Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Εξετάσεις και συμπληρώματα κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης?

Recommended Posts

Το ασβέστιο στην εγκυμοσύνη ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος ιατρικός λόγος άσχετος με την εγκυμοσύνη.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεγάλες ποσότητες ασβεστίου αποβάλλονται φυσιολογικά από τα ούρα (δεν τις απορροφά το παιδί όπως κυκλοφορεί...).

Εκτιμούν ότι αυτό ίσως συμβαίνει για να μπορεί ο οργανισμός να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο. Οι ανάγκες σε σίδηρος είναι αυξημένες από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

Η λήψη ασβεστίου που δεν είναι απαραίτητο, πέρα από το ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα νεφρά (που προσπαθούν να το αποβάλλουν),οδηγεί και σε μειωμένη αφομοίωση του σιδήρου.

Διαφημίσεις

Εκτιμούν ότι αυτό ίσως συμβαίνει για να μπορεί ο οργανισμός να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο. Οι ανάγκες σε σίδηρος είναι αυξημένες από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

βασικα εγω ξεκινησα την εγκυμοσυνη μου με χαμηλο αιματοκριτη 34, και επαιρνα απο την αρχη πρωι βραδυ συμπληρωμα σιδηρου.

σε αντιθεση το ασβεστιο μου ηταν ανεβασμενο, τωρα θα ξανακανω εξεταση για το ασβεστιου κ θα δουμε εαν παρω συμπληρωμα.

παρεπιπτωντως στην πρωτη μου εγκυμοσυνη ο προηγουμενος γιατρος με εβαλε να παιρνω συμπληρωμα ασβεστιου στον 4ο μηνα χωρις να κανω εξεταση (!).

βεβαια σ αυτην την εγκυμοσυνη δεν μου εχει δωσει ουτε μαγνησιο ξερει καμια σε τι ειναι απαραιτητο?

αγλαια για την πιεση τι εχεις να πεις?

• 3 months later...
δεν εχω προσωπικη γνωμη , δεν τον επισκεφτηκα ποτε... στο φορουμ γενικα ακουγονται πολυ καλα λογια για τον συγκεκριμενο γιατρο απλα οταν αναζητουσα κ γω γυναικολογο μια συμφορουμιωτισσα (δεν θυμαμαι το nick name της) μου πε πως εξεταζει ορισμενες φορες με "χωνι" κ με αποθαρρυνε στο να παω (για τον αποστολη μιλαω οχι για τον πατερα)... κ μια γνωστη μου που πηγαινε σ αυτον (απλη γνωστη δεν την εχω κ πολυ θαρρος) ενω ειναι πολυ ευχαριστημενη μαζι του μου ειπε οτι δεν ειναι πολυ υπερ των υπερηχων κ οταν την ρωτησα δλδ αν δεν σου κανει υπερηχο πως σε εξεταζει ? απεφυγε να μου απαντησει! τωρα τι να σου πω κ γω ολοκληρομενη αποψη δεν εχω!

Υπάρχει η άποψη ότι οι υπέρηχοι έχουν παρενέργειες και γι αυτό είναι καλό να περιορίζονται στο ελάχιστο απαραίτητο και σε διάρκεια και σε συχνότητα.

Κάποιοι γιατροί σέβονται αυτή την άποψη. Οι περισσότεροι είτε αδιαφορούν, είτε υποκύπτουν στην πίεση της πελατείας που θέλει πολλές εξετάσεις για να νιώθει ότι κάνει κάνει.

Κάποιοι είναι πιο αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στις πιέσεις της πελατείας και δηλώνουν: "δεν έχει αποδειχθεί ότι οι υπέρηχοι είναι ασφαλείς, αν δεν υπάρχει ανάγκη να γίνουν δεν κάνουμε πειραματόζωο το έμβρυο".

Δυστυχώς οι περισσότερες μπαίνουν σε ένα κλίμα ανταγωνισμού του ποια θα κάνει τις περισσότερες εξετάσεις εργαστηριακές και υπερήχων και ποια θα πάρει τα περισσότερα συμπληρώματα.:?

Δηλαδή όλες οι γυναίκες που κάνουμε υπέρηχους τους κάνουμε για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε κι όχι από ανασφάλεια για να είμαστε σίγουρες για την υγεία των εμβρύων:roll::roll: κατά την άποψή σου.

Ο υπέρηχος αποστέλλει ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας και από την αντανάκλασή τους δημιουργεί την εικόνα.

http://www.healthierworld.gr/portal/cc7146d26842552e/31ab328e47c4ea3f/d87c68a56bc8eb80/928d86171c65a039/d20dc4088b5ce397.html εκ του προχείρου από μια αναζήτηση στο γούγλη.

Αναφέρει ότι όντως υπάρχει επικινδυνότητα, εφόσον χρησιμοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο. Επίσης αναφέρει ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Djccp2.png

67KIp2.png

aglaia εγω δεν μπορω να καταλαβω κατι , αν δεν κανεις καθε μηνα υπερηχο πως θα καταλαβεις αλλιως αν η αναπτυξη του εμβρυου συνεχιζεται κανονικα κ δεν εχει παρουσιαστει καποιο προβλημα? κ αν δεν σου κανει υπερηχο για ποιο λογο να πας για μηνιαια εξεταση? να σου εξεταση πιεση κ κιλα? αυτα τα μετραω κ στο σπιτι μου....ή να μου πει τι μικροβιολογικες εξετασεις να κανω ? κ αυτο πανω κατω ξερω τι πρεπει να κανω πριν μου το πει...

Διαφημίσεις

καλα λεει η αγλαια-οι συχνοι υπερηχοι δεν ειναι οτι καλυτερο, εκτος αν υπαρχει ενδειξη και τοτε ζυγιζονται τα υπερ και τα κατα. ο υπερηχος καθε μηνα δεν θεωρειται συχνος, μιλαμε για γυναικες που αγχωνονται πολυ και τους κανουν καθε 10 μερες -2 εβδομαδες

Κορίτσια είμαι νέα στη παρέα και θα ήθελα να σας καταθέσω τη γνώμη μου επί του θέματος.

Την κόρη μου (τώρα 5) τη γέννησα στην Αγγλία, όπου το σύστημα είναι κυρίως δημάσιο. Εκεί δεν έχουν την μηνιαία εξέταση στη ρουτίνα τους παρά μόνο αν συντρέχει κάποιος λόγος και ανάλογα με την ηλικία της εγκυμοσύνης, κάτι που το θεωρώ σωστό.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι στην Ελλάδα ισχύει και αυτό που λέει η aglaia, ότι δηλαδή "οι περισσότεροι είτε αδιαφορούν, είτε υποκύπτουν στην πίεση της πελατείας".

Συμφωνώ και με τη melisoula. Γιατί να χρεωθώ μια εξέταση παραπάνω αν είναι να μη κάνω υπέρηχο για να επιβεβαιώσω την ανάπτυξη του μωρού;

Πιστεύω ότι το κλειδί είναι να εμπιστεύεσαι το γιατρό σου και να έχεις την άνεση να τα συζητάς αυτά τα πράγματα. Ίσως σε κάποια θέματα δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο και να μπορούμε να κάνουμε και τις δικές μας επιλογές στο πώς και τί εξετάσεις θα γίνουν.

Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένη από τον γιατρό μου στο Ωραιόκαστρο. Είναι νέος γιατρός και πολύ διακριτικός. Θα μου εξηγήσει τα πάντα όση ώρα κι αν πάρει και είναι στο πλάι μου καταρχήν ως άνθρωπος.

Την κόρη μου (τώρα 5) τη γέννησα στην Αγγλία, όπου το σύστημα είναι κυρίως δημάσιο. Εκεί δεν έχουν την μηνιαία εξέταση στη ρουτίνα τους παρά μόνο αν συντρέχει κάποιος λόγος και ανάλογα με την ηλικία της εγκυμοσύνης, κάτι που το θεωρώ σωστό.

Να σε ρωτήσω κάτι? Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.

Στην Αγγλία υπάρχει ένα πολύ κακό δημόσιο σύστημα υγείας, σωστά?

Djccp2.png

67KIp2.png

Ούτε ναι ούτε όχι.

Στην Αγγλία το μόνο οικονομικά εφικτό για το 95% του πληθυσμού είναι το δημόσιο (ο ιδιωτικός τομέας είναι και τους λίγους εκλεκτούς). Ο κόσμος έχει μάθει σε αυτό το σύστημα που λειτουργεί με προτόκολλα και μελέτες βασισμένες στην ιατρική εμπειρία.

Πιθανό να έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες εξετάσεις με υπέρηχο δεν προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ώστε αυτό να είναι οικονομικά συμφέρον για τη δημόσια κλινική. Και έτσι να προέκειψε αυτό το προτόκολλο.

Από την άλλη μπορεί να είναι και για ιατρικούς λόγους...

Πάντως η εμπειρία που είχα γεννόντας στην Αγγλία ήταν καταπληκτική!

Καταρχήν οι άνθρωποι είναι ευγενικοί και περιποιητικοί όσο δε πάει (και να φανταστείς ότι ήμουν ξένη στη χώρα τους)

Από την αρχή είχα την καλύτερη ενημέρωση. Με ενημέρωναν για διάφορα σεμινάρια σε σχέση με το θηλασμό, τον τοκετό κτλ.

Η μαία ήταν συνεχός από πάνω μου. Γέννησα όχι μόνο φυσιολογικά αλλά και φυσικά (όχι σε boom).

Απόλυτα φιλικό το νοσοκομείο με το θηλασμό-άπειρη υποστίριξη...

Μέχρι και μαία στο σπίτι μου ήρθε την επομένη που γύρισα σπίτι.

Και πόσα ακόμα που δεν γράφονται σε ένα μηνυμα...

Μακάρι το 1/10 από αυτές τις υπηρεσίες να υπήρχαν και στην Ελλάδα.

Διαφημίσεις

Ούτε ναι ούτε όχι.

Στην Αγγλία το μόνο οικονομικά εφικτό για το 95% του πληθυσμού είναι το δημόσιο (ο ιδιωτικός τομέας είναι και τους λίγους εκλεκτούς). Ο κόσμος έχει μάθει σε αυτό το σύστημα που λειτουργεί με προτόκολλα και μελέτες βασισμένες στην ιατρική εμπειρία.

Πιθανό να έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες εξετάσεις με υπέρηχο δεν προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ώστε αυτό να είναι οικονομικά συμφέρον για τη δημόσια κλινική. Και έτσι να προέκειψε αυτό το προτόκολλο.

Από την άλλη μπορεί να είναι και για ιατρικούς λόγους...

Επειδή έχω πολλούς φίλους στην Αγγλία, και εδώ που ήταν Αγγλία, και τον άντρα μου που είχε πάει, λένε ότι το δικό τους σύστημα υγείας είναι χειρότερο κι από το δικό μας:roll::roll: Γι αυτό σε ρωτάω. Γιατί αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε δεν είναι καλό μέτρο σύγκρισης.

Πιθανό λοιπόν να το κάνουν και επειδή είναι απλά ένα κακό σύστημα υγείας χωρίς λεφτά κτλ.

Στην Αμερική πχ που συμβαίνει το ίδιο, οι γυναίκες δλδ δεν κάνουν υπέρηχους, συμβαίνει γιατί είναι πανάκριβοι(γίνονται στις κλινικές, δεν υπάρχουν ιδιωτικά ιατρεία και κοστίζει πολύ). Επειδή εκεί δεν υπάρχει δημόσια υγεία (μάλιστα αναρωτιέμαι τώρα που τα σκέφτομαι για την πολυσυζητημένη αμερικάνικη παιδιατρική εταιρία) μπορεί κάποιος να πεθάνει από πυρετό πχ γιατί δεν έχει χρήματα να νοσηλευτεί.

Djccp2.png

67KIp2.png

Τα πρωτόκολλά τους δεν βασίζονται στην ιατρική εμπειρία αλλά σε επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, δηλαδή σε έρευνες που έχουν δημοσιευτεί και ειδικά στην Αγγλία έχουν γίνει πολύ σοβαρές πληθυσμιακές μελέτες γιατί κρατούν αρχεία για κάθε ασθενή, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν γνωρίζουν ούτε τα οικονομικά ενός νοσοκομείου..

Οι περισσότερες εξετάσεις όχι μόνο δεν προσφέρουν περισσότερο ασφάλεια αλλά δημιουργούν και προβλήματα. Γενικά είναι πολύ επιφυλλακτικοί σε μεθόδους που δεν γνωρίζουν πλήρως τις επιπτώσεις τους και πολύ καλά κάνουν.

Η μηνιαίοι υπέρηχοι είναι Ελληνική πατέντα, δεν γίνονται σε κανένα σύστημα υγείας.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι υπέρηχοι που πρέπει να γίνουν και σίγουρα δεν είναι 8-9 που γίνονται στην Ελλάδα για να δικαιολογήσουν την επίσκεψη και το αντίτιμό της.

Εδώ βέβαια από πολλούς γιατρούς προτείνονται και επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις και συμπληρώματα χωρίς να υπάρχει ένδειξη στις εργαστηριακές εξετάσεις ότι χρειάζονται.

Πιθανό να έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες εξετάσεις με υπέρηχο δεν προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ...

Οι περισσότερες εξετάσεις όχι μόνο δεν προσφέρουν περισσότερο ασφάλεια αλλά δημιουργούν και προβλήματα. Γενικά είναι πολύ επιφυλλακτικοί σε μεθόδους που δεν γνωρίζουν πλήρως τις επιπτώσεις τους και πολύ καλά κάνουν.

Η μηνιαίοι υπέρηχοι είναι Ελληνική πατέντα, δεν γίνονται σε κανένα σύστημα υγείας.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι υπέρηχοι που πρέπει να γίνουν και σίγουρα δεν είναι 8-9 που γίνονται στην Ελλάδα για να δικαιολογήσουν την επίσκεψη και το αντίτιμό της.

Εδώ βέβαια από πολλούς γιατρούς προτείνονται και επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις και συμπληρώματα χωρίς να υπάρχει ένδειξη στις εργαστηριακές εξετάσεις ότι χρειάζονται.

Πέρα από αυτά που αναφέρετε θέλω να προσθέσω άλλους δύο παράγοντες:

α) το νομικό πλαίσιο των "θεραπευτικών" αμβλώσεων σε καθε χώρα και

β) το κράτος πρόνοιας

Ως προς το πρώτο, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορές ως προς την εβδομάδα μέχρι την οποία θεωρείται ασφαλές (άρα και νόμιμο) να διακοπεί μια κύηση για λόγους ανωμαλιών του εμβρύου.

Στην Ελλάδα, ένας από τους λόγους των πολλών υπερήχων (ειδικά των λεγόμενων "μεγάλων") είναι ο έλεγχος για τυχόν σύνδρομο down ή άλλες συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου και η δυνατότητα διακοπής αυτής της κύησης...

Ως προς το δεύτερο, δυστυχώς για μας, πχ. χώρες όπως η Γερμανία, έχουν ένα ουσιαστικό πλαίσιο υποστήριξης της οικογένειας ειδικά στις περιπτώσεις όπου το βρέφος γεννιέται με προβλήματα υγείας, τόσο σε επίπεδο περίθαλψης όσο και σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης (επιδόματα κλπ.), ειδικής εκπαίδευσης κ.α., ώστε για μια οικογένεια να μην είναι τόσο* τραγικό και αξεπέραστο το να γεννηθεί ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα μια οικογένεια πρέπει να έχει τα άπειρα λεφτά, ευρύτερη οικογένεια για υποστήριξη-βοήθεια, πίστη στο Θεό ή άλλο ανώτερο ον ή/και αντίστοιχα ιδεολογικά κωλύματα για τη διακοπή κύησης, προκειμένου να αποφασίσει να συνεχίσει την κύηση όταν το βρέφος έχει κάποια ανωμαλία...

Έχω δηλαδή την αίσθηση ότι τελικά η Ελλάδα ως προς αυτό λειτουργεί "κατασταλτικά" για κάτι που το σύστημα υγείας της δεν μπορεί μετά να αντέξει...

(*με κάθε σεβασμό προς γονείς που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, να διευκρινίσω ότι αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι ψυχικά εξοντωτικό αλλά θεωρώ ότι αυτό ενισχύεται ή αμβλύνεται σημαντικά από το κατά πόσον μπορούν να αντιμετωπιστούν τα πρακτικά ζητήματα που περιβάλλουν μια τέτοια κατάσταση στην καθημερινότητά της...).

Πέρα από αυτά που αναφέρετε θέλω να προσθέσω άλλους δύο παράγοντες:

α) το νομικό πλαίσιο των "θεραπευτικών" αμβλώσεων σε καθε χώρα και

β) το κράτος πρόνοιας

Ως προς το πρώτο, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορές ως προς την εβδομάδα μέχρι την οποία θεωρείται ασφαλές (άρα και νόμιμο) να διακοπεί μια κύηση για λόγους ανωμαλιών του εμβρύου.

Στην Ελλάδα, ένας από τους λόγους των πολλών υπερήχων (ειδικά των λεγόμενων "μεγάλων") είναι ο έλεγχος για τυχόν σύνδρομο down ή άλλες συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου και η δυνατότητα διακοπής αυτής της κύησης...

Ως προς το δεύτερο, δυστυχώς για μας, πχ. χώρες όπως η Γερμανία, έχουν ένα ουσιαστικό πλαίσιο υποστήριξης της οικογένειας ειδικά στις περιπτώσεις όπου το βρέφος γεννιέται με προβλήματα υγείας, τόσο σε επίπεδο περίθαλψης όσο και σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης (επιδόματα κλπ.), ειδικής εκπαίδευσης κ.α., ώστε για μια οικογένεια να μην είναι τόσο* τραγικό και αξεπέραστο το να γεννηθεί ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα μια οικογένεια πρέπει να έχει τα άπειρα λεφτά, ευρύτερη οικογένεια για υποστήριξη-βοήθεια, πίστη στο Θεό ή άλλο ανώτερο ον ή/και αντίστοιχα ιδεολογικά κωλύματα για τη διακοπή κύησης, προκειμένου να αποφασίσει να συνεχίσει την κύηση όταν το βρέφος έχει κάποια ανωμαλία...

Έχω δηλαδή την αίσθηση ότι τελικά η Ελλάδα ως προς αυτό λειτουργεί "κατασταλτικά" για κάτι που το σύστημα υγείας της δεν μπορεί μετά να αντέξει...

(*με κάθε σεβασμό προς γονείς που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, να διευκρινίσω ότι αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι ψυχικά εξοντωτικό αλλά θεωρώ ότι αυτό ενισχύεται ή αμβλύνεται σημαντικά από το κατά πόσον μπορούν να αντιμετωπιστούν τα πρακτικά ζητήματα που περιβάλλουν μια τέτοια κατάσταση στην καθημερινότητά της...).

Δεν το είχα σκεφτεί...έχεις ένα δίκιο όμως.

Φίλη γέννησε στη Γερμανία. Ήταν 35. Δεν της έκαναν αμνιοπαρακέντιση. Γέννησε ένα παιδί με down. Το τι υποστήριξη όμως είχε από το κράτος δε λέγεται, να μην τα λέω, τα ξέρετε.Εκεί δεν κάνουν αμνιοπαρακέντιση από τα 35.Ίσως γι αυτό.

Djccp2.png

67KIp2.png

aglaia πιστεύω πως μιλάμε για το ίδιο πράγμα όταν λέω μελέτες βασισμένες στην "ιατρική εμπειρία" και όταν λές για "πολύ σοβαρές πληθυσμιακές μελέτες".

Συμφωνώ βέβαια με αυτό που γράφεις, ότι πολλοί γιατροί θα δώσουν συμπληρωματικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως πχ κάποιοι δίνουν πάντα στις εξετάσεις ρουτίνας την αμνυοπαρακέντηση!

Αυτό το θεωρώ ακόμη πιο απαράδεκτο! Θα έπρεπε να πάνε για καταγγελία!!!

Διαφημίσεις

Σε σχέση με το κράτος πρόνοιας στο εξωτερικό συμφωνούμε EvaMD. Όσο είμουν έγκυος στην Αγγλία έλεγα στον άντρα μου... "Αν τυχόν το νινί μας γεννηθεί με ειδικές ανάγκες δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα."

Παρόλαυτά θεωρώ σημαντικό να δίνεται στη γυναίκα η κάθε δυνατότητα να επιλέξει ή τουλάχιστον να γνωρίζει την κατάσταση του νεογνού της.

Εξάλλου πιστεύω πως όταν μιλάμε για υπερβολικό αριθμό υπερήχων δεν αναφερόμαστε στους "μεγάλους" όπου διαπιστώνεται και η υγεία του μωρού.

να διευκρινησω κατι : προσωπικα δεν θεωρω οτι πρεπει ντε κ καλα να ειμαστε ολη την ωρα στις ασκοπες εξετασεις ετσι μονο κ μονο για να πουμε οτι εξεταζομαστε. κ μενα ο γιατρος μου βαλε σ ολη την εγκυμοσυνη 3 φορες για εξετασεις αιματος κ ουρων (φεριτινη, σιδηρο κτλ) ενω ξερω αλλους γιατρους που βαζουν καθε μηνα. το ιδιο μπορει να ισχυει κ για τον υπερηχο οτι πχ μπορει να χρειαζεται να κανουμε 3- 4 σ ολη την εγκυμοσυνη. Εμενα Η ΑΠΟΡΙΑ μου ειναι γιατι θα πρεπει να πηγαι νω καθε μηνα στον γιατρο εφοσον δεν θα μου κανει υπερηχο, κ αυτην την απαντηση αναζητω αν ο συγκεκριμενος γιατρος που αναφεραμε σου κλεινει ραντεβου καθε μηνα χωρις να σου κανει υπερηχο. και επανερχομαι στην αρχικη μου δηλωση ενω στο φορουμ εχω διαβασει πολυ καλα λογια σ αυτο το θεμα απαντηση δεν εχω παρει γι αυτο κ οταν αναζητουσα γυναικολογο διστασα να παω!

Ο μεγάλος υπέρηχος δίνει ενδείξεις για σύνδρομο Down, όμως οι κοινοί υπέρηχοι που γίνονται στο κάθε ιατρείο δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Το θέμα είναι ότι κάποια νευρολογικά προβλήματα εικάζεται ότι συνδέονται με την κατάχρηση των υπερήχων.

Επίσης όλες οι πρακτικές (τοκετού, περιγεννητικών χειρισμών μητέρας και βρέφους) είναι πρακτικές που δείχνουν ότι το σύστημα υγείας παράγει ασθενείς ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια μείωσης των μωρών που δεν θηλάζουν για να μειωθούν αντίστοιχα οι ανάγκες για νοσηλεία.

Εμενα Η ΑΠΟΡΙΑ μου ειναι γιατι θα πρεπει να πηγαι νω καθε μηνα στον γιατρο εφοσον δεν θα μου κανει υπερηχο, κ αυτην την απαντηση αναζητω αν ο συγκεκριμενος γιατρος που αναφεραμε σου κλεινει ραντεβου καθε μηνα χωρις να σου κανει υπερηχο. και επανερχομαι στην αρχικη μου δηλωση ενω στο φορουμ εχω διαβασει πολυ καλα λογια σ αυτο το θεμα απαντηση δεν εχω παρει γι αυτο κ οταν αναζητουσα γυναικολογο διστασα να παω!

Ο υπέρηχος αφορά την αξιολόγηση του εμβρύου. Η έγκυος όμως δεν πηγαίνει στο γιατρό μόνο γι αυτό, πηγαίνει για να παρακολουθείται και η δική της υγεία και σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα να γίνει έγκαιρη παρέμβαση. Οι περισσότερες έγκυες δεν παρουσιάζουν προβλήματα (πχ υπερβολική κατακράτηση υγρών, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αναιμία...) οπότε ο γιατρός λέει ότι όλα είναι καλά και τελειώνει η επίσκεψη.

Το ίδιο συμβαίνει και με την παρακολούθηση των μωρών. Το 80% των μωρών πηγαίνει καλά και θα μπορούσε να μην πάει στο γιατρό.

Όμως έχει φανεί ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να αξιολογήσουν μόνοι τους την κατάσταση και οι τακτικές επισκέψεις έχουν νόημα για γίνει έγκαιρα αντιληπτό το 10-20% που παρουσιάζει πρόβλημα και απαιτεί παρέμβαση.

Ο υπέρηχος όταν είναι απαραίτητος είναι χρήσιμος, όταν γίνεται για να κάνει την επίσκεψη να φαίνεται πιο σοβαρή, τότε αρχίζει να γίνεται κατάχρηση.

Ξέρω έγκυες που έχουν φύγει από το γιατρό μου γιατί λέει τις "ξεπετούσε" σε κάποιες επισκέψεις με μια ερώτηση: "όλα καλά; έχουμε τίποτα;". Αυτές σίγουρα πήγαν σε κάποιον άλλον που έκανε υπερήχους κάθε μήνα και έβαζε εργαστηριακές εξετάσεις κάθε μήνα και φυσικά έπαιρνε και υψηλότερη επίσκεψη!

Στην κλινική επίσης έτυχε δίπλα μου μια μητέρα που έλεγε ότι ο πρώτος της γιατρός ήταν χάλια και δεν την πρόσεχε και άλλαξε και αυτός ήταν φοβερός: κάθε μήνα εργαστηριακές εξετάσεις και υπέρηχοι...:?

• 2 weeks later...
Εμενα Η ΑΠΟΡΙΑ μου ειναι γιατι θα πρεπει να πηγαι νω καθε μηνα στον γιατρο εφοσον δεν θα μου κανει υπερηχο, κ αυτην την απαντηση αναζητω αν ο συγκεκριμενος γιατρος που αναφεραμε σου κλεινει ραντεβου καθε μηνα χωρις να σου κανει υπερηχο. και επανερχομαι στην αρχικη μου δηλωση ενω στο φορουμ εχω διαβασει πολυ καλα λογια σ αυτο το θεμα απαντηση δεν εχω παρει γι αυτο κ οταν αναζητουσα γυναικολογο διστασα να παω!

Ένας υπέρηχος θα δικαιολογούσε την επίσκεψη?

Το "χωνί" είναι λίγο ακραίο!!!

Θα ακούσει το παιδί σε κάθε επίσκεψη, με μια συσκευή που εμένα είχε και η μαία μου.

Τί άλλο χρειάζεται δηλαδή? Να το δούμε?

Να δούμε πόσο ζυγίζει? Ή να δούμε αν έχει τυλιχθεί με το λώρο?

Τί σημασία έχει?

Σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη πήρα μόνο για έναν μήνα συμπλήρωμα σιδήρου μετά από εξετάσεις που έδειξαν ότι είχε πέσει πολύ.

Ασβέστιο δεν πήρα καθόλου, μου σύστησε σωστή διατροφή!

Εγώ τους τελευταίους 3 μήνες δεν έκανα υπέρηχο, (δεν πήγαινα και κάθε μήνα από επιλογή μου και σε συνεννόηση μαζί του)

τον τελευταίο μήνα πήγα 3 φορές και με έβαλα στον καρδιοτοκογράφο για ένα 20λεπτο.

Στο 3ο είμαι σίγουρη ότι θα πάω ακόμη λιγότερες φορές!!!!

Επίσης μπορώ να σου αναφέρω την περίπτωση γιατρού (προ Μαμόπουλου στο 1ο παιδί)

που μου έκανε ΟΛΟΥΣ τους υπερήχους και μου έδινε και τα αναμνηστικά χαρτάκια...

και με φόρτωσε και με ένα σωρό σίδηρο και ασβέστιο σε όλη την εγκυμοσύνη και ουσιαστικά δεν έκανε τίποτ' άλλο.

Ξεπέταγμα κανονικό!!! Και ουσία καμία σε όλα αυτά!!!

κατσε, κατσε που ζουμε? δεν ειμαι υπερ των υπερβολων και συχνων υπερηχων, αλλα 1 φορα το μηνα χρειαζεται να βλεπουμε την αναπτυξη του μωρου-δεν ειναι μονο να το ζυγιζουμε ειναι και πολλα αλλα που δεν ξερω αν χρειαζεται να το αναλυσουμε.

μακαρι να πανε ολα καλα σε καθε γυναικα και μωρο και να τα βλεπουμε στον υπερηχο καθε μηνα .

Μα κι ο υπέρηχος από μόνος του δεν είναι 100% έγκυρος. Ένα 60-65% πιάνει μόνο... Λίγο το κακό αν δε γίνει κάθε μήνα υπέρηχος...Και μην ξεχνάμε ότι στις προηγμένες μαιευτικά χώρες κάνουν οι γυναίκες 2 υπερήχους σ'όλη την εγκυμοσύνη. Τα υπόλοιπα μέσω εξετάσεων...

I believe in miracles, they happen every day:mrgreen:

αλλα 1 φορα το μηνα χρειαζεται να βλεπουμε την αναπτυξη του μωρου

αυτές είναι απόψεις...

μετά τον 6ο μήνα και να παρουσιάσει "λέμε" κάτι τί θα κάνεις??? Διακοπή κύησης???

Όχι, θα περιμένουν να εξελιχθεί η εγκυμοσύνη ...

τα προβλήματα φαίνονται σε γενικές γραμμές μέχρι και την Β' επιπέδου...

και είναι αυτοί οι εξειδικευμένοι υπέρηχοι που έχουν κυρίως νόημα.

Ο συγκεκριμένος γιατρός ειδικεύεται στις κυήσεις υψηλού κινδύνου

και πίστεψέ με ξέρει πολύ καλύτερα πότε και αν χρειάζεται ένας υπέρηχος!!

αυτα τα στατιστικα στοιχεια δεν τα ξερω, αλλα και τα 60-65% που γραφεις δεν ειναι λιγα. τωρα, για τις αλλες χωρες δεν ξερω-μπορει να μην το κανουν επειδη εχουν αλλο συστημα υγειας και δεν ειναι μονο τα επιστημονικα κριτηρια.

κι εγω δεν ειμαι υπερ της τρελας, αλλα καποια πραγματα ,δηλαδη- εξεταση χωρις υπερηχο, 2 υπερηχοι σε ολη την εγκυμοσυνη δεν τα θεωρω και πολυ φυσιολογικα.

τωρα θα πειτε πως κανανε παλια οι γυναικες- δεν ειμαστε ομως γυναικες εκεινων των χρονων και η περιγεννητικη θνησιμοτητα ηταν παρα πολυ υψηλη.

Αλλα και οι συχνοι υπερηχοι εχουν καποιες επιπτωσεις, οποτε πιστευω -ολα με μετρο

αν το ρωτας τοσο επιθετικα θα σε ρωτησω και εγω- εσυ τι θα εκανες?και μονο αυτες περιπτωσεις υπαρχουν-δεν υπαρχει υπολειπομενη αναπτυξη, προβληματα με τον πλακουντα και χιλια δυο?

και την περιπτωση που αναφερεις δεν ειναι ευκολη και η αποφαση ακομα πιο δυσκολη.εσυ μαλλον θα περιμενες να γεννηθει κανονικα ή να πεθανει μεσα σου-ετσι το καταλαβαινω.

και ετσι που το λες -οι γυναικολογοι ξερουν να χρησιμοποιηουν υπερηχους και δεν χρειαζεται να σε στελνει καπου αλλου.

και κατι τελευταιο, τον γιατρο σου δεν τον ξερω, δεν τον αμφισβητω-να τον εμπιστευεσαι οσο θελεις,οχι ομως να αμφισβητησεις κατι που να ειναι συγχρονο και αξιοπιστο και γινεται σε ολο τον κοσμο!!!