιδιά της λέγοντας κάποια απο τα παραπάνω...

Μιας και τέθηκε αυτό το ερώτημα θα ήθελα να ρωτήσω αν στην ηλικία του ενός έτους που είναι η δικιά μου τα μωρά έχουν συναίσθηση όταν φωνάζουν "μπαμπά", "μαμά"...Δηλαδή πολλές φορές όταν κάνει κάτι και δεν την κοιτάω φωνάζει δυνατά "μαμάαααα", ή "μπαμπάααααα" και όταν της απαντήσω σταματάει..Καταλαβαίνει ότι φωνάζει εμάς??

Ίσως η Μαρία Στ. ξέρει να μας πει.

Εγώ νομίζω ότι γύρω στο χρόνο έχουν συναίσθηση.... το φωνάζουν δηλαδή πλέον συνηδειτά..

Η δικιά μου πάντως πρώτα είπε μπαμπά, μετά γιαγιά, μετά παππού (να σημειωθεί ότι κανένας από τους 2 παππούδες δεν ζει) και τελευταία και καταιδρωμένη μαμα... Μήπως επειδή εμένα με είχε σίγουρη;;;;

Όσο ζω... μαθαίνω

--------------------------

Μαρία (γέννηση 5/6/2004)

Σωτήρης (γέννηση 30/7/2007)

:lol::lol:

Κι εγω υποψιαζομαι οτι ετσι θα γινει και με μας!!Εμενα αν ειναι μπροστα ο μπαμπας του κανει σαν τρελος απο τη χαρα του!!

Κι εμεις μιλαμε ομως,μη νομιζετε!!Λεμε αγκου,αου,ιου,εο και διαφορα αλλα ακαταλαβιστικα για τους υπολοιπους!!!Χθες εβγαλε μια κραυγη δυνατη εκει που γελουσε και τρομαξε απο τη φωνη του!!!Εμεινε να κοιταζει με γουρλωμενα τα ματακια του σαν να λεει:απο που ακουστηκε αυτο??? :lol::lol:

bxBwp2.png EgDTp2.png

Νομιζω οτι εχουν πολύ νωριτερα συναισθηση... Εμενα με φωναζει και με κοιταζει κιολας.. Αν του πω που ειναι ο μπαμπας? κοιταζει τον πατερα του και λεει μπα μπα τα ντα μπα μπα

Και προχτες εκανε το εξης κουφο που μας εστειλε αδιαβαστους...

Με τον πατερα μου εχει μεγαλη αγαπη και του εχει τρομερη αδυναμια. Ειχε ομως να τον δει 3-4 μερες επειδη ειχε πολύ δουλεια ο μπαμπας μου και δεν ειχε προλαβει να ερθει να τον δει. Οπότε ερχεται προχτες το απόγευμα στο σπιτι η μανα μου και μολις τη βλέπει την κοιταζει καλα καλα και της λέει..."Πααααπου!!!!" και μετα ελεγε συνεχεια "παπου"με παραπονο :cry: .

Σαν να την ρωτουσε που ειναι ο παπους..

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Διαφημίσεις

εμένα μιλάει μια δική της διάλεκτο κινέζικη ως επί το πλείστον! :D:D

με κύριο χαρακτηριστικό τη λέξη "ΑΥΤΟ" όπου τονίζει και τραβάει, δηλαδή λέει αααυτοοοοοό... :D:D γελάω τόσο πολύ ...πιάνει τα παιχνίδια της και αρχίζει και "χώνει"....στη κινεζική 8)

λέει που και που μπα...τα τα τα τα τα και κάτι που μοιάζει με γιαγιά!!! αντε να πει μαμά να τα χάσω παντελώς!

• 3 weeks later...

Αχ αυτά τα μωρά...πόση πλάκα έχουν όταν ανακαλύπτουν νέες "λέξεις" και πόση χαρά νιώθουν και μας δίνουν κι εμάς!

Ο δικός μας ήταν από μικρός τραγουδισταράς, όλο άου, αγού, αγκού, εεε, οοο κλπ...

Πριν 1,5 μήνα περίπου άρχισε να λέει ντα ντα ντα, ντε ντε ντε, α ντε ντε...και πριν μια βδομάδα μπα μπα μπα

Ενδιάμεσα βέβαια πετούσε και κανένα πρου πρου, μπου μπου... :)

Πάντως μαμα είπε πιο πριν, πριν 2-3 βδομάδες! Αν υποθέσουμε ότι το κλαψούρισμα λέγοντας α-μα-μα-μουουου είναι μαμά! :lol::lol: (Εεεεε είμαι χαζομαμά τι να κάνω :D ) Πάντως μετά από εκεί μάμου λέμε το φαγητό!

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...

Η δικιά μας λέει συνέχεια Μπαμπά , μαμά, παπούουου, όταν πεινάει λέει μάμμμμ μάμμμ και όταν διψάει Αμπμπ Αμπ αμπ

Τι περίεργα :roll: όλα λένε ότι θέλουν τελικά ;

5Fhvp3.pngeVNwp3.png

• 3 weeks later...

νομίζω πως όλα τα μωρά....λίγο πολύ, αργά ή γρήγορα μπαμπαλίζουν!!

προσωπικά πιστεύω ότι απλά δεν κατέχουν τον χειρισμό της γλώσσας...αλλά ξέρουν τι "λένε". το πιστεύω γιατί άμα τα ρωτάς π.χ. πού είναι ο μπαμπάς, γυρίζουν και τον κοιτάνε.

επίσης, με συγκεκριμένες φωνές ή ήχους ή κινήσεις, εκφράζουν συγκεκριμένα πράγματα.

άρα καταλαβαίνουν - απλά δεν κατέχουν μυικά τον χειρισμό της γλώσσας.

πότε περίπου σχηματίζουν τις πρώτες λέξεις???

Κορίτσια προμηθευτείτε ωτοασπίδες γιατί όταν ξεκινήσουν δεν σταματάνε με τίποτα!! :lol::lol:

Ο Ιωακείμ γύρω στο χρόνο αρχισε να λεει συνειδητά λέξεις (μαμά, μπαμπά κλπ) και απο τον 13ο μήνα το λεξιλόγιο του εμπλουτίστηκε παρα πολύ.

Αντε καλή αρχή και καλές συζητήσεις (σημείωση: εγώ απολαμβάνω παρα πολύ τις συζητήσεις που κάνουμε με τον Ιωακείμ) και πάντα να τους μιλάτε.

Εγώ του εξηγούσα τα πάντα και μονίμως στο μπουρου μπουρου ήμουν, το είχα ζαλίσει το μωρό, δεν είχα και κανέναν άλλο στο σπίτι να μιλήσω... :D . Τώρα βέβαια το πληρώνω γιατί δεν κλείνει το στόμα του, παρά μόνο όταν κοιμάται, αλλά το ευχαριστιέμαι!

Ιωακείμ το αγγελούδι μου!

Διαφημίσεις

Εγώ του εξηγούσα τα πάντα και μονίμως στο μπουρου μπουρου ήμουν, το είχα ζαλίσει το μωρό, δεν είχα και κανέναν άλλο στο σπίτι να μιλήσω... :D .

Κι εγω ακριβως αυτο κάνω!Αφου ο αντρας μου τα ΣΚ μου λεει φτανει πια!Το ζαλισες το παιδι! :lol::lol::lol:

Εμενα τωρα ανακαλυπτει τη φωνη του και βγαζει κατι τσιριδες :shock: !!!!Μας ακουει ολη η γειτονια!! :) Απο χθες ξεκινησαμε και...τις μπουρμπουληθρες!!Μας κοιταει και κανει σαν να μας φτυνει :lol::lol::lol::lol:

bxBwp2.png EgDTp2.png

Αυτό που μ' αρέσει εμένα και ξεκαρδίζομαι είναι όταν μιλάει μόνος του. Εκεί που παίζει (με ό,τιδήποτε, με παιχνίδια, με τις γλάστρες, με τα παπούτσια, με όλα), μιλάει μόνος του, σαν να τραγουδάει. Ακατάπαυστα! Είμαι κάπου πιο δίπλα και δε με βλέπει και τον ακούω με αυτή τη λογοδιάροια και σκάω στα γέλια! Λες και του αρέσει πια ν' ακούει τη φωνή του! (Είναι 15 μηνών ο δικός μου και λέει πολλά, αλλά έχει ακόμα πλάκα!)

• 4 weeks later...

Ο αδερφός μου είπε την πρώτη του λεξούλα σε ηλικία 5 μηνών και ήταν τάτα...μετά συνέχισε με τουτού, δηλαδή αυτοκίνητο, μετά είπε μαμά την μαμά μου, μάμι εμένα και αντί για ναί έλεγες γές...δεν ξέρω που του ήρθε...α μην ξεχάσω ελέγε και μπαμπά..αυτά 5 μηνών...

αλλά μετά βαριόταν να μιλήσει και μίλησε 4 χρονών ο κύριος...τον είχαμε πολύ κανακέψει...

Μα να ξεκινάνε πρώτα με το μπαμπά... τα άτιμα...

Η δικιά μου απ' τη στιγμή που άρχισε το αγκού μέσα σε λίγο καιρό το έλεγε και κάθε συναισθηματική της κατάσταση. Θυμωμένα, χαρούμενα, κλαψιάρικα, μάλιστα κάπου 4 μηνών τραγουδούσαμε μαζί εγώ με λόγια και αυτή αγκού ου, ου.... είχε πολύ πλάκα....

Μάλιστα μια μερα με μάλωνε κιόλας.

Τώρα 10 μηνών -σήμερα τα κλείσαμε- έχει σε πρώτη θέση το μπαμπα μπαμπαμπα.... και το ατα ατατττα τατα....

sL7ap2.png

• 3 weeks later...

Αααα εμάς είναι πολύλογου λέει διαφορά που δεν βγάζεις νόημα δικιά της γλωσσά κάθετε μιλάει μόνη της την βάζω για ύπνο λογοδιάρροια ξυπνάει λογοδιάρροια , δικηγορεσα θα μου γίνει?

Τα γνωστά μπαμπά , μαμά , γιαγιά

Το νερό το λέει νενε

Το ύπνο νανί

έμενα μπεια λελελια

μπάλα μπα

Μαμ μαμ συνέχεια όπου δει πιάτο και άνθρωπο να μασάει μαμ μαμ λέει.

το σκύλο βαβ

Ναι λέει όταν μιλάει στο τηλέφωνο και έλα.Εχτές χτυπούσε το τηλέφωνο και φώναζε από την κούνια ναι ναι μου ήρθε να την φάω.Καθετί που λέει μας τρελαίνει φανταστικές στιγμές!!

KeDzp2.png

CBqup3.png

Διαφημίσεις

• 2 weeks later...

Λοιπον οι λεκτικες μας εξελίξεις..

Μπο.. λεει οταν θελει να πιει νερο η γαλα (πιθανονεννοει μπιμπερο γιατι το λεει και για τα δυο)

Μπουμ μπουμ ... οταν θελει να σηκωθει, ειτε από το κρεβατι έιτε από το καρεκλακι, απ΄το καροτσι, απ΄το πατωμα.. Πιστευω πως το εχει συνδιασει με αυτο που το λεω εγω "θα κανεις μπουμ" Εγω εννοω θα πεσεις και θα χτυπησεις αλλα αυτος δεν ξερει τι σημαινει και μαλλον καταλαβε οτι σημαινει "θα σηκωθω, περπατησω,παιξω"

Γκανγκ γκανγκ (ολα διπλα τα λεμε :D ) λεει οταν εχει τσαντιστει.. πχ τον εχω στο καροτσι και δεν τον αφηνω να σηκωθει γιατι ειμαστε ετοιμοι να βγουμε βολτα..

βφ... το σκυλακι (χωρις φωνηεντα.. σε αυτα εχουμε μεινει στο ααααα)

καααα κααα κααα .. αυτο δεν ξερω τι σημαινει το λεει παντως δυνατα οταν θελει ολοι να του δωσουν σημασια, γελωντας και καμαρωνοντας..

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Είναι τέλεια... εμένα θα γίνει πολύ γλωσσού -το διαισθάνομαι-

Γελάει πια με φωνή.... όχι απλά χαμογελάει... γελάει κανονικά!

Λέει κα κο μα για μπα αγκού αι άντε και ααα εεεε οοο ! Το ιιιιι μας έχει ξεφύγει αλλά που θα πάει!!! Γενικά μιλάει πολύ... της αρέσει :D:D:D

Με έχει ξετρελάνει λέμε! Είμαι στη δουλειά και μου λείπει σήμερα πολύ

Όταν παίρνω...γεμίζουν τα χέρια μου. Όταν δίνω, γεμίζει η ψυχή μου...

Νομιζω οτι θες καμια βδομαδα σιγουρα... Γιατι στην αρχη θεωρεις οτι ειναι κατι τυχαιο, αλλα μετα αυτα το επαναλαμβανουν σε συγκεκριμενες στιγμες και καταλαβαινεις τι εννοουν

O5Lop2.png

kIP3p2.png

:lol::lol::lol::lol: Μπραβο στο Χαρουλη!!!

Εμενα ειναι στο βββββββ (πετωντας σαλια :lol::lol: ) και στο δδδδδδδδδ(πετωντας σαλια επισης! :shock: ).Κατι μπα,πα,βα αρχισαμε εδω και 2-3 μερουλες

bxBwp2.png EgDTp2.png

Μιας και τέθηκε αυτό το ερώτημα θα ήθελα να ρωτήσω αν στην ηλικία του ενός έτους που είναι η δικιά μου τα μωρά έχουν συναίσθηση όταν φωνάζουν "μπαμπά", "μαμά"...Δηλαδή πολλές φορές όταν κάνει κάτι και δεν την κοιτάω φωνάζει δυνατά "μαμάαααα", ή "μπαμπάααααα" και όταν της απαντήσω σταματάει..Καταλαβαίνει ότι φωνάζει εμάς??

Απόλαυσα πραγματικά τις περιγραφές σας για τις πρώτες λεξούλες των μικρών σας! Να σας πω δυο λόγια για την ανάπτυξη του λόγου, για να στηρίξω και θεωρητικά όλα όσα αναφέρετε;

Γύρω στην ηλικία των 4-6 μηνών τα μωράκια αρχίζουν το "βάβισμά", όπου αρχίζουν να παράγουν ήχους, φωνήεντα και σύμφωνα. Περισσότερο είναι κάτι σαν φωνητικό παιχνίδι, δοκιμάζουν τι ήχους μπορούν να κάνουν με τη γλώσσα τους, τα χειλάκια τους, τον ουρανίσκο, γενικά δοκιμάζουν. Μπορεί να πουν ακόμη και συλλαβούλες που δεν έχουν ξανακούσει.

Το βάβισμα είναι κάτι που κάνουν τα μωράκια όλου του κόσμου σ'αυτή την ηλικία (εφόσον ακούν) και κάνουν τις ίδιες πάνω κάτω "δοκιμές" με τους ήχους, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που θα μιλήσουν τελικά. Μετά τους 9 μήνες αρχίζουν πλέον να περιορίζουν το βάβισμα τους στους ήχους που περιέχει η γλώσσα που θα μιλήσουν.

Μέχρι τους 10 μήνες περίπου, τα βρέφη ψελλίζουν συχνά μόνα τους ενώ παίζουν, οπότε δε φαίνεται να είναι μια προσπάθεια επικοινωνίας. Μετά από την ηλικία αυτή όμως αρχίζουν να λένε 2 συλλαβές μαζί και να φτιάχνουν "λεξούλες" σαν να μιλάνε πραγματικά. Ως το τέλος του πρώτου έτους αρχίζουν να συνδέουν ονόματα με αντικείμενα και πρόσωπα, καθώς και να "απαντούν" στο άκουσμα του όνοματός τους. Οπότε, όντως, φωνάζουν συνειδητά πλέον τα κοντινά τους αγαπημένα πρόσωπα.

Τα παιχνίδια "ερωτοαποκρίσεων" που κανουν οι μανούλες με τα μωράκια τους, εντελώς ενστικτωδώς, είναι πάρα πολύ βοηθητικά για την ανάπτυξη του λόγου! Όταν τα μιμείστε στις φωνούλες που κάνουν, ή όταν βγάζουν μια φωνούλα κι εσείς απαντάτε με κάποια άλλη, το παιδί παίρνει τα πρώτα μηνύματα για το πώς γίνεται μια συζήτηση και μαθαίνει να ακολουθεί τη διαδοχική σειρά της συζήτησης.

Οπότε συνεχίστε να τα ακούτε και να τους απαντάτε! Και να μας λέτε κι εμάς τις νέες σας λεξούλες και κουβεντούλες!

Ενα εχω μονο να πω.... μπουμ μπουμ.... δηλαδη πρεπει επιτελους να σηκωθω και να παω για υπνο... η κρεατοσουπα που λεγαμε εκανε 2 ωρες σχεδον να βρασει (εκτος χυτρας) αλλα ειναι πλέον ετοιμη :lol::lol::lol:

Ευχαριστουμε Κατερινα.. υπαρχουν πο΄λλοι που υποστηριζουν οτι οταν το μωρο σου λεει μπο (νερο) εσυ πρεπει να λες νερο... Εγω απ οτι γνωριζω πρεπει να επαναλαμβανεις την "λεξη" που λεει το παιδι ωστε να το προτρεψεις να την επαναλαβει.. (μπορεις να συμπληρωσεις και τη δικια σου αν θες) Μου το επιβεβαιωνεις. :wink:

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Εμάς τον τελευταίο καιρό έχει έρωτα με σκυλάκια και γατάκια.... Αν τη ρωτήσεις πως κάνει η γατούλα.... νιααααα, μας κάνει..... όλο ντροπές και χαρά μαζί.... :):):)

sL7ap2.png

Όταν πρωτοξεκινά να λέει συλλαβές και λεξούλες με δικό του νόημα καλό είναι οι γύρω του να το προτρέπουν να μιλήσει. Αυτό γίνεται ακόμη κι όταν το προσέχουν και του απαντούν, με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμη και με ένα νεύμα ή ένα χαμόγελο.

Οι πρώτες λεξούλες των παιδιών είναι ιδιαίτερα χαριτωμένες και καμιά φορά αστείες, γιαυτό και οι γονείς τις επαναλαμβάνουν. Καλό όμως είναι, αυτό να γίνεται μόνο το πρώτο πρώτο διάστημα που ξεκινά να μιλά το παιδί, για 2-3 μήνες. Στη συνέχεια είναι προτιμότερο οι γονείς να επαναλαμβάνουν τη σωστή λέξη στο παιδί τους.

Μπορείτε όμως να φτιάξετε ένα κατάλογο με τις πρώτες τους λεξούλες που λένε τώρα και να τους τα πείτε αργότερα που θα μεγαλώσουν...!