Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Κλιματιστικά και σωστή συντήρηση - Tips

rasty

Recommended Posts

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, πολύς κόσμος αναρωτιέται αν είναι σωστό να λειτουργεί κλιματιστικό σε σπίτι όπου υπάρχει βρέφος ή μωρό. Με αφορμή την εργασιακή μου εμπειρία σαν ψυκτικός και την ιδιότητα μου σαν νέος γονέας, ελπίζω να σας κατατοπίσω κατανοητά χωρίς πολλές ορολογίες ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας των κλιματιστικών και την σωστή συντήρηση τους.

Είναι γεγονός ότι το μωρό κρυώνει και ζεσταίνεται όπως εμείς, όλοι οι παιδίατροι τουλάχιστον σε αυτό συμφωνούν. Το επιθυμητό ενός χώρου είναι να διατηρείται μία σωστή θερμοκρασία χωρίς πολλές αυξομειώσεις, περίπου όσο είναι η θερμοκρασία του σώματος, δηλαδή 27 βαθμούς Celcium. Το ζητούμενο είναι ούτε να κρυώνουμε από την ψύξη το κατακαλόκαιρο, ούτε να σκάμε στη ζέστη τον χειμώνα. Οποιαδήποτε υπερβολή σε σχέση με τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες μόνο καλό δεν είναι. Για παράδειγμα, αν έξω έχει καύσωνα 40 βαθμούς και μπούμε σε μία θερμοκρασία 18, αυτή η διαφορά 22 βαθμών θα μας κρυώσει, το λιγότερο. Αντιστρόφως, αν έχει το δωμάτιο 30 βαθμούς στον χειμώνα και βγούμε έξω στον παγωμένο αέρα θα έχουμε το ίδιο και το αυτό αποτέλεσμα. Όπως το διατυπώνουμε απλά στους πελάτες μας, δεν πρέπει ούτε να ζεσταινόμαστε ούτε να κρυώνουμε.

Η λειτουργία του κλιματιστικού είναι πάρα πολύ απλή. Το εσωτερικό μηχάνημα που έχουμε στον τοίχο, πίσω από τα φίλτρα έχει το κλιματιστικό στοιχείο, με απλά λόγια σωλήνες από χαλκό καλυμμένες από φύλλα αλουμινίου για καλύτερη επαγωγή της επιθυμητής θερμοκρασίας. Ακόμα πιο απλά, οι σωλήνες του μηχανήματος ζεσταίνονται ή παγώνουν ανάλογα την ρύθμιση. Το κλιματιστικό επίσης διαθέτει έναν κυλινδρικό ανεμιστήρα τοποθετημένο ακριβώς κάτω από το στοιχείο. Η λειτουργία του είναι να ρουφάει αέρα από τον χώρο (νωπός), να τον περνάει μέσα από τους σωλήνες και να τον ξαναστέλνει στον χώρο (κλιματισμένος). Επειδή στον χώρο του σπιτιού μας αιωρούνται πολλά σωματίδια που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι όπως σκόνη, καυσαέριο αν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο στον δρόμο κ.τ.λ., ανάμεσα στην διαδρομή του αέρα από την εισαγωγή του (γρίλιες στο πάνω μέρος του μηχανήματος) μέχρι τον κλιματισμό του (στοιχείο) παρεμβάλλονται τα γνωστά μας φίλτρα που τα παρακρατούν όλα αυτά.

Η επιλογή θερμοκρασίας από το χειριστήριο πρέπει να γίνεται με γνώμονα τα παραπάνω, δηλαδή περίπου 22 – 25 βαθμούς στην θέρμανση και 27 – 28 στην ψύξη. Φυσικά κάθε χώρος και κάθε μηχάνημα δεν είναι τα ίδια, παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο (τρόπος τοποθέτησης, χαμηλοτάβανο σπίτι, ψηλοτάβανο, πολλά τζάμια, αλουμίνια κ.τ.λ.) αλλά αυτές είναι οι βασικές αρχικές θερμοκρασίες που πρέπει να ρυθμίζονται τα μηχανήματα. Αν δούμε στην θέρμανση ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι, μπορούμε να το «τσιμπήσουμε» μέχρι 27 βαθμούς και αντίστοιχα στην ψύξη μέχρι τους 26. Πιστέψτε με, αν σε αυτές τις ρυθμίσεις δεν αποδίδει το κλιματιστικό, τότε πιθανότητα οφείλεται σε άλλα αίτια όπως έλλειψη συντήρησης, λάθος τοποθέτηση, απώλεια ψυκτικού υγρού (φρέον) ή κάποια άλλη βλάβη.

Η ρύθμιση του ανεμιστήρα στην θέρμανση πρέπει να είναι στην χαμηλή ταχύτητα, γιατί ο αέρας από τον τοίχο που είναι εγκατεστημένο το κλιματιστικό μέχρι τον απέναντι τοίχο παγώνει στην πορεία του με αποτέλεσμα κοντά να στο κλιματιστικό να είναι φωτιά και λαύρα και στον απέναντι τοίχο στην καλύτερη περίπτωση χλιαρός. Αντίθετα, στην ψύξη μπορεί να ρυθμιστεί και στην δεύτερη ταχύτητα. Η τρίτη ταχύτητα χρειάζεται μόνο αν είναι μακρόστενος ο χώρος και είμαστε μακριά από το κλιματιστικό.

Η συντήρηση του κλιματιστικού είναι συνήθως αυτό που ονομάζεται «χημικός καθαρισμός». Αφαιρείται η πλαστική πρόσοψη του κλιματιστικού ώστε να έχουμε πλήρη πρόσβαση στο στοιχείο και το πλένουμε με ένα αλκαλικό σαπούνι ειδικά για κλιματιστικά στοιχεία, μη τοξικό και παντελώς ακίνδυνο. Κατόπιν ξεπλένουμε με νερό το στοιχείο, πλένουμε καλά τα φίλτρα και την πλαστική πρόσοψη. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην εξωτερική μονάδα, η οποία συνήθως συσσωρεύει καυσαέριο και σκόνη του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αφού το μηχάνημα είναι πια καθαρό, μπορεί να γίνει έλεγχος πληρότητας ψυκτικού υγρού, καθώς και δοκιμή του σε πλήρη λειτουργία.

Εάν όλα τα παραπάνω τηρούνται σωστά και πραγματοποιείται συντήρηση του κλιματιστικού κάθε 6 με 12 μήνες (ανάλογα τις ώρες λειτουργίας, τις συνθήκες λειτουργίας κ.τ.λ.) τότε έχετε ένα καλοδιατηρημένο κλιματιστικό που είναι ρυθμισμένο σωστά και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου για την υγεία του μωρού σας η την δικιά σας.

Tips θέρμανση

• 22 – 25 βαθμοί στο χειριστήριο.
  • Χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα.
  • Τα πτερύγια της συσκευής θα πρέπει να είναι όσο πιο χαμηλά γίνεται (να κοιτάνε το πάτωμα) γιατί ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύς και μαζεύεται στο πάνω μέρος του χώρου.
  • Παράθυρο ή πόρτα 5 εκατοστά ανοιγμένα για να ανανεώνεται ο αέρας του χώρου και να μην ξηραίνεται.

Tips ψύξη

• 27 – 28 βαθμοί στο χειριστήριο.
  • Μεσαία σκάλα ανεμιστήρα.
  • Τα πτερύγια της συσκευής θα πρέπει να είναι όσο πιο ψηλά γίνεται (να κοιτάνε ίσια και επάνω), αφενός για να μη «χτυπάει» πάνω μας ο αέρας και αφετέρου ότι ο ψυχρός αέρας είναι βαρύς και πρέπει να πάει επάνω για να «πέσει» από πάνω μας.
  • Παράθυρο ή πόρτα 5-10 εκατοστά ανοιγμένα για να ανανεώνεται ο αέρας του χώρου και να μην ξηραίνεται. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τοποθετούμε ένα ποτήρι νερό κοντά στην συσκευή για να αντλεί υγρασία από αυτό.

Ελπίζω να σας κατατόπισα όσο το δυνατόν καλύτερα, το κείμενο είναι αυστηρά προς ενημέρωση και όχι διαφημιστικό. Αν έχετε κάποια απορία να ρωτήσετε, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλους.

Πολύ φιλικά

Κώστας

age.png

Διαφημίσεις

πολύ καλό κείμενο! έχω μια ερώτηση ..μπορώ να αγοράσω από κάπου κάποιο spay η κάτι τέτοιο ώστε να καθαρίσω το φίλτρο στο μηχάνημα που είναι μέσα στο σπίτι???

πολύ καλό κείμενο! έχω μια ερώτηση ..μπορώ να αγοράσω από κάπου κάποιο spay η κάτι τέτοιο ώστε να καθαρίσω το φίλτρο στο μηχάνημα που είναι μέσα στο σπίτι???

Στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποια σπρευ αλλά χώρια ότι είναι αμφιβόλου ποιότητας, το φίλτρο δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από σαπούνισμα στο χέρι. ΔΕΝ θέλει μόνο με σκέτο νερό, γιατί κάποια βακτήρια μπορεί να παραμείνουν. Σαπουνάκι, αν υπάρχει και αντιβακτηριδιακό (π.χ. Dettol) είναι ότι καλύτερο, μην εμπιστεύεστε "εποχιακά" προϊόντα που κυκλοφορούν μέσα στο κατακαλόκαιρο...

age.png

Σε ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα έγραψες!!!

Χτες πλύναμε τα φίλτρα με απορρυπαντικό πιάτων,κάποιος μας το είπε αυτό.Κάναμε χαζομάρα???:oops::oops:

Και επίσης,το τηλεχειριστήριο του ενός από τα 2 κλιματιστικά που έχω και δεν χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου,είναι μονίμως σε λειτουργία,ακόμα και στο off.Το αποτέλεσμα είναι να τελειώσει η μπαταρία,ακριβώς την στιγμή που το χρειάστηκα και να μην μπορώ να την αλλάξω,μια και οι βίδες είναι μικροσκοπικές και δεν έχω τόσο μικρό κατσαβίδι.Η μάρκα είναι Daikin.Τί μπορώ να κάνω για να κλείνει εντελώς?Η ερώτησή μου είναι λίγο άσχετη,αλλά μια και σε βρήκα εδώ...:lol:

Σε ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα έγραψες!!!

Χτες πλύναμε τα φίλτρα με απορρυπαντικό πιάτων,κάποιος μας το είπε αυτό.Κάναμε χαζομάρα???:oops::oops:

Και επίσης,το τηλεχειριστήριο του ενός από τα 2 κλιματιστικά που έχω και δεν χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου,είναι μονίμως σε λειτουργία,ακόμα και στο off.Το αποτέλεσμα είναι να τελειώσει η μπαταρία,ακριβώς την στιγμή που το χρειάστηκα και να μην μπορώ να την αλλάξω,μια και οι βίδες είναι μικροσκοπικές και δεν έχω τόσο μικρό κατσαβίδι.Η μάρκα είναι Daikin.Τί μπορώ να κάνω για να κλείνει εντελώς?Η ερώτησή μου είναι λίγο άσχετη,αλλά μια και σε βρήκα εδώ...:lol:

Το απορρυπαντικό πιάτων είναι μία χαρά για τα φίλτρα, δεν κάνατε καμμία χαζομάρα. Όσο αφορά το χειριστήριο, επειδή τυχαίνει να δουλεύω και στην Daikin Hellas, όλα τα χειριστήρια διατηρούν τις ενδείξεις τους ακόμα και όταν είναι κλειστά, πρώτον για να κρατάνε στην μνήμη τις ρυθμίσεις και δεύτερον να κρατάνε την ώρα αν έχουμε βάλει χρονοδιακόπτη.

Μία αλλαγή μπαταριών στο χειριστήριο θα τα λύσει όλα τα προβλήματα και δεν χρειάζεται κατσαβίδι. Αν έχω καταλάβει σωστά το μοντέλο του χειριστηρίου, απλώς τραβάς με λίγο δύναμη το κάτω μέρος της πρόσοψης προς τα κάτω και εκεί είναι οι μπαταρίες... :wink:

age.png

Διαφημίσεις

Είχα ξεχάσει πού ήταν το θέμα και το έψαχνα,σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σου.Είχες δίκιο για το τηλεχειριστήριο,ανοίγει με τράβηγμα προς τα κάτω,απλά όπως ανοίγει,εμφανίζονται κάποια κουμπιά και δεν πήγε το μυαλό μου ότι είναι εκεί και οι μπαταρίες.

Πάντως,κάθε φορά που πλένουμε τα φίλτρα,μετά από λίγο αρχίζει να βγάζει κρύο αέρα,ενώ το έχω στο ζεστό.Μετά από κάποιες μέρες στρώνει, αυτή την φορά όμως κράτησε παραπάνω και δεν βλέπω να αλλάζει κάτι.

Και το πρόβλημα είναι ότι το έχω στο δωμάτιο αρρώστου που κρυώνει συνέχεια τα βράδια.Τί μπορεί να φταίει?

Είχα ξεχάσει πού ήταν το θέμα και το έψαχνα,σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σου.Είχες δίκιο για το τηλεχειριστήριο,ανοίγει με τράβηγμα προς τα κάτω,απλά όπως ανοίγει,εμφανίζονται κάποια κουμπιά και δεν πήγε το μυαλό μου ότι είναι εκεί και οι μπαταρίες.

Πάντως,κάθε φορά που πλένουμε τα φίλτρα,μετά από λίγο αρχίζει να βγάζει κρύο αέρα,ενώ το έχω στο ζεστό.Μετά από κάποιες μέρες στρώνει, αυτή την φορά όμως κράτησε παραπάνω και δεν βλέπω να αλλάζει κάτι.

Και το πρόβλημα είναι ότι το έχω στο δωμάτιο αρρώστου που κρυώνει συνέχεια τα βράδια.Τί μπορεί να φταίει?

Το πλύσιμο των φίλτρων δεν έχει καμμία σχέση με την απόδοση του ψυκτικού κυκλώματος. Υπάρχει μία περίπτωση να θέλει καθάρισμα η εξωτερική μονάδα, αν είναι μέσα σε μπαλκόνι και δεν πλένεται από την βροχή, θα πρέπει να πλυθεί με νερό στο πίσω μέρος (πίσω από τον ανεμιστήρα). Δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, τα ηλεκτρολογικά του μηχανήματος είναι μονωμένα. Αν το πρόβλημα παραμείνει από τη στιγμή που και και η εσωτερική και η εξωτερική μονάδα είναι καθαρές πιά, υπάρχει περίπτωση να θέλει λίγο φρέον. Για να το δούμε αυτό, το βάζουμε στους 30 βαθμούς θέρμανση για μισή ώρα τουλάχιστον. Αν το εξωτερικό μηχάνημα αρχίζει και στάζει, είναι εντάξει. Μην ανησυχήσετε αν πιάσει πάγο στο πίσω μέρος, στην θέρμανση είναι φυσιολογικό. Αν δεν βγάλει σταγόνα νερό ή πιάσουν όλοι οι σωλήνες πάγο, μάλλον θέλει λίγο φρέον.

Δοκιμάστε αυτό κι αν το πρόβλημα παραμείνει, στείλτε μου ΡΜ να σας δώσω το τηλέφωνο μου να προσπαθήσω να σας βοηθήσω καλύτερα :-)

age.png

Καλημέρα κι απο μένα

Το πρόβλημά μου είναι οτι το μηχάνημα του ενός δωματίου που εχει να λειτουργήσει απο το περασμένο καλοκαίρι, εχθές πήγα να το ανάψω και δεν λειτουργεί καθόλου. Μήπως ξέρετε τι μπορεί να φταίει?

Σε ευχαριστούμε πολύ για τις κατατοπιστικότατες πληροφορίες.

Ήθελα να σε ρωτήσω για το έξω μηχάνημα, τι ακριβώς μπορούμε να καθαρίσουμε (πέρα από την προφανή σκόνη που φαίνεται).... έχει νόημα π.χ. να προσπαθήσω να καθαρίσω τον ανεμιστήρα-φτερωτή?

ευχαριστώ

Καλημέρα θα ήθελα και εγώ να κάνω μια ερώτηση το ενα μηχάνημα του σπιτιού οταν το άναψα κάποια στιγμή για να σπάσω την ψύχρα ειδα οτι εβγαζα γκρί σαν μαυρο ουσιαστικά νερό στο μπαλκόνι παρόλο που το έχουμε πλύνει και καθαρίσει τι ειναι αυτο?:confused:

Διαφημίσεις

Οφείλω να ομολογήσω ότι είσαι πάρα πολύ ευγενικός και κατατοπιστικός!:-D

Θα το δοκιμάσω αυτό που λες,αν και νομίζω ότι το δικό μου(το μικρό), πιάνει μόνο τους 28 βαθμούς και δεν πάει στους 30.

Να πλύνω την εξωτερική μονάδα με λάστιχο ή υπάρχει σωστότερος τρόπος?

Καλημέρα κι απο μένα

Το πρόβλημά μου είναι οτι το μηχάνημα του ενός δωματίου που εχει να λειτουργήσει απο το περασμένο καλοκαίρι, εχθές πήγα να το ανάψω και δεν λειτουργεί καθόλου. Μήπως ξέρετε τι μπορεί να φταίει?

Θα χρειαστώ περισσότερες πληροφορίες, δεν ανάβουν λαμπάκια, δεν αποδίδει, δεν ξεκινάει κ.τλ. Τα κλιματιστικά είναι τόσο πολύπλοκα που πρέπει να μου δώσετε τουλάχιστον ένα στοιχείο...

age.png

Οφείλω να ομολογήσω ότι είσαι πάρα πολύ ευγενικός και κατατοπιστικός!:-D

Θα το δοκιμάσω αυτό που λες,αν και νομίζω ότι το δικό μου(το μικρό), πιάνει μόνο τους 28 βαθμούς και δεν πάει στους 30.

Να πλύνω την εξωτερική μονάδα με λάστιχο ή υπάρχει σωστότερος τρόπος?

Με λάστιχο είναι μία χαρά, κι εγώ αν έρθω για συντήρηση θα κάνω ακριβώς αυτό. Το χειριστήριο της Daikin όντως πάει μέχρι 28, έχτε δίκιο, δεν έχει σημασία όμως, και 28 μας κάνει. Πλύντε το εξωτερικό από την πίσω πλευρά με νερό μέχρι να βγει καθαρό νερό από κάτω και ξαναδοκιμάστε, εδώ θα είμαι ;)

age.png

Για να καθαρίσουμε το εξωτερικό μηχάνημα πρέπει να φωνάξουμε κάποιον ειδικό, ή μπορούμε μόνοι μας ?

Μπορείτε και μόνοι σας, του ρίχνετε νερό με πίεση στο πίσω μέρος (εκεί που έχει σωλήνες). Στην αρχή το νερό θα βγαίνει μαύρο, όταν καθαρίσει θα είναι εντάξει, θα έχει φύγει το καυσαέριο. Δεν χρειάζεται κάποιο χημικό, με σκέτο νεράκι καθαρίζει μία χαρά...

age.png

Διαφημίσεις

Θα χρειαστώ περισσότερες πληροφορίες, δεν ανάβουν λαμπάκια, δεν αποδίδει, δεν ξεκινάει κ.τλ. Τα κλιματιστικά είναι τόσο πολύπλοκα που πρέπει να μου δώσετε τουλάχιστον ένα στοιχείο...

Δεν κάνει τίποτα. Είναι τελείως νεκρό..

Δεν κάνει τίποτα. Είναι τελείως νεκρό..

Από τη στιγμή που πάει ρεύμα στο κλιματιστικό κι αυτό δε λειτουργεί με το χειριστήριο, υπάρχει περίπτωση να έχει ξερυθμιστεί ή να έχει χαλάσει αυτό που λέμε "ματάκι", η επικοινωνία δηλαδή του χειριστηρίου με την εσωτερική μονάδα. Πίσω από την πρόσοψη που ανοίγουμε για να βγάλουμε τα φίλτρα σε όλα τα κλιματιστικά υπάρχουν κάτι κουμπάκια που μπορεί να έχουν από κάτω τις ενδείξεις "auto", "heat" ή "cool". Αφού τα βρείτε ή κάποιο από αυτά, κατά πρώτη προτίμηση το "auto", πατήστε το και περιμένετε το πολύ 10 λεπτά. Αν δεν ξεκινήσει η εξωτερική μονάδα, τότε υπάρχει ηλεκτρολογική ή ηλεκτρονική βλάβη. Δοκιμάστε αυτό και πείτε μου... :-)

age.png

• 5 months later...

Καλησπέρα,

σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό το θέμα και θα ήθελα και εγώ να κάνω μια ερώτηση.

Έγραψες σε προηγούμενο μήνυμα για το πλύσιμο της εξωτερικής μονάδας. Τι εννοείς όταν λες από την πίσω μεριά;;; Εννοείς στη μεριά που ακουμπάει στον τοίχο και που υπάρχουν οι σωλήνες που μπαίνουν μέσα στο σπίτι; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να στοχεύσω το λάστιχο;

Με την εξωτερική του πλευρά (φτερωτή κτλ) τι γίνεται; Τους ρίχνω απεριόριστο νερό με πίεση;; Δεν το έχω κάνει ποτέ γιατί φοβάμαι μην το βραχυκυκλώσω. Στη δεξιά μεριά της εξωτερικής μονάδας βλέπω κάποια καλώδια (ρεύματος προφανώς) Αυτά δεν επηρεάζονται με την πίεση του νερού;;;

Σε περίπτωση που σε βοηθήσει το κλιματιστικό είναι LG 24000BTU & LG 9000BTU.

Ευχαριστώ πολύ!!!

r0Cip3.png

m6Aop3.png

αχ κ εγω θελω να ρωτησω! αν σε πετυχουμε φυσικα! με πηρανε τηλ για το ετησιο σερβις (το αιρ κοντισιον ειναι HITACHI DC inverter nano titanium) τ5ο χρησιμοποιουμε ελαχιστα το καλοκαιρι το αναψαμε ζητημα 3-4 φορες. ειναι απαραιτητο να του κανω σερβις? δυσκολοι καιροι........

age.png

το παιδι σου δεν ειναι η συνεχεια της ζωης σου,

ειναι η αφετηρια της δικης του ζωης!

Καλησπέρα,

σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό το θέμα και θα ήθελα και εγώ να κάνω μια ερώτηση.

Έγραψες σε προηγούμενο μήνυμα για το πλύσιμο της εξωτερικής μονάδας. Τι εννοείς όταν λες από την πίσω μεριά;;; Εννοείς στη μεριά που ακουμπάει στον τοίχο και που υπάρχουν οι σωλήνες που μπαίνουν μέσα στο σπίτι; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να στοχεύσω το λάστιχο;

Με την εξωτερική του πλευρά (φτερωτή κτλ) τι γίνεται; Τους ρίχνω απεριόριστο νερό με πίεση;; Δεν το έχω κάνει ποτέ γιατί φοβάμαι μην το βραχυκυκλώσω. Στη δεξιά μεριά της εξωτερικής μονάδας βλέπω κάποια καλώδια (ρεύματος προφανώς) Αυτά δεν επηρεάζονται με την πίεση του νερού;;;

Σε περίπτωση που σε βοηθήσει το κλιματιστικό είναι LG 24000BTU & LG 9000BTU.

Ευχαριστώ πολύ!!!

Το πλύσιμο της εξωτερικής μονάδας γίνεται κατά προτίμηση στην πίσω πλευρά που είναι προς τον τοίχο και την μπροστινή πλευρά που είναι η φτερωτή. Δεν υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος, θα μπορούσε κάλλιστα η εξωτερική μονάδα να είναι σε ταράτσα και να βρέχεται από την βροχή. Η δεξιά πλαινή μεριά που όπως το κοιτάμε είναι τα καλώδια και οι σωλήνες δεν χρειάζεται πλύσιμο, αντιθέτως την αριστερή πλευρά την πλένουμε άφοβα...

age.png

αχ κ εγω θελω να ρωτησω! αν σε πετυχουμε φυσικα! με πηρανε τηλ για το ετησιο σερβις (το αιρ κοντισιον ειναι HITACHI DC inverter nano titanium) τ5ο χρησιμοποιουμε ελαχιστα το καλοκαιρι το αναψαμε ζητημα 3-4 φορες. ειναι απαραιτητο να του κανω σερβις? δυσκολοι καιροι........

Ανοίχτε την μάσκα, πλύντε τα φίλτρα και κοιτάχτε αν από πίσω οι σωλήνες είναι καθαροί και δεν έχουν σκόνη πάνω ή κάποιου είδος άλλη βρωμιά όπως καυσαέριο (μαύρη σκόνη) ή νικοτίνη (καφέ σκόνη). Αν είναι όντως καθαροί, ξαναβάλτε τα φίλτρα που πλύνατε, ξεπλύνετε την εξωτερική μονάδα με τον τρόπο που γράφω πιό πάνω και αφήστε το service για φέτος.

Tip: Μην σας κοροιδέψουν ότι αν δεν κάνετε συντήρηση δεν ισχύει η εγγύηση, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο...

age.png

sos τωρα που σε πετυχα κ εγω καλε μου ραστυ.

εβαλα στο ζεστο τα lg neoplasma 12αρια.

η εξωτερικη μοναδα (του σαλονιου) σταζει νερο απο την αριστερη πλευρα.

απο το σωμα δηλ, σταζει χυμα κατω... τσακ τσακ.

προφατα τα λειτουργησα, μετα απο παυση (2 μηνων?) απο το καλοκαιρι.

τι κανω??? (εκτος απο το να μαζευω τα νερα?)

λογικα... οτι σπερνεις, θεριζεις.

εγω.... το προωθησα οσο μπορουσα!

sos τωρα που σε πετυχα κ εγω καλε μου ραστυ.

εβαλα στο ζεστο τα lg neoplasma 12αρια.

η εξωτερικη μοναδα (του σαλονιου) σταζει νερο απο την αριστερη πλευρα.

απο το σωμα δηλ, σταζει χυμα κατω... τσακ τσακ.

προφατα τα λειτουργησα, μετα απο παυση (2 μηνων?) απο το καλοκαιρι.

τι κανω??? (εκτος απο το να μαζευω τα νερα?)

Οταν το κλιματιστικό δουλεύει στην θέρμανση, νερά βγάζει η εξωτερική μονάδα, είναι φυσιολογικό. Αν στάζει από την κάτω πλευρά από μία τρυπούλα, μάλλον δεν σου έχουν βάλει το ρουξούνι για να ενώσουν την αποχέτευση της εξωτερικής μονάδας. Αν στάζει από την άκρη της μονάδας, δεν είναι σωστά αλφαδιασμένο, μπορείς να προσθέσεις ροδέλες στις δύο βίδες που είναι κρατάνε το μηχάνημα στη βάση μέχρι να έρθει στα "ίσα" του. Μπορείς να του ρίχνεις νερό μέχρι να δεις πόσες ροδέλες θα χρειαστούν. Για καλό και για κακό, πάρε και πιό μακριές βίδες. Θα χρειαστείς δύο βίδες Μ8 με παξιμάδι, 6-8 ροδέλες Μ8 του ενός χιλιοστού, ένα γαλλικό κλειδί για κόντρα και ένα 13άρι...

age.png

Οταν το κλιματιστικό δουλεύει στην θέρμανση, νερά βγάζει η εξωτερική μονάδα, είναι φυσιολογικό. Αν στάζει από την κάτω πλευρά από μία τρυπούλα, μάλλον δεν σου έχουν βάλει το ρουξούνι για να ενώσουν την αποχέτευση της εξωτερικής μονάδας. Αν στάζει από την άκρη της μονάδας, δεν είναι σωστά αλφαδιασμένο, μπορείς να προσθέσεις ροδέλες στις δύο βίδες που είναι κρατάνε το μηχάνημα στη βάση μέχρι να έρθει στα "ίσα" του. Μπορείς να του ρίχνεις νερό μέχρι να δεις πόσες ροδέλες θα χρειαστούν. Για καλό και για κακό, πάρε και πιό μακριές βίδες. Θα χρειαστείς δύο βίδες Μ8 με παξιμάδι, 6-8 ροδέλες Μ8 του ενός χιλιοστού, ένα γαλλικό κλειδί για κόντρα και ένα 13άρι...

ναι.

απο μια τρυπουλα βγαζει!

οποτε?

λογικα... οτι σπερνεις, θεριζεις.

εγω.... το προωθησα οσο μπορουσα!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...