Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας


Recommended Posts


Διαφημίσεις


Είμαι νηπιαγωγός και πέρσι μια παιδίατρος μας ενημέρωσε για την συγκεκριμένη διαδικασία. Μάλιστα ζήτησε να έρθει στο σχολείο να την πραγματοποιήσει με οικονομική επιβάρυνση (εννοείται βεβαίως βεβαίως) των γονέων. Κάποιοι νηπιαγωγοί δέχτηκαν. Ο Προϊστάμενος εκπαίδευσης μας κατσάδιασε όλους και μας τονισε ότι δεν είναι εγκεκριμένο από το ΥΠΕΠΘ.

Επιπλέον για να καταθέσω και την δική μου άποψη, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ΤΕΣΤ είναι προσανατολισμένο προς το ιατρικό μοντέλο και πραγματοποιείται από γιατρό μέσα στην σχολική τάξη με σκοπό να ανιχνεύσει τον βαθμό σχολικής ετοιμότητας. Ακούγεται οξύμωρο να αποφαίνεται ο γιατρός αν το παιδί είναι έτοιμο. Και ο εκπαιδευτικός τι κάνει???

Όταν την ρώτησα τι ακριβώς εντοπίζει μου ανέφερε χαρακτηριστικά : κρυμμένες δυσκολίες. Θεωρώ ότι αν είναι τόσο κρυμμένες δεν θα είναι και βασικές (πχ βασικές όπως χωροχρονικές διαταραχές ή προβλήματα λόγου)και δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατούμε τους γονείς.

Έχω επίσης μια βασική ένσταση ως προς τον τρόπο διεξαγωγής.Δηλαδή το να μπει ενας άγνωστος άνθρωπος στην τάξη και να ζητήσει από τα παιδιά να ανταποκριθούν σε διάφορες δοκιμασίες.Η περίοδος εξοικίωσης με τον εκπαιδευτικό διαρκεί έναν με δύο μήνες στην αρχή...άρα πως περιμένουμε τα παιδιά να ανταποκριθούν αμέσως.

Και το τελευταίο που μου έκανε εντύπωση ήταν το εξής. Ρώτησα αν τελικά ανιχνευθούν κάποιες δυσκολίες...πως καθοδηγείται ο εκπαιδευτικός να παρέμβει (να τονιστεί ότι το ΤΕΣΤ θα γινόταν τον Απρίλιο...άρα τα χρονικά περιθώρια παρέμβασης θα ήταν πολύ στενά). Η απάντηση πάλι ήταν ότι δεν παρεμβαίνει ο εκπαιδευτικός αλλά ο λογοθεραπευτής, ο εργοθεραπευτής...και όποιος άλλος γιατρός χρειάζεται.

Αν όντως κάποιος γονέας ανησυχεί μπορεί ιδιωτικά να κάνει το ΤΕΣΤ, όμως για τα τεκταινόμενα μέσα στην τάξη...θεωρώ ότι πιο αρμόδιος είναι ο εκπαιδευτικός, ο οποίος αν κάνει σωστά την δουλεία του θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει τις όποιες δυσκολίες και να ενημερώσει τους γονείς, υποδειχνύοντας και τρόπους παρέμβασης (στις οποίες ενδεχομένως να χρειάζεται και η συμβουλευτική ή ή υποστήριξη από κάποιον άλλον ειδικό).

Για την ιστορία του πράγματος ..ενώ τα αποτελέσματα του ΤΕΣΤ ήταν εμπιστευτικά και κοινοποιούνταν μεμονωμένα στον κάθε γονέα...ήμουν αυτήκοος μάρτυρας συζήτησης όπου μητέρες παιδιών με εντοπισμένες δυσκολίες "δικαιολογούνταν " για τα αποτελέσματα του ΤΕΣΤ απέναντι σε άλλους γονείς που "περηφανεύονταν" για τις επιδόσεις των παιδιών τους.Διότι η σύγκριση πάντα θα γίνεται...ακόμη και στο χώρο του νηπιαγωγείου...όπου η επίδοση μετριέται με άλλα κριτήρια.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως! Το παιδί μου πέρασε μια τέτοια δοκιμασία( με επιτυχία, για να μη νομίζετε ότι μιλάω με εμπάθεια) και το βρήκα μάλλον περιττό. Εμείς το περάσαμε μέσω ενός προγράμματος του ασφαλιστικού μου ταμείου και όχι μέσω του σχολείου. Η κόρη μου μπήκε μόνη της σε ένα χώρο με μια άγνωστη που της ζήτησε να περιγράψει κάποιες εικόνες και να φτιάξει μια ιστορία, να μετρήσει μέχρι το δέκα, να σταθεί στο ένα πόδι κ.α. από ό,τι μου είπε η μικρή εκ των υστέρων. Όλα αυτά μου φαίνονται πολύ λίγα για να πει κάποιος σε 10΄αν μπορεί το παιδί να πάει στην πρώτη.

Μόνο δύο επισημάνσεις έχω. Σχολικός σύμβουλος σε ενημέρωση έχει αναφέρει ότι κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά παιδιά λόγω ηλικίας δεν έχουν ανεπτυγμένα πλήρως ακόμη κάποια κέντρα του εγκεφάλου τους και γι΄αυτό μερικές φορές δεν μπορουν να ανταπεξέλθουν, αρχίζουν να νιώθουν μειονεκτικά και παρουσιάζουν δυσκολίες ενώ όλα είναι θέμα χρόνου και οργανικής ανάπτυξης. Αυτό καλό είναι να εντοπιστεί αν είναι δυνατόν. Επίσης το γεγονός ότι κάποιοι γονείς 'περηφανεύονται" λόγω παρωχημένων αντιλήψεων δεν είναι λόγος για να μη γίνεται μια διάγνωση που μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί. Αρκεί αυτή η διάγνωση να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη κι όχι για λαϊκή κατανάλωση.

.png.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αλήθεια christiki, εσείς γιατί κάνατε το τεστ; Σας το πρότεινε ο/η γιατρός σας; Τώρα για το αν ένα παιδί είναι "έτοιμο" να πάει ή όχι στο σχολείο είναι μεγάλη συζήτηση και η βάση της είναι το πώς και ποιος ορίζει τη σημασία της λέξης ετοιμότητα. Όσο για αυτά που λένε οι σχολικοί σύμβουλοι εγώ πολλές φορές τα θεωρώ δικαιολογίες για την ανεπάρκεια του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο αντί να φροντίσει για την πολλαπλότητα και ποικιλλομορφία των παιδιών που έρχονται στην πρώτη τάξη επιμένει να αναπαράγει την ομοιομορφία και να πριμοδοτεί το μέσο όρο (συμπεριφοράς και επίδοσης). Έτσι, οποιαδήποτε διαφοροποίηση την κατηγοριοποιεί ως 'πρόβλημα'. Σε αυτό βασίζεται και το συγκεκριμένο τεστ, καθώς επίσης και στην αυξημένη ανησυχία των γονιών μήπως "κάτι" δεν πάει καλά με το παιδί.

Link to comment
Share on other sites

Εμείς κάναμε το τεστ γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να το κάνουμε δωρεάν το ασφαλιστικό μας ταμείο και σκεφτήκαμε γιατί όχι. Από την άλλη δεν είχαμε εικόνα περί τίνος επρόκειτο. Στη συνέχεια καταλάβαμε ότι η διαδικασία δεν ήταν και τόσο αξιόπιστη. Από μόνη μου δε θα πλήρωνα ποτέ για κάτι που δεν ήξερα καθόλου τι είναι και ποια είναι η αξιοπιστία του. Εξάλλου ήδη η νηπιαγωγός μας μας ενημερώνει κάθε μήνα για την εξέλιξη του παιδιού μας σε όλους τους τομείς (γνωστικό, κοινωνικό, ψυχολογικό) και ξέρουμε τι γίνεται. Όσο για την ομοιομορφία που επιδιώκεται νομίζω κι εγώ πως έχεις δίκιο. Απλώς πιστεύω ότι το να αναγνωρίσεις ότι το παιδί σου δεν έχει ωριμάσει οργανικά για κάτι δεν είναι κακό, φτάνει αυτό να μη σημαίνει την περιθωριοποίησή του. Ίσως είναι ένας μοχλός πίεσης για τη δημιουργία πιο ευέλικτων τάξεων. Άσχετα που όλα αυτά με τα σημερινά δεδομένα μοιάζουν λίγο σαν ουτοπία.

.png.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...