Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ


Recommended Posts

Θα ήθελα να αναφέρω λίγο το θέμα της συγγνώμης που με έχει προβληματίσει. Έχω δύο παιδιά με τελείως διαφορετική συμπεριφορά στο θέμα. Η μικρή δε ζητά ποτέ συγγνώμη για τίποτα(αυτό σχετίζεται με το μεγάλο πείσμα που έχει και προσπαθώ να το δουλέψω συνολικά). Η μεγάλη όμως ήταν ένα θετικό παιδί που όμως τελευταία (λόγω του ότι η αδερφή της κάνει αυτά τα πείσματα και τους θυμούς και κερδίζει την προσοχή μας νομίζω) έχει αρχίσει να ζηλεύει και να χτυπάει την αδερφή της κάθε φορά που κάνει κάτι που δεν της αρέσει. Της εξήγησα λοιπόν ότι δεν είναι σωστό γιατί πονάει, γιατί ούτε και στην ίδια δεν αρέσει κάτι τέτοιο και της είπα να ζητήσει συγγνώμη. Το έκανε πράγματι, όμως επανέλαβε την ίδια συμπεριφορά. Την έστειλα στο δωμάτιό της για να σκεφτεί λίγο τι έκανε. Ξαναζήτησε συγγνώμη και το ξανάκανε μετά από λίγο. Τελικά καταλήξαμε να κάνει κάτι, να ζητάει συγγνώμη και μετά να το ξανακάνει. Της εξήγησα ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη και μου απάντησε ότι της ξεφεύγει. Επαινούσα τη μεγάλη όταν ζητούσε συγγνώμη για να βλέπουν ότι είναι σημαντικό αλλά τώρα αυτό δεν είναι αρκετό. Σκέφτηκα να συνεχίσω την τιμωρία και μετά τη συγγνώμη όμως η κόρη μου άρχισε να κλαίει και να λέει ότι της ξέφυγε και ότι ζήτησε συγγνώμη. Εν τω μεταξύ συνεχίζουν να παίζουν ξύλο με την πρώτη ευκαιρία και δεν ξέρω πως να το σταματήσω!

.png.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


οι κορες σου ειναι πλεον μεγάλες (ειδα σε ποστ οτι ειναι 5 και 6 ετών), και το να λεει η μεγάλη οτι της ξεφεύγει κατι, μαλλον ειναι δικαιολογία για να αποφύγει τις συνέπειες που εχει καποια πράξη.

 

να αδιαφορήσεις για την συγνώμη, γιατι παιδαγωγικά δεν βοηθάει το παιδί να καταλαβει οτι ο πόνος , δεν φευγει με μια λέξη.

 

Το καλύτερο που θα την κανει να θυμάται, και να μην της "ξεφευγει" το χτυπηματάκι, ειναι να υπάρχουν άμεσες

θετικές επιπτώσεις οταν δεν της ξεφευγει. δηλαδή επιβράβευση.

 

εστίασε στο ότι καθε φορά που θα παίζουν με την αδερφή της χωρίς να πονάει η μία την άλλη, θα εχουν μια επιβράβευση.

 

καθε μέρα πχ, αν εχει προσέξει πολύ, θα μπορει να διαλέξει ένα υπέροχο αυτοκολλητάκι με πριγκήπισες ή αστεράκια

 

πχ ενα μικρό κάθε μέρα, και ενα μεγάλο στο τέλος της εβδομάδας.

 

αυτά θα τα πάρει μόνο αν προσέξει.

δώσε και στις δύο αυτή τη δυνατότητα για επιβράβευση.

 

πηγαίντε στο βιβλιοπωλειο και διαλεξε ενα ωραίο μπλοκάκι για την καθε μία, (να το διαλέξουν εκείνες αναμεσα σε καποια μικρά που θα τους προτείνεις - αυτό ή αυτό? )

και εξήγησέ τους ότι καθε μέρα, αν προσέχουν, θα παίρνουν ένα μικρό , και στο τέλος της εβδομάδας, αν εχουν προσέξει πολύ πολύ θα παίρνουν ενα μεγάλο.

 

η μικρή θα παίρνει αυτοκόλλητα οταν ζητάει τα πράγματα ευγενικά και

όταν το εκφράζει λεκτικά οταν θυμώνει ( θύμωσα !)

 

η μεγάλη θα παίρνει αυτοκόλλητα όταν προσέχει την αδερφή της.

έτσι ακριβώς θα το πείς, δεν θα πεις την λέξη χτυπημα κτλ. αλλά οτι "προσέχουμε τους άλλους"

 

αν η μεγάλη μια μέρα χτυπήσει την μικρή, θα εχεις εξηγήσει απο πρίν (πολύ σημαντικό) την ίδια μερα που θα πεις για τα αυτοκόλλητα, όταν τα εχετε ήδη αγοράσει κτλ,

οτι δεν θα παίρνει αυτοκόλλητο αν μια μέρα δεν εχει προσέξει και της εχει ξεφύγει να χτυπήσει την αδερφή της.

επίσης στο τέλος της εβδομάδας θα μπορεί να πάρει την πριγκήπισσα μονο εαν εχει πάρει 4 αυτοκόλλητα /4 μέρες εχει προσέξει την αδερφή της,

 

μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα να μην κερδίσει την πριγκήπισσα πχ και να στεναχωρηθεί για αυτό, για να καταλαβει την αξία της επιβράβευσης αυτής οτι δηλαδή πρεπει να προσπαθήσει για να το αποκτήσει.

 

μην τυχόν και τα δώσεις τα αυτοκόλλητα, χωρίς να εχουν προσέξει /προσπαθήσει.

 

μην απειλεις οτι αν δεν δεν θα ....... αλλα να λες

αν δεις οτι χτυπάει, και αν μια μερα πχ δεν πηρε αυτοκόλλητο να της λες, την ιδια μερα ακόμα "τελικα τι εγινε? δεν εχει αυτοκόλλητο σήμερα? δεν πειράζει αυριο ειναι μια καινούρια μέρα και ίσως να καταφέρεις να εχεις 4 αυτοκόλλητα μεχρι την κυριακή!? τι λες?" με γλυκό τόνο.

 

δασκάλεψε όλους στο περιβάλλον για αυτή σας την προσπάθεια ωστε να μην ψάχνει απο αλλου αυτοκόλλητα σε περίπτωση που δεν τα εχει κερδίσει στο σπιτι.

 

δεν ξέρω κιόλας αν εχεις διαβάσει το άρθρο για την προσοχή και επιβράβευση? ειναι στην ενότητα ψυχολογία στην αρχική. ειναι must!

 

επίσης οπωσδηποτε μαθε στην μικρή, να λεει στην μεγάλη, ΣΤΟΠ ΔΕΝ μου αρέσει, και να της το φωνάζει αυτό όταν η μεγάλη την χτυπάει. τετοιες στιγμές να μη δινεις καμία προσοχή στην μεγάλη, να βοηθάς την μικρή μονο να φωνάζει στην μεγάλη ΣΤΟΠ! ΔΕΝ μου αρέσει.! και να παραμερίζει απαλα με το χέρι της την αδερφή της αν εκείνη δεν σταματάει.

 

Δηλαδή επεμβαίνεις δίνοντας προσοχή και μιλώντας στην μικρή. όχι στην μεγάλη, δεν συζητάς καν για συγνώμες κτλ, γιατι δίνεις με μια τέτοια συζήτηση προσοχή που δρα ενισχυτικά.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! νομίζω ότι θα μπορέσω να εφαρμόσω κάτι τέτοιο. Θα ήθελα μόνο μια περαιτέρω διευκρίνιση. Γενικά πώς χειριζόμαστε το θέμα της συγγνώμης; Δηλαδή αν γίνει κάποιο τυχαίο λάθος προς άλλα παιδιά είναι σωστό να λέμε στα παιδιά να ζητήσουν συγγνώμη ή αυτό γίνεται συνήθεια και δεν έχει νόημα; Είναι "σωστό" να μη ζητούν συγγνώμη ποτέ όπως η μικρή μου, ακόμη κι όταν κατά βάθος αναγνωρίζουν το λάθος τους; Ή δε χρειάζεται να το δηλώνουν λεκτικά φτάνει να το κατανοούν μέσα τους;

.png.png
Link to comment
Share on other sites

αυτό γίνεται συνήθεια και δεν έχει νόημα
έτσι όπως τα λές...

 

Αν επικεντρωθεί δηλαδή καποιος μόνο στην συγνωμη και δεν ασχοληθεί με την επισήμανση και επιβράβευση της σωστής συμπεριφοράς, αλλά και οριοθέτηση, η συγνώμη θα στερείται ουσίας και νοήματος, και θα είναι απλώς διακοσμητικό μιας πράξης που έγινε συνειδητά. (σε παιδί άνω των 2-3 ετών !)

 

η συγνώμη υποτίθεται ισχύει για αυτά που δεν μπορουσαμε να αποφύγουμε επειδή ειλικρινά μπερδευτήκαμε και μετανιώσαμε αυτό που κάναμε.

Το άλλο παιδί, δεν πειθεται, απο μια ανειλικρινή συγνώμη η οποία απλώς λέγεται απο το άλλο παιδί χωρίς εκείνο να το εννοεί.

Αρα δεν εχει νόημα να κανεις μόνο το ένα δηλαδή να μαθαίνει το παιδί να λέει απλώς συγνώμη, και ότι όλα τελείωσαν με αυτό.

 

Κατα τη γνώμη μου είναι πιο καλό να μάθεις σε ένα παιδί,

 

να λέει "δεν το ήθελα," όταν όντως δεν το ήθελε

 

και όταν κατι έκανε συνειδητά, (για παιδιά άνω των 2 ετών!)

περισσότερο να αισθανθεί ότι κάτι χάνει εκείνη τη στιγμή, (κάποια επίπτωση/απώλεια προνομίου),

 

παρά οτι κατι κερδίζει με το να πει συγνώμη.

 

Η συγνώμη δίνει καποιες φορές την αίσθηση ότι μετά απο αυτήν, μπορεί να νιώσει το παιδί-θύμα

πάλι καλά, σαν να μην εγινε τίποτα,

και με αυτό το τρόπο χάνεται καθε εκπαιδευτική ευκαιρία, να οριοθετήσει καποιος αυτή τη συμπεριφορά, με βάση την ενσυναίσθηση.

 

Πώς να μάθεις σε ένα παιδί ότι το παιδί-θύμα έχει στεναχωρηθεί, όταν απλώς με μια συγνώμη πιστεύει ότι τελείωσε η όλη κατάσταση/επισόδειο?

 

με λίγα λόγια, ναι δεν βοηθάει η συγνώμη ούτε στο να αλλάξει ένα παιδί τη συμπεριφορά του,

μιας και πιστευει οτι με το να πει συγνώμη ήδη την εχει αναιρέσει,

 

και ουτε βοηθάει το άλλο παιδί το οποιο μια χαρά ειδε πχ οτι το παιδάκι που το χτύπησε εντελώς συνειδητά σήκωσε το χέρι του και το χαστούκισε πχ.

να πεί στο άλλο, στεναχωρήθηκα - και ακόμα είμαι στεναχωρημένος/η γιατί πόνεσα!

 

...όχι μόνο δεν το βοηθάει αλλά ειναι σαν να λες στο παιδί θύμα, δεν εγινε τιποτα, αφου σου είπε συγνώμη ειναι όλα καλά.

 

 

και για το άλλο παιδί λοιπον ειναι σημαντικό εκείνη στιγμή, να ξέρει οτι αδικήθηκε, για να βοηθηθεί στο να αναγνωρίζει ποτε αδικείται

έτσι ώστε στο μέλλον να αναγνωρίζει και να αντιδρά! να μην εχει ανάγκη εναν εξωτερικό διαιτητη

ενώ το ίδιο να μην ξέρει τι να κάνει.

 

αυτό γίνεται καλύτερα με τον τρόπο :

 

ο γονιός λέει στο παιδί που αδικήθηκε, σαν να μιλάει εκείνο το παιδί, στο παιδί που χτύπησε το παιδί αυτό " ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ - ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ"

 

δείτε για αυτό το άρθρο http://parents.org.gr/psych/a39

 

 

 

...με την συγνώμη, μαθαίνει αυτός που αδικήθηκε (το παιδί θυμα δηλαδή),

να αισθάνεται καλά μόνο εάν ο άλλος του πει συγνώμη!

 

αν δεν του πει? δεν θα αισθανθεί καλά?

 

είναι μια εντελώς παθητική στάση, η οποία οδηγεί το παιδί στην ανημπόρια και στην αισθηση της αδικίας, στην περιπτωση που το παιδί που του εκανε κακό δεν θέλει καν να του ζητήσει συγνώμη... τι επιλογή εχει?

το να δείχνουμε οτι με μια συγνώμη τελειώνει μια φάση,

αδικούμε και τον αδικημένο, καθώς δεν του δίνουμε την προσοχή και την ευκαιρία να πει και να δείξει, τι δεν του αρεσε πως δεν του άρεσε,

και αναγκάζεται να εχει παθητική στάση, να περιμένει απο το άλλο παιδί ή απο τον ενήλικα να αναγκάσει το άλλο παιδί να πει συγνωμη.

 

και τι εγινε στο τέλος? δεν εμαθε κανείς τιποτα. ούτε ο αδικημένος, να υπερασπίζεται το δικιο του, ή να βγαίνει απο την παθητική στάση του θύματος,

 

ούτε και το παιδί που επιτέθηκε, το οποιο πιστεύει οτι η συγνώμη εχει τελειώσει το θέμα και δεν εχει άλλο λόγο να ξανασκεφτεί αυτό που έκανε.

 

 

για αυτό, πάντα είναι καλύτερο να δίνεται προσοχή στον αδικημένο, και να ορίζεται για το άλλο παιδί το οποιο υπήρξε επιθετικό,

καποια θετική /αρνητική επίπτωση όταν προβαίνει σε τέτοιες πράξεις χωρίς περαιτέρω συζήτηση με το παιδί-θύμα εκείνη τη στιγμή!

(απο πρίν δηλαδή πρεπει αυτά να ειναι κανονισμένα).

 

η συγνώμη δινει την αισθηση ότι όλα ειναι οκ, όμως τα συναισθήματα του παιδιού που χτυπήθηκε ή αδικήθηκε και πονάει, ακόμα συνεχίζουν.

 

αυτά!..

πολύ ενδιαφέρον θέμα πάντως που δεν νομίζω οτι εχουμε ξανασυζητήσει..

Edited by Μαρια Στυλιανακη

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...