Recommended Posts

    Καλημέρα!!

    Σας γράφω αυτή τη συνταγή γιατί όπου κι αν κοίταγα για συνταγές για παγωτά, οι μόνες που έβρισκα περιείχαν τις λέξεις "παγωτομηχανή", "να το ανακατεύετε συνέχεια" κλπ!!!

    Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε μία συνάδελφός μου και είναι για παγωτό βανίλια. Μου αρέσει γιατί έχει έντονη γεύση βανίλιας (να σας δώσω να καταλάβετε λατρεύω το ρυζάλευρο που έτρωγε ο γιος μου!). Φυσικά, μπορεί κανείς να βάλει κακάο ή να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό:

    Υλικά:

    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

    500 γρ. κρέμα γάλακτος

    2 βανίλιες

     

    Βάζουμε για 24 ώρες το ζαχαρούχο γάλα και την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

    Μετά, τα ανακατεύουμε όλα μαζί (και τις βανίλιες) με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Βάζουμε το μίγμα σε μπολ και στην κατάψυξη και την επόμενη μέρα... νάτο το παγωτό!!

    Φιλάκια


    ZS95p3.png  hcT0p3.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Πολυ ωραια συνταγη και πανευκολη.

    Την εκανα και προσθεσα τριμενη σοκολατα γαλακτος αμυγδαλου!

    ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!

    Επισης σκεφτηκα οτι αν βαλουμε και λιγο τριμμενη μαστιχα ή λικερ μαστιχας θα εχουμε ενα τελειο παγωτο καιμακι.


    .png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Χθες έφτιαξα και παγωτό μόκα :lol: και καϊμάκι :wink: με μία επίσης εύκολη αλλά διαφορετική συνταγή:

     

    Υλικά (κοινά και για τα 2 παγωτά)

    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

    1 κουτί πλήρες γάλα

    1 κρέμα γάλακτος ερμόλ

     

    Υλικά (ανάλογα με το είδος του παγωτού)

    Παγωτό μόκα: 2 κουταλάκια του γλυκού νεσκαφέ

    Παγωτό καϊμάκι: 2 κουταλάκια του γλυκού σαλέπι + 2 κουταλάκια του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη (εγώ την πέρασα στο μουλινέξ).

    Το πόσα κουταλάκια θα βάλουμε ποικίλει. Ανάλογα πόση έντονη γεύση θέλει κανείς να έχει το παγωτό. Προσωπικά βάζω περισσότερο νες καφέ στο παγωτό μόκα, γιατί μου αρέσει η έντονη γεύση!! :wink:

     

    Χτυπάμε (και στις 2 περιπτώσεις) το ζαχαρούχο γάλα + την κρέμα γάλακτος.

     

    Παγωτό μόκα: Λυώνουμε στο πλήρες γάλα (όχι αραιωμένο) το νεσκαφέ και το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μίγμα. Ανακατεύουμε για να αφρατέψει και μετά το βάζουμε σε ένα μπωλ και στην κατάψυξη.

     

    Παγωτό καϊμάκι: Λυώνουμε στο πλήρες γάλα (όχι αραιωμένο) το σαλέπι + τη μαστίχα και το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μίγμα. Ανακατεύουμε για να αφρατέψει και μετά το βάζουμε σε ένα μπωλ και στην κατάψυξη.

     

    Μετά από 2 ώρες καλό είναι να το ανακατέψουμε λίγο.

     

    Σημείωση: Σαλέπι δυσκολεύτηκα να βρω, αλλά τελικά το εντόπισα σε ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα. :shock::shock:


    ZS95p3.png  hcT0p3.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Ερώτηση άσχετης: ΤΙ ειναι το σαλέπι???????????????????????????


    Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    maryp δεν εχεις παει ποτε σε γηπεδο χειμωνα ε?

    Σ Α ΛΕΠ Ι ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΛΕΠΙ...Χειμωνα ζεστο σαλεπι ειναι μουρλια..

    γινετε ροφημα αλλα επειδη θα στο εξηγησω λαθος θα βρω κατι στο ιντερνετ και θα το παραθεσω

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Όταν ήρθαν οι παππούδες μας πριν από χρόνια από τη Μικρά Ασία, έφεραν μαζί με τις μνήμες και τη νοσταλγία τους, και όλες τις συνήθειες και τα έθιμά τους, κυρίως όμως τις γεύσεις τους και τις μυρωδιές της κουζίνας τους.

     

    Με μια παλιά συνταγή από την Πόλη, ο παππούς μας, ο κυρ-Γιώργης ο Πολίτης, έφτιαχνε το Σαλέπι, το ευωδιαστό ρόφημα. Μια συνταγή παμπάλαια, που κι αυτός την έμαθε από το δικό του παππού. Το έφτιαχνε δε με τέχνη περισσή και μεράκι άφταστο, να αχνίζουν από μέσα του όλα τα αρώματα της Ανατολής. Το ζεστό, μυρωδάτο Σαλέπι στο μπακιρένιο κουτάκι του, τον συντρόφευε από τις πρώτες ψύχρες μέρες του φθινοπώρου, ως τις τελευταίες της άνοιξης. «Πιέστε κι εσείς» μας έλεγε. «Πιέστε το να γλυκάνει το μέσα σας.» Κι έτσι μπήκε στην ζωή μας το Σαλέπι κι έγινε με τον καιρό η θύμηση της καταγωγής μας και η καθημερινή αναδρομή στην παράδοσή μας.

     

    Το «Θαυματουργό Σαλέπι» φτιάχνεται από τις ρίζες ενός φυτού, που ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula, της οικογενείας των Ορχιδωδών). Του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο. Το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά! Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί. Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη.

     

    Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό, (εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει), προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή». Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων. Υπάρχουν μαρτυρίες για ασθενείς από βαριάς μορφής δυσεντερίες, χωρίς ελπίδα να επιζήσουν, αφού δε μπορούσαν να δεχτούν καμιά τροφή. Δοκίμασαν να κρατηθούν στη ζωή, πίνοντας μόνο Σαλέπι για μήνες. Και όχι μόνο επέζησαν, αλλά σταδιακά ανάρρωσαν τελείως!!! Όσο για τις τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες; Αυτές φαίνεται ότι εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών (κανέλας, γαρύφαλλου, πιπερόριζας).

     

    Για άλλη μια φορά λοιπόν, η λαϊκή παράδοση αποδεικνύεται αλάνθαστη. «ΤΟ ΣΑΛΕΠΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» είναι ένα έτοιμο μείγμα φυσικού σαλεπιού, με τη ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά, φτιαγμένο με το ίδιο μεράκι και την ίδια τέχνη που το έφτιαχνε ο παππούς μας ο Πολίτης. Εσείς μπορείτε να το απολαύσετε πολύ εύκολα και γρήγορα: Διαλύετε καλά ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού απ’ αυτό το ευωδιαστό μείγμα σ’ ένα φλιτζάνι βραστό, καυτό νερό. Η πυκνότητα και η γλυκύτητα του ροφήματός σας, ίσως και η προσθήκη γάλακτος, αφήνεται στη δική σας επιλογή. Αν μετά τη διάλυση, το ξαναβάλετε στη φωτιά μέχρι να φουσκώσει, τότε θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα: όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της Πόλης στο φλιτζάνι σας! Στην υγεία σας…

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Διαλύετε καλά ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού απ’ αυτό το ευωδιαστό μείγμα σ’ ένα φλιτζάνι βραστό, καυτό νερό. Η πυκνότητα και η γλυκύτητα του ροφήματός σας, ίσως και η προσθήκη γάλακτος, αφήνεται στη δική σας επιλογή. Αν μετά τη διάλυση, το ξαναβάλετε στη φωτιά μέχρι να φουσκώσει, τότε θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα: όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της Πόλης στο φλιτζάνι σας! Στην υγεία σας…

     

    Και αυτό το διάλυμα έβαλε η φίλη μας στο παγωτό??????? (Ναι το παραδέχομαι το παγωτό ειναι ο απώτερος στόχος μου!)


    Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Το σαλέπι είναι σαν σκόνη (σαν το άνθος αραβοσίτου). Εχει την ιδιότητα όταν αναμυγνείεται με υγρό, να γίνεται παχύρευστο και καθώς κρυώνει γινεται σαν ζελέ (ανάλογα και με την ποσότητα), όμως ως ρόφημα μυρίζει πολύυυυ άσχημα γιάυτό έβαζαν κανέλα και γαρίφαλο για να το πιούν. Εγώ έχω σπίτι, κάνει πολύ καλό το χειμώνα και αν πονάει ο λαιμός ή έχει κάποιος βήχα. Σε παγωτό δεν το έχω βάλει ακόμη, αλλά θα το δοκιμάσω!


    .png

    Ιωακείμ το αγγελούδι μου!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Πλήρες γάλα εννοείς εβαπορέ ή φρέσκο?

     

     

    Σαλέπι έχει και στο σούπερ μάρκετ σε συσκευασία κουτιού με φακελάκια.

    Νομίζω μαζί με τα τσάγια το έχουν.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Καλημέρα!!

    :lol::roll:

    Πλήρες γάλα εννοώ εβαπορέ.

     

    Προς στιγμήν δεν έχω βρει συνταγή για φρέσκο γάλα.

    Το Σαλέπι πάντως, εγώ, δυσκολεύτηκα να το βρω!!


    ZS95p3.png  hcT0p3.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Λοιπόν το έφτιαξα το παγωτό, με τη διαφορά ότι αντικατέστησα την κρέμα γάλακτος με ένα γκαρνί.

    Σαλέπι βρήκα στο Σ/Μ που έχει και του πουλιού το γάλα :lol:

     

    Και έγινε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!

     

    Ευχαριστούμε Μαριλίνα


    Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλέ τι είναι πάλι το garni?

     

    Ε αμα είναι να λύσω σταυρόλεξο για να φτοιάξω παγωτό.

    μάλλον θα πεταχτώ να πάρω από το ζαχαροπλαστείο ένα κιλό

    να το ευχαριστηθώ!! :D:D

     

    Πήρα τα υλικά,θα το δοκιμάσω.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Το Garni του Γιώτη καλέ! Που το χτυπάς με γάλα... και φτιάχνεις σαντιγί... Ε?


    Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Αυτό στο χάρτινο κουτί?

    Δε μου λες,το άλλο στο τενεκεδένιο (σικ!) το morfat είναι το ίδιο?

    Εσύ γιατί έβαλες Garni αντί για κρέμα γάλακτος?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    για να μειώσω κάπως τα λιπαρά του...

    το μόρφατ δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ (μου φαίνεται δύσκολο να γίνει αφράτο έτσι όπως το βλέπω στον τενεκέ! :lol: )


    Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    για να μειώσω κάπως τα λιπαρά του...

    το μόρφατ δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ (μου φαίνεται δύσκολο να γίνει αφράτο έτσι όπως το βλέπω στον τενεκέ! :lol: )

     

    έχει και κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

     

    και όχι δεν θα κάνω παγωτό στο σπίτι μου :lol::lol::lol::lol:


    Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Εδώ που τα λέμε ΣΑΜ δε στέλνεις κανα τενεκέ παγωτό

    να μην ψαχνόμαστε καλοκαιριάτικα...? :lol::lol:

     

    Πολύ ευχαρίστως αλλά τώρα δεν έχεις δικαιολογίες για τον τενεκέ :lol::lol:


    Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Αχ βρε Μαριλίνα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

     

    Και σκεφτόμουν αυτές τις μέρες ότι ήθελα μια ευκολη συνταγή για να κάνω παγωτό και να τρώει και ο μικρός!!!!!!!!!!Αχ μπράβο μπράβο!!!!

     

    Ε...........Σαμ, αν κάθεσαι κι εσύ και φτιάχνεις παγωτό μονη σου......ε...πάει το κλείσατε το μαγαζί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:


    n3kPp3.png

    zewgp3.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Α

     

    Ε...........Σαμ, αν κάθεσαι κι εσύ και φτιάχνεις παγωτό μονη σου......ε...πάει το κλείσατε το μαγαζί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

     

    :lol::lol::lol: το ίδιο θα συμβεί αν αρχίσετε να κάνετε όλοι στο σπίτι παγωτό :lol::lol::lol:


    Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Το έφτιαξα κι εγώ (αυτό με την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο). Πρόσθεσα και κομματάκια σοκολάτας (choc chips) και το έκανα και καλά στρατσιατέλα! Μου φάνηκε πολύ παχύ και γλυκό! Του άντρα μου δεν του άρεσε καθόλου! Μήπως να δοκιμάσω με κρέμα light, αλλά απ΄ότι ξέρω αυτή δε γίνεται σαντυγί, δεν πήζει δηλαδή.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Παγωτό λεμόνι

    Υλικά :

    200 γρμ κρέμα γάλακτος

    250 γρμ γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)

    1 κούπα ζάχαρη (περίπου)

    2-3 λεμόνια (μέτρια)

    1 κουταλάκι ζελατίνη

    Βάζουμε την κρέμα και το γάλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν λίγο . Έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά τα λεμόνια . Κόβουμε στο ψιλό του τρίφτη φλούδες απο τα λεμόνια και έπειτα τα στύβουμε . Προσθέτουμε στο μείγμα τις φλούδες , το μισό χυμό την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη . Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε την ζελατίνη με τον υπόλοιπο χυμό . Προσθέτουμε στο μείγμα και δοκιμάζουμε αν είναι αρκετά γλυκό για τα γούστα μας . (εγώ το προτιμώ ξινούτσικο) .

    Αποσύρουμε από την φωτιά (δεν χρειάζεται να βράσει η φωτιά χαμηλή απλά να ζεσταθεί αρκετά) και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ . Αφήνουμε να πάρει μια ανάσα και το βάζουμε στην κατάψυξη . Τελειώσαμε !

    Το μόνο που θα χρειαστεί τώρα είναι για 2-3 φορές κάθε 1-2 ώρες να ανακατέψουμε το μείγμα και να το ξαναβάλουμε στην κατάψυξη .


    VgL7.jpgIgLdp2.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Πώς λιώνει αυτή η έρμη η μαστίχα; Όλο κρίτσι-κρίτσι είναι στα δόντια. ʼσε που η μισή κόλλησε πάνω στο μίξερ. Μάλλον κάτι δεν κάνω καλά...τα φώτα σας κορίτσια!!


    .png.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγώ έκανα την πρώτη συνταγή που μας έδωσε η Μαριλίνα. Έβαλα και κομματάκια σοκολάτας μέσα!Πήρα και χωνάκια και έτσι έχουμε την δυνατότητα να τρώμε παγωτό όποτε θέλουμε και μάλιστα υγιεινό!

    Ο γιος μου με βοηθησε στην κατασκευή και του άρεσε πολύ!!!!!!!!!!!!!!Ευχαριστούμε Μαριλίνα!!! :D:D:D:D


    n3kPp3.png

    zewgp3.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα